Πέμπτη 7 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΥΓΕΙΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Διαμαρτυρία αύριο στον ΕΟΠΥΥ

Παράσταση διαμαρτυρίας στην κεντρική διοίκηση του ΕΟΠΥΥ οργανώνουν, αύριο, Παρασκευή, στις 10.30 π.μ. για τα σοβαρά ζητήματα της περίθαλψης και των φαρμάκων οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΕΛΤΑ και ΟΤΑ.

ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
Κινητοποίηση σήμερα στα κεντρικά της «Euromedica»

Στις 3.30 μ.μ. με πρωτοβουλία των κλαδικών συνδικάτων Αθήνας και Πειραιά

Σε κινητοποίηση στα κεντρικά γραφεία του ομίλου «Euromedica» (Αμερικής 12, Κολωνάκι), σήμερα στις 3.30 μ.μ., καλούν όλους τους εργαζόμενους του ομίλου σε Αθήνα και Πειραιά τα αντίστοιχα κλαδικά σωματεία Ιδιωτικής Υγείας. Εργαζόμενοι και συνδικαλιστές αντιδρούν στην πρόκληση του ομίλου, «που εμφάνισε ατομικές συμβάσεις με επιπλέον μειώσεις 15%, ενώ την ίδια ώρα έχει απλήρωτους τους συναδέλφους για πάνω από 4 μήνες!». Οι εργαζόμενοι του ομίλου στη Θεσσαλονίκη έχουν ήδη προειδοποιήσει με απεργίες. «Ολοι μαζί, ενωμένοι μια γροθιά, να απαντήσουμε, ενάντια στην απλήρωτη δουλειά, στις μειώσεις των μισθών και στις ατομικές συμβάσεις εργασίας. Αυτό που θα κάμψει την εργοδοτική - κυβερνητική αδιαλλαξία είναι η ενότητα και ο συντονισμένος αγώνας», σημειώνεται ανάμεσα σε άλλα στο κάλεσμα.

Το παίζουν και φιλάνθρωποι

Την ανακοίνωση της κλινικής «Euromedica» ότι θα προσφέρει στη Ρόδο δωρεάν μαστογραφία στις 8 Μάρτη, με αφορμή τη Μέρα της Γυναίκας, στηλιτεύει ως άκρως υποκριτική η Γραμματεία Ρόδου του ΠΑΜΕ, αναφέροντας:

«Οι γυναίκες και πρώτα απ' όλα οι γυναίκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων δεν έχουν ανάγκη από τη φιλανθρωπία των μεγαλοεπιχειρηματιών της Υγείας που όλο τον υπόλοιπο χρόνο τις ξεπαραδιάζει για απαραίτητες εξετάσεις που θα έπρεπε να είναι δωρεάν και αποκλειστικά δημόσιες. Εχουν ανάγκη από ολοκληρωμένες, σύγχρονες υπηρεσίες Υγείας και προληπτικούς ελέγχους. Από Νοσοκομείο πλήρως στελεχωμένο, από ιατρικό, νοσηλευτικό και υποστηρικτικό προσωπικό, με αποκλειστικά μόνιμη σχέση εργασίας, πλήρως εξοπλισμένο με υλικά, φάρμακα και ιατρικά μηχανήματα.

Σήμερα, όμως, η Υγεία είναι πανάκριβο εμπόρευμα. Οποιος δεν μπορεί να πληρώσει, ούτε εξετάσεις κάνει ούτε προληπτικούς ελέγχους. Μπορεί ακόμη και να πεθάνει. Η Υγεία είναι εμπόρευμα για να μπορούν οι μεγαλοεπιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, όπως η "Euromedica", να θησαυρίζουν.

Αν θέλει η "Euromedica" να δείξει ανθρώπινο πρόσωπο να ξεκινήσει να πληρώνει τους επί 5 μήνες απλήρωτους εργαζομένους της, τους οποίους μάλιστα κατατρομοκρατεί για να μην αντιδράσουν. Σ' αντίθεση, τα κέρδη του ομίλου για το πρώτο 9μηνο του 2012 είχαν αύξηση 24,4% συγκριτικά με το 2011 (176 εκατ. ευρώ). Τρομοκρατούν και εκβιάζουν σε ολόκληρο τον όμιλο πανελλαδικά.

Η 8η του Μάρτη είναι αφιερωμένη στις ηρωίδες της εργατικής τάξης. Είναι βαμμένη με το αίμα τους. Φυσικά οι μεγαλοεπιχειρηματίες και το πολιτικό προσωπικό τους θέλουν αυτό να το σβήσουν από τη μνήμη των εργατών και εργατριών, να αλλοιώσουν το πραγματικό της νόημα. Ενέργειες όπως αυτή της "Euromedica" έχουν και τέτοια στόχευση.

Η πάλη για Υγεία δωρεάν αγαθό για όλους και όχι εμπόρευμα είναι υπόθεση πρώτης προτεραιότητας για το εργατικό - λαϊκό κίνημα».

Πιέσεις για περικοπές σε φάρμακα και εξετάσεις

Πιέσεις του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) προς τους γιατρούς του Οργανισμού να μειώσουν τον όγκο των συνταγογραφούμενων φαρμάκων και εξετάσεων καταγγέλλει ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά (ΙΣΠ).

Οι πιέσεις γίνονται με το επιχείρημα της υπέρβασης του οικονομικού πλαφόν για τις δημόσιες και ασφαλιστικές δαπάνες υγείας που έχει τεθεί από τη συγκυβέρνηση και την τρόικα και αποδεικνύουν περίτρανα τον αντιλαϊκό χαρακτήρα του νέου ηλεκτρονικού συστήματος συνταγογράφησης, ως εργαλείου εφαρμογής της πολιτικής που υποχρηματοδοτεί κι εμπορευματοποιεί την Υγεία και το Φάρμακο.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΣΩΤΗΡΙΑ»
Διαδήλωσαν ενάντια στη συρρίκνωση

Γενική Συνέλευση ζητούν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ

Από τη διαδήλωση προς τη διοίκηση του νοσοκομείου
Από τη διαδήλωση προς τη διοίκηση του νοσοκομείου
Κινητοποίηση στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» έγινε χτες το πρωί με πρωτοβουλία της Επιτροπής Αγώνα του Νοσοκομείου και της Γραμματείας Υγείας - Πρόνοιας Αττικής του ΠΑΜΕ, ενώ συμμετείχαν η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και οι Λαϊκές Επιτροπές Καλυβίων και Χολαργού.

Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου και οι κάτοικοι των περιοχών αντιδρούν στο νέο κανονισμό του νοσοκομείου, που καταργεί 13 τμήματα και 5 πνευμονολογικές κλινικές, ενώ σε αυτόν δεν περιλαμβάνεται το Κέντρο Υγείας Καλυβίων. Επίσης, μειώνει τις θέσεις εργασίας σε όλες τις κατηγορίες (εστίαση, καθαριότητα κ.λπ.) και στον «αέρα» βρίσκονται 69 εργαζόμενοι (γιατροί, τραυματιοφορείς, πρακτικοί νοσοκόμοι, διοικητικοί, προσωπικό ασφαλείας, τεχνικοί) μόνιμοι και αορίστου χρόνου, που οι θέσεις τους μετατρέπονται σε «προσωρινά συνιστώμενες». Επίσης, ζητούν να στελεχωθεί και να επαναλειτουργήσει το τμήμα κυστικής ίνωσης. Οι διαδηλωτές έκαναν πορεία μέχρι τη διοίκηση του νοσοκομείου, όπου δεν υπήρχε κανείς αρμόδιος, ενώ οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο νοσοκομείο ζήτησαν από το σωματείο να καλέσει Γενική Συνέλευση για να παρθούν αγωνιστικές αποφάσεις.

ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Απειλούν με αποσύρσεις φαρμάκων

Ανάμεσα σε αυτά είναι και αναντικατάστατα φάρμακα, που αναγκάζεται να εισαγάγει το ΙΦΕΤ

Με αιτιολογικό τα μεγάλα χρέη του Δημοσίου προς τις φαρμακοβιομηχανίες οι φαρμακοβιομήχανοι προχωρούν σε εκβιαστικές αποσύρσεις φαρμάκων από την ελληνική αγορά επιβεβαιώνοντας τις ολέθριες συνέπειες που έχει για το λαό η παράδοση του φαρμάκου στον έλεγχο των επιχειρήσεων.

Από το βήμα του εκδήλωσης για τα γενόσημα φάρμακα, που έγινε χτες στην Αθήνα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), Κώστας Φρουζής, σε ιδιαίτερα επικριτικό τόνο προς τη συγκυβέρνηση για τις ανεξόφλητες υποχρεώσεις προς επιχειρήσεις του κλάδου μίλησε ευθέως για ελλείψεις φαρμάκων στο άμεσο μέλλον, καθώς οι εταιρείες κάνουν αιτήσεις απόσυρσης των φαρμάκων γιατί δε βρίσκουν συμφέρουσες ή γιατί είναι λάθος οι τιμές με βάση τις τελευταίες τιμολογήσεις. «Βαδίζουμε σε ένα ατύχημα και ο κόσμος δεν θα βρίσκει (φάρμακα)» είπε ο Κώστας Φρουζής.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΣΦΕΕ - που εκπροσωπεί τις πολυεθνικές του φαρμάκου - μετά το τελευταίο δελτίο τιμών 17 εταιρείες έχουν καταθέσει αιτήσεις για απόσυρση 43 συνολικών φαρμάκων. Λίγο αργότερα από το ίδιο βήμα ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), Γιάννης Τούντας, είπε ότι έχουν κατατεθεί 25 αιτήσεις για απόσυρση φαρμάκων που είναι αναντικατάστατα, για τέσσερα από αυτά τίθεται θεραπευτικό πρόβλημα με αποτέλεσμα να εισάγονται από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ). Το 2012, σύμφωνα με τον Γ. Τούντα, κατατέθηκαν αιτήσεις για αποσύρσεις 223 φαρμάκων και τελικά αποσύρθηκαν 203 φάρμακα, έναντι 99 αποσύρσεων φαρμάκων το 2011.

Μείωση 6% στον όγκο φαρμάκων

Την αδυναμία του κόσμου να αγοράσει τα φάρμακά του αποτυπώνουν και τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χτες στο συνέδριο.

Σύμφωνα με το γενικό διευθυντή της «IMS Hellas» (σ.σ. εταιρεία μέτρησης της διάθεσης φαρμάκων), Κωνσταντίνο Κοφινά, η μέση ετήσια πτώση της αγοράς φαρμάκου στην Ελλάδα, από το 2009 έως σήμερα, υπολογίζεται στο 10% σε αξία, και στο 6% σε όγκο. Το σύνολο της αξίας της ελληνικής αγοράς φαρμάκου υπολογίζεται στα 4,23 δισ. ευρώ.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της αρνητικής λίστας (τα φάρμακα που πληρώνουν εξ ολοκλήρου οι ασθενείς) και αντιπροσωπεύει το 7,55% της συνολικής αξίας. «Παρουσίασε μεγάλη πτώση σε σχέση με αυτά της θετικής λίστας» σημείωσε ο ομιλητής.

Επίσης ανέφερε ότι οι φαρμακοποιοί αλλάζουν μόλις το 10% των φαρμάκων που συνταγογραφούνται με βάση τη δραστική ουσία. Δηλαδή το 90% των αρρώστων αγοράζουν το φάρμακο -πρωτότυπο ή γεννόσημο- που τους συνταγογραφεί ο γιατρός με αποτέλεσμα να πληρώνουν μεγάλες συμμετοχές για την αγορά τους.

Ενωμένοι στη διεκδίκηση κινήτρων

Οι φαρμακοβιομήχανοι τόσο εκείνων των εταιρειών που εδρεύουν σε άλλες χώρες όσο και εκείνων που εδρεύουν στην Ελλάδα -οι επιχειρήσεις είναι αλληλένδετες ακούστηκε κάποια στιγμή- ζήτησαν κίνητρα για να κάνουν επενδύσεις στην Ελλάδα, τώρα που τα μεροκάματα έχουν καταβαραθρωθεί. Και οι μεν πολυεθνικές διεκδικούν ως κίνητρο την κυκλοφορία των νέων φαρμάκων, οι ντόπιες την παραγωγή επωνύμων αντίγραφων φαρμάκων με εξαγωγικούς στόχους, παρουσιάζοντας τα νέα φάρμακα και νέα γενόσημα ως μοχλούς ανάπτυξης της οικονομίας.

Ως απάντηση σε αυτή την -με καπιταλιστικούς όρους- ανάπτυξη στον τομέα του φαρμάκου προβάλλει η αδήριτη ανάγκη της συμμαχίας των εργαζομένων στο φάρμακο, με τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους αυτοαπασχολούμενους φαρμακοποιούς για ένα ενιαίο κρατικό φορέα παραγωγής - έρευνας - εισαγωγής και διάθεσης των φαρμάκων και προϊόντων βιοϊατρικής τεχνολογίας, με αποδέσμευση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, με το λαό στο πηδάλιο της εξουσίας, να σχεδιάζει και να κάνει κουμάντο στην παραγωγή προς όφελος όλου του λαού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ