Στο πλευρό του λαού και των εργαζομένων της Πάτρας θα βρίσκεται το πρωί της Παρασκευής η δημοτική αρχή, έπειτα από την κατά πλειοψηφία έγκριση ψηφίσματος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που καλεί σε μαζική συμμετοχή στην πανελλαδική απεργία.
Στο ψήφισμα, με το οποίο διαφώνησαν οι παρατάξεις της μειοψηφίας (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ, δήθεν ανεξάρτητοι), τονίζεται: «Το Δημοτικό Συμβούλιο καλεί τον λαό της Πάτρας να συμμετέχει μαζικά στην απεργία της 28ης Φεβρουαρίου, ημέρας που συμπληρώνονται 2 χρόνια από το έγκλημα στα Τέμπη.
Είναι ανάγκη να δοθεί μαχητική απάντηση στην προσπάθεια αποπροσανατολισμού και συγκάλυψης των πραγματικών αιτιών της σύγκρουσης, για την οποία ευθύνεται η διαχρονική πολιτική της ΕΕ, των ελληνικών κυβερνήσεων και των επιχειρηματικών ομίλων. Η πολιτική που προώθησε την εμπορευματοποίηση των σιδηροδρόμων, τον τεμαχισμό και την ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ. Η πολιτική που βάζει σταθερά τα κέρδη πάνω από τις λαϊκές ανάγκες και δεν διστάζει να θυσιάσει ακόμα και ζωές.
Η μεγαλειώδης εργατική - λαϊκή αντίδραση, που αναμένεται να εκφραστεί και στις 28 Φεβρουαρίου, ήδη συγκεντρώνει τα πυρά μιας σειράς μηχανισμών, από την κυβέρνηση μέχρι τα διάφορα "παπαγαλάκια" του συστήματος και τους "γνωστούς - αγνώστους" του διαδικτύου, που προσπαθούν "ρίχνοντας την μπάλα στην εξέδρα" να αποτρέψουν πάση θυσία τη συζήτηση γύρω από τις πραγματικές αιτίες.
Το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας θα βρίσκεται στο πλευρό του λαού, την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου, στην Πλατεία Γεωργίου. Ολοι στους δρόμους!».
Δυναμικά ετοιμάζεται να συμμετάσχει στην απεργία της Παρασκευής και ο Σύνδεσμος Ελλήνων Προπονητών Κλασικού Αθλητισμού. Καλεί όλα τα μέλη του να δώσουν το «παρών» στην απεργιακή συγκέντρωση στις 11 π.μ. στο Σύνταγμα, «στέλνοντας το μήνυμα ότι δεν θα επιτρέψουμε να ξεχαστεί αυτή η τραγωδία».
«Δυο χρόνια έχουν περάσει από το έγκλημα που κόστισε τη ζωή σε δεκάδες συμπολίτες μας, κι όμως ακόμα περιμένουμε απαντήσεις, πραγματική απόδοση ευθυνών και ουσιαστικά μέτρα για την ασφάλεια στις μεταφορές. Δεν ξεχνάμε!», τονίζει ο Σύνδεσμος και απαιτεί: «Πλήρη διαλεύκανση των αιτιών του δυστυχήματος και απόδοση ευθυνών σε όλους τους υπαίτιους. Ασφαλή, δημόσια και ποιοτικά μέσα μεταφοράς για όλους. Τερματισμό της πολιτικής που θυσιάζει την ασφάλεια και τις ζωές μας για το κέρδος».
Τη συμμετοχή του στην απεργία στις 28 Φλεβάρη ανακοίνωσε και ο Σύνδεσμος Ελλήνων Προπονητών Κολύμβησης - Υδατοσφαίρισης - Καταδύσεων - Σύγχρονης Κολύμβησης.
«Ο Σύνδεσμος ενώνει τη φωνή του με όλους τους πολίτες που απαιτούν να αποδοθούν ευθύνες και να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για την αποτροπή παρόμοιων καταστροφών», τονίζει στην ανακοίνωσή του.
Από Νεπάλ |
Τα μηνύματα καταφθάνουν στο ΠΑΜΕ απ' όλες τις ηπείρους, με τα συνδικάτα αυτά να παίρνουν θέση στο πλευρό του λαού μας ακόμα και με κινητοποιήσεις και με συμβολικές δράσεις.
Και όπως αναφέρει το ΠΑΜΕ στο χαιρετιστήριό του, οι εργάτες από όλο τον κόσμο ενώνουν τις φωνές τους με τον λαό της Ελλάδας «ενάντια στο σύστημα που ματώνει τους λαούς για τα κέρδη των λίγων», συνδικάτα από όλο τον κόσμο «εκφράζουν την αλληλεγγύη τους με τον αγώνα του ελληνικού λαού ενάντια στην προσπάθεια συγκάλυψης των ενόχων και των αιτιών για το έγκλημα στα Τέμπη, ενάντια στη θυσία της ασφάλειας, της υγείας και της ζωής των λαών στον βωμό του κέρδους».
Στο ΠΑΜΕ μηνύματα έχουν έρθει από: Την Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ - WFTU), το Ευρωπαϊκό Περιφερειακό Γραφείο της ΠΣΟ (EUROFWFTU), τις Διεθνείς Συνδικαλιστικές Οργανώσεις Δημοσίων Υπαλλήλων, Μετάλλου, Εκπαιδευτικών, Συνταξιούχων της ΠΣΟ.
Ακόμα από τις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις:
Εργατικό Κέντρο Val de Marne (Γαλλία, Παρίσι), Εργατικό Κέντρο UD CGT 13 (Γαλλία, Μασσαλία), LAB (Χώρα των Βάσκων), τη USB (Ιταλία), National Federation of Labor (Ρουμανία), SekoTunnelbanan (Σουηδία), Left Bloc in Austrian Trade Union Federation (Αυστρία), Συνδικάτο στις Κατασκευές, Roofers, Local 36 Los Angeles (ΗΠΑ), Amazon labor Union-ALU, Chris Smalls (ΗΠΑ), Sindicato Argentino de la Manufactura del Cuero (Αργεντινή), CONJUPAM (Μεξικό), Coordinadora Sindical Unitaria de Mexico (Μεξικό), GUPW (Παλαιστίνη), University and School Teachers' Association (Νεπάλ), Unified Nepal's Government Employees Organisation (Νεπάλ), Local Level Health Worker Network (Νεπάλ).
Μήνυμα από Βραζιλία |
Από το συνδικάτο της «AMAZON» στις ΗΠΑ |
Από Ιταλία, οργάνωση USB |
Ο Ηλεκτρικός (Γραμμή 1) και οι γραμμές 2 και 3 του Μετρό Αθήνας θα λειτουργήσουν εκείνη τη μέρα από τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα.
Απόφαση για απεργία έχουν πάρει οι σιδηροδρομικοί και οι ναυτεργάτες.
Δεμένα θα μείνουν τα βαπόρια, ενώ τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» καλούν σε απεργιακή προσυγκέντρωση στις 5.30 π.μ. στον Ηλεκτρικό (πλοία «Blue Star»).
Κλειστά θα παραμείνουν και τα αεροδρόμια της χώρας την Παρασκευή 28 Φλεβάρη, καθώς στην απεργία θα συμμετέχουν η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ), οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας (ΕΕΕΚΕ), ο Πανελλήνιος Σύλλογος Τηλεπικοινωνιακών Υπαλλήλων (AFISO) ΥΠΑ και η Ενωση Ηλεκτρονικών Μηχανικών Εναέριας Κυκλοφορίας Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΕΝΗΜΑΕΚ - ΥΠΑ).
Σε 24ωρη απεργία προχωρά την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου και το Συνδικάτο Εργαζομένων στην Αστική Συγκοινωνία Θεσσαλονίκης. Την ημέρα της απεργίας θα διαθέσει προσωπικό ασφαλείας για την κάλυψη των αναγκών κίνησης με τον συμβολικό αριθμό των 57 λεωφορείων, αναφέρει το Συνδικάτο.
Το Σωματείο Εργαζομένων στο Μετρό Θεσσαλονίκης αποφάσισε μέσα από Γενική Συνέλευση συμμετοχή στην απεργία με στάση εργασίας το βράδυ της Παρασκευής από τις 10 έως τις 12. Στη διάρκεια της ημέρας το Μετρό θα λειτουργεί για να διευκολύνει τη συμμετοχή του λαού στη μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση.
Σε κινητοποίηση αύριο Πέμπτη στις 7 μ.μ. στον ηλεκτρικό σταθμό του Πειραιά καλεί το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, υπογραμμίζοντας ότι οι αιτίες του εγκλήματος στα Τέμπη είναι εδώ, «σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο. Είναι το κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους. Γι' αυτό δεν παίρνονται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας. Γιατί τα θεωρούν κόστος. Γι' αυτό εντατικοποιείται η εργασία, για να ξεζουμίζεται ο εργάτης, βάζοντας σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή του. Γι' αυτό δεν έχουμε Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, μισθούς που να φτάνουν να καλύψουν τις ανάγκες μας. Γι' αυτό δύο τρένα κινούνταν στις ίδιες ράγες σε αντίθετη κατεύθυνση».
Επίσης αύριο θα γίνουν κινητοποιήσεις:
Ξεπέρασαν τις 100 οι απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα για τις 28 Φλεβάρη. Συγκεκριμένα, οι 105 πόλεις που έχουν ανακοινωθεί είναι οι εξής:
Αθήνα, 11 π.μ., Σύνταγμα
Θεσσαλονίκη, 10.30 π.μ., Αγαλμα Βενιζέλου
Πάτρα, 10.30 π.μ., πλατεία Γεωργίου
Αγιά Λάρισας, 12 μ., κεντρική πλατεία
Αγιος Νικόλαος Κρήτης, 11 π.μ., κεντρική πλατεία
Αγρίνιο, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία
Αίγιο, 10.30 π.μ., πλατεία Αγίας Λαύρας
Αιδηψός, 12 μ., πλατεία Θερμοποτάμου
Αλεξάνδρεια, 10.30 π.μ., Πνευματικό Κέντρο
Αλεξανδρούπολη, 11 π.μ., δημαρχείο
Αλιβέρι, 10 π.μ., πλατεία Λιγνιτωρύχου
Αλμυρός, 12.30 μ.μ., κεντρική πλατεία
Αμαλιάδα, 9.30 π.μ., πλατεία Αγίου Αθανασίου
Αμύνταιο, 11 π.μ., πλατεία Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης
Αμφισσα, 12 μ., πλατεία Ησαΐα
Αμφιλοχία, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία
Αργος, 11 π.μ., πλατεία Αγίου Πέτρου
Αριδαία, 11 π.μ., κεντρική πλατεία
Αρτα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο
Αστακός Αιτ/νίας, 11 π.μ. νέα πλατεία
Αταλάντη, 11.30 π.μ., πλατεία
Βαθύ Σάμου, 11 π.μ., πλατεία Πυθαγόρα
Βαλαώρα Αγράφων, 12 μ., πλατεία
Βέροια, 10.30 π.μ., δημαρχείο
Βόλος, 11 π.μ., Θόλος Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Γιάννενα, 11 π.μ., Περιφέρεια Ηπείρου
Γιαννιτσά, 11 π.μ., πλατεία ΕΠΟΝ
Γρεβενά, 11 π.μ., κεντρική πλατεία
Γύθειο, 11 π.μ., πλατεία Παρθεναγωγείου
Δερβένι, 11 π.μ., κεντρική πλατεία
Δράμα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία
Εδεσσα, 11 π.μ., Μικροί Καταρράκτες
Ελασσόνα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία
Ζάκυνθος, 10.30 π.μ., πλατεία Αγίου Μάρκου
Ηγουμενίτσα, 11 π.μ., πλατεία Δημαρχείου
Ηράκλειο, 11 π.μ., πλατεία Ελευθερίας
Θάσος, 11 π.μ., πλατεία Ηρώων, λιμένας
Θήβα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία
Ιεράπετρα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία
Ιθάκη, 10.30 π.μ., πλατεία Βαθύ
Ικαρία, 12 μ., πλατεία Αγίου Κηρύκου
Ιστιαία, 11 π.μ., κεντρική πλατεία
Καβάλα, 11.30 π.μ., κεντρική πλατεία
Καλαμάτα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία
Καλλονή Λέσβου, 11 π.μ., πάρκο Βασιλειάδη
Κάλυμνος, 10.30 π.μ., Πνευματικό Κέντρο
Καρδαμύλη, 5.30 μ.μ., κεντρική πλατεία
Καρδίτσα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία
Καρλόβασι Σάμου, 11 π.μ., πλατεία
Καρπενήσι, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία
Κάρυστος, 12 μ., κεντρική πλατεία
Καστοριά, 12 μ., παλιά Νομαρχία
Κατερίνη, 11 π.μ., κεντρική πλατεία
Κέρκυρα, 11 π.μ., Εργατικό Κέντρο
Κεφαλονιά, 10.30 π.μ., πλατεία Βαλλιάνου, Αργοστόλι
Κιάτο, 11 π.μ., πλατεία Ελευθερίας
Κιλκίς, 10.30 π.μ., πλατεία Ειρήνης
Κοζάνη, 11 π.μ., κεντρική πλατεία
Κομοτηνή, 11 π.μ., κεντρική πλατεία
Κόρινθος, 11 π.μ., πλατεία Π. Τσαλδάρη (Περιβολάκια)
Κρανίδι, 11 π.μ., πλατεία Κύπρου
Κύμη, 11 π.μ., κεντρική πλατεία
Κυπαρισσία, 11 π.μ., κεντρική πλατεία
Κως, 10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας
Λαμία, 11 π.μ., πλατεία Πάρκου
Λάρισα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία
Λέρος, 11 π.μ., Πλάτανος
Λευκάδα, 11 π.μ., πλατεία Αγίου Μηνά
Λήμνος, 11 π.μ., λιμάνι Μύρινας
Λιβαδειά, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία
Μαντούδι, 11 π.μ., κεντρική πλατεία
Μεγαλόπολη, 12 μ., κεντρική πλατεία
Μεσσήνη, 11 π.μ., κεντρική πλατεία
Μεσολόγγι, 11 π.μ., Κήπος Ηρώων
Μολάοι, 11 π.μ., πλατεία Δημάκου
Μυτιλήνη, 11 π.μ., πλατεία Σαπφούς
Νάουσα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία
Ναύπακτος, 11 π.μ., πλατεία Φαρμάκη
Ναύπλιο, 10.30 π.μ., πλατεία Δημαρχείου
Νικήτη, 11 π.μ., δημαρχείο
Ξάνθη, 11 π.μ., κεντρική πλατεία
Ξυλόκαστρο, 11 π.μ., πλατεία Αγίου Βλασίου
Ορεστιάδα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία
Πολύγυρος, 11 π.μ., πλατεία Δημαρχείου
Πρέβεζα, 10.30 π.μ., δικαστήρια
Πτολεμαΐδα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία
Πύργος, 11 π.μ., κεντρική πλατεία
Ρέθυμνο, 11 π.μ., πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη
Ρόδος, 12 το μεσημέρι, πλατεία Δημαρχείου
Σαντορίνη, 11 π.μ., πλατεία Φηρών
Σέρρες, 10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας
Σητεία, 11 π.μ., κεντρική πλατεία
Σκάλα Λακωνίας, 10.30 π.μ., πλατεία Πηγών
Σπάρτη, 11 π.μ., κεντρική πλατεία
Σύρος, 10.30 π.μ., πλατεία Μιαούλη
Τρίκαλα, 11 π.μ., πλατεία Ρήγα Φεραίου
Τρίπολη, 11 π.μ., πλατεία Πετρινού
Τύρναβος, 11 π.μ., κεντρική πλατεία
Φαρκαδόνα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία
Φάρσαλα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία
Φλώρινα, 12 μ., πλατεία Μόδη
Φούρνοι, 11 π.μ., πλατεία
Χαλκίδα, 11 π.μ., πλατεία Δικαστηρίων
Χανιά, 10 π.μ., πλατεία Δημοτικής Αγοράς
Χίος, 11 π.μ., πλατεία Βουνακίου
Στις 11 π.μ. στο Σύνταγμα η συγκέντρωση της Αθήνας | Στις 10.30 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη
Για να αποτελέσει η απεργία της Παρασκευής 28 Φλεβάρη, μέρας που συμπληρώνονται δύο χρόνια από το έγκλημα στα Τέμπη, ένα αποφασιστικό ορόσημο στην οργάνωση της πάλης, στη διεκδίκηση, στην αναμέτρηση με το κράτος, τους επιχειρηματικούς ομίλους, την κυβέρνηση και τα κόμματά τους.
Από παντού άλλωστε έρχεται το ίδιο μήνυμα: «Κατεβαίνουμε στον δρόμο του αγώνα, κανένας για δουλειά, απεργούμε!»: Εργοστάσια θα βάλουν «λουκέτο» μετρώντας εκατοντάδες απεργούς, αφού είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και εκεί που δεν έχει ακόμα συγκροτηθεί σωματείο, ήδη εργάτες δηλώνουν απεργία για την Παρασκευή. Εργοτάξια θα νεκρώσουν για τρίτη μέρα μέσα στον Φλεβάρη, μεγάλα εμπορικά καταστήματα θα μείνουν «κουφάρια», τηλεφωνικά κέντρα θα κατεβάσουν ακουστικά, υπηρεσίες δεν θα λειτουργήσουν. Το «χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά» θα γίνει πράξη, αφού τα εκατομμύρια των εργατοϋπαλλήλων έχουν μπροστά τους τη δική τους μέρα για να δείξουν ποιος έχει πραγματικά τη δύναμη στα χέρια του.
Το κάλεσμα των εκατοντάδων σωματείων, που εδώ και πάνω από έναν μήνα έχουν βάλει «πλώρη» για την απεργία, όταν ακόμα οι εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ την καταψήφιζαν, προσπαθώντας να βάλουν εμπόδια, συζητιέται πλατιά στους χώρους δουλειάς. Και η απεργία θα δώσει ώθηση στον αγώνα για να μην υπάρξουν ξανά «Τέμπη», για να καταδικαστεί η ίδια η ουσία του εγκλήματος: Η πολιτική που ακολούθησαν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ για την «απελευθέρωση», που μετέτρεψε τον σιδηρόδρομο σε παγίδα θανάτου. Αλλά και για να δυναμώσει η αναμέτρηση με τη μήτρα του εγκλήματος: Την αντεργατική «νομιμότητα» που υπερασπίζονται όσοι κυβέρνησαν και κυβερνούν τη χώρα, τη νομιμότητα δηλαδή του κέρδους που θωρακίζεται από τις κυβερνήσεις και την ΕΕ.
Τα συνδικάτα, λοιπόν, συνεχίζουν ακούραστα τη δράση για τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στις πάνω από 100 απεργιακές συγκεντρώσεις που έχουν οριστεί μέχρι τώρα. Στο πλάι τους αυτοαπασχολούμενοι κλείνουν τα μαγαζιά και τις υπηρεσίες, θέατρα και χώροι διασκέδασης ανακοινώνουν ότι δεν θα λειτουργήσουν, μαζικοί φορείς οργανώνουν δραστηριότητες μπροστά στην απεργία για να στείλουν σε κάθε γειτονιά το κάλεσμα της μαζικής συμμετοχής.
Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 11 π.μ. στο Σύνταγμα.
Στη Θεσσαλονίκη, η απεργιακή συγκέντρωση οργανώνεται στις 10.30 π.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου, ενώ για τις 9.45 π.μ. έχουν οριστεί οι προσυγκεντρώσεις σωματείων και φορέων.
Συγκεκριμένα: Συμβολή Τσιμισκή - Αριστοτέλους: Σωματεία στους κλάδους του Εμπορίου, του Επισιτισμού, του Τουρισμού και των Υπηρεσιών, Σύλλογοι Αυτοαπασχολούμενων. Συμβολή Βενιζέλου - Ερμού: Σωματεία στους κλάδους των Κατασκευών, των Μεταφορών, των Τροφίμων, της Χημικής Βιομηχανίας, της Ενέργειας και λοιπά σωματεία του ιδιωτικού τομέα. Καρόλου Ντηλ και Ερμού: Σωματεία στον κλάδο της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών, Σύλλογοι Γυναικών, ΟΓΕ. Πλατεία Αγίας Σοφίας: Σωματεία στους κλάδους της Υγείας, των Εκπαιδευτικών, του Δημοσίου, Σύλλογοι γονέων. Στις 9.30 π.μ., οι φοιτητικοί σύλλογοι καλούν σε προσυγκέντρωση στο μνημείο των Τεμπών στο ΑΠΘ. Επίσης, οι Σύλλογοι Γυναικών, μαζί με τα εργατικά σωματεία και άλλους φορείς, εξασφάλισαν λεωφορεία για τη μεταφορά απεργών από την Ανατολική Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα: Αναχωρήσεις λεωφορείων από δήμους Θερμαϊκού, Πυλαία - Χορτιάτη και Θέρμης προγραμματίζονται: Στις 9 π.μ., Καψαλάκειος, Μηχανιώνα. Στις 9.15 π.μ., στάση Πισσαλίδη, Περαία. Στις 9 π.μ., πλατεία Χάνια, Βασιλικά. Στις 9.15 π.μ., πλατεία Παραμάνα, Θέρμη. Στις 9.30 π.μ., γήπεδο Χορτιάτη (θα περάσει από Ασβεστοχώρι).
Πανό στη Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου |
Να κλείσουν τα καταστήματά τους την Παρασκευή 28 Φλεβάρη και να πάρουν μέρος στις απεργιακές συγκεντρώσεις έχουν αποφασίσει Ομοσπονδίες και Σωματεία αυτοαπασχολούμενων και επαγγελματιών σε πολλά μέρη της χώρας.
Σε μαζική παρουσία των συνταξιούχων και των σωματείων τους στις συγκεντρώσεις στις 28 Φλεβάρη καλεί η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων.
Κάλεσμα απευθύνει επίσης η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).
«Γινόμαστε "όλων των νεκρών η φωνή" και δυναμώνουμε τον αγώνα μας ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου, της κυβέρνησης και των κομμάτων του, που οδήγησαν στο προδιαγεγραμμένο έγκλημα πριν από δύο χρόνια», αναφέρει η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ).
Κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία απευθύνει επίσης η Ενωση Απόστρατων Στρατιωτικών Περιφέρειας Αττικής (ΕΝΑΣΠΑ).
Μπροστά στην απεργία, από νωρίς χτες το πρωί η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου βρέθηκε στις πύλες των εργοστασίων της Βιομηχανικής Περιοχής, μεταφέροντας το κάλεσμα να «νεκρώσουν» όλα την Παρασκευή και να γεμίσει το κέντρο της πόλης με απεργούς. «Να φωνάξουμε δυνατά ότι το έγκλημα στα Τέμπη δεν θα συγκαλυφθεί! Αυτός είναι ο δρόμος της δικαίωσης για τους 57 νεκρούς», ήταν το μήνυμα του Σωματείου.
Παράλληλα, στολίστηκε με πανό η Βιομηχανική Περιοχή, αλλά και άλλοι χώροι δουλειάς με βασικό σύνθημα «Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας».
«Τώρα είναι η ώρα να πυκνώσουμε τις φωνές μας, ενάντια στη βάρβαρη και αντιλαϊκή επίθεση που δεχόμαστε από κυβερνήσεις και εργοδοσία. Να βροντοφωνάξουμε "τέρμα πια στη δολοφονική λογική που βλέπει τις ζωές μας ως κόστος". Να διεκδικήσουμε να παρθούν, με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας, μέτρα ασφάλειας, σε κάθε χώρο δουλειάς. Οχι νέα Τέμπη! Οχι άλλο αίμα νεκρού εργάτη!», τονίζει στο κάλεσμα απεργιακού ξεσηκωμού η ΕΙΥΗ.
Ούτε μία ώρα απεργίας για τα Τέμπη από τους συνδικαλιστές των ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ!
«Η "λογική" του κατήφορου είναι ο ...πάτος, αλλά για την πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ δεν υπάρχει πάτος»: Αυτό είναι το σχόλιο της «Δημοσιογραφικής Συνεργασίας» για την απόφαση της πλειοψηφίας του ΔΣ να μην προκηρύξει απεργία των δημοσιογράφων στις 28 Φλεβάρη.
Συγκεκριμένα, η κυβερνητική - εργοδοτική πλειοψηφία του ΔΣ, που αποτελείται από συνδικαλιστές δημοσιογράφους των ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, αποφάσισε κόντρα στο πανεργατικό - παλλαϊκό αίσθημα και στις αποφάσεις για απεργία στις 28 Φλεβάρη. Μάλιστα, αυτή η ομάδα που έχει την πλειοψηφία στο ΔΣ αρνήθηκε να αποφασίσει να απεργήσουν οι δημοσιογράφοι, παρά την πρόταση της «Δημοσιογραφικής Συνεργασίας» για κάλυψη της απεργίας και των απεργιακών συγκεντρώσεων και μετάδοσή τους.
«Παρά την πανεργατική - παλλαϊκή απεργιακή κινητοποίηση, παρά το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι σε όλα τα ΜΜΕ ζητούν να απεργήσουν, η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ αγνοεί προκλητικά τη θέληση των συναδέλφων και με δική της ευθύνη, συντάσσεται με τις επιδιώξεις των αφεντικών και της κυβέρνησης και βάζει αντικειμενικά τους εργαζόμενους δημοσιογράφους απέναντι στους υπόλοιπους εργαζόμενους», σχολιάζει η «Δημοσιογραφική Συνεργασία».
Επίσης, η παραπάνω ομάδα των ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε ακόμα και την εναλλακτική πρόταση της «Δημοσιογραφικής Συνεργασίας» για απεργία έστω την προηγούμενη μέρα (27 Φλεβάρη), όπως συνηθίζεται στον κλάδο, και να εξαιρεθούν όσοι καλύψουν την παρουσίαση του πορίσματος από τον Οργανισμό Σιδηροδρομικών και Αεροπορικών Ατυχημάτων.
«Εργοδοτικότερη των εργοδοτών και κυβερνητικότερη των κυβερνήσεων και του κράτους, που ενισχύουν τους επιχειρηματικούς ομίλους και τα κέρδη τους», χαρακτηρίζει την πλειοψηφία του ΔΣ η «Δημοσιογραφική Συνεργασία». Και τονίζει ότι συνειδητά αυτές οι δυνάμεις επιλέγουν «να βάλουν πλάτη στους στόχους και στις επιδιώξεις της κυβέρνησης και ενάντια στη λαϊκή παρέμβαση και δράση για να μην αποσιωπηθούν οι πραγματικές αιτίες του εγκλήματος των Τεμπών».
«Αυτή η πλειοψηφία επιλέγει να κόψει το "οξυγόνο" του αγώνα και της διεκδίκησης από τους δημοσιογράφους», προσθέτει η «Δημοσιογραφική Συνεργασία», αναδεικνύοντας ότι το πραγματικό δίλημμα εδώ και δύο χρόνια από το έγκλημα είναι «`Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας!», και σε αυτό το δίλημμα, σε αυτό το αμείλικτο ερώτημα «η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ απαντά με χυδαιότητα "με τα κέρδη τους"».
Με βάση τα παραπάνω, η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» σημειώνει πως πρόκειται για «μια από τις πιο "μαύρες" σελίδες στην ιστορία του συνδικαλιστικού κινήματος των δημοσιογράφων, των εργαζομένων στα ΜΜΕ γενικότερα».
Καλεί κάθε εργαζόμενο στα ΜΜΕ να βγάλει τα συμπεράσματά του, «να πάρουμε όλοι μαζί την υπόθεση του συνδικαλιστικού μας κινήματος στα δικά μας χέρια. Οι δυνάμεις των ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ στην ΕΣΗΕΑ υπηρετούν τα αφεντικά, τις κυβερνήσεις των αφεντικών και είναι ενάντια στους εργαζόμενους δημοσιογράφους και στα συμφέροντά τους.
Υπάρχει χρόνος. Να πάρουμε αποφάσεις από τα κάτω στους τόπους δουλειάς, και να μπούμε στην απεργιακή μάχη για τη ζωή μας, κόντρα στους συμπορευόμενους με τα κέρδη και τους επιχειρηματικούς ομίλους, στις 28 Φλεβάρη».
Από τη συνέντευξη Τύπου στη Λάρισα |
Με αυτό το μήνυμα απηύθυναν μαζικό κάλεσμα στην απεργία, μέσω της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν χθες, το Εργατικό Κέντρο, ο Εμπορικός Σύλλογος, ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Καταστημάτων Αναψυχής και Εστίασης (ΣΙΚΑΕΛ), η Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, το Σωματείο Ιδιοκτητών Ταξί, η Ενωση Γονέων και οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Λάρισας.
«Οι φορείς της πόλης που βρισκόμαστε εδώ δώσαμε και δίνουμε μάχη ώστε να έχουμε μια μεγαλειώδη συγκέντρωση για την πραγματική δικαίωση των 57 νεκρών, που σημαίνει τιμωρία των πραγματικών ενόχων και ανάδειξη των αιτιών που οδήγησαν στο έγκλημα», δήλωσε ο Γιάννης Σκόκας, πρόεδρος του ΕΚ Λάρισας.
Κινητοποίηση για την Υγεία χθες στην Καρδίτσα |
«Για τη δικαίωση, σπάμε τον φόβο και καλούμε τους συναδέλφους να συμμετάσχουν στην απεργιακή συγκέντρωση, κλείνοντας όλη μέρα τα μαγαζιά μας», τόνισε η Δήμητρα Μπαράτση, πρόεδρος του ΣΙΚΑΕΛ.
Και ο Γιάννης Παναγιώτου, πρόεδρος της Ενωσης Γονέων Δήμου Λάρισας, τόνισε: «Τα "Τέμπη" είναι πάνω από τα κεφάλια των παιδιών μας στα σχολεία της πόλης. Στο δίλημμα "με τα κέρδη ή με τη ζωή" επιλέγουμε τον αγώνα για ζωή, μέχρι τέλους».
Παράλληλα, με έντονο ενδιαφέρον συνεχίζουν άνθρωποι κάθε ηλικίας να επισκέπτονται την έκθεση φωτογραφίας των Λαρισαίων φωτορεπόρτερ Θανάση Καλιακούδα, Δημήτρη Καστανάρα, Βασίλη Ντάμπλη, Λεωνίδα Τζέκα και Κώστα Τσιάρα, η οποία είναι αφιερωμένη στις κινητοποιήσεις του λαού της πόλης για το έγκλημα στα Τέμπη. Η έκθεση θα παραμείνει στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο Λάρισας (αίθουσα Τ. Τλούπα, στον 2ο όροφο) μέχρι αύριο, με ωράριο λειτουργίας 9 π.μ. - 1 μ.μ. και 6 μ.μ. - 9 μ.μ.
Στην Καρδίτσα, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της απεργιακής συγκέντρωσης, χθες το μεσημέρι το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας και ο Σύλλογος Γυναικών οργάνωσαν κινητοποίηση έξω από το Κέντρο Υγείας της πόλης με σύνθημα «Η Υγεία δεν θα βουλιάξει σε μια απέραντη "κοιλάδα των Τεμπών". Οξυγόνο ο αγώνας για τη ζωή, κόντρα στο κέρδος!».
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Εκτορας Γάζος, πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Καρδίτσας, η Πόπη Μπούτα, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΚΥ Καρδίτσας, και η Δώρα Μπριλάκη, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Καρδίτσας.
Ολοι τους τόνισαν ότι θα τηρήσουν την υπόσχεση που έδωσαν να «γίνουνε φωνή» όλων των νεκρών, δυναμώνοντας τον αγώνα σε σύγκρουση με την πολιτική του κέρδους. Και κάλεσαν σε μαζική συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση της Παρασκευής, αλλά και στην απογευματινή συναυλία - διαμαρτυρία στον σταθμό του ΟΣΕ την ίδια μέρα στις 6 μ.μ.
Το Εργατικό Κέντρο Τρικάλων και τα σωματεία του βρίσκονται στην τελική ευθεία της οργάνωσης της μάχης, πραγματοποιώντας περιοδείες, Γενικές Συνελεύσεις και συσκέψεις, προκειμένου να φτάσει το απεργιακό κάλεσμα σε κάθε εργαζόμενο της πόλης. Παράλληλα καλούν σε μαζική συμμετοχή στη συναυλία την Παρασκευή στις 5.30 μ.μ. στην πλατεία Ρήγα Φεραίου.
Αντίστοιχα στον Βόλο, πέρα από την οργάνωση της απεργιακής συγκέντρωσης τα σωματεία, οι φοιτητικοί σύλλογοι και οι φορείς θα πραγματοποιήσουν την Παρασκευή και συγκέντρωση στον σιδηροδρομικό σταθμό, στις 6 μ.μ.
Δεν «ζητάμε» να απεργήσουμε, το ανακοινώνουμε στην εργοδοσία!
Με τις προετοιμασίες της απεργίας να κορυφώνονται, εντείνονται και οι προσπάθειες της εργοδοσίας και του κράτους να ορθώσουν εμπόδια, να τρομοκρατήσουν εργαζόμενους μπας και βάλουν εμπόδια στο απεργιακό κύμα που όλο και φουσκώνει.
Μάταιος όμως ο κόπος τους, αφού αυτές οι προσπάθειες πέφτουν στο κενό. Μια τέτοια επιχείρηση καταγγέλλει το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού (ΣΕΤΕΠΕ) Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής.
Οπως αναφέρει, «σε χώρους δουλειάς προσπαθούν να περάσουν τη λογική ότι για να απεργήσεις πρέπει να συμπληρώσεις ...υπεύθυνη δήλωση, πρέπει να πάρεις άδεια από τους συναδέλφους, ότι θα κρεμάσεις το μαγαζί αν απεργήσεις κ.λπ. Ασκούν ψυχολογική πίεση σε συναδέλφους να μην απεργήσουν, και τους βοηθάει και η προπαγάνδα της κυβέρνησης, αλλά και των πρόθυμων ΜΜΕ».
Κόντρα σε αυτήν την επιχείρηση, το ΣΕΤΕΠΕ ξεκαθαρίζει ότι ο κάθε εργαζόμενος έχει δικαίωμα στην απεργία και δεν μπορεί να του το στερήσει κανένας. «Δεν ζητάμε να μας επιτρέψει η εργοδοσία να απεργήσουμε αλλά το ανακοινώνουμε. Δεν ισχύουν οι χρονικοί περιορισμοί που προσπαθεί να βάλει σαν εμπόδιο η εργοδοσία για την ανακοίνωση της απεργίας στον εργοδότη. Η απεργία έχει προκηρυχθεί από το κλαδικό Συνδικάτο μας και τις δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις, είναι νόμιμη και μπορεί να συμμετάσχει σε αυτήν όποιος το αποφασίσει, ακόμα και τη μέρα της απεργίας, και δεν μπορεί να του το απαγορέψει κανένας.
Τα τερτίπια για προσωπικό ασφαλείας που απαιτείται που έχει επιστρατεύσει η εργοδοσία, είναι στάχτη στα μάτια και αποτελούν άλλη μια προσπάθεια να φοβίσουν και να τρομάξουν τους συναδέλφους».
Το συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους να σπάσουν τον φόβο στην πράξη. Να πλημμυρίσουν τους δρόμους της Θεσσαλονίκης στις 28 Φλεβάρη.
Στο μεταξύ, θορυβημένη φαίνεται η δημοτική αρχή Θεσσαλονίκης, που με πρόσχημα τη «λειτουργία της πόλης» και αξιοποιώντας τους αντεργατικούς - απεργοκτόνους νόμους των κυβερνήσεων, προσπαθεί να βάλει εμπόδια στη συμμετοχή εργαζομένων στην απεργία, κάτι που φέρνει στην επιφάνεια η ΔΑΣ στο Σωματείο Εργαζομένων του δήμου.
Οπως αναφέρει η ΔΑΣ, η δημοτική αρχή επικαλείται το «προσωπικό ασφαλείας» και «το προσωπικό για την αντιμετώπιση των στοιχειωδών αναγκών του κοινωνικού συνόλου», που προβλέπει για τις απεργίες ο τελευταίος νόμος της κυβέρνησης της ΝΔ. Ετσι, εδώ και μέρες ασκούνται πιέσεις στους εργαζόμενους να δηλώσουν αν θα απεργήσουν, ενώ στους συμβασιούχους λένε ότι «δεν έχουν δικαίωμα να απεργήσουν»!
Μάλιστα, η ΔΑΣ σημειώνει ότι στην υπηρεσία καθαριότητας ζητούν να εργαστούν ως «προσωπικό ασφαλείας» 440 εργαζόμενοι, από τους οποίους 300 εργάτριες - εργάτες καθαριότητας και 70 οδηγοί. Ως εκ τούτου η ΔΑΣ αναρωτιέται: «Πόσοι παραπάνω εργάζονται καθημερινά για την καθαριότητα της πόλης; Δεν ξέρουν ότι άλλος αριθμός εργαζομένων είναι δηλωμένος και μισθοδοτείται από την υπηρεσία καθαριότητας και μικρότερος αριθμός εργάζεται πραγματικά για την καθαριότητα της πόλης; Αυτό το έχουν παραδεχτεί όλες οι διοικήσεις του δήμου και η σημερινή. Δεν τους φτάνουν οι αντεργατικοί, ενάντια στο δικαίωμα στην απεργία νόμοι, μαγειρεύουν και τα στοιχεία».
Καταγγέλλει τη διοίκηση του δήμου και την καλεί αντί να τρέχει να βοηθήσει την κυβέρνηση στο σπάσιμο της απεργίας, να παραδειγματιστεί από τις αγωνιστικές δημοτικές αρχές της Πάτρας, του Χαϊδαρίου, της Καισαριανής, της Πετρούπολης, της Ικαρίας, που καλούν τους εργαζόμενους και τον λαό των πόλεών τους να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργία και στις συγκεντρώσεις.
«Αντί να κάνουν πλάτες στην κυβέρνηση, ας φροντίσουν να πάρουν όλα τα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους του δήμου (κατάσταση εργοταξίων, οχημάτων, απόδοση μέσων προστασίας κ.ά.) γιατί μικρά και "μεγάλα" Τέμπη υπάρχουν σε όλους τους χώρους δουλειάς και τα εργατικά "ατυχήματα" στον δήμο αυξάνονται. Να πληρώσουν και αυτά που χρωστούν στους εργαζόμενους, όπως την αποζημίωση για τα Μέσα Ατομικής Προστασίας που δεν αποδόθηκαν το 2024, τους μήνες που χρωστούν για εργασία νυχτερινές ώρες και εργασία Κυριακή και αργίες», τονίζει.
Η ΔΑΣ καλεί τους εργαζόμενους με τη μαζική συμμετοχή στην απεργία να δώσουν απάντηση στην πολιτική της κυβέρνησης και όσων τη στηρίζουν, όπως η διοίκηση Αγγελούδη, να προστατεύσουν το δικαίωμα στην απεργία.
Από την εκδήλωση στο Ιλιον |
Ολες αυτές τις μέρες έχουν «οργωθεί» χώροι δουλειάς, δομές Εκπαίδευσης, γειτονιές και συνοικίες από μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ, με το πρόγραμμα να ξεδιπλώνεται με αυξανόμενη ένταση όσο πλησιάζει η απεργία της Παρασκευής 28 Φλεβάρη.
Στο πλαίσιο αυτό, την περασμένη Κυριακή οι Οργανώσεις Ιλίου του ΚΚΕ πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» με κεντρική ομιλήτρια την Βιβή Δάγκα, μέλος της ΚΕ και βουλευτή του Κόμματος.
Ανάμεσα σε άλλα επεσήμανε ότι η συγκέντρωση «γίνεται στην τελική ευθεία για τη μεγάλη πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 28 Φλεβάρη, μέρα που συμπληρώνονται δύο χρόνια από το έγκλημα στα Τέμπη, και καθημερινά βλέπουμε να φουντώνουν οι αγωνιστικές διαθέσεις ευρύτερων τμημάτων εργαζομένων, λαού και νεολαίας.
Αυτές οι ελπιδοφόρες αγωνιστικές διεργασίες εκφράζονται στην απόφαση περισσότερων εργαζομένων - σε σχέση με τα τελευταία χρόνια - να απεργήσουν και να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις της Παρασκευής.
Είναι στοίχημα για το εργατικό - λαϊκό κίνημα αυτή η νέα κατάσταση να έχει συνέχεια, να προετοιμάζει τις επόμενες μάχες για να βρει αγωνιστική έκφραση η λαϊκή δυσαρέσκεια όχι μόνο για το έγκλημα στα Τέμπη, αλλά και για τις αμέτρητες "κοιλάδες των Τεμπών" σε κάθε πλευρά της ζωής μας. Και αυτό προϋποθέτει να μπει στο στόχαστρο ο πραγματικός ένοχος.
Αυτά τα δύο χρόνια οι χιλιάδες εργατικού - λαϊκού κόσμου που πλημμυρίζουν τους δρόμους σε όλη τη χώρα εκφράζουν τη διαχωριστική γραμμή που χωρίζει την κοινωνία μας σε δύο στρατόπεδα: "'Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας".
Αυτό το περιεχόμενο των αγωνιστικών κινητοποιήσεων είναι που έχει στριμώξει την κυβέρνηση της ΝΔ. Γι' αυτό οργιάζει ακόμα η προσπάθεια συγκάλυψης των αιτιών, της "καρδιάς" του εγκλήματος.
Το γεγονός ότι δύο τρένα επί 15 λεπτά κινούνταν σε αντίθετη κατεύθυνση στην ίδια γραμμή και συγκρούστηκαν είναι το αποτέλεσμα μιας μακράς αλυσίδας νόμων και ευρωπαϊκών Οδηγιών που υλοποίησαν από κοινού όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ για την "απελευθέρωση" των σιδηροδρόμων, για την πολυδιάσπαση του σιδηρόδρομου, διαχωρίζοντας τις υποδομές - δηλαδή τις ράγες - από την αμαξοστοιχία - δηλαδή το βαγόνι - και στη συνέχεια ιδιωτικοποιώντας το πιο κερδοφόρο μέρος.
Η "καρδιά" του εγκλήματος είναι το κριτήριο του κέρδους, που καθορίζει ποιο τμήμα του σιδηρόδρομου και ποιες υπηρεσίες θα αναπτυχθούν περισσότερο και με τι όρους.
Είναι το κριτήριο του "κόστους - οφέλους" για το κράτος και το κεφάλαιο με το οποίο λογαριάζονται τα αναγκαία μέτρα ασφάλειας και συντήρησης του σιδηρόδρομου, τόσο στο αμιγώς ιδιωτικοποιημένο κομμάτι όσο και σε εκείνο το τμήμα που το διαχειρίζεται το αστικό κράτος, πάντα με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια».
Αναφέρθηκε επίσης στην επανεμφάνιση του «αντισυστημισμού». Οπως είπε, «κάθε φορά που εμφανίζονται κρισιακά φαινόμενα στο αστικό πολιτικό σύστημα και γίνονται προσπάθειες να φτιασιδωθεί και να αναμορφωθεί, η σχετική συζήτηση επανέρχεται.
Οι διάφοροι "αντισυστημικοί" είτε αναδεικνύονται σε δυνάμεις μίας χρήσης, που συμβάλλουν στις ανακατατάξεις και γίνονται αιχμή του δόρατος ενάντια στην προσπάθεια χειραφέτησης του εργατικού - λαϊκού κινήματος, είτε τελικά αναλαμβάνουν καραμπινάτο "συστημικό" ρόλο, ακόμα και ως δυνάμεις διακυβέρνησης, στην επόμενη φάση.
Εχουν αποδειχθεί το τέλειο συμπλήρωμα του συστήματος και της αντιλαϊκής σταθερότητας, κρατώντας τη λαϊκή οργή και αγανάκτηση - ξανά - εντός των τειχών του συστήματος, με όλους τους τρόπους».
Κλείνοντας τόνισε ότι «διέξοδος για την εργατική - λαϊκή πλειοψηφία δεν είναι γενικά η "αυτοκάθαρση" και κάποιοι δήθεν "αδέκαστοι" αστικοί θεσμοί, αλλά ένα κίνημα που θα τα βάζει με το σύστημα που στερεί από τον λαό το "οξυγόνο".
Η λύση είναι "μπροστά" και όχι σε δοκιμασμένες συνταγές που φέρνουν απογοήτευση και διαψεύσεις, που αξιοποιούν τους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες σαν "ασανσέρ" για να αλλάζουν οι κυβερνήσεις, ο μηχανοδηγός δηλαδή, αλλά το τρένο να κινείται στις ίδιες ματωμένες ράγες του κέρδους.
Σήμερα μπορούμε και πρέπει να αλλάξουμε πορεία: Από τις ράγες των κερδών το τρένο της κοινωνικής εξέλιξης είναι ανάγκη να κινηθεί στις ράγες των αναγκών μας. Μπορούμε να μετατρέψουμε το σκοτάδι, την ασφυξία της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, σε φως: Με τη φλόγα της πάλης για τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό».
Το σημερινό πρόγραμμα περιοδειών από τις Οργανώσεις Αττικής του ΚΚΕ έχει ως εξής:
- Στις 10 π.μ. η Βιβή Δάγκα θα επισκεφτεί το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο.
- Στις 9.40 π.μ. ο Αρης Πλωμαρίτης, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Αττικής, θα επισκεφτεί το 128ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών.
- Στις 6 μ.μ. η Ντίνα Γκογκάκη, μέλος της ΕΠ Αττικής, θα περιοδεύσει στα εμπορικά καταστήματα στην οδό Ερμού.
- Στις 9.30 π.μ. η Ειρήνη Μπεκιάρη, μέλος της ΕΠ Αττικής, θα επισκεφτεί το κατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στον Περισσό.
- Στις 7.30 π.μ. στα ΕΛΤΑ Καισαριανής με επικεφαλής την Χρύσα Γκίκα, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Ανατολικών Συνοικιών.
- Στις 8 π.μ. σε σχολεία της Καισαριανής με επικεφαλής την Κανέλλα Γεωργοπούλου, μέλος της ΕΠ Αττικής.
- Στις 8 π.μ. στα επισιτιστικά καταστήματα της πλατείας Υμηττού.
- Στις 10 π.μ. σε εργαζόμενους Παιδικών Σταθμών στην Ηλιούπολη με επικεφαλής τον Αλέξανδρο Μπουγά, Γραμματέα της ΤΕ Ανατολικών Συνοικιών.
- Στις 10.30 π.μ. στη Λαϊκή Αγορά της Δάφνης και στα εμπορικά καταστήματα της οδού Μαρίνου Αντύπα στην Ηλιούπολη.
- Στις 11 π.μ. στα εμπορικά καταστήματα της οδού Αρχιμήδους στην Ηλιούπολη.
- Στις 6 μ.μ. στα σούπερ μάρκετ της οδού Παπάγου.
- Στις 8 μ.μ. στο ΙΕΚ Δάφνης με επικεφαλής τον Δημήτρη Θεοδωρόπουλο, μέλος του Τομεακού Γραφείου Ανατολικών Συνοικιών.
Στο ίδιο πλαίσιο πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις των Κομματικών Οργανώσεων σε δήμους της Αττικής, όπου θα γίνουν παρεμβάσεις από περιφερειακούς και δημοτικούς συμβούλους εκλεγμένους με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»:
Σήμερα Τετάρτη
- Στις 7 μ.μ. οι ΚΟ Νίκαιας - Ρέντη καλούν στο δημαρχείο (Π. Τσαλδάρη 10). Θα μιλήσει η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.
- Στις 7.30 μ.μ. οι ΚΟ Μοσχάτου - Ταύρου καλούν στην αίθουσα 7 στο δημαρχείο (Επταλόφου και Πειραιώς). Θα μιλήσει ο Μανώλης Ραπανάκης, μέλος της ΚΕ.
Στο πλαίσιο αυτό, τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη μάχης των Κλαδικών Οργανώσεων με ομιλητή τον Ανδρέα Κοκοσάλη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης.
Ο Ανδ. Κοκοσάλης αναφέρθηκε στη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται με τις μεγάλες αγωνιστικές διαθέσεις σε ευρύτερα τμήματα εργαζομένων, λαού και νεολαίας, την απόφαση εργαζομένων να απεργήσουν και να διαδηλώσουν, εκφράζοντας τη μεγάλη τους δυσαρέσκεια τόσο για το έγκλημα στα Τέμπη όσο και για μια ζωή που μετατρέπεται κάθε μέρα σε στίβο επιβίωσης, με αμέτρητες «Κοιλάδες των Τεμπών»: Τον ΒΟΑΚ με τα ατέλειωτα αυτοκινητιστικά δυστυχήματα, τα εκατοντάδες εργατικά «ατυχήματα», την ακρίβεια, τη διαλυτική κατάσταση των νοσοκομείων του νησιού. «Ηδη έρχονται τέτοια μηνύματα από όλους τους μεγάλους χώρους δουλειάς στο Εμπόριο, στις Κατασκευές, από τα νοσοκομεία, τα σχολεία κ.α.», επεσήμανε.
«Είναι λοιπόν στο χέρι του λαού, και όλων που είμαστε εδώ σήμερα, αυτή η μεγάλη κινητοποίηση να αποτελέσει σταθμό, για να βρεθεί στο στόχαστρο του αγώνα ακόμα πιο αποφασιστικά ο πραγματικός αντίπαλος», συνέχισε και υπογράμμισε:
«Να μην μπει η σφραγίδα τού χθες, το "μια απ' τα ίδια", αλλά με το βλέμμα στραμμένο στην "επόμενη μέρα" να πάρει οξυγόνο η πάλη για να μετατραπούν οι "τριγμοί" της κυβέρνησης σε πιο γερά ταρακουνήματα για όλο το σύστημα, τα κόμματά του, το κράτος του κεφαλαίου και τον σιδερένιο νόμο του καπιταλιστικού κέρδους, που διαλύει τη ζωή του λαού. Το "όχι μια απ' τα ίδια" σημαίνει η 28η Φλεβάρη να αφήσει ένα ισχυρό αποτύπωμα οργάνωσης του λαού και της νεολαίας και εδώ στο Ηράκλειο. Η επόμενη μέρα πρέπει να βρει πολύ περισσότερους εργαζόμενους οργανωμένους στα σωματεία τους, με πιο ζωντανή λειτουργία των σωματείων και οργάνωση ακόμα πιο δυνατών και μαζικών αγώνων σε κάθε χώρο δουλειάς και γειτονιάς».
Κλείνοντας τόνισε: «"Οξυγόνο" λοιπόν στη λαϊκή πάλη, και όχι ανάσες στο σύστημα! Να δυναμώσει κι άλλο το ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής. Εκεί βρίσκεται η πραγματική διέξοδος - στην πάλη για μια νέα οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας, όπου οι ζωές του λαού δεν θα "κοστίζουν" και όπου η ικανοποίηση των αναγκών του θα είναι το κίνητρο ανάπτυξης της οικονομίας, έχοντας καταργήσει το καπιταλιστικό κέρδος, με τον λαό στην εξουσία!».
Επίσης προγραμματίζουν σήμερα, στις 18.00, στο Εργατικό Κέντρο Νάουσας, σύσκεψη με μαθητές Γυμνασίων με θέμα «Κράτος και κεφάλαιο πνίγουν τη ζωή, οξυγόνο ο αγώνας για την ανατροπή», με ομιλήτρια την Αναστασία Παπαδοπούλου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.
Αύριο Πέμπτη προγραμματίζουν περιοδεία στο ΣΑΕΚ «Δημόκριτος», στις 17.00, με επικεφαλής τον Νίκο Τσακλίδη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.
Σήμερα Τετάρτη: Στις 8.00, στο Μουσικό Γυμνάσιο Λύκειο Τρίπολης, με την Ειρήνη Μπορτόνε, μέλος του ΓΠ Πελοποννήσου της ΚΝΕ. Στις 11.00, στις Σχολές του Πανεπιστημίου στον Αντικάλαμο (Γεωπονίας και Τροφίμων, Επιστημών Υγείας, Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών) με τον Ανδρέα Πούλο, Γραμματέα του ΣΠ Πελοποννήσου της ΚΝΕ. Την ίδια ώρα, στα τμήματα του Πανεπιστημίου στην Τρίπολη και στις 14.00 στο 1ο ΓΕΛ Τρίπολης.
Επίσης οι Φοιτητικές ΟΒ Καλαμάτας κάνουν εκδήλωση σήμερα, στις 20.00, στη Φοιτητική Εστία Καλαμάτας. Θα μιλήσει ο Ανδρέας Πούλος.
Αύριο Πέμπτη περιοδείες θα γίνουν στις 12.00 στη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου στην Καλαμάτα και στις 16.00 στο ΣΑΕΚ Καλαμάτας, με επικεφαλής την Κατερίνα Αγγελακοπούλου, Γραμματέα του ΤΣ Μεσσηνίας της ΚΝΕ.
Συνεχίζουν το μαχητικό πρόγραμμα περιοδειών, εξορμήσεων σε χώρους δουλειάς και κατοικίας, καθώς και συσκέψεων μπροστά στην πανελλαδική πανεργατική απεργία της Παρασκευής 28 Φλεβάρη, στα δύο χρόνια από το έγκλημα στα Τέμπη, οι Οργανώσεις του ΚΚΕ σε όλη την Ελλάδα. Η δραστηριότητα για σήμερα Τετάρτη 26 Φλεβάρη έχει ως εξής:
- Στις 10 π.μ. στην Πολίχνη, στο σούπερ μάρκετ «Μασούτης» και στο εμπορικό ΙΚΕΑ.
- Στις 6.30 μ.μ. στην Τούμπα, στα εμπορικά - επισιτιστικά καταστήματα της οδού Λαμπράκη.
- Στις 7.00, στο αμαξοστάσιο του δήμου Λάρισας θα περιοδεύσει ο Πέτρος Κρίκης, μέλος της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ.
- Στις 11.30, στο εργοστάσιο τροφίμων «PVG» Λάρισας θα περιοδεύσει ο Αλέξης Ζορμπάς, Γραμματέας της Λάρισας του ΚΚΕ.
- Στις 12.00, στη Φιλαρμονική του Δήμου Λάρισας και στις δομές του Μύλου του Παπά θα περιοδεύσει ο Αχιλλέας Σίμος, μέλος του ΓΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ.
- Στις 18.00, σε εμπορικά καταστήματα του κέντρου της Λάρισας θα περιοδεύσει ο Αγης Τριγάζης, μέλος της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ.
- Στις 19.00, στα λογιστικά γραφεία του κέντρου της Λάρισας θα περιοδεύσει ο Αποστόλης Σερδένης, μέλος της ΤΕ Λάρισας του ΚΚΕ.
- Στις 9.00, στο Νοσοκομείο Καρδίτσας θα περιοδεύσει ο Εκτορας Γάζος, μέλος της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ.
- Στις 10.00, στα καταστήματα τραπεζών της Καρδίτσας θα περιοδεύσει ο Στράτος Ροδίτης, μέλος του ΤΓ Καρδίτσας του ΚΚΕ.
- Στις 11.00, στα γραφεία μηχανικών Καρδίτσας θα περιοδεύσει ο Βασίλης Ελευθερίου, μέλος του ΤΓ Καρδίτσας του ΚΚΕ.
- Στις 13.00, στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας θα περιοδεύσει ο Παντελής Τσουκαλάς, μέλος της ΤΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ.
- Στις 18.30, στα εμπορικά καταστήματα της Καρδίτσας θα περιοδεύσει ο Πάνος Τζόκας, μέλος της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ.
- Στις 18.30, η ΚΟΒ ΕΒΕ Μαγνησίας διοργανώνει σύσκεψη με θέμα «Τα κέρδη των καπιταλιστών "ασφυξία" για τις ανάγκες του λαού. "Οξυγόνο" μας η πάλη για το δίκιο μας, για την ανατροπή!», στα γραφεία του Κόμματος, θα μιλήσει ο Γιάννης Παπαρίζος, μέλος της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ.
- Στις 12.00, στο εργοστάσιο «Sovel» στο Αλμυρό Βόλου, θα περιοδεύσει ο Θέμης Σγάρας, μέλος της ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ.
- Στις 10.00, στο Κέντρο Υγείας και στο δημαρχείο Ελασσόνας θα περιοδεύσει ο Δημήτρης Αβρανάς, μέλος του ΓΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ.
- Στις 11.00, στη ΔΕΥΑ Τυρνάβου θα περιοδεύσει ο Νίκος Βακράτσας, μέλος του ΤΓ Υπαίθρου Λάρισας του ΚΚΕ.
- Στις 12.00, στα εμπορικά καταστήματα του Αμπελώνα θα περιοδεύσει ο Τέλης Μίαρης, μέλος του ΤΓ Υπαίθρου του ΚΚΕ.
- Στις 12.00, στο Κέντρο Υγείας Φαρσάλων θα περιοδεύσει ο Βασίλης Γρίβας, μέλος της ΤΕ Υπαίθρου Λάρισας του ΚΚΕ.
- Στις 18.00, στα εμπορικά καταστήματα και τις καφετέριες της Τσαριτσάνης θα περιοδεύσει ο Νίκος Βακράτσας, μέλος του ΤΓ Υπαίθρου Λάρισας του ΚΚΕ.
-- 6.30 π.μ.: Περιοδεία στην επιχείρηση «ΑΜΦΙΓΑΛ» στην Αμφιλοχία.
-- 6.30 π.μ.: Περιοδεία στους εργαζόμενους στις ιχθυοκαλλιέργειες της «AVRAMAR» στους ιχθυοκλοβούς και στις 10 π.μ. στο συσκευαστήριο.
-- 6.30 π.μ.: Περιοδεία στο αμαξοστάσιο του Δήμου Μεσολογγίου.
-- 8.15: Στην Πυροσβεστική Υπηρεσία στην οδό Μαιζώνος της Πάτρας.
-- 8.30 π.μ.: Στους παιδικούς σταθμούς του Πύργου.
-- 9 π.μ.: Στην «INTRAKOM» στην Πάτρα.
-- 9.15 π.μ.: Περιοδεία στη λαϊκή αγορά της οδού Σμύρνης.
-- 9.30 π.μ.: Στα μαγειρεία του ΠΓΝΠ του Ρίου.
-- 10 π.μ.: Στην πλατεία Ομονοίας στην Πάτρα.
-- 10 π.μ.: Περιοδεία στα εμπορικά καταστήματα της οδού Ακρωτηρίου στην Πάτρα.
-- 10 π.μ.: Περιοδεία στις υπηρεσίες του δήμου Αγρινίου.
-- 10 π.μ.: Στο αεροδρόμιο Αργοστολίου στην Κεφαλονιά.
-- 1.30 μ.μ.: Περιοδεία στην επιχείρηση «AGRINO» στο Αγρίνιο.
-- 3 μ.μ.: Στο εργοστάσιο της «ΚΥΚΝΟΣ» στην Ηλεία.
-- 6 μ.μ.: Στο εμπορικό κέντρο «Top Parks» στο Νότιο Διαμέρισμα.
-- 6 μ.μ.: Στην πλατεία Αγίας Σοφίας στην Πάτρα.
-- 7 μ.μ.: Στον Ανω και Κάτω Αλισό στη Δυτική Αχαΐα.
Eurokinissi |
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης, μιλώντας χτες στο κρατικό ραδιόφωνο, ισχυρίστηκε ότι «χτίζεται μια προσπάθεια παραπληροφόρησης, παραποίησης της αλήθειας», κατηγορώντας την αστική αντιπολίτευση ότι «προσπάθησε να βρει πολιτικό σωσίβιο. Εργαλειοποίησε για ακόμη μία φορά τα Τέμπη» και «προσπάθησε να μετατρέψει, προσπάθησε να "μεταφράσει" καταχρηστικά το πάνδημο αίτημα των πολιτών για αλήθεια και δικαιοσύνη σε ένα αντιπολιτευτικό, αντικυβερνητικό αίτημα». Στον ανταγωνισμό τους εξάλλου για την κυβερνητική εναλλαγή, επέμεινε ότι «τα κίνητρα της αντιπολίτευσης είναι μικροπολιτικά» με στόχο την «αποσταθεροποίηση», σε μια αναπαραγωγή του διλήμματος «Μητσοτάκης ή χάος» όπου οχυρώνεται τελευταία το Μαξίμου.
Στο μεταξύ, καθώς η υπόθεση μπλέκεται και με σχέδια αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού και αναζήτησης εναλλακτικών, στην υπόθεση παρενέβη και ο διαγραφείς από τον Κυρ. Μητσοτάκη Αντ. Σαμαράς. Μιλώντας στην «huffingtonpost.gr» ανέφερε ότι «είναι δικαίωμα των χαροκαμένων συγγενών των παιδιών που χάθηκαν να μάθουν την αλήθεια και να τιμωρηθούν οι ένοχοι. Οπως είναι δικαίωμα των πολιτών και με δημόσιες εκδηλώσεις να συμπαρασταθούν στα αιτήματα αυτών των συνανθρώπων μας και να απαιτήσουν ασφαλείς συνθήκες στις συγκοινωνίες για τους ίδιους και τα παιδιά τους». Κατέκρινε, δε, το Μαξίμου ότι «δεν νοείται η κυβέρνηση να αντιδικεί με τους συγγενείς των θυμάτων και τους πολίτες που θέλουν να τους συμπαρασταθούν».
Την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για μομφή στην κυβέρνηση επανέφερε ο Σ. Φάμελλος μιλώντας στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Οπως είπε, «σεβόμενοι τη λαϊκή κινητοποίηση, θεωρήσαμε ότι πρέπει η δυσπιστία της κοινωνίας να εκφραστεί και στη Βουλή», ενώ επιτιθέμενος στο ΠΑΣΟΚ σημείωσε: «Οι πραγματογνωμοσύνες που ισχυρίζεται ότι περιμένει το ΠΑΣΟΚ δεν τροποποιούν τις ακραίες παραβάσεις που έχει παραδεχθεί ο κ. Μητσοτάκης. Θα επαναφέρουμε τη συζήτηση μετά τα συλλαλητήρια».
Επιχειρώντας η λαϊκή κινητοποίηση να πάρει στενά αντικυβερνητικό χαρακτήρα, πίσω απ' τον οποίο θα κρυφτούν οι ευθύνες διαχρονικά των αστικών κυβερνήσεων που συνδιαμόρφωσαν το πλαίσιο μέσα στο οποίο συντελέστηκε το έγκλημα των Τεμπών, ο Σ. Φάμελλος υποστήριξε ότι «αμφισβητείται σήμερα η αξιοπιστία και η σταθερότητα της κυβέρνησης». Εφτασε, δε, να ισχυριστεί, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα, ότι ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ αυτός που «κράτησε τα τελευταία 2 χρόνια στην επικαιρότητα τον αγώνα για την αλήθεια και το δίκαιο για το έγκλημα των Τεμπών», όταν π.χ. ο τότε πρόεδρός του έλεγε τις μέρες μετά το έγκλημα ότι «δεν είναι ώρα για καταλογισμό ευθυνών»...
Από την πλευρά του, το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να επαναφέρει το πρόβλημα στο θέμα των ευθυνών του σταθμάρχη - ρουσφέτι της ΝΔ, επιχειρώντας να κρύψει τις πραγματικές αιτίες επειδή έχει λερωμένη τη φωλιά του. Αυτό ανέφερε ανάμεσα σε άλλα, χτες, η Μιλένα Αποστολάκη, η οποία επιπλέον δήλωσε πως «στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα Τέμπη (σ.σ. που συγκροτήθηκε με πρόταση του ΚΚΕ) εδραιώθηκε στη συνείδηση του κόσμου το σχέδιο συγκάλυψης». Πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο, την Αποστολάκη δηλαδή, που πριν από έναν χρόνο ακριβώς έλεγε ότι η Εξεταστική Επιτροπή που πρότεινε το ΚΚΕ βοηθάει τη ΝΔ στη συγκάλυψη της υπόθεσης...
Εξάλλου, χτες, ο αντεισαγγελέας Εφετών Λάρισας, Λάμπρος Τσόγκας, απαντώντας σε ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε αυτό που είναι ήδη γνωστό από το πρώτο χρονικό διάστημα μετά το έγκλημα των Τεμπών, ότι δηλαδή για το μπάζωμα του τόπου δεν προηγήθηκε εισαγγελική εντολή. Λέει συγκεκριμένα: «Για την υπόληψη χωμάτων στο σημείο σύγκρουσης των τρένων δεν προηγήθηκε παραγγελία ούτε από τον διευθύνοντα την Εισαγγελία Εφετών Λάρισας ούτε από τον διευθύνοντα την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας. Για το πιο πάνω συμβάν, μετά από διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, ασκήθηκε ποινική δίωξη για παράβαση καθήκοντος σε βάρος των εμπλεκόμενων προσώπων και ακολούθησε συσχέτιση με τη δικογραφία (ΑΤΜ 2023/49/ΕΓ4-23/3) που χειρίζεται ο εφέτης ανακριτής. Οι εμπλεκόμενοι κατηγορούμενοι έχουν ήδη απολογηθεί ενώπιον του εφέτη ανακριτή».