ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Νοέμβρη 1999
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Η ΕΤΑ διακόπτει την εκεχειρία και ανατρέπει το σκηνικό

 

ΜΑΔΡΙΤΗ.-

Σκηνές που διαδραματίστηκαν το καλοκαίρι του 1998, όταν χιλιάδες Ισπανοί, μετά το κάλεσμα της κυβέρνησης, πλημμύρισαν τους ισπανικούς δρόμους για να καταγγείλουν τη δράση της ΕΤΑ, μπορεί να επιχειρήσει να επαναλάβει η ισπανική κυβέρνηση, αφού κάλεσε τον ισπανικό λαό, αλλά και τον πολιτικό κόσμο της χώρας σε ενότητα κατά της «τρομοκρατίας των μαχητών της ΕΤΑ», που την Κυριακή ανακοίνωσαν το τερματισμό της 14μηνης μονομερούς εκεχειρίας.

Η ένταση και ο πανικός είναι τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά όλων των δηλώσεων, τόσο των μελών της κυβέρνησης, όσο και πολλών εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, που ακολούθησαν την ανακοίνωση της ΕΤΑ, προσπαθώντας κατ' αυτόν τον τρόπο να δημιουργήσουν ένα σκηνικό τρόμου, τονίζοντας πως η ένοπλη οργάνωση των Βάσκων Αυτονομιστών μπορεί να έχει εξασθενίσει... αλλά παραμένει πολύ επικίνδυνη. Παράλληλα, η κυβέρνηση καθιστά σαφές ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει επανάληψη των συνομιλιών με την ΕΤΑ, εκτός αν αποκηρύξει τη βία», όπως πολύ χαρακτηριστικά δήλωσε ο υπουργός Βιομηχανίας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χοσέ Πικέ.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Χοσέ Μαρία Αθνάρ, κατηγόρησε σήμερα την αυτονομιστική οργάνωση των Βάσκων ΕΤΑ για «τρομοκρατικό εκβιασμό», έπειτα από την ανακοίνωση της διακοπής της 14μηνης εκεχειρίας, και την προειδοποίησε ότι σφάλλει, αγνοώντας το αίτημα της κοινωνίας για ειρήνη.

Σε σύντομη ομιλία του, που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, ο Αθνάρ δήλωσε ότι δε θα επιτρέψει στην οργάνωση να χρησιμοποιήσει ως όμηρο τον βασκικό λαό και ζήτησε από τα πολιτικά κόμματα της Ισπανίας ενότητα για την επίλυση του βασκικού προβλήματος.

«Μαύρη μέρα για το βασκικό λαό» χαρακτήρισε τη σημερινή το κρατικό ισπανικό ραδιόφωνο, ενώ ο εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ισπανίας Ραμόν Χαουρέγκι δήλωσε: «Ο τρόμος επιστρέφει στη ζωή μας». Ο πρόεδρος του μετριοπαθούς Εθνικού Βασκικού Κόμματος, Χαβιέρ Αρζαλούς, επέκρινε δριμύτατα την οργάνωση ΕΤΑ για τη διακοπή της εκεχειρίας, ταυτόχρονα, όμως, κατηγόρησε την ισπανική κυβέρνηση ότι «δεν ενδιαφέρθηκε για την ειρήνη».

Η λήξη της εκεχειρίας

Ολη η αναστάτωση προήλθε από τη «βόμβα», που την Κυριακή «πέταξε» η ΤΑ, ανακοινώνοντας τη λήξη της εκεχειρίας και καλώντας τους οπαδούς της να «αντιμετωπίσουν τον εχθρό», ενώ διευκρίνισε ότι θα εκδώσει διαταγές προς τα ένοπλα μέλη της την ερχόμενη Παρασκευή ως προς τη δράση που θα κληθούν να αναλάβουν. Η οργάνωση δικαιολόγησε τη λήξη της εκεχειρίας, επικαλούμενη «κατασταλτικές» πράξεις των κυβερνήσεων της Ισπανίας και της Γαλλίας και το ναυάγιο των ειρηνευτικών συνομιλιών με την ισπανική κυβέρνηση.

Εντούτοις, η ευθύνη για την αποτυχία των συνομιλιών ανάμεσα στην κυβέρνηση και την ένοπλη οργάνωση ανήκει στην ΕΤΑ, δήλωσε ο Χοσέ Μαρία Αθνάρ, προσθέτοντας ότι η ισπανική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην ειρηνευτική διαδικασία στη χώρα των Βάσκων.

Το πιο σημαντικό γεγονός, πάντως, είναι ότι η διακοπή της εκεχειρίας προκαλεί πολιτικά προβλήματα στον πρωθυπουργό της Ισπανίας Χοσέ Μαρία Αθνάρ, ο οποίος υπολόγιζε στην «εκμετάλλευση» της ειρηνευτικής διαδικασίας, ενόψει των βουλευτικών εκλογών του ερχόμενου Μαρτίου.

Η ΕΤΑ ανακοίνωσε ότι διακόπτει την εκεχειρία που τηρούσε από τον Σεπτέμβριο του 1998, με προκήρυξή της που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα των Βάσκων αυτονομιστών «Γκάρα».

Σύμφωνα με το κρατικό ραδιόφωνο της Ισπανίας, στην ανακοίνωσή της, η ΕΤΑ δηλώνει ότι η εκεχειρία τερματίζεται από τις 3 Δεκεμβρίου και πλέον εξαρτάται από τα ένοπλα μέλη της οργάνωσης να αποφασίσουν τι είδους δράση θα επιλέξουν.

Η οργάνωση, που ευθύνεται για βομβιστικές ενέργειες και ένοπλες επιθέσεις στις οποίες έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 800 άτομα από το 1968, είχε κηρύξει επ' αόριστον εκεχειρία πριν από 13 μήνες, στις 16 Σεπτεμβρίου 1998. Οι συνομιλίες, όμως, που ξεκίνησαν τον περασμένο Μάιο με την κυβέρνηση του Χοσέ Μαρία Αθνάρ τελματώθηκαν, πριν να εξελιχθούν σε ουσιαστικό διάλογο.

KOΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Μία ακόμη βάρβαρη επίθεση κατά Σέρβων...

 

Ο φανατισμός ήταν ολοφάνερος την ημέρα της εθνικής γιορτής των Αλβανών Κοσσοβάρων

Associated Press

Ο φανατισμός ήταν ολοφάνερος την ημέρα της εθνικής γιορτής των Αλβανών Κοσσοβάρων
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ-ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Μία ακόμη επίθεση κατά Κοσσοβάρων Σέρβων σημειώθηκε χτες, λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα Κυριακής προς Δευτέρα, οπότε οι Κοσσοβάροι Αλβανοί γιόρταζαν την Ημέρα της Σημαίας, τον ξεσηκωμό των Αλβανών κατά της Οθωμανικής αυτοκρατορίας το 15ο αιώνα και τη διακήρυξη της ...αλβανικής ανεξαρτησίας του 1912! Η επίθεση της ομάδας αγνώστων Αλβανών κατά τριών ηλικιωμένων Σέρβων εκδηλώθηκε μπροστά στα μάτια δεκάδων ατόμων και είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο ενός και τον τραυματισμό των άλλων δύο.

Αργά το βράδυ της Κυριακής, μία ομάδα Κοσσοβάρων Αλβανών επιτέθηκε σε κεντρικό δρόμο της Πρίστινας κατά σερβικού ΙΧ, στο οποίο επέβαιναν τρεις ηλικιωμένοι Σέρβοι: Ενας άνδρας και δύο γυναίκες. Η ομάδα των δραστών σκότωσε τον άνδρα - οδηγό του οχήματος, πυροβολώντας προηγουμένως εναντίον του, τραυμάτισε σοβαρά τις δύο γυναίκες και στη συνέχεια πυρπόλησε το αυτοκίνητο, ένα μικρό ΙΧ μάρκας «ΓΙΟΥΓΚΟ». Ολα αυτά έγιναν μπροστά στα μάτια δεκάδων ανθρώπων, εκ των οποίων ουδείς αντέδρασε...

Ο στρατηγός Κλάους Ράινχαρντ, διοικητής των πολυεθνικών δυνάμεων της «ΚFOR», δήλωσε πως αν και οι περισσότεροι επετειακοί εορτασμοί ήταν ειρηνικοί, η χτεσινή επίθεση κατά των Σέρβων «έδειξε μια άλλη πλευρά της κοινωνίας του Κοσσυφοπεδίου». Ο ίδιος εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για την άδικη επίθεση, εκφράζοντας παράλληλα και την ενόχλησή του για το γεγονός πως «ενώ το επεισόδιο έγινε μπροστά στα μάτια πολλών ανθρώπων, κανείς δεν τόλμησε να επέμβει». Ο ίδιος ολοκλήρωσε τη δήλωσή του με την ακόλουθη φράση: «Για μένα αυτό το γεγονός αποκαλύπτει βασικά την έλλειψη ανθρωπιάς από την πλευρά των αυτοπτών μαρτύρων, αλλά και έναν υψηλό βαθμό ανέχειας όσον αφορά την πλευρά τόσο των δραστών όσο και των θεατών»!

Ωρες νωρίτερα πριν την επίθεση, γιορτάστηκε στις περισσότερες πόλεις του Κοσσυφοπεδίου, η μέρα διακήρυξης της ανεξαρτησίας της Αλβανίας. Οι επετειακές εκδηλώσεις, που επαναλήφτηκαν μετά από μακρόχρονη διακοπή, προκάλεσαν τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων Κοσσοβάρων Αλβανών. Ενα μεγάλο μέρος των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε στον αυλόγυρο ενός βομβαρδισμένου γυμνασίου στο κέντρο της Πρίστινας, όπου δεκάδες μέλη του λεγόμενου Στρατού Προστασίας Κόσσοβου, πρώην αντάρτες του «UCK», έριχναν πανηγυρικά αμέτρητες ριπές στον αέρα. Οι δρόμοι ήταν γεμάτοι με τις... αλβανικές σημαίες, αλλά και φωτογραφίες στελεχών του «UCK», που σκοτώθηκαν στη διάρκεια των συγκρούσεων με τις γιουγκοσλαβικές στρατιωτικές δυνάμεις έως και πριν την έναρξη των πρόσφατων ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών. Εννοείται δε ότι από τις ομιλίες που εκφωνήθηκαν στη διάρκεια των προχτεσινών εορτασμών δεν έλειπαν και οι... ευχαριστήριες αναφορές προς υπερδυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ,για την εξαπόλυση των πρόσφατων φονικών βομβαρδισμών.

ΙΝΔΙΑ
Μαζικές διαδηλώσεις κατά του προγράμματος ιδιωτικοποίησης

 

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.- Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στα κρατικά ασφαλιστικά ταμεία, τις τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα βγήκαν χτες στους δρόμους της πρωτεύουσας, διαδηλώνοντας εναντίον της εισαγωγής νέας νομοθεσίας, η οποία σκοπό έχει την «απελευθέρωση» του τομέα - με βασικότερη από τις μεταρρυθμίσεις το ότι επιτρέπονται οι επενδύσεις από ξένες εταιρίες.

Οι εργαζόμενοι, οι περισσότεροι με πανό που ανέγραφαν «Πάρ' τε πίσω το νόμο!», έκαναν πορεία στους κεντρικούς δρόμους προς το Κοινοβούλιο, το οποίο άρχισε χτες και πάλι τις κανονικές εργασίες του.

«Η απόφαση της κυβέρνησης να επιτρέψει συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στα αμοιβαία κεφάλαια... και τις τράπεζες δε θα οδηγήσει στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας», δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Press Trust of India» ο Ν. Μ. Σουνταράμ, γενικός γραμματέας της Παν-Ινδικής Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Συνταξιοδοτικά Ταμεία. Αντίθετα, σχολίασε, η ιδιωτικοποίηση είναι ένας τρόπος ξεπουλήματος «της οικονομίας σε μερικές πολυεθνικές εταιρίες».

Ο νόμος πήγε στο Κοινοβούλιο για συζήτηση τον περασμένο μήνα. Αλλά συνάντησε σθεναρή αντίσταση από την αντιπολίτευση, ειδικά την Αριστερά, καθώς και τοπικά κόμματα. Το σκηνικό επαναλήφθηκε χτες. Αν και ο Ε. Α. Σ. Σάρμα, γραμματέας του Τμήματος Οικονομικών Θεμάτων του Υπουργείου Οικονομικών, δήλωσε ότι «τα μέτρα αναμόρφωσης του ασφαλιστικού δεν επιδιώκουν τη μείωση της κρατικής συμμετοχής», αλλά - κατά την άποψή του - «απλώς επιδιώκει την είσοδο ιδιωτικών επιχειρήσεων στον τομέα, με συμμετοχικά καθεστώτα έως και 26%», η αντιπολίτευση δηλώνει ότι, με αυτόν τον τρόπο, απειλείται η εθνική κυριαρχία της Ινδίας.

Ο πρωθυπουργός Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ δήλωσε πάντως ότι «ελπίζουμε (ο νόμος) να περάσει κατά πλειοψηφία». Ο Βάτζπαϊ «ελπίζει» ότι το Κόμμα του Κογκρέσου (αξιωματική αντιπολίτευση), της Σόνιας Γκάντι, θα συναινέσει στις κυβερνητικές «μεταρρυθμιστικές» προσπάθειες, οι οποίες αναμένεται να κλιμακωθούν.

Μέλη των κομμάτων της Αριστεράς εξέφρασαν τις έντονες αντιρρήσεις τους για τον τρόπο με τον οποίο ο νόμος εισήχθη, τονίζοντας ότι έπρεπε να συσταθεί ειδική επιτροπή, για να αποχωρήσουν στη συνέχεια από το Κοινοβούλιο.

Ο Ατζάι Τσακραμπόρτι του Κομμουνιστικού Κόμματος Ινδίας ανέφερε ότι πρόκειται για απεμπόληση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Ενώ ένας ακόμη βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ινδίας (Μαρξιστικού) επέδωσε στον πρόεδρο της Βουλής κείμενο διαμαρτυρίας.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Εκρηξη βόμβας

 

ΧΑΪΝΤΕΡΑΜΠΑΝΤ.- Βόμβα εξερράγη χθες σε λεωφορείο στην πόλη Χαϊντεραμπάντ στο νότιο Πακιστάν, με αποτέλεσμα ένας άνθρωπος να βρει το θάνατο και άλλοι έξι να τραυματιστούν, σε μια ενέργεια που αξιωματούχος χαρακτήρισε «σαμποτάζ».

Η βόμβα, που είχε τοποθετηθεί κάτω από ένα κάθισμα, εξερράγη καθώς το όχημα προσπερνούσε τον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας.

Δεν υπήρξε διεκδίκηση της ευθύνης για την επίθεση. Είναι η τρίτη βομβιστική ενέργεια αυτόν τον μήνα στην περιοχή. Τοπικός αξιωματούχος είπε ότι «είναι νωρίς» για να αποδοθεί ευθύνη, δήλωσε πάντως πεπεισμένος ότι «είναι σαμποτάζ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ