Σελ. /48
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 12 Απρίλη 1998

ΔΙΕΥΡΥΝΕΤΑΙ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Απαίτηση για κοινή δράση και λαϊκή αντεπίθεση

"Οχι" ανατροπή εργασιακών δικαιωμάτων, ΔΕΚΟ 100% στο δημόσιο, αποχώρηση από τον κοινωνικό διάλογο, οι άμεσοι στόχοι πάλης. Μιλούν στο "Ρ" συνδικαλιστές από όλο το πολιτικό φάσμα. Αναπτύσσει τη δράση της η Επιτροπή Σωτηρίας της "Ολυμπιακής"

Την ανάγκη της άμεσης και αποφασιστικής κλιμάκωσης του αγώνα σε όλα τα επίπεδα και του συντονισμού του σε πανελλαδική κλίμακα, μακριά από την απάτη του "κοινωνικού διαλόγου",προβάλλουν σήμερα με δηλώσεις τους στο "Ρ" στελέχη του ευρύτερου συνδικαλιστικού φάσματος, ενόψει του νέου μεγάλου και καίριου χτυπήματος που θα επιχειρήσει η κυβέρνηση μέσα στο Μάη με την κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τις εργασιακές σχέσεις.Με το νομοσχέδιο αυτό - όπως έγινε καθαρό και από τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου - κονιορτοποιούνται θεμελιακές κατακτήσεις και δικαιώματα, καταργείται το οχτάωρο,γενικεύεται η κατάρα της μερικής απασχόλησης. Ταυτόχρονα, με "Δούρειο Ιππο" τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, η κυβέρνηση χτυπά σε βαθμό κατάργησης τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας,ικανοποιώντας έτσι ένα ακόμα βασικό αίτημα του ΣΕΒ,ο οποίος προχτές εμφανίστηκε κατά τις διαπραγματεύσεις για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας να προτείνει... αυξήσεις 2%+2% για το εξευτελιστικό κατώτερο μεροκάματο του ανειδίκευτου εργάτη!

Η απαίτηση για την κλιμάκωση των αγώνων, μπροστά σ' αυτή την ολομέτωπη επίθεση, εκφράστηκε, εξάλλου, με τον πιο αυθεντικό τρόπο από τους ίδιους τους εργαζόμενους την περασμένη Πέμπτη στη μεγαλειώδη πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση, ακριβώς την ώρα που η κυβερνητική πλειοψηφία ψήφιζε στη Βουλή το νόμο - τέρας για τον Εθνικό Αερομεταφορέα. Στην "Ολυμπιακή" όμως οι εργαζόμενοι δεν είπαν την τελευταία λέξη. Παίρνουν την υπόθεση στα χέρια τους και παραμερίζοντας τις συμβιβασμένες ηγεσίες, διαμηνύουν ότι "αυτός ο νόμος θα μείνει στα χαρτιά". Προς αυτή την κατεύθυνση και με στόχο τη σωτηρία της "Ολυμπιακής", συγκροτήθηκε η Επιτροπή Σωτηρίας της ΟΑ,μέλη της οποίας μιλάνε σήμερα στο "Ρ".


ΣΕΛ.  35   -   37

Η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο, έξω οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ

Σε αναψυκτήριο των "Ράμπο" θέλουν να μετατρέψουν την πατρίδα μας οι Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές. Μόνο το τελευταίο εξάμηνο, πάνω από 70 αμερικανικά πολεμικά πλοία, με περισσότερους από 12.000 ναύτες, έχουν ελλιμενιστεί σε Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Ρόδο, Πάτρα, Σούδα, Σύρο. Τελευταία, αυτές οι επισκέψεις "ψυχαγωγίας" συνοδεύονται από τις - τουλάχιστον προκλητικές - δραστηριότητες του Αμερικανού πρεσβευτή Ν. Μπερνς. Ωστόσο, οι αντιιμπεριαλιστικές, φιλειρηνικές δυνάμεις επαγρυπνούν. Οι άμεσες αντιδράσεις - συλλαλητήρια των τελευταίων ημερών δείχνουν ότι είναι αποφασισμένες να "κόψουν το βήχα" στους φονιάδες των λαών. Προχτές στην πλατεία Κοραή στον Πειραιά, χτες στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ενώ αύριο το απόγευμα, στις 6 το απόγευμα, στη μαρίνα του Φλοίσβου, στο "Τροκαντερό", στο μεγάλο συλλαλητήριο που διοργανώνει η ΕΕΔΥΕ, αναμένεται να δώσουν ένα, ακόμη, δείγμα της αστείρευτης δύναμης του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος.


ΣΕΛ.  3,    6   -   7

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ"

Οι θέσεις για τη Συνδιάσκεψη της παράταξης

ΕΣΑΚ - ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ



Αποστολή στην Αιτωλοακαρνανία
"Για να πάρει τη θέση που της αξίζει... "

Ο μεγαλύτερος νομός της χώρας βρίσκεται στην 48η θέση ανάπτυξης. Τα τελευταία δέκα χρόνια, 3.500 αγρότες έχουν εγκαταλείψει τα χωράφια τους, ενώ το 75% του αγροτικού πληθυσμού είναι πάνω από 55 χρόνων, καθώς οι νέοι εξωθούνται στη φυγή από τη γεωργική παραγωγή. Στο 17% έφτασε η ανεργία!


ΣΕΛ.  24   -   25
Αλέκα Παπαρήγα
Ο δρόμος που οδηγεί στο όραμα

Ο σημερινός "Ριζοσπάστης" δημοσιεύει εκτενή αποσπάσματα από την τοποθέτηση της Γενικής Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ στην πρόσφατη συνεδρίαση της ομάδας Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς στο Στρασβούργο


ΣΕΛ.  8   -   9
Αρχαιρεσίες στο ΣΕΗ
Για ένα σωματείο ηθοποιών διεκδικητικό

Αύριο πραγματοποιούνται οι εκλογές στο ιστορικό Σωματείο των Ελλήνων Ηθοποιών, που φέτος συμπληρώνει 80 χρόνια από την ίδρυσή του. Η τέχνη για να ανθίσει θέλει αγώνες, τονίζει στις θέσεις και προτάσεις της η "Δημοκρατική Ενότητα Ηθοποιών" (ΔΕΗ).


ΣΕΛ.  19
Μονάδα ΔΕΗ Φλώρινας
Κάθε βήμα κι ένα σκάνδαλο

Οι νέες διαστάσεις που έχει πάρει το θέμα και τα όσα αποκαλύφθηκαν τους τελευταίους μήνες καταδεικνύουν ότι το σκάνδαλο δεν περιορίζεται στο οικονομικό μέρος της υπερτίμησης. Το πραγματικό σκάνδαλο εντοπίζεται στις κυβερνητικές επιλογές, στις επιπτώσεις αυτών στη ΔΕΗ, στους καταναλωτές, μέσω των τιμολογίων, και στον ενεργειακό τομέα, συνολικά


ΣΕΛ.  13

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ