Παρασκευή 3 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΥΓΕΙΑ
ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στήριγμα στην αντικοινωνική πολιτική κεφαλαίου - κυβέρνησης

Ο αρχιεπίσκοπος υπέγραψε με στελέχη της κυβέρνησης μνημόνιο για την ενίσχυση των «αδύναμων κοινωνικών ομάδων»

Τη συνεργασία της στην κυβέρνηση, που προωθώντας (και με σχετικό νομοσχέδιο) την «κοινωνική οικονομία» επιδιώκει το μοίρασμα της φτώχειας, τη φυγάδευση των ενόχων και άρα τη συντήρηση των αιτιών που την προκαλούν, έσπευσε να προσφέρει η Εκκλησία της Ελλάδας. Ετσι χτες υπογράφτηκε σχετικό μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδας κ. Ιερώνυμου, του υπουργού Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδου και της υφυπουργού Υγείας Φώφης Γεννηματά.

Πρόκειται για εφαρμογή της «κοινωνικής οικονομίας», που αφ' ενός σημαίνει την πλήρη αποχώρηση του κράτους από βασικές υποχρεώσεις παροχής υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας και αφ' ετέρου του χτυπήματος των δικαιωμάτων των εργαζομένων στους σχετικούς χώρους που τσακίζονται στο όνομα της προσφοράς της φιλανθρωπίας, όταν οι εργοδότες των φιλανθρωπικών ιδρυμάτων και οργανώσεων προσπορίζονται παχυλά πακέτα προσφορών στο όνομα της λεγόμενης κοινωνικής συνοχής και της λειτουργίας της «αγοράς εργασίας».

Οπως αναγράφεται στην αρχή του μνημονίου:

  • Το υπουργείο Εργασίας «έχει ως αρμοδιότητα μεταξύ άλλων την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και την άρση του κοινωνικού αποκλεισμού στην αγορά εργασίας».
  • Το «κοινωνικό έργο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών συμβάλλει στην υλοποίηση των στόχων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού».

Το κείμενο αναφέρει πως «μεταξύ των στόχων της συνεργασίας των συμβαλλόμενων μερών είναι η υποστήριξη ομάδων του πληθυσμού που απειλούνται ή αντιμετωπίζουν το φάσμα της ακραίας εισοδηματικής φτώχειας, του κοινωνικού αποκλεισμού και της περιθωριοποίησης και οι οποίες δεν έχουν πρόσβαση στα υπάρχοντα δίκτυα κοινωνικών υπηρεσιών, όπως είναι οι άστεγοι, οι μετανάστες, οι πρόσφυγες και οι αιτούντες άσυλο, τα θύματα trafficking, οι χρήστες ουσιών, οι ηλικιωμένοι χωρίς άλλη φροντίδα, οι συνάνθρωποί μας με ψυχικές ασθένειες και οι συνάνθρωποί μας που αντιμετωπίζουν τη δοκιμασία του σωματικού πόνου». Δηλαδή, περιλαμβάνονται υπηρεσίες κρίσιμες για το λαό, όπως υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας, το περιεχόμενο και η διασφάλιση των οποίων δεν μπορεί να εξαρτάται από τις φιλάνθρωπες διαθέσεις κανενός. Αλλά πρέπει να είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους. Ομως με την προώθηση της «κοινωνικής οικονομίας», η σχετική υποχρέωση του κράτους υποκαθίσταται με τη δράση, κυρίως, Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και στρώνεται το έδαφος για τις μπίζνες των πολυεθνικών.

Ν/Σ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ
Ξεκίνησε η συζήτηση στη Βουλή

Το νέο μέτρο θα αξιοποιηθεί στο πλαίσιο της πολιτικής που θεωρεί το φάρμακο - εμπόρευμα, τόνισε το ΚΚΕ

«Μέτρο - τομή» που θα οδηγήσει στην εξοικονόμηση ενός δισ. ευρώ από τη φαρμακευτική δαπάνη των ασφαλιστικών ταμείων χαρακτήρισε την ηλεκτρονική συνταγογράφηση ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, μιλώντας χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής όπου συζητήθηκε το προσχέδιο του σχετικού νομοσχεδίου. Ο υφυπουργός ανακοίνωσε δε ότι από τις μέχρι τώρα κυβερνητικές ενέργειες μειώθηκαν κατά 25% οι φαρμακευτικές δαπάνες για τον Ιούνιο και τον Ιούλιο σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες πέρσι.

Το προσχέδιο αποτελεί υποχρέωση του αντιλαϊκού μνημονίου, με στόχο τη δραστική περικοπή των κρατικών δαπανών στο φάρμακο, τη μείωση των εργοδοτικών υποχρεώσεων και την αύξηση της επιβάρυνσης των εργαζομένων, τόνισε στην παρέμβασή του στη συζήτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Χ. Χαραλάμπους. Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, είπε, αποτελεί ακριβώς το εργαλείο για τη μείωση των κρατικών δαπανών, υπογραμμίζοντας ότι το φάρμακο θεωρείται από την κυβέρνηση εμπόρευμα, από το οποίο κερδίζουν τεράστια ποσά τα μεγάλα μονοπώλια που δραστηριοποιούνται στο χώρο. Αναφερόμενος στους κυβερνητικούς ισχυρισμούς, ότι με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση θα παταχθεί η «διαφθορά» στον τομέα του φαρμάκου, τόνισε ότι αυτή που γεννάει τη διαφθορά είναι η οικονομία της αγοράς και η επιδίωξη του κέρδους. Είναι χαρακτηριστικό ανέφερε από το 2000 μέχρι το 2007 από τα 3.773 φάρμακα που κυκλοφόρησαν μόνο τα 256 ήταν πραγματικά νέα και τα υπόλοιπα απλώς βαφτίστηκαν νέα για να φουσκωθεί η τιμή τους.

Καταψηφίζουμε, κατέληξε, το νομοσχέδιο που αποτελεί ένα ακόμα χτύπημα στα λαϊκά στρώματα και ζητούμε πλήρη και δωρεάν φαρμακευτική αγωγή για όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, κατάργηση του ΦΠΑ στα φάρμακα και έναν αποκλειστικά δημόσιο φορέα που θα διαχειρίζεται το φάρμακο σε όλα τα στάδια από την έρευνα έως τη διάθεσή του.

ΤΟΜΕΑΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
Οι λαϊκές ανάγκες απαιτούν σταθερή εργασία στον κλάδο

Παρέμβαση στο υπουργείο Υγείας έκαναν χτες το ΠΑΜΕ, η ΣΕΑΑΝ και απολυμένοι σε δομές Πρόνοιας

Στιγμιότυπο από προηγούμενη κινητοποίηση
Στιγμιότυπο από προηγούμενη κινητοποίηση
Να παρθούν πίσω οι απολύσεις στο «Χαμόγελο του Παιδιού» και τα άλλα ιδρύματα πρόνοιας και κέντρα ειδικής αγωγής, «όχι στην τρομοκρατία», μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων, δημοσιοποίηση των ιδιωτικών κέντρων που πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές, απαγόρευση της επιχειρηματικής δράσης στους τομείς της Υγείας - Πρόνοιας - Ειδικής Αγωγής, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία - Πρόνοια - Ειδική Αγωγή, απαίτησαν χτες η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), το ΠΑΜΕ, απολυμένοι και εργαζόμενοι στο «Χαμόγελο του Παιδιού» και του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ) με παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας.

«Οι επαγγελματίες "φιλάνθρωποι" ξαναχτύπησαν. Νέες απολύσεις στο "Χαμόγελο του Παιδιού" με προκλητικούς ωμούς εκβιασμούς σε εργαζόμενους: "Δεχτείτε να παραιτηθείτε αλλιώς θα σας απολύσουμε και θα σας καταγγείλουμε για κακοποίηση παιδιών"! Δε φτάνει η υποχρηματοδότηση και το πάγωμα των προσλήψεων που έχει οδηγήσει σε διάλυση τα ιδρύματα πρόνοιας και ειδικής αγωγής, από 1 Σεπτέμβρη κοινοποιήθηκαν οι απολύσεις 50 εργαζομένων σε ΚΕΑΤ, ΙΚΠΑ, ΕΚΚΑ κ.ά.», φώναζαν απ' τη ντουντούκα οι ανάπηροι και εργαζόμενοι στην Πρόνοια και ειδική αγωγή έξω απ' το υπουργείο. Ξεκαθάρισαν ότι η τρομοκρατία των απολύσεων δε θα περάσει.

Σε συνάντηση που είχαν με το γενικό γραμματέα Πρόνοιας Γιώργο Κατριβάνο, εκείνος εξέφρασε την «ευαισθησία» και «συμπάθειά» του στους απολυμένους. Ομως, νίπτοντας τας χείρας του, είπε ότι το υπουργείο Υγείας δεν έχει καμιά ευθύνη, αφού οι εργαζόμενοι έχουν προσληφθεί από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις! Και αυτό όταν η προγραμματική σύμβαση στο ΚΕΑΤ έγινε με το δημόσιο και ενώ η διείσδυση των εταιρειών στην Πρόνοια έγινε με την προτροπή των ίδιων των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ!

Οι εργαζόμενοι και οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και της ΣΕΑΑΝ ξεκαθάρισαν ότι θα συνεχίσουν τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις, ότι δε θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι και οι ανάπηροι την κρίση του κεφαλαίου, το δικαίωμα στη δουλειά είναι αδιαπραγμάτευτο και η Πρόνοια έχει ανάγκη από εργαζόμενους με πλήρη δικαιώματα και όχι από εμπόρους της αναπηρίας και επαγγελματίες «φιλάνθρωπους».

Αυτή είναι η «κοινωνική οικονομία»

Τις απανωτές απολύσεις και τους ωμούς εκβιασμούς της εργοδοσίας της ΜΚΟ «Το Χαμόγελο του Παιδιού» καταγγέλλει με ανακοίνωσή της και η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Σημειώνει: «Ο πολυδιαφημισμένος φιλάνθρωπος των media, πρόεδρος του λεγόμενου "Χαμόγελου του Παιδιού" έδειξε για ακόμη μία φορά το άγριο, εργοδοτικό του πρόσωπο. Ξανά απολύσεις, εκβιασμούς απέναντι στους εργαζόμενους όπως: "Η υποβάλετε παραίτηση, ή σας απολύω και σας κάνω μήνυση για κακοποίηση παιδιών"!!

Την Τρίτη, ο ίδιος εξαφανίστηκε από το χώρο που είχε πάει αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ για να απαιτήσει ανάκληση απόλυσης, εργαζόμενης που για χρόνια δουλεύει στον χώρο, ενώ την Τετάρτη η υπεύθυνη του σπιτιού στα Μελίσσια μπήκε στο χώρο μαζί με περιπολικό της αστυνομίας, μόλις πληροφορήθηκε ότι εκεί βρίσκεται αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ. Είναι ο ίδιος χώρος, που πριν 1 χρόνο είχε απολυθεί εργαζόμενη, επειδή είχε αντιδράσει στην τοποθέτηση καμερών παρακολούθησης στους χώρους των παιδιών και των εργαζομένων. Οι απολύσεις είναι συνήθης πρακτική του προέδρου του "Χαμόγελου του Παιδιού" και αφορά και παλιότερους εργαζόμενους. Γιατί άραγε;

Αλήθεια, τι θέλει να κρύψει η διοίκηση του κέντρου και προσπαθεί χρόνια τώρα να επιβάλει την "άκρα του τάφου σιωπή" στο χώρο του "πολυφτιασιδωμένου" κοινωνικού προσώπου του "Χαμόγελου του Παιδιού"; Γιατί την ίδια στιγμή, που οι αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες στενάζουν από την υποχρηματοδότηση, και τις ελλείψεις προσωπικού, το "Χαμόγελο του Παιδιού" τυγχάνει μεγάλης στήριξης από όλες τις κυβερνήσεις και τα μέσα ενημέρωσης, και μάλιστα σήμερα είναι σε εξέλιξη νέα διαφημιστική καμπάνια για την ενίσχυσή του;

Ταυτόχρονα, τα παιδιά στο κέντρο βρεφών "Μητέρα", λόγω των ελλείψεων προσωπικού, μένουν εκεί μέχρι και 6 χρόνια, γιατί τόσο κάνουν να διεκπεραιωθούν οι δημόσιες υιοθεσίες, ενώ οι ιδιωτικές κάνουν ακόμη και 3 μήνες. Αυτή είναι η κοινωνική οικονομία του κ. Λοβέρδου, που θα αναλάβει τη στήριξη των αναξιοπαθούντων;».

Τα αδιέξοδα και η διέξοδος

Η κατάσταση που επικρατεί στο τμήμα Νεογνών του νοσοκομείου Χανίων - στην οποία αναφέρονται αυτές τις μέρες διάφορα ΜΜΕ και φορείς - είναι χαρακτηριστική των συνεπειών που έχει για το λαό η πολιτική Υγείας που εφαρμόζουν ΕΕ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ. Οπως έχει αναδείξει με ρεπορτάζ και ο «Ριζοσπάστης», ενώ γενικά μόνο 1/1.000 νεογνά μπορεί να παραμείνει με πρόβλημα από τη γέννησή του, στα Χανιά (σύμφωνα με επίσημα στοιχεία) αυτό το ποσοστό φτάνει, και ίσως ξεπερνά το 170/1.500. Ομως η απόσπαση προσωπικού από άλλα νοσοκομεία, που προβάλλουν ορισμένοι ως λύση, όχι μόνο δεν αρκεί, αλλά μπορεί και να χρησιμοποιηθεί για να κρυφτούν οι ευθύνες και οι ένοχοι. Οι τρύπες δεν αντιμετωπίζονται με άλλες τρύπες. Κλείνουν οριστικά, μόνο όταν η πρόληψη, η αντιμετώπιση και η αποκατάσταση της υγείας γίνει αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν. Οταν οι υποδομές, ο τεχνικός και ιατρικός εξοπλισμός, το κατάλληλα εξειδικευμένο προσωπικό δεν εξαρτώνται από το αν και τι θα περισσέψει στα κρατικά ταμεία. Ούτε από το αν, πώς και τι ποσά θα επενδύσουν στον τομέα οι επιχειρηματίες. Αλλά, εξασφαλίζεται (από την παραγωγή μέχρι τη διανομή του) με πανεθνικό σχεδιασμό, με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες κάθε περιοχής. Τέτοια ζητήματα πρέπει να ανοίγουν πλατιά και αποφασιστικά μέσα σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε εργατογειτονιά. Ετσι θα φωτίζονται όχι μόνο τα αδιέξοδα αλλά και η διέξοδος.

ΙΚΑ ΑΙΓΑΛΕΩ
Χωρίς ακτινολόγο γιατί... έληξαν οι συμβάσεις

Μια ταμπέλα που γράφει ότι από τις 30.8.2010 δε γίνονται ακτινογραφίες λόγω λήξης της σύμβασης του ακτινολόγου, συναντούν οι ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι του ΙΚΑ που απευθύνονται στο ΙΚΑ του Αιγάλεω για τις αναγκαίες εξετάσεις τους. «Μια περιοχή τουλάχιστον 180.000 κατοίκων έχει μείνει χωρίς ακτινολόγο και για να κάνουμε τις εξετάσεις που χρειαζόμαστε πρέπει να πληρώσουμε 50 και 100 ευρώ, όταν παίρνουμε συντάξεις των 450 ευρώ το μήνα!» κατήγγειλε στο «Ρ» συνταξιούχος της περιοχής που πήγε για ακτινογραφία και βρήκε... την ταμπέλα (φωτ.). Σύμφωνα με την καταγγελία της, η συνταξιούχος απευθύνθηκε στη διευθύντρια του παραρτήματος του ΙΚΑ, η οποία της είπε ότι έληξε η σύμβαση του ακτινολόγου και είναι άγνωστο πότε θα έρθει καινούριος ακτινολόγος. Η Μονάδα του ΙΚΑ έχει μείνει και με ένα μόνο ενδοκρινολόγο (το Πάσχα έληξε η σύμβαση της δεύτερης ενδοκρινολόγου που υπηρετούσε εκεί) και οι ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι ταλαιπωρούνται με μεγάλες αναμονές...

ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Με «ίδια έσοδα» οι αναγκαίες εφημερίες

Τη λειτουργία των νοσοκομείων ως επιχειρήσεις που θα έχουν «ίδια έσοδα», ώστε να πληρώνουν πρόσθετες και αναγκαίες, για την ασφάλεια των ασθενών, εφημερίες οδηγεί η εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας που έστειλε στα δημόσια νοσοκομεία ενόψει της ολοήμερης λειτουργίας που - τυπικά, αν και δεν υπάρχει ολοκληρωμένο οργανόγραμμα - άρχισε να εφαρμόζεται απ' την 1.9.2010.

Η εγκύκλιος εκδόθηκε σε εφαρμογή του νόμου 3868/2010 για την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων και την αμοιβή των εφημεριών με επίδομα εφημέρευσης και όχι ως υπερωρίας. Μάλιστα, είχαν προηγηθεί - όπως στην Υγειονομική Περιφέρεια της Κρήτης - κάποιες προσπάθειες για «να τα βολέψουν» με τα εγκεκριμένα κονδύλια με τη μετατροπή των ενεργών εφημεριών - δηλαδή αυτών που ο γιατρός είναι παρών στο νοσοκομείο και είναι οι πιο ακριβές - σε εφημερίες ετοιμότητας - ο γιατρός είναι σε επαγρύπνηση εκτός νοσοκομείου - ή μεικτές, που και οι δυο είναι φτηνότερες.

Με την έκδοση αυτής της εγκυκλίου το υπουργείο Υγείας, αφού επαναλαμβάνει τις βασικές ρυθμίσεις του νόμου για τις εφημερίες στο πλαίσιο της ολοήμερης πια λειτουργίας των νοσοκομείων, παραγγέλνει να καλυφθούν οι πέραν των προβλεπόμενων απ' το νόμο εφημερίες με έσοδα του νοσοκομείου ή με έσοδα της υγειονομικής περιφέρειας.

Και όλα αυτά, την ώρα που άρχισαν να είναι, ήδη, εμφανή τα συμπτώματα των εφημεριών στα νοσοκομεία. Το Κρατικό της Νίκαιας ήδη γονάτισε, ενώ στο Αττικόν οι γιατροί κάνουν επίσχεση εργασίας για την πληρωμή και χωρίς περικοπές των δεδουλευμένων εφημεριών Μάρτη, Απρίλη, Μάη και Ιούνη.

ΚΑΤΕΡΙΝΗ
Νέο νοσοκομείο με παλιά και πολλά προβλήματα

Ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Πιερίας του ΚΚΕ

Να μη γίνουν συνένοχοι στην ενίσχυση της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας καλεί τους εργαζόμενους και τους υγειονομικούς η ΝΕ Πιερίας του ΚΚΕ, με αφορμή τη λειτουργία του νέου νοσοκομείου της Κατερίνης.

Η κατασκευή του νέου νοσοκομείου εγκρίθηκε από το υπουργείο Υγείας το 1984, δηλαδή για να ξεκινήσει να λειτουργεί χρειάστηκαν 26 ολόκληρα χρόνια!

Σύμφωνα με το σχεδιασμό της διοίκησης, η μετακόμιση από το παλιό στο νέο νοσοκομείο θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 6 Σεπτέμβρη. Σε συνέντευξη Τύπου τις προηγούμενες μέρες ο διοικητής του νοσοκομείου δήλωσε ότι μετά τη λειτουργία του νέου νοσοκομείου θα ξεκινήσει προσπάθεια για να βρεθούν χορηγοί, ώστε το νέο κτίριο να εξοπλιστεί περαιτέρω. Δηλαδή με το «καλημέρα» σας θεωρείται ...φυσιολογικό όχι μόνο ότι θα υπάρξουν προβλήματα, αλλά και ότι αυτά θα καλυφθούν αν και όπως θελήσουν διάφοροι ιδιώτες!

Οσον αφορά τις προσλήψεις προσωπικού, ο διοικητής είπε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνισμός για την κάλυψη 7 γιατρών, ενώ εγκρίθηκαν από το ΑΣΕΠ 30 νέες θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού. Η προκήρυξη για την κάλυψη των συγκεκριμένων θέσεων θα βγει εντός του 2010, ενώ οι προσλήψεις αναμένονται το 2011! Επίσης, το Νοσοκομείο Κατερίνης έχει ζητήσει για έγκριση 67 θέσεις εποχικού προσωπικού, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν υπάρχει απάντηση από την 3η Υγειονομική Περιφέρεια.

Σημειώνεται ότι στις κινητοποιήσεις που έκαναν οι γιατροί το προηγούμενο διάστημα, επανειλημμένα αναφέρθηκαν στις χρόνιες ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό, που αναγκάζουν όσους υπηρετούν σ' αυτό να καλύπτουν ατέλειωτες ώρες εφημεριών, προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η Δημόσια Υγεία. Σήμερα υπηρετούν στο νοσοκομείο 55 γιατροί και σύμφωνα με το οργανόγραμμα χρειάζονται ακόμα 45, όταν ο συνολικός νομός έχει πληθυσμό πάνω από 150.000 κατοίκους που το καλοκαίρι διπλασιάζονται. Ακόμα, είναι κενές 130 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού.

«Το φαγοπότι που είχε στηθεί, με ευθύνη τον κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ με χρήματα του ελληνικού λαού, από τους υπεργολάβους φίλους τους, για την κατασκευή του νέου Νοσοκομείου Κατερίνης έλαβε τέλος», τονίζεται σε ανακοίνωση της ΝΕ Πιερίας του ΚΚΕ. «Τέλος δεν έχουν όμως τα διαχρονικά προβλήματα στον τομέα της Υγείας όπως η στελέχωση μόνιμου προσωπικού και η ολοκληρωμένη συγκρότηση και λειτουργία τμημάτων ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που έχει ανάγκη ο νομός μας. Το δικαίωμα του λαού της Πιερίας για ένα πλήρες, σύγχρονο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν νοσοκομείο υπονομεύεται μέσα από την εμπορευματοποίηση και επιχειρηματική δράση που διαφαίνεται.

Κενά που είναι πολιτική επιλογή

Από την πρώτη στιγμή οι ιθύνοντες, τόσο της διοίκησης του Νοσοκομείου της Κατερίνης, όσο και τον πολιτικών εκπροσώπων του δικομματικού μπλοκ ΠΑΣΟΚ, ΝΔ έδειξαν τη διάθεση και κυρίως την πολιτική βούληση για άμεση εμπλοκή των επιχειρηματιών με το νέο νοσοκομείο. Πρόκειται για πολιτική επιλογή στο πλαίσιο της εμπορευματοποίησης, ιδιωτικοποίησης του τομέα της Υγείας, που προωθεί η τρόικα (ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ), το κεφάλαιο συνολικότερα και υπηρετούν με ευλάβεια ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ.

Μετά το περσινό φιάσκο των δήθεν εγκαινίων του νοσοκομείου παραδίνουν άρον - άρον υποτίθεται ένα νέο νοσοκομείο που δεν είναι πλήρες για να καλύψει ολοκληρωμένες ανάγκες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, τα κενά σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό υπάρχουν και είναι συγκεκριμένα, η πρόσληψη εποχικού προσωπικού από τη μία στηλιτεύει εργασιακά, μισθολογικά, ασφαλιστικά δικαιώματα και από την άλλη αντικειμενικά υπάρχει δυσκολία για περίθαλψη σύγχρονη και υψηλού επιπέδου. Το μπάσιμο από το παράθυρο χορηγών για την παραπέρα ανάπτυξη του νοσοκομείου αποτελεί πρόκληση και υποβαθμίζει τον κοινωνικό χαρακτήρα του δημόσιου, δωρεάν νοσοκομείου και ανοίγει το δρόμο για επιχειρηματική δράση στον τομέα της Υγείας με στόχο το κέρδος».

Απευθυνόμενη η ΝΕ Πιερίας του ΚΚΕ στους εργαζόμενους και τους υγειονομικούς τονίζει ότι «σήμερα περισσότερο από ποτέ επιβάλλεται η πάλη και η οργάνωση της δράσης όλων των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, της φτωχομεσαίας αγροτιάς ενάντια στην επίθεση από την πολιτική του κεφαλαίου που δέχεται ο τομέας της Υγείας. Να τιμωρηθούν πολιτικά εκείνες οι δυνάμεις που στη γραμμή ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας θυσιάζουν τα πάντα στο μεγάλο κεφάλαιο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ