Πέμπτη 13 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΥΓΕΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Οι κλινικές δεν μπορούν να λειτουργήσουν με «εντέλλεσθε»

Οριακή είναι η λειτουργία των κλινικών του Βενιζέλειου Νοσοκομείου στο Ηράκλειο Κρήτης, οι οποίες λειτουργούν διαρκώς με «εντέλλεσθε», τσακίζοντας τους εργαζόμενους με την υπερεντατικοποίηση. Συγκεκριμένα, τμήματα έχουν κλείσει (π.χ. ιατρείο πήξης), άλλα βρίσκονται στα πρόθυρα διάλυσης (π.χ. Παιδιατρική, Ακτινολογικό, Ιατροπαιδαγωγικό κ.ά.) και άλλα υπολειτουργούν (ΜΕΘ, Αναισθησιολογικό, χειρουργεία).

Αυτά αναδείχτηκαν στη στάση εργασίας της Ενωσης Εργαζομένων Βενιζέλειου Γενικού Νοσοκομείου που πραγματοποίησαν προχτές οι εργαζόμενοι και στη μαζική συγκέντρωση - συνέλευσή τους. Πιο πρόσφατο περιστατικό που εξόργισε το προσωπικό ήταν η απόλυση ειδικευόμενου γιατρού γενικής/οικογενειακής ιατρικής, λόγω καθ' ομολογίαν διοικητικού λάθους (!) όλων των εμπλεκόμενων θεσμικών φορέων που δρομολόγησαν και υπέγραψαν τη σύμβαση εργασίας και τον διορισμό του.

Δεκάδες γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό από όλες τις κλινικές ανέδειξαν την οριακή λειτουργία του νοσοκομείου. Συγκεκριμένα, στην Παιδιατρική κλινική έχουν μείνει μόνο 5 παιδίατροι από τους 9 που ήταν και έχουν ξεπεράσει το όριο των εφημεριών. Την ίδια στιγμή, υπάρχει μεγάλη έλλειψη φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού. Η μονάδα νεογνών του νοσοκομείου λειτουργεί με ...δανεικό γιατρό από το ΠΑΓΝΗ από τον Γενάρη, χωρίς να καλύπτεται ολόκληρο το πρόγραμμα των εφημεριών και χωρίς να γνωρίζουν για πόσο διάστημα θα καλύπτεται η θέση. Αντίστοιχο πρόβλημα υπάρχει και στη Μαιευτική κλινική, όπου είναι μόνο 8 μαίες για να καλύψουν τις ανάγκες για ΤΕΠ, χειρουργεία, νεογνά και τοκετούς. Παρόμοια η κατάσταση και στην κάλυψη εφημεριών στο ΤΕΠ Covid και στην κλινική Covid του νοσοκομείου, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένας ειδικευόμενος που κάνει εφημερία στην Πνευμονολογική και στην κλινική Covid.

Το αίτημα να παραμείνει στη δουλειά ο «κατά λάθος απολυμένος» μετέφερε μιλώντας στη συγκέντρωση ο Δημήτρης Φλυτζανής, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων. Μίλησε για τις μεγάλες ελλείψεις σε μέσα και προσωπικό. «Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση το νοσοκομείο θα προχωρήσει σε συγχώνευση κλινικών επειδή δεν θα βγαίνουν οι εφημερίες», τόνισε μεταξύ άλλων. Και ξεκαθάρισε ότι «με μετακινήσεις και "μπαλώματα" δεν λύνεται το πρόβλημα στελέχωσης του νοσοκομείου».

Ο Δημήτρης Βρύσαλης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, η Ράνια Μπέτση, μέλος του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ, και ο Γιώργος Μανουσάκης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, δήλωσαν τη στήριξη στον αγώνα των εργαζομένων ενάντια στην υποβάθμιση και υποστελέχωση του Βενιζέλειου Νοσοκομείου.

«Η πάλη για δημόσια δωρεάν Υγεία είναι κοινός αγώνας όλων των εργαζομένων και του λαού. Θα είμαστε πλάι σας σε κάθε πρωτοβουλία σας», δήλωσαν, τέλος, ο Γιώργος Χατζηγεωργίου, μέλος του ΔΣ της Ενωσης Γονέων Δήμου Ηρακλείου, και ο Γιώργος Λενακάκης, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ νομού Ηρακλείου.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΜΕΤΑΞΑ»
Εικόνες ντροπής η επίθεση των μπράβων σε καρκινοπαθείς που διαμαρτύρονταν

Το περιστατικό καταγγέλλει η ΟΕΝΓΕ, ενώ το Σωματείο φέρνει στην επιφάνεια τις τραγικές ελλείψεις

Την οργισμένη παρέμβαση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) προκάλεσε το χθεσινό αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη» για την επίθεση μπράβων σε καρκινοπαθείς στο Νοσοκομείο «Μεταξά» που διαμαρτύρονταν για τις ελλείψεις, κατά τη διάρκεια κυβερνητικής φιέστας.

Η ΟΕΝΓΕ καταγγέλλει «την άθλια, τραμπούκικη επίθεση των θρασύδειλων μπράβων των βουλευτών της ΝΔ Δημήτρη Μαρκόπουλου και Γιάννη Τραγάκη» σε βάρος των καρκινοπαθών, θυμίζοντας ότι ένας από τους «φουσκωτούς» άρπαξε μία ασθενή με βία από τα μπράτσα και με δυνατές σπρωξιές, με τη βοήθεια άλλων τεσσάρων, την πέταξαν έξω από το αμφιθέατρο. Την κρατούσαν μάλιστα εγκλωβισμένη για να την παραδώσουν στην αστυνομία, όπως έλεγαν! «Οσο για τους βουλευτές, τόσο της ΝΔ όσο και υποψήφιου του ΠΑΣΟΚ, αλλά και του κλήρου, αυτοί έμειναν άπραγοι μπροστά στην κτηνωδία!», τονίζει η ΟΕΝΓΕ, σημειώνοντας ότι οι καρκινοπαθείς πήγαν να καταγγείλουν ότι την ίδια ώρα που ήταν σε εξέλιξη η φιέστα, παρουσία του Μητροπολίτη Πειραιά, βουλευτών και υποψήφιων βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, στο υπόγειο καρδιοχτυπούσαν περιμένοντας να αποκατασταθεί βλάβη του μηχανήματος ακτινοθεραπείας, τρίτη κατά σειρά μέσα σε 10 μέρες.

«Είναι αδίστακτοι! Δεν ντράπηκαν να τα βάλουν με ασθενείς που αναμετρώνται καθημερινά όχι μόνο με τον καρκίνο αλλά και τις τραγικές ελλείψεις του εμπορευματοποιημένου δημόσιου συστήματος Υγείας, επειδή τους χάλασαν τη μόστρα!

Κάνουν τις πλάτες στα παράσιτα των ιδιωτικών ομίλων της Υγείας, που εμπορεύονται τον ανθρώπινο πόνο, και τα βάζουν με ασθενείς. Ντροπή!

Το περιστατικό είναι μία επιπλέον απόδειξη της βαρβαρότητας ενός σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος που δεν διστάζει μπροστά σε τίποτα για να ικανοποιήσει τις ορέξεις και τα κέρδη των λίγων.

Αν νομίζουν ότι με τέτοιες αθλιότητες θα φιμώσουν ασθενείς και υγειονομικούς που δίνουν καθημερινά μάχη μέσα και έξω από τα νοσοκομεία για να νικήσει η ζωή, είναι βαθιά γελασμένοι!», τονίζει η ΟΕΝΓΕ.

Σοβαρά προβλήματα - τεράστιοι κίνδυνοι για εργαζόμενους και ασθενείς

Στο μεταξύ, τα σοβαρά προβλήματα από την υποστελέχωση τμημάτων και υπηρεσιών του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Μεταξά» αναδεικνύει ο Σύλλογος Εργαζομένων στο νοσοκομείο, τονίζοντας τους τεράστιους κινδύνους από τις καθυστερήσεις σε διαγνώσεις και γνωματεύσεις, για θεραπείες που η έγκαιρη έναρξή τους είναι κρίσιμη για τους ασθενείς.

«Δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με την εικόνα εγκατάλειψης του νοσοκομείου μας, για την οποία υπεύθυνοι είναι διαχρονικά όλοι οι κυβερνώντες», υπογραμμίζει ο Σύλλογος.

Συγκεκριμένα, μεγάλες είναι οι ελλείψεις ιατρών ακτινολόγων στο Ακτινολογικό Τμήμα, με 4 οργανικές θέσεις κενές, λόγω και της συνταξιοδότησης του διευθυντή, και 8 κενές θέσεις ειδικευόμενων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αν και υπάρχουν στο νοσοκομείο νέας γενιάς μηχανήματα, δεν υπάρχει το ανάλογο προσωπικό για να λειτουργήσουν, όπως επισημαίνει δε ο Σύλλογος «μόνο η επαγγελματική - επιστημονική επάρκεια και το φιλότιμο των εργαζομένων δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τη λειτουργία του τμήματος».

Μεγάλες είναι οι ελλείψεις και στην Αιμοδοσία, με επιπτώσεις στις μεταγγίσεις, ενώ και το Τμήμα Συλλογής Επεξεργασίας και Χορήγησης Προγονικών Αιμοποιητικών Κυττάρων κινδυνεύει να κλείσει, μαζί με τις δύο αδειοδοτημένες Μονάδες Αυτόλογης Μεταμόσχευσης Μυελού.

Πλήρης εγκατάλειψη υπάρχει και στην υλικοτεχνική υποδομή, με πληθώρα υδραυλικών και ηλεκτρολογικών προβλημάτων, καθώς και προβλημάτων θέρμανσης - κλιματισμού. «Συνεχώς οι εργαζόμενοι έρχονται αντιμέτωποι με πλημμύρες, στους περισσότερους νοσηλευτικούς σταθμούς δεν υπάρχει θέρμανση, καθημερινά σκάνε βλάβες σε μηχανήματα, ανάγκες σε ξυλουργικές εργασίες, κλειδαριές που δεν κλειδώνουν. Και τα χρήματα να μην επαρκούν ούτε για διορθώσεις μικροβλαβών. Μέσα σε αυτό το σκηνικό, μια τεχνική υπηρεσία ...χωρίς τεχνικούς, αποδεκατισμένη από προσωπικό, με εργαζόμενους κοντά στη σύνταξη, χωρίς τα απαραίτητα εργαλεία για να κάνουν τη δουλειά τους και χωρίς τα κατάλληλα μέτρα προστασίας», αναφέρει ο Σύλλογος.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Δεσμεύσεις» για ... μετατροπή όλων των δημόσιων νοσοκομείων σε «Ιδιωτικού Δικαίου»

Πιο «ευέλικτα» δημόσια νοσοκομεία - επιχειρήσεις, με τη μετατροπή όλων σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) θέλει η κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, σε χτεσινή του συνέντευξη. Στόχος είναι η ενίσχυση της εμπορευματοποίησης της Υγείας και η καλύτερη σύνδεση των νοσοκομείων με την αγορά, όλα εκείνα δηλαδή που αποδείχθηκαν εγκληματικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας τόσο στη χώρα μας όσο και σε μια σειρά από ισχυρά καπιταλιστικά κράτη. Οπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, με το συγκεκριμένο καθεστώς «Ιδιωτικού Δικαίου», «έχεις μια ευελιξία» για την προώθηση της «Υγείας - εμπόρευμα».

Σκοπός της κυβέρνησης είναι να κάνει ένα ακόμα καθοριστικό βήμα στην πολιτική της εμπορευματοποίησης, αξιοποιώντας το μοντέλο λειτουργίας του Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη και της Ογκολογικής Μονάδας στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» που λειτουργούν ως ΝΠΙΔ. Πρόκειται για έναν δρόμο σε συνέχεια της επιλογής από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για το Νοσοκομείο Σαντορίνης, το οποίο εξαρχής εντάχθηκε στην Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας και έγινε ουσιαστικά το πρώτο «Δημόσιο Νοσοκομείο ΑΕ».

«Η φιλοσοφία μας είναι ότι με Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και με μοναδικό μέτοχο το Δημόσιο μπορεί να υπάρχει πολύ καλύτερη λειτουργία των δημοσίων δομών», σημείωσε ο Θ. Πλεύρης. Δήλωσε ότι με τη συγκεκριμένη πολιτική «δεν αλλάζει ο δημόσιος χαρακτήρας», κάτι που βέβαια δεν αναιρεί ότι στους ασθενείς θα φορτώνονται όλο και μεγαλύτερα βάρη για «μίνιμουμ παροχές», πάντα στη λογική του «κόστους - οφέλους», ενώ για τους υγειονομικούς θα γενικεύονται οι σχέσεις εργασίας - λάστιχο, κάτι που «φωτογραφίζεται» άλλωστε και με τον νόμο της πρόσφατης μετατροπής του παιδοογκολογικού κέντρου σε ΝΠΙΔ. Ο υπουργός μάλιστα αξιοποίησε ως παράδειγμα τις χορηγίες για νέα νοσοκομεία από το Ιδρυμα «Στ. Νιάρχος», λέγοντας ότι όλα φτιάχνονται με το παραπάνω μοντέλο, «παραβλέποντας» βέβαια το «μπλόκο» στην κατασκευή τους από τον ίδιο τον «χορηγό» όταν διαπίστωσε ότι τελικά είναι ασύμφορο το έργο...

Ο Θ. Πλεύρης έφτασε μάλιστα να επικαλεστεί την τραγική κατάσταση που επικρατεί, με ευθύνη των διαδοχικών κυβερνήσεων, στα δημόσια νοσοκομεία ως «άλλοθι» για την ιδιωτικοποίηση. «Σήμερα το 35% - 38% ο πολίτης το πληρώνει ιδιωτικά. Αρα αυτό δείχνει ότι σήμερα έχουμε μια άτυπη ιδιωτικοποίηση, όταν ο πολίτης δεν εξυπηρετείται», ανέφερε, περιγράφοντας με λίγες λέξεις το πού έχει οδηγήσει η πολιτική της εμπορευματοποίησης.

Στη συνέχεια έφερε ως παράδειγμα τις συνεργασίες με ιδιωτικούς ομίλους για να τους στέλνεται πελατεία από τα δημόσια νοσοκομεία όταν αυτά πλημμυρίζουν από ράντζα, λέγοντας ότι αυτό είναι «εξυπηρέτηση του πολίτη», που βέβαια πληρώνεται αδρά από τον λαό. Αντίστοιχα μίλησε και για τους ιδιώτες γιατρούς που με νόμο πλέον θα μπαίνουν στα δημόσια νοσοκομεία. Ολα τα παραπάνω η κυβέρνηση τα βαφτίζει «ενίσχυση του ΕΣΥ».

KΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ KΟΜΜΑ EΛΛΑΔΑΣ
Με ισχυρό ΚΚΕ και λαϊκό κίνημα απορρίπτονται οι σχεδιασμοί της ΝΔ για τα νοσοκομεία

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σχετικά με τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας για τα δημόσια νοσοκομεία σημειώνει:

«Οι δηλώσεις του κ. Πλεύρη για μετατροπή όλων των δημόσιων νοσοκομείων σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου είναι όντως "η φιλοσοφία της ΝΔ", που αν εφαρμοστεί θα την πληρώσουν πολύ ακριβά ασθενείς και υγειονομικοί.

Η "ευελιξία" που εξασφαλίζει η μορφή των ΝΠΙΔ αντιστοιχεί στην επιτάχυνση της προσαρμογής του "δημόσιου χαρακτήρα των νοσοκομείων" στους κανόνες της επιχειρηματικότητας και της εμπορευματοποίησης των εργασιών τους. Οι ασθενείς θα συνεχίσουν να πληρώνουν έμμεσα και άμεσα. Ανοίγει ο δρόμος για νοσήλια και το κράτος θα "ξεφορτωθεί" περισσότερες δαπάνες από τον προϋπολογισμό.

Πρόκειται για έναν δρόμο που έχουν στρώσει διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Νοσοκομείο Σαντορίνης, το οποίο επί των ημερών της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ εντάχθηκε στην Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας, αντί για το ΕΣΥ.

Η απόρριψη των σχεδίων της ΝΔ είναι αυτονόητη και απαιτεί ισχυρό ΚΚΕ στις εκλογές και ισχυρό λαϊκό κίνημα, για να τους αντιπαλέψει με καλύτερους όρους».

Για το εργαστήριο Πυρηνικής Ιατρικής Παίδων: Μας αφορά ΟΛΟΥΣ

Αυτές λοιπόν τις μέρες το τρομερό δυστύχημα στα Τέμπη μας συγκλόνισε όλους. Στοίχειωσε τις ζωές και τα όνειρα μας. Εγιναν πολλές συζητήσεις, τηλεδικαστήρια, πορίσματα. Μία όμως η αλήθεια: Οι νεκροί συνάνθρωποί μας, που η συγκυρία των ημερών τους ήθελε νέους, κάτι που έκανε δυσβάσταχτο το πένθος. Μαζί με αυτούς πολλοί τραυματίες και τραύματα, σωματικά και ψυχικά.

Την ίδια ακριβώς χρονική στιγμή που οι δρόμοι της Αθήνας και πολλών άλλων ελληνικών πόλεων γέμισαν από κόσμο που διαμαρτύρεται για την έλλειψη ασφάλειας στις μετακινήσεις, που διεκδικεί βελτίωση και εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου, που υπόσχεται στη μνήμη των θυμάτων να μην ξεχαστεί και παραγραφεί το έγκλημα, την ίδια χρονική περίοδο ψηφίστηκε στο ελληνικό Κοινοβούλιο το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του νερού, αλλά και της μετατροπής των ογκολογικών κλινικών του ΓΝΠ Αθηνών «Η Αγία Σοφία» καθώς και της ογκολογικής κλινικής του ΓΝΑ «Παναγιώτη & Αγλαΐας Κυριακού» σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, δηλαδή η ιδιωτικοποίησή τους.

Στόχος αυτής της πράξης λέγεται ότι είναι η «αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας», ό,τι ακριβώς είχε ειπωθεί και κατά τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης των σιδηροδρόμων. Αναρωτιόμαστε: Ποια είναι ακριβώς η αναβάθμιση όταν στο τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής, διοίκηση και κυβερνήσεις έχουν βάλει το χέρι τους ώστε να διαλυθεί.

Ενα κραυγαλέο παράδειγμα


Ενα λοιπόν από τα πιο κραυγαλέα παραδείγματα είναι το εργαστήριο Πυρηνικής Ιατρικής του Νοσοκομείου «Αγία Σοφία», που στεγάζεται στο κτίριο «Ελπίδα». Διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό που έχει αγοραστεί μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ και καλύπτει τις ανάγκες του παιδιατρικού πληθυσμού σε εξετάσεις της κλασικής πυρηνικής ιατρικής καθώς και τις εξετάσεις PET/CT. Το εργαστήριο κάνει εξετάσεις όπως σπινθηρογραφήματα για έλεγχο νεφρικής λειτουργίας, κυστεογραφίες για έλεγχο παλινδρόμησης ούρων, σπινθηρογραφήματα για καλοήθεις και κακοήθεις βλάβες οστών, διερεύνηση αιμορραγίας πεπτικού (π.χ. από μεκέλειο απόφυση - πολύ συχνό αίτιο στα παιδιά), σταδιοποίηση και παρακολούθηση νευροβλαστώματος.

Οι εξετάσεις PET/CT καλύπτουν στο μεγαλύτερο μέρος τους ογκολογικούς ασθενείς του Παιδιατρικού Νοσοκομείου. Αυτές είναι απαραίτητες τόσο στη διάγνωση όσο και στην παρακολούθηση της νόσου, δίνοντας σημαντικές πληροφορίες στους θεράποντες ιατρούς, τόσο στο στάδιο της αρχικής σταδιοποίησης για την έκταση και τον βαθμό της μεταβολικής δραστηριότητας των βλαβών της νόσου όσο και στο στάδιο ελέγχου και επανασταδιοποίησης. Πρόκειται για πληροφορίες σημαντικές για την επιλογή της θεραπείας και την πορεία της νόσου.

Ταυτόχρονα, το Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» είναι το μοναδικό νοσοκομείο στη χώρα που διαθέτει την κατάλληλη υποδομή και τους κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους για να καλύψει θεραπείες με ραδιενεργό ιώδιο σε παιδιά και εφήβους με διαφοροποιημένο καρκίνο θυρεοειδούς, καθώς επίσης και θεραπείες σε παιδιά με ανθεκτικό νευροβλάστωμα (2ος σε συχνότητα κοιλιακός όγκος στα παιδιά), οι οποίες πριν ξεκινήσει η λειτουργία του τμήματος πραγματοποιούνταν στο εξωτερικό.

Το τμήμα λοιπόν ξεκίνησε να λειτουργεί από το 2016 με την πρόσληψη δύο συμβασιούχων ιατρών με ετήσια σύμβαση και τη μετακίνηση μιας μόνιμης ιατρού του ΕΣΥ από άλλο νοσοκομείο. Οι συμβασιούχοι γιατροί συνεχώς απολύονταν όταν έληγε η σύμβασή τους και είτε επαναπροσλαμβάνονταν με νέα σύμβαση είτε έφευγαν. Από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του εργαστηρίου υπήρξαν διαστήματα όπου ένας και μόνο γιατρός έπρεπε να καλύπτει τις ανάγκες των διαγνωστικών εξετάσεων και τις θεραπείες! Η λειτουργία του βασίστηκε στον προσωπικό αγώνα και τις φιλότιμες προσπάθειες των γιατρών και του λοιπού προσωπικού, που εργάστηκαν πέραν του ωραρίου τους ακόμα και τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες.

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι το Εργαστήριο Πυρηνικής Ιατρικής του ΓΝΑ Παίδων «Αγία Σοφία» δεν υπάρχει καν στο Οργανόγραμμα του Νοσοκομείου με ευθύνη της διοίκησης και του υπουργείου, δηλαδή δεν είναι τμήμα οργανικά ενταγμένο στο Νοσοκομείο.

Ολα αυτά τα χρόνια δεν έλειψαν οι παρεμβάσεις στη διοίκηση του Νοσοκομείου, προκειμένου το Εργαστήριο να στελεχωθεί από προσωπικό, επομένως γνώριζε και νομιμοποιούσε την πραγματοποίηση θεραπειών και εξετάσεων με ελλιπές προσωπικό, καθώς τα πρώτα χρόνια λειτουργούσε με μία μόνο νοσηλεύτρια, η οποία ήταν αδύνατο να καλύψει και τις τρεις βάρδιες που απαιτεί η παραμονή του παιδιού στον θάλαμο νοσηλείας. Εφτασε να λειτουργεί χωρίς καν μόνιμους ιατρούς. Η διοίκηση γνώριζε επίσης ότι οι γιατροί του τμήματος εργάζονταν χωρίς άδειες και ρεπό, παρά την παραμονή τους σε αυτό 6 συνεχόμενα εικοσιτετράωρα (!), χρόνος απαραίτητος για την ολοκλήρωση της θεραπείας, κατά την οποία το παιδί παραμένει στον θάλαμο και έχει την ανάγκη ιατρικής και νοσηλευτικής φροντίδας.

Οικογένειες στέλνονται «πελατεία» σε ιδιωτικά εργαστήρια

Μετά από 6 χρόνια λειτουργίας του εργαστηρίου, τα προβλήματα διογκώθηκαν πέρυσι με την αποχώρησή μου λόγω μόνιμης πρόσληψής μου στο ΓΝΑ «Λαϊκό». Το Εργαστήριο παρέμεινε υποστελεχωμένο, με έναν καινούργιο συμβασιούχο ιατρό με εμπειρία μόνο στην κλασική πυρηνική, με αποτέλεσμα τον τελευταίο χρόνο να μην γίνονται εξετάσεις ή θεραπείες στην PET/CT και να οδηγούνται τα παιδιά σε ιδιωτικά εργαστήρια, προκειμένου να πραγματοποιήσουν τον απαιτούμενο έλεγχο!

Τα προηγούμενα χρόνια η λειτουργία της PET/CT κάμερας έδωσε τη δυνατότητα να πραγματοποιούνται οι εξετάσεις στον ίδιο χώρο του νοσοκομείου. Αυτό επέτρεπε την παραμονή των ασθενών και των οικογενειών τους στον ίδιο χώρο νοσηλείας, χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθούν, κάτι που με τη σειρά του εξασφαλίζει την παραμονή τους σε ασφαλή, φιλικό και οικείο χώρο για τα παιδιά και τους οικείους τους, όπου ταυτόχρονα διασφαλίζεται η σωστή διαχείριση των προσωπικών δεδομένων των παιδιών και εφήβων σε μία τόσο κρίσιμη περίοδο.

Τον τελευταίο λοιπόν χρόνο οι συγκεκριμένες εξετάσεις γίνονται σε ιδιωτικά εργαστήρια, γεγονός που συνεπάγεται την τεράστια οικονομική επιβάρυνση των οικογενειών. Η διοίκηση και το υπουργείο Υγείας πάλι προσπάθησε με μπαλώματα να λύσει το θέμα, με «εντέλλεσθε» για μετακίνηση ιατρού κάποιες μέρες. Τα περιστατικά όμως απαιτούν συνέχεια, χρόνο και σταθερότητα ιατρού, να γνωρίζει σε βάθος το ιστορικό ώστε να προχωρήσει στην απαραίτητη εξέταση ή θεραπεία.

Σημαντική είναι επίσης η επαφή με τον ασθενή και τους γονείς του, κατά την οποία ενημερώνονται για την αναγκαιότητα της θεραπείας. Συχνά αυτή η συνάντηση αποτελεί το δυσκολότερο ίσως σημείο της θεραπείας για τους ασθενείς που τρομάζουν στο άκουσμα της χρήσης ραδιενέργειας, αλλά και για τον γιατρό, ο οποίος πρέπει να υποδεχτεί και να απαλύνει τον φόβο και την αγωνία τους.

Μεθόδευση ιδιωτικοποίησης

Χωρίς έκπληξη τελικά είδαμε ότι στις πρόσφατες προκηρύξεις για μόνιμες θέσεις ΕΣΥ δεν υπάρχει θέση πυρηνικού ιατρού! Η διοίκηση και το υπουργείο αποφασίζουν την πρόσληψη ενός ιδιώτη ιατρού με αδιευκρίνιστο καθεστώς, που θα πραγματοποιεί κάποιες εξετάσεις και ίσως και θεραπείες. Ενα τόσο σημαντικό, κρίσιμο και ευαίσθητο τμήμα όπως το Παιδοογκολογικό απαιτεί εκτός από επιστημονική γνώση, καθημερινή και διαρκή επαφή με τα παιδιά και τις οικογένειές τους και ένα περιβάλλον που εξασφαλίζει τη σταθερότητα και την εμπιστοσύνη στη φροντίδα τους, κάτι που δεν μπορεί να καλύψει ένας ιδιώτης με μερικές επισκέψεις τη βδομάδα.

Η λύση αυτή στα μάτια των γονιών μπορεί να φαντάζει ίσως σωτήρια. Και αυτό γιατί σήμερα ο διαγνωστικός και ο τακτικός έλεγχος των παιδιών τους είναι μετέωρος και στα χέρια των ιδιωτικών εργαστηρίων. Ετσι ακόμα και αυτή η λύση με ιδιώτη γιατρό φαίνεται σαν να προσφέρει μια ανάσα στους γονείς που βιώνουν με αγωνία την εξέλιξη της υγείας του παιδιού τους, καθώς βρίσκονται σε αναμονή της θεραπείας. Ομως έτσι δουλεύει ο καπιταλισμός, σου προσφέρει την ψευδαίσθηση ότι ανασαίνεις, αλλά σου κόβει τον αέρα, σε πνίγει.

Τελικά εκεί που μια υποψία γεννιέται στο πίσω μέρος του μυαλού μας και μας αφυπνίζει κάθε φορά που κάτι «δεν πάει καλά», εκεί έρχεται και γίνεται από υποψία πραγματικότητα. Αλλωστε, δεν πέφτουμε από τα σύννεφα. Τίποτα στον καπιταλισμό δεν γίνεται τυχαία.

Ολα λοιπόν έγιναν σκόπιμα, η υποστελέχωση και υπολειτουργία του Εργαστηρίου Πυρηνικής Ιατρικής στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», η άρνηση να συμπεριληφθεί στο οργανόγραμμα του Νοσοκομείου, η μη προκήρυξη θέσης μόνιμου ιατρού ΕΣΥ, η εύρεση προσωρινών λύσεων αναδεικνύει τον έντεχνο τρόπο με τον οποίο μεθοδεύεται η ιδιωτικοποίηση. Η ίδια σειρά αλλαγών, η ίδια αλληλουχία καταστάσεων με πρόσχημα την «εξυγίανση» της κρατικής κακοδιαχείρισης, τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, την ευελιξία στην εύρεση πόρων κ.τ.λ. Ολα αυτά με στόχο την ιδιωτικοποίηση.

Στον αγώνα λοιπόν που διεξάγει χρόνια το ΚΚΕ για ένα δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας με αναβαθμισμένες υπηρεσίες για όλους, στελεχωμένο με μόνιμο προσωπικό, για να μην αποτελεί η υγεία μας εμπόρευμα αλλά λαϊκό αγαθό, για να απολαμβάνουμε όλοι χωρίς περιορισμούς τα επιτεύγματα της επιστήμης, σε αυτόν τον αγώνα συμπορεύομαι χρόνια και θα συνεχίσω να παλεύω. Για εμάς και για τα παιδιά μας!


Ιωάννα ΣΕΒΑΣΛΙΔΟΥ
Επιμελήτρια πυρηνική ιατρός στο ΓΝΑ «Λαϊκό»

ΔΗΜΟΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ
Σε άμεσο κίνδυνο μπήκε η ζωή δύο εργαζομένων

Αμεσα κινδύνεψε προχθές η σωματική ακεραιότητα έως και η ζωή δύο εργαζομένων, συνοδών απορριμματοφόρου στον δήμο Ηλιούπολης, όταν αυτοκίνητο έπεσε στο πίσω μέρος απορριμματοφόρου την ώρα της αποκομιδής, σε κεντρικό δρόμο της πόλης. Οι εργαζόμενοι γλίτωσαν τελευταία στιγμή, καθώς πρόλαβαν να φύγουν από το σημείο της πρόσκρουσης.

Πρόκειται για ένα ακόμα πανομοιότυπο εργατικό «ατύχημα» σε συνέχεια άλλων του τελευταίου διαστήματος, με το Σωματείο Εργαζομένων στον δήμο να σημειώνει ότι μπορούν να ληφθούν μέτρα, όπως: «Να εξεταστούν όλες οι δυνατές λύσεις (καλύτερη χωροθέτηση των κάδων, αυτοκίνητο συνοδείας, διαφορετικό ωράριο, χρήση διαφορετικής τεχνολογίας αποκομιδής). Δεν μπορεί το 2023, με την τεχνογνωσία και την τεχνολογία που είναι διαθέσιμη, να μην μπορούν να αντιμετωπιστούν πανομοιότυπα εργατικά "ατυχήματα"! Με τον ρυθμό που πάει η κατάσταση, αν δεν θα παρθούν τώρα ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειάς μας, θα βρεθούμε μπροστά σε προδιαγεγραμμένο έγκλημα!».

Ομως «το αυτί της κυβέρνησης και των δημάρχων δεν φαίνεται να ιδρώνει. Παρά τις διεκδικήσεις μας, κανένα ουσιαστικό μέτρο για την υγεία και την ασφάλειά μας δεν λαμβάνεται». Ο λόγος: «Το κόστος των μέτρων για την υγεία και την ασφάλειά μας, που είναι αναγκαία αλλά οι κυβερνήσεις και οι δήμαρχοι δεν τα λαμβάνουν, μπαίνει πάνω από τις ζωές μας, τις ζωές των εργατών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ