Σελ. /48
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 28 Φλεβάρη 1999

ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΩΡΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΑΜΕΣΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Η λαϊκή
παρέμβαση
εγγύηση θετικών εξελίξεων

Το ΚΚΕ είναι έτοιμο να συμβάλει σε κάθε μαζική λαϊκή κίνηση και πρωτοβουλία και να ενώσει τις δυνάμεις του, με όλους εκείνους που θέλουν να διεκδικήσουν το δικαίωμα των λαών να αποφασίζουν για την τύχη τους

Τώρα είναι η ώρα του λαού! Ο πρωθυπουργός, όπως έχει ήδη αποδειχτεί, αποτελεί τον καθοδηγητή της εγκληματικής πολιτικής απέναντι στον κουρδικό λαό και τον ηγέτη του. Οφείλει να υποβάλει την παραίτησή του.

Η παράδοση του Οτσαλάν δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου. Δεν είναι αποτέλεσμα κάποιων κακών ή λαθεμένων χειρισμών ή ζήτημα ηθικής και πολιτισμού της ΕΕ, όπως ισχυρίζονται άλλα κόμματα. Είναι το αποτέλεσμα της πρόθυμης συστράτευσης και υποταγής στο "νέο δόγμα" του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, των ευρωπαϊκών χωρών, σύμφωνα με το οποίο κάθε λαός που διεκδικεί, με τα μέσα που αυτός αποφασίζει, το δικαίωμα στα σύνορα, στην ελευθερία, στη δημοκρατία, στα κοινωνικά του δικαιώματα, κάθε λαός που θέλει να επιλέγει το κοινωνικό και πολιτικό του σύστημα, αναγορεύεται σε τρομοκράτη, άρα πρέπει να τσακίζεται με όλα τα μέσα, πολιτικά και στρατιωτικά.

Στη σημερινή φάση που ζούμε, στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και σε διεθνές- περιφερειακό πεδίο (δράση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, επέμβαση στο Κόσσοβο, σχεδιασμός αλλαγής συνόρων, διχοτόμηση του Αιγαίου και της Κύπρου, διάσπασης του Ιράκ κλπ.), ο ελληνικός λαός θα βρεθεί αντιμέτωπος με νέες τραγωδίες και συμφορές. Κανείς δεν μπορεί να αγνοεί τη στρατηγική θέση της Ελλάδας στην πιο εύφλεκτη περιοχή της Γης.

Εδώ που έφθασαν τα πράγματα, ο ελληνικός λαός πρέπει να έχει άμεσα την ευκαιρία να παρέμβει στις εξελίξεις, όχι μόνο με τους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες του, αλλά και με την ψήφο του σε εθνικές εκλογές, τις οποίες τώρα πρέπει να απαιτήσει, και να τις αξιοποιήσει ενεργητικά, παράλληλα με την ψήφο του στις ευρωεκλογές. Με την πολύμορφη παρέμβαση του λαού, και με την ψήφο, μπορεί να πάρει πραγματική δύναμη και υπόσταση η ανερχόμενη θέληση του λαού να βάλει ένα φραγμό, και, τελικά, να γράψει το τέλος μιας αποκρουστικής πολιτικής, ανεξάρτητα από τις επιμελείς μεταμφιέσεις που ετοιμάζονται, κεντροαριστερού ή κεντροδεξιού τύπου.

Ολες οι λαϊκές εκδηλώσεις, οι δηλώσεις και αναλύσεις για τις πολιτικές εξελίξεις και την έκφραση αλληλεγγύης προς τον κουρδικό λαό στο σημερινό "Ριζοσπάστη".


ΣΕΛ.  2,    4   -   5,    7   -   1

Θα είμαστε όλοι εκεί!

Μεγάλη συγκέντρωση λαϊκής παρέμβασης οργανώνει η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, την Κυριακή 7 Μάρτη,στις 6.30 μ.μ.,στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.Θα μιλήσει η Γενική Γραμματέας της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.


"ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ"
Πολεμικό ορμητήριο θέλουν την Ελλάδα

Πιστή στην πολιτική της υποταγής στις αμερικανοΝΑΤΟικές εντολές, η ελληνική κυβέρνηση μετατρέπει περιοχές ολόκληρες της Κεντρικής Μακεδονίας σε μόνιμο ΝΑΤΟικό ορμητήριο. Την περασμένη βδομάδα οι ΝΑΤΟικοί στρατιώτες πήγαιναν και έρχονταν, αφού χρησιμοποιούν τα ελληνικά λιμάνια για να προωθηθούν στην ΠΓΔΜ απ' όπου θα χρησιμοποιηθούν για να εκβιάσουν την κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας να δεχτεί την κατοχή τους στο Κοσσυφοπέδιο. Η ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο γίνεται συνένοχη σ' αυτή τη διεθνή ΝΑΤΟική παρανομία αλλά έχει δηλώσει και πρόθυμη να συμμετέχει με Ελληνες στρατιώτες στην αποστολή. Μια "αποστολή" που εξυπηρετεί τα σχέδια των Αμερικανών ιμπεριαλιστών, σε ανταγωνισμό με τη Γερμανία και ουσιαστικά βάζει "μπουρλότο" στα Βαλκάνια εμπλέκοντας και τη χώρα μας στην περιπέτεια. Ο λαός της Θεσσαλονίκης μην αντέχοντας τη συνενοχή στο έγκλημα και ανησυχώντας για τις εξελίξεις, αντιδρά και αντιστέκεται.


ΣΕΛ.  46   -   47

Προσφορές
  • Η συντρόφισσα Σ.Κ. προσφέρει στην Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές 1.000.000 δρχ. στη μνήμη των ανώνυμων και επώνυμων αγωνιστών του ΚΚΕ που πρόσφεραν αφειδώλευτα τη ζωή τους στον αγώνα για λευτεριά, ανεξαρτησία, κοινωνική απελευθέρωση, σοσιαλισμό, για ένα καλύτερο, πιο ανθρώπινο αύριο. Καλεί τους συντρόφους, τους φίλους και οπαδούς του ΚΚΕ να δώσουν απλόχερα την οικονομική τους ενίσχυση για την υπερκάλυψη του πλάνου των ευρωεκλογών.
  • Ο γιατρός Νίκος Ριζάκος προσφέρει στο ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές 550.000 δρχ.
  • Από τη Λέσχη των φίλων του ΚΚΕ Νέας Υόρκης προσφέρουν 3.000 δολάρια ΗΠΑ. Απ' αυτά τα 2.200 δολάρια προσφέρει ο σ. Κώστας Λέκας.


Αποστολή στην Καστοριά
Σε πορεία μαρασμού η γουνοποιία

Αργοσβήνει η Καστοριά, καθώς η γουνοποιία βρίσκεται σε βαθιά κρίση και το 95% των γουνεργατών είναι άνεργοι, επηρεάζοντας αρνητικά τη συνολική οικονομική ζωή της περιοχής και υποχρεώνοντας τους εργαζόμενους, να αναζητούν διέξοδο στην εσωτερική και εξωτερική μετανάστευση


ΣΕΛ.  24   -   25
Ναρκωτικά
Από τη φυγή ξανά στη ζωή

Τα ναρκωτικά αποτελούν αναμφίβολα μια σύγχρονη κοινωνική μάστιγα, αλλά διέξοδος υπάρχει και είναι συνυφασμένη - όπως δείχνει η πλούσια εμπειρία της θεραπευτικής μονάδας "18 Ανω" - με μια στάση ζωής, ταυτισμένη με την αντίσταση και τον αγώνα


ΣΕΛ.  34   -   35
Δημόσια Υγεία
Σε τροχιά υποβάθμισης τα νοσοκομεία

Η περιθωριοποίηση των νοσοκομείων και η συνεχής όξυνση των προβλημάτων τους είναι τα αποτελέσματα της συνειδητής πολιτικής της κυβέρνησης και της γενικότερης και με ταχύτατους ρυθμούς προώθησης των "κανόνων αγοράς" στο υγειονομικό - ασφαλιστικό σύστημα της χώρας


ΣΕΛ.  16,    33
Τράπεζες
Τα νέα δεδομένα στα στεγαστικά δάνεια

Με γοργούς ρυθμούς αλλάζουν το τελευταίο διάστημα τα δεδομένα στο χώρο της στεγαστικής πίστης, καθώς οι τράπεζες επιδιώκουν την απόκτηση όλο και μεγαλύτερου μεριδίου στο συγκεκριμένο τομέα


ΣΕΛ.  14   -   15
Μήτσος Παπαρήγας
Αξιος ηγέτης της εργατικής τάξης

Πενήντα χρόνια συμπληρώνονται, αυτές τις μέρες, από τη δολοφονία του κομμουνιστή ηγέτη, συνδικαλιστή και πρωτοπόρου αγωνιστή του ελληνικού εργατικού κινήματος, Μ. Παπαρήγα, στα μπουντρούμια της Ασφάλειας


ΣΕΛ.  38

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ