Σελ. /28
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Οχτώβρη 2024 - αριθ. φύλλου: 14610

ΑΝΑΒΡΑΣΜΟΣ ΣΕ ΚΛΑΔΟΥΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
Ολοι στον αγώνα για μισθούς, Υγεία και Παιδεία! Εξω από τα πολεμικά σφαγεία

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τα σωματεία | Στις 20 Νοέμβρη η πανεργατική απεργία


ΣΕΛ.  11
ΚΥΜΑ ΚΑΤΑΔΙΚΗΣ ΤΩΝ ΠΟΙΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Δυναμώνει το σύνθημα - απαίτηση: «Κάτω τα χέρια από τους στρατευμένους!»

Εξορμήσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ έξω από στρατόπεδα. Σωματεία - φορείς: Δικαίωμα των φαντάρων να καταγγέλλουν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την ελληνική εμπλοκή


ΣΕΛ.  4   -   5

«Εγγυήσεις ασφαλείας» στην Ουκρανία, σφαίρες στο κράτος - δολοφόνο Ισραήλ

Την ώρα που Μητσοτάκης και Ζελένσκι υπέγραφαν μία ακόμα συμφωνία για «συνεργασία σε θέματα ασφάλειας», οι λιμενεργάτες στον Πειραιά αποκάλυπταν και μπλόκαραν ένα φορτίο γεμάτο σφαίρες, με άγνωστη προέλευση και προορισμό τη Χάιφα του Ισραήλ!

Αμείλικτα ερωτήματα προκύπτουν από την ανακοίνωση της Προεδρίας της Ουκρανίας για τη συμφωνία με την Ελλάδα: Τι πολεμικό υλικό έχει στείλει η χώρα μας και τι σχεδιάζει ακόμα να στείλει; Ποιους Ουκρανούς εκπαιδεύει, πού και πώς; Ποιοι είναι οι «πρόσθετοι πόροι» που θα δαπανηθούν για την εκπαίδευση των Ουκρανών στα F-16; Τι συμφωνίες υπάρχουν για συμμετοχή της ελληνικής αστικής τάξης στη λεία της «ανοικοδόμησης»;


ΣΕΛ.  3,    5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Εφιαλτικές διαστάσεις

Εφιαλτικές διαστάσεις για τον λαό παίρνει η εμπλοκή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τους πολέμους που κλιμακώνονται στην περιοχή. Μόνο η ειδησεογραφία που ανέδειξε ο «Ριζοσπάστης» την τελευταία εβδομάδα είναι αποκαλυπτική για τους κινδύνους που ανοίγονται μπροστά.

Μετά τη ΝΑΤΟική άσκηση «Ramstein Flag 24» που φιλοξένησε η Ελλάδα στην Ανδραβίδα, εκτελώντας σενάρια προσβολής αντίπαλων κέντρων, μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας συμμετείχαν στην ευρωατλαντική πρόβα πυρηνικού πολέμου, αναλαμβάνοντας ρόλο συνοδείας στρατηγικών βομβαρδιστικών που φέρουν και πυρηνικά όπλα.

Μια μέρα μετά από αυτήν την αποκάλυψη, ο Ελληνας πρωθυπουργός υπέγραψε με τον Ουκρανό Πρόεδρο Ζελένσκι μια ακόμα συμφωνία για «εγγυήσεις ασφαλείας», με τις προδιαγραφές που έθεσε πριν από ενάμιση χρόνο η σύνοδος του G7 ως «υποκατάστατο» της άμεσης ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Ποιες είναι αυτές; Απεριόριστη στρατιωτική βοήθεια στις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις, στήριξη με όλα τα μέσα των πολεμικών επιχειρήσεων στο μέτωπο ΝΑΤΟ - Ρωσίας, στρατιωτική τεχνογνωσία και χρήμα στην Ουκρανία για τις επιχειρησιακές ανάγκες του πολέμου κ.ά.

Και βέβαια, δεσμεύσεις για τη συμμετοχή στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, με τα ελληνικά μονοπώλια να διεκδικούν κομμάτι από τη λεία του πολέμου.

Από τις ανακοινώσεις, μάλιστα, που έκανε η ουκρανική προεδρία για αυτήν τη συμφωνία, προκύπτουν μια σειρά από ερωτήματα τα οποία δείχνουν ότι αυτά που γίνονται στο προσκήνιο είναι η κορυφή του παγόβουνου όσων «τρέχουν» στο παρασκήνιο!

Για παράδειγμα: Πώς εμπλέκονται οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις στην εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτικών; Πόση είναι η στρατιωτική βοήθεια που έχει σταλεί στην Ουκρανία και πόση έχει συμφωνηθεί να δοθεί ακόμα; Τι άλλη βοήθεια παρέχει η χώρα μας στον στρατό του Ζελένσκι; Και πολλά άλλα...

Τα ερωτήματα αυτά παίρνουν ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις υπό το φως των πληροφοριών ότι μια νέα παρτίδα ελληνικών όπλων κατευθύνεται προς την Ουκρανία με «μπροστινούς» άλλα κράτη που έχουν διμερείς συμφωνίες με τη χώρα μας.

Το κερασάκι στην τούρτα είναι η χτεσινή προσπάθεια της κυβέρνησης να εξυπηρετήσει το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ, προωθώντας φορτίο με σφαίρες από τον Πειραιά προς το λιμάνι της Χάιφα. Το φορτίο μπήκε στη χώρα μας από τα σύνορα με την Β. Μακεδονία.

Η πληροφορία ότι το λιμάνι του Πειραιά μετατρέπεται, για άλλη μια φορά, σε κόμβο εφοδιασμού του Ισραήλ με πολεμικό υλικό, που χρησιμοποιεί για να εγκληματεί μαζί με τους συμμάχους του ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και ΕΕ σε βάρος του Παλαιστινιακού, του Λιβανέζικου και των άλλων λαών της περιοχής, σήμανε συναγερμό.

Το σωματείο των λιμενεργατών, μαζί με άλλα σωματεία και φορείς του Πειραιά, μπλόκαραν με αποφασιστικότητα το φορτίο του θανάτου.

Εστειλαν μήνυμα αλληλεγγύης στους λαούς της Μέσης Ανατολής και έδειξαν στην πράξη τι σημαίνει για τους εργαζόμενους και τον λαό να πρωταγωνιστούν τέτοιες δυνάμεις στην οργάνωση της πάλης, σε συνθήκες γενικευμένης πολεμικής προετοιμασίας και βαθύτερης εμπλοκής της χώρας στα βρώμικα σχέδια του ΝΑΤΟ.

Αυτήν τη δύναμη του λαού φοβάται η κυβέρνηση γι' αυτό προσπαθεί να συκοφαντήσει και να τρομοκρατήσει όποιον αντιδρά στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή της χώρας. Οπως κάνει και με τους φαντάρους, που ενώνουν τη φωνή τους με το εργατικό - λαϊκό κίνημα και καταγγέλλουν τη στήριξη στο κράτος - τρομοκράτη Ισραήλ.

Η κυβέρνηση, με τη συναίνεση και των άλλων κομμάτων, ανοίγει κάθε μέρα κι ένα νέο κεφάλαιο εμπλοκής στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Κανείς δεν μπορεί να κοιμάται ήσυχος, όταν από τη μια άκρη στην άλλη η χώρα είναι πλήρως ενσωματωμένη στον πολεμικό σχεδιασμό της ευρωατλαντικής συμμαχίας, διεκδικεί και αναλαμβάνει αναβαθμισμένους ρόλους για τα συμφέροντα της αστικής τάξης.

Μπροστά στους κινδύνους που μεγαλώνουν καθημερινά, ο λαός έχει τη δύναμη να γίνει αυτός πρωταγωνιστής των εξελίξεων: Δυναμώνοντας τον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την ελληνική εμπλοκή, δίνοντας σε όλα τα μέτωπα την αντιπαράθεση με τις δυνάμεις του ευρωατλαντισμού, ανεβάζοντας τον βαθμό ετοιμότητας για δράση, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, απέναντι στις ραγδαίες εξελίξεις.


ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ
«Η Υγεία δεν είναι εμπόρευμα», διαδήλωσαν μαζικά οι απεργοί υγειονομικοί

Στο πλευρό τους βρέθηκαν δεκάδες σωματεία και φορείς | Δ. Κουτσούμπας: Αμεσα να υλοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους


ΣΕΛ.  8   -   9


ΚΙ ΑΛΛΟ ΣΟΒΑΡΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΣΤΟΝ ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟ
Καθημερινός ο κίνδυνος για νέα «Τέμπη»

ΤΟ Μεταφορών του ΚΚΕ: Αγώνας για συγκοινωνία μακριά από τις ράγες του αδηφάγου κέρδους


ΣΕΛ.  19
ΙΣΡΑΗΛ
Δολοφονεί Παλαιστίνιους και με την πείνα

Νεκρός από επίθεση στη Γάζα ο επικεφαλής της Χαμάς


ΣΕΛ.  20   -   21
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ - ΚΕΡΚΥΡΑΣ - ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μεγάλη πανηπειρωτική σύσκεψη την Κυριακή στα Γιάννενα

Θα παρευρεθεί και θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ


ΣΕΛ.  7

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ