Πέμπτη 26 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΥΓΕΙΑ
Νέα κινητοποίηση σήμερα ενάντια στις υπομεταγγίσεις

Σε νέα κινητοποίηση καλεί σήμερα Πέμπτη, στις 1.30 μ.μ., στην είσοδο του κτιρίου «Δοξιάδη», η Ομάδα Πρωτοβουλίας Μεσογειακής Αναιμίας «Αγία Σοφία» για τις υπομεταγγίσεις που εξακολουθούν να ταλαιπωρούν ασθενείς και χρονίως πάσχοντες.

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη βδομάδα η Ομάδα είχε συνάντηση με τη διοίκηση του νοσοκομείου «Αγία Σοφία» με θέμα τις ελλείψεις αίματος, οι οποίες ουδέποτε έπαψαν, αλλά και τις συνεχιζόμενες σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και τη μη διασύνδεση του νοσοκομείου με κάποιο νοσοκομείο ενηλίκων με σκοπό την ιατρική παρακολούθηση των ενήλικων πασχόντων για τις επιπλοκές της νόσου.

«Εως τώρα δεν έχει εφαρμοστεί κάποια λύση ως προς το πρόβλημα των συνεχών υπομεταγγίσεων των πασχόντων, ούτε έχει έρθει επιπλέον προσωπικό με σκοπό τη στήριξη της εύρυθμης λειτουργίας της αιμοδοσίας μας», σημειώνει η Ομάδα Πρωτοβουλίας, διαμηνύοντας ότι θα διεκδικήσει μέχρι τέλους την ασφαλή και σύγχρονη θεραπεία. Ενημερώνει επίσης ότι η Διοίκηση δεσμεύτηκε για τη διασύνδεση της Αιμοδοσίας με δημόσιους φορείς που έχει συνεργασία η Ομάδα Πρωτοβουλίας, για τη διενέργεια εθελοντικής αιμοδοσίας σε σταθερή βάση, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν.

Σημειώνεται ότι η πανεπιστημιακή κλινική ανάρτησε έγγραφο, με το οποίο προειδοποιούσε τους πάσχοντες ότι θα διωχθούν (!) νομικά σε περίπτωση οποιασδήποτε διαμαρτυρίας στο προσωπικό του νοσοκομείου. «Το άστοχα αυτό αναρτημένο έγγραφο δεσμεύτηκαν να αποσύρουν την ίδια μέρα. Καμία ανοχή στις υπομεταγγίσεις», σημειώνει η Ομάδα Πρωτοβουλίας.

Στην κινητοποίηση καλούν η ΣΕΑΑΝ και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων.

Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για τον «προσωπικό ιατρό»

Σε διαβούλευση έως και τις 8/10 τέθηκε χτες το νομοσχέδιο για τον «προσωπικό ιατρό», με την κυβέρνηση να επιστρατεύει ξανά τα περί «βελτίωσης της υγείας του πληθυσμού με έμφαση στην πρόληψη», τη «μείωση των ανισοτήτων» και άλλα παρόμοια που στόχο έχουν να κρυφτούν οι πραγματικές στοχεύσεις. Γιατί ακόμα και ο θεσμός του «οικογενειακού/προσωπικού γιατρού» μετατρέπεται από την κυβέρνηση σε «κόφτη» για τις περαιτέρω αναγκαίες εξειδικευμένες ιατρικές πράξεις, στερώντας του το αναγκαίο και χρήσιμο περιεχόμενο που έχει.

Στο ίδιο μήκος κύματος θεσμοθετείται και ο «προσωπικός παιδίατρος», ώστε σύμφωνα με την κυβέρνηση, «περίπου 530.000 παιδιά να έχουν για πρώτη φορά δωρεάν πρόσβαση» (ο πληθυσμός της χώρας 0 - 14 ετών ανέρχεται σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ περίπου στα 1,4 εκατομμύρια), αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα έχουν και ολοκληρωμένη παρακολούθηση.

Αλλά εκεί που τερματίζει το κυβερνητικό αφήγημα είναι η υποκατάσταση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με την τηλεϊατρική «σε 3.500 σημεία κατ' οίκον νοσηλείας σε όλη τη χώρα».

ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟ ΑΜΥΝΤΑΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Στο απροχώρητο η κατάσταση στο μοναδικό δημόσιο Κέντρο Αποκατάστασης στη Βόρεια Ελλάδα

O «Ριζοσπάστης» συζητά με τους εργαζόμενους του ΚΕΦΙΑΠ για τη διαχρονική απαξίωση και υποστελέχωση

Από πρόσφατη περιοδεία του ΚΚΕ στο ΚΕΦΙΑΠ
Από πρόσφατη περιοδεία του ΚΚΕ στο ΚΕΦΙΑΠ
Το Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ) στο Αμύνταιο Φλώρινας, που ουσιαστικά έφτασε σε σημείο να μη δέχεται ασθενείς στην κλειστή νοσηλεία - ενώ σήμερα δέχεται ελάχιστους - ως αποτέλεσμα της χρόνιας υποστελέχωσής του, επισκέφθηκε ο «Ριζοσπάστης» συζητώντας με εργαζόμενους του χώρου.

Στον χώρο βρέθηκε και αντιπροσωπεία της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ με επικεφαλής την Τίνα Κουζιάκη. Παρά δε την προσπάθεια από τη Διεύθυνση του Γενικού Νοσοκομείου Φλώρινας να μπουν εμπόδια στη συνέντευξη, ο «Ριζοσπάστης» κατάφερε να συνομιλήσει με τους εργαζόμενους και να καταγράψει από «πρώτο χέρι» την κατάσταση στο Κέντρο, να μεταφέρει προβληματισμούς και ανησυχίες, την ίδια τη φωνή των εργαζομένων.

«Καμπανάκι» για τη λειτουργία μιας πολύτιμης δομής για όλη τη χώρα

Το Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ) είναι μια δομή που υπάγεται στο ΓΝ Φλώρινας με ανοιχτή και κλειστή νοσηλεία, προσφέροντας φυσιοθεραπεία, εργοθεραπεία, λογοθεραπεία, ψυχολογική υποστήριξη. Σκοπός του είναι η παροχή υπηρεσιών Υγείας στον πληθυσμό ευθύνης της 3ης ΥΠΕ Μακεδονίας, καθώς και σε ασθενείς που παραπέμπονται από άλλες ΥΠΕ και συγκεκριμένα σε άτομα με σωματική αναπηρία, που πάσχουν από παθήσεις του μυϊκού, νευρικού, κυκλοφορικού, ερειστικού, αναπνευστικού συστήματος και άτομα όλων των ηλικιών με κινητικά ή νοητικά προβλήματα, αυτισμό, αισθητηριακές ή και πολλαπλές αναπηρίες.


Παρά το γεγονός ότι το ΚΕΦΙΑΠ είναι μία από τις δύο δομές Υγείας με τον συγκεκριμένο χαρακτήρα σε όλη τη χώρα και ουσιαστικά δέχεται ασθενείς από όλη την επικράτεια, με δυνατότητα παροχής 100 κλινών, η υποβάθμιση του έργου του με τη διαχρονική υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση, με ό,τι αυτό σημαίνει για ασθενείς και προσωπικό, «βαράει πλέον καμπανάκι» ακόμη και για την ίδια τη λειτουργία του.

Διαχρονική η απαξίωση

Οπως τονίζουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, «από τότε που άνοιξε το ΚΕΦΙΑΠ, λειτουργεί μόνο 1 από τις 4 πτέρυγες, ενώ παλαιότερα και μονάχα για ένα μικρό χρονικό διάστημα λειτουργούσαν 2». Στην ουσία, δηλαδή, φιλοξενούνται μέχρι και 30 ασθενείς, παρά τη δυνατότητα των 100 κλινών, καθώς το ιατρικό προσωπικό αποτελείται από μόνο 2 φυσιάτρους. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν οι εργαζόμενοι, «τα κενά αυτά αντί να καλύπτονται με μόνιμο και σταθερό προσωπικό, "μπαλώνονται" διαχρονικά με μετακινήσεις γιατρών από δομές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Φροντίδας Υγείας». Οι τελευταίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού έγιναν το 2007 και βοηθητικού το 2008, ενώ από τους συνολικά 55 εργαζόμενους στο ΚΕΦΙΑΠ οι 15 είναι συμβασιούχοι «σε καθεστώς ομηρίας», μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ.

Οι εργαζόμενοι, επιπλέον, καταγγέλλουν ότι «από το 2010 δεν υπάρχει ούτε κοινωνική υπηρεσία», παρότι προβλέπεται στα πλαίσια λειτουργίας του ΚΕΦΙΑΠ ο ρόλος της κοινωνικής στήριξης και επανένταξης ασθενών, με κοινωνικό λειτουργό αποκατάστασης με σκοπό την «παρέμβαση στον ανάπηρο και την οικογένειά του, καθορισμό των κοινωνικών αναγκών του και σύνδεση της υπηρεσίας αποκατάστασης με την ευρύτερη κοινωνική πρόνοια».

«Ανύπαρκτη και η τεχνική υπηρεσία του ΚΕΦΙΑΠ Αμύνταιου», καθώς όπως δηλώνει εργαζόμενη στον «Ριζοσπάστη», «...από την αλλαγή μιας λάμπας μέχρι και μιας βρύσης πρέπει να περιμένουμε να έρθει κάποιος από την τεχνική υπηρεσία του ΓΝ Φλώρινας», ενώ άλλη συναδέλφισσά της προσθέτει: «Το χειρότερο είναι όταν έρχονται τα χιόνια και περιμένουμε να μας ανοίξουν τον δρόμο...». «Δεν συζητάμε καν για τη ύπαρξη κηπουρού...», συμπλήρωσαν εργαζόμενες «...οι οδηγοί εθελοντικά κόβουν τα χόρτα», σχολιάζοντας επίσης το γεγονός πως «τα αυτοκίνητα για τις διακομιδές του ΚΕΦΙΑΠ είναι απλά επιβατικά χωρίς να διαθέτουν ελάχιστο εξοπλισμό για ασθενείς (!)». Ταυτόχρονα, η μεταφορά συνολικά είναι αρκετά δύσκολη, καθώς δεν υπάρχει συγκοινωνία, με τη σύνδεση με το Αμύνταιο να γίνεται αποκλειστικά με ΙΧ ή ταξί.

Η κατάσταση αυτή έχει άμεση επίπτωση και στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, παρά την φιλότιμη προσπάθεια που καταβάλλει το υπάρχον προσωπικό, καθώς μεταξύ άλλων δεν αξιοποιούνται όλες οι υπάρχουσες υποδομές. Το ΚΕΦΙΑΠ, πέρα από το θεραπευτήριο και το γυμναστήριο με όργανα γυμναστικής, που συμβάλλουν στην αποκατάσταση των ασθενών, διαθέτει και πισίνα που ουσιαστικά δεν λειτούργησε ποτέ. Επιπλέον, υπάρχουν κι άλλες υποδομές, όπως μαγειρεία για την κάλυψη της διατροφής των ασθενών, αλλά και ξενώνες για τους συνοδούς των ασθενών, οι οποίες επίσης δεν λειτουργούν.

«Καμπουριάσαμε από το "βάλτε πλάτη"»

Τα παραπάνω λόγια μιας εργαζόμενης στο ΚΕΦΙΑΠ δίνουν πραγματικά την εικόνα των διαχρονικών θυσιών, προσφοράς, δουλειάς σε έναν κρίσιμο χώρο της Υγείας, που υποφέρει από τη διαχρονική εγκατάλειψη των κυβερνήσεων και την έλλειψη οργανωμένου σχεδίου με επίκεντρο τον άνθρωπο.

«Με τις πλάτες του προσωπικού φτάσαμε να παρέχουμε υπηρεσίες σε 30 ασθενείς», «όλο το προσωπικό επιβαρύνθηκε ειδικά στον covid-19, αν πάρουμε υπόψη ότι αντιμετωπίζουμε μη αυτοεξυπηρετούμενους ασθενείς...», «χωρίς πρόσληψη τόσα χρόνια, μας έχουν υποσχεθεί από τον Δεκέμβρη έναν γιατρό και ακόμη...». «Νοσηλεύουμε από όλη την Ελλάδα αλλά και Βαλκάνια, έχουμε ασθενείς που φιλοξενούνται από 1 μήνα έως και 1 χρόνο, σε συνθήκες ιδρυματοποίησης δεν υπάρχει κοινωνική υπηρεσία...», «το προσωπικό είναι πασπαρτού... όλοι κάνουμε τον γιατρό, τον νοσηλευτή, τον τεχνικό, τον κοινωνικό λειτουργό, τον μεταφραστή...».

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα εξοργιστικά στιγμιότυπα από την καθημερινότητα που ζούνε οι εργαζόμενοι στο ΚΕΦΙΑΠ Αμύνταιου.

Εργαζόμενοι στην Υγεία που σηκώνουν όλο το βάρος της δουλειάς πάνω τους με καλή θέληση, γιατί «πονάνε» τους ασθενείς και τις οικογένειές τους, παρά τα εμπόδια και την απαξίωση που τους «προσφέρουν» οι κυβερνήσεις.

Οχι στην εμπορευματοποίηση μέσω ΑΕΜΥ

«Εμείς θέλουμε να συνεχίσουμε να λειτουργούμε με δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα και τις απαραίτητες προσλήψεις». Με αυτόν τον τρόπο απάντησαν ομόφωνα οι πάνω από 10 εργαζόμενοι του ΚΕΦΙΑΠ, που μίλησαν στον «Ριζοσπάστη» όταν ρωτήθηκαν τι θέλουν πραγματικά να γίνει «τώρα», παίρνοντας υπόψη και τη συζήτηση που έχει ανοίξει από κυβερνητικά στελέχη για παράδοση υπηρεσιών Υγείας στην Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ). «Μας διαφήμισε και ο κ. Παπακυρίλλου (πρόεδρος ΔΣ ΑΕΜΥ) τα σχέδια αυτά και έμοιαζαν φανταχτερά (...) δεν μας είπε όμως τι μισθούς και τι συμβάσεις θα έχουν οι εργαζόμενοι, πόσοι θα μείνουν; (...) οι ασθενείς με τι αντίτιμο θα νοσηλεύονται; Θα δεχόμαστε ανασφάλιστους συνανθρώπους μας όπως σήμερα;», σχολίασε μια από τις εργαζόμενες.

Είναι γνωστή άλλωστε η τακτική - η υποβάθμιση δημόσιων υπηρεσιών να αποτελεί τον προπομπό για ...ευκαιρίες για επιχειρηματικά σχέδια - αλλά και η συζήτηση περί αναβάθμισης της περιοχής σε προορισμό «ιατρικού τουρισμού».

Είναι επίσης γνωστά, τόσο στους εργαζόμενους όσο και τους ασθενείς και τις οικογένειές τους, τα αποτελέσματα αυτής της «συνταγής», της μετατροπής, δηλαδή, των δομών Υγείας σε «αυτοχρηματοδοτούμενες μονάδες». Παρά τις «φιέστες» με τις οποίες χρύσωναν το χάπι οι κυβερνήσεις και τις «κοσμογονίες» που υπόσχεται τόσο ο σημερινός υπουργός Υγείας όσο και οι προηγούμενοι, η πραγματικότητα «φωνάζει». Τα περιβόητα «διαμάντια των συμπράξεων», τα ΣΔΙΤ στην Υγεία ήταν «θησαυρός» για τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και τους «δημοσιονομικούς στόχους» των ματωμένων πλεονασμάτων, αφού διακηρυγμένος στόχος του προγράμματος είναι η «ελάφρυνση της κρατικής χρηματοδότησης». Την ίδια στιγμή αποδεικνύονται «άνθρακας» για τους εργαζόμενους και τις ανάγκες τους που αντιμετωπίζονται ως «κόστος» και τους ασθενείς που αντιμετωπίζονται ως «πελάτες».

«Ολοι οι εργαζόμενοι, οι ασθενείς, αλλά και οι κάτοικοι της περιοχής θέλουν να συνεχίσει να λειτουργεί το ΚΕΦΙΑΠ, να ενισχυθεί όμως με προσλήψεις ειδικά σε ιατρικό προσωπικό, να καλυφθούν όλες οι ειδικότητες με μόνιμο προσωπικό αλλά και με μονιμοποίηση των σημερινών συμβασιούχων»: Αυτά τα αυτονόητα μετέφεραν ξανά οι εργαζόμενοι του ΚΕΦΙΑΠ στη συνάντηση με τον «Ριζοσπάστη» και το κλιμάκιο του ΚΚΕ, απαιτώντας να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα.


Γ.Τ.

ΕΙΚΟΝΕΣ ΝΤΡΟΠΗΣ ΣΤΟ «ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ»
Ατέλειωτες ώρες στα Επείγοντα μέχρι να βρεθούν κρεβάτια νοσηλείας

Στην αναμονή για ένα κρεβάτι σε θάλαμο
Στην αναμονή για ένα κρεβάτι σε θάλαμο
Αλλη μια απάνθρωπη εικόνα έρχεται να γκρεμίσει το κυβερνητικό αφήγημα της «πολύ καλής λειτουργίας του ΕΣΥ». Είναι οι εικόνες ντροπής που κατέκλυσαν ακόμα μια φορά το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθήνας «Γ. Γεννηματάς». Σύμφωνα με καταγγελίες, τρεις ώρες μετά τη λήξη της γενικής εφημερίας (ξεκίνησε στις 14.30 της Τρίτης και έληξε στις 8 π.μ. της Τετάρτης), 34 ασθενείς - μόνο στο παθολογικό ιατρείο - παρέμεναν στα Επείγοντα για πάνω από 12 ώρες (κάποιοι ήταν από το μεσημέρι, κάποιοι από το απόγευμα και κάποιοι από το βράδυ της Τρίτης), προκειμένου να βρεθεί ένα κρεβάτι για τη νοσηλεία τους. Ανάμεσά τους και βαρέως πάσχοντες ασθενείς.

Η πραγματικότητα που βιώνουν ασθενείς και υγειονομικοί έρχεται να δικαιώσει τις κινητοποιήσεις και τις διεκδικήσεις των υγειονομικών απέναντι στην εμπορευματοποίηση, στην υποβάθμιση και υποχρηματοδότηση της δημόσιας Υγείας. Κινητοποιήσεις που γίνονται και ενάντια στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για καθημερινή εφημέρευση, που θα επιδεινώσει την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση των κλινικών των νοσοκομείων.

Μεγάλο συλλαλητήριο και στη Νάουσα

Με τη μαζική και μαχητική κινητοποίηση που πραγματοποίησε χτες το απόγευμα, ο εργαζόμενος λαός της Νάουσας, μαζί με τους υγειονομικούς, έδωσε απάντηση στα σχέδια υποβάθμισης και συρρίκνωσης του νοσοκομείου, ενόψει του επερχόμενου «νέου υγειονομικού χάρτη», απαιτώντας να μην κλείσει καμία κλινική (παιδιατρική, καρδιολογική), να ενισχυθεί με γιατρούς και όλους τους αναγκαίους υγειονομικούς.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης πραγματοποιήθηκαν συγκέντρωση μπροστά στο Νοσοκομείο της Νάουσας, που κάλεσε η Ενωση Γιατρών Ημαθίας, και πορεία στους δρόμους της πόλης, με μεγάλη τη συμμετοχή φορέων της περιοχής. Με συνθήματα όπως «Νοσοκομείο πλήρες και στελεχωμένο, όχι μαγαζί στα μέτρα σας ραμμένο», «Τα νοσοκομεία τα έφτιαξε ο λαός, δεν τα παζαρεύουμε για χάρη κανενός», «Παιδεία, Υγεία, ρεύμα και νερό δεν είναι εμπορεύματα, ανήκουν στον λαό», αλλά και «Δε φεύγει απ' τη Νάουσα καμία κλινική, ανοίξτε τώρα και τη Μαιευτική», πρόβαλαν τις διεκδικήσεις τους.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο γραμματέας της Ενωσης Γιατρών Ημαθίας, Κώστας Παπαδήμας, ο οποίος μεταξύ άλλων απάντησε και στους σχεδιασμούς να υπαχθεί το Νοσοκομείο της Νάουσας από τη ζώνη Α' των άγονων περιοχών στη ζώνη Β', που προωθείται με το επιχείρημα ότι με αυτόν τον τρόπο θα προσελκύσει γιατρούς.


Απάντησε επίσης σε όσους ισχυρίζονται ότι το νοσοκομείο αναβαθμίστηκε και αναρωτήθηκε αν είναι αναβάθμιση το να μην έχει ακτινολογικό τις 24 μέρες του μήνα για 9 μήνες τώρα. Αν είναι αναβάθμιση επί χρόνια να έχει μόνο τρεις παθολόγους που λιώνουν κάνοντας 10 και 11 εφημερίες τον μήνα ή έναν μόνιμο αναισθησιολόγο που κάνει πάνω από 20 εφημερίες τον μήνα.

Και αυτά σε μια περίοδο με την ακρίβεια να θερίζει το λαϊκό εισόδημα και όλο και περισσότερο κόσμο να προτιμά το νοσοκομείο για να εξυπηρετηθεί.

Αναφέρθηκε στους σχεδιασμούς κυβέρνησης, υπουργείου και διοίκησης για ένα νοσοκομείο χωρίς Παιδιατρική κλινική, με επισφαλή τη θέση της Καρδιολογικής κλινικής και για μεταφορά της οργανικής θέσης του μοναδικού ΩΡΛ στο Νοσοκομείο της Βέροιας. Αλλά και στην προοπτική μετατροπής του νοσοκομείου σε κόμβο χειρουργικής ιατρικής με κέντρο αποκατάστασης και αποθεραπείας συνδεδεμένο με τον ιατρικό τουρισμό, τα χιονοδρομικά κέντρα και τις αθλητικές εγκαταστάσεις.

Ανέδειξε επίσης τις επιπτώσεις από την πολιτική εμπορευματοποίησης της Υγείας και τόνισε: «Πολίτες και εργαζόμενοι στην Υγεία με την παρουσία μας σήμερα τους δίνουμε το δικό μας μήνυμα! Είμαστε εδώ! Πάμε μαζί! Στέλνουμε τις πολιτικές τους εκεί που τους αξίζει! Στον καιάδα της Ιστορίας! Για να δώσουμε αφετηρία σε άλλη ζωή!».

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Νίκος Νατζμέ, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ημαθίας «Γιώργος Βουτυράς», ο οποίος αποτύπωσε την αποφασιστικότητα των σωματείων να κλιμακώσουν τον αγώνα για την Υγεία του λαού και των παιδιών του. Πρόβαλε τις διεκδικήσεις του λαού λέγοντας: «Μην τολμήσετε να υποβαθμίσετε το νοσοκομείο μας. Να μην κλείσει καμία κλινική. Θέλουμε την Παιδιατρική για τα παιδιά μας, για να κοιμόμαστε ήσυχοι, γιατί η Βέροια είναι πολύ μακριά αν συμβεί κάτι έκτακτο». Ενώ, μεταφέροντας τις αγωνίες των εργαζομένων από μεγάλους χώρους δουλειάς, σημείωσε: «Θέλουμε την Καρδιολογική και όλες τις κλινικές πλήρως στελεχωμένες, γιατί οι εργάτες της "Βαρβαρέσος" δεν έχουν πάρει ακόμα όλα αυτά που δικαιούνται και η οργή και η στενοχώρια τούς κατατρώνε, γιατί οι εργάτες στις κατασκευαστικές όπως στην ΑΒΑΞ δούλευαν όλο το καλοκαίρι στο λιοπύρι, γιατί οι συνάδελφοί μας στα τρόφιμα λιώνουν από την εντατικοποίηση και τις υπερωρίες και γιατί οι βιοπαλαιστές αγρότες μας στενάζουν από το κόστος παραγωγής και τον εμπαιγμό των βιομηχάνων».

ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΟΙ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ
Απαίτησαν ουσιαστικά μέτρα στήριξης κόντρα στους νέους εγκληματικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης

Στο επίκεντρο μεταξύ άλλων η καθημερινή εφημέρευση για τα νοσοκομεία της Αττικής | Επόμενος σταθμός η μεγάλη πανυγειονομική απεργία στις 17 Οκτώβρη

Αθήνα, 1η ΥΠΕ
Αθήνα, 1η ΥΠΕ
Σε τροχιά νέων δυναμικών κινητοποιήσεων μπήκαν από χθες οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, που πραγματοποίησαν στάση εργασίας και συγκεντρώσεις σε μια σειρά περιοχές.

Αφορμή για τις νέες κινητοποιήσεις είναι οι κυβερνητικές εξαγγελίες για ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση των δημόσιων νοσοκομείων, μέσα από την καθημερινή εφημέρευση, με τους υγειονομικούς να αντιπαρατάσσουν τις δίκαιες διεκδικήσεις τους για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, μόνιμες προσλήψεις, χρηματοδότηση στο ύψος των αναγκών κ.ά.

Στην Αττική χτες, στο πλαίσιο της στάσης εργασίας πραγματοποιήθηκαν μαζικές κινητοποιήσεις στις ΥΠΕ. Με πρωτοβουλία των Σωματείων Εργαζομένων στα νοσοκομεία «Θριάσιο», Νίκαιας, ΨΝΑ Δαφνί, «Αττικόν» και «Ασκληπιείο», πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στη 2η ΥΠΕ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των σωματείων με τη διοίκηση της 2ης ΥΠΕ, επιβεβαιώθηκε ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για καθημερινές εφημερίες - παρά τις διαψεύσεις του υπουργού Υγείας - λέγοντας ότι «μελετώνται όλα τα σενάρια» τάχα για να αντιμετωπιστούν οι πολύωρες αναμονές στα ΤΕΠ. Από τη μεριά τους οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία επισήμαναν ότι η καθημερινή εφημέρευση δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα, αντίθετα θα υποβαθμιστεί περαιτέρω η τακτική λειτουργία των νοσοκομείων, όπως τα χειρουργεία, οι εξετάσεις κ.ά., που αποτελούν το πιο κερδοφόρο κομμάτι για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Αθήνα, 2η ΥΠΕ
Αθήνα, 2η ΥΠΕ
Σχετικά με τις δραματικές συνέπειες που επιφέρει η ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, η διοίκηση της 2ης ΥΠΕ υπερασπίστηκε την εφαρμογή του σχετικού νόμου, δίνοντας μάλιστα διαβεβαιώσεις που δεν προβλέπονται. Οπως κατήγγειλε ο Σύλλογος Εργαζομένων ΨΝΑ Δαφνί, η λειτουργία των θεραπευτικών προγραμμάτων απεξάρτησης είναι μετέωρη, ήδη οι επιβλαβείς συνέπειες καταγράφονται στη Μονάδα Σωματικής Αποτοξίνωσης Detox στο Πολυδύναμο Κέντρο του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα» στα Γιάννενα, η οποία στελεχώνεται σήμερα από 26 επικουρικούς εργαζόμενους (μέσω ΕΣΠΑ) οι συμβάσεις των οποίων λήγουν στις 31/12/2024 και όπως έχει διαρρεύσει, η λειτουργία του Detox θα γίνει με το νέο έτος μετά την πρόσληψη εργαζομένων με «μπλοκάκι». Μέσω ΕΣΠΑ χρηματοδοτούνταν 33 δομές - δράσεις του ΚΕΘΕΑ και 20 του ΟΚΑΝΑ, λήγουν όλες στις 31/12/2024 και η κατεύθυνση είναι να μην ενταχθεί η χρηματοδότηση προσωπικού στον κρατικό προϋπολογισμό. Και όπως παραδέχτηκε η διοίκηση της 2ης ΥΠΕ, «έχω ζητήσει να μας δώσουν κονδύλια»...

Ανάλογη κινητοποίηση στην 1η ΥΠΕ πραγματοποίησαν τα Σωματεία Εργαζομένων στα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», ΚΑΤ, «Αγιος Σάββας».

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και η διοίκηση της 1ης ΥΠΕ, η οποία μετά την ανυποχώρητη στάση των εργαζομένων αναγκάστηκε να τους συναντήσει. Σχετικά με την καθημερινή εφημερία, όπως ανέφερε δεν υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο, δηλαδή αν θα είναι πρωινή, ολοήμερη, 7 ημέρες τη βδομάδα. Οπως είπε, είναι υπό επεξεργασία να αλλάξει ο χαρακτήρας κάποιων νοσοκομείων, όπως το ΓΟΝΚ και από ογκολογικό να γίνει γενικό νοσοκομείο! Ομως και πάλι δεν τους βγαίνουν τα κουκιά, αφού δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό.

ΠΑΓΝΗ
ΠΑΓΝΗ
Χαρακτηριστικό είναι ότι στον «Ευαγγελισμό» οι κενές οργανικές θέσεις ξεπερνούν τις 1.000 και πάνω από 500 είναι στα υπόλοιπα νοσοκομεία που παραβρέθηκαν στις χτεσινές διαμαρτυρίες, καταρρίπτοντας τους ισχυρισμούς του υπουργού Υγείας περί «περισσότερου προσωπικού σήμερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια». Ενώ όπως κατήγγειλαν οι εκπρόσωποι των σωματείων, οι ελλείψεις αυξάνονται καθώς αναπτύσσονται διαρκώς νέα τμήματα. Τρεις αξονικοί, τρία αιμοδυναμικά, 60 κρεβάτια ΜΕΘ που αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια στον «Ευαγγελισμό», χωρίς όμως να γίνουν νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Ενδεικτικό της υπερεντατικοποίησης είναι το επεισόδιο υπέρτασης που συνέβη τις τελευταίες μέρες στον διευθυντή του απεικονιστικού τμήματος στο ΚΑΤ, το οποίο εξίσου λειτουργεί με επισφάλεια.

Οι διοικήσεις και των δύο ΥΠΕ έκαναν ξεκάθαρο ότι σε όποιο νοσοκομείο είναι σε εξέλιξη διαγωνισμός εργολαβοποίησης, θα προχωρήσει προκειμένου να παραδοθούν στους εργολάβους οι υπηρεσίες καθαριότητας, σίτισης, φύλαξης.

Τα Σωματεία Εργαζομένων διαμήνυσαν ότι θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα, με κορυφαίο σταθμό την πανελλαδική - πανυγειονομική απεργία στις 17 Οκτώβρη.

Αγωνιστική «υποδοχή» του υφυπουργού στο ΠΑΓΝΗ

Δράμα
Δράμα
Αγωνιστική «υποδοχή» με συνθήματα και πανό επιφύλαξαν το μεσημέρι της Τετάρτης το Σωματείο Εργαζομένων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου και εργατικά σωματεία του νομού στον υφυπουργό Υγείας, Δ. Βαρτζόπουλο, ο οποίος επισκέφτηκε το ΠΑΓΝΗ για να στήσει άλλη μια άθλια φιέστα εξαπάτησης του λαού για την τραγική κατάσταση της Υγείας και τις αντιδραστικές «μεταρρυθμίσεις», που θα επιδεινώσουν όλα τα προβλήματα.

Ο υφυπουργός πέρασε μπροστά από την κινητοποίηση που γινόταν στο σαλόνι του νοσοκομείου, με τη συνοδεία της Αστυνομίας που προσπάθησε να εμποδίσει τους συγκεντρωμένους να έρθουν σε επαφή μαζί του. «Τα νοσοκομεία τα πλήρωσε ο λαός, δεν τα παζαρεύουμε για χάρη κανενός», φώναζαν δυνατά οι συγκεντρωμένοι.

Κάτω από την αποφασιστικότητα των διαδηλωτών, οι υγειονομικοί και οι εργαζόμενοι έφτασαν έξω από την αίθουσα που γινόταν η σύσκεψη της διοίκησης του νοσοκομείου με τον Δ. Βαρτζόπουλο, ενώ με συνθήματα όπως «έξω η Αστυνομία απ' τα νοσοκομεία», απαίτησαν την άμεση αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων.

Την παρουσία της αστυνομίας κατήγγειλε ο Δημήτρης Βρύσαλης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ. Κάλεσε σε κλιμάκωση και συνέχιση του αγώνα με μαζική συμμετοχή στην πανυγειονομική απεργία στις 17 Οκτώβρη και στην παγκρήτια κινητοποίηση για την Υγεία στις 6 Οκτώβρη.

Χαλκίδα
Χαλκίδα
Παρέμβαση στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη έκανε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, προκειμένου να αποσυρθούν οι αστυνομικές δυνάμεις, και παρά τις δεσμεύσεις του πρώτου για αποχώρηση, η παρουσία τους ενισχυόταν... Ο Μ. Συντυχάκης έκανε τηλεφωνική παρέμβαση και στον αστυνομικό διευθυντή Ηρακλείου.

Στην αγωνιστική υποδοχή του υφυπουργού συμμετείχε και το παράρτημα του συλλόγου εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ, καταδικάζοντας την καταστολή.

Στη Χαλκίδα

Δεν πάει άλλο», διαμήνυσαν και οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Χαλκίδας, συμμετέχοντας στην πανελλαδική στάση εργασίας των υγειονομικών. Κατάγγειλαν τις τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και απαίτησαν την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Εργαζόμενοι του Νοσοκομείου ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συλλόγου Εργαζομένων, δίνοντας το «παρών» στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην είσοδο του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών. Δίπλα τους βρέθηκαν εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας και του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ.

Επίσης, ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Εύβοιας, εκφράζοντας για μία ακόμη φορά την έμπρακτη στήριξη του ΚΚΕ.

Οπως τόνισαν στο πλαίσιο της κινητοποίησης τα μέλη της διοίκησης του Συλλόγου Εργαζομένων, «η κατάσταση στο Νοσοκομείο Χαλκίδας έχει φτάσει στο απροχώρητο». Επισήμαναν ότι «στη συντριπτική πλειοψηφία των τμημάτων κυριαρχεί η τραγική υποστελέχωση», τονίζοντας ιδιαίτερα τις τεράστιες ελλείψεις στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, ενώ σημείωσαν ότι η οργάνωση της λειτουργίας του νοσοκομείου «έχει το ενδιαφέρον στραμμένο μόνο στα απογευματινά, επί πληρωμή, χειρουργεία», με τους εργαζόμενους να γίνονται λάστιχο για να βγάλουν τις εφημερίες και τις βάρδιες.

Κατήγγειλαν επίσης τη στάση της διοίκησης να προχωρήσει σε πειθαρχικά μέτρα και επιβολή ποινών σε εργαζόμενους που αρνούνται να εκτελέσουν αλλότρια καθήκοντα με προφορικές εντολές, όπως συνέβη στην περίπτωση μαίας που αρνήθηκε να εκτελέσει νοσηλευτικές πράξεις και τιμωρήθηκε με στέρηση μισθού για 10 μέρες.

Γιώργος Μαρίνος: Υπόθεση όλου του λαού ο αγώνας για την ενίσχυση του Νοσοκομείου

«Κάθε αντιλαϊκή κυβέρνηση προσπαθεί να επιβάλει την πολιτική της αξιοποιώντας όλα τα μέσα. Το ζούμε τώρα με την κυβέρνηση της ΝΔ, το έχουμε ζήσει με προηγούμενες κυβερνήσεις», τόνισε στον χαιρετισμό του ο Γ. Μαρίνος. Και πρόσθεσε: «Η πολιτική τους εκπορεύεται από το εξής κρίσιμο ζήτημα: Οτι προκειμένου να υπηρετήσουν μεγάλα συμφέροντα, περικόπτουν δαπάνες που πρέπει να καταβληθούν σε Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, σε όλα τα προβλήματα του λαού. Γιατί, την υγεία του λαού στην προκειμένη περίπτωση την θεωρούν υψηλό κόστος, με ασέβεια στη ζωή του λαού και τα δικαιώματα των εργαζόμενων υγειονομικών. Και αυτήν την πολιτική πρέπει να την πολεμάμε διαρκώς. Δεν είναι παντοδύναμη, ποτέ δεν ήταν παντοδύναμη. Χρησιμοποιεί μέσα διάσπασης και εδώ στο νοσοκομείο, το έχουμε δει και στο παρελθόν και δεν πρέπει να το επιτρέψουμε». «Εμείς θα επιμείνουμε: Αυτοί αδιαλλαξία, εμείς καλύτερη οργάνωση, ενότητα και διεκδίκηση», ξεκαθάρισε ο Γ. Μαρίνος και τόνισε: «Κανένας αγώνας δεν έχει πάει χαμένος, αυτός είναι ο δρόμος, η ενότητα, η καλύτερη οργάνωση και αγωνιστική δράση με αυτά τα δίκαια αιτήματα, αλλά και ενάντια στις απαράδεκτες διώξεις συναδέλφων και στις ποινές». Και καταλήγοντας σημείωσε ότι μέσα από τον συντονισμό του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου με τα σωματεία της περιοχής και το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας «ο αγώνας για ενίσχυση του νοσοκομείου να γίνει υπόθεση του συνδικαλιστικού κινήματος, του μαζικού κινήματος, του λαού της Χαλκίδας και της Εύβοιας».

Στη Δράμα

Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στην πύλη του Νοσοκομείου της Δράμας από το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου, ενώ εκτός από τους υγειονομικούς, συμμετείχαν εργαζόμενοι, καθώς και εκπρόσωποι τοπικών φορέων και συλλόγων, όπως των συνταξιούχων ΕΦΚΑ, του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Δράμας.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ιωάννης Παπαδόπουλος μίλησε για την τεράστια υποστελέχωση του Νοσοκομείου, καθώς και για το κρίσιμο πρόβλημα της τραγικής έλλειψης ειδικών γιατρών στην Παθολογική Κλινική. Ακολούθησαν χαιρετισμοί και δηλώσεις συμπαράστασης στους αγώνες των σωματείων εργαζομένων του νοσοκομείου.

Ο Παναγιώτης Χατζηγεωργίου, εκπροσωπώντας την Επιτροπή Πρωτοβουλίας για τη στήριξη του ΕΣΥ και του Νοσοκομείου Δράμας, δήλωσε στον χαιρετισμό του ότι θα υπάρξει συνέχιση των κινητοποιήσεων με συγκέντρωση στην Περιφέρεια στις 17 Οκτωβρίου, μέρα 24ωρης απεργίας της ΠΟΕΔΗΝ. Στις 20 Οκτωβρίου, όπως είπε, θα ακολουθήσει εκδήλωση στο δημαρχείο με ομιλίες επιστημόνων για τα προβλήματα του ΕΣΥ, ενώ την 1η Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ