Παρασκευή 30 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΥΓΕΙΑ
ΘΡΑΚΗ
Παραμένουν τα εκρηκτικά προβλήματα σε δημόσιες δομές Υγείας

Κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις του ΚΚΕ

Κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις πραγματοποίησε το ΚΚΕ για τα εκρηκτικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν δημόσιες δομές Υγείας στη Θράκη, συνεχίζοντας έτσι την ανάδειξη των κενών και ελλείψεων και τη διεκδίκηση άμεσων μέτρων για τη βελτίωση των υπηρεσιών Υγείας προς τον λαό.

Συγκεκριμένα, οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης προχώρησαν σε επανακατάθεση Ερωτήσεων προς τον υπουργό Υγείας - καθώς παρέμειναν αναπάντητες για μήνες από την κυβέρνηση - οι οποίες αφορούν το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στον δήμο Αρριανών της Ροδόπης, αλλά και σε κατάθεση νέας Ερώτησης, για τη στελέχωση του Κέντρου Υγείας Σαμοθράκης.

Πάνω από έναν χρόνο κλειστή η ΜΕΘ στην Ξάνθη

Υπενθυμίζεται ότι το ΓΝ Ξάνθης αντιμετωπίζει χρόνιο πρόβλημα υποστελέχωσης, ως αποτέλεσμα της πολιτικής όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων, με επιστέγασμα το κλείσιμο της ΜΕΘ για πάνω από έναν χρόνο, χωρίς πρόβλεψη επαναλειτουργίας της. Παράλληλα, εδώ και περίπου 10 μήνες 90 εργαζόμενοι με πολυετή εμπειρία βρίσκονται σε αναστολή εργασίας, καθώς επίσης συνταξιοδοτήθηκαν 13 υγειονομικοί μόνο την χρονιά που διανύουμε, και πλέον τα Τακτικά Ιατρεία δεν λειτουργούν, ή λειτουργούν με λιγότερα ραντεβού. Η μεταφορά των νοσηλευόμενων ασθενών από το σπίτι γίνεται από ιδιώτες, λόγω μη διαθέσιμων ασθενοφόρων στο ΕΚΑΒ, μεταθέτοντας το κόστος της μεταφοράς στην οικογένεια.

Δραματική είναι και η μείωση του αριθμού των χειρουργείων, λόγω έλλειψης προσωπικού, τη στιγμή μάλιστα που έχουν δαπανηθεί εκατομμύρια ευρώ για εξοπλισμό, αναισθησιολογικά μηχανήματα, χειρουργικά κρεβάτια, διαθερμίες κ.λπ. Ακόμα και η πιο σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή δεν αρκεί για την άρτια λειτουργία ενός νοσοκομείου, αν δεν υπάρχουν έμπειροι και εξειδικευμένοι υπάλληλοι να τη χρησιμοποιήσουν.

Αυτήν τη στιγμή το ΓΝ Ξάνθης λειτουργεί με μεγάλα κενά, π.χ. στον τομέα της Νοσηλευτικής, όπου υπάρχουν 50 κενές οργανικές θέσεις (7 ΤΕ και 43 ΔΕ βοηθών νοσηλευτών), στα εργαστήρια, όπου υπάρχουν 10 κενές θέσεις ραδιολόγων και χειριστών ιατρικών συσκευών, και στη Μαιευτική, όπου υπάρχουν 8 κενές θέσεις. Παρόμοια είναι η κατάσταση στους τεχνικούς, στις διοικητικές υπηρεσίες και σε άλλους τομείς του νοσοκομείου, με διαφορετικά ποσοστά κάλυψης σε κάθε περίπτωση.

Οσον αφορά τον δήμο Αρριανών, όπου οι πάνω από 2.000 κάτοικοι των ορεινών και απομακρυσμένων κατά κύριο λόγο οικισμών του απέχουν τουλάχιστον μία ώρα από τις κοντινότερες δομές Υγείας, ενώ για τους συνολικά 16.000 κατοίκους του δεν υπάρχει στον δήμο ούτε ένα Κέντρο Υγείας. Μεγάλες ελλείψεις υπάρχουν και στα Περιφερειακά Ιατρεία, τα οποία λόγω έλλειψης προσωπικού λειτουργούν μόνο 1-2 φορές τη βδομάδα και αναλαμβάνουν κυρίως τη συνταγογράφηση φαρμάκων.

Ταυτόχρονα, ο δήμος Αρριανών διαθέτει μόλις ένα ασθενοφόρο στην Κοινότητα Οργάνης, το οποίο λόγω βλάβης και έλλειψης προσωπικού δεν λειτουργεί, με αποτέλεσμα να μπαίνει σε μεγαλύτερο κίνδυνο η ζωή των ασθενών, αφού για τη διακομιδή τους χρειάζονται οι διπλάσιοι χρόνοι, δηλαδή από σχεδόν 2 ώρες μέχρι και πάνω από 3 ώρες.

Τα αποτελέσματα της πολιτικής υποχρηματοδότησης της Υγείας, που εφαρμόστηκε από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις και συνεχίζεται και από τη σημερινή κυβέρνηση, βιώνουν και οι εργαζόμενοι στο ΚΥ Σαμοθράκης, οι οποίοι αναγκάζονται να ξεπερνούν τις δυνάμεις τους ώστε να μπορεί να λειτουργεί το Κέντρο Υγείας, αλλά και οι κάτοικοι, καθώς και οι επισκέπτες του νησιού, των οποίων οι ανάγκες αντικειμενικά δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν.

Το ΚΚΕ από το 2020 και με Ερωτήσεις έχει επισημάνει την έλλειψη παιδιάτρου στο νησί, όπως και από το 2014 το γεγονός ότι αρκετές φορές το ΚΥ έχει μείνει με έναν μοναδικό γιατρό.

Σύμφωνα με τον ήδη ελλιπή οργανισμό του ΚΥ, προβλέπονται έξι θέσεις ειδικευμένου ιατρικού προσωπικού. Αυτήν τη στιγμή πληρούνται οι τρεις και παραμένουν ακάλυπτες οι θέσεις γενικού ιατρού ή παθολόγου, χειρουργού και οδοντιάτρου. Επιπλέον προκύπτει ανάγκη να τροποποιηθεί ο Οργανισμός του ΚΥ, ώστε να συμπεριλάβει και έναν καρδιολόγο οπωσδήποτε.

Ως συνέπεια αυτών των ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό, οι τρεις γιατροί ειδικότητας Γενικής Ιατρικής καλούνται να εκτελούν δέκα εφημερίες τον μήνα, την ώρα που το πλαφόν των εφημεριών είναι έξι.

Επιπλέον, έλλειψη προσωπικού εντοπίζεται και στο πλήρωμα ασθενοφόρου του. Εχουν απομείνει μόλις τρεις εργαζόμενοι, που καλούνται να καλύπτουν τις τρεις οκτάωρες βάρδιες, ενώ από τον Σεπτέμβριο η νυχτερινή βάρδια παραμένει ακάλυπτη. Να σημειωθεί ότι επειδή στο νησί δεν υπάρχει βάση ΕΚΑΒ, το Κέντρο Υγείας καλύπτει επίσης όλα τα επείγοντα περιστατικά.

Σε λουκέτο οδηγείται και η Παιδοψυχιατρική κλινική του ΠαΓΝΗ

Σε μία ακόμα εξέλιξη που αποτυπώνει τις εικόνες διάλυσης στα δημόσια νοσοκομεία, την προηγούμενη βδομάδα παραιτήθηκε ένας από τους τρεις ειδικευμένους παιδοψυχιάτρους της Παιδοψυχιατρικής κλινικής του ΠαΓΝΗ, διευθυντής ΕΣΥ με εμπειρία 30 ετών και ο μοναδικός γιατρός που κάλυπτε τα παιδοψυχιατρικά εξωτερικά ιατρεία όπου απευθύνονται καθημερινά οικογένειες με παιδιά όλων των ηλικιών, εισαγγελικές εντολές, πραγματογνωμοσύνες κ.λπ. Αιτία της παραίτησής του η συνεχής υποβάθμιση της Παιδοψυχιατρικής κλινικής του ΠαΓΝΗ, αλλά και συνολικά της ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων στην Κρήτη, και σε πρωτοβάθμιο επίπεδο, μετά και την παραίτηση της διευθύντριας του Ιατροπαιδαγωγικού για τους ίδιους λόγους, που καταδίκαζε τους παιδοψυχιάτρους της κλινικής σε 10 εφημερίες τον μήνα και έναν τεράστιο όγκο περιστατικών τακτικών, εκτάκτων και νοσηλευόμενων, στον οποίο αδυνατούσαν να αντεπεξέλθουν.

Με την τελευταία αυτή παραίτηση, οι εναπομείναντες παιδοψυχίατροι μένουν να κάνουν 15 εφημερίες ο καθένας (!) και να μοιράζονται το βάρος μιας κλινικής που εξυπηρετεί όλη την Κρήτη, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα.

Το γεγονός καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων ΠαΓΝΗ, υπογραμμίζοντας ότι «οι συνάδελφοι εξωθούνται στην υπερεργασία και την εξουθένωση, ενώ η ίδια η ύπαρξη της Παιδοψυχιατρικής κλινικής απειλείται, αφού η κάλυψη των παιδοψυχιατρικών αναγκών και των υπηρεσιών της κλινικής σε εξωτερικά ιατρεία, επείγοντα, νοσηλεία και γνωμοδοτήσεις είναι αδύνατη με δύο μόνο γιατρούς!

Μάλιστα η απάντηση της διοίκησης στο τεράστιο αυτό πρόβλημα ήταν η δέσμευση για προκήρυξη 2 επικουρικών θέσεων γιατρών! Με προσωρινές λύσεις και μπαλώματα επιχειρεί για άλλη μια φορά να καλύψει τα τεράστια κενά στην ψυχική υγεία, τον κίνδυνο κλεισίματος της κλινικής.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της συνεχούς υποβάθμισης μιας τόσο πολύτιμης για τον λαό της Κρήτης κλινική, όπως και του εμπαιγμού από μεριάς όλων των κυβερνήσεων και ΥΠΕ περί "ενίσχυσης της ψυχικής υγείας στην Κρήτη"».

Το Σωματείο καλεί όλους τους εργαζόμενους, τα συνδικάτα, τους μαζικούς φορείς να πάρουν θέση, να υπερασπιστούν το δικαίωμα στην ψυχική υγεία, δωρεάν και δημόσια για όλους, και διεκδικεί συγκεκριμένα μέτρα ενίσχυσης και στελέχωσης της Παιδοψυχιατρικής κλινικής.

Μαζική κινητοποίηση για την ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Στυλίδας

Την άμεση ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Στυλίδας και συνολικότερα του δημόσιου συστήματος Υγείας απαίτησαν υγειονομικοί, εκπρόσωποι σωματείων, συλλόγων και φορέων, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και μαθητές, με μαζική κινητοποίηση που πραγματοποίησαν το πρωί της Τετάρτης 28 Σεπτέμβρη.

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε κλιμάκιο της ΤΟ Φθιώτιδας του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Ανδριάνα Μπαφούτσου, Γραμματέα της ΤΕ, καθώς επίσης ο Τάσος Χρονάς, περιφερειακός σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Μπροστά από το Κέντρο Υγείας Στυλίδας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των εργαζομένων και του Σωματείου τους, συγκεντρώθηκαν δεκάδες εργαζόμενοι και κάτοικοι της περιοχής, όλοι οι μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου Στυλίδας με τους καθηγητές τους, δίνοντας ξεχωριστό τόνο, καθώς και εκπρόσωποι σωματείων, συλλόγων και φορέων της περιοχής. Μία κινητοποίηση που έγινε υπόθεση της τοπικής κοινωνίας, των εργαζομένων και των συνδικαλιστικών τους φορέων, δείχνοντας το μέγεθος του προβλήματος, αλλά και τη δύναμη του οργανωμένου αγώνα και της αλληλεγγύης.

Με τα πανό και τα πλακάτ έστειλαν μήνυμα ότι «η Υγεία είναι δημόσιο αγαθό» και απαίτησαν να σταματήσει η υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, να σταματήσουν οι μετακινήσεις γιατρών που αποδυναμώνουν περαιτέρω τα Κέντρα Υγείας, να γίνουν άμεσα προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των υγειονομικών.

Ειδικότερα για το Κέντρο Υγείας Στυλίδας απαίτησαν να επιστρέψει άμεσα η παιδίατρος και να σταματήσουν οι μετακινήσεις στο Νοσοκομείο Λαμίας, να εξοπλιστεί το μικροβιολογικό εργαστήριο, να μονιμοποιηθούν οι επικουρικοί υγειονομικοί, να προσληφθούν μόνιμοι εργαζόμενοι ώστε να μη δίνονται σε ιδιωτικές εταιρείες η καθαριότητα και η φύλαξη, η συντήρηση των κτιριακών εγκαταστάσεων και η προμήθεια σύγχρονου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.

Για τα προβλήματα του Κέντρου Υγείας μίλησε στην κινητοποίηση η Αλέκα Χριστοπούλου, εργαζόμενη στο ΚΥ, τονίζοντας τις ελλείψεις, την κούραση των εργαζομένων, αλλά και τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων για την υποχρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας, προς όφελος του ιδιωτικού τομέα.

Την κινητοποίηση χαιρέτισαν μεταξύ άλλων ο Βαγγέλης Οικονόμου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Λαμίας και ΚΥ Φθιώτιδας, ο Γιώργος Οικονόμου, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαμίας, ο Γιάννης Μαρούλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας, ο Θωμάς Νικολάου, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Στυλίδας - Εχιναίων, ο Βασίλης Καραπλιός, πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων ΠΑΚΟ, η Βαγγελιώ Καρκάνη, εργαζόμενη στο Κέντρο Υγείας και δημοτική σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», οι οποίοι εξέφρασαν τη στήριξή τους στον αγώνα των υγειονομικών. Ανέδειξαν τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης για τη μη ενίσχυση του νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας στην πανδημία του κορονοϊού, αλλά και τις ευθύνες όλων των κυβερνήσεων που υπηρέτησαν την πολιτική της εμπορευματοποίησης της Υγείας, καλώντας σε περαιτέρω κλιμάκωση του αγώνα και της διεκδίκησης για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Επίσης την κινητοποίηση χαιρέτισαν εκπρόσωποι από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Στυλίδας και Πελασγίας, τον Σύλλογο Γυναικών Στυλίδας, εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών και των μαθητών του Λυκείου Στυλίδας, σωματείων εργαζομένων της περιοχής, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι κομμάτων, ενώ παραβρέθηκαν εκπρόσωποι μιας σειράς ακόμη Σωματείων και συλλόγων, όπως του Συλλόγου Γυναικών Ανθήλης, του Σωματείου Εργαζομένων Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Στυλίδας.

Συντονίζουν τη δράση για την ενίσχυση του Νοσοκομείου Λαμίας

Σε σύσκεψη για τον συντονισμό του αγώνα για την ενίσχυση του Νοσοκομείου Λαμίας καλεί το Εργατικό Κέντρο Λαμίας, την Τρίτη 4 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Λαμίας (Λεωνίδου 9-11).

Το Εργατικό Κέντρο Λαμίας παίρνει την πρωτοβουλία και καλεί όλους τους μαζικούς φορείς, τους συλλόγους της περιοχής, τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες σε ανοιχτή σύσκεψη, ώστε μέσα από την οργανωμένη διεκδίκηση και πίεση να απαιτηθεί η ενίσχυση του Νοσοκομείου Λαμίας.

ΒΟΥΛΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ
Συνεχίζονται τα «μπαλώματα» και οι «κόφτες» σε βάρος της υγείας του λαού

Ενα ακόμα νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που συνεχίζει την πολιτική των «μπαλωμάτων» και των «παρατάσεων» για την ...αντιμετώπιση της πανδημίας και των ελλείψεων σε νοσοκομεία και άλλες δομές Υγείας, που μέχρι τώρα έχει οδυνηρές επιπτώσεις σε βάρος της υγείας και στην ίδια τη ζωή του λαού υπερψηφίστηκε χτες στη Βουλή από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.

Πρόκειται για το νομοσχέδιο με τίτλο «Ενωση Τεχνολόγων Ακτινολογίας - Ακτινοθεραπείας Ελλάδας (ΕΤΑΑΕ), ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας, και λοιπές διατάξεις», το οποίο καταψήφισε το ΚΚΕ.

Οπως υπογράμμισε ο ειδικός αγορητής του Κόμματος, Γιώργος Λαμπρούλης, «αυτά τα μέτρα» των μετακινήσεων και «μπαλωμάτων», αντί για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που να καλύπτουν όλες τις ανάγκες, «έχουν ήδη εφαρμοστεί και όχι μόνο δεν έχουν ενισχύσει το ΕΣΥ με κριτήριο την ουσιαστική βελτίωση των παροχών προς τους ασθενείς, αλλά στην πράξη έχει επιβεβαιωθεί η επιδείνωση των όρων παροχής, των αναγκών, ασθενών αλλά και υγιών, σε υπηρεσίες Υγείας, έχει ενισχυθεί ο εξαναγκασμός τους να απευθύνονται στους επιχειρηματίες Υγείας, πληρώνοντας πολλά επιπλέον ποσά, βάζοντας δηλαδή βαθιά το χέρι στην τσέπη τους».

Ανέδειξε ότι το «έγκλημα» σε βάρος της υγείας του λαού φέρει τη σφραγίδα των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και των κυβερνήσεών τους που στη βάση της στρατηγικής της ΕΕ και στη λογική του κόστους - οφέλους για τους επιχειρηματικούς ομίλους, πιάνοντας ο ένας τη σκυτάλη από τον άλλον καταδίκασαν το δημόσιο σύστημα Υγείας, με διαρκή υποχρηματοδότηση και δραστική υποβάθμιση. «Ταυτίζεστε στον περιορισμό της λαϊκής Υγείας σε βασικά πακέτα, στην επιδείνωση της εργασίας των υγειονομικών και στην ενίσχυση της ιδιωτικής επιχειρηματικής δράσης», τόνισε χαρακτηριστικά.

Οσον αφορά την ΕΤΑΑΕ ο Γ. Λαμπρούλης σημείωσε ότι είναι προφανής η ανάγκη οι επιστήμονες να μπορούν μέσα από κάποια επιστημονική ένωση να συζητούν τα ιδιαίτερα ζητήματα της επιστήμης τους, του αντικειμένου τους κ.λπ., όμως η διάταξη που προβλέπει πειθαρχικές διώξεις σε μέλη που δεν εφαρμόζουν τις αποφάσεις και κατευθύνσεις του ΔΣ σημαίνει ότι θα αποτελέσει φορέα υλοποίησης της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής και συνολικά της στρατηγικής της ΕΕ σε βάρος της Υγείας.

Καβγάς για το αν ο «κόφτης» θα λέγεται «οικογενειακός» ή «προσωπικός» γιατρός

Ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, επιμένοντας στις γνωστές προκλήσεις, παρουσίασε, ως συνήθως, μια εικονική πραγματικότητα, ενώ όσον αφορά τα τραγικά στοιχεία της μελέτης Λύτρα που έδειξαν ότι περίπου όλοι όσοι διασωληνώθηκαν εκτός ΜΕΘ έχασαν τη ζωή τους, επικαλέστηκε τη «μάχη για τον εμβολιασμό του πληθυσμού», ώστε, όπως είπε, «να μη φτάσουμε να διασωληνωθούμε» γιατί όταν «κάποιος διασωληνώνεται έχει σοβαρές πιθανότητες να πεθάνει»!

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε επί της αρχής, χωρίς να διαφωνεί επί της ουσίας με το νομοσχέδιο, κάτι που άλλωστε παρατήρησε και ο υπουργός Θ. Πλεύρης και από εκεί και πέρα έδωσε τη μάχη της αντιπαράθεσης για τον «προσωπικό γιατρό», της κυβέρνησης της ΝΔ, που όπως ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδ. Ξανθός «είναι καρικατούρα του οικογενειακού γιατρού» του ΣΥΡΙΖΑ. Βέβαια, όπως και η ΝΔ, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχαν να πουν τίποτα για το «τοτέμ» της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία, που υπονομεύει κάθε δυνατότητα για πρόσβαση του λαού σε δημόσιες και δωρεάν σύγχρονες υπηρεσίες, ενώ είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Ζαχαριάδη, ο οποίος αφού παραπονέθηκε για το ότι η κυβέρνηση δεν εξασφάλισε ΜΕΘ, διευκρίνισε ότι δεν μιλάει για επίταξη «αλλά να το πω συνεργασία», πάντα με το αζημίωτο για τους ιδιώτες.

Χρεοκόπησε η αντίληψη της «αρμονικής συνύπαρξης» δημόσιου και ιδιωτικού τομέα

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος επισήμανε ότι μετά την πανδημία έχει συντριβεί η αντιδραστική αντίληψη «της αρμονικής συνύπαρξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα», αναδεικνύοντας με στοιχεία, καθώς αποδείχθηκε, ότι τα βάρη τα σηκώνει ο δημόσιος τομέας για να αναπτύσσεται ο ιδιωτικός που σημειώνει τεράστια κερδοφορία. Εφερε ως παράδειγμα τα τακτικά χειρουργεία που αναστέλλονταν στα δημόσια νοσοκομεία και πραγματοποιούνταν στα ιδιωτικά από όσους είχαν την οικονομική δυνατότητα.

Αναφέρθηκε στη δραστική μείωση των αποδοχών των υγειονομικών, στην εντατικοποίηση της εργασίας μέχρι εξάντλησης, με εργασιακές σχέσεις - λάστιχο. «Και μετά - σημείωσε - αναρωτιέστε γιατί δεν συμμετέχουν οι γιατροί» στις προκηρύξεις. Εφερε ως παράδειγμα το Νοσοκομείο Κεφαλονιάς, όπου προκηρύχθηκε θέση για έναν και μόνο παθολόγο. «Ποιος θα πάει εκεί και τι θα πρωτοκάνει με τέτοιο επίπεδο μισθού και αυτήν την ακρίβεια;», αναρωτήθηκε.

Επισήμανε ότι ο καβγάς ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τον «οικογενειακό», ή «προσωπικό» γιατρό είναι ψευδεπίγραφος αφού «και στις δύο περιπτώσεις αποτελεί "κόφτη"» ακόμα και σε αυτές τις ανεπαρκείς παροχές Υγείας και οδηγεί στη συνέχιση της διάλυσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Ανέδειξε ακόμα ότι η κυβέρνηση προχώρησε τις αντεργατικές επιλογές της μέσω της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και των αναστολών, υποβαθμίζοντας κι άλλο τη λειτουργία υγειονομικών μονάδων. Γι' αυτό είναι τεράστιες οι κυβερνητικές ευθύνες στη διαχείριση της πανδημίας και τα θλιβερά αποτελέσματα καταγράφονται σε μελέτες, όπως η πρόσφατη για θανάτους διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, τόνισε, βρίσκονται οι αγώνες των εργαζομένων στα νοσοκομεία που ξεκίνησαν από την πρώτη στιγμή της πανδημίας και στήριξε με όλες του τις δυνάμεις το ΚΚΕ, ενώ κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να καλλιεργεί κλίμα τρομοκρατίας και καταστολής και χαρακτήρισε απαράδεκτη, εκδικητική τη δίωξη σε βάρος της προέδρου της ΟΕΝΓΕ.

ΠΑΙΔΩΝ «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»
Κάτω από την αγωνιστική πίεση προκηρύχθηκαν μόνιμες θέσεις

Σε αναδίπλωση υποχρεώθηκαν η κυβέρνηση, το υπουργείο Υγείας και η διοίκηση του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία». Κάτω από τον αποφασιστικό, ενωτικό αγώνα των εργαζομένων και τη γενικότερη κατακραυγή υγειονομικών και γονέων, το πρωί της Πέμπτης αναρτήθηκε η προκήρυξη μόνιμων θέσεων για την κάλυψη κάποιων πρώτων βασικών κενών.

Υπενθυμίζεται ότι εδώ και μέρες οι εργαζόμενοι στο «Αγία Σοφία» είναι σε αναβρασμό και, συντονίζοντας τη δράση τους με τους συναδέλφους τους από τα άλλα δύο παιδιατρικά νοσοκομεία της Αττικής, πραγματοποίησαν μεγάλη κινητοποίηση την περασμένη Πέμπτη, με αίτημα μόνιμες προσλήψεις. «Ο κόμπος είχε φτάσει στο χτένι» με την αδυναμία του νοσοκομείου - του μεγαλύτερου παιδιατρικού της χώρας - να διενεργήσει χειρουργεία, λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων, ενώ η λίστα αναμονής είχε φτάσει τους 3.000 μικρούς ασθενείς.

Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τον αγώνα τους για να υλοποιηθεί το σύνολο των αιτημάτων τους, ώστε το προσωπικό να μπορεί να δουλεύει αξιοπρεπώς και να προσφέρει στα παιδιά την υγεία που τους αξίζει τον 21ο αιώνα.

ΠαΓΝΗ: Βεβαιώσεις προϋπηρεσίας και για τις μητέρες, ύστερα από τις αντιδράσεις

Μετά τη μαχητική και αποφασιστική παρέμβαση του Σωματείου Εργαζομένων ΠαΓΝΗ στη διοίκηση του νοσοκομείου και της 7ης ΥΠΕ, το Γραφείο Προσωπικού ξεκίνησε να εκδίδει βεβαιώσεις προϋπηρεσίας για την ειδική μοριοδότηση για την προκήρυξη 7Κ/2022, περιλαμβάνοντας στον χρόνο προϋπηρεσίας ειδικής μοριοδότησης και τα διαστήματα των αναρρωτικών αδειών, των αδειών ανατροφής τέκνου, ειδικού σκοπού και άλλων.

Εξαρχής το Σωματείο Εργαζομένων ΠαΓΝΗ είχε αντιδράσει σφοδρά στην άρνηση να δίνεται προϋπηρεσία για τις παραπάνω άδειες, κάτι που θα αποτελούσε ευθύ χτύπημα στα δικαιώματα για την προστασία της μητρότητας. Επίσης, τα διαστήματα των αναρρωτικών αδειών, ανατροφής τέκνου, ειδικού σκοπού και άλλων αποτελούν χρόνο πραγματικής υπηρεσίας και ασφάλισης.

«Η ανάκληση της απόφασης της ΥΠΕ και του υπουργείου δεν πρέπει να δημιουργήσει εφησυχασμό σε κανέναν. Θα πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα οι εργαζόμενοι, ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης, να διασφαλίσουμε το δικαίωμα στη σταθερή και μόνιμη δουλειά, στην προστασία της μητρότητας και στη διεύρυνση των δικαιωμάτων μας σύμφωνα με τις ανάγκες μας», τονίζει το Σωματείο και καλεί σε συνέχιση του αγώνα.

80 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα

Συνολικά στην Ευρώπη μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου καταγράφηκαν 24.662 κρούσματα της νόσου ευλογιά των πιθήκων, σε 44 διαφορετικές χώρες. Στην Ελλάδα, με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ, έχουν καταγραφεί μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου συνολικά 80 κρούσματα (όλοι άνδρες, με διάμεση ηλικία 36 έτη) 20 απ' αυτούς ή το 25% ανέφεραν ταξίδι στο εξωτερικό εντός του χρόνου επώασης της νόσου. Τα καταγεγραμμένα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ήδη αναρρώσει ή αναρρώνουν σε γενικά καλή κλινική κατάσταση.

Κυβερνητικό κουκούλωμα στα στοιχεία για την «υπερβάλλουσα θνητότητα»

Μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων της μελέτης του επίκουρου καθηγητή Δημόσιας Υγείας Θ. Λύτρα, όπως καταγγέλλει ο ίδιος, ο ΕΟΔΥ, προφανώς με εντολή της κυβέρνησης, τον απέκοψε από την πρόσβαση στα στοιχεία με τα οποία τον τροφοδοτούσε για την επιστημονική έρευνα. Υπενθυμίζεται ότι η πρόσφατη μελέτη του έδειξε ότι σχεδόν όσοι ασθενείς με κορονοϊό διασωληνώθηκαν εκτός ΜΕΘ, αφού αυτές δεν έφταναν για όλους, έχασαν τη μάχη για τη ζωή τους.

Με αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Θ. Λύτρας σημειώνει ότι «είναι πράγματι αντιδεοντολογικό εκ μέρους του ΕΟΔΥ να δίνει επιλεκτικά πρόσβαση στα στοιχεία επιτήρησης κατά το δοκούν και να την αίρει επίσης κατά το δοκούν. Η ανοιχτή πρόσβαση στα πρωτογενή δεδομένα είναι όρος διαφάνειας, που δημιουργεί εμπιστοσύνη (...) Τουλάχιστον στην επιδημιολογία, σοβαρή έρευνα δεν μπορεί να γίνει με το να ζητάς δεδομένα (για να αναλύσεις κάτι τόσο σημαντικό όπως η υπερβάλλουσα θνητότητα) και να σου τα αρνούνται 5 μήνες μετά με γραφειοκρατικού τύπου προφάσεις».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ