Πέμπτη 4 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΥΓΕΙΑ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κανένα ουσιαστικό μέτρο για τους υπομεταγγιζόμενους ασθενείς

Την πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να παραμένουν υποστελεχωμένα τα νοσοκομεία, με τις ολέθριες συνέπειες που αυτή έχει και για τους ασθενείς με μεσογειακή αναιμία, οι οποίοι βιώνουν το μαρτύριο της υπομετάγγισης, επιβεβαίωσε ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης κατά τη διάρκεια της συζήτησης σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ.

Υπενθυμίζεται πως το Κόμμα ανέδειξε με την Ερώτησή του το γεγονός ότι στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» παρακολουθούνται και μεταγγίζονται 800 παιδιά και ενήλικες πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, οι οποίοι λόγω των ελλείψεων αίματος υπομεταγγίζονται. Το πρόβλημα αυτό βρίσκεται σε άμεση σύνδεση με τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού στην Αιμοδοσία, στη Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας στο νοσοκομείο και την υποχρηματοδότηση γενικότερα, που πλήττει και το σύστημα της αιμοδοσίας. Για παράδειγμα, έχει βγει εκτός λειτουργίας το ειδικό αυτοκίνητο για τις εξωτερικές αιμοδοσίες του νοσοκομείου, όπως κατά καιρούς βγαίνουν εκτός λειτουργίας και μηχανήματα άκρως απαραίτητα για τη λειτουργία αυτών των τμημάτων.

Επίσης, οι ελλείψεις αίματος έχουν να κάνουν με το σμπαράλιασμα του δημόσιου συστήματος Υγείας, με τον περιορισμό στο ελάχιστο των ωρών αιμοδοσίας στα δημόσια νοσοκομεία, με την περιορισμένη δυνατότητα για εξωτερικά συνεργεία για συλλογή αίματος και την αδυναμία να βρουν οι αιμοδότες, και ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι, αιμοδοσία σε λειτουργία.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, αναφέρθηκε στα σημαντικά προβλήματα που βιώνουν οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία. «Μιλάμε οι ασθενείς βρίσκονται στο όριο, βιώνουν μια ζωή στο όριο», τόνισε, αφού μονάδες παρακολούθησης πασχόντων από μεσογειακή αναιμία υπάρχουν μόνο σε ορισμένες μεγάλες πόλεις της χώρας, και πάσχοντες από την επαρχία και τη νησιωτική χώρα εξαναγκάζονται σε ολόκληρο ταξίδι μέχρι την πλησιέστερη μεγάλη πόλη.

«Δεν μπορεί να φεύγει ο άλλος με αιματοκρίτη 28 μετά από μετάγγιση, δεν μπορεί η μετάγγιση να γίνεται με μία φιάλη ενώ έπρεπε να πάρει δύο... Ολα αυτά επιφέρουν τεράστιες βλάβες στον οργανισμό, και φυσικά σε μικρότερα παιδιά έχει αντανάκλαση στην ανάπτυξή τους και στην ίδια τους την πορεία ανάπτυξης, ενδεχόμενα, ασθενειών», υπογράμμισε.

Δραματική η υποστελέχωση των νοσοκομείων

Στάθηκε επίσης στα τεράστια κενά, παρά τους ισχυρισμούς του υπουργού Υγείας, καθώς «τα υπάρχοντα τμήματα παραμένουν βαριά υποστελεχωμένα, με κατάκοπο προσωπικό», με τις ευθύνες που απορρέουν από τις ελλείψεις του συστήματος να μεταφέρονται στους ασθενείς. «Οταν δεν έχεις αίμα και θες για το παιδί σου, τι να κάνεις; Δεν σε εξαναγκάζουν να τρέχεις, να παρακαλάς, να βρεις, μέχρι και να πληρώσεις;», ρώτησε τον υπουργό.

Υπογράμμισε πως στο «Αγία Σοφία» έχουν μείνει 4 γιατροί που είναι επιφορτισμένοι με τις ανάγκες για τις εξωτερικές αιμοληψίες, για αιμοληψίες στην αίθουσα του νοσοκομείου, για το εργαστηριακό κομμάτι του Τμήματος. Αντίστοιχη είναι και η υποστελέχωση στο Τμήμα Μεσογειακής Αναιμίας με το λιγοστό προσωπικό του να κάνει μαραθώνιο, στην ουσία, για να ανταποκριθεί στις πάνω από 80 μεταγγίσεις τη μέρα.

«Φυσικά χρειάζονται άμεσες προσλήψεις προσωπικού για τα νοσοκομεία, σε όλες τις περιοχές της χώρας όπου υπάρχουν αντίστοιχες Μονάδες Μεσογειακής Αναιμίας, και αύξηση χρηματοδότησης των νοσοκομείων στο ύψος των αναγκών», είπε ο Γ. Λαμπρούλης.

Κυνική η κυβέρνηση: «Οσα λεφτά και να βάλεις στα νοσοκομεία, θα χρειαστείς κι άλλα»

«Το να λέμε "να δώσουμε λεφτά στα νοσοκομεία" ωραίο είναι. Πόσα λεφτά και από πού; Στο σύστημα Υγείας όσα και να βάλεις, θα χρειαστείς κι άλλα», ανέφερε προκλητικά ο Αδ. Γεωργιάδης.

«Αν μου πείτε, από τα νοσοκομεία λείπουν τόσα, να εξοικονομήσουμε τόσα και φόρους να βάλετε εκεί, τόσα εκατομμύρια, να κάνουμε σοβαρή συζήτηση, και με το ΚΚΕ, να τα βάλουμε κάτω με χαρτί και με μολύβι. Αλλιώς, "βάλτε παραπάνω λεφτά" δεν λέει απολύτως τίποτα», πρόσθεσε.

Αν και προσπάθησε να αντικρούσει τα στοιχεία για την υποστελέχωση, μιλώντας για κάλυψη ...126% του οργανογράμματος σε γιατρούς (που φυσικά έχει «κοπεί», για να κρυφτούν τα οργανικά κενά), έκανε τις ευθύνες μπαλάκι με το υπουργείο Εσωτερικών, καθώς είπε ότι περιμένει να έρθουν νοσηλευτές από την προκήρυξη ΑΣΕΠ 7Κ εδώ και δυόμισι χρόνια.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ
Νέα ώθηση στην ιδιωτικοοικονομική λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων

Αντίθετοι οι φορείς των νοσοκομειακών γιατρών στην άσκηση ιδιωτικού έργου μέσα κι έξω από τα νοσοκομεία

RIZOSPASTIS

Στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής συζητιέται το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Δράσεις δημόσιας Υγείας - Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας», το οποίο προβλέπει, μεταξύ άλλων, την επιβολή 1 ευρώ ανά παραπεμπτικό διαγνωστικών εξετάσεων βιολογικών υλικών και 3 ευρώ ανά παραπεμπτικό απεικονιστικών εξετάσεων στον ιδιωτικό τομέα, ενισχύοντας τους ομίλους των διαγνωστικών κέντρων.

Με το ίδιο νομοσχέδιο προωθείται η μετατροπή της δουλειάς στα δημόσια νοσοκομεία σε «πάρεργο», καθώς προβλέπεται η δυνατότητα των γιατρών των δημόσιων μονάδων Υγείας να διατηρούν και ιδιωτικό ιατρείο και γενικότερα να ασκούν παντός είδους ιδιωτικό έργο σε παντός είδους επιχειρήσεις της Υγείας και της φαρμακοβιομηχανίας εκτός τακτικού ωραρίου.

Επίσης, μετακυλίεται η ιατρική πράξη του εμβολιασμού κατά της COVID-19 στους φαρμακοποιούς, ενώ στην τσέπη του λαού μετακυλίει και το ποσό των 5 ευρώ (συν ΦΠΑ) για κάθε εμβολιασμό.

Το νομοσχέδιο έρχεται να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη λειτουργία του δημόσιου συστήματος Υγείας ως επιχείρησης, να καταργήσει τον «ακρογωνιαίο λίθο» του, την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των νοσοκομειακών γιατρών και να ενισχύσει τις πληρωμές των ασθενών. Τα παραπάνω επισήμανε η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), Αφροδίτη Ρέτζιου, κατά την τοποθέτησή της χτες στη διαδικασία ακρόασης φορέων.

Επίσης, η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ σημείωσε ότι η κυβέρνηση, αντί να προχωρήσει σε αυξήσεις μισθών και προσλήψεις, καλεί τους γιατρούς του ήδη υποστελεχωμένου ΕΣΥ, που θέλουν να ενισχύσουν το εισόδημά τους, να ξεζουμίσουν οικονομικά τους ασθενείς τους, δουλεύοντας, για παράδειγμα, στα δικά τους ιατρεία, στον ιδιωτικό τομέα, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τι σημαίνει η υπερεντατικοποίηση για την υγεία και την ασφάλεια των ασθενών και την πρωινή τακτική λειτουργία. Υπενθύμισε, παράλληλα, ότι με τελεσίδικες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Αρείου Πάγου, οι κυβερνήσεις πρέπει να αποκαταστήσουν το σύνολο των απωλειών των προηγούμενων χρόνων.

Στη συνέχεια, εξέφρασε την αντίθεση της Ομοσπονδίας στα άρθρα του νομοσχεδίου που κάνουν λόγο για εργασία των γιατρών μέχρι τα 72 τους χρόνια, για απαλλαγή μιας μερίδας νέων γιατρών από την υποχρέωσή τους να κάνουν το αγροτικό τους, αλλά και την επιφύλαξη της ΟΕΝΓΕ να αναλάβουν οι διοικήσεις των νοσοκομείων τις διαδικασίες τοποθέτησης ειδικευόμενων.

«Φοβόμαστε ότι οι υποστελεχωμένες διοικητικές υπηρεσίες επωμίζονται ένα έργο που δεν θα μπορούν να φέρουν εις πέρας και θα αυξηθούν ο χρόνος και η καθυστέρηση που ήδη παρατηρείται στην τοποθέτηση των ειδικευόμενων στα νοσοκομεία», ανέφερε χαρακτηριστικά στο τέλος.

Σε πλήρη αντίθεση με τις ανάγκες ασθενών και γιατρών

Από την πλευρά της, η γενική γραμματέας της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), Μαίρη Αγρογιάννη, τόνισε ότι στόχος του νομοσχεδίου είναι η παντός είδους άσκηση ιδιωτικού έργου από τους γιατρούς των δημόσιων μονάδων Υγείας, κάτι που προωθείται με την ένταξη των κλινικών γιατρών, πέραν των χειρουργών, στο σύστημα απογευματινών επί πληρωμή χειρουργείων.

Στο σημείο αυτό τόνισε ότι οι περισσότεροι υγειονομικοί και τα συνδικαλιστικά τους όργανά είναι ενάντια στα επί πληρωμή χειρουργεία, γεγονός που αποτυπώνεται με τη μη συμμετοχή της πλειοψηφίας τους σε αυτά.

Ετσι κατοχυρώνεται ένα κατ' επίφαση δημόσιο σύστημα Υγείας, όπου απαιτείται άμεση πληρωμή από τους ασθενείς εντός και εκτός των δημόσιων νοσοκομείων, κατοχυρώνοντας την «ελευθερία» του κράτους να απαλλαγεί από μεγάλο μέρος της δαπάνης για την Υγεία.

Μέρα πανελλαδικής δράσης για την Υγεία τη Δευτέρα

Με αφορμή την 7η Απριλίου - Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία, σωματεία εργαζομένων στις δημόσιες μονάδες Υγείας συντονίζουν τον αγώνα τους ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και τη μετατροπή τους σε ΝΠΙΔ και τη Δευτέρα 8 Απρίλη - στο πλαίσιο της μέρας πανελλαδικής δράσης - διαδηλώνουν σε κάθε νοσοκομείο.

Πρόκειται για την υλοποίηση της απόφασης που πάρθηκε κατά τη σύσκεψη σωματείων που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο διάστημα με τη συμμετοχή σωματείων εργαζομένων στα νοσοκομεία της Αττικής.

Κινητοποίηση χτες στη Νάουσα

Στο μεταξύ, μαχητική συγκέντρωση έξω από το Νοσοκομείο της Νάουσας και πορεία μέχρι την κεντρική πλατεία πραγματοποίησε χτες το απόγευμα ο εργαζόμενος λαός της περιοχής, συνεχίζοντας τον αγώνα ενάντια στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία και απαιτώντας αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία.

Την κινητοποίηση οργάνωσαν το Εργατικό Κέντρο Ημαθίας, σωματεία και φορείς μαζί με το Σωματείο εργαζομένων στο Νοσοκομείο της Νάουσας και την Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας νομού Ημαθίας.

Δυναμικά διαμήνυσαν ότι «δεν δεχόμαστε τον τιμοκατάλογο στη ζωή και την υγεία των εργαζομένων και του λαού» και εξέφρασαν την απόφασή τους να απαντήσουν αγωνιστικά στην υποβάθμιση της ζωής τους, να δυναμώσουν τον αγώνα για να σταματήσουν τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία και να παλέψουν για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας. Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς γιατρών και υγειονομικών. Αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες εργασίας και ένταξη στα ΒΑΕ των υγειονομικών. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Με συνθήματα όπως «δώστε λεφτά για την Υγεία, όχι φακελάκια για τα χειρουργεία» και «κάτω τα χέρια από τα νοσοκομεία, δικαίωμά μας είναι η δωρεάν Υγεία», πραγματοποίησαν δυναμική πορεία στους δρόμους της πόλης, η οποία ολοκληρώθηκε στην κεντρική πλατεία.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Απαιτούν συντάξεις και παροχές Υγείας με αξιοπρέπεια

Νέα κινητοποίηση πραγματοποιούν την Τρίτη 9 Απρίλη οι συνταξιούχοι της Αττικής. Η παναττική συγκέντρωση, στην οποία καλούν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις, θα γίνει στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά) και θα ακολουθήσει πορεία προς το υπουργείο Εργασίας.

Στη Θεσσαλονίκη, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων καλεί τη Δευτέρα 8 Απρίλη σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στην πύλη του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ στις 9 π.μ.

Στην Καλαμάτα, σήμερα Πέμπτη στις 11 π.μ. τα συνταξιουχικά σωματεία καλούν σε συγκέντρωση έξω από την πύλη του Νοσοκομείου.

Οι συνταξιούχοι απαιτούν την άμεση καταβολή του Δώρου του Πάσχα, νομοθετική ρύθμιση για την απόδοση της 13ης και της 14ης σύνταξης σε όλους τους συνταξιούχους και ουσιαστικές αυξήσεις στις συντάξεις, ενώ διατυπώνουν διεκδικήσεις και ενάντια στην εμπορευματοποίηση της Υγείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ