Παρασκευή 26 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΥΓΕΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΩΝ
Παρατάθηκαν οι εκλογές

Μέχρι και τη Δευτέρα 1η Μάρτη (γίνονται στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, Γ' Σεπτεμβρίου και Μάρνη, 5ος όροφος) παρατείνονται οι εκλογές στο Συνδικάτο Αποκλειστικών Νοσοκόμων. Η συνολική πρακτική της απερχόμενης διοίκησης καταδεικνύει πόσο αναγκαία ήταν η συγκρότηση της ΔΑΣ, καθώς, όπως επισημαίνει στη διακήρυξή της, «δεν υπηρετούσε πλέον τα συμφέροντα των συναδέλφων». Οι υποψήφιοι της ΔΑΣ για το ΔΣ της «Ενωσης Αλληλεγγύης» και το ΕΚΑ είναι: Γεωργίου Φρίντα («Σωτηρία»), Καρέλλου Τασία («Ευαγγελισμός»), Κούλη Γωγώ («Σωτηρία») και Παπαγεωργίου Ελένη (Λάρισα).

Καθεστώς οι συμβασιούχοι γιατροί στο ΙΚΑ

Στο καθεστώς των συμβάσεων έργου εμμένει η κυβέρνηση για τους γιατρούς του ΙΚΑ, όπως ξεκαθάρισε χθες ο υφυπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, απαντώντας σε Ερώτηση της βουλευτή του ΚΚΕ Βέρας Νικολαΐδου, σχετικά με το μέλλον 875 συμβασιούχων οδοντιάτρων που υπηρετούν στο Ιδρυμα.

Θα συνεχιστεί η λογική των συμβάσεων, δήλωσε ο Γιώργος Κουτρουμάνης, λέγοντας πως «η συνήθης διαδικασία που ακολουθήσαμε και θα κάνουμε και τώρα είναι η προκήρυξη για να υπάρξουν νέες συμβάσεις έργου που στο ΙΚΑ θα έχουν διάρκεια για έναν χρόνο». Παράλληλα, υποστήριξε ότι «οι γιατροί αυτοί είναι επαγγελματίες που παρέχουν υπηρεσίες στα ιατρεία τους και πολλές φορές εξυπηρετούν περισσότερα από ένα Ταμεία».

Τη «μονιμοποίηση των γιατρών και οδοντιάτρων προκειμένου να έχουν σταθερή δουλειά», ζήτησε, παίρνοντας το λόγο, η Βέρα Νικολαΐδου, καλώντας την κυβέρνηση να «βρείτε τρόπο ώστε να μην φύγει κανείς από το ΙΚΑ», αφού «δεν μπορούν να αποδυναμωθούν τα διάφορα ΙΚΑ στις λαϊκές γειτονιές».

Αναφερόμενη στους 875 συμβασιούχους, η Β. Νικολαΐδου τόνισε πως «δουλεύουν στο ίδιο εργασιακό περιβάλλον, έχουν ίδιο ωράριο, ίδιες υποχρεώσεις, δεν έχουν, όμως, τα ίδια δικαιώματα. Δε δικαιούνται άδειας, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Αυτό δεν είναι αδικία;». Σχολίασε πως «τους γιατρούς αυτούς μόνο εκατομμυριούχους δεν τους είπατε», ενώ «ξέρετε πως η πλειοψηφία, αν όχι όλοι, είναι ένα κομμάτι των άνεργων γιατρών». Τέλος, πρόσθεσε πως «έχουμε αυτούς τους εργαζόμενους να δουλεύουν επί 6,5 χρόνια» και αν λήξουν τα σχετικά κονδύλια «θα μείνουν στον αέρα».

ΥΓΕΙΑ - ΠΡΟΝΟΙΑ
Περιφερειακός κουμπαράς για το ελάχιστο πακέτο

Eurokinissi

Την επικοινωνιακή αντιστροφή των επικίνδυνων περικοπών για τους ασθενείς και των καταστρεπτικών ανατροπών για τους εργαζόμενους στους τομείς της Υγείας και της Πρόνοιας επιχείρησε χτες ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, στη χτεσινή συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τους διοικητές και τους υποδιοικητές των επτά Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας.

Με εφόδιο το «δίχτυ ασφαλείας για τους αδύναμους», που «θα διαφυλάξει τη συνοχή της κοινωνίας», και με όχημα το σχέδιο «Καλλικράτης», ο πρωθυπουργός παρουσίασε το «Πρόγραμμα Σταθερότητας» ως «ένα πρόγραμμα πραγματικής ανασυγκρότησης των θεσμών» και «απόλυτου περιορισμού της σπατάλης στο χώρο της Υγείας». Και τα έλεγε αυτά προτάσσοντας ως αποδεικτικό στοιχείο τις περικοπές, για το 2010, κατά 1,4 δισ. ευρώ των λειτουργικών δαπανών των νοσοκομείων (το 2009 ήταν συνολικά 2,2 δισ. ευρώ), με αποτέλεσμα - πέρα από υπαρκτές παρατυπίες - σε ορισμένα νοσοκομεία να μην υπάρχουν οινόπνευμα και γάζες.

Καλώντας τους διοικητές και υποδιοικητές των ΥΠΕ να γίνουν πρωταγωνιστές σε αυτή την προσπάθεια υπογράμμισε: «Χρειάζεται να αναπτύξουμε τη σωστή λειτουργία των δομών της Υγείας στην περιφέρεια, με έμφαση ιδιαίτερα σε περιοχές όπου εκ των πραγμάτων δημιουργούνται ανισότητες, όπως είναι τα νησιά μας, απομακρυσμένες και φτωχότερες περιοχές». Πρόκειται δηλαδή για τη μεταφορά των υπηρεσιών Υγείας στην αιρετή αυτοδιοίκηση. Οπως αποκάλυψε ο «Ρ» (20.2.2010), η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) θα μεταφερθεί στους δήμους, ενώ περισσότερα από 70 νοσοκομεία θα μεταφερθούν στις Περιφέρειες και θα παραμείνουν κεντρικά στο υπουργείο Υγείας 50 νοσοκομεία (όσα έχουν περισσότερα από 400 κρεβάτια, τα πανεπιστημιακά και όσα έχουν το λεγόμενο ειδικό καθεστώς). Μέσα από αυτή τη δομή «θα διασφαλιστεί» το «ελάχιστο πακέτο» παροχών στην Υγεία και Πρόνοια, το οποίο περιλαμβάνεται στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και για το οποίο έχει μιλήσει επανειλημμένα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Αυστριακά πρότυπα περικοπών

Προπομπός των σχεδίων της κυβέρνησης - και σε ανταπόκριση της κλήσης του πρωθυπουργού οι βουλευτές να είναι ενεργοί - υπήρξε ο βουλευτής Επικρατείας του κυβερνώντος κόμματος Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος είναι καθηγητής των Οικονομικών της Υγείας στο «Λόντον Σκουλς οφ Εκονόμικς» και συμμετείχε στην ομάδα που προετοίμασε τις ανατρεπτικές αλλαγές στο δημόσιο σύστημα Υγείας στη δεκαετία του 1990.

Μιλώντας σε μια εκδήλωση την παραμονή της μεγάλης πανεργατικής απεργίας ο Η. Μόσιαλος τάχτηκε κατ' αρχήν υπέρ της άμεσης εφαρμογής των μέτρων για τις συντάξεις (βασική σύνταξη και αύξηση ορίων ηλικίας) παρουσιάζοντας κάποιες δευτερεύουσες αιτιάσεις. Προχωρώντας στον τομέα της Υγείας πρότεινε το λεγόμενο «Αυστριακό σύστημα Υγείας». Δηλαδή, τη δημιουργία ενός «Κοινοπρακτικού Ταμείου Υγείας» με τη δημιουργία ενός «κοινού κουμπαρά» των πόρων Υγείας, την κατανομή τους σε περιφερειακό επίπεδο και τις, με ενιαία διαχείριση, διαφορετικές παροχές. Με απλά λόγια: Μάζεμα όλων των χρημάτων για παροχές Υγείας και πληρωμές των βασικών παροχών με «βούλωμα στις τρύπες που υπάρχουν στα διάφορα Ταμεία».

Αναφερόμενος στο σχέδιο «Καλλικράτης» ο Η. Μόσιαλος επιβεβαίωσε την υπαγωγή των επτά ΥΠΕ στις 13 Περιφέρειες με προσωρινή μορφή μέχρι να επιβληθεί - μετά την παράκαμψη των συνταγματικών εμποδίων - η τοπική φορολόγηση. Δηλαδή, στους σχεδιασμούς είναι η άντληση πόρων από φόρους των κατοίκων ενώ οι άλλες χρηματοδοτήσεις (όπως απ' τον κρατικό προϋπολογισμό) θα περιορίζονται στις ελάχιστες παροχές για τους ανασφάλιστους, άνεργους, κλπ.

Μεταξύ των προτάσεων που έκανε ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ ήταν:

  • Πρέπει να φύγουμε απ' την έννοια της θέσης και να μιλάμε για δημόσιους λειτουργούς γιατί πρέπει να υπάρχει μια κινητικότητα για τους εργαζόμενους. Δηλαδή, κατάργηση της μονιμότητας.
  • Να αναλάβουν τα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων τις εξετάσεις εκείνες των Ταμείων που γίνονται απ' τον ιδιωτικό τομέα.
  • Να δοθεί η δυνατότητα στις ασφαλιστικές εταιρείες να κτίσουν δικές τους πτέρυγες μέσα στα δημόσια νοσοκομεία και από εκεί και πέρα να ρυθμιστεί η λειτουργία τους.

Και κατέληξε με την πρόταση που έχει κάνει και ο τέως υπουργός Υγείας της ΝΔ Δ. Αβραμόπουλος, να μετατραπεί η Ελλάδα σε χώρα τουριστικών υπηρεσιών Υγείας. Για την ακρίβεια, το πρόπλασμα αυτής της ιδέας εκφράστηκε την περίοδο 1995-2000 όταν οι κυβερνήσεις Σημίτη θεσμοθέτησαν τις Κερδοσκοπικές Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, ώστε να προσελκύσουν τους Ευρωπαίους συνταξιούχους με τις «βόρειες συντάξεις» - όπως είπε τώρα ο Ηλίας Μόσιαλος - για να έχει έσοδα η χώρα μας...

Χωρίς μονάδα εγκαυμάτων η Κρήτη

Συζητήθηκε στη Βουλή σχετική Ερώτηση του ΚΚΕ

Την άμεση εγκατάσταση και λειτουργία Μονάδας Εγκαυμάτων στην Κρήτη απαίτησε χτες η βουλευτής του ΚΚΕ, Βέρα Νικολαΐδου κατά την διάρκεια συζήτησης Ερώτησής της με αφορμή εργατικό «ατύχημα» στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου που ανέδειξε με τραγικό τρόπο την έλλειψη αυτή.

Με αόριστο τρόπο απάντησε όμως η υπουργός Υγείας Μ. Ξενογιαννακοπούλου, λέγοντας πως το υπουργείο γνωρίζει το πρόβλημα και δηλώνοντας - με προφανή πρόθεση να αναδείξει ότι δεν είναι συνήθη τέτοια περιστατικά - ότι πριν το 2007 «υπήρξαν 12 συνολικά τέτοια περιστατικά» και «πέντε από το 2007 έως το 2009», ενώ παραδέχθηκε ότι σε ολόκληρη την Κρήτη «υπηρετεί ένας γιατρός πλαστικής χειρουργικής». Οσον αφορά τις ΜΕΘ στο νησί, σημείωσε ότι «είναι η μεγάλη προτεραιότητα που έχουμε θέσει εξαρχής».

«Δεν απαντάτε στο αίτημα» επισήμανε στην παρέμβασή της η Βέρα Νικολαΐδου τονίζοντας ότι «δεν μπορεί την ζωή ανθρώπων να την υπολογίζουμε με νούμερα. Δεν είναι αριθμοί η αξία της ζωής τους». Εθεσε παράλληλα το ρητορικό ερώτημα αν «έχει σημασία ότι τα περιστατικά είναι λίγα; Κινδυνεύει η ζωή τους κατά την μετακομιδή;» προσθέτοντας: «αυτό που ενδιαφέρει είναι το αν θα καλύψετε αυτό το κενό». Περιγράφοντας συνολικά την κατάσταση, η βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι «τα κενά των γιατρών είναι πάνω από 3.000 πανελλαδικά, των νοσηλευτών 25.000» και «τα νοσοκομεία δεν μπορούν να λειτουργήσουν με δόσεις», ενώ σχολιάζοντας την κυβερνητική πολιτική τόνισε πως «υπάρχουν πολιτικές επιλογές» και «δεν μπορεί να βλέπουμε την υγεία σαν εμπόρευμα και ανάλογα να την τοποθετούμε».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ