Παρασκευή 12 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ανοιχτή συγκέντρωση της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης»

Η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» καλεί σε ανοιχτή συνάντηση, την Πέμπτη 18 του Οκτώβρη, στις 6.30μ.μ., στην αίθουσα Προπυλαίων του Πανεπιστημίου Αθήνας (κεντρικό κτίριο Πανεπιστημίου 30), για τον αγώνα ενάντια στον πόλεμο και σε οποιαδήποτε εμπλοκή της χώρας μας σ' αυτόν, για την προάσπιση των δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Στην πρόσκλησή της τονίζει πως «η απροκάλυπτη επίθεση στις λαϊκές ελευθερίες και τα δικαιώματα, που επιταχύνεται από τις σχετικές αποφάσεις των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δημιουργεί μια νέα κατάσταση και επιβάλλει την ενεργοποίηση και την πλατύτερη συνένωση των προσπαθειών για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση των δημοκρατικών κατακτήσεων του λαού μας», ενώ χαρακτηρίζει επιτακτική ανάγκη «το δυνάμωμα της συσπείρωσης και του αγώνα ενάντια στην επερχόμενη απειλή».

Η νιότη διαδήλωσε κατά του πολέμου

Αντιπολεμικό συλλαλητήριο μαθητών και σπουδαστών χτες στη Λάρισα και το Αγρίνιο

«Οχι στον πόλεμο» βροντοφώναξαν τα νιάτα της Λάρισας, διαδηλώνοντας κατά του νέου εγκλήματος των ιμπεριαλιστών. Μαθητές, σπουδαστές και άλλοι νέοι φιλειρηνιστές, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη και της Πρωτοβουλίας Μαθητών Εναντίον του Πολέμου, συμμετείχαν στο χτεσινό αντιπολεμικό συλλαλητήριο στέλνοντας ηχηρό μήνυμα αντίστασης στην τρομοκρατία των ιμπεριαλιστών, που ξεκίνησαν ένα βρώμικο πόλεμο κατά της ανθρωπότητας, καταγγέλλοντας τη συνένοχη στάση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Το αντιπολεμικό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της πόλης, όπου οι μαθητές ξεκινώντας από τα σχολεία τους και οι σπουδαστές από το ΤΕΙ - απείχαν για δύο ώρες από τα μαθήματά τους - κατευθύνθηκαν με πορείες στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Μιλώντας στο συλλαλητήριο ο Γ. Γάλλος και η Βαρβάρα Καράμπαλη, εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας Μαθητών Εναντίον του Πολέμου, τόνισαν ότι οι νέοι και οι νέες όλης της χώρας πρέπει να πρωτοστατήσουν στον αγώνα κατά του νέου ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους. Οι νέοι φιλειρηνιστές φωνάζοντας συνθήματα όπως: «Δώστε βιβλία για την Παιδεία και όχι πυρηνικά για την τρομοκρατία», «Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλειά» κ.ά., κατευθύνθηκαν στη Νομαρχία Λάρισας όπου αντιπροσωπεία τους επέδωσε ψήφισμα καταδίκης του πολέμου στο νομάρχη.

Και στο Αγρίνιο

Αντιπολεμική πορεία πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι μαθητές του Αγρινίου, με αποφάσεις των Μαθητικών Συμβουλίων σχεδόν όλων των σχολείων. Με μια δυναμική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης έστειλαν το δικό τους αντιιμπεριαλιστικό μήνυμα. Απαίτησαν να σταματήσει τώρα ο πόλεμος αλλά και να μη συμμετάσχει η χώρας μας στα πολεμικά σχέδια.

Ομως η χτεσινή αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση φάνηκε ότι ενόχλησε τους διευθυντές τριών σχολείων. Συγκεκριμένα, στο 2ο Λύκειο για δύο μέρες ο διευθυντής του σχολείου απειλούσε τους μαθητές ότι θα πάρουν αποβολή αν συμμετέχουν στην κινητοποίηση, ενώ στο 3ο Λύκειο ο διευθυντής εκτός από τις γνωστές απειλές, πήρε τηλέφωνο στην οικογένεια ενός μέλους της ΝΔΕ. Μάλιστα, την ώρα που γινόταν η πορεία εμπόδιζε μαθητές να συμμετάσχουν σ' αυτήν.

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αιτωλοακαρνανίας της ΚΝΕ καταγγέλλει τον αυταρχισμό και την τρομοκρατία στα σχολεία, επισημαίνοντας ότι η χτεσινή μαζική συγκέντρωση των μαθητών ήταν η απάντηση σ' αυτόν τον αυταρχισμό.

Η «μπούργκα» και η μούγκα

Το γεγονός ότι περί Αφγανιστάν κάποιοι είχαν πρωτοακούσει στα τέλη της δεκαετίας του '70, όταν είχε ξεσπάσει η αμερικανικής έμπνευσης κατευθυνόμενη αντισοβιετική προπαγάνδα είναι γνωστό. Γνωστό όμως θα πρέπει να είναι και ότι όλοι αυτοί, οι λαλίλαστοι θιασώτες της αποκατάστασης της... ελευθερίας των Αφγανών, είχαν ξεχάσει την ύπαρξη της συγκεκριμένης χώρας από τη στιγμή που ολοκληρώθηκε η αποστολή των ΗΠΑ. Η ανατροπή, δηλαδή, της εξουσίας της Λαϊκής Δημοκρατίας και η... ενθρόνιση του καθεστώτος των εναλλασσόμενων φανατικών ισλαμικών ομάδων των Ταλιμπανο-μουτζαχεντίν.

***

Η άποψη που πρόβαλαν μπορεί να υπηρετούσε τις πιο σκοτεινές δυνάμεις της αντίδρασης, ήταν όμως απόλυτα διαυγής. Σύμφωνα με αυτή, η εξουσία της λαϊκής επανάστασης, που στηριζόταν στην ποικιλόμορφη και ολόπλευρη βοήθεια που παρείχε στον αφγανικό λαό η Σοβιετική Ενωση, ήταν «εγκάθετη», «αντιδημοκρατική», «φορέας του κακού», «δικτατορική», «καταπιεστική» και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς. Αντίθετα, το καθεστώς που επιβλήθηκε με το φόνο του Προέδρου Ταρακί και μετά από πολύχρονες πολεμικές επιχειρήσεις των «Ράμπο», τις δολιοφθορές και τις μαζικές δολοφονίες των Αφγανών πολιτών, ήταν η τροχοδρόμηση του Αφγανιστάν στο δρόμο της δημοκρατίας και της ελευθερίας, η ένταξη της χώρας στη διεθνή κοινότητα των πολιτισμένων κρατών.


***

Τώρα, ξαναθυμήθηκαν το Αφγανιστάν. Οχι από πόνο. Ούτε από συμπάθεια στον αφγανικό λαό. Ούτε επειδή, όπως παριστάνουν, δεν ήξεραν. Απλά, μόνο και μόνο για να δικαιολογήσουν τους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ. Το νέο μακέλεμα. Τους τωρινούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Και για να είναι πιο αποτελεσματικοί στην προπαγάνδα τους, για να ευνουχίσουν ευκολότερα την κοινή γνώμη που αντιστέκεται σθεναρά στη σύμπραξη με τις πολεμικές επιθέσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, ανακάλυψαν ακόμα και την μπούργκα. Το επαχθές σάβανο με το οποίο υποχρεώνονται οι Αφγανές να κρύβουν ολόκληρο το κεφάλι τους. Και χωρίς ντροπή, όλοι αυτοί που τόσα χρόνια σιωπούσαν, χύνουν ποταμούς δακρύων (κάποιες τηλεπαρουσιάστριες, μάλιστα, στην κυριολεξία) για τα δεινά των σύγχρονων γυναικών στη μακρινή χώρα. Δεν το κάνουν για να πνίξουν τη δική τους ευθύνη και πολυετή τους αφωνία, αλλά για να καμουφλάρουν τις συνεχείς και άνευ όρων υπηρεσίες που αδιάλειπτα προσφέρουν σε κάθε αντιλαϊκό, κάθε βάρβαρο, κάθε αποτρόπαιο σχεδιασμό των πλέον αντιδραστικών δυνάμεων του... πολιτισμένου κόσμου.

***

Σε όλους αυτούς, λοιπόν, τους Πρετεντέρηδες, τις Παναγιωταραίες, τους Τζανετάκηδες και όσους άλλους ανακάλυψαν τις τελευταίες βδομάδες την αίσθηση της ανατριχίλας για όσα συμβαίνουν στο Αφγανιστάν, αφιερώνουμε αυτή τη φωτογραφία. Μια φωτογραφία, που, όπως λέει κάποιος λαός, ισούται με χίλιες λέξεις. Μια φωτογραφία που, αν καλοσκεφτούν αυτά που δείχνει, θα πρέπει αυτοί να αρχίσουν να κρύβουν τα δικά τους πρόσωπα. Η φωτογραφία με τις κοπέλες είναι του 1979 και οι κοπελιές για όσους ακόμα δεν κατάλαβαν είναι Αφγανές. Και για εκείνους που «μαστουρωμένοι» από τη σύγχυση της σύγχρονης πληροφόρησης δεν αντιλαμβάνονται περί τίνος πρόκειται, λέμε ότι οι κοπέλες είναι εργάτριες (εργάζονταν τότε οι γυναίκες στο Αφγανιστάν), η δε φωτογραφία τραβήχτηκε σε εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας της Καμπούλ (υπήρχαν και εργοστάσια τότε στην πόλη). Τραβήχτηκε όμως σε μια εποχή που σε συνθήκες λαϊκής δημοκρατίας, με την εργασία και το μόχθο του ο λαός, άνδρες και γυναίκες προσπαθούσαν να οικοδομήσουν τη δική τους, νέα, τότε, κοινωνία. Για να νιώσει μάλιστα κανείς το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στο Αφγανιστάν εκείνης της περιόδου από τη σημερινή εποχή των αμερικανόδουλων Ταλιμπάν, αναφέρουμε ότι η φωτογραφία συνοδεύεται από λεζάντα, στην οποία σημειώνεται: «Οι εργαζόμενες του Αφγανιστάν υλοποιούν στη ζωή τα πλάνα της λαϊκής οικονομίας της επανάστασης του Απρίλη»!


Κ.

Τι φοβήθηκαν;

Στη χτεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου η σύμβουλος της «Πανεπιστημονικής» Μ. Παντελή κατέθεσε ένα σχέδιο ψηφίσματος για την επέμβαση στο Αφγανιστάν.

Στο σχέδιο, μεταξύ των άλλων, αναφερόταν: «Κανείς δεν μπορεί να μένει αδιάφορος. Είναι ώρα ευθύνης για όλους. Πολύ περισσότερο για τους υγειονομικούς που σαν υπηρέτες της Υγείας ξέρουν πολύ καλά ότι από τις κύριες προϋποθέσεις για Υγεία είναι η "απελευθέρωση από το φόβο του πολέμου", όπως αναφέρει η Εκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας "Υγεία για όλους" το 1985». Και ζητούσε να σταματήσει ο πόλεμος και να απεμπλακεί η χώρα μας από αυτόν.

Το ψήφισμα συγκέντρωσε: Πέντε ψήφους υπέρ - μεταξύ των οποίων και του προέδρου Δ. Βαγιωνά - πέντε κατά και δύο λευκές (μάλιστα η μία λευκή ψήφος ανήκε σε «αριστερό» σύμβουλο).

Αλήθεια, ποιο φόβο είχαν εκείνοι που δεν υπερασπίστηκαν με την ψήφο τους αυτή τη βασική αρχή του ΠΟΥ στις σημερινές συνθήκες;

Αναζητούν φόρμουλα για το «πάγωμα ύποπτων λογαριασμών»

Τη νομική φόρμουλα αναζητά η ΕΕ - και η Ελλάδα - προκειμένου να παγώσει τους λογαριασμούς που θεωρεί «ύποπτους» για διασύνδεση με «τρομοκρατικές οργανώσεις». Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) Ν. Γκαργκάνας, είπε ότι «έχουμε πάρει κατάλογο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», και ότι «βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση στην ΕΕ για να βρεθεί το νομικό πλαίσιο». Το θέμα σύμφωνα με τον υποδιοικητή της ΤτΕ συζητήθηκε στην Οικονομική και Νομισματική Επιτροπή στις Βρυξέλλες και θα μπει στην ημερήσια διάταξη του προσεχούς Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ.

Τα χαρακτηριστικά της μεθοδολογίας που ακολουθείται, των ειδικών σκοπιμοτήτων ή και άλλων πτυχών του νέου νομικού πλαισίου που εξετάζουν, φανερώνεται από το γεγονός ότι ο υποδιοικητής της ΤτΕ διερωτήθηκε αν «θα βγει νέος κανονισμός ή θα ισχύσει ο κανονισμός που εφαρμόστηκε κατά την κρίση στο Κόσσοβο». Επίσημα δηλώνεται ότι οι διασυνοριακές συναλλαγές των λογαριασμών που βρίσκονται στο κατάστιχο έχουν παγώσει. Ωστόσο, από τα λεγόμενά τους προκύπτει ότι ακόμη και σήμερα είναι δυνατό να διακινούνται κάποια ποσά.

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
«Εχθροί» και σύμμαχοι...

Με κατηγορηματικό τρόπο αρνήθηκε την έκδοση ψηφίσματος κατά του πολέμου στο Αφγανιστάν η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Αθηναίων. Την πρόταση πραγματοποίησε εκτός ημερήσιας διάταξης η «Συμπαράταξη για την Αθήνα», στη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης, στην οποία και έγινε ολοκάθαρο ποιες είναι οι πραγματικές συμμαχίες εντός του Συμβουλίου.

Οι απαντήσεις που δόθηκαν από την πλειοψηφία - τόσο της τάσης Αβραμόπουλου, όσο και αυτή της ΝΔ - είναι χαρακτηριστικές. Ο Ν. Γιατράκος, αναπληρωτής δημάρχου, είπε: «Διαφωνώ στην πρόταση να βγάλουμε ψήφισμα που θα έρχεται σε αντίθεση με την εξωτερική πολιτική της χώρας μας και την οποία διατύπωσαν τα δύο μεγαλύτερα κόμματα». Προφανώς αγνοεί ότι ο δήμος δεν είναι παράρτημα της κυβέρνησης αλλά πολιτικό όργανο με βούληση, όπως σημείωσε ο επικεφαλής της Συμπαράταξης, Στ. Λάμπρου.

Από την άλλη, ο Αγγ. Μοσχονάς - της τάσης ΝΔ - είπε: «Δεν είχε έρθει, μέχρι τώρα πρόταση για ψήφισμα διότι ο καθένας είχε τους λόγους του: Η Αριστερά, π.χ., δεν ήθελε να καταδικάσει το χτύπημα στη Ν. Υόρκη. Τώρα, όμως, τη ρωτάμε: Πώς θα χτυπηθεί η τρομοκρατία; Η επίθεση στο Αφγανιστάν είναι επίθεση κατά της τρομοκρατίας και όχι κατά της χώρας».

Εδώ ο κ. Μοσχονάς, σκέφτηκε ταξικά. Συντάχθηκε με το σύμμαχό του κ. Γιατράκο και φυσικά τους Αμερικανούς. Ασχετα αν σε άλλα θέματα - δευτερεύουσας σε σύγκριση με έναν πόλεμο - κατηγορεί τη δημοτική αρχή.

ΓΚΑΛΟΠ
«Οχι» στην επίθεση των ΗΠΑ

Το 55,4% πιστεύει ότι είναι άδικος ο πόλεμος των ΗΠΑ και των συμμάχων τους κατά του Αφγανιστάν και μόνο το 16,3% συμφωνεί

Το ξεκάθαρο «όχι» της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού ενάντια στον πόλεμο των ΗΠΑ και των συμμάχων τους κατά του Αφγανιστάν, επαληθεύουν η μία μετά την άλλη οι δημοσκοπήσεις που γίνονται στη χώρα μας. Και αυτό παρά τη συστηματική προπαγάνδα των επιτελείων του δικομματισμού και την ομόφωνη στάση των ηγεσιών των δύο μεγάλων κομμάτων.

Το χτεσινοβραδινό γκάλοπ του τηλεοπτικού σταθμού STAR καταγράφει την άρνηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των ερωτηθέντων να παραδεχτούν ότι είναι «δίκαιος» ο πόλεμος και βέβαια ότι θα έχει αποτελέσματα κατά της «τρομοκρατίας». Συγκεκριμένα, το 55,4% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι διαφωνεί με την επίθεση των Αμερικανών στο Αφγανιστάν και τη θεωρεί άδικη και μόνο το 16,3% συμφωνεί και τη θεωρεί δίκαιη. Ενα μεγάλο ποσοστό (28,3%) δηλώνει «ούτε συμφωνώ ούτε διαφωνώ». Στην ερώτηση για τις επιπτώσεις που θα έχει η επίθεση των Αμερικανών στο Αφγανιστάν, το 89,8% δηλώνει ότι «θα σκοτωθεί άδικα πολύς αθώος πληθυσμός», το 94,7% πιστεύει ότι «θα δημιουργηθεί πρόβλημα μεταναστών», ενώ μόλις το 9,7% πιστεύει ότι «θα παραδειγματιστούν οι τρομοκράτες και θα σταματήσει η κρίση». Αξίζει να σημειωθεί ότι το 87,2% δηλώνει πως το έχουν απασχολήσει πολύ ή αρκετά οι τελευταίες διεθνείς εξελίξεις. Σε ερώτηση σχετικά με το «αίσθημα ασφάλειας» μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στις ΗΠΑ στις 11 Σεπτέμβρη το 44% θεωρεί ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για τη χώρα, σε αντίθεση με το 36,1% που εκτιμά ότι υπάρχει «άμεσος κίνδυνος για τη χώρα». Για το 19,9% δεν έχει αλλάξει τίποτα. Ενα αρκετά μεγάλο ποσοστό 77,3% των ερωτηθέντων θεωρεί πολύ πιθανό ή αρκετά πιθανό να υπάρξει μια νέα τρομοκρατική ενέργεια μετά την επίθεση των Αμερικανών κατά του Αφγανιστάν, ενώ διχάζονται (50-50%) οι γνώμες σχετικά με την πιθανότητα ενός τρίτου παγκόσμιου πολέμου.

ΕΣΑΚ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Αγώνας κόντρα στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Τα στελέχη της ΕΣΑΚ στο Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ, ζητούν την έκτακτη σύγκληση του οργάνου, για την οργάνωση του αγώνα των εργαζομένων

Την έκτακτη σύγκληση του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ, προκειμένου το όργανο να πάρει θέση και να οργανώσει τον αγώνα των εργαζομένων στο δημόσιο εναντίον του πολέμου, της εμπλοκής της χώρας μας σε αυτόν και των ιμπεριαλιστικών σχεδίων, ζητά με επιστολή της η ΕΣΑΚ Δημοσίου.

Την επιστολή προς το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ, υπογράφουν τα οκτώ μέλη του Γενικού Συμβουλίου: Δ. Αγκαβανάκης, Σ. Ακζιώτη, Μπ. Βορτελίνος, Κ. Γεροπαναγιώτη, Ν. Ζώτος, Λ. Μεθωνιού, Β. Ζωγράφος, Θ. Κρουστάλης.

Ανάλογο αίτημα έχει απευθύνει και η παράταξη της ΔΑΣ για την άμεση σύγκληση της Ολομέλειας της ΓΣΕΕ. Την επιστολή προς το προεδρείο της ΓΣΕΕ, υπέγραψαν τα μέλη της διοίκησης: Γ. Μαυρίκος, Θ. Ευθυμίου, Χ. Κατσιώτης, Κ. Αρτεμίου, Γ. Σταυρόπουλος, Α. Τσώλης, Σ. Κώτσιας, Θ. Κούτρας, Α. Ζαζόπουλος, Ν. Μαρουσάκης.

Το αίτημα υποβάλλεται καθώς «η κατάσταση που διαμορφώνεται μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στη Ν. Υόρκη και με τις επεμβάσεις, είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και στρέφεται σε βάρος όλων των λαών». Τα στελέχη της ΕΣΑΚ Δημοσίου υπογραμμίζουν στην επιστολή: «Εμείς που υπογράφουμε αυτό το κείμενο θεωρούμε ότι η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ έχει ευθύνη, επειδή μέχρι τώρα δεν έχει οριστεί έκτακτη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου, για ένα θέμα που δικαιολογημένα βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής όλων των λαών του κόσμου και ήδη σημαντικά τμήματα του λαϊκού κινήματος, ξεδιπλώνουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες και δράση».

Σχετικά με την επίθεση που διεξάγεται, επισημαίνουν: «Οι ιμπεριαλιστές χτυπούν στο Αφγανιστάν, κλιμακώνουν τον πόλεμο ενάντια στους λαούς. Στόχος τους δεν είναι η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, την οποία εξέθρεψαν και αξιοποιούν, αλλά η επέκταση της ιμπεριαλιστικής κυριαρχίας, η κατάκτηση περιοχών στρατηγικής σημασίας, ο έλεγχος των ενεργειακών πηγών, των πετρελαϊκών δρόμων, η καθυπόταξη των λαϊκών κινημάτων και η περιστολή των δημοκρατικών ελευθεριών. Η Ευρωπαϊκή Ενωση συντάσσεται με τις ΗΠΑ, συμμετέχει στις πολεμικές επιχειρήσεις, οργανώνει σφοδρή επίθεση ενάντια στα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες».

Η επιστολή συνεχίζει: «Η κυβέρνηση εξυπηρετεί τους Αμερικανούς, διαθέτει τον ελληνικό εναέριο χώρο, τα αεροδρόμια, ενεργοποιεί τις αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις, προσαρμόζει το "στρατιωτικό δόγμα" στις ανάγκες της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας. Προσανατολίζει τις ένοπλες δυνάμεις ενάντια στον "εσωτερικό εχθρό", το λαϊκό κίνημα και τους αγώνες του. Ανοίγει για τη χώρα μας και το λαό μας μεγάλες περιπέτειες».

Τέλος, θέτοντας το πλαίσιο μέσα στο οποίο προτείνουν να κινηθεί η ΑΔΕΔΥ, τα στελέχη της ΕΣΑΚ Δημοσίου τονίζουν πως πρέπει «να δώσουμε τώρα μαζική, ενωτική, αγωνιστική απάντηση» και τα συνδικάτα να ξεσηκωθούν, για:

  • «Να πάρει η αντιπολεμική πάλη χαρακτηριστικά παλλαϊκά. Η ΑΔΕΔΥ να πάρει πρωτοβουλίες συντονισμού σ' αυτή την κατεύθυνση.
  • Να καταδικάσουμε τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, τη νέα ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων, να απαιτήσουμε να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί.
  • Να απαιτήσουμε να σταματήσει κάθε εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς.
  • Να υπερασπίσουμε και να διευρύνουμε τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες».
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Η «πρώτη» του Μίλερ

Αφού συζήτησε και με τον υπουργό Εξωτερικών το ενδεχόμενο αποστολής ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στη «μάχη» κατά της τρομοκρατίας, ο νέος Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό, για τη συναισθηματική, όπως είπε, και πολιτική υποστήριξη που παρείχαν στη χώρα του.

Η επίσκεψη του Τ. Μίλερ στο υπουργείο Εξωτερικών, αν και χαρακτηρίζεται «εθιμοτυπική», αφού ήταν η πρώτη επίσκεψη από τη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του, είχε ενδιαφέρον, αφού η συζήτηση περιστράφηκε γύρο από τις εξελίξεις που συγκλονίζουν ολόκληρο τον κόσμο.

Στη συνέχεια των δηλώσεών του ο Τόμας Μίλερ θέλησε να επαναλάβει πως ό,τι γίνεται στο Αφγανιστάν δε στρέφεται κατά του λαού της χώρας, αλλά κατά μιας μικρής ομάδας τρομοκρατών.

Οταν ρωτήθηκε αν επιμένει η Ουάσιγκτον στους γνωστούς χαρακτηρισμούς «κράτη τρομοκράτες» (rogue states) για χώρες όπως η Συρία και το Ιράν, ο Αμερικανός πρεσβευτής είπε ότι «ο κόσμος αλλάζει. Ελπίζω ο κ. Παπανδρέου με τις επαφές που θα έχει στη Συρία και ίσως στο Ιράν να χρησιμοποιήσει την επιρροή του για τη στήριξη της προσπάθειας κατά της τρομοκρατίας». Ο Τ. Μίλερ, όταν ρωτήθηκε αν συζήτησε με τον αρχηγό της ελληνικής διπλωματίας το θέμα συμμετοχής ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων σε επιχειρήσεις κατά της τρομοκρατίας, είπε: «Το συζητήσαμε, αλλά δε θέλω να προσθέσω τίποτα άλλο».

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Αλληλεγγύη στις ΗΠΑ με «ανταλλάγματα»

Ενεργότερο ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή στο πλαίσιο της νέας εποχής, ως αντάλλαγμα για τη συμμετοχή της -και στρατιωτική αν ζητηθεί- στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» ζήτησε ο Κ. Καραμανλής από τον Αμερικανό πρεσβευτή Τ. Μίλερ κατά τη συνάντηση που είχαν χθες στη Ρηγίλλης.

Στις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση ο Κ. Καραμανλής αφού τόνισε ότι «είμαστε αλληλέγγυοι με τις ΗΠΑ και ολόκληρο τον ελεύθερο και πολιτισμένο κόσμο στον αγώνα για τη συντριβή της τρομοκρατίας», σημείωσε με έμφαση ότι «είναι επίσης η ώρα της διπλωματίας». Και επεξήγησε: «Το λέω αυτό, γιατί η χώρα μας, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πρέπει να έχει ενεργότερο ρόλο και να πάρει πρωτοβουλίες, κυρίως, σε ό,τι αφορά τα ζητήματα που υπάρχουν - και είναι μεγάλα τα ζητήματα αυτά - στην ευρύτερη περιοχή μας». Αφήνοντας να φανεί η συμφωνία του για ενδεχόμενη στρατιωτική συμμετοχή της χώρας μας στον πόλεμο κατά του Αφγανιστάν ή όπου αλλού χρειαστεί, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι «ο αγώνας, μετά την 11η Σεπτεμβρίου, εναντίον της τρομοκρατίας είναι κοινός». Ταυτόχρονα ζήτησε, εν είδει ανταλλαγμάτων, αναβάθμιση του ρόλου της χώρας στο πλαίσιο της νέας τάξης. «Υπάρχουν, όμως, άμεσα και ειδικότερα ζητήματα, που αφορούν την περιοχή. Η Ελλάδα πρέπει να έχει ρόλο», επισήμανε.

Από την πλευρά του ο Τ. Μίλερ ευχαρίστησε τον πρόεδρο της ΝΔ «για την πολύ - πολύ κάθετη υποστήριξή του και τις ξεκάθαρες δηλώσεις του» στο θέμα της τρομοκρατίας και ανέφερε ότι εκτός από το θέμα του Μπιν Λάντεν «συζητήσαμε και για όλα τα θέματα που θα μας απασχολήσουν από κοινού». Παράλληλα προσπάθησε κατά τρόπο προκλητικό να αμβλύνει τις αρνητικές εντυπώσεις και την κατακραυγή του ελληνικού λαού για το βομβαρδισμό των αμάχων στο Αφγανιστάν επικαλούμενος ότι «ξοδεύουμε ένα τεράστιο ποσό -5 εκατ. δολάρια (!)- σε ανθρωπιστική βοήθεια στον αφγανικού λαού».

Την άποψη ότι «η Ελλάδα πρέπει να είναι παρούσα και δραστήρια στην ευρύτερη περιοχή» εξέφρασε και η υπεύθυνη Εξωτερικών και Αμυνας της ΝΔ Ντ. Μπακογιάννη, μετά τη συνάντηση που είχε χτες με τον Γ. Παπανδρέου. Σε ερώτηση αν η ΝΔ συμφωνεί με την αποστολή ελληνικών στρατευμάτων στην περίπτωση που της ζητηθεί, η Ντ. Μπακογιάννη δεν το απέκλεισε λέγοντας ότι «είναι ένα θέμα το οποίο δεν έχει τεθεί από κανέναν και δε νομίζω ότι είναι της ώρας για να το συζητήσουμε. Η Ελλάδα έχει δώσει τις δικές της διευκολύνσεις, από εκεί και πέρα δεν υπάρχει άλλη νέα εξέλιξη».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Θα προσφέρουμε και στρατεύματα αν χρειαστεί

Ο υπουργός Τύπου, μετά τον υπουργό Αμυνας, επιβεβαιώνει ότι αν ζητηθεί από τους Αμερικανούς θα σταλεί και ελληνικό εκστρατευτικό σώμα στο Αφγανιστάν, προκειμένου «να είμαστε παρόντες στις εξελίξεις»

Ελληνες στρατιώτες, κατά την αναχώρησή τους για το Κόσσοβο. Δεν αποκλείεται, κατά την κυβέρνηση, να σταλούν και στο Αφγανιστάν. Αν μας «ζητηθεί»...
Ελληνες στρατιώτες, κατά την αναχώρησή τους για το Κόσσοβο. Δεν αποκλείεται, κατά την κυβέρνηση, να σταλούν και στο Αφγανιστάν. Αν μας «ζητηθεί»...
Η κυβέρνηση επιβεβαιώνει, μέρα τη μέρα, ότι έχει κάνει αποδεκτό το ενδεχόμενο αποστολής και ελληνικών στρατευμάτων στα πολεμικά μέτωπα που ανοίγουν οι Αμερικανοί, πέρα από τις διευκολύνσεις που παρέχει στην πολεμική μηχανή των ιμπεριαλιστών, την οποία έστησαν με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, που ρωτήθηκε χθες, απάντησε ότι «δεν μπορεί να είμαι μελλοντολόγος» και αυτό που υπερέχει είναι «να είμαστε παρόντες στις εξελίξεις». Οι δηλώσεις αυτές έρχονται σε συνέχεια των προχθεσινών δηλώσεων του υπουργού Εθνικής Αμυνας, ο οποίος είπε ότι «ουδείς μπορεί να προδικάσει».

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Τύπου, όταν ρωτήθηκε χθες, αν αποκλείει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αποστολής ελληνικού εκστρατευτικού σώματος στο Αφγανιστάν, απάντησε:

«Πρώτα από όλα, δεν προκύπτει από πουθενά ότι η Ελλάδα πρόκειται να συμμετάσχει με στρατιωτικές δυνάμεις της στις επιχειρήσεις που διεξάγονται στην περιοχή του Αφγανιστάν. Δεν έχει τεθεί οποιοδήποτε τέτοιο θέμα. Ελπίζουμε ότι δε θα τεθεί και στο μέλλον. Βεβαίως, δεν μπορούμε να είμαστε μελλοντολόγοι. Κάνουμε εκτιμήσεις που οδηγούν σε ένα συμπέρασμα τέτοιο, ότι οι επιχειρήσεις με τη μορφή που έχουν δε θα οδηγήσουν στη συμμετοχή χερσαίων δυνάμεων από άλλες χώρες, γιατί αυτό δεν κρίνεται απαραίτητο. Κατά τα άλλα, έχουμε από την πρώτη στιγμή τοποθετηθεί επί του θέματος, ότι, παρέχοντας διευκολύνσεις, δίνοντας την έγκρισή μας για μέσα και χώρους, των οποίων η χρησιμοποίηση μπορεί να οδηγήσει στην επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού, συμμετέχουμε με αυτό τον τρόπο σε αυτή τη μεγάλη συμμαχία για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Δε χρειάζεται, αυτή την ώρα, να συζητούμε οτιδήποτε άλλο, που μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία ψευδών εντυπώσεων. Αυτό το οποίο έχει σημασία είναι να είμαστε παρόντες στις εξελίξεις. Την παρουσία μας αυτή τη διασφαλίζουμε με τον καλύτερο τρόπο, με τη συνεχή επικοινωνία που έχουμε, επιδιώκοντας, έτσι, να συμβάλουμε με θετικό τρόπο στην επίτευξη του σκοπού που έχει θέσει η Συμμαχία. Δεν τίθεται, λοιπόν, τέτοιο θέμα και πιστεύουμε ότι η εξέλιξη των επιχειρήσεων δε θα οδηγήσει σε μια τέτοια ανάγκη συμμετοχής και ελληνικών δυνάμεων».

Στο μεταξύ, εκτός από τις διευκολύνσεις σε αεροδρόμια και λιμάνια που παρέχεται στις δυνάμεις που συμμετέχουν ή στηρίζουν τις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις είναι έτοιμες για ακόμα πιο ενεργό υποστήριξη και συμμετοχή. Πρώτη σε πολεμική ετοιμότητα βρίσκεται η Μόνιμη Ναυτική Δύναμη του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο, στην οποία συμμετέχει το ελληνικό αντιτορπιλικό «Φορμίων» και ένα ναρκαλιευτικό. Η δύναμη αυτή ήδη έχει δεχτεί εντολή από το ΝΑΤΟικό στρατηγείο να πλέει στην Ανατολική Μεσόγειο και σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται σύντομα να κινηθεί στην Ερυθρά Θάλασσα.

Επίσης, στην υπηρεσία της πολεμικής μηχανής των Αμερικανών, εκτός από τη βάση της Σούδας, έχουν τεθεί τα βασικότερα ραντάρ της Πολεμικής Αεροπορίας, με ιδιαίτερο ρόλο στο ραντάρ της Ζήρου στην Κρήτη, αλλά και το σύστημα της ελληνικής αντιαεροπορικής Αμυνας. Να σημειωθεί ότι, από τη στιγμή που ενεργοποιήθηκε το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ, οι άμεσα διαθέσιμες μονάδες ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ουσιαστικά είναι σε πολεμική ετοιμότητα. Από το Στρατό Ξηράς αυτές είναι το Β` Σώμα Στρατού ως δύναμη ταχείας ανάπτυξης, το Γ` Σώμα Στρατού που έχει μετεξελιχθεί σε ΝΑΤΟικό Στρατηγείο και η 32η Ταξιαρχία Ειδικών Δυνάμεων. Από το Πολεμικό Ναυτικό, περίπου δέκα πολεμικά πλοία, ανάμεσά τους 4 φρεγάτες, δηλαδή περισσότερο από το 1/4 της δύναμής του. Και από την Πολεμική Αεροπορία, μια πολεμική μοίρα, αποτελούμενη από 20 μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16.

Την ίδια ώρα, επιβεβαιώνεται ότι έχουν ξεκινήσει στο ΝΑΤΟ οι συζητήσεις για αντικατάσταση των αμερικανικών δυνάμεων που βρίσκονται στη Βοσνία, στο Κοσσυφοπέδιο και την ΠΓΔΜ, επειδή αυτές θα προωθηθούν σε βάσεις γύρω από το Αφγανιστάν, από στρατιωτικές δυνάμεις ευρωπαϊκών χωρών του ΝΑΤΟ. Υπενθυμίζεται ότι πάνω από 2.000 Ελληνες στρατιώτες υπηρετούν το ΝΑΤΟ σε διάφορες περιοχές των Βαλκανίων. Ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί κατά πολύ, αν γίνει η αλλαγή φρουράς που ετοιμάζεται.

Κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα

Πληθαίνουν σε καθημερινή βάση τα αντιπολεμικά συλλαλητήρια και οι συγκεντρώσεις, που διοργανώνουν οι επιτροπές ειρήνης και οι μαζικοί φορείς σε ολόκληρη τη χώρα. Συγκεκριμένα:

Σήμερα Παρασκευή

- Στη Λάρισα, στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Ταχυδρομείου. Στη συνέχεια, στις 9 μ.μ., στον ίδιο χώρο, θα πραγματοποιηθεί αντιπολεμική συναυλία.

- Στην Πτολεμαΐδα, αντιπολεμική συγκέντρωση πραγματοποιείται, στις 7.00 μ.μ., στην Κεντρική Πλατεία της πόλης.

- Στα Γρεβενά, διοργανώνεται εκδήλωση κατά του πολέμου, στις 8.00 μ.μ., στην Κεντρική Πλατεία.

- Στην Κόρινθο, πραγματοποιείται αντιπολεμικό συλλαλητήριο, στις 6.30 μ.μ., στα Περιβολάκια.

- Στην Κέρκυρα, στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Σαρόκο, πραγματοποιείται παγκερκυραϊκό αντιπολεμικό συλλαλητήριο.

Τις επόμενες μέρες

- Στον Πολύγυρο Χαλκιδικής, αντιπολεμική συγκέντρωση πραγματοποιείται την Κυριακή 14 Οκτώβρη, στις 11 το πρωί στον πεζόδρομο, από φορείς της πόλης.

- Στο Γέρακα Αττικής, μαζικοί φορείς της περιοχής διοργανώνουν αντιπολεμική εκδήλωση στην πλατεία του Γέρακα (στο χώρο του γηπέδου μπάσκετ), την Κυριακή 14 Οκτώβρη, στις 6.00 μ.μ.

- Η Επιτροπή ενάντια στον πόλεμο για την ειρήνη και τα δημοκρατικά δικαιώματα διοργανώνει την Κυριακή, 14 του Οκτώβρη, στις 11.00 π.μ., εκδήλωση - συζήτηση στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Κηφισιάς (Διονύσου και Μυρσίνης).

- Στην Κομοτηνή, ο δήμος και οι τοπικοί φορείς διοργανώνουν τη Δευτέρα 15 του Οκτώβρη και ώρα 7.30 μ.μ., αντιπολεμική συναυλία στην κεντρική πλατεία της πόλης (πλατεία Ειρήνης), με τη συμμετοχή τοπικών σχημάτων και μεμονωμένων καλλιτεχνών.

- Στα Ιωάννινα, η Επιτροπή Υπεράσπισης Ατομικών Δικαιωμάτων και Δημοκρατικών Ελευθεριών διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση τη Δευτέρα 15 Οκτώβρη και ώρα 8.00 μ.μ., στην αίθουσα τελετών της «Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας» με θέμα: «Η κήρυξη του πολέμου, τα ατομικά μας δικαιώματα και οι δημοκρατικές ελευθερίες».

- Στη Λαμία, πλήθος μαζικών και συνδικαλιστικών φορέων διοργανώνουν αντιπολεμικό συλλαλητήριο την Τρίτη 16 Οκτώβρη, στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Πάρκου.

- Στην Πάτρα, την Τετάρτη 17 Οκτώβρη, στις 7.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη φορέων του νομού, με πρωτοβουλία της Επιτροπής Ειρήνης Πάτρας, με σκοπό τη συγκρότηση πλατιάς αντιπολεμικής επιτροπής.

- Στη Σάμο, η Πανσαμιακή Επιτροπή για την Ειρήνη, μαζί με πολλούς άλλους μαζικούς φορείς θα διοργανώσουν πανσαμιακό συλλαλητήριο την Παρασκευή 19 Οκτώβρη.

ΠΑΤΡΑ
Ανοιχτή εκδήλωση για την κήρυξη του πολέμου

Μέσα σε μια κατάμεστη αίθουσα, στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης στην Πάτρα, έγινε προχθές μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις και την κήρυξη του πολέμου των ΗΠΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ, στην οποία μίλησαν ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης Θανάσης Παφίλης και ο πρέσβης επί τιμή Θέμος Στοφορόπουλος.

Στη συζήτηση, την οποία διοργάνωσε η Επιτροπή Ειρήνης Πάτρας, γόνιμος ήταν ο προβληματισμός που αναπτύχθηκε, ενώ οι πολλές ερωτήσεις που δέχτηκαν οι δυο ομιλητές ανέδειξαν την ανησυχία, αλλά και την ανάγκη του κόσμου να μάθει όσο το δυνατόν περισσότερα για τις τελευταίες εξελίξεις.

«Η πραγματική αιτία του πολέμου είναι η ιμπεριαλιστική πολιτική των ΗΠΑ με εχθρούς τους λαούς», τόνισε ο Θ. Στοφορόπουλος. «Δημιούργημα του ιμπεριαλισμού είναι η Αλ. Κάιντα, αλλά και πολλές τρομοκρατικές οργανώσεις. Είναι αστείο να πιστεύει κανείς πως οι ΗΠΑ θα ηγηθούν μιας σταυροφορίας για την καταπολέμηση και εξάλειψη της τρομοκρατίας. Αλλά με ποιο τρόπο; Με βομβαρδισμούς και ισοπέδωση των πόλεων, με θύματα αθώους αμάχους».

Στην τοποθέτησή του, ο Θ. Παφίλης επισήμανε πως «οι ιμπεριαλιστές θέλουν να μπει στο χειρουργικό τραπέζι το πιο σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας και υπογράμμισε πως ο πόλεμος εν ονόματι της τρομοκρατίας επιδιώκει να μπουν στο γύψο τα λαϊκά κινήματα. Η χώρα δεν κέρδισε τίποτε από τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Το εθνικό συμφέρον που επικαλούνται κάθε φορά οι αστοί πολιτικοί δεν αφορά την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, αλλά την αστική τάξη», τόνισε ο Θ. Παφίλης, για να καταλήξει: «Τον ιμπεριαλισμό, αν προσπαθήσεις να τον αντιμετωπίσεις με συνεχείς υποχωρήσεις και του δώσεις το δάχτυλο, θα σου φάει το χέρι και το σώμα ολόκληρο. Η μόνη περίπτωση να υποχωρήσει είναι αν στριμωχτεί και φοβηθεί από την αποφασιστική και αγωνιστική δράση των λαών».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Να μπει τέρμα στον άδικο πόλεμο

Μαχητικό το χτεσινό αντιπολεμικό συλλαλητήριο χιλιάδων πολιτών στη Θεσσαλονίκη

Από τη χτεσινή πορεία των αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων στους δρόμους της Θεσσαλονίκης

Eurokinissi

Από τη χτεσινή πορεία των αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων στους δρόμους της Θεσσαλονίκης
Με αταλάντευτη την πίστη πως με τον μαζικό και συντονισμένο αγώνα μπορεί να μπει τέρμα στον άδικο πόλεμο των ιμπεριαλιστών εναντίον των λαών, χιλιάδες πολίτες της Θεσσαλονίκης και κυρίως νέοι άνθρωποι διαδήλωσαν και χτες την απαίτησή τους να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί στο Αφγανιστάν, να σταματήσει κάθε εμπλοκή της χώρας μας και να μην προχωρήσουν τα σχέδια περιστολής των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Ο λαός της Θεσσαλονίκης, σταθερός στην υπόσχεση που έδωσε για επαγρύπνηση και διαρκή κινητοποίηση, ξαναβρέθηκε στο δρόμο του αγώνα. Ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Αντιπολεμικής Επιτροπής, της Δημοκρατικής Συσπείρωσης, της ΠΟΕΕΠ και της Νεανικής Δράσης και συμμετείχε μαζικά στη συγκέντρωση και πορεία, έχοντας στο πλάι του τους Αφγανούς πρόσφυγες που ζουν στην πόλη. Μετέφερε το μήνυμα καταδίκης στα προξενεία των χωρών που συμμετέχουν ενεργά στον πόλεμο και παράλληλα σάλπισε το κάλεσμα αντίστασης και αγώνα.

Στη συγκέντρωση, στο χώρο μπροστά από το Αγαλμα του Βενιζέλου, χαιρέτισε ο εκπρόσωπος των Αφγανών προσφύγων στη Θεσσαλονίκη Ζαχίρ Ατχάρι: «Ανάμεσα στις ΗΠΑ και το αντιδραστικό μέρος του ισλάμ, τους Ταλιμπάν και τον Μπιν Λάντεν, βρίσκεται ο αθώος λαός που υποφέρει», είπε. «Ο λαός της χώρας μας δεν μπορεί να απολαύσει τα αγαθά της ειρήνης. Δεν έχουμε καμία βοήθεια από πουθενά. Εναποθέτουμε τις ελπίδες μας σε λαούς όπως εσείς. Βγείτε έξω. Εσείς είστε που μπορείτε να αλλάξετε την ιστορία», κατέληξε.

Και στην έκκληση του Αφγανού πρόσφυγα, δόθηκε άμεσα η απάντηση: «Στον ιμπεριαλισμό καμία υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί».

Στη συγκέντρωση χαιρέτισε επίσης ο εκπρόσωπος της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας των Εργαζομένων στα Εμφιαλωμένα Ποτά (ΠΟΕΕΠ) Σπύρος Ράλης: «Εμείς οι εργαζόμενοι που δεχόμαστε καθημερινά στο πετσί μας την εργοδοτική και κρατική βία και πρώτα απ' όλα οι Αμερικανοί συνάδελφοί μας, που θρήνησαν και μέλη του συνδικάτου τους, δηλώσαμε εξαρχής ότι η επίθεση αυτή δεν πρέπει να γίνει αφορμή για παραπέρα κλιμάκωση της παγκόσμιας βίας», ανέφερε.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Λευτέρης Κωνσταντινίδης, μέλος της Αντιπολεμικής Επιτροπής, ο οποίος σημείωσε πως μετά την ανατροπή του διπολισμού, «το στρατιωτικοπολιτικό σύμπλεγμα των ΗΠΑ έπρεπε να κατασκευάσει ένα νέο εχθρό, μια νέα απειλή για τις αξίες και τις ελευθερίες του δυτικού κόσμου. Ετσι ανακάλυψαν τον ισλαμικό κίνδυνο». Προειδοποίησε πως «ο Μπους και τα "γεράκια" του θέλουν να επιβάλουν την πλήρη και απόλυτη επικράτηση της PAX AMERICANA» και κατήγγειλε πως «ο δήθεν πόνος των Ελλήνων υπεραμερικανών είναι επιλεκτικός, γι' αυτό και ψεύτικος, γι' αυτό και χωρίς καμία αξία». Και κάλεσε σε διαρκή εγρήγορση. «Οι καιροί ου μενετοί. Μας επιφυλάσσουν μαύρες και δύσκολες μέρες».

Και αμέσως μετά ξεκίνησε η πορεία. Μπροστά οι νέοι και οι νέες, συμβολικά ντυμένοι με τις μαύρες μπέρτες του θανάτου και τις μάσκες «σωτηρίας» από το βιοχημικό πόλεμο, δήλωναν πως δε θέλουν ένα τέτοιο μέλλον. Πίσω οι φοιτητές με το δικό τους πανό να απαιτούν τέρμα στον πόλεμο και κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα. Και πίσω το μεγάλο ποτάμι του λαού που αντιστέκεται.

Η πορεία πέρασε από τα προξενεία των χωρών που εκτελούν τον πόλεμο εναντίον του αφγανικού λαού. Από το Αγγλικό, το Ρώσικο, το Γερμανικό, το Γαλλικό και κατέληξε στο Αμερικανικό Προξενείο. Σε όλη τη διαδρομή βροντοφώναζαν «Ξέρουμε ποιοι είναι οι τρομοκράτες, ΝΑΤΟ, CIA, πλουτοκράτες» και απαιτούσαν «Καμία εμπλοκή καμιά συμμετοχή κανένας φαντάρος στην Ανατολή». Οι διαδηλωτές συμβολικά περικύκλωσαν το κτίριο του Αμερικανικού Προξενείου και προειδοποίησαν πως καθημερινά θα βρίσκονται στους δρόμους για να μην περάσουν τα σχέδια των ιμπεριαλιστών.

ΘΑΝΟΣ ΜΟΚΡΟΥΤΣΙΚΟΣ
Οι ΗΠΑ εκμεταλλεύονται το χτύπημα για να προωθήσουν τα σχέδιά τους

Συνέντευξη του γνωστού μουσικοσυνθέτη στο ραδιόφωνο του «902»

Συνέντευξη για τις διεθνείς εξελίξεις έδωσε χτες ο γνωστός μουσικοσυνθέτης Θάνος Μικρούτσικος στο ραδιόφωνο του «902», στο δημοσιογράφο Γιάννη Ευσταθίου. Λόγω του ενδιαφέροντος που παρουσιάζει η συζήτηση, ο «Ρ» την αναδημοσιεύει ολόκληρη.

-- κ. Μικρούτσικε, ζούμε πολεμικές πια εξελίξεις μετά το χτύπημα της 11ης Σεπτέμβρη σε Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον. Από την Κυριακή που μας πέρασε έχουμε και τα χτυπήματα των ΗΠΑ. Το ερώτημά μου είναι εάν έχουμε μια ορθή επιλογή να αντιμετωπιστεί αυτό το χτύπημα το τρομοκρατικό μ' αυτόν τον τρόπο, με την επιλογή δηλαδή του πολέμου.

-- Απερίφραστα λέω όχι, παρ' όλο που το χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου λειτούργησε με έναν υπερθεαματικό τρόπο και επηρέασε ψυχολογικά θα έλεγα όλο τον πλανήτη. Εγώ προσωπικά πρέπει να σας πω εδώ ότι το ίδιο είχα επηρεαστεί από τις εικόνες που έβλεπα των παιδιών του Ιράκ και τους καρκίνους που βγήκαν μετά τους βομβαρδισμούς των Αμερικάνων στο Ιράκ. Επίσης το ίδιο και περισσότερο είχα επηρεαστεί από τους βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας. Αλλά εν πάση περίπτωση το χτύπημα αυτό στη Νέα Υόρκη, λόγω και του θεαματικού της ιστορίας, ήταν ένα πάρα πολύ μεγάλο χτύπημα.

Πιστεύω ότι οι Αμερικανοί θέλουν να «βάλουν πόδι» στην Κεντρική Ασία και κυρίως στις πρώην χώρες που συνιστούσαν τη Σοβιετική Ενωση. Σε κάθε περίπτωση όμως απαντώ ότι αυτή η βία, η καινούρια επί της ουσίας, διευρύνει τον κύκλο βίας και βρισκόμαστε σ' έναν φαύλο κύκλο. Επομένως, εάν κάνω μια πολιτική ανάλυση, θεωρώ ότι οι Αμερικάνοι εκμεταλλεύτηκαν αυτό το χτύπημα για να προωθήσουν τα σχέδιά τους, όπως έκαναν και την προηγούμενη δεκαετία. Αλλά ακόμα αν ξεφύγουμε από αυτή τη λογική και πούμε ότι η τρομοκρατία χτύπησε τη Νέα Υόρκη, αυτοί έπρεπε να απαντήσουν με τον τρόπο που απαντούν; Πιστεύω ότι επί της ουσίας διευρύνουν τη βία και δημιουργούν ένα φαύλο κύκλο.

Πιέζονται από τις πολεμικές βιομηχανίες

--Εντούτοις, έχουν οι ΗΠΑ το ηθικό δικαίωμα να απαντήσουν στους υπεύθυνους αυτού του χτυπήματος της 11ης Σεπτέμβρη;

-- Κοιτάξτε να δείτε. Εάν τα ζητήματα αυτά έμπαιναν σ' ένα σοβαρό ΟΗΕ θα μπορούσε εκεί κανείς να τοποθετηθεί και τοποθετήσει όλα τα θέματα. Από τη στιγμή που οι ΗΠΑ επί της ουσίας έχουν ακυρώσει τον ΟΗΕ, και με την ιστορία της Γιουγκοσλαβίας, δεν έχουν το ηθικό δικαίωμα να προχωρήσουν στο βομβαρδισμό μιας χώρας και δεν ξέρω σε ποιους άλλους βομβαρδισμούς, γιατί είμαστε ακόμα στην αρχή. Δεν ξέρω εάν θα επιτεθούν τώρα σε κάποια άλλη χώρα, αλλά είναι σίγουρο ότι θα βρίσκονται για μια 10ετία σε μια τέτοιου τύπου εγρήγορση και γιατί πιέζονται από τις πολεμικές βιομηχανίες. Είναι σύνθετο το ζήτημα...

--Τώρα, από όλες τις συζητήσεις που έχουν αναπτυχθεί και στο διεθνές πεδίο αλλά και στο εσωτερικό της χώρας, αναρωτιέμαι τελικά μήπως αδικούμε την ηγεσία των ΗΠΑ, όταν θεωρούμε ότι κυρίως για γεωστρατηγικά συμφέροντα έχει κηρύξει αυτόν τον πόλεμο και έχει ξεκινήσει αυτή τη σταυροφορία κατά της τρομοκρατίας...

-- Παρ' όλο που θα έλεγα ότι είναι ίσως παρακινδυνευμένο - αυτό που θα πω δηλαδή - κάτι μου στριφογυρίζει λίγο διαφορετικό. Στην προκειμένη περίπτωση - και ανεξαρτήτως αν αυτή τη στιγμή η ηγεσία των ΗΠΑ είναι ρεπουμπλικανική - θα ήθελα να σας πάω 40 - 50 χρόνια πίσω και να πω ότι πάντα οι δημοκρατικοί ξεκινούσαν τους πολέμους, οι ρεπουμπλικάνοι τους έκλειναν. Κι αυτό ήταν λίγο αντιφατικό, δεδομένου ότι πολύς κόσμος υποστήριζε ότι οι δημοκρατικοί είναι κατά κάποιον τρόπο πιο προοδευτικοί από τους ρεπουμπλικάνους κλπ, κλπ. Για μένα αυτό το πράγμα δεν ισχύει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Δεν ξέρω κάποτε, πριν 40, 50, 60 χρόνια, να υπήρχε μια διαφοροποίηση.

Τα πράγματα είναι μάλλον κάπως ανάποδα. Εγώ είχα την αίσθηση, και από κάποιους αναλυτές σοβαρούς που διάβαζα στις ΗΠΑ, ότι αυτού του τύπου η αμερικάνικη κυβέρνηση ίσως να εξυπηρετήσει συμφέροντα που δε θέλουν τόσο πολύ να επεκταθεί ένας πόλεμος στον πλανήτη. Π.χ. Αυτή τη στιγμή αυτό που πουλάει πάρα πολύ είναι τα προγράμματα στην υψηλή τεχνολογία. Εχω την αίσθηση ότι πιέστηκαν από το στρατιωτικοοικονομικό κατεστημένο, τις πολεμικές βιομηχανίες κλπ, που πουλάνε όταν υπάρχουν εστίες πολέμου. Αλλά αυτό είναι ένα εσωτερικό ζήτημα.

Δεν ξεχωρίζουν τα «γεράκια» από τα «περιστέρια»

-- Αυτό ενδεχομένως να έχει ιδιαίτερη σημασία αυτές τις ώρες που μιλάμε, λέτε...

-- Εχει ιδιαίτερη αξία, αλλά ποιος τώρα να ξεχωρίσει ποιος είναι γεράκι, ποιος είναι περιστέρι και πόσο το περιστέρι με το γεράκι έχει ας πούμε απόκλιση, ειδικά σ' αυτή την περίοδο.

-- Να 'ρθουμε λίγο στα δεδομένα τα ελληνικά. Η πλειοψηφία του κόσμου, έχει φανεί, ως συμπέρασμα από τις δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει, ότι είναι κατά του πολέμου. Αυτό που διαπνέει την ελληνική κυβέρνηση στις επιλογές της είναι μια γενική, εν λευκώ θα 'λεγε κανείς, φιλοσοφία της εμπλοκής...

-- Αυτό δεν ήταν ίδιο με τη Γιουγκοσλαβία; Δεν άλλαξε τίποτα...

-- Αυτό, όμως, τι δείχνει; Οτι δεν την απασχολεί την ελληνική κυβέρνηση αυτή η ανησυχία των Ελλήνων, αυτό το «όχι» στον πόλεμο;

-- Εδώ δεν την απασχόλησε στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας, που ήταν σαφές ότι το 96% ήταν εναντίον. Τώρα δεν ξέρω αν έχουμε ένα τέτοιο ποσοστό, και πάντως τώρα θα μπορούσε να πει κανείς ότι υπάρχει κι ένα ποσοστό το οποίο έχει ιδιαιτέρως φοβηθεί και σοκαριστεί. Αυτό είναι δεδομένο. Το βλέπει κανείς και στην καθημερινότητα. Εδώ λοιπόν δεν έλαβε υπόψη το 96% πριν δύο χρόνια, θα λάβει τώρα που οι συνθήκες στο να κάνει αυτό που κάνει είναι ελαφρώς καλύτερες γι' αυτήν;

Αποφάσισαν να είναι υποτελείς στους Αμερικανούς

-- Μήπως η ελληνική κυβέρνηση έχει επιπλέον δεδομένα, που εμείς δεν τα γνωρίζουμε, που δείχνουν ότι όντως και η δική μας χώρα ενδεχομένως να κινδυνεύει από ανάλογα ή όμοια ή παρόμοια χτυπήματα;

-- Εγώ δε λέω ότι δε συμβαίνει. Καταρχήν να δηλώσω κάτι, μην παρεξηγηθώ -δε θα παρεξηγηθώ στο δικό σας ραδιόφωνο, αλλά είναι πονηρές οι μέρες... Είμαι όπως και η Αριστερά, εναντίον της τρομοκρατίας. Και μάλιστα θα σας έλεγα ότι πολλά είδη τρομοκρατίας, αυτής της «ανεξάρτητης» τρομοκρατίας, εκπορεύτηκαν τα τελευταία 20-25 χρόνια από μυστικές υπηρεσίες. Δεν υπονοώ ότι το χτύπημα αυτό ήταν ένα χτύπημα που εκπορεύτηκε από μυστικές υπηρεσίες. Λέω όμως ότι η τρομοκρατία έχει αποδειχθεί ιστορικά ότι ήταν μπλεγμένη με τις μυστικές υπηρεσίες. Και ο Μπιν Λάντεν, αν είναι αυτός που το έκανε, ήταν κάποτε υψηλού επιπέδου συνεργαζόμενος με τη ΣΙΑ.

Η Αριστερά, κι εγώ προσωπικά, είμαστε εναντίον της τρομοκρατίας. Και βεβαίως θρηνούμε τα θύματα της Νέας Υόρκης. Συζητάμε αυτή τη στιγμή αν αυτό που γίνεται μας ξεμπλέκει αν θέλετε από την τρομοκρατία. «Καθαρίζουμε» από την τρομοκρατία ή μπαίνουμε σ' ένα φαύλο κύκλο; Αν η Ελλάδα, για παράδειγμα, έχει πρόβλημα με την τρομοκρατία ή μπορεί να χτυπηθεί από την τρομοκρατία, με τη συμπεριφορά της θα το αποτρέψει;

Οσο περισσότερο εμπλεκόμαστε τόσο περισσότερο έχουμε αυτόν το συγκεκριμένο κίνδυνο. Αλλά το ζήτημα του τι έπρεπε να κάνει η Ελλάδα, δεν έχει να κάνει με το πόσο φοβόμαστε ή δε φοβόμαστε ένα τρομοκρατικό χτύπημα. Σε επίπεδο παράνοιας ή σχιζοφρένειας - ας πάρουμε αυτή την ακραία περίπτωση - πάντα θα είναι πιθανό έτσι όπως είναι η σύγχρονη ζωή. Το ζήτημα με την Ελλάδα είναι ότι έχει αποφασίσει - και το απέδειξε στην περίοδο της Γιουγκοσλαβίας - να είναι υποτελής στους Αμερικάνους.

-- Υπάρχει η άποψη που λέει ότι για τη χώρα μας, με το ειδικό βάρος που διαθέτει στο παγκόσμιο, στο πλανητικό σύστημα, αυτή την ώρα το συμφέρον της θα ήταν στο πλευρό αυτών που έχουν ξεκινήσει τη σταυροφορία. Οχι ουδετερότητα, όχι κατά του πολέμου γιατί τότε κινδυνεύει και ως χώρα και ενδεχομένως να προκαλέσει και το θυμό των ισχυρών, του Τζ. Μπους για παράδειγμα που έθεσε το δίλημμα: 'Η με μας ή με τους τρομοκράτες...

-- Δεν μπορώ κάθε φορά, με όση λογική κι ευαισθησία διαθέτω, να ξεκινώ την ανάλυση από τις 11 Σεπτεμβρίου. Εδώ έχουμε μια προϊστορία. Εάν η προϊστορία αυτής της συγκεκριμένης κυβέρνησης ήταν διαφορετική θα μπορούσε να πράξει διαφορετικά. Βεβαίως, μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου, από το '96 -για να πάρουμε τη συγκεκριμένη κυβέρνηση- ακολουθεί μια συγκεκριμένη πολιτική να δένεται και να υπηρετεί τα συμφέροντα πρώτα απ' όλα των Αμερικανών. Αυτό γίνεται, δεν έχω κάποιο στοιχείο τα τελευταία 5 χρόνια ότι έχει αλλάξει. Μακάρι να είχα για να έλεγα ότι εκεί, ας πούμε, έκαναν κάτι σωστό. Προφανώς δεν μπορεί να αλλάξει αυτή τη στιγμή, που είναι και το βάρος του σοκαρίσματος. Αλλά εδώ έχουμε μια συγκεκριμένη πολιτική που ασκείται απ' αυτή την κυβέρνηση. Αρα λοιπόν δεν μπορούμε κάθε φορά να ξαναρχίζουμε την ιστορία από μια συγκεκριμένη ημερομηνία.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ

Ολοκληρώνουμε σήμερα την παρουσίαση της συζήτησης στην εκδήλωση που διοργάνωσε το ΚΚΕ σε αίθουσα του ξενοδοχείου «Τιτάνια», με θέμα: «Οι διεθνείς εξελίξεις μετά το τρομοκρατικό πλήγμα στις ΗΠΑ». Σήμερα, δημοσιεύουμε τις τελευταίες παρεμβάσεις και το κλείσιμο της συζήτησης από την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΕΛΑΝΤΗΣ
Ποινικοποιούν το λαϊκό κίνημα

«Παίρνοντας το λόγο ο Δ. Μπελαντής, διδάκτωρ Συνταγματικού Δικαίου, από τη "Δημοκρατική Συσπείρωση", είπε ανάμεσα σ' άλλα: «Ενα πολύ σημαντικό πράγμα, είναι ότι είμαστε σε συνθήκες πολέμου. Δηλαδή η ενεργοποίηση του άρθρου 5, του Βορειοαντλαντικού Συμφώνου, ουσιαστικά σημαίνει πόλεμο.

Αυτό, και από την κυβέρνηση τη δική μας και από τις άλλες κυβερνήσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δεν έχει γίνει καθόλου καθαρό στις ευρωπαϊκές κοινωνίες.

Δεν έχει καν, και αυτό νομίζω ότι είναι σκάνδαλο, για μια χώρα που θέλει να λέγεται δημοκρατική, δεν έχει γίνει μια συζήτηση στη Βουλή, για το γεγονός ότι αυτές οι χώρες εμπλέκονται, από τις ηγεσίες τους, τις πολιτικές και κοινωνικές, σε πόλεμο. Είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα.

Ενα δεύτερο ζήτημα είναι ότι πρέπει να δούμε λίγο τις αιτίες και τις κατευθύνσεις και τις στοχοθεσίες αυτού του πολέμου. Είναι ισχυρά τα επιχειρήματα που μιλούν για τους γεωπολιτικούς στόχους, του ελέγχου, της ενέργειας, των πετρελαϊκών πόρων, του νερού, όλα αυτά τα πράγματα.

Νομίζω, όμως, ότι υπάρχει και μια πλευρά, που έχει να κάνει, με τις εξαθλιωμένες μάζες και τον κίνδυνο που αυτές αποτελούν στις χώρες του τρίτου κόσμου και ιδίως τις ισλαμικές και τις αραβικές.

Αυτές οι εξαθλιωμένες μάζες συνιστούν κίνδυνο και έναν εν δυνάμει πόλο αναταραχής και ανατροπών σε μια σειρά χώρες, που είναι κομβικές για τον ιμπεριαλιστικό, γεωπολιτικό έλεγχο.

Επίσης, νομίζω ότι είναι πάρα πολύ σοβαρό, το ζήτημα ότι σήμερα οι ιμπεριαλιστικές χώρες, παρά τους υπαρκτούς ογκούμενους και αναπτυσσόμενους ανταγωνισμούς μεταξύ τους, έχουν όμως, παρ' όλα αυτά, έναν τρόπο ενιαίας αυτοκρατορικής αντίδρασης, απέναντι τόσο στους εσωτερικούς όσο και στους εξωτερικούς εχθρούς του ιμπεριαλιστικού συστήματος.

Σαν το ιμπεριαλιστικό σύστημα, να αναπτύσσει μια νομιμότητα καταστολής και στρατοκρατίας, ενιαία πια, σε σχέση με απειλές, πραγματικές ή φανταστικές, που ορθώνονται απέναντί του.

Αυτός που σήμερα ορίζει την έννοια της τρομοκρατίας, δεν εννοεί την τρομοκρατία την ατομική, όπως την εννοεί το εργατικό κίνημα, εννοεί μια τεράστια γκάμα, αυτό που είπε το Συμβούλιο των Υπουργών, πριν λίγες μέρες, τις πράξεις οι οποίες απειλούν να βλάψουν ή βλάπτουν τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές δομές.

Πρόκειται δηλαδή ουσιαστικά, για την ποινικοποίηση του ανατρεπτικού λόγου και της ανατρεπτικής πολιτικής. Νομίζω ότι αυτό είναι πάρα πολύ καθαρό.

Οτι, δηλαδή, προσπαθούν μέσα στις λεγόμενες δυτικές Δημοκρατίες, να ποινικοποιήσουν πλήρως τον εσωτερικό εχθρό. Και, βέβαια, όχι μόνο τους ισλαμιστές, κυρίως τα αντικαπιταλιστικά και αντιιμπεριαλιστικά κινήματα.

Αυτό είναι το πρόβλημα. Νομίζω, λοιπόν, ότι είναι πολιτικό λάθος, πάρα πολύ σοβαρό, να προτάσσεις σήμερα μια λογική κάποιου διμέτωπου, όχι στον πόλεμο, όχι στην τρομοκρατία.

Νομίζω ότι αυτή η λογική είναι αδιέξοδη και επειδή αφενός μεν, ακόμα και για τις πράξεις ατομικής τρομοκρατίας, είναι ιμπεριαλιστικές πολιτικές αυτές οι οποίες αναπαράγουν αυτές τις πράξεις και επειδή οι πράξεις κρατικής τρομοκρατίας, είναι οι σοβαρότερες μορφές τρομοκρατίας που υπάρχουν, αλλά και επειδή δεν μπορούμε να μπούμε εμείς στη λογική, ποια είναι τα ακριβή όρια της έννοιας της τρομοκρατίας, που είναι μια αόριστη νομική έννοια, που η πολιτική εξουσία, κάθε φορά, της δίνει ένα συγκεκριμένο φάσμα, περιεχόμενο, έκταση και όλα αυτά τα πράγματα.

Τέλος, νομίζω, και με αυτό κλείνω, ότι υπάρχει μια ανάγκη σήμερα και κινήματος αντιπολεμικού και κινήματος για τις δημοκρατικές ελευθερίες, ενωτικού για τις δυνάμεις της Αριστεράς και ιδίως της μαρξιστικής Αριστεράς και στους χώρους τους κοινωνικούς, τους συνδικαλιστικούς, στα κοινωνικά κινήματα κλπ».

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Υπάρχει βάση για ένα αγωνιστικό, αντιπολεμικό, αντιιμπεριαλιστικό κίνημα

Το κλείσιμο της συζήτησης από την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Νομίζω ότι όλες οι απόψεις, που ακούστηκαν εδώ, έχουν μια αντιπροσωπευτικότητα, με την έννοια ότι εκφράζουν απόψεις και τάσεις που υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία. Δε λέω αν είναι πλειοψηφικές ή όχι, αλλά πιστεύω ότι υπάρχει βάση γι' αυτό που λέμε: «Ενα ενωτικό, αγωνιστικό, αντιπολεμικό, αντιιμπεριαλιστικό κίνημα», που θα δημιουργήσει μια δυναμική μέσα στο λαό. Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις; Υπάρχουν. Αλλά μπορούμε να συνυπάρξουμε σε μια ουσιαστική κοινή δράση. Οι διαφορετικές απόψεις δεν την απαγορεύουν. Μέσα στην κοινή δράση θα τροφοδοτείται και ο διάλογος και ο αντίλογος στην πορεία.

Για να είμαι πιο συγκεκριμένη: Νομίζω ότι υπάρχει μια σαφής συμφωνία ότι το μέτωπο των ιδεών και της δράσης πρέπει να κατευθυνθεί εναντίον του ιμπεριαλισμού. Της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας. Της ιμπεριαλιστικής πολιτικής. Δεν είναι μόνο ένα μέτωπο κατά του πολέμου γενικά. Σαφώς είναι ένα μέτωπο κατά του πολέμου, αλλά στις σημερινές συνθήκες παίρνει αντιιμπεριαλιστικά χαρακτηριστικά. Δεν είναι απλώς το κίνημα που είχαμε στη δεκαετία του '60, κατά των πυρηνικών, κατά της αύξησης των εξοπλισμών. Οπωσδήποτε είχε και αυτό ένα πολιτικοποιημένο χαρακτήρα. Αλλά σήμερα, η ίδια η ζωή απαιτεί ένα κίνημα αντιιμπεριαλιστικό, σε τελική ανάλυση αντικαπιταλιστικό.


Οι διαφορετικές απόψεις που ακούστηκαν, δεν είναι καθόλου απαγορευτικές. Δε θεωρούμε ότι είναι απόψεις που αποκλείονται από ένα τέτοιο πλατύ κίνημα.

Είμαστε με όλους τους λαούς

Εμείς είμαστε με τους λαούς, όλους τους λαούς. Αυτό είναι καθαρό. Και μ' αυτούς που πολιτιστικά είναι πιο πάνω από κάποιους άλλους. Είμαστε με όλους τους λαούς. Και μ' αυτούς που έχουν πολιτιστική - μορφωτική καθυστέρηση, ανεξάρτητα από θρησκείες. Αυτό πρέπει να είναι καθαρό. Δεν πρέπει να περάσει η διαίρεση των πολιτισμών, η αντιπαράθεση των πολιτισμών, ούτε η υπεροχή του ενός πολιτισμού έναντι του άλλου. Είναι συγκεκριμένοι ιστορικοί λόγοι, κοινωνικοοικονομικοί, που καθορίζουν τη διαφορά του πολιτιστικού επιπέδου των λαών. Δεν ξέρω να υπάρχει κανείς που να τοποθετήθηκε εναντίον του αμερικανικού λαού ή να μην είδε ότι ο αμερικανικός λαός είναι θύμα. Οχι μόνο οι νεκροί, συνολικά ο αμερικανικός λαός είναι θύμα της συγκεκριμένης πολιτικής. Και νομίζω ότι αυτό που πείραξε, ήταν αυτό που ειπώθηκε -όχι μόνο από εμάς, αλλά από πολλούς- ότι η συμπαράσταση και η συμπάθεια στον αμερικανικό λαό δεν πρέπει να θεωρηθεί συμπάθεια και συμπαράσταση στην ηγεσία του. Αυτό είναι που ενόχλησε.

Πρέπει να ξέρετε ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας δε βλέπει τον εαυτό του ως το κόμμα, που θα αποφασίσει μόνο του γι' αυτή την ευρύτερη κίνηση. Μετέχουμε, στηρίζουμε, έχουμε την άποψή μας, αλλά θεωρούμε ότι πρέπει να συναντηθούμε όλοι με παράλληλες και με συντονισμένες πρωτοβουλίες.

Νομίζω ότι πρέπει να δώσουμε μια συνέχεια σ' αυτή τη συζήτηση. Υπάρχει μια βάση, εν πάση περιπτώσει υπάρχουν αντιπολεμικά κινήματα και στην περίοδο του ΝΑΤΟικού πολέμου κατά της Γιουγκοσλαβίας και τώρα. Και αυτά τα κινήματα δεν πρέπει να αφήσουν απ' έξω κανέναν που μπορεί να προσφέρει. `Η, αν υπάρξουν κάποιοι που έχουν μια επιφύλαξη, μπορούμε να κρατήσουμε δεσμούς μαζί τους, ώστε να αρθούν οι επιφυλάξεις. Διότι, η απειλή είναι πολύ μεγάλη, οι κίνδυνοι πολύ μεγάλοι. Τα επόμενα χρόνια θα είναι πολύ οδυνηρά και η πείρα έχει δείξει ότι πρέπει να αντιταχθούν συνεπείς αγωνιστικές δυνάμεις, αλλά και πολυάριθμες. Δηλαδή, χρειάζεται και αγωνιστικότητα και μαζικότητα.

Νομίζω, επίσης, ότι από αυτή τη συζήτηση προκύπτουν ορισμένα ζητήματα, τα οποία δεν μπαίνουν ως προϋπόθεση συμφωνίας για το κίνημα, το αντιπολεμικό, αντιιμπεριαλιστικό, αντικαπιταλιστικό, όπως θέλει μπορεί κανείς να το πει. Προκύπτουν ζητήματα που αξίζει να συζητηθούν και σε άλλο πεδίο. Στο πεδίο της οικονομίας γενικότερα και της πολιτικής.

Οι μύθοι που κατέρρευσαν

Πολλοί μύθοι -ας το πω έτσι - κατέρρευσαν αυτή την περίοδο, χωρίς να σημαίνει ότι ο καπιταλισμός καταρρέει τώρα, ότι είναι σε άμεση κατάρρευση. Παραδείγματος χάριν, ο μύθος ότι η «παγκοσμιοποίηση» δημιουργεί μια παγκόσμια ολοκλήρωση, που καταργεί τις ταξικές αντιθέσεις και ανισότητες, που οδηγεί στη σύγκλιση, στην εξίσωση των κρατών, στην κατάργηση των ενδοκαπιταλιστικών αντιθέσεων. Αυτό δεν επιβεβαιώθηκε. Με τίποτα. Ενώ πήγαιναν προς την «ολοκλήρωση», βλέπουμε αυτόματα να δημιουργούνται αντιπαλότητες νέου τύπου, ίσως νέες μορφές συμμαχιών, ή να επιχειρούνται και ανατροπές κλασικών συμμαχιών. Και άλλοι μύθοι κατέρρευσαν. Το «θαύμα του καπιταλισμού», ότι ο καπιταλισμός τώρα μπορεί να αναπτύσσεται χωρίς κρίσεις, ότι οι νέες τεχνολογίες επιλύουν τα προβλήματα της ανθρωπότητας.

Μπορούμε πραγματικά να έχουμε και παράπλευρες συζητήσεις μέσα στην πάλη, σε θέματα τα οποία είναι και θεωρητικά αλλά και πρακτικά.

Το επείγον, όμως, είναι να διαμορφωθεί ένα κίνημα που εμπνέει, που καλλιεργεί την αγωνιστικότητα και προβάλλει ιδέες, που δίνει τη μάχη των ιδεών και δρα. Θα χρειαστεί η πολυμορφία και ο πλούτος των μορφών πάλης. Κίνημα ζωντανό, ελκυστικό. Θα είναι ένας μακροχρόνιος αγώνας και πρέπει να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους της ρουτίνας και της τυποποίησης στην ανάπτυξη του κινήματος.

Δεν πρόκειται για ένα ντου και πετύχαμε. Θα έχει εξάρσεις, υφέσεις, και ίσως ορισμένα που δεν μπορούμε από τώρα να τα προβλέψουμε.

Νομίζω ότι κάναμε μία αρχή. Πρέπει να δώσουμε μία άμεση συνέχεια. Δε θα υποδείξουμε εμείς, αν αύριο θα κάνουμε εκείνο ή το άλλο. Αλλά, λέω, ότι πρέπει να ξανασυναντηθούμε σε πολλά επίπεδα, δίνοντας απόλυτη συνέχεια στην κλιμάκωση των αγώνων και των δραστηριοτήτων.

ΚΩΣΤΑΣ ΝΑΣΗΣ
Αναγκαίο το αντιπολεμικό μέτωπο

Ο Κ. Νάσης από το ΑΚΕ, παίρνοντας το λόγο, αναφέρθηκε και στα εξής: «Είναι αναγκαία πλέον η δημιουργία ενός αντιπολεμικού μετώπου. Μέχρι τώρα, υπήρξε μια ολόκληρη προσπάθεια, έγινε μια ολόκληρη δουλιά, για το μέτωπο το δημοκρατικό, το αντιιμπεριαλιστικό, αντιμονοπωλιακό και τα λοιπά.

Νομίζω ότι πρέπει να γίνει συγκεκριμένη δουλιά, ώστε το μέτωπο αυτό, που το απαιτούν οι σημερινές συνθήκες, να αναπτυχθεί περισσότερο, να ενισχυθεί περισσότερο, να δυναμώσει περισσότερο, με κύριο στόχο πλέον - διότι άλλαξαν τα πράγματα τώρα - με κύριο στόχο τον αντιπολεμικό του χαρακτήρα.

Αλλά όχι μόνον αυτό, γιατί υπάρχουν και προβλήματα άμεσα, τα οποία παράλληλα πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Τώρα, σχετικά με τα γεγονότα. Βλέπετε ότι οι Αμερικανοί παρουσιάστηκαν μετά την 11η Σεπτεμβρίου με μεγάλο λεονταρισμό. Γρηγορότερα όμως, όπως θα θυμόμαστε όλοι, είχανε περιζωθεί από μία κρίση, από μία ύφεση, η οποία είναι προοίμιο μιας κρίσης. Είχε αρχίσει, δηλαδή, μια κατάσταση. Και το γεγονός ότι μετά την 11η Σεπτεμβρίου συμπεριφέρθηκαν με αυτόν τον πλέον αλαζονικό τρόπο, μαρτυρεί το γεγονός ότι άλλα θέλουν να κάνουν και άλλα έλεγαν ότι κάνουν.

Επίσης, δεν είναι και τόσο δυνατοί οι ιμπεριαλιστές, σ' αυτή τη φάση, όπως παρουσιάστηκαν. Από το γεγονός των εσωτερικών αντιθέσεων που είναι δυνατές, σύμφωνα και με το μαρξισμό και τη λειτουργία αυτών των αντιθέσεων μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα και ιδιαίτερα σ' αυτή τη φάση του μονοπωλιακού καπιταλισμού και του ιμπεριαλισμού, εμφανίζουν πάρα πολλές δυσκολίες από την υπερπαραγωγή.

Την 1η και την 2η βραδιά, ο Μπους παρουσιάστηκε και είπε "κηρύσσω τον Γ` Παγκόσμιο Πόλεμο". Πού τον κηρύσσει, πώς τον κηρύσσει, εναντίον ποιων τον κηρύσσει; Νομίζω ούτε αυτοί είχαν προετοιμαστεί σωστά και κανονικά, ούτε ο κόσμος κατάλαβε, ακόμα.

Πρέπει, όμως, να ενισχύσουμε όλο το μέτωπο, το αντιπολεμικό μέτωπο, το οποίο θα έχει ευρύτερο χαρακτήρα, για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση».

ΚΙΝΑ
«Σχετίζονται με τη διεθνή τρομοκρατία» οι αυτονομιστές Ουιγούροι...

ΠΕΚΙΝΟ.-

Για πρώτη φορά το Πεκίνο συνέδεσε χτες επίσημα τη δράση του αυτονομιστικού κινήματος των μουσουλμάνων Ουιγούρων της επαρχίας Σιντζιάνγκ με τη διεθνή εκστρατεία κατά της τρομοκρατίας!

«Η μάχη κατά των αυτονομιστών Ουιγούρων στην επαρχία Σιντζιάνγκ αποτελεί επίσης τμήμα της διεθνούς εκστρατείας κατά της τρομοκρατίας» είπε ο εκτελών χρέη εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Σουν Γιουσί, που πρόσθεσε πως οι αυτονομιστές Ουιγούρι στην επαρχία Σιντζιάνγκ, που δρουν με σκοπό τη δημιουργία του ανεξάρτητου κράτους του ανατολικού Τουρκεστάν, έχουν διασυνδέσεις με διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις...

«Αρκετές οργανώσεις του Ανατολικoύ Τουρκεστάν έχουν ανοιχτά δηλώσει ότι θα καταφύγουν σε βίαια μέσα, σε δραστηριότητες κατά της Κίνας... Ετσι η μάχη κατά του Ανατολικού Τουρκεστάν αποτελεί επίσης τμήμα της διεθνούς εκστρατείας κατά της τρομοκρατίας» είπε κατά λέξη ο Σουν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία σημειώνουν πως έως τώρα η Κίνα είχε συνδέσει την εκστρατεία της κατά των Ουιγούρων αυτονομιστών μόνον έμμεσα με τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και παρατηρούν πως είναι για την ώρα αδιευκρίνιστο γιατί ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρθηκε σε «οργανώσεις του ανατολικού Τουρκεστάν» απ' τη στιγμή που το Πεκίνο είθισται να τις χαρακτηρίζει «αποσχιστικές οργανώσεις με στόχο την ανεξαρτησία της επαρχίας Σιντζιάνγκ».

Πάντως, νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, είχε εκφράσει τη λύπη της κυβέρνησής του για τις αυξανόμενες «απώλειες πολιτών» από τις επιδρομές στο Αφγανιστάν, επαναλαμβάνοντας πως «οι στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της τρομοκρατίας θα πρέπει να έχουν σαφείς στόχους και να γίνεται προσπάθεια να μη πλήττονται αθώοι πολίτες».

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Σε ασφυκτικό στρατιωτικό κλοιό

Επιβεβαίωσαν Πακιστανοί αξιωματούχοι ότι παραχωρήθηκαν δύο αεροδρόμια σε αμερικανικές «επιμελητειακές» δυνάμεις

Παραταγμένοι στρατιώτες περιμένουν τους διαδηλωτές

Associated Press

Παραταγμένοι στρατιώτες περιμένουν τους διαδηλωτές
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Χιλιάδες στρατιώτες, με το δάκτυλο στη σκανδάλη, περιπολούν τους δρόμους όλων των πακιστανικών πόλεων, με επίκεντρο την πόλη Κουέτα, όπου τις τελευταίες ημέρες σημειώθηκαν αιματηρές συγκρούσεις. Τα πολυβολεία έχουν αυξηθεί και τα μέτρα ασφαλείας είναι πλέον ασφυκτικά από άκρη σε άκρη στο Πακιστάν, που σήμερα ξημερώνει άλλη μια μέρα «πανεθνικής απεργίας και διαμαρτυρίας», όπως καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας Αφγανιστάν - Πακιστάν, εκπροσωπώντας 35 ισλαμικές οργανώσεις.

Οι φήμες ότι η πυρκαγιά στην έδρα του πακιστανικού Γενικού Επιτελείου Στρατού στο Ραβαλπίντι δεν ήταν βραχυκύκλωμα, αλλά το αποτέλεσμα σκληρής μάχης ανάμεσα σε «φιλο-Ταλιμπάν» αξιωματούχους του στρατού και σε συναδέλφους τους πιστούς στον στρατηγό Μουσαράφ, τείνουν να λάβουν ιδιαίτερα σοβαρές διαστάσεις. Παρά την αναταραχή που φαίνεται, σχεδόν με βεβαιότητα, ότι υπάρχει στους κόλπους του στρατεύματος, ο εκπρόσωπος του στρατιωτικού ηγέτη της χώρας, ταξίαρχος Ρασίντ Κουρέισι, δήλωνε, χτες, κατηγορηματικά ότι «όλα είναι υπό έλεγχο» και παρέθετε ορισμένα χαρακτηριστικά στοιχεία, όπως, παραδείγματος χάριν, ότι «στις διαδηλώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί από την Κυριακή μέχρι σήμερα δεν έχουν λάβει συνολικά μέρος περισσότεροι από μερικές χιλιάδες άνθρωποι. Δεν το βρίσκω διόλου ανησυχητικό για μια χώρα 140 εκατομμυρίων κατοίκων».

Ο Κουρέισι, όπως και ο υπουργός Εσωτερικών Μοϊνουντίν Χάιντερ, επιβεβαίωσε ότι δόθηκε η άδεια στον αμερικανικό στρατό να χρησιμοποιήσει δύο αεροδρόμια. Διευκρίνισε, όμως, ότι δεν πρόκειται να εξαπολυθούν από εκεί επιθέσεις κατά του Αφγανιστάν, αλλά θα χρησιμοποιηθούν μόνο για αποστολές διάσωσης και περισυλλογής. Οι δύο Πακιστανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν, επίσης, ότι υπάρχει αμερικανικό στρατιωτικό προσωπικό στο Πακιστάν, αλλά μόνο επιμελητειακό και όχι στρατιώτες. Ο Κουρέισι αρνήθηκε, για λόγους ασφαλείας, να αναφέρει τα αεροδρόμια, αλλά και κάποιο χρονοδιάγραμμα της άφιξης των αμερικανικών δυνάμεων. Εντούτοις, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, ήδη, έχουν εντοπιστεί πολλά αμερικανικά στρατιωτικά μεταγωγικά και ελικόπτερα στις επαρχίες Μπαλουχιστάν και Σιντχ.

Την ίδια στιγμή, γινόταν γνωστό ότι ο στρατός άνοιξε πυρ κατά ενός οργισμένου πλήθους που προσπάθησε να εισβάλει στις φυλακές κοντά στο μεθοριακό πέρασμα, με το Αφγανιστάν, Μπατζούρ, όπου κρατούνται δεκάδες ισλαμιστές διαδηλωτές που συνελήφθησαν τις τελευταίες ημέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, 11 διαδηλωτές τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι 3 σοβαρά.

ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ
Φόβος κυριεύει τους ξένους υπηκόους

Ενας Καναδός τεχνικός αεροσκαφών δολοφονήθηκε στην πόλη του Κουβέιτ

Εκτακτα μέτρα και ελαχιστοποίηση κάθε μετακίνησης συνιστούν οι δυτικές πρεσβείες σε όλα τα αραβικά κράτη που έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΥΒΕΪΤ - ΡΙΑΝΤ - ΜΑΣΚΑΤ.-

Στα όρια του πανικού ζουν οι κοινότητες των Δυτικών που βρίσκονται μόνιμα σε χώρες του Κόλπου, μετά και από τη δολοφονία Καναδού τεχνικού αεροσκαφών, αργά το βράδυ της Τετάρτης, στην πόλη του Κουβέιτ.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο Καναδός τεχνικός, που εργαζόταν στην κουβεϊτιανή αεροπορική βάση Αχμαντ αλ Τζάμπερ όπου σταθμεύουν από το 1991 αμερικανικά αεροσκάφη, μαζί με τη Φιλιππινέζα σύζυγό του δέχτηκαν τα πυρά αγνώστων που σταμάτησαν δίπλα τους με αυτοκίνητο. Ο Καναδός σκοτώθηκε επί τόπου και η σύζυγός του νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Οι κουβεϊτιανές αρχές επισήμως δεν έχουν δημοσιοποιήσει κανένα στοιχείο, όμως ανώνυμοι αξιωματούχοι συνέδεαν τη δολοφονία με τις αμερικανικές επιθέσεις στο Αφγανιστάν και τη διογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια στις αραβικές και μουσουλμανικές χώρες.

Η δολοφονία στην πόλη του Κουβέιτ σημειώθηκε ένα 24ωρο μετά από την επίθεση με μολότοφ που δέχτηκε από άγνωστο Σαουδάραβα, ένα ζευγάρι Γερμανών στο Ριάντ, ενώ, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, εκτιμάται ότι με την περιρρέουσα κατάσταση συνδέεται και η βομβιστική επίθεση, το βράδυ του Σαββάτου, επίσης στη Σαουδική Αραβία, οπότε έχασαν τη ζωή τους 2 άνθρωποι, εκ των οποίων ο ένας Αμερικανός.

Η γερμανική πρεσβεία στη Σαουδική Αραβία συμβούλευσε τους υπηκόους της να αποφεύγουν τις μετακινήσεις και να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί. Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν τους, περίπου, 8.000 υπηκόους τους στο Κουβέιτ «να περιορίσουν στο άκρως απαραίτητο τις μετακινήσεις τους». Ανάλογες συμβουλές έχουν εκδώσει όλες οι δυτικές πρεσβείες στις αραβικές χώρες. Δυτικός διπλωμάτης στην Υεμένη δήλωνε ότι όλες, σχεδόν, οι δυτικές πρεσβείες έχουν δεχτεί βομβιστικές απειλές ενώ συνάδελφοί του στις χώρες του Κόλπου τόνιζαν ότι έχει αρχίσει να κυριαρχεί πανικός και οι ξένοι υπήκοοι κλείνονται στα σπίτια τους.

Βρετανός αξιωματούχος ασφαλείας στο Ομάν υπογράμμιζε ότι «επικρατεί η αίσθηση ότι είμαστε σε τεντωμένο σχοινί». Επικαλούμενος την κρίσιμη διεθνή κατάσταση, ο Μπιλ Κλίντον ακύρωσε την επίσκεψή του σε τεχνολογική έκθεση στο Ντουμπάι, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Πάντως, για ορισμένους Δυτικούς υπηκόους δεν πρόκειται παρά για «μεμονωμένα περιστατικά».

«Παραινέσεις»

Ο διευθυντής της σαουδαραβικής βασιλικής Χρηματιστηριακής Εταιρίας, και ανιψιός του βασιλιά Φαχντ, Πρίγκιπας Αλουαλίντ Μπιν Ταλάλ, επισκέφθηκε, χτες, τη Νέα Υόρκη, δηλώνοντας ότι θέλει να εκφράσει, εκ μέρους όλου του αραβικού και ισλαμικού κόσμου, τον αποτροπιασμό του για το «φοβερό έγκλημα» των τρομοκρατικών επιθέσεων αλλά και τη συμπάθειά του για τον αμερικανικό λαό. Ο Μπιν Ταλάλ παρέδωσε στο δήμαρχο της Νέας Υόρκης επιταγή 10 εκατομμυρίων δολαρίων για την αποκατάσταση των ζημιών αλλά και για βοήθεια προς τα θύματα. Εντούτοις, σε γραπτή ανακοίνωσή του, ζητά «να αντιμετωπιστούν τα θέματα που οδηγούν σε τέτοια εγκλήματα, να επανεξεταστεί η αμερικανική πολιτική στη Μέση Ανατολή, καθώς οι Παλαιστίνιοι ακόμα σφαγιάζονται από το Ισραήλ και ο κόσμος γυρνά τα μάτια του αλλού».

Εκατοντάδες οι νεκροί
  • Τουλάχιστον 140 νεκροί μέσα σε 24 ώρες. Αριθμός που ανεβάζει το συνολικό αριθμό των νεκρών από την αρχή των επιθέσεων σε 220
  • Σφοδρότερες επιθέσεις με βόμβες διασποράς και διείσδυσης
  • Σε βάθος χρόνου... ίσως και ένα χρόνο θα διαρκέσει η εκστρατεία κατά Αφγανιστάν, σύμφωνα με τον Βρετανό ναύαρχο

Προετοιμασία πριν το δολοφονικό έργο

Associated Press

Προετοιμασία πριν το δολοφονικό έργο
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ- ΚΑΜΠΟΥΛ-ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-

Νυχθημερόν, τα αμερικανικά βομβαρδιστικά ξερνούν καταστροφή, πόνο, τρόμο και θάνατο. Τίποτα δε μένει όρθιο, τζαμιά, σπίτια χωριά. Η καταστροφή μεγαλώνει και θα διογκώνεται, καθώς οι αμερικανικές δυνάμεις χρησιμοποιούν τώρα βόμβες διασποράς αλλά και μεγάλης ικανότητας διάτρησης και διείσδυσης, ενώ όπως πολύ εύστοχα παρατηρεί η βρετανική εφημερία «Γκάρντιαν» «οι στόχοι συνεχώς φθίνουν»...

Μία από τις συνεχείς επιθέσεις των αμερικανικών δυνάμεων, έγινε χτες στις 5.30 το απόγευμα - τοπική ώρα. Μεγάλο τμήμα του πληθυσμού της πρωτεύουσας, της Καμπούλ, ήταν ξεχυμένοι στις αγορές της πόλης, προκειμένου να εφοδιαστούν έστω και ελάχιστα τρόφιμα για το φαγητό τους, κάτω από ένα ασυννέφιαστο ουρανό. Οταν η επίθεση άρχισε σε στόχους κοντά στο αεροδρόμιο της πόλης, αλαλάζον το πλήθος προσπαθούσε πανικόβλητο να τρέξει να καλυφθεί για να σωθεί. Κάποιοι που κυριεύτηκαν εντελώς από τρόμο άρπαζαν παιδιά, οικογένειες, τα λιγοστά υπάρχοντά τους και προσπαθούσαν να διαφύγουν προς... άγνωστο τόπο, ίσως πιο ασφαλή. Ανάλογες εικόνες μετέδωσε και το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN και από την πόλη στα νότια της χώρας, Κανταχάρ. Ανθρωποι, ζώα, υπάρχοντα ένα κουβάρι σε ένα ατέρμονο αγώνα επιβίωσης. Ισως η επιχείρηση των αμερικανικών δυνάμεων «Διαρκής Ελευθερία», τελικά να είναι επιτυχής και μάλιστα καταφέρει πραγματικά να ελευθερώσει τους Αφγανούς από τους «δυνάστες» τους... δεν είναι λίγοι που υποστηρίζουν ότι μόνο ο θάνατος είναι ο μόνος που την παρέχει...

Οι άμαχοι στο στόχαστρο

«Σκοτώθηκαν άμαχοι. Τι μπορεί να είναι μεγαλύτερη τρομοκρατία απ' αυτό;» θα δηλώσει ο υπουργός Παιδείας των Ταλιμπάν, Αμίρ Χαν Μουτακί, δηλώσεις που μεταφέρει το Αφγανικό Ισλαμικό Πρακτορείο, ΑΙΡ. «Ενας μεγάλος αριθμός αμάχων σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στην Καμπούλ, επίσης στην περιοχή Νταμάν, 10 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Κανταχάρ», θα προσθέσει ο Μουτακί.


Associated Press

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου κύματος των επιθέσεων, από τα ξημερώματα της Πέμπτης, πάνω από 140 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, υποστηρίζει το πρακτορείο «Ρόιτερ», μεταφέροντας την εικόνα από το πρακτορείο AIP. Σύμφωνα με το «Ρόιτερ», ο συνολικός αριθμός των νεκρών από τη νύχτα της Κυριακής ανέρχεται σε 220 ανθρώπους.

Επικαλούμενο πηγές των Ταλιμπάν, το πρακτορείο ανέφερε ότι το χωριό Κουράμ, 354 χιλιόμετρα ανατολικά από την πόλη Τζαλαλαμπάντ, ισοπεδώθηκε από τη βραδινή επίθεση και ήδη έχουν ανασυρθεί 50 πτώματα από τα ερείπια. «Μέχρι τώρα έχουν ανασυρθεί περί τα 50 πτώματα και εκφράζονται φόβοι ότι οι νεκροί θα ξεπεράσουν τους 100», ανέφερε το πρακτορείο, επικαλούμενο εκπρόσωπο των Ταλιμπάν στην περιοχή. Ο πρέσβης των Ταλιμπάν στο Πακιστάν, Αμπντούλ Σαλάμ Ζαΐφ, δηλώσεις του οποίο μεταφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο, ανεβάζει κι άλλο τον αριθμό των νεκρών. «Μόνο στο χωριό Κουράμ πάνω από 100» δηλώνει ο Ζαίφ. Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν θα δηλώσει κατά λέξη: «Η επίθεση των ΗΠΑ είχε στόχο αυτό που θα μπορούσε να είχε θεωρηθεί ως στρατόπεδο εκπαίδευσης των τρομοκρατών»...

«Περισσότεροι από 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν, στην πλειοψηφία τους γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι, γιατί οι άνδρες δεν ήταν εκεί», δήλωσε από το Τζαλαλαμπάντ και ο Σερ Σα Χαμντάρντ, εκπρόσωπος του επίσημου πρακτορείου ειδήσεων των Ταλιμπάν «Μπαχτάρ», ενώ πρόσθεσε ότι από την αμερικανική επίθεση καταστράφηκε τέμενος στη συνοικία Σουρκρόντ και υπάρχουν πολλά θύματα, τουλάχιστον 15.

Καμία πληροφορία, καμία εικόνα

Βέβαια, από την πλευρά του το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι στόχος των βομβαρδισμών, που ήταν οι σφοδρότεροι από την έναρξη της επιχείρησης, ήταν οι στρατιωτικές θέσεις και τα στρατόπεδα των Ταλιμπάν γύρω από την Καμπούλ και το Κανταχάρ. «Ενα σμήνος βομβαρδιστικών και πολλές μεγάλες βόμβες» χρησιμοποιήθηκαν στις επιδρομές αυτές, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος. Ο Αμερικανός αξιωματούχος διευκρίνισε ότι οι βομβαρδισμοί είχαν για στόχο τις θέσεις των Ταλιμπάν κοντά στην Καμπούλ, ενώ χτυπήθηκε ο σταθμός ραντάρ ενός αεροδρομίου καθώς και στρατόπεδα εκπαίδευσης κοντά στο Κανταχάρ.

Πάντως, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Μπράιαν Ουάιτμαν, δήλωσε στην Ουάσιγκτον ότι το υπουργείο Αμυνας δεν έχει τρόπο να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες, ότι από τις χθεσινοβραδινές επιθέσεις στο Αφγανιστάν σκοτώθηκαν άμαχοι. Ενώ κανείς δεν πρέπει να ξεχνά και λίγο παλιότερες δηλώσεις του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, πως δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ότι ο θάνατος των 4 υπαλλήλων του ΟΗΕ προήλθε από αμερικανική βόμβα!

Η επιχείρηση θα διαρκέσει ίσως ένα χρόνο

Ουσιαστικά πάντως, δεν είναι δυνατόν να εξακριβωθεί η ζημιά που έχουν προκαλέσει οι βομβαρδισμοί, ούτε να διαπιστωθεί πόσα θύματα υπάρχουν. Σύμφωνα με τους Αμερικανούς αξιωματούχους, βαρέα βομβαρδιστικά «Β-52» και «Β-1» επιτέθηκαν εναντίον στρατευμάτων Ταλιμπάν με βόμβες διασποράς και «άλλες» βόμβες, ενώ αμερικανικά μαχητικά αεροπλάνα έπληξαν στρατιωτικούς στόχους σε διάφορες περιοχές, ανακοίνωσαν χτες αξιωματούχοι του υπουργείου Αμυνας στην Ουάσιγκτον. «Ρίξαμε πολλές βόμβες», δήλωσε ένας αξιωματούχος προς το πρακτορείο «Ρόιτερ» και πρόσθεσε ότι μεταξύ των όπλων που χρησιμοποιήθηκαν εναντίον στρατευμάτων χτες και σήμερα ήταν και βόμβες διασποράς.

Σαράντα στόχοι χτυπήθηκαν μέσα στις πρώτες τέσσερις μέρες των επιθέσεων εναντίον του Αφγανιστάν, ανακοίνωσε ο ναύαρχος Μάικλ Μπόις, επικεφαλής του βρετανικού Γενικού Επιτελείου, και προειδοποίησε τους Ταλιμπάν ότι αυτή είναι η αρχή μιας μακρόχρονης εκστρατείας. «Βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή», δήλωσε ο ίδιος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου και πρόσθεσε: «Η επίτευξη των στόχων μας εναντίον της τρομοκρατίας δε φαίνεται ακόμα». Ομως συμπλήρωσε ότι τα πρώτα αποτελέσματα «είναι ενθαρρυντικά» γιατί έχει σημειωθεί πρόοδος στην εξουδετέρωση συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας των Ταλιμπάν και στην καταστροφή των στρατοπέδων του Οσάμα μπιν Λάντεν. Οι αμερικανοβρετανικές επιχειρήσεις είναι πιθανόν να συνεχιστούν «κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ακόμα και μέχρι το καλοκαίρι», πρόσθεσε ο Βρετανός ναύαρχος.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΗΠΑ - ΓΓ ΝΑΤΟ
Δεν αποκλείουν επεμβάσεις και αλλού...

Βόμβες έτοιμες να «σκορπιστούν» και σε άλλες χώρες;

Associated Press

Βόμβες έτοιμες να «σκορπιστούν» και σε άλλες χώρες;
ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Τουλάχιστον επί του παρόντος «η στρατιωτική δράση έναντι της τρομοκρατίας εστιάζεται στο Αφγανιστάν», είπε χτες σε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο, προσθέτοντας αργότερα σε δηλώσεις του προς το BBC πως «δεν υπάρχουν στοιχεία για σύνδεση του Ιράκ με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη»... Μολονότι το ίδιο είχε επαναλάβει νωρίτερα και ο ομόλογός του απ' τις ΗΠΑ, Κ. Πάουελ, την ίδια στιγμή ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο πραγματοποίησης στρατιωτικών επιχειρήσεων μεσοπρόθεσμα, σημειώνοντας με νόημα πως «θα αναζητήσουμε τους τρομοκράτες και αλλού». Οπως, διόλου τυχαία, έκανε αργότερα και ο γγ του ΝΑΤΟ, ο οποίος μετά την προχτεσινοβραδινή συνάντησή του με τον Κ. Πάουελ στην Ουάσιγκτον, είχε επίσης δηλώσει πως «η δράση κατά της τρομοκρατίας δεν μπορεί να περιοριστεί γεωγραφικά»... Τι σημαίνουν όλα αυτά; Επί της ουσίας πως η επέκταση των στρατιωτικών επεμβάσεων που διενεργούν τώρα ΗΠΑ - Βρετανία και οι σύμμαχοί τους είναι βέβαιη, μόνο που σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί αργότερα...

«Σήμερα το Αφγανιστάν» λέει ο Στρο...

Ο Βρετανός υπουργός διευκρίνισε χτες στο Λονδίνο πως τα σενάρια ή και οι προτάσεις περί ενδεχόμενων επεμβάσεων και σε άλλες χώρες που σχετίζονται με την οργάνωση Αλ Κάιντα (Φιλιππίνες, Ινδονησία, Μαλαισία, αλλά και άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας) υπάρχουν, μόνο που δε βρίσκονται επί του παρόντος στην ατζέντα των κυβερνήσεων Βρετανίας - ΗΠΑ, λέγοντας επί λέξει: «Η στρατιωτική δράση πραγματοποιείται τώρα στο Αφγανιστάν. Ξέρω πως υπάρχουν προτάσεις σε κάποιες πλευρές αλλά όχι στην κυβέρνηση, για δράση και σε άλλες χώρες, αλλά αυτό θα πρέπει να εξαρτάται από στοιχεία. Πρέπει να υπάρχει κάποια βάση για δράση... αλλά τέτοια δράση δεν υπάρχει στην ατζέντα μας τώρα».

Ερωτηθείς αργότερα από συντάκτη του BBC εάν σχεδιάζεται η εξαπόλυση στρατιωτικών επεμβάσεων και σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ιράκ, ο Στρο είπε, όπως είχε κάνει μία μέρα νωρίτερα ανώνυμος σύμβουλος του Βρετανού πρωθυπουργού, πως «δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν το Ιράκ με όσα συνέβησαν στις 11 Σεπτέμβρη».

Οι «γεωγραφικές» αιχμές Πάουελ - Ρόμπερτσον...

Ωστόσο, όπως είναι γνωστό, νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, μολονότι είχε διαψεύσει πως «σχεδιάζεται βραχυπρόθεσμα στρατιωτική δράση» σε άλλες χώρες (όχι μόνον σε Ιράκ αλλά και σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας όπως διέρρεαν νωρίτερα στον Τύπο ανώνυμοι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου), κατέληξε σε άλλο σημείο λέγοντας: «Θα είμαστε υπομονετικοί και αποφασισμένοι όχι μόνον να απαλλαχτούμε απ' το δίκτυο της Αλ-Κάιντα, αλλά να αντιμετωπίσουμε την τρομοκρατία σ' όλο τον κόσμο. Θα αναζητήσουμε τους τρομοκράτες όπου και εάν βρίσκονται»...

Στο ίδιο μήκος κύματος, αν και με κάπως περισσότερη «σαφήνεια» κινήθηκε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Τζορτζ Ρόμπερτσον, ο οποίος δήλωσε χτες στο ΒΒC πως «η δράση κατά της τρομοκρατίας δε θα μπορεί να περιοριστεί γεωγραφικά». «Δε νομίζω πως σ' αυτή την υπόθεση μπορεί κάποιος να περιοριστεί γεωγραφικά. Ο υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, ξεκαθάρισε πως όσο προχωρούν οι βδομάδες επικεντρωνόμαστε στο Αφγανιστάν, και όσο μεγαλώνουν τα στοιχεία τότε προφανώς κάποιες αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν» είπε με νόημα ο ΓΓ του ΝΑΤΟ...

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Κριτική στις «βόμβες μπισκότων»...

Ακόμα και το φερέφωνο του μεγάλου γερμανικού κεφαλαίου, η «Φρανκφούτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ» (11 Οκτώβρη), αναγκάζεται να μεταδώσει από το Νέο Δελχί με τον τίτλο «Κριτική στις βόμβες μπισκότων» την εξής πληροφορία:

«Δυτικές οργανώσεις βοήθειας, που δρουν στο Αφγανιστάν, κριτικάρουν το σχέδιο «ψωμί και βόμβες», με το οποίο η δυτική συμμαχία θέλει να κερδίσει τις καρδιές και τα κεφάλια των ανθρώπων, που αναγκάζονται από την Κυριακή να τα βγάλουν πέρα με το φόβο από τους πυραύλους, το θόρυβο από τα καταδιωκτικά αεροπλάνα και το λίγο ύπνο. Η οργάνωση βοήθειας «Γιατροί χωρίς σύνορα» κριτικάρει ότι με τις «βόμβες μπισκότων» γίνεται προσπάθεια να εκμεταλλευτούν την ανθρωπιστική βοήθεια για διαφήμιση με σκοπό τη διεθνή αναγνώριση και υποστήριξη των επιθέσεων που διεξάγουν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλες ομάδες (βοήθειας) μιλάνε για κυνισμό... Η βρετανική οργάνωση Oxfan εφιστά την προσοχή στο γεγονός ότι πολλά από τα πακέτα, που ρίχνονται από μεγάλο ύψος, πέφτουν σε ναρκοθετημένες περιοχές».

Στην ίδια εφημερίδα ο πρόεδρος της γερμανικής οργάνωσης βοήθειας, Χέρμλε, δήλωσε ότι οι γερμανικές οργανώσεις βοήθειας αποκρούουν ριζικά τις ρίψεις. Ο γερμανικός Ερυθρός Σταυρός εκφράζει φόβους ότι τα πακέτα «σπρώχνουν ανθρώπους στην καταστροφή, γιατί τρέχουν σε ναρκοθετημένες περιοχές». Επίσης πολλά πακέτα εξαφανίζονται μέσα σε ρωγμές βράχων».


Θαν. ΒΟΡΕΙΟΣ

Πρώτα βόμβες και μετά ... τρόφιμα

Την Κυριακή το βράδυ της 7ης Οκτώβρη 2001, περίπου στις 9 ώρα Ελλάδας - δηλαδή 2 ώρες μετά τη στρατιωτική αεροπορική επίθεση στο Αφγανιστάν - ο πλανητάρχης, Τζορτζ Μπους ο Β`, μπήκε απρόσκλητος στα σπίτια εκατοντάδων εκατομμυρίων νοικοκυριών σε όλα τα πλάτη και μήκη της Γης που διαθέτουν τηλεόραση, για να διαβάσει το διάγγελμα πολέμου. Την ώρα, λοιπόν, που η πολεμική επιχείρηση ήταν σε εξέλιξη και οι λαοί της Γης πληροφορούνταν από τους ανταποκριτές ότι τα αμερικανο- βρετανικά αεροπλάνα «έσπερναν με βόμβες» και πυραύλους «Κρουζ» και «Τόμαχοκ» σε επιλεγμένες περιοχές του Αφγανιστάν, στην οθόνη των τηλεοράσεων έκανε την εμφάνισή του ο Πρόεδρος των ΗΠΑ και «εξήγησε» τους λόγους, για τους οποίους έδωσε εντολή να ενεργοποιηθεί η πολεμική μηχανή της ισχυρότερης χώρας του κόσμου, με την κήρυξη της επίθεσης σε μια από τις πιο φτωχές χώρες του πλανήτη.

Αρχίζοντας το τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο πλανητάρχης δήλωσε: «Με διαταγή μου, ο στρατός των ΗΠΑ άρχισε επιθέσεις κατά των στρατοπέδων των τρομοκρατών της Αλ-Κάιντα και κατά των στρατιωτικών εγκαταστάσεων του καθεστώτος των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν». Και αφού είπε πως σ' αυτήν την πολεμική επιχείρηση έχει την υποστήριξη των κυβερνήσεων των 7 πλουσιότερων χωρών της Γης και συνολικά περίπου 40 χωρών (μελών του ΝΑΤΟ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης κλπ.), έσπευσε να εξηγήσει, με όσο γινόταν πιο σοβαρό ύφος, πως οι επιθέσεις στο Αφγανιστάν έχουν διπλό στόχο: Πρώτον, την καταπολέμηση της «τρομοκρατίας», που θεωρείται ότι την αντιπροσωπεύει η Αλ-Κάιντα και ο Μπιλ Λάντεν και έχουν φωλιάσει στο Αφγανιστάν. Δεύτερον, την ανακούφιση του αφγανικού λαού, με τρόφιμα, φάρμακα και άλλη βοήθεια, που θα αρχίσουν να ρίχνουν στο Αφγανιστάν τα αεροπλάνα - εννοείται, μετά τις ρίψεις βομβών και πυραύλων - σαν δείγμα γραφής ότι οι Αμερικανοί θεωρούν φίλους τους Αφγανούς - και όχι μόνον - ισλαμιστές!

Ο Μπους και όλοι εκείνοι που στηρίζουν (οικονομικά, πολιτικά, στρατιωτικά, διπλωματικά, δημοσιογραφικά, τρομοκρατικά κλπ.) το «νέο πόλεμο» των ΗΠΑ κατά ...της «διεθνούς τρομοκρατίας» θα ήταν σκόπιμο να απαντήσουν στα εξής απλά ερωτήματα: Πρώτον, μήπως θα ήταν πιο αποτελεσματική η «ανθρωπιστική βοήθεια» στον αφγανικό λαό, που υποφέρει από την πείνα και την εξαθλίωση, να δοθεί - μέσω του ΟΗΕ - μόνο σε τρόφιμα και φάρμακα, χωρίς τις βόμβες και τους πυραύλους; Αλήθεια, σε τι ποσό ανέρχεται η δαπάνη των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και των συμμάχων τους, για την προμήθεια βομβών, πυραύλων, αεροσκαφών και άλλων πολεμικών εξοπλισμών από τις πολεμικές βιομηχανίες, που ρίχτηκαν ή θα ριχτούν στο Αφγανιστάν και σε τι ποσό η βοήθεια (σε τρόφιμα, φάρμακα κλπ.), που υποσχέθηκαν να ρίξουν οι Αμερικανοί μετά τις βόμβες και τους πυραύλους; Ποια είναι η σχέση ανάμεσα στη δαπάνη για τις πολεμικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν και τη δαπάνη για «βοήθεια» σε τρόφιμα και φάρμακα, που θα δοθεί για να κάμψουν την αντίσταση του λαού του Αφγανιστάν; Δεύτερον, μήπως ο «πόλεμος» για τον περιορισμό - με απώτερο στόχο την εξάλειψη - της τρομοκρατίας, θα ήταν πιο αποτελεσματικός, αν τα δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια που αποφάσισαν να δαπανήσουν οι ΗΠΑ και σύμμαχοί τους (ΝΑΤΟ, ΕΕ, Ιαπωνία, κλπ.) για τις πολεμικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, δινόταν (μέσω του ΟΗΕ) για ανθρωπιστική βοήθεια (τρόφιμα, φάρμακα, ρούχα, κλπ.) στο Αφγανιστάν και άλλες υπανάπτυκτες χώρες, όπου η πείνα θερίζει εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους;

Κακά τα ψέματα. Η αλήθεια βρίσκεται, σε μεγάλο βαθμό, πίσω από τα λόγια του Κλαούζεβιτς, ότι «ο πόλεμος είναι συνέχιση της κρατικής πολιτικής με άλλα μέσα». Στην προκειμένη περίπτωση, ο πόλεμος που κήρυξαν οι ΗΠΑ με τους συμμάχους τους στο Αφγανιστάν με πρόσχημα την καταπολέμηση της «διεθνούς τρομοκρατίας» - σε κάθε πόλεμο υπάρχει και κάποιο πρόσχημα - εντάσσεται στον αγώνα των ιμπεριαλιστικών κέντρων για το ξαναμοίρασμα του κόσμου, με πρώτο κερδισμένο τις πολυεθνικές του στρατιωτικοβιομηχανικού συμπλέγματος.


Λάμπρος ΤΟΚΑΣ

Στιγματίζοντας υποψήφιες για επίθεση χώρες

«Γεράκια» και το φερόμενο ως «περιστεράκι» την ώρα της ανακοίνωσης της λίστας του FBI

Associated Press

«Γεράκια» και το φερόμενο ως «περιστεράκι» την ώρα της ανακοίνωσης της λίστας του FBI
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΡΑΓΑ.-

Μετά από 4 ημέρες ανηλεών βομβαρδισμών εναντίον του Αφγανιστάν, τόσο η ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών όσο και οι εκδηλωμένοι στρατηγικοί σχεδιασμοί της καταδεικνύουν ένα και μόνο: Οτι η Ουάσιγκτον αναζητά «νέα όπλα», «νέες συμμαχίες», «νέα στοιχεία», «νέα μέτωπα επίθεσης» καθώς ήδη σχεδιάζονται επί χάρτου οι επόμενες κινήσεις στη σκακιέρα που την ονόμασαν «καμπάνια κατά της διεθνούς τρομοκρατίας».

Οι ΗΠΑ εισήλθαν «σε έναν πόλεμο που η διάρκειά του είναι αβέβαιη, αλλά είμαστε βέβαιοι για το αποτέλεσμά του», δήλωσε χτες ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζορτζ Ουόκερ Μπους, κατά τη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον 20 χιλιάδων ατόμων σε τελετή μνήμης για τα θύματα της τρομοκρατίας στο Πεντάγωνο. «Ορκίζομαι ότι η Αμερική δε θα καμφθεί ποτέ στον πόλεμο αυτό κατά της τρομοκρατίας», τόνισε ο Μπους και πρόσθεσε ότι «θα υπάρξουν στιγμές δράσης δραματικής και γρήγορης από τη μια και από την άλλη πρόοδος σιωπηλή και μόνιμη. Αλλά με τον καιρό, με υπομονή και επιμονή, οι τρομοκράτες θα καταδιώκονται, απομονωμένοι και περικυκλωμένοι έως ότου δε θα μπορούν πια να διαφύγουν», ενώ υποσχέθηκε στους στρατιωτικούς αξιωματούχους ότι θα τους διατεθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να υπάρξει εγγύηση της νίκης κατά της τρομοκρατίας.

Σε ανάλογο ύφος και οι δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, ο οποίος λίγο νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της ίδιας τελετής, είχε διαβεβαιώσει ότι «χάρη στην αφύπνιση του έθνους... είναι εγγυημένος ο αφανισμός των τρομοκρατών» και επιπροσθέτως ότι η κινητοποίηση αυτή «μπορεί να σώσει εκατομμύρια θύματα των όπλων μαζικής καταστροφής» στο μέλλον.

Στιγματίζοντας...

Διαβάζοντας κανείς προσεκτικά μέσα από τις γραμμές, όλα τα ενδεχόμενα είναι πια ανοιχτά.

Εξάλλου, οι δηλώσεις έχουν ως μοναδική αναφορά τη λίστα που δημοσιοποίησε το FBI. Στο νέο κατάλογο των 22 «πλέον καταζητούμενων τρομοκρατών» τονίζονται οι υποτιθέμενοι δεσμοί των ανδρών αυτών με το Ιράν, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα εκτός από το Αφγανιστάν, όπως υποστήριζαν Αμερικανοί ειδικοί, κατά τη διάρκεια δηλώσεών τους αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της λίστας.

Από τους υπόπτους τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονται στη λίστα πιστεύεται ευρέως ότι εφτά βρίσκονται στο Ιράν, ένας στο Ιράκ και οι υπόλοιποι στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με τον Βινς Κανιστράρο, που υπήρξε επικεφαλής των αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων της CIA από το 1988 μέχρι το Σεπτέμβρη του 1990. Με την άποψη αυτή συμφώνησε και ο Πάτρικ Κλόουσον, διευθυντής έρευνας στο Ινστιτούτο Μικρασιατικής Πλιτικής της Ουάσιγκτον. Οπως είπε, επτά καταζητούμενοι ενδέχεται να ζουν στο Ιράν και ένας, ο Αμπντέλ Ραχμάν Γιασίν, στο Ιράκ.

«Ο κατάλογος περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό τρομοκρατών που πιστεύεται ότι είναι στο Ιράν», είπε ο Κένεθ Κάτζμαν, ειδικός στις ισλαμικές αντάρτικες οργανώσεις της μη κομματικής Υπηρεσίας Ερευνών του Κογκρέσου. «Δεν υποδηλώνει για μένα ότι η κυβέρνηση καταστρώνει σχέδιο για να κυνηγήσει το Ιράκ ή το Ιράν» στην επόμενη φάση της στρατιωτικής εκστρατείας κατά της τρομοκρατίας, πρόσθεσε πάντως.

... το Ιράν...

Αλλοι τέσσερις καταζητούμενοι, για τους οποίους πιστεύεται ότι βρίσκονται στο Ιράν, κατηγορούνται από τις αρχές της Βιρτζίνια για την τοποθέτηση βόμβας στους Πύργους Χομπάρ το 1996, όπου σκοτώθηκαν 19 Αμερικανοί στρατιώτες. Μεταξύ αυτών λέγεται ότι είναι ο Σαουδάραβας Αχμέντ Ιμπραχίμ Αλ Μουγκάσελ, ο θεωρούμενος ως πρωταίτιος της επίθεσης στο Χομπάρ. Στις 21 Ιουνίου η αμερικανική κυβέρνηση απήγγειλε κατηγορίες για συνωμοσία και φόνο εναντίον 13 Σαουδαράβων και ενός Λιβανέζου, αγνώστων στοιχείων για την ίδια υπόθεση.

Τρεις από τους καταζητούμενους θεωρούνται μέλη της οργάνωσης «Χεζμπολάχ» του Λιβάνου και κατηγορούνται στις ΗΠΑ για την αεροπειρατεία ενός αεροσκάφους της εταιρείας TWA τον Ιούνιο του 1985, που κατέληξε στο φόνο του Αμερικανού πεζοναύτη Ρόμπερτ Στίθεμ. Ο φερόμενος ως ιδρυτής της «Χεζμπολάχ» και ως «εγκέφαλος» της υπόθεσης αυτής, Ιμάντ Μουγκνίγια, ήταν «όργανο των ιρανικών μυστικών υπηρεσιών» υποστήριξε ο Κανιστράρο.

Η Λόρι Μιλρόι, συγγραφέας του βιβλίου «Μελέτη Εκδίκησης: Ο Ατελείωτος Πόλεμος του Σαντάμ Χουσεΐν κατά της Αμερικής», υποστήριξε πάντως ότι ο Χάλεντ Σέιχ Μοχάμεντ βρέθηκε στο Κατάρ μετά το σχέδιο που συνέταξε και οι ΗΠΑ δεν μπόρεσαν να πείσουν την κυβέρνηση της χώρας να τον παραδώσει.

...και το Ιράκ

Ο μοναδικός που είναι γνωστό και θεωρείται δεδομένο ότι βρίσκεται στο Ιράκ είναι ο Γιασίν, ένας γεννημένος στην Ιντιάνα Αμερικανο-ιρακινός, που κατηγορείται από τις αρχές της Νέας Υόρκης για τη βομβιστική επίθεση εναντίον του Γουόρλντ Τρέιντ Σέντερ, στις 26 Φλεβάρη 1993, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν έξι άνθρωποι. Ο Γιασίν, που έχει διπλή υπηκοότητα, έφυγε από τις ΗΠΑ και εγκαταστάθηκε στο Ιράκ, αφού ανακρίθηκε από το FBI για την υπόθεση αυτή. Ο συνήγορός του, Στίβεν Σόμερσταϊν, είπε ότι ο πελάτης του, που αρνείται κάθε ανάμειξη στην επίθεση, ζει μια «πολύ φυσιολογική ζωή με την οικογένειά του» στο Ιράκ.

Πάντως, εκτός αυτών των στοιχείων, μία ακόμη πολύ σκοτεινή υπόθεση είδε το φως τη δημοσιότητας χτες. Κατά το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες», σύμφωνα με δηλώσεις ανώτατου αξιωματούχου της τσέχικης κυβέρνησης, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, Ιρακινός διπλωμάτης, ο Αχμάντ Χαλίλ Ιμπραήμ Σαμίρ Αλ Ανί είχε τον Ιούνιο συναντήσεις με το Μοχάμεντ Ατα - τον άνθρωπο που φέρεται ως κύριος οργανωτής των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου και ένας εκ των αεροπειρατών. Σύμφωνα με τον Τσέχο αξιωματούχο, «συναντήθηκαν περισσότερες από μία φορές», αλλά δε δώσαμε σημασία τότε «μέχρι την επίθεση στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου». Για ποιο λόγο γινόταν η παρακολούθηση του Ιρακινού διπλωμάτη; Κατά τον Τσέχο αξιωματούχο, η παρακολούθηση γινόταν εξαιτίας των φόβων ότι μπορεί να είχε ανάμειξη με το σχεδιασμό επίθεσης κατά του ραδιοφωνικού σταθμού «Ελεύθερη Ευρώπη», που έχει την έδρα του στην Πράγα. «Ο Ατα δεν ήταν μέρος της εικόνας», όταν ο Αλ Ανί βρισκόταν υπό παρακολούθηση, θα συμπληρώσει ο Τσέχος αξιωματούχος. Πάντως, οι δηλώσεις αυτές έρχονται να επιβεβαιώσουν ανάλογες Αμερικανών που έφεραν τους αεροπειρατές να έχουν συναντηθεί με Ιρακινούς αξιωματούχους.

Συνολικά πάντως, όλα τα δημοσιεύματα τα περί του δικτύου της διεθνούς τρομοκρατίας εδώ και ένα μήνα, με συχνές ή αραιές αναφορές τους, έχουν περιπλέξει εκτός από τις άνω πέντε χώρες, τη Συρία, τη Λιβύη, την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία, την Υεμένη, τα Βαλκάνια - κυρίως Βοσνία, Κόσσοβο, Αλβανία - αλλά και χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, όπως οι Φιλιππίνες, η Ινδονησία και η Μαλαισία. Και κανείς δεν πρέπει να ξεχνά το Πακιστάν, παρά τον «ξαφνικό έρωτα»...

ΟΧΙ στον ολέθριο πόλεμο των ΗΠΑ

Ανακοινώσεις καταδίκης του πολέμου των ΗΠΑ και των συμμάχων τους από ΚΚ Ισπανίας και ΚΚ Ουκρανίας

Ο πόλεμος που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ, η Βρετανία και οι άλλοι σύμμαχοί τους, αναφέρουν ανακοινώσεις του ΚΚ Ισπανίας και του ΚΚ Ουκρανίας, είναι καταδικαστέος όχι μόνο επειδή στρέφεται κατά αμάχων, αλλά και επειδή καλλιεργεί τον κίνδυνο μιας παγκόσμιας σύγκρουσης.

Το ΚΚ Ισπανίας

Η ανακοίνωση της Μόνιμης Επιτροπής του ΚΚ Ισπανίας για τις πολεμικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ και σύμμαχων χωρών ενάντια στο Αφγανιστάν αναφέρει:

«Ο πόλεμος δεν είναι η λύση, αντίθετα μπορεί να επεκτείνει τη σύγκρουση και να αυξήσει τις συνέπειες ολέθρου, καταστροφής και θανάτου για έναν πληθυσμό απολύτως αθώο, που ταυτόχρονα τρομοκρατείται από τους ίδιους τους τους κυβερνώντες.

Το ΚΚ Ισπανίας έχει ήδη καταδικάσει τα άγρια τρομοκρατικά χτυπήματα που δέχτηκαν οι ΗΠΑ στις 11 Σεπτεμβρίου.

Οι εγκληματίες πρέπει να καταδιωχτούν, όπως σε κάθε περίπτωση τρομοκρατίας και ανθρώπινης φρικαλεότητας, και ο νόμος, στον κόσμο του διεθνούς δικαίου, πρέπει να πέσει πάνω σε όλους τους υπευθύνους, άμεσους και έμμεσους, αυτής της άγριας σφαγής, όπως αυτή που υποφέρουν λαοί όπως ο παλαιστινιακός λαός και άλλοι, που είναι στόχος κραυγαλέας επίθεσης εκ μέρους των ΗΠΑ.

Οι στρατιωτικές επιθέσεις που ξεκίνησαν στις 7 Οκτωβρίου στο αφγανικό έδαφος, "που μπορεί να επεκταθούν οποιαδήποτε στιγμή και σε άλλες χώρες", σύμφωνα με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, πέραν του ότι δεν είναι λύση για το πρόβλημα, δεν καλύπτονται και από τη νομιμότητα του διεθνούς δικαίου.

Βρισκόμαστε μπροστά σε μία πρωτόγονη αντίδραση του τύπου οφθαλμόν αντί οφθαλμού και όχι μπροστά σε μία διαδικασία που να περιλαμβάνει το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, με ελάχιστες δικονομικές εγγυήσεις κατά τη χρήση του δικαίου, της αστυνομικής και διπλωματικής δράσης, που θα ενίσχυε το δημοκρατικό διεθνές αίσθημα της δικαιοσύνης και όχι της εκδίκησης με περισσότερους νεκρούς και περισσότερες ζημιές.

Είναι αναγκαία μία ενέργεια της διεθνούς δικαιοσύνης που θα πάρει υπόψη της το πιο πρόσφατο ιστορικό σκηνικό της περιοχής. Ο Μπιν Λάντεν και το καθεστώς των Ταλιμπάν ήταν μέρος της στρατηγικής ελέγχου των ΗΠΑ. Τα εγκλήματα των Ταλιμπάν σε γυναίκες και άνδρες είχαν τη συνένοχη σιωπή του Πακιστάν και των ΗΠΑ.

Οι Ταλιμπάν, οι ίδιοι πρωταγωνιστές που σήμερα αναζητούν οι ΗΠΑ απελπισμένα, είχαν τότε εξοπλιστεί και ενισχυθεί από τις ενέργειες της κυβέρνησης των ΗΠΑ ενάντια στη Σοβιετική Ενωση. Με την άνοδό τους στην εξουσία οι Ταλιμπάν κατήργησαν ό,τι είχε μέχρι τότε κατακτηθεί σε κοινωνικό και πολιτιστικό επίπεδο.

Η ισπανική κυβέρνηση αρνείται την κοινοβουλευτική συζήτηση για τη συμμετοχή της χώρας μας στην πολεμική σύγκρουση. Γιατί, αφού έχει την πλειοψηφία και στα δύο σώματα; Για εμάς η απάντηση είναι ξεκάθαρη, ο Αθνάρ θέλει να ενεργεί πάνω από τους δημοκρατικούς θεσμούς.

Το ΚΚ Ισπανίας κάνει επείγουσα έκκληση και θα κινητοποιηθεί σε ολόκληρη τη χώρα με όλες τις οργανώσεις και πρόσωπα που αντιτίθενται στον πόλεμο και επιθυμούν μία νόμιμη και δίκαιη λύση, που θα βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, στην αναζήτηση ενός δίκαιου κόσμου, δημοκρατικού, χωρίς πολέμους, χωρίς τρομοκρατίες και χωρίς λιμούς».

Το ΚΚ Ουκρανίας

Το Προεδρείο της ΚΕ του ΚΚ Ουκρανίας έδωσε στη δημοσιότητα δήλωση σχετικά με τις πολεμικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας στο Αφγανιστάν, με τίτλο «Οχι στην τρομοκρατία! Οχι στον πόλεμο!», στην οποία τονίζει:

«Η έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας στις 7 Οκτώβρη στο έδαφος του Αφγανιστάν επιβεβαιώνει (...) ότι αντί να λύσουν τα προβλήματα που γεννούν και τρέφουν τη διεθνή τρομοκρατία, οι ιθύνοντες κύκλοι των ΗΠΑ αξιοποιούν την πρωτοφανή τραγωδία των απλών Αμερικανών για την αύξηση των ρόλων τους ως χωροφύλακα στις διεθνείς σχέσεις. Αυτό επιβεβαιώθηκε με την ομιλία του Προέδρου των ΗΠΑ στις 20 Σεπτέμβρη ενώπιον του Κογκρέσου της χώρας, όπου δήλωσε στην ουσία ότι οι ΗΠΑ έχουν όχι μόνο το δικαίωμα να προχωρήσουν οποιαδήποτε στιγμή σε πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον οποιασδήποτε χώρας, χωρίς κανέναν περιορισμό σε χρόνο και χωρίς τη συμφωνία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά και τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν όπλα μαζικής καταστροφής, μαζί και πυρηνικά. Διακήρυξε επίσης το δικαίωμα των ΗΠΑ να θεωρούν εχθρό τους οποιαδήποτε χώρα δε θα υποστηρίξει τις πολεμικές ενέργειες των ΗΠΑ. Αντί να λύσουν τα βαθιά κοινωνικοοικονομικά προβλήματα, που κατασπαράζουν την παγκόσμια κοινότητα και γεννούν την τρομοκρατία, η ηγεσία των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ ακολούθησαν το δρόμο της πολεμικής αντεκδίκησης. Το δρόμο που όχι μόνο δε λύνει το πρόβλημα της διεθνούς τρομοκρατίας, αλλά οδηγεί στην κλιμάκωσή της και σπρώχνει τον κόσμο σε νέο παγκόσμιο πόλεμο, που οι καταστροφικές συνέπειές του είναι δύσκολο να προβλεφτούν. Ηδη στο πρώτο στάδιο γίνεται ολοφάνερη η εμπλοκή στις πολεμικές επιχειρήσεις των γειτονικών με το Αφγανιστάν χωρών, όπως το Πακιστάν, το Ουζμπεκιστάν, το Τατζικιστάν και η Ρωσία. Οι πολεμικές επιχειρήσεις (μαζί και οι τρομοκρατικές) μπορούν στο άμεσο μέλλον να πλησιάσουν το έδαφος της Ουκρανίας. Η ανθρωπότητα έρχεται πάλι αντιμέτωπη με πόλεμο που έχει φανερά αντιδραστικό χαρακτήρα. Είναι επίσης φανερό ότι αυτός ο πόλεμος ωφελεί τους αντιδραστικούς ιμπεριαλιστικούς κύκλους που βρίσκονται πίσω από την ηγεσία των ΗΠΑ και των χωρών του ΝΑΤΟ, όχι μόνο λόγω της αύξησης των παραγγελιών πολεμικού υλικού, αλλά και γιατί αποσπά πάνω στην ώρα την προσοχή του πληθυσμού αυτών των χωρών από την αυξανόμενη παγκόσμια οικονομική κρίση (πριν απ' όλα στις ΗΠΑ) και την επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων που επακολουθεί. Λαμβάνοντας υπόψη τις επικίνδυνες συνέπειες για τον πληθυσμό της Ουκρανίας του πολέμου που άρχισε, το Προεδρείο της ΚΕ του ΚΚ Ουκρανίας δηλώνει:

1. Η εξαπόλυση του πολέμου, ως μορφή επίλυσης του προβλήματος της διεθνούς τρομοκρατίας, θα οδηγήσει σε τεράστιο αριθμό θυμάτων ανάμεσα στον άμαχο πληθυσμό.

2. Μετά το Διάταγμα του Προέδρου της Ουκρανίας για την παροχή εναέριου χώρου για την πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ γίνεται πραγματικός ο κίνδυνος να παρασυρθεί άμεσα η Ουκρανία στον πόλεμο που άρχισε και, ως συνέπεια, να οξυνθούν απότομα οι κοινωνικοοικονομικές, εθνοτικές και θρησκευτικές αντιθέσεις, να αυξηθούν οι περιορισμοί των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών και να γίνει νέα επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων.

3. Ζητάμε από την Ανώτατη Ράντα (Κοινοβούλιο) της Ουκρανίας να πάρει αμέσως απόφαση για την επικύρωση ουδέτερης θέσης της Ουκρανίας, καθώς και την ακύρωση του Διατάγματος του Προέδρου της Ουκρανίας για την παραχώρηση εναέριου διαδρόμου σε ΗΠΑ και ΝΑΤΟ.

4. Καλούμε τον ΟΗΕ, τα Κοινοβούλια των χωρών του κόσμου, όλη την προοδευτική ανθρωπότητα να λάβουν επείγοντα αποτελεσματικά μέτρα ενάντια στο παράνομο λαθρεμπόριο όπλων, στην κοινωνικοοικονομική, φυλετική και θρησκευτική ανισότητα ως ευνοϊκό έδαφος για τη διεθνή τρομοκρατία, καθώς και ενάντια στο ξέσπασμα ενός νέου παγκόσμιου πολέμου με ολέθριες για την ανθρωπότητα συνέπειες.

5. Καλούμε τα προοδευτικά πολιτικά κόμματα και κοινωνικά κινήματα της χώρας μας να αναπτύξουν δραστήριες κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας να μη συρθεί η Ουκρανία σε νέο πόλεμο και να συσπειρωθούν. "Οχι στην τρομοκρατία!", "Οχι στον πόλεμο!", "Οχι σε νέα επίθεση στα δικαιώματα και τις ελευθερίες των εργαζομένων!"».

ΤΟΥΡΚΙΑ
71% του λαού κατά της συμμετοχής στον πόλεμο

Associated Press

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ και ΑΓΚΥΡΑ.--

Ενώ χτες σε μια αξιοσημείωτου θάρρους κινητοποίηση Τούρκοι φοιτητές διαδήλωναν κατά του πολέμου, φωνάζοντας «είμαστε στο πλευρό των καταπιεσμένων λαών», ερχόταν στο φως δημοσκόπηση κατά την οποία το 71% των Τούρκων είναι κατηγορηματικά αντίθετοι στην εμπλοκή της χώρας τους στον πόλεμο των ΗΠΑ και της συμμαχίας τους στο Αφγανιστάν.

Η διαδήλωση

Εκατοντάδες φοιτητές συγκεντρώθηκαν και διαδήλωσαν ειρηνικά χτες στην Κωνσταντινούπολη κατά του νέου πολέμου, μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή. Οι φοιτητές μαζεύτηκαν και διαδήλωσαν στους δρόμους της ιστορικής συνοικίας Μπεγιαζίτ, φωνάζοντας συνθήματα όπως «είμαστε στο πλευρό των καταπιεσμένων λαών», συνθήματα κατά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, και κατά της στρατιωτικής επιχείρησης των ΗΠΑ και των «συμμάχων» τους στο Αφγανιστάν: στόχος της είναι η «ενίσχυση της αποικιοκρατικής πρακτικής», φώναζαν, υπό το βλέμμα εκατοντάδων αστυνομικών που πάντως, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν το Ανατολή και το Γαλλικό Πρακτορείο, δεν επενέβησαν (αντίθετα με τις συνήθειές τους). Ωστόσο, ο λόγος που η αστυνομία αντιμετώπισε με αρκετή επιείκεια τη διαδήλωση είναι βαθύτερος: το κοινό αίσθημα στην Τουρκία, μια χώρα όχι μόνο μουσουλμανική, αλλά στο επίκεντρο των εξελίξεων, και με μια κυβέρνηση που επιδιώκοντας «γεωπολιτικά οφέλη» σύρει τη χώρα σε πολεμική περιπέτεια.

Η δημοσκόπηση

Τι πιστεύει ο τουρκικός λαός για τα κίνητρα της κυβέρνησής του το έδειξε θαυμάσια μια δημοσκόπηση της εταιρίας KONDA, τα συμπεράσματα της οποίας δημοσιεύει στο χτεσινό της φύλλο η εφημερίδα Τούρκις Ντέιλι Νιους. Ενας από τους βασικούς λόγους που ο τρικομματικός κυβερνητικός συνασπισμός συμφώνησε να στείλει στρατεύματα στο Αφγανιστάν -με μια ειδική ομάδα να έχει ήδη αναχωρήσει για τις ΗΠΑ, με επικεφαλής ένα στρατηγό, για το «συντονισμό» των χερσαίων επιχειρήσεων- είναι «να λάβει επιπλέον οικονομική βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο». Οι Τούρκοι πολίτες βλέπουν έναν εκβιασμό πίσω από την ευθυγράμμιση της κυβέρνησης με την αμερικανική πολιτική που έρχεται σε κατάφωρη αντίθεση με το κοινό αίσθημα.

Το πιο χτυπητό στοιχείο της έρευνας αυτής όμως προκύπτει από την απάντηση στο ερώτημα ποια είναι η άποψη των Τούρκων για τη συμμετοχή στον πόλεμο. Σύμφωνα με την KONDA, το 71% του τουρκικού λαού τοποθετείται εναντίον της συμμετοχής στις πολεμικές επιχειρήσεις.

Ακόμα και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΣΑΕ), το μεικτό όργανο λήψης αποφάσεων το οποίο πάντως κυριαρχείται από τους στρατηγούς, όταν στα τέλη του περασμένου μήνα εξέδωσε μια ανακοίνωση με την οποία εκδήλωνε την προθυμία της τουρκικής ηγεσίας να συμμετάσχει στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», έδειξε σημάδια μιας (καθόλου τυχαίας) ευαισθησίας στη διατύπωση, προσθέτοντας «αν δεν έρθει σε αντίθεση με τα εθνικά συμφέροντα της χώρας».

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ μάλιστα επιχείρησε έναν ελιγμό, δηλώνοντας ότι η έγκριση από το κοινοβούλιο του διατάγματος που εξουσιοδοτεί την κυβέρνηση να στείλει στρατεύματα στο εξωτερικό «δε σημαίνει απαραίτητα» ότι η Τουρκία θα στείλει πράγματι άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεών της στα αφγανικά βουνά. Αλλά, ο πρωθυπουργός Ετζεβίτ έχει ήδη εγείρει την πιθανότητα αποστολής 15.000 ανδρών των ειδικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν...

Ο βασικός φόβος του τουρκικού λαού, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, είναι η «διάχυση» του πολέμου και σε άλλες χώρες, ειδικά το Ιράκ. Αν ο πόλεμος φθάσει στην πόρτα της Τουρκίας. Οι συνέπειες για το λαό θα είναι απρόβλεπτες - και ο ίδιος το συνειδητοποιεί πολύ καλά. Ο απόστρατος Πτέραρχος Σαντί Εργκουβέντζ, ο οποίος είχε υπηρετήσει στον πόλεμο κατά του ΡΚΚ, δε διστάζει να πει ότι μια τέτοια επιχείρηση «θα έχει αποσταθεροποιητικές συνέπειες όχι μόνο για την Τουρκία, αλλά ολόκληρη τη Μέση Ανατολή».

Η τουρκική κυβέρνηση προσβλέπει στη διαμόρφωση του μέλλοντος του Αφγανιστάν -χώρα στην οποία έχουν στρατηγικά συμφέροντα-, που θα επηρεάσει σαφέστατα την Κεντρασία. Αυτό θα κρίνει, κατά τους Τούρκους στρατιωτικούς αναλυτές, την αποστολή ή μη των 15.000 ανδρών των ειδικών δυνάμεων, βετεράνων του πολέμου κατά του ΡΚΚ, στο αφγανικό έδαφος, ανεξαρτήτως της βούλησης του τουρκικού λαού...

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Μαζική αντιπολεμική κινητοποίηση

Χιλιάδες Νοτιοαφρικανοί απαίτησαν χτες να τερματιστεί ο πόλεμος, διαδηλώνοντας στο Κέιπ Τάουν

Associated Press

Χιλιάδες Νοτιοαφρικανοί απαίτησαν χτες να τερματιστεί ο πόλεμος, διαδηλώνοντας στο Κέιπ Τάουν
ΚΕΪΠ ΤΑΟΥΝ.-

Δεκάδες χιλιάδες Νοτιοαφρικανών συμμετείχαν στη χτεσινή διαδήλωση στο Κέιπ Τάουν, σε εκδήλωση διαμαρτυρίας για τον υπό την ηγεσία των ΗΠΑ πόλεμο εναντίον του Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το BBC News Online, το πλήθος κατέληξε στο Αμερικανικό Προξενείο, με διάφορες πορείες -μουσουλμανικών και χριστιανικών οργανώσεων, αλλά κυρίως εργατικών συνδικάτων - να συγκλίνουν εκεί.

Υπήρξε ένα επεισόδιο στην ειρηνική κατά το μεγαλύτερο μέρος της διαδήλωση, όταν ορισμένοι συμμετέχοντες προσπάθησαν να σπάσουν τον κλοιό της αστυνομίας - που είχε σχηματίσει τριπλή ζώνη ασφαλείας γύρω από το Προξενείο των ΗΠΑ - και απωθήθηκαν. Πάντως επετράπη σε τετραμελή αντιπροσωπεία των διαδηλωτών να επιδώσουν ψήφισμα στο Προξενείο, στο οποίο απαιτούσαν τον τερματισμό των βομβαρδισμών σε βάρος του Αφγανιστάν.

Η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής έδωσε στις αρχές της βδομάδας την «υποστήριξή της» στην επιχείρηση κατά του Αφγανιστάν, πράγμα που ξεσήκωσε όχι μόνο τους μουσουλμάνους Νοτιοαφρικανούς των οποίων το Κέιπ Τάουν είναι το κέντρο, αλλά και τα συνδικάτα. Ανάμεσα στα συνθήματα που ξεχώριζαν ήταν τα «η Αμερική είναι ένα Τρομοκρατικό Κράτος» και «Σταματήστε τον πόλεμο κατά των πεινασμένων παιδιών».


Η πορεία κατέληξε στο Αμερικανικό Προξενείο της πόλης, όπου η αστυνομία είχε επιβάλει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Associated Press

Η πορεία κατέληξε στο Αμερικανικό Προξενείο της πόλης, όπου η αστυνομία είχε επιβάλει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΠΛΕΡ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ
Προσπάθεια να καθησυχάσει τον αραβικό κόσμο

Από τη συνάντηση του Τ.Μπλερ με τον Χ.Μουμπάρακ

Associated Press

Από τη συνάντηση του Τ.Μπλερ με τον Χ.Μουμπάρακ
ΚΑΪΡΟ.--

Με τη συνάντησή του με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ, ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ ολοκλήρωσε τη σύντομη περιοδεία του στον αραβικό κόσμο, που, όπως επανειλημμένως υπογράμμισε ο ίδιος, είχε ως στόχο να καταστήσει σαφές ότι πρόκειται για έναν «πόλεμο κατά των τρομοκρατών που απειλούν και τον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο, και όχι για πόλεμο κατά του Ισλάμ».

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, οι Μπλερ και Μουμπάρακ συμφώνησαν ότι «είναι ανάγκη όλες οι χώρες να σταματήσουν να προστατεύουν τους τρομοκράτες» και τόνισαν ότι συζήτησαν «τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να αποφευχθούν παρόμοιες επιθέσεις στο μέλλον». Ο Χόσνι Μουμπάρακ έσπευσε να συμπληρώσει ότι «θα πρέπει άμεσα να γίνει μια σύνοδος του ΟΗΕ για την τρομοκρατία και να διαχωριστεί, χωρίς περιστροφές, η τρομοκρατία από το Ισλάμ και τον αραβικό κόσμο».

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, επίσης, άφησε αιχμές και σε βάρος αρκετών «δυτικών χωρών», οι οποίες έδωσαν άσυλο σε εξτρεμιστές ισλαμιστές, των οποίων την έκδοση ζητούσε η Αίγυπτος. Ο Τόνι Μπλερ έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι «ο αντιτρομοκρατικός βρετανικός νόμος έχει, ήδη, γίνει σκληρός και θα ενισχυθεί στο άμεσο μέλλον», ενώ επανέλαβε αρκετές φορές ότι «στόχος των τρομοκρατών ήταν να διχάσουν την υφήλιο, αλλά δε θα το πετύχουν, είναι ένας κοινός αγώνας εναντίον τους, όχι κατά του Ισλάμ».

Επίσης, ο Βρετανός πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο Παλαιστινιακό, εκτιμώντας ότι «οι εξελίξεις θα επιταχύνουν την επίλυσή του». Ανάλογες διαβεβαιώσεις φέρεται να έδωσε στον Μαροκινό βασιλιά Μοχάμεντ VI, σύμφωνα με τη μαροκινή τηλεόραση, και ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους, σε τηλεφωνική επικοινωνία τους.

Κατά το ταξίδι του προς την Αίγυπτο, από το Ομάν, ο Μπλερ, μιλώντας σε δημοσιογράφους, τόνιζε ότι δεν αρκούν οι αεροπορικές επιδρομές για να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία, όμως, απέφυγε επισταμένα να μιλήσει για το επόμενο βήμα, εκτιμώντας απλώς ότι «η πρώτη φάση του πολέμου στρέφεται κατά του Αφγανιστάν». Πάντως, φρόντισε να υπογραμμίσει πως «ήταν γνωστό εξαρχής ότι οι αεροπορικές επιδρομές είναι μόνο η πρώτη φάση».

Ερώτημα περί τρομοκρατίας

Διευκρίνιση (προς ΑΕΚΑ-τζήδες, ΣΥΝ-οδοιπόρους, λοιπούς κεντρο-αριστερούς, μετρημένους δημοσιογράφους, καθηγητές πανεπιστημίου - που πασχίζοντας προφανώς να διδάξουν και στις σχολές πολιτικού ήθους γνωστού πρώην υπουργού, εμπλουτίζουν το λεξιλόγιό τους με «βοθρολύματα» - και λοιπές εκσυγχρονισμένες γραφίδες): Δεν έχουμε καμία συμπάθεια απέναντι στους χασισωμένους μουλάδες που σκοτώνουν αθώους, δίνοντας το καλύτερο άλλοθι για την επιβολή αντιδραστικών μέτρων.

Ημασταν αντίθετοι στους ισλαμιστές από τον προηγούμενο ακόμα αιώνα, όπως αντίθετοι ήμασταν και σε όσους τους όπλιζαν, για να γδέρνουν ζωντανούς κομμουνιστές δασκάλους που «τολμούσαν» να βάλουν αγοράκια και κοριτσάκια στην ίδια τάξη και να τους μάθουν γράμματα.

Και σε αυτόν τον αιώνα συνεχίζουμε να είμαστε αντίθετοι στο σκοταδισμό και τη φρίκη, όπως εκφράζονται και από τις δύο πλευρές, ουσιαστικά τη μία και μοναδική. Αλλοι μιλούσαν τότε για «έθνος ηρώων», αβαντάροντας το «Ράμπο» που επέδραμε προς στήριξή τους, ωσότου σήμερα να τον συγχαίρουν που ετοιμάζεται να επανεπιδράμει προς συμμόρφωσή τους.

Σε κάθε περίπτωση, ο πραγματικός στόχος των όπου φυσά ο ζέφυρος (σ.σ.: με ρίζα από το «ζόφος», άνεμος δυτικός, συχνά θυελλώδης, σκοτεινός, ζοφώδης) παραμένει σταθερός: ο «Ράμπο» μένει στη θέση του.

Διευκρίνιση δεύτερη: Η πρώτη διευκρίνιση έγινε για την ιστορία. Εκ των προτέρων γνωρίζουμε ότι δε θα τους ικανοποιήσει. Εχουν ένα ρόλο να παίξουν και πάντα θα βρίσκουν δικαιολογίες να χύσουν τη χολή τους. Πάντα τους βόλευε το υψωμένο δάχτυλο. Εμείς όμως επιμένουμε να δείχνουμε και λίγο παραπέρα.

Ιστορικά: Οταν οι Ναζί εκτελούσαν Ελληνες, Γιουγκοσλάβους, Ιταλούς, Γάλλους και άλλους αντιστασιακούς, τους κατηγορούσαν ως «τρομοκράτες». Οταν οι Βρετανοί αποικιοκράτες εκτελούσαν Αμερικανούς, Ινδούς, Κύπριους αγωνιστές της ΕΟΚΑ και άλλους, τους κατηγορούσαν ως «τρομοκράτες». Οταν οι Γάλλοι αποικιοκράτες εκτελούσαν στην Αλγερία μαχητές του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου, τους κατηγορούσαν ως «τρομοκράτες».

Και διαφορετικά: Οι ΗΠΑ και οι συνοδοιπόροι τους χαρακτήριζαν τους UCΚάδες πρώτα «τρομοκράτες», μετά «απελευθερωτές», επί Κοστούνιτσα πάλι «τρομοκράτες», τώρα στα Σκόπια «ισότιμους συνομιλητές», ανάλογα με ό,τι τους συμφέρει.

Οι ΗΠΑ και οι συνοδοιπόροι τους, επί υπογραφής της Συνθήκης του Ντέιτον, ονόμαζαν τον Μιλόσεβιτς «υπόδειγμα ηγέτη» και επί αποτυχίας υπογραφής Συνθήκης στο Ραμπουιγιέ «σφαγέα», ανάλογα με ό,τι τους συνέφερε.

Οι ΗΠΑ και οι συνοδοιπόροι τους έκαναν και κάνουν τα ανάλογα με τους Λάντεν - Ταλιμπάν, ανάλογα με ό,τι τους συνέφερε και τους συμφέρει.

Πολιτειακά: Οι ΗΠΑ και οι συνοδοιπόροι τους για να νικήσουν σήμερα τους ισλαμιστές και δικτάτορες Ταλιμπάν και να φέρουν στην εξουσία τη φάρα των ισλαμιστών Μουτζαχεντίν, αντάμα με ένα γηραιό βασιλιά, συνεργάζονται με τον - πώς τον λένε -στρατηγό δικτάτορα του Πακιστάν και την αραβική ολιγαρχία. Τους τύπους που κολυμπούν στα πετροδολάρια, αφήνοντας εκατομμύρια ανθρώπους να βυθίζονται στη φτώχεια, την αγραμματοσύνη, την πείνα.

Στο παρελθόν, χειροκρότησαν και στήριξαν ποικιλότροπα τη μαύρη αντίδραση π.χ. στην Ελλάδα των Παπαδόπουλου - Ιωαννίδη, στη Χιλή του Πινοτσέτ, στο Περού του Φουτζιμόρι, στην Ινδονησία του Σουχάρτο, στην Τουρκία του Εβρέν, αλλά και τη σημερινή των «λευκών κελιών», που διεξήγαγαν σκληρούς εσωτερικούς αγώνες ενάντια στους συμπατριώτες τους «τρομοκράτες».

Για τις ΗΠΑ: Εχουν το μεγαλύτερο αριθμό φυλακισμένων παγκοσμίως. Οι αστυνομικοί τους συχνά - πυκνά και πάντα «κατά τύχη» σκοτώνουν στα μπλόκα τους «νέγρους», ερυθρόδερμους και φτωχούς μετανάστες από τη Λατινική Αμερική. Χρηματοδοτούσαν και χρηματοδοτούν Κόντρας, επίδοξους αποβιβαζόμενους στον Κόλπο των Χοίρων, Κολομβιανούς παραστρατιωτικούς και λοιπά φασιστοειδή διεθνώς.

Σύμφωνα δε με αποκαλυφθέντα στοιχεία της CIA έσπειραν και «επιδημίες ηρωίνης» στα γκέτο των «νέγρων», προκειμένου να πνίξουν εκεί κάθε φωνή αγανάκτησης και διαμαρτυρίας και συνάμα να εξασφαλίσουν χρήματα για τους Κόντρας.

Επίσης συχνά - πυκνά, κάποιο δεκατετράχρονο παιδαρέλι προμηθεύεται με απίστευτη ευκολία ένα αυτόματο και πηγαίνει στο σχολείο του να διαμαρτυρηθεί για την κακή του βαθμολογία σκοτώνοντας δυο - τρεις δασκάλους του και όσους συμμαθητές του τον κορόιδεψαν. Διαπράττει έτσι για το CNN τη «σφαγή του μήνα».

H δεν Κου - Κλουξ - Κλαν καίει με γνήσια, πατριωτική, αμερικάνικη, αγγλοσαξονική υπερηφάνεια τους σταυρούς της και η Οκλαχόμα έγινε το «μνημείο αγώνα» των Αμερικανών ακροδεξιών.

Για τους συνοδοιπόρους: Στην κεντροαριστερή Γαλλία, πυροσβέστες «τόλμησαν» να διαδηλώσουν διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας. Οι αστυνομικοί τους ξυλοφόρτωσαν και έκοψαν το χέρι ενός ηλικιωμένου πυροσβέστη «για να μάθει».

Λίγα χρόνια πριν, στη σοσιαλιστική Ισπανία του Γκονζάλεθ, συγκροτήθηκαν οι παρα-αστυνομικές ομάδες GAL που δολοφόνησαν δεκάδες ανθρώπους (πολλούς αθώους, όπως αποδείχτηκε), με την υποψία ότι ήταν στελέχη της βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ.

Στη Δυτική Γερμανία «αυτοκτονήθηκαν» στα «λευκά κελιά» τους οι κρατούμενοι Μπάαντερ, Ενσλιν, Ράσπε και Σούμπερ της RAF, ενώ «αυτοτραυματίστηκε» η Μέλερ. Στη σημερινή Γερμανία - δεν το έχουν πάρει ακόμα είδηση οι κ.κ. Ιωάννης και Ριχάρδος - είναι επικίνδυνο να ανταλλάσσεις μηνύματα μέσω κινητού τηλεφώνου με αμφιλεγόμενο περιεχόμενο, γιατί παρακολουθούνται.

Στην Ιταλία του Μπερλουσκόνι και της αστυνομοκρατούμενης Γένοβας σκότωσαν ένα 23χρονο και απαγόρευσαν την είσοδο στη χώρα σε άλλους διαδηλωτές. Στην Ελλάδα του σοσιαλιστικού εκσυγχρονισμού, οι κυβερνώντες αρνούνται ότι παρέδωσαν στις ιταλικές αρχές λίστες διαδηλωτών προς απαγόρευση εισόδου. Ομως η αρμόδια υπουργός (Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης) αναφέρει στη Βουλή ότι η ΚΥΠ «τηρεί αρχείο προσώπων που συνιστούν απειλή για την ασφάλεια της χώρας».

Αλλωστε, η εκσυγχρονισμένη ελληνική κυβέρνηση έσπευσε να καταρτίσει «τρομονόμο», που υπονομεύει τις δημοκρατικές ελευθερίες και δικαιώματα. Φυσικά, δεν είναι τόσο «τολμηρή» όσο οι Νέοι Εργατικοί του Μπλερ. Με το δικό τους «τρομονόμο» μπορεί να χαρακτηριστεί έγκλημα ακόμα και μια συζήτηση σε μια παμπ, με πάνω από τρεις πίντες ζεστή μπίρα.

Βέβαια, σε διάφορα μέτωπα οι Ελληνες κυβερνώντες ορθώνουν ανάστημα και π.χ. ο Γιωργάκης Παπανδρέου αφού υπερασπίστηκε το δικαίωμα στη γλάστρα, τώρα διατείνεται ότι τα «λευκά κελιά» της Τουρκίας είναι εσωτερική της υπόθεση και άρα όσοι αντιδρούμε, να τουμπεκιστούμε.

Ολοι οι προαναφερόμενοι, παρέα με τον ηγέτη της νέας παγκόσμιας κεντροαριστεράς Κλίντον, επί 78 ημέρες βομβάρδιζαν μαιευτήρια, νοσοκομεία, σχολεία, τρένα, πόλεις και χωριά της Γιουγκοσλαβίας. Και καραβάνια Αλβανών προσφύγων, που υποτίθεται ότι προστάτευαν. Επί 78 ημέρες σκότωναν και τραυμάτιζαν αμάχους, γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένους.

Μετά από όλα αυτά, ένα ερώτημα: Ποιοι είναι αυτοί που θα μας σώσουν από την τρομοκρατία;


Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ