Πέμπτη 11 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σήμερα στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε σήμερα στην τηλεόραση του «902»:

  • Στις 18.10, σε επανάληψη, το χρονικό του πολέμου. Ενα μικρό χρονικό για τις αιτίες, τις αφορμές του πολέμου και τις αντιδράσεις των λαών. Επιμέλεια - παρουσίαση: Τ. Σέγκος.
  • Στις 18.45, στην εκπομπή Πολιτική Επικαιρότητα, σε επανάληψη, τις ομιλίες, ρεπορτάζ και εικόνες από το μεγάλο αντιπολεμικό συλλαλητήριο και την πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία που έγινε την Τετάρτη στην Αθήνα.
  • Στις 19.30, στην εκπομπή «AUTO SPRINT LIVE», ο Στράτος Φωτεινέλης, που επιμελείται και παρουσιάζει την εκπομπή, συζητάει με τον Δ. Χιωτίδη, πρόεδρο της ΠΑΛΑΣ και τον Κ. Πατσουρέα, συνδιοργανωτή του πρώτου DRIFT CHALLENGE στην πίστα των Μεγάρων, για το θεσμό του μηχανοκίνητου αθλητισμού, αλλά και για την επικαιρότητα του ελληνικού και ξένου χώρου από το ΣΑΝ ΡΕΜΟ μέχρι την πίστα των Σερρών.
  • Στις 22.00, στην εκπομπή «Προεκτάσεις», που επιμελείται και παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Κώστας Καραχάλιος, μια συζήτηση με τους καλεσμένους του με θέμα τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται με την εξελισσόμενη πολεμική επίθεση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.
ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Ενοχλεί η αντιιμπεριαλιστική δράση μαθητών

Οι φωνές που υψώνονται ενάντια στον πόλεμο γίνονται ιδιαίτερα ενοχλητικές για όσους υπηρετούν τυφλά την πραγματικά τρομοκρατική δράση των ιμπεριαλιστών. Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση για τις απειλές που εκτοξεύονται ακόμα και μέσα σε σχολεία ενάντια σε αγωνιστές μαθητές. Μετά τις απειλές σε σχολεία του Βόλου, ένα αντίστοιχο κρούσμα σημειώθηκε στο 2ο Ενιαίο Λύκειο Ηρακλείου Κρήτης.

Εκεί, συγκεκριμένα, ένας μαθητής απειλείται με «αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος», δηλαδή η διευθύντρια ζητάει να τον διώξουν από το σχολείο, επειδή μάζευε από τους συμμαθητές του υπογραφές σε κείμενο της «Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη». Το κείμενο μιλούσε για την απαίτηση της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού μας να απεμπλακεί η χώρα μας από τον πόλεμο, να δοθούν τα χρήματα των πολεμικών εξοπλισμών στην παιδεία και να μην υπάρξει καμιά περιστολή των δημοκρατικών μας δικαιωμάτων.

Καταγγέλλοντας την προσπάθεια τρομοκράτησης του μαθητή και όσων αγωνίζονται, η «Νεανική Δράση για την Ειρήνη» Ηρακλείου καλεί «τον κάθε πολίτη να καταδικάσει αυτό το γεγονός και να δώσει την καλύτερη απάντηση με πολύμορφες κινητοποιήσεις ενάντια στον πόλεμο, όλους τους μαθητές με το κείμενο υπογραφών στο χέρι, στη δράση για συντονισμό όλων των σχολείων».

Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
Και ελληνικά στρατεύματα στον πόλεμο;

«Δεν μπορώ να προδικάσω», είπε ο υπουργός Αμυνας, όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο αποστολής και ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ανοιχτό άφησε χτες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Α.Τσοχατζόπουλος, το ενδεχόμενο για άμεση συμμετοχή στον πόλεμο ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων πέραν των διευκολύνσεων, που παρέχονται στην πολεμική μηχανή των Αμερικανών. «Ουδείς μπορεί να προδικάσει», είπε χαρακτηριστικά, απαντώντας σε σχετική ερώτηση που του θέσαμε και διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, όπως αυτές απορρέουν από την ενεργοποίηση του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ.

Στο ερώτημα, αν είναι σε θέση να διαβεβαιώσει τον ελληνικό λαό ότι η Ελλάδα δε θα στείλει στρατιωτικές δυνάμεις, για να συμμετάσχουν στις πολεμικές επιχειρήσεις, απάντησε λέγοντας ότι «αυτό που μπορώ να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό, είναι ότι η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή πήρε καθαρή θέση στην αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας (...) και για αυτόν ακριβώς το λόγο, εμείς συμμετέχουμε ενεργά, μαζί με όλες τις άλλες χώρες της Διεθνούς Κοινότητας, στο να προωθηθεί μια κοινή πολιτική ασφάλειας απέναντι στην τρομοκρατία».

Μετά από μια γενικόλογη τοποθέτηση, ο υπουργός Αμυνας ανέφερε συμπερασματικά: «Επομένως, ουδείς μπορεί εκ των προτέρων να πει, ποια θα είναι η συμβολή μας συγκεκριμένα. Σημασία, όμως, έχει ότι στεκόμαστε σε μια βασική αρχή, που λέει: Ναι, στη διαμόρφωση μιας κοινής πολιτικής άμυνας». Συνεχίζοντας προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκάλεσε με τα λεγόμενά του και ανέφερε: «Η απάντηση δεν μπορεί να είναι γενικής μορφής στρατιωτικού χαρακτήρα, δεν μπορεί να είναι μάχη ή πόλεμος. Στο βαθμό που χρησιμοποιηθούν και στρατιωτικά μέσα, αυτά πρέπει να έχουν πολύ συγκεκριμένο και σαφή στόχο εντοπισμού των υπευθύνων και εξασφάλισης των όρων προσαγωγής τους στη Δικαιοσύνη».

Βέβαια, δεν περιόρισε το ενδεχόμενο ελληνικής εμπλοκής μόνο στον πόλεμο κατά των Ταλιμπάν αλλά, όπως είπε, «θα έχουμε διαφορετική συμβολή, στο βαθμό που κινητοποιηθεί η περιφερειακή ασφάλεια των Βαλκανίων, για να αντιμετωπίσουμε το θέμα, διαφορετική θα είναι η συμβολή μας, στο βαθμό υπάρξει μια συλλογική απόφαση στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, διαφορετική θα είναι στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας η συμβολή μας». Από εκεί και πέρα, πρόσθεσε «πάντοτε υπάρχει η δυνατότητα σε διμερές επίπεδο, εφόσον κριθεί σκόπιμο, και ανάλογα από το πού εμφανίζεται το τρομοκρατικό χτύπημα, να κάνουμε την αντίστοιχη επιλογή που χρειάζεται». Προφανώς, το «διμερές επίπεδο» αναφέρεται στα αιτήματα των Αμερικανών.

Οσον αφορά το θέμα που τέθηκε, για το ενδεχόμενο οι Αμερικανοί να αποσύρουν δυνάμεις τους από τη Βοσνία και το Κόσσοβο και να κληθούν άλλες ΝΑΤΟικές χώρες και η Ελλάδα να καλύψουν το κενό, ο Α.Τσοχατζόπουλος ουσιαστικά το επιβεβαίωσε, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο έχει ήδη συζητηθεί στο πλαίσιο του συμβουλίου του ΝΑΤΟ και «πρώτη απόφαση προς αυτήν την κατεύθυνση ήταν η διάθεση ενός αριθμού ΝΑΤΟικών AWACS από την Ευρώπη στις ΗΠΑ» και «επομένως, υπάρχει το ενδεχόμενο μελλοντικά» και τότε «θα αναλάβει και η Ελλάδα το δικό της μερίδιο ευθύνης».

Αριστη η συνεργασία λέει ο Μίλερ

Στο μεταξύ ο νέος πρεσβευτής των ΗΠΑ, Τ. Μίλερ, επισκέφθηκε χθες το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και είχε συνάντηση μιας ώρας με τον Α.Τσοχατζόπουλο. Ο Τ. Μίλερ σε δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση συνεχάρη την ελληνική κυβέρνηση για την «εξαιρετική δουλιά» που μέχρι τώρα έχει κάνει όσον αφορά τα μέτρα ασφάλειας κατά της τρομοκρατίας και έκανε λόγο για «εξαίσια» συνεργασία.

Επίσης, μίλησε, χωρίς να το εξειδικεύσει παραπέρα, για την «τεράστια υποστήριξη που προσέφερε η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός σε αυτήν την προσπάθεια». Χαιρέτισε ακόμα την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να αναβάλει τη διεξαγωγή της άσκησης «Τοξότης». Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ αναφορικά με το θέμα της αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από τα Βαλκάνια είπε επαναλαμβάνοντας τα λόγια του Τζ. Μπους ότι «μπήκαμε μαζί και μαζί θα φύγουμε».

Αναφερόμενος στη συνάντηση αυτή ο Α.Τσοχατζόπουλος είπε ότι «διαπιστώσαμε τον υψηλό βαθμό συνεργασίας που υπάρχει μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ στα θέματα της παγκόσμιας ασφάλειας, τόσο μέσω του ΝΑΤΟ όσο και σε διμερές επίπεδο». Ειδικά για αυτή τη «διμερή συνεργασία» σημείωσε ότι είναι «πέραν των υποχρεώσεών μας ως μελών του ΝΑΤΟ», στο πλαίσιο ενεργοποίησης του άρθρου 5, για «υποδομές, διευκολύνσεις, δυνατότητες στήριξης αυτής της κοινής απάντησης της Διεθνούς Κοινότητας ενάντια στην τρομοκρατία», αυτή γίνεται και «σε διμερές επίπεδο, στη βάση των συμφωνιών που υπάρχουν» και «η συνεργασία μας προχωρεί με έναν πολύ ικανοποιητικό τρόπο, χωρίς προβλήματα, είτε αφορά τη χρήση της Αεροπορικής Βάσης της Σούδας, είτε άλλες διευκολύνσεις που είναι αναγκαίες να υλοποιηθούν στο πλαίσιο της Συμμαχίας».

Η συνέπεια λόγων του Κ. Καραμανλή!

1988. Στο απόγειό τους οι μάχες στο Αφγανιστάν. Οι «ιεροί πολεμιστές» (δηλαδή, οι σημερινοί Ταλιμπάν και οι τότε συμπολεμιστές τους, της σημερινής Βόρειας Συμμαχίας) δίνουν τον αγώνα για την ανατροπή του λαϊκοδημοκρατικού καθεστώτος και την επιστροφή της κοινωνίας στον θεοκρατικό μεσαίωνα. Αξιοποιούν σ' αυτή τους την προσπάθεια την πλούσια και πολύμορφη ενίσχυση των ΗΠΑ, της Μ. Βρετανίας, της Σαουδικής Αραβίας, του Πακιστάν και άλλων χωρών και κλιμακώνουν το αντάρτικό τους εναντίον των «απίστων», της λαϊκοδημοκρατικής κυβέρνησης της χώρας και της Σοβιετικής Ενωσης.

Ο κύριος Κώστας Καραμανλής, σημερινός πρόεδρος της ΝΔ, είχε τότε τη φαεινή ιδέα να πάρει θέση στα τεκμαινόμενα. Προλόγισε, λοιπόν το βιβλίο του Π. Κασιμάτη, «Αφγανιστάν: Η μαρτυρία ενός ρεπόρτερ». Και έγραψε, ανάμεσα στ' άλλα, τα εξής αποκαλυπτικά:

«Ο οκτάχρονος πόλεμος του Αφγανιστάν αποτέλεσε έκπληξη για τους περισσότερους. Κανείς δεν περίμενε ότι οι Σοβιετικοί θα συναντούσαν ανυπέρβλητες δυσκολίες να επιβάλουν τη θέλησή τους, ούτε ότι οι άοπλοι Αφγανοί θα έδιναν με τόσο πάθος τη ζωή τους σε έναν τελείως άνισο αγώνα. Κι όμως ένας φτωχός, σκληροτράχηλος λαός δε συμβιβάστηκε. Πολέμησε και πολέμησε για την ελευθερία, την αξιοπρέπεια και τις παραδόσεις του. Ο πόλεμος της ντροπής, αλλά και της μεγαλοσύνης του αφγανικού λαού ήταν ίσως το πιο συνταρακτικό γεγονός της δεκαετίας, το τέλος της οποίας διερχόμαστε. Ανάλογη ήταν η μεταχείριση που του επιφυλάχτηκε από τη διεθνή δημοσιότητα. Σε όλα τα μέρη του κόσμου, όπου τα μέσα επικοινωνίας και οι δημοσιογράφοι δεν είναι κατευθυνόμενα, το δράμα του Αφγανιστάν έγινε ευρύτατα γνωστό. Σε όλα τα μέρη του κόσμου, του ελεύθερου, του δημοκρατικού κόσμου, με εξαίρεση την Ελλάδα. Την Ελλάδα της οποίας η κρατική τηλεόραση βάφτισε τους ήρωες της αφγανικής αντίστασης φανατικούς θεοκράτες και ακροδεξιούς μισθοφόρους. Είναι αυτή η επίσημη παραπληροφόρηση που υπονομεύει μακροπρόθεσμα τα θεμέλια της ελληνικής δημοκρατίας»!

Σήμερα, βέβαια, οι τότε «ήρωες της αφγανικής αντίστασης» έχουν γίνει «οργανωμένοι εγκληματίες», που «για τη συντριβή τους» υπάρχει ανάγκη για την «ανυπόκριτη συμπαράταξη της πατρίδας μας στον αγώνα των ΗΠΑ και ολόκληρου του πολιτισμένου κόσμου», όπως χαρακτηριστικά είπε ο πρόεδρος της ΝΔ στην ομιλία του στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του, την περασμένη Τρίτη, 9 Οκτώβρη. Συνεπής στις θέσεις της, όπως πάντα, η ΝΔ και ο αρχηγός της.

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Η ΚΠΕ θα αποφανθεί για την Μ. Δαμανάκη

Συνέχεια στη διαμάχη που ξέσπασε μεταξύ της Μαρίας Δαμανάκη και της ηγεσίας του Συνασπισμού έδωσε χτες ο πρόεδρος του κόμματος Ν. Κωνσταντόπουλος, με μια λακωνική δήλωση, αποκαλυπτική, ωστόσο, των διαθέσεων της ηγεσίας να ξεκαθαρίσει την κατάσταση, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Να υπενθυμίσουμε ότι η Μ. Δαμανάκη καταφέρθηκε εναντίον των αποφάσεων για συμμετοχή του ΣΥΝ σε αντιπολεμικές εκδηλώσεις, ενώ κατέκρινε και την πολιτική συμμαχιών του. Είχε προηγηθεί η διαφοροποίηση στα πλαίσια της Πολιτικής Γραμματείας των τριών μελών της που ανήκουν στην ανανεωτική πτέρυγα του ΣΥΝ. Ενώ ακολούθησε ομοβροντία δηλώσεων άλλων στελεχών που καταδίκασαν τη στάση της βουλευτού σε ιδιαίτερα έντονο ύφος.

Μέσα σ' αυτό το κλίμα σύγκρουσης ήρθε χτες η σειρά του Ν. Κωνσταντόπουλου να δηλώσει: «Είναι προφανές ότι μετά τις δηλώσεις της Μαρίας Δαμανάκη ότι διαφωνεί με τις θέσεις του ΣΥΝ υπάρχει θέμα. Αυτό το θέμα θα το συζητήσει η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή στην προσεχή συνεδρίασή της».

Είναι η πρώτη φορά - στο χρονικό της κρίσης - που ο πρόεδρος του κόμματος παρεμβαίνει κατ' αυτόν τον τρόπο, παραπέμποντας το θέμα στην ΚΠΕ, η οποία προφανώς δε θα περιοριστεί στη συζήτησή του, αλλά θα λάβει και τις σχετικές αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι.

Στο μεταξύ χτες, τόσο ο Π. Σκοτεινιώτης, όσο και ο Π. Κουναλάκης τάχθηκαν στο πλευρό της Μ. Δαμανάκη, υιοθετώντας τις απόψεις της, ενώ σιγήν ιχθύος τηρούν επί του παρόντος τα μέλη της ΠΓ που προέρχονται από την «ανανεωτική» τάση (Μ. Παπαγιαννάκης, Θ. Μαργαρίτης, Κ. Πουλάκης). Από την πλευρά της ηγεσίας ήταν ο Στ. Πιτσιόρλας, συντονιστής της ΠΓ, αυτός που ανέλαβε χτες από τις σελίδες της «Αυγής» να (ξανά)απαντήσει στη Μ. Δαμανάκη, κατηγορώντας τη για «χονδροειδής παραποιήσεις και αστήρικτες συκοφαντίες» και να υπερασπιστεί τα σημεία της πολιτικής του ΣΥΝ που δέχτηκαν τα πυρά της.

ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Προωθούν ολιγοπώλιο στους ευρωπαϊκούς ουρανούς

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).--

Η Κομισιόν προτείνει μειωμένες και χρονικά περιορισμένες κρατικές ενισχύσεις προς τις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρίες, που έχουν πληγεί μετά τα γεγονότα της 11/9/2001, προδιαγράφοντας έτσι το ολιγοπώλιο ορισμένων, κυρίως γερμανικών και βρετανικών εταιριών, στους ευρωπαϊκούς «ανοιχτούς ουρανούς».

Σύμφωνα με πρόταση που υιοθέτησε χτες η Κομισιόν, μετά από εισήγηση της αντιπροέδρου Λογιόλα ντε Παλάθιο (Μεταφορές) και του αρμόδιου για τον ανταγωνισμό επιτρόπου Μάριο Μόντι, το Συμβούλιο Υπουργών Μεταφορών καλείται να υιοθετήσει στις 16/10/2001 ένα πακέτο «μέτρων» που, παρά την έκτακτη κρίση, συνεχίζει τη φιλελεύθερη πολιτική «εκσυγχρονισμού» που απειλεί, πλέον, με κλείσιμο μια σειρά από μικρές εταιρίες αερομεταφορών, όπως για παράδειγμα τη βελγική Sabena που τελεί ήδη υπό δικαστική προστασία. Σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν προβλέπεται χορήγηση κρατικής βοήθειας προς τις πληγείσες εταιρίες μόνο για το τετραήμερο μετά την 11/9/2001 που ήταν κλειστός ο εναέριος χώρος των ΗΠΑ, ενώ οι σχετικές αιτήσεις θα υποβληθούν προς έγκριση από την Κομισιόν, ξεχωριστά η κάθε μία. Οι ίδιες οι υπηρεσίες της Κομισιόν εκτιμούν ότι οι απώλειες των εταιριών ήταν μεγάλες, τόσο σε μειώσεις πτήσεων όσο και στο κόστος πρόσθετων μέτρων ασφαλείας.

Οσον αφορά την κρατική βοήθεια για την κάλυψη των πρόσθετων ασφαλίστρων, η Κομισιόν προτείνει τα κράτη - μέλη να μπορούν να εγγυηθούν των ενισχύσεων αλλά μόνο μέχρι το τέλος του έτους (2001) και με την προϋπόθεση ότι οι εταιρίες δε θα βρεθούν σε «πλέον ευνοϊκή» κατάσταση απ' αυτήν που είχαν πριν από την 11/9/2001 και τα μέτρα αυτά θα πρέπει να τεθούν υπό την έγκριση της Κομισιόν. Στο πακέτο συμπεριλαμβάνονται και με μια σειρά δευτερεύουσες προτάσεις, όπως η ανάληψη από το Δημόσιο του κόστους ορισμένων έκτακτων μέτρων ασφαλείας καθώς και το δικαίωμα στις εταιρίες διατήρησης μιας αεροπορικής γραμμής, έστω και αν προσωρινά αναβληθούν οι πτήσεις, εξαιτίας της κρίσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν από την 11/9/2001 υπήρξε σημαντική μείωση των πτήσεων από 15% μέχρι 30%, με αντίστοιχη αύξηση (20-30%) του κόστους των πρόσθετων μέτρων ασφαλείας, ενώ 108 αεροσκάφη παρέμειναν στο έδαφος. Αλλά όπως δήλωσε χτες η αρμόδια επίτροπος Λογιόλα ντε Παλάθιο «η αναδιάρθρωση των αερομεταφορών είχε αρχίσει πριν από τις επιθέσεις και όχι μόνο πρέπει να συνεχιστεί, αλλά και να επιταχυνθεί. Στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι οι αεροπορικές εταιρίες που αντιμετωπίζουν προβλήματα ήδη πριν την έκτακτη κρίση, δεν έχουν πλέον καμία ελπίδα να επιβιώσουν και οι «ευρωπαϊκοί ουρανοί» θα κυριαρχούνται από μερικές, μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού, μεγάλες εταιρίες.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να διεκδικήσουμε πραγματική λύση του Παλαιστινιακού προβλήματος

Συνάντηση με τον Γιασέρ Αραφάτ είχε χτες το βράδυ η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Αμέσως μετά τη συνάντηση η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Εμείς νομίζουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει και ηθική και πολιτική υποχρέωση να ασκήσει πίεση και να διεκδικήσει την πραγματική επίλυση του Παλαιστινιακού προβλήματος. Βεβαίως, είναι αδύνατο να λυθούν τα προβλήματα του παλαιστινιακού λαού, ακόμα και αν αναγνωριστούν τυπικά τα σύνορά του, όταν μέσα στο παλαιστινιακό έδαφος θα υπάρχει ισραηλινός στρατός κατοχής και εποικισμοί».

«Ανακατεύουν» και τους θεούς όλου του κόσμου

Κάθε προσπάθεια, προκειμένου να φανεί χρήσιμος στους Αμερικανούς, καταβάλλει ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, ο οποίος θέλει να πρωτοστατήσει σε μια προσπάθεια να μη χαρακτηριστεί ο πόλεμος, που ξεκίνησαν οι Αμερικανοί, ως θρησκευτικός.

Για το λόγο αυτό, ταξίδευσε χτες στην Κωνσταντινούπολη και συναντήθηκε με τον πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος δέχτηκε να παίξει ενεργό ρόλο στη σύγκληση μιας διάσκεψης των ηγετών των θρησκευτικών δογμάτων, όπου, αν δεν ευλογηθούν οι αμερικανικές ενέργειες, τουλάχιστον να καταδικαστεί η τρομοκρατία.

Πρέπει να αφαιρέσουμε κάθε πρόσχημα θρησκευτικής ηθικής από τους πρωταγωνιστές της τρομοκρατίας, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

«Ηρθα για να ζητήσω τη συμβολή του οικουμενικού πατριάρχη Βαρθολομαίου στην αντιμετώπιση της σημερινής κρίσης», επανέλαβε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξη Τύπου που διοργανώθηκε στην Κωνσταντινούπολη μετά τη συνάντησή του με τον πατριάρχη.

Ο Ελληνας υπουργός σημείωσε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό σήμερα «να αφαιρέσουμε κάθε πρόσχημα θρησκευτικής ηθικής» από τους πρωταγωνιστές της τρομοκρατίας και παρατήρησε ότι η συνεργασία των θρησκευτικών ηγετών είναι ιδιαίτερα σημαντική για να καταδειχτεί ότι οι συγκρούσεις που μας συγκλονίζουν σήμερα δεν είναι θρησκευτικές.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ως ο πνευματικός ηγέτης των Ορθοδόξων, έχει συμβάλει ιδιαίτερα στην κατανόηση και τη συνεργασία με το ισλάμ, αλλά και την εβραϊκή θρησκεία, είπε ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος αναφέρθηκε και στην ιστορική εμπειρία που το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η ορθοδοξία έχει στη συνύπαρξη με το σλάμ.

Ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε, τέλος, ότι θα ενημερώσει τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι για τις συνομιλίες του στο Φανάρι και θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση να ενισχύσει τις πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην οργάνωση μιας μεγάλης διαθρησκευτικής συνάντησης.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Να καταδικαστεί ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος

Εκκληση της ΔΑΣ προς τα συνδικάτα να δώσουν παλλαϊκά χαρακτηριστικά στην αντιπολεμική πάλη τους και προς τη ΓΣΕΕ να τοποθετηθεί στο ζήτημα του πολέμου

Την άμεση σύγκληση της Ολομέλειας της Διοίκησης της ΓΣΕΕ για να τοποθετηθεί στο ζήτημα του πολέμου, ζήτημα κεφαλαιώδες για την εργατική τάξη και τους συμμάχους της, ζητά η παράταξη της ΔΑΣ, καταγράφοντας τις ευθύνες της πλειοψηφίας, ενώ ήδη το λαϊκό κίνημα αγωνίζεται και παίρνει πρωτοβουλίες κατά του πολέμου.

Με επιστολή τους προς το προεδρείο της Συνομοσπονδίας και τα δέκα μέλη της διοίκησης που εκλέγονται με το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ, ζητάνε - για δεύτερη φορά - την άμεση και έκτακτη σύγκληση του οργάνου, γιατί - όπως σημειώνουν - «η κατάσταση που διαμορφώνεται μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στη Ν. Υόρκη και με τις επεμβάσεις, είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και στρέφεται σε βάρος όλων των λαών.

Εμείς που υπογράφουμε αυτό το κείμενο - σημειώνουν τα στελέχη της ΔΑΣ - θεωρούμε ότι η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ έχει ευθύνη, επειδή μέχρι τώρα δεν έχει οριστεί έκτακτη συνεδρίαση της Ολομέλειας, για ένα θέμα που δικαιολογημένα βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής όλων των λαών του κόσμου και ήδη σημαντικά τμήματα του λαϊκού κινήματος, ξεδιπλώνουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες και δράση».

Αναλύοντας τους στόχους αυτού του άδικου πολέμου τονίζουν ότι «οι ιμπεριαλιστές χτυπούν στο Αφγανιστάν, κλιμακώνουν τον πόλεμο ενάντια στους λαούς. Στόχος τους δεν είναι η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, την οποία εξέθρεψαν και αξιοποιούν, αλλά η επέκταση της ιμπεριαλιστικής κυριαρχίας, η κατάκτηση περιοχών στρατηγικής σημασίας, ο έλεγχος των ενεργειακών πηγών, των πετρελαϊκών δρόμων, η καθυπόταξη των λαϊκών κινημάτων και η περιστολή των δημοκρατικών ελευθεριών. Η Ευρωπαϊκή Ενωση συντάσσεται με τις ΗΠΑ, συμμετέχει στις πολεμικές επιχειρήσεις, οργανώνει σφοδρή επίθεση ενάντια στα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες».

Σχολιάζοντας τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης υπογραμμίζουν πως αυτή «εξυπηρετεί τους Αμερικανούς, διαθέτει τον ελληνικό εναέριο χώρο, τα αεροδρόμια, ενεργοποιεί τις αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις, προσαρμόζει το "στρατιωτικό δόγμα" στις ανάγκες της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας. Προσανατολίζει τις ένοπλες δυνάμεις ενάντια στον "εσωτερικό εχθρό", το λαϊκό κίνημα και τους αγώνες του. Ανοίγει για τη χώρα μας και το λαό μας μεγάλες περιπέτειες».

Γι' αυτό και τα δέκα μέλη της διοίκησης καλούν τους εργαζόμενους «να δώσουν τώρα μαζική, ενωτική αγωνιστική απάντηση. Τα συνδικάτα να ξεσηκωθούν, η αντιπολεμική πάλη να πάρει παλλαϊκά χαρακτηριστικά, η ΓΣΕΕ να πάρει πρωτοβουλίες συντονισμού σ' αυτή την κατεύθυνση. Να καταδικάσουμε τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, τη νέα ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων, να απαιτήσουμε να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί. Να απαιτήσουμε να σταματήσει κάθε εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς. Να υπερασπίσουμε και να διευρύνουμε τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες».

ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Το λαϊκό κίνημα αντιδρά

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε το στέλεχος του ΚΚΕ κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στα Χανιά

Στα Χανιά βρέθηκε χτες ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στο πλαίσιο περιοδείας του στην Κρήτη, η οποία θα συνεχιστεί και θα τελειώσει σήμερα με την επίσκεψή του στο Ηράκλειο.

Ο Σπ. Χαλβατζής κατά τη διάρκεια της περιοδείας του συναντήθηκε με το νομάρχη Χανίων και στη συνέχεια επισκέφτηκε το Δημοτικό Γηροκομείο όπου μίλησε με τους εργαζόμενους. Εν μέσω των συναντήσεών του, το μέλος του ΠΓ του Κόμματος, έδωσε συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ, σχολιάζοντας τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας καθώς και τις παγκόσμιες εξελίξεις μετά το νέο πόλεμο που ξεκίνησαν στην πράξη οι ιμπεριαλιστές.

Ενα είναι το ΠΑΣΟΚ. Μια αντιλαϊκή πολιτική εφαρμόζει...

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων ο Σπ. Χαλβατζής, αναφερόμενος στη σημερινή έναρξη του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ επισήμανε: «Σ' αυτό το συνέδριο όλα δείχνουν ότι δεν πρόκειται να αλλάξει η εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή, αντεργατική, οικονομική πολιτική, η λογική της υποταγής στους Ευρωαμερικάνους. Το είπε άλλωστε κατηγορηματικά ο κ. Σημίτης, ότι η σημερινή πολιτική είναι αυτή που θα συνεχιστεί μέχρι τέλους».

«Με την ευκαιρία -συνέχισε ο ίδιος- υπογραμμίζουμε ότι, δεν υπάρχουν πολλά ΠΑΣΟΚ. Ενα είναι, και μια πολιτική εφαρμόζει. Δεν υπάρχει το παλιό - καλό με κοινωνικό πρόσωπο και το εκσυγχρονιστικό αντιλαϊκό ΠΑΣΟΚ. Ολοι μαζί ψηφίζουν την αντιλαϊκή, αντικοινωνική πολιτική. Μαζί εφαρμόζουν τις επιλογές της ΕΕ και των ΗΠΑ. Αυτή είναι η πραγματικότητα και οι εργαζόμενοι, να μην ξεγελαστούν από τις επιχειρούμενες μεταμφιέσεις, με αφορμή το Συνέδριο, που αποσκοπούν στον αποπροσανατολισμό.

Κλείνοντας τη συγκεκριμένη πολιτική του εκτίμηση τόνισε: «Υπάρχουν χιλιάδες εργάτες, άλλοι εργαζόμενοι που βγαίνουν στους δρόμους, αγωνίζονται. Τον κόσμο που αγωνίζεται, ανεξάρτητα από ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές, τους ανθρώπους που ανήκουν ακόμα ιδεολογικά στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ τους καλούμε, ως ΚΚΕ, να εγκαταλείψουν τις πολιτικές αυτών των κομμάτων και να παλέψουν μαζί με όλους όσοι αγωνίζονται ενάντια στην εφαρμοζόμενη πολιτική που έρχεται από την ΕΕ και στηρίζεται από όλες τις πολιτικές δυνάμεις που υποτάσσονται στις πολυεθνικές».

Αντίθετη στο πόλεμο η μεγάλη πλειοψηφία του λαού

Σ' άλλο σημείο της συνέντευξης Τύπου, ο Σπ. Χαλβατζής, αναφερόμενος στη στάση που κρατά η ελληνική κοινωνία απέναντι στον πόλεμο υπογράμμισε με ιδιαίτερη έμφαση: «Η κατάσταση και στη χώρα μας δεν εξελίσσεται με βάση τη λογική της υποταγής που ακολουθεί η κυβέρνηση. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία του λαού είναι αντίθετη στον πόλεμο και στην πολεμική εμπλοκή της χώρας. Τα συνθήματα, ΟΧΙ στον πόλεμο, ΟΧΙ στην εμπλοκή της χώρας μας, ΟΧΙ στον περιορισμό των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών του λαού, αποτελούν βασική κατεύθυνση. Το εργατικό και το μαζικό λαϊκό κίνημα, το φιλειρηνικό, αντιπολεμικό, αντιιμπεριαλιστικό κίνημα αντιδρά».

Το αντιπολεμικό αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, τόνισε αμέσως μετά, «συσπειρώνει ευρύτερες αγωνιστικές δυνάμεις του λαού και της νεολαίας που διαδηλώνουν ενάντια στον πόλεμο, κόντρα στην προσπάθεια των πολιτικών εκπροσώπων των πολυεθνικών να υποτάξουν λαούς και χώρες για την προώθηση των στόχων και επιδιώξεών τους».

Αυτή την κατεύθυνση, ως ΚΚΕ και ΚΝΕ, την ενισχύουμε με όλα τα μέσα, τις δυνάμεις και τις δυνατότητές μας, κατέληξε ο Σπ. Χαλβατζής.

Σ' αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρουμε, ότι χτες αργά το απόγευμα ο Σπ. Χαλβατζής μίλησε στην αίθουσα του Δήμου Χανίων σε εκδήλωση της ΝΕ του Κόμματος για τις πολιτικές εξελίξεις και το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα, με το πρόγραμμα ο Σπ. Χαλβατζής σήμερα Πέμπτη θα βρεθεί στο Ηράκλειο, όπου στις 10.30 το πρωί θα επισκεφτεί τη Νομαρχία, θα συναντηθεί και θα συζητήσει με τους εργαζόμενους της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Στις 11.45 π.μ. θα δώσει συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ στην αίθουσα του Δήμου Ηρακλείου, στις 12.15 θα συναντηθεί με τη δημοτική αρχή και στις 19.30 θα μιλήσει σε ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση για τη στάση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και για τις θέσεις του ΚΚΕ. Η ομιλία θα γίνει στην αίθουσα του Θεατρικού Σταθμού Ηρακλείου.

Ανοιχτή συγκέντρωση της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης»

Η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» καλεί σε ανοιχτή συνάντηση, την Πέμπτη 18 του Οκτώβρη, στις 6.30μ.μ., στην αίθουσα Προπυλαίων του Πανεπιστημίου Αθήνας (κεντρικό κτίριο Πανεπιστημίου 30), για τον αγώνα ενάντια στον πόλεμο και σε οποιαδήποτε εμπλοκή της χώρας μας σ' αυτόν, για την προάσπιση των δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Στην πρόσκλησή της τονίζει πως «η απροκάλυπτη επίθεση στις λαϊκές ελευθερίες και τα δικαιώματα, που επιταχύνεται από τις σχετικές αποφάσεις των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δημιουργεί μια νέα κατάσταση και επιβάλλει την ενεργοποίηση και την πλατύτερη συνένωση των προσπαθειών για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση των δημοκρατικών κατακτήσεων του λαού μας», ενώ χαρακτηρίζει επιτακτική ανάγκη «το δυνάμωμα της συσπείρωσης και του αγώνα ενάντια στην επερχόμενη απειλή».

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Μαχητικές διαδηλώσεις κατά του πολέμου

Συλλαλητήριο μαθητών και άλλων νέων φιλειρηνιστών σήμερα στη Λάρισα

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι αντιπολεμικές κινητοποιήσεις σε όλους τους νομούς της Θεσσαλίας. Καθημερινά οι αγωνιστές της ειρήνης στην περιοχή διαδηλώνουν στους δρόμους των πόλεων, καταδικάζοντας το βρώμικο πόλεμο των ιμπεριαλιστών κατά του αφγανικού λαού.

Χτες, αντιπολεμικό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας, το οποίο διοργάνωσαν πολλοί μαζικοί φορείς τους νομού. Οι φιλειρηνιστές της Καρδίτσας δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν ανυποχώρητα την αντιπολεμική δράση τους και κατήγγειλαν τη συνένοχη στάση στο έγκλημα, που συντελείται κατά του αφγανικού λαού της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και όλων όσοι τη στηρίζουν. Την ανάγκη έντασης της αντιιμπεριαλιστικής πάλης επισήμαναν στις ομιλίες τους στο συλλαλητήριο ο Απ. Πίτσαβος, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καρδίτσας και ο Σ. Στουρνάρας, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης. Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης.

Σήμερα στη Λάρισα θα διαδηλώσουν στους δρόμους της πόλης μαθητές, σπουδαστές και άλλοι νέοι φιλειρηνιστές, συμμετέχοντας στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο που διοργανώνουν οι Ομάδες Πρωτοβουλίας Μαθητών και η Νεανική Δράση για την Ειρήνη στις 12 το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία.

Νέο αντιπολεμικό συλλαλητήριο στη Λάρισα θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Ταχυδρομείου, ύστερα από απόφαση της Γραμματείας της Επιτροπής Φορέων Κατά του Πολέμου, η οποία έχει εξουσιοδοτηθεί από 55 εκπροσώπους φορέων του νομού, προκειμένου να πάρει πρωτοβουλίες για εκδηλώσεις κατά του πολέμου και της συμμετοχής της χώρας σ' αυτόν.

Στη συνέχεια, στον ίδιο χώρο, θα πραγματοποιηθεί αντιπολεμική συναυλία στις 9 μ.μ. με πρωτοβουλία της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη. Και θα ακολουθήσουν μια σειρά άλλες αντιπολεμικές κινητοποιήσεις, που αποφασίζουν οι φορείς, όπως το συλλαλητήριο στις 23 Οκτώβρη, επέτειο της απελευθέρωσης της Λάρισας από τους Γερμανούς.

Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Φορέων Κατά του Πολέμου Λάρισας απευθύνοντας κάλεσμα συμμετοχής στο λαό του νομού, να συμμετάσχει στις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις επισημαίνει: «Ο λαός μας πρέπει να ξεσηκωθεί, να βγει στους δρόμους. Είναι αγώνας για τη ζωή, για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες. Είναι ένας τίμιος και πατριωτικός αγώνας».

Αντιπολεμικό συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί σήμερα και στην Ελασσόνα, το οποίο διοργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης. Στο συλλαλητήριο, που θα πραγματοποιηθεί στις 7.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία, θα μιλήσει ο Κ. Παπακωνσταντίνου, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης.

Το επόμενο μεγάλο αγωνιστικό ραντεβού των φιλειρηνιστών της Μαγνησίας έχει οριστεί για τις 19 Οκτώβρη, με νέα αντιπολεμική συγκέντρωση - συναυλία στην πλατεία Αγίου Νικολάου στο Βόλο, που διοργανώνει η Οργανωτική Επιτροπή Φορέων Κατά του Πολέμου.

Και στα Τρίκαλα, τις επόμενες μέρες θα γίνει ευρεία σύσκεψη εκπροσώπων μαζικών φορέων του νομού για τον περαιτέρω συντονισμό της αντιπολεμικής δράσης.

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
Μεγαλύτερος κίνδυνος η κοινωνική αναστάτωση

Η κοινωνική αναστάτωση είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος σε σχέση με όσα συζητούνται για το ενδεχόμενο χρήσης βιολογικών όπλων, επισήμανε χτες ο ομότιμος καθηγητής Βιοχημείας Κωνσταντίνος Μοίρας, σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Κ. Μοίρας πρόσθεσε ότι είναι πολύ δύσκολο να ξεσπάσει μια επιδημία με την υπάρχουσα ατομική και δημόσια υγιεινή, ενώ τόνισε ότι σε περίπτωση που υπάρξουν μικρά περιστατικά, θα επεκταθούν μόνο αν δεν αντιμετωπιστούν σωστά. Μιλώντας για τις δυνατότητες μικρών ομάδων να παράγουν βιολογικά όπλα, ο Κ. Μοίρας υποστήριξε πως η τεχνογνωσία τέτοιων ομάδων είναι ικανή να παράγει μικρές ποσότητες, ωστόσο δεν έχουν τη δυνατότητα αποθήκευσης και διακίνησης.

Αναφερόμενος στη σωστή αντιμετώπιση για την αντιμετώπιση πιθανής προσβολής, ο Κ. Μοίρας είπε ότι είναι η καλή δειγματοληψία από αέρα, γη, νερό, τρόφιμα, καθώς και βιολογικά υγρά, ώστε να εξακριβωθεί ακριβώς το είδος του μικροβίου που πιθανώς έχει εξαπλωθεί. Για το βακτηρίδιο του άνθρακα ο καθηγητής Βιοχημείας επισήμανε ότι προσβάλλει τα πάντα στον ανθρώπινο οργανισμό, από το δέρμα μέχρι και τα ζωτικά όργανα. Το βακτηρίδιο του άνθρακα μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά, ενώ σημαντικό είναι όσοι μολυνθούν να τα λάβουν άμεσα.

Ο Δ. Ρέππας

Καθησυχαστικός, ως προς το ενδεχόμενο ενός τρομοκρατικού χτυπήματος με βιολογικά όπλα, εμφανίστηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο Δ. Ρέππας εξέφρασε την άποψη ότι παρά το απρόβλεπτο και το αυθαίρετο των τρομοκρατών, δε θα φτάσουμε στο σημείο χρήσης βιολογικών όπλων. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι οι συνέπειες ενός τέτοιου κινδύνου δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν και γι' αυτό το ζήτημα είναι να προληφθούν.

Η αγωνία για τον πόλεμο να γίνει αγωνιστική δράση

Περιοδεία του Γ. Μαυρίκου στα ΕΛΤΑ

Από την περιοδεία του Γ. Μαυρίκου στα ΕΛΤΑ
Από την περιοδεία του Γ. Μαυρίκου στα ΕΛΤΑ
Η υπόθεση του αγώνα ενάντια στο δολοφονικό πόλεμο των ιμπεριαλιστών πρέπει να γίνει υπόθεση όλων των εργαζομένων, ολόκληρου του λαού. Δε φτάνει απλώς να διαμαρτυρόμαστε, πρέπει να κινητοποιηθούμε, να δράσουμε, για να στείλουμε το μήνυμα ότι είμαστε ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ότι θέλουμε την ειρήνη, υπογράμμισε ο Γ. Μαυρίκος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, απευθυνόμενος προς τους εργαζόμενους των ΕΛΤΑ Καισαριανής, κατά τη διάρκεια περιοδείας του εκεί.

Ο Γ. Μαυρίκος, αναλύοντας τους λόγους αυτού του πολέμου, υπογράμμισε καταρχάς πως ο καπιταλισμός όταν διέρχεται κρίση, κάτι που συμβαίνει και τώρα, προσπαθεί να ξεπεράσει τα προβλήματα που αυτή γεννά μέσω πολέμων. Επιπροσθέτως, τόνισε, η περιοχή στην οποία επιτίθενται οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της είναι από τις πιο κρίσιμες γεωστρατηγικά γιατί ο έλεγχός της σημαίνει και έλεγχο των δρόμων του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Ακόμα, σημείωσε, η περιοχή αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση επιχειρήσεων κατά της Κίνας που θα είναι ο επόμενος στόχος των ιμπεριαλιστικών σταυροφοριών. Αλλωστε, επισήμανε, ο πόλεμος αυτός είναι μια ευκαιρία για να χτυπηθούν τα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα όλων των λαών.

Ακόμα αναφέρθηκε στο ασφαλιστικό και τόνισε ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει εγκαταλείψει την προσπάθειά της για να καταργήσει την κοινωνική ασφάλιση αλλά, αντιθέτως, θα επιχειρήσει να περάσει τα σχέδιά της αυτή την περίοδο του πολέμου και θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, ώστε να πείσει πως ασκεί κοινωνική πολιτική για να κατευνάσει τις αντιδράσεις των εργαζομένων. Καταλήγοντας ο Γ. Μαυρίκος τόνισε, για άλλη μια φορά, τη σημασία που έχει, οι εργαζόμενοι να μετατρέψουν την αγωνία τους σε έμπρακτη αγωνιστική δράση, απαιτώντας την άμεση απεμπλοκή της χώρας από τον πόλεμο.

Κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα

Πληθαίνουν σε καθημερινή βάση τα αντιπολεμικά συλλαλητήρια και οι συγκεντρώσεις που διοργανώνουν οι επιτροπές ειρήνης και οι μαζικοί φορείς σε ολόκληρη τη χώρα. Συγκεκριμένα:

Σήμερα Πέμπτη 11/9

- Στις Σέρρες αντιπολεμική συγκέντρωση πραγματοποιείται στις 7.30 το βράδυ στην πλατεία Ελευθερίας των Σερρών, την οποία διοργανώνουν πλήθος μαζικών φορέων.

- Στη Βέροια η Επιτροπή Ειρήνης διοργανώνει συγκέντρωση στις 8.00 μ.μ. στην πλατεία Ελιάς.

- Στην Κοζάνη η Αντιπολεμική Πρωτοβουλία καλεί όλους τους πολίτες της Κοζάνης να πάρουν μέρος στην αντιπολεμική συγκέντρωση που θα γίνει στην Κεντρική Πλατεία της πόλης στις 7.00 μ.μ.

- Στο Αίγιο αντιπολεμικό συλλαλητήριο θα γίνει στις 7.00 μ.μ., στην πλατεία Λαύρας.

- Στην Αρτα η Αντιπολεμική Επιτροπή των φορέων του νομού καλεί τους κατοίκους του νομού να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο κατά του πολέμου, που θα γίνει στην πλατεία Κιλκίς στις 8.00 μ.μ.

- Στη Λευκάδα η Επιτροπή Ειρήνης καλεί σε αντιπολεμικό συλλαλητήριο στην πλατεία του Αγίου Μηνά στις 7.30 μ.μ.

- Στη Χίο μαζικοί φορείς και πολίτες της Χίου καλούν όλο το λαό του νησιού να πάρει μαζικά μέρος στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που διοργανώνουν, στις 6.30 μ.μ., στην είσοδο της Απλωταριάς.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Αγίου Δημητρίου (Μπραχάμι) διοργανώνει πικετοφορία ενάντια στον πόλεμο στις 6.00 μ.μ., από το νέο τέρμα.

Αύριο Παρασκευή 12/9

- Στην Πτολεμαΐδα αντιπολεμική συγκέντρωση διοργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης την Παρασκευή 12 Οκτώβρη στις 7.00 μ.μ. στην Κεντρική Πλατεία της πόλης.

- Στα Γρεβενά η Επιτροπή Ειρήνης και η Αντιπολεμική Επιτροπή διοργανώνουν εκδήλωση κατά του πολέμου στις 8.00 μ.μ. στην Κεντρική Πλατεία.

- Στην Κέρκυρα η Αντιπολεμική Κίνηση Κέρκυρας διοργανώνει στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Σορόκο, παγκερκυραϊκό αντιπολεμικό συλλαλητήριο και καλεί τους Κερκυραίους να πάρουν μέρος.

Τις επόμενες μέρες

- Στον Πολύγυρο Χαλκιδικής, αντιπολεμική συγκέντρωση πραγματοποιείται την Κυριακή 14 Οκτώβρη στις 11 το πρωί στον πεζόδρομο, από φορείς της πόλης.

- Στο Γέρακα Αττικής, μαζικοί φορείς της περιοχής διοργανώνουν αντιπολεμική εκδήλωση στην πλατεία του Γέρακα (στο χώρο του γηπέδου μπάσκετ) την Κυριακή 14 Οκτώβρη στις 6.00 μ.μ. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο Δ. Μπελαντής, διδάκτωρ Συνταγματικού Δκαίου και ο Ν. Στεφανίδης, μέλος της Αντιπολεμικής Επιτροπής Αν. Αττικής και Νομαρχιακός Σύμβουλος. Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο νομάρχης Ανατολικής Αττικής Δ. Φράγκος και ο νομαρχιακός σύμβουλος Θ. Γκοτσόπουλος. Η εκδήλωση θα κλείσει με μουσικό πρόγραμμα από το συγκρότημα του Κώστα Σταυρόπουλου.

- Η Επιτροπή ενάντια στον πόλεμο για την ειρήνη και τα δημοκρατικά δικαιώματα, διοργανώνει την Κυριακή 14 του Οκτώβρη στις 11.00 π.μ. εκδήλωση - συζήτηση στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Κηφισιάς (Διονύσου και Μυρσίνης). Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο Β. Φίλιας, κοινωνιολόγος, ο Δ. Παπαχρήστος, συγγραφέας, ο Θ. Παπανικολάου, δημοσιογράφος, ο Δ. Καλτσώνης, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ και της Δημοκρατικής Συσπείρωσης.

- Στην Κομοτηνή, ο δήμος και οι τοπικοί φορείς διοργανώνουν τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου και ώρα 7.30 μ.μ. αντιπολεμική συναυλία στην κεντρική πλατεία της πόλης (πλατεία Ειρήνης) με τη συμμετοχή τοπικών σχημάτων και μεμονωμένων καλλιτεχνών.

- Στα Ιωάννινα, η Επιτροπή Υπεράσπισης Ατομικών Δικαιωμάτων και Δημοκρατικών Ελευθεριών διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση τη Δευτέρα 15 Οκτώβρη και ώρα 8.00 μ.μ. στην αίθουσα τελετών της «Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας» με θέμα: «Η κήρυξη του πολέμου, τα ατομικά μας δικαιώματα και οι δημοκρατικές ελευθερίες». Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο Α. Ρεμπής πρώην εφέτης και ο συνδικαλιστής Χ. Σμυρνιώτης.

- Στη Λαμία, πλήθος μαζικών και συνδικαλιστικών φορέων διοργανώνουν αντιπολεμικό συλλαλητήριο την Τρίτη 16 Οκτώβρη στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Πάρκου.

- Στην Πάτρα, την Τετάρτη 17 Οκτώβρη στις 7.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο της πόλης θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη φορέων του νομού, με πρωτοβουλία της Επιτροπής Ειρήνης Πάτρας, με σκοπό τη συγκρότηση πλατιάς αντιπολεμικής επιτροπής.

- Στη Σάμο, η Πανσαμιακή Επιτροπή για την Ειρήνη, μαζί με πολλούς άλλους μαζικούς φορείς θα διοργανώσουν πανσαμιακό συλλαλητήριο κατά του πολέμου και της επίθεσης στα δημοκρατικά και λαϊκά δικαιώματα που σχεδιάζουν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ. Το συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 19 Οκτώβρη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στους δρόμους του αγώνα και πάλι

Νέο αντιπολεμικό συλλαλητήριο απόψε, στις 7μμ, στο Αγαλμα του Βενιζέλου

Από πρόσφατη φιλειρηνική κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη
Από πρόσφατη φιλειρηνική κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη
Την αντίθεσή του στον άδικο πόλεμο που εξαπέλυσε ο ιμπεριαλισμός των ΗΠΑ ενάντια στο λαό του Αφγανιστάν, εκφράζει ξανά σήμερα το αντιπολεμικό κίνημα και ο λαός της Θεσσαλονίκης, με αντιπολεμικό συλλαλητήριο στις 7μ.μ. στο άγαλμα του Βενιζέλου.

Το συλλαλητήριο οργανώνεται από την Αντιπολεμική Επιτροπή, τη Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες κι την Αλληλεγγύη, την Πανελλαδική Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών και τη Νεανική Δράση για την Ειρήνη.

Τα βασικά συνθήματα του σημερινού συλλαλητηρίου είναι: Οχι στον πόλεμο. Να σταματήσει κάθε εμπλοκή της χώρας μας. Καμιά περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. «Τώρα είναι ώρα ευθύνης και δράσης», τονίζουν στο κάλεσμά τους οι φορείς που οργανώνουν το συλλαλητήριο. Με το μαζικό, συντονισμένο αγώνα μας «μπορούμε να τους σταματήσουμε».

Μαζί και οι φοιτητές

Στο σημερινό αντιπολεμικό συλλαλητήριο τη θέση του παίρνει και το φοιτητικό κίνημα, δηλώνοντας απερίφραστα την αντίθεσή του στον πόλεμο, απαιτώντας την άμεση απεμπλοκή της χώρας, παλεύοντας ενάντια στην αναπροσαρμογή των δαπανών υπέρ του πολέμου και ενάντια στην κατάργηση δικαιωμάτων και ελευθεριών. Ηδη χτες, αποφάσεις συμμετοχής είχαν πάρει οι σύλλογοι του Γερμανικού, της Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικής, του Αγγλικού, του Ψυχολογικού, του Ιστορικού, της Νομικής και του Φυσικού, ενώ σήμερα αναμένονταν και άλλες αποφάσεις φοιτητικών συλλόγων.

Ενάντια στην ποικιλότροπα εκφρασμένη, συντριπτική στάση της νεολαίας, του λαού και των φοιτητών ενάντια στον πόλεμο, οι παρατάξεις που εκπροσωπούν μέσα στο Πανεπιστήμιο την κυβέρνηση και την πολιτική της (ΔΑΠ, ΠΑΣΠ, Ενωση Ανεξαρτήτων), ουσιαστικά, με τη στάση που κράτησαν μέσα στα όργανα των φοιτητικών συλλόγων, δήλωσαν πως... δε γίνεται κανένας πόλεμος, πως καλώς η χώρας μας συμμετέχει, πως είναι επιβεβλημένη η αύξηση των πολεμικών δαπανών, δέχονται το φτηνό πρόσχημα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας για ό,τι γίνεται στο Αφγανιστάν και σ' όλο τον κόσμο. Οι φοιτητές έχουν ήδη απαντήσει σ' αυτά τα φερέφωνα της κυβέρνησης και του ΝΑΤΟ με τη συμμετοχή τους στα αντιπολεμικά συλλαλητήρια της Θεσσαλονίκης και σ' όλη την Ελλάδα και θα συνεχίσουν να το κάνουν, ακόμα πιο μαζικά και αποφασιστικά.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ

Συνεχίζουμε τη δημοσίευση αποσπασμάτων από τις ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις στην εκδήλωση - συζήτηση που διοργάνωσε το ΚΚΕ σε αίθουσα του ξενοδοχείου «Τιτάνια», στις 2/10/2001, με θέμα: «Οι διεθνείς εξελίξεις μετά το τρομοκρατικό πλήγμα στις ΗΠΑ».

ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ
Συμπαράταξη ενάντια στην πολιτική των ΗΠΑ

Η συγγραφέας Ιωάννα Καρατζαφέρη, μιλώντας στην εκδήλωσε αναφέρθηκε και στα εξής:

«Εφυγα από τη Ν.Υόρκη στις 3 Σεπτέμβρη. Είχα όλο το καλοκαίρι πάρει μέρος στις συνεδριάσεις του Διεθνούς Κέντρου Δράσης για τη διαδήλωση που θα γινόταν το Σάββατο στις 29 του μηνός. Ημουνα πάρα πολύ ενθουσιασμένη με το υψηλό ηθικό που προετοιμαζόταν γι' αυτή τη διαδήλωση που θα γινόταν ενάντια στην πολιτική του Μπους, επειδή θα συναντιόνταν στην Ουάσιγκτον η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Βέβαια, όταν ήρθα εδώ ήταν 3 Σεπτέμβρη και στις 11 έγινε αυτό το μεγάλο κακό. Από τις 11 μέχρι τις 28 του μηνός βρισκόμουνα σε διαρκή επαφή με το Διεθνές Κέντρο Δράσης, αν θα πραγματοποιούσαν τη διαδήλωση. Δε θα σταματήσουν με τίποτα.

Και αν είδατε στην τηλεόραση, πραγματικά μαζεύτηκαν 10.000 άνθρωποι. Οι 10.000 άνθρωποι είναι ένα πολύ μεγάλο νούμερο για την Ουάσιγκτον, γιατί εξ αιτίας των γεγονότων έγιναν μικρές συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις κι ίσως να ήταν καλύτερο.

Βεβαίως, το ότι σκοτώνονται 10.000 άνθρωποι μου δημιουργεί ψυχολογικό πρόβλημα, αλλά εκτός από τους ανθρώπους θέλω να σας πω, ότι στεναχωρήθηκα πάρα πολύ και γι' αυτά τα κτίρια. Γιατί αυτά τα κτίρια τα έχουν χτίσει άνθρωποι είναι τα έργα των εργατικών παιδιών.

Δεν μπορώ ξαφνικά να συμπαραταχτώ με ανθρώπους που σκοτώνουν εν γνώσει τους γνωστούς και άγνωστους, όμως που πάνε τη ζωή πίσω. Η ιδεολογία μου είναι, ότι πρέπει να φτιαχτώ σαν ένας καλύτερος άνθρωπος.

Θέλω να συμπαραταχτώ με όλους εκείνους που ή στην Αμερική ή στις Ευρωπαϊκές χώρες ή στις Ασιατικές ή στις Αφρικανικές ή σε όποιο άλλο μέρος του κόσμου συμπαρατάσσονται ενάντια στην πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών, μ' αυτούς θέλω να συμπαραταχτώ. Δε με νοιάζει πού έχουν γεννηθεί, αν έχουν γεννηθεί στις ΗΠΑ, αν έχουν γεννηθεί στη Γερμανία, την οποία δεν μπόρεσα ποτέ να αγαπήσω, αν έχουν γεννηθεί στο Μαρόκο ή οπουδήποτε αλλού».

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΣ
Οι γεωπολιτικοί στόχοι των ΗΠΑ

Στην παρέμβασή του ο Π. Κουμουνδούρος, Αρχιτέκτονας, είπε ανάμεσα σ' άλλα: «Είχα την καλή τύχη φέτος το καλοκαίρι να διαβάσω το βιβλίο του Μπρζεζίνσκι, "Η μεγάλη σκακιέρα", γραμμένο το '77. Εκεί αναλύονται όλοι οι στόχοι, οι γεωπολιτικοί, της Αμερικής πώς να καταλάβει την καρδιά της Ευρασίας.

Διαβάζοντας το βιβλίο, βέβαια, πριν το γεγονός είχα καταλήξει ότι είναι χρήσιμο να καταλάβεις το τι θα 'θελαν να κάνουν οι Αμερικανοί, αλλά σκεφτόμουν ότι αυτά ποτέ δεν μπορούν να γίνουν στην πραγματικότητα και κατά το ήμισυ το βιβλίο πρέπει να πεταχτεί στα σκουπίδια.

Βέβαια, μετά το γεγονός του Σεπτέμβρη το βιβλίο απέκτησε ιδιαίτερη σημασία. Σ' αυτό επίσης βλέπει κανείς πως κάποια κράτη ακολουθούσαν επί γράμμα κάποιες επιταγές όπως έκανε π.χ. η Γερμανία. Ο ρόλος που της είχε αναθέσει ο Μπρζεζίνσκι το '77 τον εξετέλεσε στη Γιουγκοσλαβία.

Να περάσω αμέσως στις επιπτώσεις λιγάκι, επειδή έζησα αυτά τα χρόνια στην Αμερική και στη Νέα Υόρκη. Εχω βαθιά την αίσθηση ότι δε θα είναι ποτέ πραγματικά ίδια η Αμερική μετά απ' αυτό.

Για πρώτη φορά ξεγυμνώθηκε αυτή η ιστορία των δύο μέτρων και δύο σταθμών, το double standard που λένε στα αγγλικά, ότι άλλα τα στάνταρντς για την Αμερική και άλλα για τον υπόλοιπο κόσμο. Δε θα μπορέσει άλλη φορά να σταθεί ότι οι Αμερικανοί είναι κάτι διαφορετικό.

Εχει ενδιαφέρον ότι περισσότερο αυτή τη φορά υπάρχουν άνθρωποι στην Αμερική και διανοούμενοι που αντιστέκονται, όπως ο Γκορ Βιντάλ τελευταία που είπε ότι στην Αμερική δεν είχαν καταλάβει ακόμα και τον απλό νόμο της φυσικής, ότι όταν έχεις δράση θα έχεις και αντίδραση. Ή συνεχίζει να το επαναλαμβάνει, το έχει πει πολλές φορές και σε παλιότερες συνεντεύξεις ότι "η Αμερική δεν είναι ακόμα πολιτισμός, ουδέποτε ήταν δημοκρατία κλπ".

Τα αίτια, βέβαια, τα ξέρουμε αλλά πρέπει ιδεολογικά να περάσουμε στην αντεπίθεση. Εκλεισαν τώρα 10 χρόνια απ' την κατάρρευση των σοσιαλιστικών χωρών, αλλά εκείνο που φάνηκε ξεκάθαρα είναι ότι αυτή η κρίση του καπιταλισμού ειδικά τα τελευταία 10 χρόνια για να μην πω τα τελευταία 50, είναι απόδειξη ότι δε δουλεύει αυτό το σύστημα. Ηταν μάλιστα χαρακτηριστικό ότι 2 βδομάδες πριν το γεγονός το εξώφυλλο του Economist είχε ...οδηγίες προς ναυτιλλομένους καπιταλιστές να προμηθευτούν αλεξίπτωτα, για να πέσουν μαλακά απ' την κρίση, τόσο ωραία.

Κλείνοντας, θα έλεγα ότι θα πρέπει η φετινή επέτειος της 17ης Νοέμβρη να έχει μια ευρύτερη βαρύτητα και σημασία, δηλαδή είναι μια στιγμή της ιστορίας μας, αλλά πρέπει να έχει μια ευρύτερη απήχηση, να δει ολόκληρη την ελληνική ιστορία, να γίνει μια παραπομπή σε όλη την ελληνική ιστορία και σ' όλο τον πολιτισμό τον ελληνικό, όχι με μια έννοια βέβαια εθνικιστική, σοβινιστική αλλά από τη θετική άποψη τι σημαίνει ιστορία και τι σημαίνει πολιτισμός.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΣΚΛΑΒΟΥΝΟΣ
Αυτονόητο το αντιπολεμικό κίνημα

Στην ομιλία του, ο Γεράσιμος Σκλαβούνος, πολεοδόμος, αναφέρθηκε ανάμεσα σ' άλλα και στα εξής: «Η Αριστερά για πάνω από 100 χρόνια χρησιμοποιεί τον όρο τρομοκρατία και την καταδικάζει.

Ηταν και ένα πρόσχημα για τις κυρίαρχες τάξεις να επιβάλουν διάφορα αντιδημοκρατικά μέσα, όπως μετά από μία απόπειρα δολοφονίας του Κάιζερ έγινε ο νόμος κατά των σοσιαλιστών από το Βίσμαρκ που απαγόρευσε το μαρξιστικό κόμμα, για πάνω από 15 χρόνια.

Και άλλη μια ευκαιρία ήταν για τον Χίτλερ η πυρκαγιά στο Ράισταχ που έβαλε κάποιος παρανοϊκός, αλλά ίσως ήταν βαλτός για να επιβάλει τη δικτατορία του.

Η ενότητα των λαών, το σύνθημα "Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε", μπορεί να υλοποιηθεί. Και ήδη ένα δείγμα αυτής της ενότητας είναι τα Κινήματα κατά της παγκοσμιοποίησης, Σιάτλ, Γκέτεμποργκ, Γένοβα, και ίσως ένας από τους σκοπούς αυτής της εκστρατείας, η οποία, κατά τη γνώμη μου, είχε μεθοδευτεί και πιο πριν, είναι η καταπολέμηση αυτών των κινημάτων.

Συμφωνώ βέβαια, όπως είναι αυτονόητο, για ένα αντιπολεμικό κίνημα, το οποίο πρέπει να συνδεθεί, όπως ειπώθηκε κι εδώ, μ' αυτά τα διεθνή κινήματα. Εγώ θα έλεγα ότι το πλαίσιο το οποίο πρέπει να έχει είναι η καταδίκη της τρομοκρατίας και της συγκεκριμένης τρομοκρατικής πράξης, η απόδοση δικαιοσύνης, αλλά όχι, βέβαια, από τους ίδιους τους Αμερικάνους.

Εδώ χρειάζεται μία παρέμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, δηλαδή από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να γίνει αυτό το πράγμα με πολιτικά και διπλωματικά μέσα και όχι με πολεμικά μέσα. Θυμίζω ότι ο Τσιτσέριν, υπουργός Εξωτερικών της Σοβιετικής Ενωσης το 1921, είχε επεξεργαστεί τις θέσεις ως προς την Κοινωνία των Εθνών, δηλαδή το ενδεχόμενο συμμετοχής της Σοβιετικής Ενωσης και είχε συμφωνήσει και ο Λένιν και εκεί τόνιζε τη σημασία της Γενικής Συνέλευσης των Εθνών, με τη συμμετοχή όμως και των διαφόρων συνδικαλιστικών οργανώσεων και άλλων κινημάτων.

Μια τέτοια πρόταση πρέπει να την ξαναδιατυπώσουμε. Η κατεύθυνση για το αντιπολεμικό κίνημα πρέπει να είναι ενωτική σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερες δυνάμεις και ευρύτερες δυνάμεις σ' αυτό το πλαίσιο, διότι, εάν δεν υπάρξει συμφωνία, εγώ προσωπικά και μόνο με το σύνθημα όχι στον πόλεμο θα συμπαρατασσόμουν. Και αυτό ήταν βέβαια και το σύνθημα και ίσως το μοναδικό της μεγάλης διαδήλωσης στην Ουάσιγκτον προχθές».

ΚΟΛΙΝ ΠΑΟΥΕΛ
Τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί

Επί παντός επιστητού οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, για Ιράκ, Πακιστάν, τον «ιερό πόλεμο της Αλ Κάιντα», ΟΗΕ αλλά και το ενδεχόμενο επέκτασης του πολέμου

Το «περιστέρι» φάνηκε πάλι αλλά με το αληθινό πρόσωπο του ιμπεριαλιστή

Associated Press

Το «περιστέρι» φάνηκε πάλι αλλά με το αληθινό πρόσωπο του ιμπεριαλιστή
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Για πρώτη φορά μετά την εξαπόλυση των αμερικανικών και βρετανικών αεροπορικών επιδρομών την Κυριακή, ο «μεγάλος απών» των ημερών, έκανε την εμφάνισή του, με μία εφ' όλης της ύλης συνέντευξη στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC και στην εκπομπή «Good Morning».

Ο Κόλιν Πάουελ χαρακτήρισε «ανατριχιαστικό» το τηλεοπτικό μήνυμα του εκπροσώπου της «Αλ Κάιντα», Σουλεϊμάν Αμπού Γκέιτ - που μεταδόθηκε το βράδυ της Τρίτης από το δορυφορικό ειδησεογραφικό δίκτυο «Al Jazeera» - που κάλεσε όλους τους μουσουλμάνους σε ιερό πόλεμο, Τζιχάντ, αλλά και προειδοποίησε για περισσότερες πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις. Ο Πάουελ τόνισε ότι ΗΠΑ θα απαντήσουν «στην τρομακτική πρόκληση» της «Αλ Κάιντα»: «Πρόκειται για μια τρομακτική πρόκληση. Ομως σας διαβεβαιώνω ότι θα απαντήσουμε σε αυτή την πρόκληση. Θα συνεχίσουμε αυτή την εκστρατεία έως ότου ο εκπρόσωπος αυτός της "Αλ Κάιντα" να μην έχει πλέον κανένα λόγο να κομπάζει».

Ερωτώμενος εάν ήταν γνώστης της επιστολής του πρέσβη των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Τζον Νεγκρεπόντε, με λίστα που περιέχει δεκάδες χώρες, ο Πάουελ απάντησε σαφέστατα ότι το γνώριζε, ενώ χωρίς να απαντήσει στην ερώτηση κατά πόσο οι επιθέσεις ή οι χερσαίες επιχειρήσεις των ΗΠΑ εκτός του Αφγανιστάν επεκταθούν και σε άλλες χώρες, σαφώς άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, τονίζοντας ότι τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Αναφερόμενος στο Ιράκ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ διαβεβαίωσε ότι θεωρεί αυτονόητο πως «κατάλαβε το μήνυμα» των ΗΠΑ, οι οποίες το προειδοποίησαν κατά οποιασδήποτε απόπειράς του να εκμεταλλευτεί τη σημερινή κρίση με το Αφγανιστάν για να απειλήσει τις γειτονικές του χώρες ή τις μειονότητες που ζουν σε αυτό. «Σκεφτήκαμε ότι θα ήταν χρήσιμο να υπενθυμίσουμε στο Ιράκ τις υποχρεώσεις του βάσει των διαφόρων αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας», δήλωσε ο Πάουελ στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC, προσθέτοντας ότι οι Ιρακινοί απάντησαν θυμωμένα «όπως συνήθως», αλλά «πέρα από τα θυμωμένα λόγια τους, ήταν σαφές ότι κατάλαβαν το μήνυμα». Η προειδοποίηση αυτή διαβιβάστηκε την Κυριακή απευθείας από Τζον Νεγκρεπόντε στον Ιρακινό ομόλογό του Μοχάμεντ αλ-Ντούρι, σε ειδική συνάντηση που είχαν οι διπλωμάτες των δυο χωρών, ανακοίνωσαν διπλωματικές πηγές.

Για Πακιστάν και ΟΗΕ

Πάντως, ο Πάουελ ένιωσε την ανάγκη να δώσει διευκρινίσεις, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ δε βρίσκονται στην περιοχή του Κόλπου ως «εισβολείς». «Βρισκόμαστε στην περιοχή του Κόλπου κατόπιν προσκλήσεως των αραβικών εθνών και η παρουσία μας υπαγορεύεται από το γεγονός ότι το Ιράκ εισέβαλε σε έναν από τους άραβες γείτονές του», τόνισε.

Οσον αφορά στον Πρόεδρο του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ, ο Πάουελ δήλωσε ότι ελέγχει απόλυτα την κατάσταση στη χώρα του παρά τις πρόσφατες αναταραχές που οφείλονται στην αμερικανική επίθεση στο Αφγανιστάν. «Ο Πρόεδρος Μουσάραφ απέδειξε τις περασμένες βδομάδες ότι ασκεί απόλυτο έλεγχο στη χώρα και το στρατό του. Βρίσκεται σε ισχυρή πολιτική θέση... μολονότι χρειάστηκε να αντιμετωπίσει ταραχές, οι οποίες περιορίστηκαν στο μεγαλύτερο μέρος τους», πρόσθεσε ο Πάουελ στις δηλώσεις του στο ABC.

Τέλος, όσον αφορά τον ΟΗΕ, ο Αμερικανός υπουργός εξέφρασε την άποψη ότι θα μπορούσε να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στο Αφγανιστάν όταν το καθεστώς των Ταλιμπάν θα έχει φύγει από την εξουσία. «Ο ΟΗΕ θα μπορούσε να διαδραματίσει έναν πάρα πολύ σημαντικό ρόλο στη μετά Ταλιμπάν εποχή», τόνισε ο Πάουελ, ο οποίος κατέληξε λέγοντας ότι οι ΗΠΑ θα ήθελαν να δουν στο Αφγανιστάν «μια κυβέρνηση που θα αντιπροσωπεύει όλο το λαό του Αφγανιστάν» και ότι βρίσκονται σε επαφή με όλες τις πλευρές «προκειμένου να δούμε πώς θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια τέτοια κυβέρνηση».

ΓΑΛΛΙΑ
Αιχμές Ζοσπέν για το στρατιωτικό σκέλος των επεμβάσεων...

Το ίδιο 24ωρο, βουλευτές του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος κατηγορούν τις βρετανικές τράπεζες για μυστικοπάθεια και αφήνουν υπαινιγμούς για απραξία της κυβέρνησης του Βρετανού πρωθυπουργούμ όσον αφορά τη διαλεύκανση των σχέσεων ανάμεσα σε κυκλώματα ξεπλύματος «μαύρου χρήματος» και της οργάνωσης του Οσάμα μπιν Λάντεν...

ΠΑΡΙΣΙ.--

Δε φαίνεται να συμμερίζεται, στον ίδιο τουλάχιστον βαθμό, ούτε το ζήλο, ούτε τη σπουδή του Βρετανού ομολόγου του Τόνι Μπλερ έναντι της πρωταγωνιστικής συνδρομής που παρέχει το Λονδίνο στην Ουάσιγκτον ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Λιονέλ Ζοσπέν, σύμφωνα τουλάχιστον με τα όσα είπε χτες ενώπιον των μελών της Γερουσίας...

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο πρωθυπουργός Ζοσπέν επισήμανε στη Γερουσία πως η στρατιωτική αντίδραση στις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη θα πρέπει να είναι «ανάλογη με τους στόχους» και πως το Παρίσι θα «διατηρήσει την ελευθερία των αποφάσεών» του, όσον αναφορά σε κάποιους άλλους «στόχους» πέραν του Αφγανιστάν.

«Η Γαλλία σκοπεύει να ελέγξει "όλους τους τύπους συμμετοχής" της, εκτιμώντας πως οι αντιδράσεις δε θα πρέπει να είναι πρωταρχικώς στρατιωτικές, ούτε "μαζικές", και να δείξει τη βούληση για την αποτροπή ή και τον περιορισμό των ζημιών σε βάρος πολιτών. Απαιτείται και μια λύση πολιτική...», φέρεται να τόνισε στη γερουσία ο πρωθυπουργός Ζοσπέν. Ο ίδιος τουλάχιστον φάνηκε να διαφωνεί με τις έξωθεν προσπάθειες που καταβάλλονται από μια σειρά χώρες (κύρια, ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία κλπ.), προκειμένου να συγκροτηθεί στο Αφγανιστάν μια κυβέρνηση διάδοχη του καθεστώτος των Ταλιμπάν λέγοντας πως «δε θα πρέπει να επιβληθούν» στους Αφγανούς λύσεις έξωθεν, τις οποίες μπορεί να μην αποδεχτούν αλλά πως θα πρέπει «μαζί με τους Αφγανούς να βρεθούν λύσεις μέσω ενός διεθνοτικού διαλόγου στην κατεύθυνση πολιτικής εξομάλυνσης της κατάστασης»...

Τέλος, στη διάρκεια της ομιλίας του στη Γερουσία, ο Ζοσπέν φαίνεται πως επέμεινε ιδιαίτερα στην «εξεύρεση ενός μονοπατιού για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή», ενώ άφησε αιχμές για «αλλαγή των αποφάσεων» του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Ιράκ, δίχως άμεσα να καταστεί σαφές προς ποια ακριβώς κατεύθυνση θα πρέπει να «τροποποιηθούν» οι αποφάσεις του Σ.Α. των Ηνωμένων Εθνών...

Ωστόσο, η ομιλία Ζοσπέν στη γαλλική Γερουσία δεν ήταν η μόνη έκφραση τριβών ανάμεσα σε Παρίσι - Λονδίνο...

Εκθεση Γάλλων βουλευτών κατά «Λονδίνου»...

Χτες, δύο Γάλλοι βουλευτές του «Σοσιαλιστικού Κόμματος», οι Βισάν Πεϊγιόν και ο Αρνό Μοντμπούρ δημοσιοποίησαν έκθεση 420 σελίδων, στην οποία κατηγορούν τις λονδρέζικες τράπεζες ότι δεν είναι συνεργάσιμες και πως συμπεριφέρονται «με μυστικοπάθεια» όσον αφορά στις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη διαλεύκανση και την εξάρθρωση κυκλωμάτων που ξεπλένουν «μαύρο χρήμα» και δη αυτών που σχετίζονται με εταιρίες που συνδέονται με τον Σαουδάραβα Οσάμα μπιν Λάντεν... Σε άλλο δε σημείο απαιτούν από το Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ να κάνει «περισσότερα για την αντιμετώπιση της χρηματοδότησης των δικτύων τρομοκρατίας», θεωρώντας πως ο τελευταίος αγνοεί τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα του σ' αυτόν τον τομέα.

Μάλιστα, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στο Παρίσι ο ένας απ' τους δύο βουλευτές - συντάκτες της έκθεσης, ο Αρνό Μοντμπούρ είπε χαρακτηριστικά: «Θέλουμε ο κύριος Μπλερ, ο οποίος γυρνά όλον τον κόσμο, κάνοντας κήρυγμα υπέρ του αγώνα κατά της τρομοκρατίας, να τακτοποιήσει το Σίτι του Λονδίνου, όπου εκεί είναι εντελώς αδύνατο να πάρει κανείς τραπεζικές πληροφορίες»... Ο ίδιος επικαλέστηκε την έρευνα μιας ιδιωτικής εταιρίας (την οποία δεν κατονόμασε), λέγοντας πως «εταιρίες που ανήκουν ή έχουν συνδέσμους με τον νεφελώδη μπιν Λάντεν χρησιμοποίησαν το Λονδίνο και θυγατρικές βρετανικών εταιριών στο εξωτερικό... Στην ίδια έκθεση αναφέρεται πως «περισσότερες από 500 εταιρίες έχουν σχέση με τον Οσάμα μπιν Λάντεν» και πως περίπου 400 μεμονωμένα άτομα έχουν εμπλακεί σε διάφορες δοσοληψίες».

«Είναι αρκούντως ανησυχητικό πως η βρετανική κυβέρνηση δεν αντέδρασε πιο γρήγορα» είπε ο Μοντμπούρ, προκαλώντας άμεσα τα επικριτικά σχόλια ανώνυμων αξιωματούχων του οικονομικού επιτελείου της βρετανικής κυβέρνησης, που έσπευσαν εν πρώτοις να χαρακτηρίσουν την έκθεση, που ετοιμάστηκε από την επιτροπή πληροφοριών της Εθνοσυνέλευσης, με σκοπό να ενημερώσει τους Γάλλους βουλευτές, «ανακριβή και ξεπερασμένη»...

ΗΠΑ
«Φωτογραφίζοντας ενόχους»

Στη δημοσιότητα λίστα των 22 «πιο καταζητουμένων τρομοκρατών»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

«Η τρομοκρατία έχει πρόσωπο και σήμερα το εκθέτουμε σε όλο τον κόσμο ώστε να το δει».

Με τα λόγια τούτα, κατά τη διάρκεια της χτεσινής επίσκεψης του Αμερικανού Προέδρου, Τζορτζ Ουόκερ Μπους, στα κεντρικά γραφεία του FBI, ξεκίνησε αυτό που οι Αμερικανοί ποθούν να γίνει, διεθνής ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας, «υπόθεση όλων», με την ενεργό συμμετοχή στον αγώνα κρατών, οργανισμών, ακόμη και απλών πολιτών.

Ετσι χτες ο Λευκός Οίκος έδωσε στη δημοσιότητα μία λίστα των 22 «πιο καταζητουμένων τρομοκρατών», συμπεριλαμβανομένου και του Οσάμα μπιν Λάντεν, αλλά και άλλων που πιστεύεται ότι συνδέονται με τα μεγάλα τρομοκρατικά χτυπήματα των δεκαετιών του '80 και του '90. Τα υπόλοιπα μέλη της λίστας είναι φυσικά ο Αιγύπτιος Αϊμάν Αλ Ζαουάρι, που φέρεται ως ένας εκ των εγκεφάλων της «Αλ Κάιντα», αλλά και της αιγυπτιακής «Τζιχάντ» και εγκέφαλος της δολοφονίας του Προέδρου Σαντάτ - έχει καταδικαστεί ερήμην του στην Αίγυπτο, σε ισόβια κάθειρξη - ο επίσης Αιγύπτιος Μοχάμεντ Ατεφ, ο φερόμενος ως σκιώδης υπαρχηγός και στρατιωτικός υπεύθυνος της «Αλ Κάιντα». Οι Αιγύπτιοι Αχμέντ Μοχάμεντ Χαμέντ Αλί, Σαΐφ Αλ Αντέλ, Μουσίν Μούσα Ματουάλι Ατβα, Αμπντουλά Αχμέντ Αμπντουλά, Αχμάντ Ιμπραήμ Αλ Μουγκασίλ, οι Σαουδάραβες Αλί Σαέντ Μπιν Αλί Ελ Χούρι, Ιμπραήμ Σαλί Μοχάμεντ Αλ Γιακούμπ, Αμπντελακρίμ Χουσεΐν Μοχάμεντ Αλ Νάσερ. Οι Λιβανέζοι Ιμάντ Φαγιέζ Μουγκνίγια, που θεωρείται και ο ιδρυτής της οργάνωσης «Χεζμπολάχ», καταζητούμενος εδώ και μία εικοσαετία, από την ημέρα δηλαδή που η «Χεζμπολάχ» έκανε το πρώτο της χτύπημα, το 1983 κατά Αμερικανών πεζοναυτών, που είχε ως αποτέλεσμα 241 να χάσουν τη ζωή τους, Αλί Ατβα και Χασάν Ιζ αλ Ντιν. Ο Λίβυος Ανας Αλ Λίμπι. Ο υπήκοος του Κουβέιτ Κχαλίντ Σαΐκ Μοχάμεντ. Οι Κενυάτες Μουσταφά Μοχάμεντ Φαντίλ, Σεΐκ Αχμέντ Σαλίμ Σουεντάν, Φαζούλ Αμπντουλά Μοχάμεντ και Φαχίντ Μοχάμεντ Αλί Μσαλάμ. Ο Τανζανός Αχμέντ Κχαλφάν Κχαϊλάνι και τέλος ο Αμερικανός υπήκοος Αμπντούλ Ραχμάν Γιασίν.

Η νέα λίστα εκφράζει την κοινή προσπάθεια της ομοσπονδιακής αστυνομίας, FBI, και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να επιτύχουν τη σύλληψη των υπόπτων, προσπάθεια που συνοδεύεται με επικήρυξη 5 εκατομμυρίων δολαρίων για την παροχή χρήσιμων πληροφοριών, ενώ ήδη έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης από την Ιντερπόλ για τον Αλ Ζαουάρι, ενώ σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης Τζον Ασκροφτ, ετοιμάζεται ειδική εκπομπή στην αμερικανική τηλεόραση «Most Wanted».

Τα μεγάλα χτυπήματα, για τα οποία καταζητούνται οι εμφανιζόμενοι στη λίστα είναι η αεροπειρατεία στην πτήση 847 της TWA με προορισμό τη Βηρυτό, η βομβιστική επίθεση του 1993 κατά του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, το σχέδιο ανατίναξης αεροπλάνων τζάμπο στην Απω Ανατολή, η βομβιστική επίθεση του 1996 στους πύργους Χόμπαρ της Σαουδικής Αραβίας και οι βομβιστικές επιθέσεις του 1998 στις αμερικανικές πρεσβείες της Κένυας και της Τανζανίας. Ο Οσάμα μπιν Λάντεν, θεωρούμενος ως «αρχιτέκτονας» του μεγάλου τρομοκρατικού χτυπήματος της 11ης Σεπτεμβρίου κατά των Ηνωμένων Πολιτειών, βρίσκεται στη λίστα ως κατηγορούμενος για τις επιθέσεις στις πρεσβείες του Ναϊρόμπι και του Νταρ ες Σαλάαμ.

Βομβαρδίζουν «νύχτα και μέρα»
  • Οι Αμερικανοί μιλούν για πλήρη κυριαρχία του αέρα του Αφγανιστάν...
  • Ο κατάλογος των θυμάτων αμάχων αυξάνεται, ενώ οι Ταλιμπάν μιλούν για τουλάχιστον 70 νεκρούς

Μικρά παιδιά τρέχουν να κρυφτούν σε κάποιο υπόγειο με την έναρξη των βομβαρδισμών

Associated Press

Μικρά παιδιά τρέχουν να κρυφτούν σε κάποιο υπόγειο με την έναρξη των βομβαρδισμών
ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τα αμερικανικά αεροσκάφη συνεχίζουν, «νύχτα και μέρα» -κατά τον προσφιλή χαρακτηρισμό του υπουργού Αμύνης, Ντόναλντ Ράμσφελντ- τους ανηλεείς «χειρουργικούς» βομβαρδισμούς αποκλειστικά σε στρατιωτικούς στόχους... όπως χωριά, νοσοκομεία, κτίρια του ΟΗΕ!

Η βρετανική πολεμική μηχανή που έχει φτάσει στην περιοχή εξακολουθεί να παρέχει επιμελητική υποστήριξη εάν εξαιρέσει κανείς την πρώτη ημέρα που πήρε ενεργό μέρος στους βομβαρδισμούς. Ετσι οι αμερικανικές επιθέσεις στο Αφγανιστάν είναι μοναχικές, αλλά πάντα θανατηφόρες.

Αμερικανικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν επιθέσεις στην περιοχή του Κανταχάρ, στο Νότιο Αφγανιστάν και τα αντιαεροπορικά των Ταλιμπάν απάντησαν με πυκνά πυρά, δίχως να καταφέρουν να πλήξουν τα αεροπλάνα. Το Κανταχάρ πάντως θεωρείται η καρδιά του καθεστώτος των Ταλιμπάν και στην πόλη αυτή σύμφωνα με τους Αμερικανούς, βρίσκεται η έδρα του μουλά Ομάρ, ηγέτη των Ταλιμπάν, η κατοικία του οποίου καταστράφηκε από αμερικανικό πύραυλο. «Ο Ομάρ εγκατέλειψε την κατοικία του λίγα λεπτά πριν την καταστρέψουν οι πύραυλοι», δήλωσε κάτοικος της πόλης.

Οι περισσότερες επιθέσεις εκδηλώθηκαν πάντως ενάντια στο αεροδρόμιο του Κανταχάρ, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει μεγάλος πανικός στις κατοικημένες περιοχές της πόλης, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο αυτόπτες μάρτυρες. Σύμφωνα με τους Ταλιμπάν, κατά τη διάρκεια της νύχτας τουλάχιστον πέντε επαρχίες του Αφγανιστάν αποτέλεσαν στόχο των αμερικανικών επιδρομών. «Επλήγησαν το Κανταχάρ (στο νότο), το Τζαλαλαμπάντ και το Λογκάρ (ανατολικά), το Χεράτ (δυτικά) και ο τομέας του Σομάλι (στην επαρχία της Καμπούλ)», ανέφερε ανώτατος αξιωματούχος των Ταλιμπάν στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο αξιωματούχος του καθεστώτος τόνισε πως υπάρχουν θύματα από τις επιθέσεις, χωρίς όμως να μπορεί να προσδιορίσει τον αριθμό τους, ενώ πρόσθεσε ότι οι δυνάμεις τους απέκρουσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας επίθεση των δυνάμεων της αφγανικής αντιπολίτευσης, στον τομέα της Τουλάκ -που βρίσκεται 160 χλμ νοτιοδυτικά του Τσανγκτσαράν, πρωτεύουσας της επαρχίας Γκορ - Γκορ, σκοτώνοντας 35 με 40 μαχητές της Βόρειας Συμμαχίας. Σύμφωνα πάντα με εκπρόσωπο του καθεστώτος ο τομέας βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο των Ταλιμπάν και στην περιοχή επικρατεί πλέον ηρεμία. Αν και η Βόρεια Συμμαχία δηλώνει ότι είναι έτοιμη να κάνει τη μεγάλη επίθεση κατά του καθεστώτος των Ταλιμπάν, αφού -σύμφωνα με εκπροσώπους τους- οι Ταλιμπάν δεν έχουν πια δυνατότητα ανεφοδιασμού -έχουν κλείσει τα σύνορα με το Πακιστάν- ενώ έχουν υποστεί και μεγάλες ζημιές από τους βομβαρδισμούς.

Αυξάνεται ο κατάλογος των νεκρών

Αν αυτά περίπου λαμβάνουν χώρα στο στρατιωτικό πεδίο, ελάχιστα μπορούν να αλλάξουν την τύχη των εκατομμυρίων αμάχων Αφγανών, που βρίσκονται στην κυριολεξία εγκλωβισμένοι ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά και βομβαρδίζονται ανηλεώς, «νύχτα και μέρα».

Κατά την Τρίτη ημέρα των βομβαρδισμών επλήγη κτίριο, που λειτουργεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους, 4 υπάλληλοι του ΟΗΕ, εντεταλμένοι για την περισυλλογή ναρκών. Σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς», κατά τη διάρκεια της τέταρτης νύχτας των αμερικανικών βομβαρδισμών, τουλάχιστον ένα χωριό, περίπου 20 χιλιόμετρα ανατολικά της Καμπούλ, χτυπήθηκε από πύραυλο «Κρουζ», με αποτέλεσμα δεκάδες άμαχοι να χάσουν τη ζωή τους, χωρίς όμως να διευκρινίζεται ο αριθμός. Κατά το Γαλλικό Πρακτορείο, αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν πως δύο νεαρές γυναίκες και δύο μικρά κορίτσια τραυματίστηκαν από θραύσματα αμερικανικής βόμβας, που έπληξε τα ανατολικά περίχωρα της Καμπούλ. Η βόμβα έπεσε σε φρούριο που δε χρησιμοποιείται πια στο χωριό Ντεχιάγια, περίπου 15 χιλιόμετρα ανατολικά της Καμπούλ, τραυματίζοντας δύο μικρά κορίτσια, τη μητέρα τους και μία νομάδα που ζούσε εκεί κοντά. «Ετοιμαζόμασταν για την πρωινή προσευχή, όταν έπεσε η βόμβα. Οι δύο μου κόρες και η γυναίκα μου τραυματίστηκαν από θραύσματα και σπασμένα γυαλιά», είπε ο αρχηγός της οικογένειας και πρόσθεσε ότι οι τραυματισμένες γυναίκες και τα κορίτσια έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο της Καμπούλ.

Θύματα «χειρουργικής» βόμβας έπεσαν και τέσσερα πρόβατα (!) άλλης οικογένειας νομάδων, που είχε κατασκηνώσει στην περιοχή, όταν καταπλακώθηκαν από ένα τοίχο. «Ο πόλεμος της Αμερικής είναι εναντίον του Ισλάμ και το ότι βάζουν στο στόχο αμάχους όπως εμείς, το αποδεικνύει», είπε ένας χωρικός.

Παράλληλα, το πρακτορείο ειδήσεων AIP, που εδρεύει στο Πακιστάν, ανέφερε ακόμη ότι σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση των Ταλιμπάν, τις τελευταίες τρεις ημέρες σκοτώθηκαν από τις επιθέσεις των συμμαχικών δυνάμεων περί τους 70 αμάχους, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους εκατό.

Φίμωτρο στην ενημέρωση

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ο Λευκός Οίκος έκανε σύσταση προς τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα, ώστε να είναι επιφυλακτικά όσον αφορά την αναμετάδοση μαγνητοσκοπημένων μηνυμάτων του Οσάμα μπιν Λάντεν, λέγοντας ότι μπορεί να περιέχουν κρυμμένες οδηγίες προς τους οπαδούς του για να εξαπολύσουν νέες επιθέσεις.

Η σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα Εθνικής Ασφάλειας Κοντολίζα Ράις επικοινώνησε χτες το πρωί τηλεφωνικώς με τους υπευθύνους των κύριων αμερικανικών τηλεοπτικών δικτύων για να τους ζητήσει να λαμβάνουν υπόψη το ζήτημα αυτό όταν μεταδίδονται τέτοια μαγνητοσκοπημένα μηνύματα του Μπιν Λάντεν, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Αρι Φλέισερ.

Παράλληλα το τηλεοπτικό δίκτυο CNN αποφάσισε να μη μεταδίδει πλέον μαγνητοσκοπημένα μηνύματα του Μπιν Λάντεν ή των υπαρχηγών του, χωρίς προηγουμένως να τα έχει εξετάσει και να έχει συνεννοηθεί με τις αρχές, σύμφωνα με ανακοίνωση του CNN που μεταδόθηκε σήμερα από το ίδιο το δίκτυο. «Το CNN δε θα μεταδίδει πλέον απευθείας δηλώσεις της "Αλ Κάιντα" και θα τις εξετάζει προηγουμένως προτού αποφασίσει τι θα πρέπει να κάνει. Η πολιτική του CNN συνίσταται στην αποφυγή της μετάδοσης οποιουδήποτε μηνύματος για το οποίο πιστεύουμε ότι μπορεί να διευκολύνει άμεσα οποιαδήποτε τρομοκρατική ενέργεια. Για να αποφασίσει τι θα μεταδοθεί, το CNN θα εξετάζει επίσης τις συστάσεις των αρμόδιων αρχών», καταλήγει η ανακοίνωση του δικτύου. Τη στάση αυτή του CNN δείχνει να επικροτεί και ο υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, αφού κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του χτες επαίνεσε το αμερικανικό κανάλι.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Το Κοινοβούλιο ενέκρινε αποστολή στρατευμάτων

Λίγο πριν την έγκριση αποστολής στρατευμάτων

Associated Press

Λίγο πριν την έγκριση αποστολής στρατευμάτων
ΑΓΚΥΡΑ.-

Εγκρίθηκε χτες από το Κοινοβούλιο της Τουρκίας το κυβερνητικό διάταγμα που εξουσιοδοτεί τον τουρκικό στρατό να αποστείλει δυνάμεις του στο εξωτερικό. Το διάταγμα, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, επιτρέπει αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στο εξωτερικό και παρουσία ξένων στρατευμάτων σε τουρκικό έδαφος στο πλαίσιο της αντιτρομοκρατικής εκστρατείας που διεξάγουν οι ΗΠΑ.

Το διάταγμα υιοθετήθηκε με 319 ψήφους υπέρ, 101 κατά και δυο αποχές, σε σύνολο 422 βουλευτών από τους 550 του τουρκικού Κοινοβουλίου. Κατά τη συζήτηση, τα δυο κόμματα του πολιτικού Ισλάμ, που βρίσκονται στην αντιπολίτευση, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο διάταγμα.

Πληροφορίες ωστόσο έκαναν λόγο ήδη χτες για αποστολή από την Τουρκία στις Ηνωμένες Πολιτείες στρατιωτικών συνδέσμων που θα εξασφαλίσουν το συντονισμό με τους Αμερικανούς συμμάχους στις επιχειρήσεις κατά του καθεστώτος των Ταλιμπάν. Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας και εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου, Σουκρού Σινά Γκιουρέλ, «η ομάδα είναι επιφορτισμένη αποκλειστικά και μόνο με αποστολή συνδέσμου... Θα είναι στις Ηνωμένες Πολιτείες και θα συντονίσει την επικοινωνία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του δικού μας Γενικού Επιτελείου όσον αφορά τις επιχειρήσεις, που έχουν την υποστήριξη της Μεγάλης Βρετανίας». Δε διευκρίνισε αν μιλά για επιχειρήσεις στο έδαφος του Αφγανιστάν, ενώ το Γενικό Επιτελείο αρνήθηκε να προβεί στο παραμικρό σχόλιο. Η εφημερίδα «Σαμπάχ» δημοσιεύει πληροφορίες κατά τις οποίες η ομάδα απαρτίζεται από έξι άνδρες με επικεφαλής ένα στρατηγό, που «θα μεταβεί στο Αφγανιστάν μόλις οι Αμερικανοί εγκαταστήσουν εκεί κέντρο διοίκησης».

Η ομάδα φέρεται να είναι ειδικευμένη σε βιολογικά και χημικά όπλα, να υπηρέτησε στο παρελθόν στη νοτιοανατολική Τουρκία στον πόλεμο κατά των Κούρδων του ΡΚΚ και με συμμετοχή σε επιχειρήσεις στο βόρειο Ιράκ, κατά την ίδια πηγή.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μεσούτ Γιλμάζ, προειδοποίησε πάντως χτες για τον κίνδυνο μιας «σπείρας αίματος και φωτιάς», αν οι Ηνωμένες Πολιτείες επεκτείνουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις τους κατά της τρομοκρατίας και σε άλλες χώρες της περιοχής - δηλαδή το Ιράκ, με το οποίο η Τουρκία γειτνιάζει. Σε μια τέτοια κλιμάκωση, διευκρίνισε, «ολόκληρη η περιοχή θα μπορούσε να εμπλακεί σε μία σπείρα φωτιάς και αίματος. Στην περίπτωση αυτή είναι αναπόφευκτο να εμπλακεί και η Τουρκία».

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΗΠΑ
«Να υπάρχει και ένα ανθρωπιστικό στοιχείο»... στον πόλεμο λέει ο Σρέντερ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Η μάχη κατά της τρομοκρατίας «πρέπει να περιλαμβάνει και ένα σημαντικό ανθρωπιστικό στοιχείο... Να μη διεξάγεται απλώς με πολιτικά και διπλωματικά μέσα» είπε αργά προχτές βράδυ ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ συναντώντας τον ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν στη Ν. Υόρκη.

Ο Ανάν απάντησε έκανε λόγο για μία «διαρκή δέσμευση» της διεθνούς κοινότητας έναντι του αφγανικού λαού και πρόσθεσε πως συζήτησε με το Γερμανό καγκελάριο τη βοήθεια με την οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να συνεισφέρει το Βερολίνο...

Αργότερα χτες, ο Γκέρχαρντ Σρέντερ επρόκειτο να έχει στο Λευκό Οίκο συναντήσεις πρώτα απ' όλους με τον Πρόεδρο Τζορτζ Ουόκερ Μπους, στον οποίο επρόκειτο σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ να εκφράσει «τη χωρίς περιορισμούς αλληλεγγύη» της Γερμανίας στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας...

«Αψιμαχίες» στο Κογκρέσο

Προσπάθειες προσέγγισης Μπους με την ηγεσία του Κογκρέσου, μετά την κόντρα όσον αφορά το «μπλακ άουτ» ενημέρωσης, με αφορμή τις «διαρροές»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Μία μόλις μέρα μετά τον εκδηλωμένο θυμό και την αγανάκτηση του Αμερικανού Προέδρου προς το Κογκρέσο, για διαρροές προς τον Τύπο απόρρητων πληροφοριών, ο Μπους ξανάρχισε τις προσπάθειες προσέγγισης ώστε να επισυνάψει «ειρήνη» με την ηγεσία και των δύο νομοθετικών σωμάτων, αποσύροντας μάλιστα την απειλή του για απόκρυψη όλων των απόρρητων πληροφοριών και ενημέρωσης των βουλευτών και γερουσιαστών.

Ετσι χτες εκτάκτως υπήρξε πρόγευμα εργασίας με την ηγεσία του Κογκρέσου, του Τζορτζ Μπους, στην προσπάθειά του αυτή να εξομαλύνει τη διένεξη που έχει ξεσπάσει για την απόκρυψη από τα μέλη σώματος εμπιστευτικών πληροφοριών αναφορικά με τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Στη συνάντηση μετείχαν ο πρόεδρος της Βουλής Ντένις Χάστερτ, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Τρεντ Λοτ, ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία Τομ Ντασλ και ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή, Ντικ Γκέπχαρντ. Αμέσως μετά, τόσο ο Ντασλ όσο και ο Λοτ, έδειξαν ικανοποιημένοι τονίζοντας ότι «ο Πρόεδρος εξέθεσε την άποψή του και εμείς χρειάζεται να είμαστε πιο προσεκτικοί».

Ο Μπους είχε δείξει να ενοχλείται από τις διαρροές πληροφοριών που δημοσιεύτηκαν την περασμένη βδομάδα στον Τύπο, μετά την ενημέρωση των μελών του Κογκρέσου από ειδικούς επί ζητημάτων ασφαλείας, για το μέγεθος του κινδύνου νέων τρομοκρατικών πληγμάτων κατά των ΗΠΑ από το δίκτυο του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Ο Αμερικανός Πρόεδρος απέστειλε προχτές εγκύκλιο προς τα σημαντικότερα στελέχη της κυβέρνησής του, τονίζοντάς τους πως εφ' εξής οφείλουν να περιορίζουν την ενημέρωσή τους επί εμπιστευτικών πληροφοριών μόνο στους οχτώ ανώτερους υπευθύνους των Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο: των επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων και τους Προέδρους των επιτροπών για την Πληροφόρηση στη Βουλή και τη Γερουσία. «Αισθάνθηκα ότι ήταν σημαντικό να στείλω ένα ξεκάθαρο μήνυμα στο Κογκρέσο ότι οι απόρρητες πληροφορίες δεν πρέπει να αποκαλύπτονται» τόνισε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Ομως προτού περάσουν 24 ώρες αναγκάστηκε να ανακρούσει πρύμνα ο Μπους όταν οι αντιδράσεις δεν άργησαν να εμφανιστούν στο Κογκρέσο, και άκουσε τα εξ αμάξης από τους επικεφαλής στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, δημοκρατικό Τζόζεφ Μπίντεν και ρεπουμπλικανό Ρίτσαρντ Χελμς, καθώς κι από τον επικεφαλής των δημοκρατικών στην επιτροπή διεθνών σχέσεων της Βουλής, Τσάιμ Λάντος.

Οι κοινοβουλευτικοί υπενθύμισαν στον Πρόεδρο το καθήκον του έναντι του νόμου να κρατά ενήμερες σε περιόδους κρίσεις, όχι μόνον τις επιτροπές για την Πληροφόρηση, αλλά και τις αντίστοιχες για την Αμυνα και τις Εξωτερικές Υποθέσεις. Ετσι, ο Μπους υποσχέθηκε να «σεβαστεί καταλεπτώς το νόμο» και όλες οι επιτροπές θα ενημερώνονται πλέον κανονικά για τις προόδους στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΑΛ ΚΑΪΝΤΑ
«Ιερός πόλεμος» και προειδοποιήσεις

ΝΤΟΧΑ.-

Η οργάνωση Αλ Κάιντα κάλεσε «τους μουσουλμάνους» σε ιερό πόλεμο (τζιχάντ) κατά των Ηνωμένων Πολιτειών και τους ζήτησε να «επιτεθούν στα συμφέροντα» των Ηνωμένων Πολιτειών σε όλο τον κόσμο. «Ο ιερός πόλεμος είναι καθήκον κάθε μουσουλμάνου», είπε ο Σουλεϊμάν Αμπού Γκάιτ, εκπρόσωπος της οργάνωσης, μιλώντας στο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο «Αλ Τζαζίρα».

Ο εκπρόσωπος χαρακτήρισε τις επιθέσεις στο Αφγανιστάν «σταυροφορία», προειδοποιώντας ότι ο πόλεμος θα μεταφερθεί στην καρδιά της Αμερικής και ότι δε θα σταματήσουν οι επιθέσεις με αεροπλάνα στα οποία θα έχουν εκδηλωθεί αεροπειρατείες. «Οι Αμερικανοί θα πρέπει να γνωρίζουν... Η επίθεση των (κατειλημμένων από αεροπειρατές) αεροπλάνων δε θα σταματήσει» τόνισε αναφερόμενος στις επιθέσεις αυτοκτονίας που σημειώθηκαν στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον. «Να γνωρίζουν ότι με την εισβολή τους στη γη του Αφγανιστάν άνοιξαν μια νέα σελίδα εχθρότητας και σύγκρουσης μεταξύ ημών και των άπιστων δυνάμεων»... και «η μάχη θα συνεχιστεί μέχρι που οι ΗΠΑ να αποσυρθούν από τα μουσουλμανικά εδάφη», πρόσθεσε ο Σουλεϊμάν Αμπού Γκάιτ.

Η οργάνωση πιστεύει στην «τρομοκρατία απέναντι στους καταπιεστές» είπε ο Γκάιτ. Το κανάλι δε διευκρίνισε την προέλευση του μηνύματος αυτού που έμοιαζε να είναι βιντεοσκοπημένο. Ο Γκάιτ είχε εμφανιστεί μαζί με τον Οσάμα Μπιν Λάντεν στη μαγνητοσκοπημένη δήλωση του τελευταίου που είχε μεταδοθεί επίσης από το «Αλ Τζαζίρα» την περασμένη Κυριακή.

Διαβεβαιώσεις Μπλερ προς αραβικό και ισλαμικό κόσμο

ΑΛ ΣΑΑΦΑΑ.-

Αρχισε, χτες, η διήμερη επίσκεψη του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ στο Ομάν, όπου, εκτός από την πραγματοποίηση επιθεώρησης των βρετανικών στρατευμάτων, θα έχει σειρά συναντήσεων με τοπικούς αξιωματούχους.

Μετά από μια πρώτη συνάντηση του Τόνι Μπλερ με τον Σουλτάνο του Ομάν, Καμπούς, Βρετανοί αξιωματούχοι υπογράμμιζαν ότι στόχος της περιοδείας του Μπλερ είναι να καταστήσει σαφή την αποφασιστικότητα των συμμάχων να «πατάξουν την τρομοκρατία και τον μπιν Λάντεν» αλλά και να διαβεβαιώσει, με κάθε δυνατό τρόπο, τον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο ότι «είναι ένας πόλεμος κατά της τρομοκρατίας και σε καμία περίπτωση κατά του Ισλάμ». Επίσης, αν και ο Τόνι Μπλερ φέρεται να δήλωσε ότι «οι τρομοκράτες θα διωχτούν και θα πληχθούν οπουδήποτε και αν βρίσκονται», αξιωματούχοι, που τον συνόδευαν, κυκλοφόρησαν έντυπο υπό τον τίτλο «Βίβλος της Πολιτικής» στο οποίο εμπεριέχονται διαβεβαιώσεις ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις επικεντρώνονται στην περιοχή του Αφγανιστάν και ότι δεν υπάρχουν σκέψεις για οτιδήποτε άλλο.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός επιθεώρησε, χτες, τους, περίπου, 23.000 Βρετανούς στρατιώτες που συμμετέχουν εδώ και αρκετές ημέρες σε κοινά γυμνάσια με το στράτευμα του Ομάν, στους οποίους, όπως ανακοινώθηκε, προσπάθησε να «τονώσει το ηθικό και την αποφασιστικότητα». Ο Μπλερ, στη συνέχεια, θα μεταβεί στην Αίγυπτο, όπου χτες επιβεβαιώθηκαν, από το υπουργείο Εσωτερικών, δημοσιεύματα ότι «μέσα στο Σεπτέμβριο εξαρθρώθηκε πυρήνας της οργάνωσης του μπιν Λάντεν, στην οποία συμμετείχαν και 2 πιλότοι εκπαιδευμένοι σε αμερικανικά ινστιτούτα. Ο στόχος του πυρήνα, όπως φαίνεται, ήταν να καταφέρουν πλήγματα εναντίον αμερικανικών στόχων εντός της Αιγύπτου».

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΙΣΛΑΜΙΚΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ
«Διάλογος και ορισμός της τρομοκρατίας υπό τον ΟΗΕ»
  • Ολοκληρώθηκε η έκτακτη σύνοδος του ΟΙΔ χωρίς καταδίκη των αμερικανικών επιδρομών αλλά με προειδοποίηση για «τεράστιες συνέπειες αν υπάρξει πλήγμα κατά αραβικής ή ισλαμικής χώρας»
  • «Δε θέλουμε έγκρισή τους, θέλουμε τις πράξεις τους», μηνύει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου ενώ εισέρχεται στο χώρο της διάσκεψης

Associated Press

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου ενώ εισέρχεται στο χώρο της διάσκεψης
ΝΤΟΧΑ.-

Στην επόμενη μέρα μετά τις αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν επικέντρωσαν το ενδιαφέρον τους οι υπουργοί Εξωτερικών του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, κατά την έκτακτη σύνοδό τους, στην Ντόχα του Κατάρ. Στο τελικό κοινό ανακοινωθέν, οι 57 υπουργοί, συμπεριλαμβανομένων των 22 του Αραβικού Συνδέσμου, αποφεύγουν να καταδικάσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, αλλά εμμέσως αφήνουν σειρά αιχμών για την τακτική που, μέχρι σήμερα, ακολουθείται και προμηνύεται να συνεχιστεί σε αυτόν τον πολυσυζητημένο «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας». Λίγο πριν το τελικό ανακοινωθέν, πάντως, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπούτσερ, καθιστούσε σαφές ότι «οι ΗΠΑ δεν ενδιαφέρονται για την έγκριση του Οργανισμού σχετικά με τις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν αλλά για το τι θα προσφέρουν με συγκεκριμένες πράξεις στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».

«Στόχος των στρατιωτικών επιχειρήσεων θα πρέπει να είναι μόνον οι ένοχοι των επιθέσεων κατά των ΗΠΑ και κανείς άλλος», τόνισε στην εναρκτήρια ομιλία του ο εμίρης του Κατάρ, σεΐκ Χαμάντ μπεν Χαλίφα αλ Θανί, αφήνοντας σαφείς αιχμές όταν υπογράμμισε ότι «η τρομοκρατία δεν αντιμετωπίζεται με πόλεμο αλλά με διάλογο. Πρόταση που οι ισλαμικές χώρες έχουν επανειλημμένως κάνει, όπως και την πρόταση για διάλογο πολιτισμών». Η ανησυχία που εξέφρασε ο εμίρης του Κατάρ είναι και η κεντρική ιδέα που διέπει το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου.

Στο τελικό κείμενο «απορρίπτεται κατηγορηματικά το ενδεχόμενο επίθεσης εναντίον κάποιας ισλαμικής ή αραβικής χώρας με πρόσχημα τη μάχη κατά της τρομοκρατίας» και καλούνται οι ΗΠΑ και η ΕΕ «να αντιμετωπίσουν τις πραγματικές αιτίες και ρίζες της τρομοκρατίας, και υπό την αιγίδα του ΟΗΕ να ορίσουν ακριβώς τι εννοούν τρομοκρατία». Επίσης, τονίζεται ότι «δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να χαρακτηριστούν τρομοκρατικές, οργανώσεις που αγωνίζονται για το αυτονόητο δικαίωμα της ελευθερίας, της αυτοδιάθεσης και της ανεξαρτησίας, ενάντια σε δυνάμεις κατοχής», μια αναφορά σαφέστατα απευθυνόμενη προς το Ισραήλ και τους Παλαιστινίους.

Επικαλούμενοι την καθυστέρηση άφιξης της επιστολής του υπουργού Εξωτερικών των Ταλιμπάν, Ουακίλ Αχμέτ Μουταουακίλ, οι 57 συμμετέχοντες υπουργοί δεν αναφέρονται καθόλου στο αίτημά του για «καταδίκη των αμερικανικών επιδρομών, καθώς αποτελούν μέρος σταυροφορίας κατά του Ισλάμ», και αρκούνται να εκφράσουν τη βαθιά ανησυχία τους για την τύχη «αθώων και αμάχων». Επαναλαμβάνοντας, μερικώς, και την ομιλία του Παλαιστινίου ηγέτη κατά τη διάρκεια των εργασιών, στο τελικό κείμενο καλείται η διεθνής κοινότητα να «επιλύσει τάχιστα και δίκαια το Παλαιστινιακό», ενώ υπογραμμίζεται ότι «η όποια εκστρατεία κατά της τρομοκρατίας θα πρέπει να τεθεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ».

Τονίζοντας ότι δε θα πρέπει να ταυτιστεί σε καμία περίπτωση το Ισλάμ με την τρομοκρατία και καταδικάζοντας τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε βάρος των ΗΠΑ, το τελικό ανακοινωθέν του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης ολοκληρώνεται χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά στον Οσάμα μπιν Λάντεν, καθώς, όπως τόνιζαν διπλωματικές πηγές του Κατάρ, «τα στοιχεία που μέχρι στιγμής έχουν προσκομισθεί από τις ΗΠΑ είναι ενδεικτικά και όχι αποδεικτικά». Σύμφωνα με Αραβες διπλωμάτες, που συμμετείχαν στην προπαρασκευαστική σύνοδο του 22μελούς Αραβικού Συνδέσμου, την Τρίτη το βράδυ, «δεν επιτεύχθηκε συλλογική συμφωνία για τις επιδρομές, αλλά μόνο για την τύχη των αμάχων».

Μήνυμα προς τον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης απηύθυνε και ο ΓΓ του ΟΗΕ, καλώντας τον «να αναλάβει ενεργό μέρος στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, αφού οι χώρες που τον αποτελούν έχουν υποφέρει από αυτήν, αλλά και να ενεργοποιηθεί για να καταστήσει σαφές ότι το Ισλάμ και η τρομοκρατία δεν ταυτίζονται». Στο περιθώριο της συνόδου έγινε γνωστό ότι το Κατάρ προσέφερε 10 εκατομμύρια δολάρια ανθρωπιστική βοήθεια στο Αφγανιστάν, η Σαουδική Αραβία άλλα 10, τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα 3 και 1 το Ομάν.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ευκαιρία για απολύσεις

Τα τρομοκρατικά χτυπήματα στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον αποτέλεσαν ευπρόσδεκτη ευκαιρία για απολύσεις προσωπικού στη Γερμανία και άλλες χώρες, παρά τα κέρδη των επιχειρήσεων, γράφει η «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ» (6/7 του Οκτώβρη).

«Αυτή η τάση», σύμφωνα με την εφημερίδα, «δεν περιορίζεται μόνο στην αεροπορία. Και σε άλλους κλάδους πολλοί μάνατζερ βλέπουν να ήρθε η ευνοϊκή ευκαιρία για να επωφεληθούν από την κρίσιμη διάθεση...». Στη Γερμανία οι τράπεζες περιήλθαν στον πειρασμό να μειώσουν έξυπνα το πλεονάζον δυναμικό τους. Οχτώ μέρες μετά τις απόπειρες η Dvesdner Bank ανακοίνωσε τη μείωση 1.300 θέσεων, αφού προηγούμενα είχε διαγράψει 6.500 θέσεις εργασίας. Ο Αλεξάντερ Πλενκ, αναλυτής της Τραπεζικής Εταιρίας του Βερολίνου, δήλωσε σχετικά: «Σε εποχές κρίσεων, όπως αυτή, ένα τέτοιο μέτρο δικαιολογείται ευκολότερα στα ΜΜΕ και πείθεται ευκολότερα και ο πληθυσμός! Επίσης η τράπεζα Commeg bank είναι ζήτημα χρόνου ωσότου εξαγγείλει, αυτό στο οποίο από καιρό σπεκουλάρει: να μειώσει το προσωπικό της κατά 10%. Ετσι θα έχαναν την εργασία τους 4.000 υπάλληλοι της τέταρτης κατά σειρά μεγαλύτερης εμπορικής τράπεζας της Γερμανίας».


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ

«Δεν έχει στοιχεία» το Λονδίνο για σχέση των επιθέσεων με το Ιράκ...

ΑΛ ΣΑΑΦΑ.-

Σύμβουλος του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ που τον συνοδεύει στην περιοδεία του σε Ινδία, Ομάν, Αίγυπτο διαβεβαίωνε χτες τους δημοσιογράφους πως το Λονδίνο «δε διαθέτει» στοιχεία, που να συνδέουν το Ιράκ με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη και πως δε θα γίνουν επιθέσεις σε άλλες χώρες δίχως «αδιάσειστες αποδείξεις» και την ενημέρωση ή σύμπνοια των υπολοίπων συμμάχων...

«Δεν έχουμε στοιχεία, που να συνδέουν το ιρακινό καθεστώς με τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου», δήλωσε ο Βρετανός αξιωματούχος, που θέλησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, προς τους δημοσιογράφους που συνοδεύουν τον Τόνι Μπλερ, επιχειρώντας μ' αυτόν τον τρόπο να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκάλεσε η επιστολή του πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, Τζον Νεγκρεπόντε, περί επέκτασης των στρατιωτικών επεμβάσεων «και σε άλλες χώρες και οργανώσεις»...

ΡΩΣΙΑ - ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ
Επιβεβαίωση της συμφωνίας ενάντια στην «τρομοκρατία»

Συνοριακός φρουρός στο Ουζμπεκιστάν

Associated Press

Συνοριακός φρουρός στο Ουζμπεκιστάν
ΤΑΣΚΕΝΔΗ - ΜΟΣΧΑ.--

«Σε συνεχή επαγρύπνηση έναντι των εξτρεμιστών τρομοκρατών», κάλεσε το λαό της χώρας του ο Ουζμπέκος Πρόεδρος Ισλάμ Καρίμοφ, προχωρώντας και σε μία προειδοποίηση εν μορφή απειλής: όσοι σ'αυτή την προσπάθεια (έναντι της τρομοκρατίας) επιδεικνύουν αδιαφορία ή ατομικισμό θα θεωρηθούν συνεργάτες των εξτρεμιστιικών δυνάμεων! Αργότερα, ο Ισλάμ Καρίμοφ επικοινώνησε τηλεφωνικά με το Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν και διαπίστωσε, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου, «ομοιότητες στον τρόπο, με τον οποίο προσεγγίζουν Μόσχα - Τασκένδη τον αγώνα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στο Αφγανιστάν».

Την ίδια ώρα, η Ρωσία επιδίδεται σε έναν εντατικό μαραθώνιο για το συντονισμό του «αντιτρομοκρατικού» μετώπου μεταξύ των χωρών της ΚΑΚ και δη με τις δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας (προαναγγέλλοντας ακόμη και «ασκήσεις προσωπικού» με χώρες της περιοχής), αλλά και την «επανασυγκρότηση», όπως ασαφώς ανακοινώθηκε μέσω του Ρώσου υπουργού Αμυνας, ενός ενιαίου αντιαεροπορικού συστήματος ασφαλείας μεταξύ των χωρών της ΚΑΚ...

«Επαγρυπνείτε», λέει ο Καρίμοφ

Η «έκκληση» του Ουζμπέκου Προέδρου προς το λαό της χώρας του καταγράφηκε σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε χτες στην εφημερίδα «Ο Λόγος του Λαού» και στην οποία ο Ισλάμ Καρίμοφ υποτίθεται πως προσπάθησε να καθησυχάσει τους φόβους των συμπολιτών του πως η παραχώρηση στρατιωτικής βάσης της χώρας του στους Αμερικανούς θέτει το Ουζμπεκιστάν στις πρώτες θέσεις της λίστας αντιποίνων του καθεστώτος των Ταλιμπάν στην Καμπούλ.

«Ορισμένοι άνθρωποι φοβούνται πως η σταθερή προσπάθειά μας για την υπεράσπιση της μητέρας γης και της συμμετοχής μας στο διεθνές αντι-τρομοκρατικό συνασπισμό, μας βάζει στο στόχαστρο της τζιχάντ.... Ομως, δε θα επιτρέψουμε στις δυνάμεις εξτρεμιστών να προσηλυτίσουν τους νέους της χώρας μας και να τους βάλουν σε λάθος δρόμο... Η συνεχής επαγρύπνηση θα πρέπει να γίνει σε όλους μας καθημερινή ρουτίνα. Ο ατομικισμός και η αδιαφορία θα εκλαμβάνονται πλέον ως συνεργασία με τις δυνάμεις των εξτρεμιστών», δήλωσε σιβυλλικά ο Καρίμοφ, δίχως βεβαίως να είναι σίγουρο πως κατάφερε μ' αυτά τα λόγια να καθησυχάσει τις ανησυχίες του λαού της χώρας του...

Αργότερα, ο Καρίμοφ συζήτησε αναλυτικά με το Ρώσο πρόεδρο τη συζήτηση στο Αφγανιστάν. Οι δύο ηγέτες (σύμφωνα με το Κρεμλίνο) συμφώνησαν πως έχουν «ομοιότητες στον τρόπο» με τον οποίο προσεγγίζουν την καταπολέμηση της «τρομοκρατίας στο Αφγανιστάν».

Υπερδραστήρια η ρωσική «μηχανή» ασφαλείας

Αργά το βράδυ της Τετάρτης, ανακοινώθηκε πως ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σεργκέι Ιβάνοφ, υιοθετεί την επανασυγκρότηση ενός «ενιαίου αντι-αεροπορικού συστήματος άμυνας» για τις χώρες της ΚΑΚ, ενώ νωρίτερα είχε αποκλείσει, με δηλώσεις του, την παραχώρηση του εθνικού εναέριου χώρου της Ρωσίας σε αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη...

Υπερδραστήριος εμφανίζεται και ο επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Ρουσάιλο, ο οποίος χτες είχε σειρά κρίσιμων επαφών και συναντήσεων στην πρωτεύουσα του Κιργιστάν, Μπισκέκ. Εκεί συζήτησε με τον πρόεδρο του Κιργιστάν, Ασκάρ Ακάγεφ, τη συγκρότηση ενός νέου αντι-τρομοκρατικού κέντρου και ανακοίνωσε πως η βασική αποστολή αυτού του κέντρου, που θα έχει βάσει το Μπισκέκ, θα είναι ο έλεγχος της κατάστασης στο Αφγανιστάν αλλά και στα σύνορα αυτού με τις κεντροασιατικές δημοκρατίες...

Ο Ρουσάιλο είπε μάλιστα σε δημοσιογράφους στο Μπισκέκ πως η δύναμη ταχείας αντίδρασης δυνάμεων της ΚΑΚ θα συμπεριλαμβάνει 400 τάγματα από τη Ρωσία, Καζαχστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν, Λευκορωσία και Αρμενία, πως σύντομα θα έχουν κοινό κέντρο διοίκησης και πως θα διεξάγουν «ασκήσεις προσωπικού» στο Κιργιστάν. Ακολούθως, ο Ρουσάιλο είχε εκτάκτως συνάντηση στο Μπισκέκ με τους επικεφαλής των αστυνομικών και ειδικών δυνάμεων των έξι χωρών που ανήκουν στο Σύμφωνο της Σαγκάης (Ρωσία, Κίνα, Καζαχστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν και Ουζμπεκιστάν)... Το αποτέλεσμα της συνάντησης αυτής δεν έγινε άμεσα γνωστό.

ΚΙΝΑ
Αντίθεση σε πιθανότητα επιθέσεων σε άλλες χώρες

Επίσκεψη Μπους την ερχόμενη βδομάδα με έμφαση στην αντιτρομοκρατική συνεργασία

ΠΕΚΙΝΟ.-

Η αντιτρομοκρατική συνεργασία ανάμεσα σε Ουάσιγκτον - Πεκίνο θα καταλάβει την πρώτη θέση στην ατζέντα επαφών κατά την επίσκεψη του Προέδρου Τζορτζ Ουόκερ Μπους στην Κίνα την ερχόμενη βδομάδα, ανακοίνωσε χτες ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για τις σχέσεις της χώρας του με τις χώρες της Ανατολικής Ασίας και του Ειρηνικού, Τζέιμις Κέιλι. Ο Κέιλι, που συναντήθηκε χτες με αξιωματούχους της κινεζικής κυβέρνησης (ανάμεσα σ' αυτούς και ο υπουργός Εξωτερικών Τανγκ Ζιαχουάν), είπε πως μετά την ολοκλήρωση των εκεί διήμερων επαφών του, νιώθει βέβαιος πως η επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ στην Κίνα «θα είναι και επιτυχής και παραγωγική»...

«Η συνεργασία ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα στον παγκόσμιο αγώνα έναντι στην τρομοκρατία, είναι πρώτη προτεραιότητα στις σχέσεις μας, και αποτελεί ένα απ' τα σημεία που θα καταστήσει σαφή ο Πρόεδρος Μπους όταν θα επισκεφθεί την Κίνα για συναντήσεις με μέλη του ΑΠΕΚ την ερχόμενη βδομάδα» γράφει η ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας στο Πεκίνο, επικαλούμενη τις δηλώσεις του Τζέιμις Κέιλι.

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Ζινχουά μετέδωσε πάντως πως ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε στον Κέιλι την υποστήριξη του Πεκίνου «στις ενέργειες κατά της τρομοκρατίας» μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη.

Σινικό «όχι» σε επιθέσεις πέραν του Αφγανιστάν

Ωστόσο, ο ίδιος υπουργός, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χτες νωρίτερα με το Βρετανό ομόλογό του Τζακ Στρο, εξέφρασε την αντίθεση της Κίνας στην επέκταση των στρατιωτικών πληγμάτων των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν σε άλλες χώρες...

Σύμφωνα με χτεσινό τηλεγράφημα του κινεζικού πρακτορείου ΝΕΑ ΚΙΝΑ, ο Τανγκ Ζιαχουάν φέρεται να τόνισε με νόημα στον Τζακ Στρο πως «οι στρατιωτικές ενέργειες κατά της τρομοκρατίας πρέπει να κατευθύνονται σε συγκεκριμένους στόχους και να μην επεκταθούν, να μην έχουν επιπτώσεις σε άλλες χώρες ούτε να πάθουν οτιδήποτε αθώοι πολίτες». Και ο Τανγκ κατέληξε λέγοντας στο Βρετανό ομόλογό του πως «όλες οι ενέργειες πρέπει να έχουν στόχο την εξασφάλιση μίας δίκαιης λύσης του αφγανικού θέματος, την αποκατάσταση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή και τη διαφύλαξη της διεθνούς ειρήνης και ανάπτυξης».

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Επιπλέον μέτρα για την «καταστολή των ταραχών»

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-

«Οριστικά και αποτελεσματικά» θα αντιμετωπιστούν, στο εξής, όλοι όσοι συμμετέχουν σε επεισόδια, όλοι όσοι προκαλούν ζημιές σε δημόσια περιουσία τόνιζε, χτες, διά εκπροσώπου του, ο στρατιωτικός ηγέτης του Πακιστάν, Περβέζ Μουσαράφ, ανάμεσα σε εντεινόμενες φήμες περί αναστάτωσης στους κόλπους του στρατεύματος, στις οποίες περικλείεται ακόμη και το ενδεχόμενο πραξικοπήματος. Την ίδια στιγμή, ανεπίσημες πακιστανικές στρατιωτικές πηγές διέρρεαν ότι έγινε αποδεκτό αμερικανικό αίτημα για χρήση, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και μόνο για επιμελητειακή υποστήριξη, δύο αεροπορικών βάσεων στις επαρχίες Μπαλουχιστάν και Σιντχ, παρά το γεγονός ότι η πακιστανική ηγεσία επισήμως επιμένει ότι δε χρησιμοποιείται καμία επίγεια στρατιωτική βάση.

Σύμφωνα με τον Ανουάρ Μαχμούντ, ο στρατηγός Μουσαράφ «είναι αποφασισμένος να δώσει ένα τέλος στις ταραχές και στα επεισόδια που σημειώνονται στη χώρα» και τα οποία οφείλονται «σε παραπληροφόρηση και σε υπερβολές των ισλαμιστών ηγετών». Για τη λήψη περαιτέρω μέτρων, με δεδομένη, ήδη, την παρουσία πολυβολείων και στρατού σε όλους τους δρόμους, ανακοινώθηκε έκτακτη συνεδρίαση, σήμερα, όλων των αξιωματούχων ασφαλείας, αλλά και των κυβερνητών τεσσάρων επαρχιών που συγκλονίζονται από διαδηλώσεις. Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αζίζ Αχμέντ Κχαν προειδοποιούσε τους εκατοντάδες χιλιάδες Αφγανούς πρόσφυγες, ότι «σε περίπτωση συμμετοχής σε επεισόδια θα επαναπατρίζονται άμεσα».

Στο μεταξύ, σε «βραχυκύκλωμα» απέδωσαν αξιωματούχοι του πακιστανικού στρατού την πυρκαγιά που ξέσπασε στην έδρα του ΓΕΣ, στην πόλη Ραουαλπίντι, η οποία κατέστρεψε αρκετά γραφεία πριν κατασβεστεί. Πακιστανοί αξιωματούχοι επέμεναν, και χτες, να διαψεύδουν ότι ελικόπτερα των Ταλιμπάν πραγματοποίησαν πτήσεις, τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, 30 χιλιόμετρα εντός του Πακιστάν, κοντά στο μεθοριακό πέρασμα Τορκχάμ, παρά τις συνεχιζόμενες, περί αυτού, πληροφορίες.

Χτες μεγάλη διαδήλωση κατά των αμερικανικών επιδρομών, αλλά και του Μουσαράφ πραγματοποιήθηκε στο Καράτσι, χωρίς να σημειωθούν εκτεταμένα επεισόδια, όπως τις προηγούμενες ημέρες στην Κουέτα, οπότε και έχασαν τη ζωή τους 5 άνθρωποι. Συγκρούσεις φέρονται να σημειώνονταν, καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, και στις περιοχές κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν, ενώ τα ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδιδαν ότι έγινε δίωρη σφοδρή μάχη ανάμεσα σε Πακιστανούς μεθοριακούς φρουρούς και, περίπου, 30 μαχητές των Ταλιμπάν που προσπάθησαν να περάσουν στο Πακιστάν για να αποφύγουν τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς. Με 3 ισχυρούς ισλαμιστές ηγέτες σε κατ' οίκον περιορισμό, το Συμβούλιο Αμυνας Αφγανιστάν - Πακιστάν, που εκπροσωπεί 35 ισλαμικές οργανώσεις, ανακοίνωσε, χτες, ότι και αυτή η Παρασκευή ανακηρύσσεται σε ημέρα πανεθνικών διαμαρτυριών και διαδηλώσεων.

Προετοιμάζοντας τη δεύτερη φάση
  • Πρόσω ολοταχώς για τις χερσαίες επιχειρήσεις
  • Τη χρήση ελικοπτέρων στο Αφγανιστάν εξετάζουν οι ΗΠΑ
  • Και η Νοτιοανατολική Ασία στο στόχαστρο;

Φόρτωμα βομβών στο αεροπλανοφόρο «Εντερπράιζ»

Associated Press

Φόρτωμα βομβών στο αεροπλανοφόρο «Εντερπράιζ»
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-

«Ο ουρανός του Αφγανιστάν είναι τώρα ελεύθερος για να επιτρέπει στα αμερικανικά αεροπλάνα να πετούν χωρίς να παρενοχλούνται και οι αποστολές είναι επιτυχείς»... «Ομως δεν πρόκειται να αποκαλύψω αν θα αναπτύξουμε ή όχι χερσαίες δυνάμεις»...

Αυτά τα ολίγα αλλά πολύ ενδεικτικά, όσον αφορά το άδηλο τέλος αυτού πολέμου, που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ, από τον ίδιο τον Αμερικανό πρόεδρο σε δηλώσεις του αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης, την Τρίτη το βράδυ, με το Γερμανό καγκελάριο, Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Σύμφωνα με παρατηρητές το κλίμα που επικρατεί στην Ουάσιγκτον όσον αφορά την πορεία των αεροπορικών επιχειρήσεων είναι πανηγυρικό, ενώ ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου, Ρίτσαρντ Μάγιερς, κατά τη διάρκεια συνέντευξής Τύπου, δήλωσε ότι πια οι στόχοι έχουν καταστραφεί και οι αεροπορικές επιχειρήσεις έχουν στραφεί σε μικρότερους, αλλά πιο συγκεκριμένους στόχους. Ετσι, ήδη προετοιμάζεται το επόμενο βήμα, που δεν είναι άλλο από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις επί του εδάφους του Αφγανιστάν. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζονται να χρησιμοποιήσουν μαχητικά και μεταγωγικά ελικόπτερα στο Αφγανιστάν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των Ταλιμπάν και των δυνάμεων του Οσάμα Μπιν Λάντεν», ανακοινώθηκε χτες από αξιωματούχους στο αμερικανικό Πεντάγωνο.

Πρώτα τα ελικόπτερα...

Ομως οι αξιωματούχοι, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν, υποστήριξαν ότι τέτοια, από χαμηλό ύψος, πλήγματα δεν επίκεινται, ενώ τα αμερικανικά μαχητικά αεροπλάνα συνεχίζουν τις αποστολές τους, όλο το 24ωρο, πάνω από το Αφγανιστάν. «Θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας, ότι δεν πρέπει να αναμένεται μία τέτοια ενέργεια, σύντομα», είπε ένας από τους αξιωματούχους απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις προετοιμασίες, που για πρώτη φορά είδαν το φως της δημοσιότητας στο χτεσινό φύλλο της εφημερίδας «New York Times», που θεωρεί ως δεδομένη την έναρξη της επόμενης φάσης.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, ελικόπτερα «UH-60 Blackhawk» και άλλων τύπων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που έχουν σχεδιαστεί για τη μεταφορά επίλεκτων μονάδων για ειδικές επιχειρήσεις, μπορεί να χρησιμοποιηθούν με προστασία από επιθετικά ελικόπτερα «Απάτσι». Βέβαια αυτά τα ελικόπτερα που πετούν σε χαμηλό ύψος, είναι ευάλωτα στα πυρά των στρατιωτικών δυνάμεων των Ταλιμπάν και των ανταρτών που συνεργάζονται με τον Μπιν Λάντεν, τον οποίο οι ΗΠΑ θεωρούν ως εγκέφαλο των επιθέσεων της 11ης Σεπτέμβρη σε Νέα Υόρκη και Ουάσινγκτον, αλλά που οι ίδιες ΗΠΑ τον είχαν τροφοδοτήσει στο παρελθόν με πυραύλους «Στίνγκερ».

Οι αξιωματούχοι αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Los Angeles Times», ότι οι ΗΠΑ προγραμματίζουν επίσης να χρησιμοποιήσουν στρατεύματα για την κατάληψη αεροπορικών βάσεων στο Αφγανιστάν για επιχειρήσεις κατά των ανταρτών. Η εφημερίδα «New York Times» υποστήριξε ότι τα ελικόπτερα θα αναχωρήσουν από βάσεις κοντά, αλλά όχι στο έδαφος του Αφγανιστάν. Ανάλογες είναι οι εκτιμήσεις που κάνουν η εφημερίδα «USA Today», που μάλιστα -σύμφωνα με πηγές της στο Πεντάγωνο- αναφέρει και για ταυτόχρονες επιχειρήσεις επί του εδάφους από ειδικές ομάδες, όπως και η ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού «Time», αλλά και το τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

Διευρυμένο στόχαστρο

Πάντως η ανάλυση των «New York Times», δε σταματά εδώ. Αναφέρει ότι έχει διευρυνθεί πια ο στόχος, αφού «η Ουάσινγκτον εμφανίζεται να έχει στο στόχαστρο περισσότερους από το καθεστώς των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν». Και η αμερικανική εφημερίδα εκτιμά ότι η Νοτιοανατολική Ασία ενδέχεται να είναι η επόμενη, αφού, σύμφωνα με τους Αμερικανούς αξιωματούχους, έχουν ανευρεθεί βάσεις της «Αλ Κάιντα» στις Φιλιππίνες, στην Ινδονησία και τη Μαλαισία, «χώρες που ενδέχεται να είναι οι επόμενοι στόχοι», είτε φανεροί είτε κρυφοί, ενώ επισημαίνει -σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους- ότι αυτός ο πόλεμος θα κρατήσει χρόνια...

Ειδική μνεία γίνεται και για την κατάσταση που επικρατεί στο Πακιστάν, όπου «με πολλές δυσκολίες ο Μουσάραφ προσπαθεί να ελέγξει την έκρυθμη κατάσταση». Πρόκειται για μία χώρα που είναι δεδομένο ότι μπορεί να αποτελέσει σημείο έκρηξης, ειδικά υπό το πρίσμα «ότι είναι ένας απρόθυμος σύμμαχος στην εκστρατεία κατά της τρομοκρατίας» και δεδομένων -όπως επισημαίνουν οι «New York Times»- των «τριβών που υπάρχουν εντός της συμμαχίας, που είναι πάντα παρούσες.

Είμαστε ακόμη ζωντανοί

Και φυσικά ουδείς μπορεί να ξεχνά και τους ίδιους τους Ταλιμπάν, που θεωρούνται από ειδικούς «φοβεροί μαχητές». Οι ίδιοι δηλώνουν ότι οι δυτικές επιθέσεις δεν έχουν εξουδετερώσει το αμυντικό σύστημα του Αφγανιστάν. Σύμφωνα με τον πρεσβευτή του καθεστώτος των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν μουλά Αμπντούλ Σαλέμ Ζαΐφ: «Τα όνειρα των Αμερικανών δε θα πραγματοποιηθούν» και δικαιολόγησε την άποψή του λέγοντας ότι «τα αμερικανικά αεροπλάνα πετούν σε πολύ μεγάλο ύψος ώστε τα πλήγματά τους να είναι ακριβή και τα αμυντικά συστήματα των Ταλιμπάν βρίσκονται εκτός του βεληνεκούς τους, πρόσθεσε. Οι ανακοινώσεις της Ουάσιγκτον σύμφωνα με τις οποίες έχει εξουδετερωθεί η αμυντική ικανότητα των Ταλιμπάν δεν είναι αληθείς. Ο αφγανικός λαός δεν μπορεί να εξαγοραστεί με αμερικανικά χρήματα ή τρόφιμα», είπε ο Ζαΐφ. Τέλος, αναφερόμενος στο θέμα του Γάλλου δημοσιογράφου, Μισέλ Περάρ που συνελήφθη μεταμφιεσμένος σε Αφγανή είπε ότι οι αρχές των Ταλιμπάν προσπαθούν να εξακριβώσουν εάν πρόκειται για δημοσιογράφο ή για κατάσκοπο.

Στην «αντιτρομοκρατική» εκστρατεία η Ρωσία

Τα γεγονότα τρέχουν, το παρασκήνιο «βαρύ» και το σκηνικό του έργου που βλέπουμε αλλάζει συνεχώς, αν κι επί της ουσίας έχει το ίδιο περιεχόμενο: τον αγώνα μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για το ξαναμοίρασμα του κόσμου, των σφαιρών επιρροής και τον έλεγχο χωρών, φυσικού πλούτου και των δρόμων μεταφοράς τους. Σ' αυτές τις συνθήκες γίνονται δύσκολες οι εκτιμήσεις, αφού πολλές πληροφορίες παραμένουν μυστικές, ενώ πολύ συχνά δίνονται στη δημοσιότητα άλλες, με στόχο τον αποπροσανατολισμό. Παρ' όλα αυτά αξίζει κανείς να προσπαθήσει τουλάχιστον να περιγράψει κάποιες σημαντικές κατευθύνσεις, που μπορούν να επιδράσουν στις παραπέρα εξελίξεις. Τέτοια είναι στην προκείμενη περίπτωση και η στάση που κρατά η Μόσχα.

Η συμμετοχή της Ρωσίας στην παγκόσμια «αντιτρομοκρατική» συμμαχία

Πολύ μελάνι έχει χυθεί μετά τις 11 Σεπτέμβρη για να πειστεί και ο τελευταίος πολίτης της Γης ότι όλες οι χώρες και οι λαοί συσπειρώνονται γύρω από τις ΗΠΑ στον πόλεμο που αυτές έχουν κηρύξει ενάντια στον «αφανή» εχθρό. Πίσω από τέτοια κείμενα που περιγράφουν τη «μεγάλη συμμαχία» που συγκροτούν οι ΗΠΑ, συνήθως απουσιάζουν αναφορές και εκτιμήσεις για τις αντιθέσεις και τα συγκρουόμενα συμφέροντα στους κόλπους αυτής της μεγάλης «συμμαχίας». Σαν παράδειγμα αναφέρεται η στάση της Μόσχας. Μάλιστα το όλο ζήτημα παρουσιάζεται με τόση «αφέλεια», λες και λόγος γίνεται για τη σύμπλευση της ΕΣΣΔ και όχι της σημερινής καπιταλιστικής Ρωσίας. Πώς όμως εξηγείται η συμμετοχή της Μόσχας στο όλο «παιχνίδι» που στήνεται στην περιοχή; Είναι αλήθεια ότι στο πρόσφατο ταξίδι του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες η ηγεσία της σημερινής Ρωσίας ανοιχτά έθεσε το θέμα των ανταλλαγμάτων που κατά τη γνώμη της θα έπρεπε να έχει για να προσχωρήσει στη «μεγάλη συμμαχία» των ΗΠΑ. Τέτοια είναι: α) Η άρση της δυτικής κριτικής στην «αντιτρομοκρατική» εκστρατεία στην Τσετσενία, όπου οι«αποσχιστές» Τσετσένοι, βαφτίστηκαν «τρομοκράτες». β) Η ικανοποίηση της αίτησης που έχει υποβάλλει εδώ και τρία χρόνια η Ρωσία για την ένταξή της στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), χωρίς προαπαιτούμενα και όρους που κάποιοι θέλουν να της επιβληθούν. γ) Η συμμετοχή της Ρωσίας στα νέα «συστήματα ασφαλείας», δηλαδή ελέγχου του σύγχρονου κόσμου, που επεξεργάζονται ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, παρακάμπτοντας και μετατρέποντας σε υποχείριά τους διεθνείς οργανισμούς και πριν απ' όλα τον ΟΗΕ. Μιλώντας στο γερμανικό Κοινοβούλιο (και στα γερμανικά) ο Πούτιν είπε μεταξύ άλλων: «Τα συντονιστικά όργανα τα οποία έχουν ως τα τώρα συγκροτηθεί δε δίνουν στη Ρωσία ουσιαστικές δυνατότητες να συμμετέχει στην προετοιμασία και λήψη των αποφάσεων. Σήμερα συχνά οι αποφάσεις παίρνονται χωρίς τη δική μας συμμετοχή και απλώς στη συνέχεια μας ζητάνε επιτακτικά να υποστηρίξουμε αυτές τις αποφάσεις. Και μετά απ' αυτά κάνουν πάλι λόγο για νομιμοφροσύνη προς το ΝΑΤΟ. Μάλιστα λένε ότι χωρίς τη Ρωσία αυτές οι αποφάσεις δεν μπορούν να υλοποιηθούν. Και αναρωτιόμαστε: είναι κάτι το κανονικό αυτό; Πρόκειται για μια πραγματική συνεργασία;» Στην ίδια ομιλία ο Πούτιν έκανε λόγο για διατήρηση των «στερεοτύπων του ψυχρού πολέμου» σε βάρος, βέβαια, της Ρωσίας. «Χωρίς μια σύγχρονη, ισχυρή και σταθερή αρχιτεκτονική ασφάλειας δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε ατμόσφαιρα εμπιστοσύνης», σημείωσε ο Πούτιν. Μ' άλλα λόγια, πρέπει κάποτε και η Ρωσία να πάρει μέρος στη λήψη των αποφάσεων των ισχυρών του καπιταλιστικού κόσμου και να σταματήσουν να τη χρησιμοποιούν απλώς ως «μαϊντανό». δ) Στην παραπάνω κατεύθυνση ο Πούτιν έθεσε και το θέμα του μετασχηματισμού του ΝΑΤΟ σε «περισσότερο πολιτικό οργανισμό» και την ένταξη της Ρωσίας σ' αυτόν. Βέβαια, πολλοί είναι αυτοί πού σημειώνουν πως μπορεί να υπάρχουν και άλλοι λόγοι για τους οποίους η Ρωσία συμμετέχει στην «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» των ΗΠΑ. Σαν τέτοιους συχνά αναφέρουν την προσπάθεια της Μόσχας να «έχει λόγο» στο καθεστώς που θα διαδεχτεί τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Η εφημερίδα «Ιζβέστια» (10/10/01) έγραφε ότι «άρχισε η διαδικασία διαμόρφωσης του νέου κόσμου, και μάλιστα με την πιο πρωτόγονη γεωγραφική έννοια των λέξεων. Η μετασοβιετική Κεντρική Ασία αναπόφευκτα γίνεται ζώνη ευθύνης κάποιου, ή αμερικανική, ή ρωσική, ή ρωσοαμερικανική, ή των ριζοσπαστών ισλαμιστών... Ακριβώς γι' αυτό πρακτικά και δεν υπάρχει περίπτωση η Ρωσία να μην πάρει μέρος σ' αυτόν τον πόλεμο». Δεν είναι πάλι τυχαίο που ο Β. Καλιούζιν, εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου για το ζήτημα της Κασπίας, διαπίστωνε στην εφημερίδα «Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα» (2/10/01) πως γίνεται επικίνδυνη η εκκρεμότητα που έχει προκύψει με το μοίρασμα της Κασπίας, μεταξύ των παρακασπίων κρατών. Επίσης σημειώνεται, ότι μια αποχή της Μόσχας απ' αυτήν την αμερικανόπνευστη επιχείρηση, θα οδηγούσε στην αποκλειστική εδραίωση της επιρροής των ΗΠΑ στη στρατηγική περιοχή. Τέλος, σε ορισμένα δημοσιεύματα του ρωσικού Τύπου αναφέρεται ότι με τη συμμετοχή της η Μόσχα θα προσπαθήσει να «πείσει» τις ΗΠΑ να βάλλουν «νερό στο κρασί τους» και να μην χτυπήσουν χώρες με τις οποίες η Ρωσία έχει και επιδιώκει να αναπτύξει πιο στενές σχέσεις, όπως είναι το Ιράν, το Ιράκ, η Λιβύη κ.ά., όχι βέβαια λόγω «ανθρωπισμού», αλλά γιατί η Μόσχα έχει σοβαρά οικονομικά συμφέροντα σ' αυτές τις χώρες.

Εκείνο όμως που συχνά αποσιωπάται και στη χώρα μας είναι ότι στη νέα κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την προσπάθεια των ΗΠΑ να «εισβάλλουν» στην περιοχή της Κεντρικής Ασίας, η Ρωσία όχι μόνο δεν αδιαφορεί, αλλά προσπαθεί να προσεταιριστεί σε μια στρατηγική συνεργασία την ΕΕ ή μέρος των χωρών της. Στην ίδια ομιλία ο Πούτιν είπε και το εξής: «Κανένας δε βάζει υπό αμφισβήτηση την υψηλή αξία των σχέσεων της Ευρώπης με τις ΗΠΑ. Απλώς έχω την άποψη ότι η Ευρώπη στέρεα και για μεγάλο διάστημα θα εδραιωθεί ως ισχυρό και πραγματικά αυτοτελές κέντρο της παγκόσμιας πολιτικής αν μπορέσει να ενώσει τις δικές της δυνατότητες με τις ρωσικές δυνατότητες: το ανθρώπινο, εδαφικό δυναμικό, τους φυσικούς της πλούτους, το οικονομικό, πολιτιστικό κι αμυντικό δυναμικό της Ρωσίας». Και εδώ δεν είναι καθόλου τυχαία η πρόταση της Ρωσίας να συμμετάσχει στον Ευρωστρατό. Τέλος, η σημερινή ηγεσία της Ρωσίας, ως σύγχρονος εκφραστής των συμφερόντων της ολιγαρχίας της χώρας της, δεν έμεινε αμέτοχη στην παγκόσμια προσπάθεια που γίνεται για τον περιορισμό των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, την καταστολή των λαϊκών κινημάτων, τόσο στο εσωτερικό της Ρωσίας, όσο και διεθνώς. Χαρακτηριστική ήταν η πρόταση της Ρωσίας για ενίσχυση των κατασταλτικών μέσων στις χώρες που συμμετέχουν στο Συμβούλιο της Ευρώπης, με πρόσχημα την καταπολέμηση της «τρομοκρατίας», αλλά και η σύγκληση ομάδας εμπειρογνωμόνων της G-8, (μετά από πρόταση της Ρωσίας) για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Αμφιβολίες και βολές κατά της πολιτικής του Πούτιν

Η «σύμπλευση» πάντως της ρωσικής ηγεσίας στην αντιτρομοκρατική εκστρατεία έχει δημιουργήσει σοβαρές επιφυλάξεις στη ρωσική κοινωνία, και δεν είναι και λίγοι αυτοί που βάλλουν ανοιχτά ενάντια στην πολιτική του Πούτιν. Είναι μάλιστα η πρώτη φορά, που η εξωτερική πολιτική του γίνεται αντικείμενο έντονης κριτικής. Οι βασικές επιφυλάξεις ξεκινούν από το φόβο μήπως η Ρωσία βρεθεί ξαφνικά να συμμετέχει σε έναν μακροχρόνιο πόλεμο, που μπορεί να επεκταθεί στο έδαφος της πρώην ΕΣΣΔ. Δηλαδή δεν είναι τόσο το σύνδρομο του «Αφγανιστάν», όπως μας το παρουσιάζουν, π.χ., τα ελληνικά ΜΜΕ. (Ανοίγοντας εδώ μια παρένθεση πρέπει να σημειώσουμε ότι όλα αυτά τα φαιδρά ότι τάχατες ο σοβιετικός στρατός «ηττήθηκε» από τους Μουτζαχεντίν, εξαιτίας των εδαφικών και κλιματολογικών συνθηκών του Αφγανιστάν στερούνται κάθε σοβαρότητας. Ο σοβιετικός στρατός και η λαϊκή κυβέρνηση του Αφγανιστάν δεν πολεμούσαν τους Μουτζαχεντίν, αλλά με τις ΗΠΑ και το Πακιστάν. Στοιχεία που πρόσφατα ανακοινώθηκαν σημειώνουν ότι οι ΗΠΑ ξόδεψαν σε κείνο τον πόλεμο πάνω από 6 δισ. δολάρια. Ο αγώνας αυτός «πουλήθηκε» από την γκορμπατσοφική «πέμπτη φάλαγγα» η οποία στις αρχές του 1991, (μετά την αποχώρηση του σοβιετικού στρατού) υπέγραψε συμφωνία «αμοιβαίας παραίτησης» με το Πακιστάν από τον εξοπλισμό των «αντιμαχόμενων πλευρών» στο Αφγανιστάν. Συμφωνία που μονομερώς υλοποίησε μόνο η τότε ηγεσία της ΕΣΣΔ, σε βάρος της λαϊκής κυβέρνησης, ενώ το Πακιστάν (και οι ΗΠΑ) εξακολουθούσαν να βοηθούν με κάθε τρόπο τους Μουτζαχεντίν). Δεν πρέπει επίσης κανείς να ξεχνά ότι η Ρωσία έχει ένα μεγάλο αριθμό μουσουλμάνων πολιτών (20%), όπως άλλωστε και η κύρια θρησκεία στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας. Τους παραπάνω κινδύνους της πιθανής αποσταθεροποίησης όλης της περιοχής σημειώνει σε άρθρο του στην αυστριακή «Der Stardard» και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Γεβγκένι Πριμακόφ. Ο ίδιος επισημαίνει ότι το «να τιμωρείς χώρες παραμένει υπόθεση προβληματική». Από τη μεριά της η εφημερίδα «Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα» (9/10/01) εκφράζει τον προβληματισμό της για την κατάσταση που έχει προκύψει και σημειώνει στον τίτλο άρθρου της: «Σπρώχνουν τη Ρωσία ν' αποκτήσει εχθρούς, χωρίς την ίδια ώρα να έχουν εμφανιστεί σύμμαχοι». Οι παραπάνω διαπιστώσεις δείχνουν έναν προβληματισμό που έχει εκδηλωθεί σε κύκλους της πολιτικής «ελίτ» της σημερινής Ρωσίας, που ανησυχούν ότι τα «ανταλλάγματα» που δόθηκαν στη Ρωσία για τη συμμετοχή της στην «αντιτρομοκρατική» εκστρατεία είτε είναι λίγα, είτε θα παραμείνουν υποσχέσεις χωρίς ουσιαστικό αντάλλαγμα.

Οι κομμουνιστές κι ο λαός της Ρωσίας ενάντια στον πόλεμο

Ενάντια στον πόλεμο τάσσονται οι κομμουνιστές και ο λαός της Ρωσίας, όπως προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις που γίνονται και στη χώρα αυτή. Ετσι, σχετικά με την επίθεση σε δημοσκόπηση της ΡΟΜΙΡ στη Μόσχα το 49,9% τάσσεται ενάντια στην «αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση», ενώ το 60% των Μοσχοβιτών θεωρεί ότι η επιχείρηση αυτή στρέφεται και απειλεί την ασφάλεια της Ρωσίας. Σε άλλη έρευνα σε πανρωσική κλίμακα της VCIOM το 54% θεωρεί ότι η Ρωσία, πρέπει να κρατήσει ουδέτερη στάση, ενώ ενάντια στην παραχώρηση των ρωσικών βάσεων στο Τατζικιστάν για τη διεξαγωγή της αμερικανικής εκστρατείας τάσσεται το 69%. Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), προχώρησε σε κριτική προς την εξωτερική πολιτική του ρώσου Προέδρου. Οπως αναφέρεται στην Ανακοίνωση του Προεδρείου της ΚΕ του ΚΚΡΟ: «Θεωρούμε ότι η ηγεσία της Ρωσίας δε θα πρέπει να ικανοποιεί τις ιδιοτροπίες της επιθετικής πολιτικής των ΗΠΑ. Πρέπει να δράσει αυστηρά στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου, σύμφωνα με τα εθνικά συμφέροντα της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Ο πρόεδρος Β. Β. Πούτιν δεν κάνει ό,τι θα έπρεπε για να μη συρθεί η χώρα μας σ' ένα νέο αφγανικό πόλεμο. Αυτό μπορεί να έχει βαρύτατες συνέπειες τόσο στο εσωτερικό της Ρωσίας, όσο και πέρα από τα σύνορά του». Τέλος, έντονη ήταν κι η καταδίκη του πολέμου και των ιμπεριαλιστών από το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα της Ρωσίας (ΚΕΚΡ), το οποίο τις επόμενες μέρες προτίθεται να αναλάβει αντιπολεμικές πρωτοβουλίες.


Ελισαίος ΒΑΓΕΝΑΣ

ΙΝΔΙΑ
Μέρα Πανεθνικής Δράσης αύριο

Τα κόμματα της Αριστεράς και ο λαός της Ινδίας ξεσηκώνονται κατά του πολέμου

Από αντιπολεμική συγκέντρωση της περασμένης βδομάδας στην Ινδία

Associated Press

Από αντιπολεμική συγκέντρωση της περασμένης βδομάδας στην Ινδία
ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-

Ημέρα Πανεθνικής Δράσης ενάντια στον πόλεμο θα είναι η Παρασκευή 12 Οκτώβρη στην Ινδία: Τα αριστερά κόμματα, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας (Μαρξιστικό), το Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας, το Αριστερό Μπλοκ και άλλοι σχηματισμοί καλούν το λαό της χώρας τους να κινητοποιηθεί ενάντια στον άδικο πόλεμο που οι ΗΠΑ και οι ΝΑΤΟικοί σύμμαχοί τους έχουν εξαπολύσει στο Αφγανιστάν. Σε κοινή ανακοίνωσή τους, τα κόμματα αναφέρουν:

«Οι ένοπλες δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν ξεκινήσει τη στρατιωτική τους επίθεση στο Αφγανιστάν. Διάφορες πόλεις έχουν βομβαρδιστεί από αμερικανικά και βρετανικά πολεμικά αεροσκάφη και πλοία. Νέες επιθέσεις αναμένονται.

Τα Αριστερά Κόμματα έχουν δηλώσει ότι οι πιθανοί υπεύθυνοι των τρομοκρατικών επιθέσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες της 11ης Σεπτέμβρη θα πρέπει να δικαστούν, μέσω των διαδικασιών των Ηνωμένων Εθνών και στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Από τον κλιμακούμενο πόλεμο που εξαπολύθηκε ενάντια στο Αφγανιστάν, θα υποφέρει κατά κανόνα ο λαός αυτής της χώρας. Τα βλήματα και οι βόμβες που θα ρίξουν σ' αυτήν τη χώρα θα σκοτώσουν χιλιάδες αθώους ανθρώπους.

Ολοι οι δημοκρατικοί και ειρηνόφιλοι άνθρωποι στη Νότια Ασία ανησυχούν ιδιαίτερα για τις απώλειες του πολέμου και τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στην περιοχή.

Τα Αριστερά Κόμματα επαναλαμβάνουν επίμονα το αίτημά τους στην κυβέρνηση, να μη λάβουν μέρος σ' αυτόν τον πόλεμο που χορηγείται από την Αμερική. Ενα τέτοιο βήμα θα έχει επικίνδυνες επιπτώσεις για την περιοχή μας και για την εθνική κυριαρχία των χωρών μας.

Τα Αριστερά Κόμματα καλούν σε κοινή διαδήλωση ενάντια σ' αυτόν τον μονόπλευρο πόλεμο που έχει εξαπολύσει η Αμερική και οι ΝΑΤΟικοί σύμμαχοί της. Τα Αριστερά Κόμματα καλούν τα μέλη και τους φίλους τους να κινητοποιήσουν το λαό και να πραγματοποιήσουν διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις σε ολόκληρη τη χώρα στις 12 Οκτώβρη, απαιτώντας τον τερματισμό του πολέμου και να ξεκινήσουν τον αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία σύμφωνα με τους διεθνείς νόμους».

«Απαιτούμε τον τερματισμό του πολέμου»

Κομμουνιστικά κόμματα τοποθετούνται κατά του πολέμου των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο Αφγανιστάν

Διαδήλωση κατά του πολέμου στη Ρωσία

Associated Press

Διαδήλωση κατά του πολέμου στη Ρωσία
Κομμουνιστικά κόμματα στη Ρωσία, στη Γερμανία και στη Φινλανδία με τοποθετήσεις τους τονίζουν ότι ο πόλεμος των ΗΠΑ και των συμμάχων τους δημιουργεί κινδύνους για την ανθρωπότητα...

Το ΚΚΡΟ

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Προεδρείο της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), μετά από συνεδρίασή του, υπογραμμίζεται: «Το ΚΚΡΟ καταδικάζει αποφασιστικά την τρομοκρατία σε οποιεσδήποτε εκδηλώσεις της. Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά η σταθερή θέση μας. Μετά τα τραγικά γεγονότα στις 11 του Σεπτέμβρη 2001 η κλιμάκωση της βίας ενισχύεται. Οι ΗΠΑ και ο στενός σύμμαχός τους, η Μεγάλη Βρετανία, ξεκίνησαν πολεμικές επιχειρήσεις στο έδαφος του Αφγανιστάν. Τα γεγονότα προσλαμβάνουν όλο και πιο επικίνδυνο χαρακτήρα, αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών, των προσφύγων. Αυτές οι ενέργειες εγκυμονούν τον κίνδυνο επέκτασης των ευρείας κλίμακας ένοπλων συγκρούσεων στο έδαφος άλλων κρατών. Είναι ολοφάνερο ότι παρόμοια χρήση της στρατιωτικής δύναμης οδηγεί στη μακροχρόνια όξυνση της κατάστασης στην Κεντρική Ασία, επιδεινώνει τη δραματική κατάσταση στη Μέση Ανατολή και φέρνει την πυρκαγιά του πολέμου κοντά στα σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Είμαστε κατά του πολέμου. Ο πόλεμος δεν μπορεί να είναι μέσο επίλυσης των προβλημάτων της τρομοκρατίας. Πρέπει, πριν απ' όλα, να εξαλειφθούν οι βαθιές αιτίες που γεννούν το φαινόμενο. Θεωρούμε ότι η ηγεσία της Ρωσίας δεν πρέπει να ικανοποιεί την επιθετική πολιτική των ΗΠΑ. Θα πρέπει να ενεργήσει αυστηρά στα πλαίσια του Διεθνούς Δικαίου, σύμφωνα με τα εθνικά συμφέροντα της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Ο Πρόεδρος Β. Β. Πούτιν δεν κάνει τα πάντα για να αποτρέψει το σύρσιμο της χώρας μας σε νέο αφγανικό πόλεμο».

Η Ενωση Κομμουνιστικών Κομμάτων-ΚΚΣΕ

Φιλειρηνική κινητοποίηση στη Γερμανία

Associated Press

Φιλειρηνική κινητοποίηση στη Γερμανία
Δήλωση σχετικά με τον νέο πόλεμο των ΗΠΑ κατά του Αφγανιστάν έδωσε στη δημοσιότητα ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ενωσης Κομμουνιστικών Κομμάτων-ΚΚΣΕ, Ολέγκ Σένιν. Σε αυτήν τονίζει:

«Αν πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, οι βομβαρδισμοί της Καμπούλ, του Κανταχάρ και άλλων πόλεων του Αφγανιστάν δεν είναι καθόλου αντιτρομοκρατική επιχείρηση, όπως μας την παρουσιάζουν, αλλά μια πραγματική αεροπορική επίθεση. Η ηγεσία των ΗΠΑ διέδωσε ότι τάχα θα βομβαρδίσουν μόνο τις βάσεις μαχητών και στρατόπεδα εκπαίδευσης τρομοκρατών, στην ουσία όμως σκοτώνεται άμαχος κόσμος... Αντί να βρουν και να δικάσουν τους πραγματικούς υπαίτιους των τρομοκρατικών ενεργειών στις 11 του Σεπτέμβρη στις ΗΠΑ εφαρμόζουν στο Αφγανιστάν ό,τι εφάρμοσαν στη Γιουγκοσλαβία. Παρά τις επανειλημμένες δηλώσεις του Ρώσου Προέδρου ότι η Ρωσία δε θα συμμετάσχει στην πολεμική επιχείρηση των ΗΠΑ, η επιδίωξη της αμερικανικής ηγεσίας να παρασύρει σ' αυτή τις Δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας και μέσα απ' αυτές και τη Ρωσία, προκαλεί όλο και μεγαλύτερη ανησυχία. Αν οι ΗΠΑ αρχίσουν χερσαία επιχείρηση, τότε οι Ταλιμπάν δε θα έχουν πού να πάνε και θα πάνε προς το Βορρά, στο Ουζμπεκιστάν και στο Τατζικιστάν, με τις οποίες η Ρωσία συνδέεται, μέσα από συμφωνίες, με αμοιβαίες υποχρεώσεις. Οι ΗΠΑ εκπαίδευσαν τους Ταλιμπάν για να πολεμήσουν ενάντια στην ΕΣΣΔ και τώρα θερίζουν θύελλα. Η κατάληψη του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν είναι άμεσο αποτέλεσμα της πραγματικής φυγής των στρατευμάτων μας απ' αυτή τη χώρα και της πλήρους αποτυχίας της ρωσικής διπλωματίας στην κεντροασιατική κατεύθυνση. Θεωρώ την απερίσκεπτη απόσυρση των σοβιετικών στρατευμάτων τεράστιο λάθος. Εξαιτίας του Γκορμπατσόφ εγκαταλείψαμε τότε τους Αφγανούς φίλους μας και ο Γιέλτσιν και η ομάδα του τους πρόδωσαν εντελώς. Και, τώρα, 12 χρόνια μετά την αποχώρηση από το Αφγανιστάν, σέρνουν πάλι τη Ρωσία σε στρατιωτική σύγκρουση σ' αυτή τη χώρα. Και, αφού η Ρωσία πήρε το μέρος της "Βόρειας Συμμαχίας", δεν αποκλείω αντίποινα των Ταλιμπάν κατά της χώρας μας ή των πολιτών μας. Η Αμερική είναι πέρα από δυο ωκεανούς, ενώ εμείς και οι σύμμαχοί μας είμαστε δίπλα. Ανησυχία προκαλούν και δημοσιεύματα περί του ότι στα σχέδια των ΗΠΑ δεν είναι μόνον η επιδίωξή τους να εγκαταστήσουν στρατεύματά τους στις Δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας, αλλά και να αλλάξουν σ' αυτές τα καθεστώτα τους. Οπως λέγεται, η όρεξη έρχεται τρώγοντας».

Το ΚΟΔΗΣΟ

Αντιπολεμική συγκέντρωση στις Φιλιππίνες

Associated Press

Αντιπολεμική συγκέντρωση στις Φιλιππίνες
Η Πρόεδρος του ΚΟΔΗΣΟ, Γκάμπι Τσίμερ, και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπός του, Ρόναλντ Κλάους, δήλωσαν για τους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν:

«Οι στρατιωτικές επιθέσεις των ΗΠΑ ενάντια στο Αφγανιστάν είναι η λαθεμένη απάντηση στην τρομοκρατική επίθεση της 11ης του Σεπτέμβρη. Προφανώς οι επιθέσεις γίνονται σε αεροδρόμια και όχι σε υποτιθέμενες τρομοκρατικές δομές.

Απαιτούμε από την αμερικανική κυβέρνηση τον άμεσο τερματισμό των βομβαρδισμών και από την ομοσπονδιακή γερμανική κυβέρνηση να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της, ώστε να ασκήσει επιρροή προς αυτήν την κατεύθυνση στον Πρόεδρο Μπους αλλά και μέσα στο ΝΑΤΟ.

Η δήλωση του Προέδρου Μπους, σύμφωνα με την οποία οι Ταλιμπάν "πληρώνουν τώρα το τίμημα", είναι επικίνδυνη. Ετσι δε λύνεται κανένα από τα προβλήματα. Τα αμερικανικά αντίποινα μάλλον αυξάνουν τον κίνδυνο για όλους - εμπλεκόμενους και μη, σε όλες τις ηπείρους.

Το ΚΟΔΗΣΟ, όπως και εκπρόσωποι εκκλησιών και φιλειρηνικών κινημάτων, έλπιζε στη λογική των πολιτικών υπευθύνων στις ΗΠΑ, ώστε, μετά την 11η του Σεπτέμβρη, να μπορεί να αποφευχθεί μία ολέθρια και ανεξέλεγκτη κλιμάκωση της βίας.

Οι ΗΠΑ, τώρα, καταστρέφουν αυτήν την ελπίδα».

Το ΚΚ Φινλανδίας

Το Πολιτικό Γραφείο του Κομμουνιστικού Κόμματος Φινλανδίας εξέδωσε ανακοίνωση με τίτλο «Ο πόλεμος δεν είναι λύση», σχετικά με τις εξελίξεις, στην οποία αναφέρει:

«Το Κομμουνιστικό Κόμμα Φινλανδίας αποδοκιμάζει την επίθεση που εξαπόλυσαν οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο ενάντια στο Αφγανιστάν. Ο πόλεμος, που σημαίνει καταστροφή και δολοφονία αθώων πολιτών, δεν είναι η λύση στην τρομοκρατία.

Ο πόλεμος που εξαπόλυσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επηρεάσει κυρίως άλλους, παρά τους τρομοκράτες, και θα καταγράψει μεγάλη λίστα από αθώους νεκρούς πολίτες. Εχει ήδη προκαλέσει τεράστιο πρόβλημα προσφύγων και απειλεί να χειροτερέψει την πείνα που υπάρχει στο Αφγανιστάν, μια χώρα που έχει θιγεί από πολέμους και την αντιδημοκρατική διακυβέρνηση των Ταλιμπάν.

Ο πόλεμος θα οδηγήσει σε ένα ακόμα πιο επικίνδυνο κύκλο βίας, όπου η χρήση ένοπλων δυνάμεων και δολοφονιών θα αντικαταστήσει τις αρχές του ΟΗΕ και το Διεθνές Δίκαιο.

Το ΚΚ Φινλανδίας απαιτεί από την κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο της Φινλανδίας να πάψουν να μετέχουν στον πόλεμο και στις σχετικές αποφάσεις της ΕΕ, που δυστυχώς έχουν ομόφωνα υποστηριχτεί από όλα τα κόμματα του κυβερνώντος συνασπισμού. ΤΟ ΚΚΦ πιστεύει ότι η ετοιμότητα της κυβέρνησης να παραχωρήσει την άδεια στα στρατιωτικά αεροσκάφη των ΗΠΑ να χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο της Φινλανδίας, καθώς και τα αεροδρόμια, είναι ριζικά αντίθετη με το αδέσμευτο στρατιωτικά καθεστώς της Φινλανδίας.

Ο πόλεμος δεν μπορεί να αποτελέσει μέσον για την επίλυση διεθνών προβλημάτων. Ο Χάρτης του ΟΗΕ και οι αποφάσεις του δεν επιτρέπουν στις Ηνωμένες Πολιτείες να μετατρέψουν την αυτοάμυνα σε επιθετικότητα ενάντια σε άλλες χώρες.

Δεν αποδεχόμαστε την τρομοκρατία όπως και δεν αποδεχόμαστε να τιμωρηθεί ένας λαός για τα εγκλήματα που διέπραξαν τρομοκράτες.

Οι αιτίες, που προκαλούν μίσος, απελπισία και τρόμο, θα πρέπει να ξεριζωθούν και ένας δίκαιος κόσμος θα πρέπει να εγγυηθεί για όλους. Είναι επιτακτικό να σταθεροποιηθεί η θέση των Ηνωμένων Εθνών κι όχι να εφαρμόζεται η λογική του ισχυρού. Λύσεις ειρήνης θα πρέπει να βρεθούν σε προβλήματα όπως είναι η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αφγανιστάν και η εφαρμογή των νόμιμων δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ