Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΥΓΕΙΑ
ΣΚΟΠΕΛΟΣ
«Μαχαίρι» του ΕΟΠΥΥ στα έξοδα μετακίνησης εντός του νομού

Μια ακόμα θηλιά στον λαιμό των ασθενών των λαϊκών στρωμάτων, αυτήν τη φορά στις Σποράδες, περνάει η κυβέρνηση της ΝΔ, αφού κόβει «μαχαίρι» τη δικαιούμενη αποζημίωση των μετακινήσεων εντός του νομού (π.χ. Νοσοκομείο Βόλου) για την αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζουν. Την απαράδεκτη αυτή απόφαση αποκαλύπτει και καταγγέλλει η ΚΟΒ Σκοπέλου του ΚΚΕ. Μάλιστα, σχετική Ερώτηση κατέθεσε το Κόμμα και στη Βουλή, προς τον υπουργό Υγείας.

Με το πρόσχημα ότι οι Σποράδες είναι «μια ανάσα» από τον Βόλο, το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ καταργούν με ερμηνευτική εγκύκλιο τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ). Πρόκειται για τον κανονισμό που προβλέπει την αποζημίωση ασθενών - δικαιούχων του ΕΟΠΥΥ που χρειάστηκε να μετακινηθούν, εκτός του τόπου κατοικίας τους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν πρόβλημα υγείας που δεν αντιμετωπίζεται σε υγειονομική δομή κοντά στον τόπο κατοικίας τους.

Κι ενώ μέχρι πριν από λίγους μήνες οι ασθενείς έπαιρναν έστω και το αντίτιμο των εισιτηρίων, εδώ και κάμποσο διάστημα αναγκάζονται να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Οπως επισημαίνει η ΚΟΒ, «με αφορμή απόρριψη αιτήματος Σποραδίτη ασθενούς για αποζημίωση των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων και μετά από παρέμβαση του Συλλόγου Συνταξιούχων ΙΚΑ Μαγνησίας, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ διευκρινίζει ότι "θα αποδίδονται έξοδα μετακίνησης σε ασθενείς οι οποίοι μετακινούνται εκτός των ορίων του νομού που κατοικούν"»...

Δηλαδή, προσθέτει, «με δεδομένη την επίσης υποβαθμισμένη λειτουργία του "Αχιλλοπούλειου", εάν χρειαστεί να μετακινηθεί κάποιος ασθενής από τις Σποράδες εκτός νομού, π.χ. στο Πανεπιστημιακό της Λάρισας, θα αποζημιωθεί μόνο για τα εισιτήρια του ΚΤΕΛ και όχι για τα ακτοπλοϊκά Σποράδες - Βόλος;».

Η ΚΟΒ θυμίζει στην κυβέρνηση ότι η Σκόπελος απέχει σχεδόν εξήντα (60) ναυτικά μίλια (97 χιλιόμετρα περίπου) από τον Βόλο, ότι το Κέντρο Υγείας του νησιού είναι τραγικά υποστελεχωμένο (χωρίς μόνιμο γιατρό Γενικής Ιατρικής, ακτινολόγο, μικροβιολογικό εργαστήριο, ενώ τα αναλώσιμα πολλές φορές τα αγοράζουν οι ασθενείς). Επίσης, ότι τα εισιτήρια έχουν αυξηθεί κατά 40% από το 2021 και ότι επί 6 μήνες οι Σποράδες βρίσκονται με ένα καράβι στη γραμμή και οι ασθενείς υποβάλλονται σε δύο και τρεις αναγκαστικές διανυκτερεύσεις στον Βόλο με τα ανάλογα έξοδα...

Η ΚΟΒ Σκοπέλου καλεί τον λαό των Σποράδων να δυναμώσει τον αγώνα του για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών στην Υγεία μέσα από τους μαζικούς φορείς και, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, να διεκδικήσουν τόσο την επαναφορά της αποζημίωσης όσο και άλλα μέτρα όπως: Κάλυψη των εξόδων παραμονής και διατροφής, πλήρη στελέχωση του Νοσοκομείου Βόλου και των Κέντρων Υγείας των Σποράδων, δωρεάν εισιτήρια για χρονίως πάσχοντες, στρατευμένους, εκπαιδευτικούς κ.ά.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
«Μαγειρέματα» στοιχείων για να αντιστραφεί η εικόνα των νοσοκομείων

Αποκαλυπτική η ανακοίνωση της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Υγειονομικών» στο ΠΓΝΙ

Τα ...ταχυδακτυλουργικά κόλπα του υπουργείου Υγείας με το μαγείρεμα στοιχείων σχετικά με την κατάσταση των νοσοκομείων αποκαλύπτονται και στην περίπτωση του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων.

Αυτή την προσπάθεια της κυβέρνησης φέρνει στην επιφάνεια πρόσφατη ανακοίνωση της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Υγειονομικών» (ΑΣΥ) στο Νοσοκομείο, με αφορμή την προκλητική δημοσίευση παραπλανητικών και επιλεκτικών στοιχείων για τη χρηματοδότηση και στελέχωσή του από τον υπουργό Υγείας στις αρχές του Σεπτέμβρη.

Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός σε μια ακόμα προσπάθεια να κατασκευάσει «ειδυλλιακή εικόνα» για τη λειτουργία του νοσοκομείου, επέλεξε να συγκρίνει το 2019 και όχι το 2020 (χρονιά πανδημίας) με το 2023. Διευκρινίζεται ότι το 2019 ήταν η χειρότερη χρονιά στελέχωσης του ΠΓΝΙ, αφού η τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ενσωμάτωσε στη λειτουργία του το 4ο κτίριο 85 κλινών, με 122 συμβασιούχους, αντί 315 υγειονομικών που απαιτεί η πλήρης στελέχωσή του.

Ο υπουργός Υγείας επικαλείται ότι η αύξηση νοσηλευομένων στο ΠΓΝΙ από 61.000 το 2019 σε 70.000 το 2023 συνοδεύεται από αντίστοιχη αύξηση στον προϋπολογισμό και τη στελέχωση σε προσωπικό του νοσοκομείου. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι ο προϋπολογισμός του ΠΓΝΙ αυξήθηκε από τα 64 εκατ. ευρώ, στα 86 εκατ. ευρώ, ενώ ο αριθμός των εργαζομένων από 2.150 ανήλθε στους 2.306, την ίδια περίοδο.

Ωστόσο η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της υπηρεσίας πληροφορικής που έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΠΓΝΙ, οι πραγματικές τελικές δαπάνες του ΠΓΝΙ το 2019 ήταν 57 εκατ. ευρώ και το 2023 μόλις 65 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, αυτή η αύξηση του προϋπολογισμού του ΠΓΝΙ κατά 8 εκατ. ευρώ δεν αρκεί να καλύψει ούτε την αύξηση των δαπανών σε υγειονομικό υλικό που ανέρχεται αυτή την περίοδο στα 9 εκατ. ευρώ, ενώ η σωρευτική αύξηση των συνολικών δαπανών για την κάλυψη των απολύτως βασικών αναγκών (αντιδραστήρια, διατροφή, Ενέργεια κ.ά.) ανέρχεται στα 11 εκατ. ευρώ. Δηλαδή η κάλυψη των παραπάνω αναγκών επιτεύχθηκε με το πετσόκομμα άλλων.

Παράλληλα, στην ανακοίνωση της ΑΣΥ αναφέρεται ότι ενώ υπήρχαν υπόλοιπα χρημάτων από τους εγκεκριμένους προϋπολογισμούς του νοσοκομείου, «το υπουργείο, η 6η ΥΠΕ και η Διοίκηση αποφάσισαν να συγκρατήσουν τις δαπάνες, για να καλύψουν τα κενά της δημοσιονομικής πειθαρχίας και των πλεονασμάτων, μη καλύπτοντας συνειδητά τις ανάγκες του ΠΓΝΙ».

Αντίστοιχα, παραπλανητικά στοιχεία χρησιμοποιούνται και για την παρουσίαση της αύξησης του προσωπικού. Συγκεκριμένα το υπουργείο συμπεριλαμβάνει στους 2.306 εργαζόμενους, 228 ειδικευόμενους ιατρούς και 100 ειδικευόμενους νοσηλευτές που δεν καταγράφονται σε οργανισμούς, διότι είναι εκπαιδευόμενοι. Δηλαδή οι τελικώς 1.978 εργαζόμενοι δεν καλύπτουν ούτε τον ισχύοντα οργανισμό του 2012! «Τον οργανισμό δηλαδή ενός άλλου νοσοκομείου, πριν το 4ο κτίριο των 85 κλινών και των 315 μόνιμων που αντιστοιχούν σε αυτές και πριν το άνοιγμα τμημάτων που δεν υπήρχαν το 2019 δηλ. ΜΕΛ, Εμβολιαστικό Κέντρο, PET-CT, Κέντρο Ψυχικής Υγείας, Ξενώνας Ψυχιατρικών Ασθενών κ.α. αυξάνοντας τις ανάγκες στελέχωσης σε επιπλέον 100 μόνιμους, που μαζί με τους 315 του 4ου κτιρίου, ξεπερνάνε τους 415», επισημαίνουν οι αγωνιστές υγειονομικοί.

Το μέγεθος της εξαπάτησης γίνεται ακόμη μεγαλύτερο αν υπολογίσει κανείς ότι από τους 2.416 εργαζόμενους στα τέλη του 2020 - χρονιά πανδημίας - το 2023 ο αριθμός των εργαζομένων μειώνεται κατά 110 με ταυτόχρονη αύξηση κατά 10.000 των νοσηλευόμενων ασθενών.

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Τα σοβαρά προβλήματα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας μετέφερε το ΚΚΕ στη Βουλή

Ωμός αντικομμουνισμός αντί για ουσιαστικές απαντήσεις από τον υπουργό Υγείας

Να λυθούν άμεσα τα οξυμένα προβλήματα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, ζήτησε με Επίκαιρη Ερώτησή του που συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής την περασμένη Δευτέρα ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης.

Συγκεκριμένα, μετέφερε το σήμα κινδύνου που εκπέμπουν για τη λειτουργία του νοσοκομείου οι γιατροί, εξαιτίας των τεράστιων ελλείψεων σε υλικά πολλών τμημάτων, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα αφενός οι ασθενείς να οδηγούνται στο να απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα, πληρώνοντας αδρά από την τσέπη τους, αφετέρου η κατάσταση αυτή να προκαλεί ανασφάλεια στο προσωπικό, λόγω της επικινδυνότητας στην αντιμετώπιση των περιστατικών.

Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου των γιατρών στο ΠΝ Λάρισας την οποία ανέδειξε ο βουλευτής του ΚΚΕ, ενδεικτικά τα προβλήματα είναι:

-- Αδυναμία του Τμήματος Παθολογικής Ανατομικής να διενεργήσει αναγκαίες εξετάσεις για τη διάγνωση καρκίνων και αιματολογικών κακοηθειών (π.χ. αντιδραστήρια για την ανοσοϊστοχημεία).

-- Στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο, αντίστοιχα.

-- Στο Ανοσολογικό Εργαστήριο η έλλειψη υλικών καθιστά αδύνατη τη διάγνωση και παρακολούθηση ασθενών με αυτοάνοσα.

-- Η ασυνεχής λειτουργία των μηχανημάτων ακτινοθεραπείας, λόγω συχνών βλαβών, επιβαρύνει τη διαδικασία της θεραπείας των ασθενών στο Τμήμα Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας.

Αντίστοιχα είναι και τα προβλήματα του χειρουργικού τομέα, όπου υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις ακόμα και σε ράμματα (!), αλλά και σε εργαλεία υπερήχων, λαβίδες ηλεκτροθερμικής συγκόλλησης, ορθοπεδικά υλικά χειρουργείου, θωρακικούς καθετήρες κ.λπ.

Επίσης, το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο αναστολής της λειτουργίας του (στεφανιογραφίες, αγγειοπλαστική), λόγω έλλειψης υλικών.

«Ολα τα ανωτέρω είναι απόρροια της πολιτικής της χρόνιας υποχρηματοδότησης των νοσοκομείων, που πάει χέρι χέρι με την υποστελέχωση, καθιστώντας τη λειτουργία του ΠΓΝΛ προβληματική και επιβάλλοντας στο υγειονομικό προσωπικό να λειτουργεί σε συνθήκες ανασφάλειας, επικινδυνότητας και υπερκόπωσης», τόνισε.

Ο υπουργός Υγείας επέλεξε να μην απαντήσει ουσιαστικά στην Επίκαιρη Ερώτηση, σπεύδοντας να παρουσιάσει ως ειδυλλιακή την εικόνα της τραγικής κατάστασης και υπερασπιζόμενος μια «αύξηση» του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, αλλά και της χρηματοδότησης από το 2019.

Από την πλευρά του ο Γ. Λαμπρούλης ζήτησε να απαντήσει ο υπουργός συγκεκριμένα στα ερωτήματα που του τέθηκαν, ενώ απαρίθμησε ξανά όλα τα αιτήματα που έχουν θέσει οι νοσοκομειακοί γιατροί για τις σημαντικές ελλείψεις εξοπλισμού. Για παράδειγμα, επειδή δεν υπάρχουν συσκευές χορήγησης αίματος, η διευθύντρια του Αιματολογικού έχει ζητήσει να ανασταλούν τα τακτικά χειρουργεία, γιατί τα διαθέσιμα αποθέματα είναι ελάχιστα και χρειάζονται για τα επείγοντα περιστατικά. Ανέδειξε επίσης την απαράδεκτη απάντηση του διοικητή της ΥΠΕ, σύμφωνα με την οποία τα νοσοκομεία μπορούν να προμηθευτούν υλικά που αναγράφονται στον προϋπολογισμό, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι κανονικά θα έπρεπε «να χτυπήσει πόρτες» και γενικά να κάνει τα αδύνατα δυνατά για να προμηθευτούν όλα τα νοσοκομεία τα απαραίτητα υλικά.

«Συμμορία της μιζέριας» είναι η κυβέρνηση

«Συμμορία της μιζέριας είστε εσείς και οι όμοιοί σας», ήταν η απάντηση του Γ. Λαμπρούλη στη χυδαία επίθεση που έκανε ο υπουργός Υγείας, με τους γνωστούς αυτούς χαρακτηρισμούς που επιστρατεύει συχνά το τελευταίο διάστημα σε βάρος των υγειονομικών. Και ο βουλευτής του ΚΚΕ επεσήμανε ξανά τις τεράστιες ευθύνες που έχουν η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις για την πολιτική εμπορευματοποίησης της Υγείας που έχουν ακολουθήσει διαχρονικά, απέναντι στην οποία οι υγειονομικοί και ο λαός αντιστέκονται με αγωνιστικές παρεμβάσεις «για τα χάλια του δημόσιου συστήματος Υγείας» ειδικά το τελευταίο διάστημα, οι οποίες, όπως είπε, «ενοχλούν».

«Συμμορία της μιζέριας είναι όσοι καλούν τον λαό να αποδεχθεί μοιρολατρικά αυτήν τη βαρβαρότητα, που έχει τη σφραγίδα όλων των κυβερνήσεων, και της δικής σας και των προηγούμενων, αλλά και των κομμάτων που πίνουν νερό στο όνομα της πολιτικής της ΕΕ και του κεφαλαίου. Σε μια περίοδο που η πρόοδος, η επιστήμη, η τεχνολογία και στον τομέα της Υγείας έχει απογειωθεί, αλλά ο λαός μας τα στερείται ή για να τα έχει πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μη μπορώντας να απαντήσει συγκεκριμένα σε όλα τα παραπάνω, ο υπουργός «εμπορίου Υγείας» κατέφυγε στο γνώριμό του καταφύγιο, τον ωμό αντικομμουνισμό, με ένα ακόμα παραλήρημα για τον σοσιαλισμό που οικοδομήθηκε τον περασμένο αιώνα, υπερασπιζόμενος τόσο τις αντεπαναστατικές ανατροπές σαν «δικαίωση» της βαρβαρότητας της κυβερνητικής πολιτικής, όσο και τις διώξεις σε βάρος των ΚΚ.

Παράλληλα υπερασπίστηκε ως «διέξοδο» τις δωρεές, λέγοντας μάλιστα ότι είναι ευπρόσδεκτες και τις θέλει η κυβέρνηση, ενώ μέσα στο παραλήρημά του ευχαρίστησε «κάθε χορηγό που δίνει ένα κομμάτι από το περίσσευμά του»!

Αγωνιστικές δράσεις των επόμενων ημερών

Μεταξύ άλλων προγραμματίζονται τις επόμενες μέρες:

-- ΨΝΑ Δαφνί: Σε μαζική Γενική Συνέλευση αποφασίστηκε πρόγραμμα δράσης ενάντια στην ψυχιατρική μεταρρύθμιση με την εφαρμογή του εκτρωματικού νόμου: Σήμερα Τετάρτη συμμετοχή και παρέμβαση στη 2η ΥΠΕ (Θηβών 196). Αύριο Πέμπτη στις 10.45 π.μ. συνάντηση όλων των εργαζομένων με δικηγόρο, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, σχετικά με τα επικίνδυνα κενά που φέρει το ΦΕΚ του νόμου για την Ψυχική Υγεία και την Απεξάρτηση, από τη στιγμή που δεν υπάρχουν ερμηνευτικές εγκύκλιοι. Την Πέμπτη 3/10 (μέρα εγκαινίων της έκθεσης για τα 100 χρόνια ΨΝΑ Δαφνί) στη 1 μ.μ. πανελλαδική σύσκεψη ομοσπονδιών, σωματείων, φορέων και συλλόγων στον χώρο της Υγείας, της Ψυχικής Υγείας και της Απεξάρτησης, για την κλιμάκωση του αγώνα απέναντι στον νόμο - έκτρωμα. Την Πέμπτη 10/10 24ωρη απεργία στο ΨΝΑ.

-- ΠΑΓΝΗ - Κρήτη: Σήμερα Τετάρτη κινητοποίηση για αγωνιστική υποδοχή στον υφυπουργό Υγείας, Δ. Βαρτζόπουλο, με στάση εργασίας 7 π.μ. - 11 π.μ. και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο σαλόνι του νοσοκομείου.

-- Χαλκίδα: Σήμερα Τετάρτη στάση εργασίας των υγειονομικών (11 π.μ. - 3 μ.μ.) και συγκέντρωση του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Χαλκίδας στις 11 π.μ. στην είσοδο του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών.

-- Νάουσα: Σήμερα Τετάρτη η Ενωση Γιατρών Ημαθίας οργανώνει συγκέντρωση στις 6 μ.μ. έξω από το νοσοκομείο, απαιτώντας να μην κλείσει καμία κλινική (Παιδιατρική, Καρδιολογική), ενίσχυση με γιατρούς και όλους τους αναγκαίους υγειονομικούς. Σε μαζική συμμετοχή καλεί το Εργατικό Κέντρο Ημαθίας «Γιώργος Βουτυράς».

-- Γιάννενα (Νοσοκομείο «Χατζηκώστα»): Σήμερα Τετάρτη στάση εργασίας και συγκέντρωση στις 11 π.μ. μπροστά στο ΤΕΠ, ενάντια στη διάλυση της Μονάδας Σωματικής Αποτοξίνωσης Detox στο Πολυδύναμο Κέντρο του Νοσοκομείου. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν τις προθέσεις της κυβέρνησης, σύμφωνα με ανακοίνωση του Δ. Βαρτζόπουλου, να λειτουργήσει τη δομή από τις αρχές του νέου έτους με προσλήψεις εργαζομένων με «μπλοκάκι», ανατρέποντας έτσι τις εργασιακές σχέσεις, στο πλαίσιο της «ολοκλήρωσης της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης».

«ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»
Αύριο η σύσκεψη του Ψυχιατρικού Τομέα

Σε σύσκεψη προχωρά αύριο, Πέμπτη, το προσωπικό κάθε ειδικότητας του Ψυχιατρικού Τομέα στον «Ευαγγελισμό», με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου. Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 13.30, στην αίθουσα «Γαρδίκα» (5ος όρ., κτίριο Οίκος Αδελφών).

Στόχος της σύσκεψης είναι η ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την εφαρμογή του νόμου για την «ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης», η καταγραφή ιδιαίτερων προβλημάτων, ο σχεδιασμός της δράσης του επόμενου διαστήματος προκειμένου να μην εφαρμοστεί ο νόμος που διαλύει τις δημόσιες δομές Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης, με σοβαρές επιπτώσεις τόσο στην ασφαλή αντιμετώπιση των ασθενών όσο και στις εργασιακές σχέσεις του προσωπικού.

Και η παραπάνω σύσκεψη εντάσσεται στην προετοιμασία της Γενικής Συνέλευσης (1/10), της πανυγειονομικής απεργίας (17/10) και της γενικής απεργίας (13/11).

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Να μην περάσει η καθημερινή εφημέρευση, η διάλυση της τακτικής λειτουργίας!

Κινητοποιήσεις σήμερα σε ΥΠΕ στην Αθήνα, πανυγειονομική απεργία στις 17 Οκτώβρη

Με νέο γύρο κινητοποιήσεων απαντούν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για καθημερινή εφημέρευση, επιδεινώνοντας την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση, με πρόσχημα να αλλάξει η εικόνα αναμονής στα ΤΕΠ και όχι να λυθεί ουσιαστικά το πρόβλημα με τις μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.Η καθημερινή πρωινή εφημερία, με το ήδη ανεπαρκέστατο προσωπικό, θα οδηγήσει σε μεγάλη υποβάθμιση της τακτικής λειτουργίας των κλινικών και εργαστηρίων του νοσοκομείου, θα μεγαλώσει ο χρόνος αναμονής για ραντεβού για επισκέψεις στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, θα αυξηθούν οι καθυστερήσεις για την πραγματοποίηση διαγνωστικών εξετάσεων, ακόμη και κρίσιμων για τη ζωή των ασθενών. Χιλιάδες ασθενείς θα αναγκαστούν να ακριβοπληρώσουν στον ιδιωτικό τομέα για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις που έχουν ανάγκη, και τις οποίες έχουν ήδη πληρώσει με τη φοροληστεία και τις ασφαλιστικές εισφορές για υγειονομική περίθαλψη. Θα αυξηθούν οι λίστες αναμονής, δεδομένου ότι θα μειωθούν οι χειρουργικές αίθουσες που θα είναι διαθέσιμες για τακτικές χειρουργικές επεμβάσεις. Είναι οι συνέπειες από την τυχόν εφαρμογή της καθημερινής εφημέρευσης και προκαλούν την έντονη αντίδραση των εργαζομένων.

Για σήμερα Τετάρτη, τα Σωματεία Εργαζομένων στα Νοσοκομεία της Αττικής έχουν προκηρύξει στάση εργασίας και κινητοποιήσεις - συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας:

-- Στη 2η ΥΠΕ (Πειραιά και Αιγαίου), στις 12 μ. τα σωματεία από «Αττικόν», Νίκαιας, Ασκληπιείο, «Θριάσιο», ΨΝΑ Δαφνί.

-- Στην 1η ΥΠΕ (Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής), στις 12.30 μ.μ. τα σωματεία από «Ευαγγελισμό», ΚΑΤ, «Αγιο Σάββα». Εκεί θα παραχωρήσουν και συνέντευξη Τύπου.

Παράλληλα, τα Σωματεία Εργαζομένων προγραμματίζουν πολύμορφες κινητοποιήσεις σε κάθε νοσοκομείο (βλ. δίπλα) το πρώτο δεκαήμερο του Οκτώβρη και ήδη έχουν ριχτεί στη μάχη για την επιτυχία της πανελλαδικής πανυγειονομικής απεργίας στις 17 Οκτώβρη.

Χτες στο «Θριάσιο»

Ηδη χτες οι εργαζόμενοι του «Θριάσιου» Νοσοκομείου, με πρωτοβουλία του Σωματείου, προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό του δρόμου στηλιτεύοντας τον εγκληματικό σχεδιασμό για τη μετατροπή των νοσοκομείων σε εφημερατζίδικα, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι χειρουργικές αίθουσες ενδεχομένως να κλείσουν σε νοσοκομεία, όπως στο «Θριάσιο», όπου τα αναισθησιολογικά τμήματα είναι ήδη υποστελεχωμένα, δεδομένου ότι οι αναισθησιολόγοι θα καλούνται να καλύψουν με αυξημένο προσωπικό την 24ωρη καθημερινή εφημέρευση. Χιλιάδες ασθενείς θα αναγκάζονται να ακριβοπληρώνουν στον ιδιωτικό τομέα για να χειρουργηθούν, όπως ακριβώς συνέβη και κατά την περίοδο της πανδημίας. Στις κλινικές θα ενταθεί το φαινόμενο των «πρόωρων» (αιματηρών) εξιτηρίων νοσηλευόμενων ασθενών. Θα αυξηθεί η πίεση από τις διοικήσεις των νοσοκομείων για «ταχεία» διεκπεραίωση των περιστατικών, ώστε να αδειάζουν κλίνες για να μπορέσει να ξαναεφημερεύσει το νοσοκομείο. Θα υποβαθμισθεί η παρεχόμενη περίθαλψη και θα αυξηθεί η πιθανότητα λαθών, με κίνδυνο για την υγεία και ζωή των ασθενών. Η αλλαγή στο εφημεριακό καθεστώς θα αξιοποιηθεί για περαιτέρω ανατροπές στο ωράριο εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών.

«Κόκκινος συναγερμός» στην Αχαΐα

Την ανάγκη κλιμάκωσης του αγώνα για την Υγεία επισημαίνουν οι πρόεδροι των Ενώσεων Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας, Χρήστος Δάβουλος και Μάκης Αραβανής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στην Αχαΐα, από τις 141 κενές οργανικές θέσεις μόνιμων γιατρών στα δύο μεγαλύτερα νοσοκομεία της Πάτρας (ΠΓΝΠ του Ρίου και ΓΝ «Αγ. Ανδρέας»), έχουν προκηρυχθεί για την κάλυψή τους μόλις 12 (!), με την κατάσταση να χτυπά «κόκκινο συναγερμό» σε κλινικές, όπως π.χ. στην Παθολογική του Ρίου, που απ' τους 19 παθολόγους έχουν μείνει 11, οι οποίοι καλύπτουν κενά μετακινούμενοι για εφημερίες στα ΓΝ Αιγίου και Πύργου!

Την ίδια ώρα, στο ίδιο νοσοκομείο, 20 έως 30 ασθενείς, μετά από κάθε γενική εφημερία, στοιβάζονται σε ράντζα στα ΤΕΠ, νοσηλευόμενοι ακόμη και για 2-3 μέρες, λόγω και της ανεπάρκειας των περιφερειακών νοσοκομείων να καλύψουν τις εφημεριακές τους ανάγκες από την έλλειψη του προσωπικού!

Οπως σημειώνει μάλιστα ο Χρήστος Δάβουλος,«εκτιμάται ότι τουλάχιστον 5-8 περιστατικά μεταφέρονται από το ΓΝ Πύργου στο ΠΓΝΠ του Ρίο σε κάθε εφημερία του, λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό του πρώτου ιδρύματος!».

Αντίστοιχα, στην Ψυχική Υγεία, η μοναδική δημόσια μονάδα που λειτουργεί είναι αυτή της κλινικής του Ρίο, όπου 12-20 ασθενείς παραμένουν σε ράντζα, λόγω έλλειψης άλλης δομής, όταν 21 κλίνες στο ΓΝ «Αγιος Ανδρέας» παραμένουν αναξιοποίητες, επειδή δεν υπάρχει χώρος!

«Ενδεικτικό της κατάστασης στην Ψυχική Υγεία και της ανεπάρκειας της πρωτοβάθμιας κοινοτικής ψυχιατρικής, αποτελεί το γεγονός ότι 9 στις 10 εισαγωγές γίνονται κατά εισαγγελική παραγγελία, καθώς έχει απομείνει μόνο μία μονάδα κινητής ψυχικής υγείας για όλο τον νομό», υπογραμμίζει και χτυπά «καμπανάκι» του κινδύνου και για την παιδοψυχιατρική κλινική του Καραμανδάνειου, που στελεχώνεται με 4 από τους 5 γιατρούς, μετακινούμενους από άλλες δομές Υγείας!

«Αντί να προχωρήσουν οι αναγκαίες προσλήψεις, με το πρόσφατο νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία επιτρέπονται πλήρως οι μετακινήσεις γιατρών, κάτι που θα σημάνει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα για το προσωπικό, τους νοσηλευόμενους και τις οικογένειές τους», πρόσθεσε.

Μπροστά και στις φιέστες που στήνουν κυβέρνηση και υπουργείο Υγείας για να καλύψουν την κατάσταση που επικρατεί και με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη του υπουργού Αδ. Γεωργιάδη στην Πάτρα, επισημαίνει: «Η λειτουργία του μαγνητικού τομογράφου στο Καραμανδάνειο που αναφέρεται ότι θα εγκαινιαστεί, αποτελούσε αίτημα πολλών χρόνων των υγειονομικών σωματείων, των εργαζομένων της περιοχής. Αντίστοιχα, η αναγκαία επέκταση της επεμβατικής ακτινολογίας στο Ρίο, με νέα αίθουσα. Ωστόσο, με την πολιτική και της σημερινής κυβέρνησης, αυτή χρησιμοποιείται για να αυξηθούν τα έσοδα των νοσοκομείων, κύρια στα απογευματινά επί πληρωμή ιατρεία και χειρουργεία. Αντί λοιπόν ο υπουργός να απαντήσει στα καυτά προβλήματα υποστελέχωσης, υποχρηματοδότησης, μισθοδοσίας (είναι καθηλωμένη από το 2012) κ.α. σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε υγειονομικοί, ασθενείς και συνολικά τα λαϊκά στρώματα, καταφεύγει σε επικοινωνιακές φιέστες, μακριά απ' την πραγματικότητα, θέλοντας να παρουσιάσει μια πλαστή εικόνα».

Αντίστοιχα, τα οξυμένα προβλήματα στα ΓΝ Αγρινίου και Μεσολογγίου, όπως και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, μεγαλώνουν την ανησυχία και στην Αιτωλοακαρνανία. Στο Νοσοκομείο Αγρινίου παραμένουν 34 κενές οργανικές θέσεις σε κρίσιμα τμήματα όπως ΤΕΠ, Χειρουργική, ΜΕΘ, Αιματολογικό, Ψυχιατρική. Για την ψυχική υγεία έχει απομείνει 1 δημόσιος γιατρός για όλο τον νομό (!), ενώ στην Παθολογική κλινική του ΓΝ Αγρινίου, με την υποστελέχωση που επικρατεί, γιατροί διαχειρίζονται 50-60 περιστατικά μαζί με αυτά των ΤΕΠ!

Στις «μικρότερες» κλινικές (Ουρολογική, ΩΡΛ) οι εφημερίες είναι περίπου 15ήμερες τον μήνα, ενώ σε Αξονικό και Ακτινολογικό επίσης δεν καλύπτονται όλες οι μέρες του μήνα. Η ΜΕΘ εξακολουθεί να λειτουργεί με 2 μόνιμους γιατρούς και οι υπόλοιπες μέρες καλύπτονται από τη μετακίνηση γιατρών από τα Γιάννενα!

«Αντί η κυβέρνηση και το υπουργείο να πραγματοποιούν αλχημείες παρουσιάζοντας μια πλασματική εικόνα για το προσωπικό, προσθέτοντας μόνιμους, ειδικευόμενους, ακόμη και αγροτικούς μαζί, μετακινώντας ταυτόχρονα γιατρούς, θέλοντας να παρουσιάσει ό,τι προσωπικό υπάρχει, έπρεπε να έχει προκηρύξει όλες τις κενές μόνιμες θέσεις που υπάρχουν, να καλύψει όλα τα κενά βάσει των αναγκών, να στελεχωθούν τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας», σημειώνει από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΙΝΝΑΑ, Μάκης Αραβανής.

Εξηγεί ότι αυτό απαιτείται για όλες τις ειδικότητες (παραϊατρικό, διοικητικό κ.ά. προσωπικό), αφού το ΓΝ Αγρινίου λειτουργεί με το οργανόγραμμα του παλαιού Νοσοκομείου της πόλης, των 120 κλινών, ενώ στο σημερινό έχουν αναπτυχθεί έως 240 (!), την ώρα που επιπλέον απουσιάζουν παντελώς σειρά ειδικότητες γιατρών όπως ενδοκρινολόγου, ογκολόγου, κλινικού αιματολόγου και ρευματολόγου, για τις οποίες όποιος έχει ανάγκη μετακινείται... εκτός νομού.

«Απέναντι σ' αυτήν την κατάσταση μία μπορεί να είναι η απάντησή μας: Αγώνας, οργάνωση, συσπείρωση στα σωματεία μας, πάλη των υγειονομικών από κοινού με τους υπόλοιπους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Η πανελλαδική απεργία της ΟΕΝΓΕ στις 17 Οκτώβρη μπορεί να δώσει τέτοια απάντηση, όπως και η κλιμάκωση με πανελλαδική, πανεργατική απεργία τον Νοέμβρη», κατέληξε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ