Σελ. /48
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 28 Σεπτέμβρη 1997

ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ 1996
Η χειρότερη
κυβέρνηση
της μεταπολιτευτικής περιόδου

Ο χρονιάτικος απολογισμός της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ δεν αφήνει την παραμικρή αμφιβολία, για τον ταξικό της προσανατολισμό, το βαθμό της φιλομονοπωλιακής της συνέπειας και της πίστης της στον ευρωατλαντισμό

Ενας χρόνος συμπληρώθηκε τις μέρες αυτές από τις περσινές εκλογές. Ενας χρόνος θητείας της "νέας" κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Κι ενώ ο πρωθυπουργός και οι κυβερνώντες, γενικότερα, δεν κουράζονται να επαναλαμβάνουν τα περί "εκσυγχρονισμών", "εθνικής παλιγγενεσίας" και "αναβάθμισης της διεθνούς θέσης και του ρόλου της Ελλάδας", οι εργαζόμενοι κάνουν το δικό τους απολογισμό για το κυβερνητικό έργο. Και το αποτέλεσμα είναι ολοφάνερα αρνητικό.

Η κυβέρνηση Σημίτη όχι μόνο συνέχισε να βαδίζει στα χνάρια των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αλλά και επιτάχυνε τους ρυθμούς αυτής της πορείας, ενίσχυσε σοβαρά την ένταση και το βάθος των αντιλαϊκών πολιτικών και μέτρων.

Δικαιολογημένα η κυβέρνηση Σημίτη περηφανεύεται ότι ακολουθεί και εφαρμόζει, με τη μεγαλύτερη από ποτέ συνέπεια, τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Δικαιολογημένα περηφανεύεται ότι ανταποκρίνεται με τη μεγαλύτερη από ποτέ προθυμία στα κελεύσματα των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων "εταίρων", όπως και στις απαιτήσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών. Απόλυτο δίκιο, όμως, έχουν και οι εργαζόμενοι, απονέμοντάς της το... έπαθλο της χειρότερης κυβέρνησης της μεταπολίτευσης.

Η συνέχιση και η παραπέρα ένταση της σκληρής, μονόπλευρης λιτότητας, των ιδιωτικοποιήσεων και του σκανδαλώδους ξεπουλήματος των δημόσιων επιχειρήσεων, της άγριας περικοπής των κοινωνικών δαπανών και της παράδοσης των κρίσιμων τομέων της παιδείας, της υγείας και της πρόνοιας στις κερδοσκοπικές ορέξεις της "ιδιωτικής πρωτοβουλίας", της αντιδραστικής αλλαγής των εργασιακών σχέσεων και της πολύμορφης ενίσχυσης της ασυδοσίας του μεγάλου κεφαλαίου αποτελούν τα βασικά χαρακτηριστικά του κυβερνητικού χρονιάτικου απολογισμού, στους διάφορους τομείς της εσωτερικής πολιτικής. Την ίδια στιγμή, η πλήρης ευθυγράμμιση και προσαρμογή στις απαιτήσεις της ιμπεριαλιστικής "νέας τάξης πραγμάτων" βάζει έντονα τη σφραγίδα της στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης.

Κι ενώ η κυβερνητική ηγεσία - έχοντας την πλήρη υποστήριξη των μεγάλων Μέσων Μαζικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης και του δικομματικού της εταίρου - επιχειρεί συστηματικά να καμουφλάρει την πολιτική αυτή με τον "κοινωνικό διάλογο" - κοροϊδία και τα σενάρια της "κεντροαριστεράς" και της "κεντροδεξιάς", γίνεται καθημερινά και περισσότερο φανερό το πραγματικό, ανάλγητο και αυταρχικό πρόσωπό της. Συνειδητοποιείται καθημερινά και περισσότερο ότι αυτή η νεοφιλελεύθερη αντιδραστική πολιτική δεν παίρνει μερεμέτια. Το εργατικό κίνημα μπορεί να φράξει τον κατήφορο του κυβερνητικού μονόδρομου, βαδίζοντας το δικό του μονόδρομο, της συγκρότησης του λαϊκού μετώπου πάλης, έως την ανατροπή της.


ΣΕΛ.  6   -   9

ΚΝΕ
Μπροστά, με μεγαλύτερη δύναμη και ορμή

Εντονα ζωντανές παραμένουν ακόμη οι εντυπώσεις από τη μεγάλη επιτυχία, που σημείωσαν οι φετινές προφεστιβαλικές εκδηλώσεις της ΚΝΕ και του ΟΔΗΓΗΤΗ, ιδιαίτερα από την τεράστια επιτυχία των κεντρικών εκδηλώσεων στην Πανεπιστημιούπολη της Αθήνας.

Η επιτυχία αυτή "οφείλεται στην άνοδο του κύρους και της επιρροής του ΚΚΕ στη νεολαία, στη δράση των Οργανώσεων της ΚΝΕ όλο το προηγούμενο διάστημα", σημειώνει σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο του ΚΣ της Οργάνωσης και υπογραμμίζει: "Οι μεγάλες μάχες βρίσκονται μπροστά μας. Εχουμε την Οργάνωση. Εχουμε την πολιτική του Κόμματος, που επιβεβαιώνεται καθημερινά στη ζωή. Εχουμε τις τεράστιες δυνατότητες, που ανοίγονται μπροστά μας στη νεολαία και η επιτυχία του Φεστιβάλ ήρθε, για μια ακόμη φορά, να επιβεβαιώσει πανηγυρικά. Με όλες μας τις δυνάμεις να αξιοποιήσουμε αυτές τις δυνατότητες. Να φτάσει παντού, σε όσο το δυνατόν περισσότερους νέους και νέες το μήνυμα της Αντεπίθεσης".


ΣΕΛ.  2,    24   -   25

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
  • Στη μνήμη των παλαίμαχων αγωνιστών ΚΩΣΤΑ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ,ΚΩΣΤΑ ΛΟΥΛΕ,ΑΥΡΑΣ ΠΑΡΤΣΑΛΙΔΟΥ,ο Δήμος Γιαννόπουλος (μπάρμπα - Δήμος) πρόσφερε, μέσω ΚΟΒ Κολωνού, 100.000 δρχ. στο ΚΚΕ.
  • Ο Βασίλης Μαυροκέφαλος πρόσφερε στο ΚΚΕ 100.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Πλατείας Αττικής - Βικτώριας στη μνήμη των γονιών του ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΥ και ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ,του κομμουνιστή αδερφού του ΠΑΡΗ ΜΑΥΡΟΚΕΦΑΛΟΥ,που θανατώθηκε το Μάρτη του 1945 στο στρατόπεδο "Μπέεντορφ" της Γερμανίας και της αδελφής του ΣΟΦΙΑΣ,που πέθανε πρόσφατα.


Αναγκαστικές συνενώσεις
Σε όλη τη χώρα η φωνή του ΚΚΕ

Ενώ, η δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου, για τις αναγκαστικές συνενώσεις, πολλαπλασιάζει τις σχετικές αντιδράσεις, οι κομμουνιστές συνεχίζουν και δυναμώνουν την εξόρμησή τους απ' άκρη σ' άκρη της Ελλάδας


ΣΕΛ.  3,    16
Οικογένεια Αγγελόπουλων
"Ευεργέτες" που πάτησαν επί πτωμάτων

Δεκάδες είναι οι εργάτες, που άφησαν την τελευταία πνοή τους, μέσα στη "Χαλυβουργική", ενώ εκατοντάδες σακατεύτηκαν και αμέτρητα είναι τα εργατικά ατυχήματα, για να συσσωρεύσει αμύθητα πλούτη η οικογένεια


ΣΕΛ.  36   -   37
Οικονομική πολιτική
Σενάρια... επιστημονικής φορο-ληστείας

Στον αστερισμό της μονόπλευρης λιτότητας και της παραπέρα φορολογικής αφαίμαξης των λαϊκών στρωμάτων κινούνται και τα μέτρα της έκθεσης Σπράου, για τη δημοσιονομική πολιτική, που παραδόθηκε ήδη στο πρωθυπουργικό γραφείο


ΣΕΛ.  14   -   15

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ