Τετάρτη 19 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Λαϊκή παρέμβαση για να μην εμπλακεί η χώρα στα σχέδια των ΗΠΑ

Δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ μετά τη χτεσινή συνάντησή της με τον Ελληνα ΥΠΕΞ, Γ. Παπανδρέου

Από τη χτεσινή συνάντηση της ΓΓ της ΚΕ Αλέκας Παπαρήγα και του μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Ορέστη Κολοζώφ με τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Α. Παπανδρέου
Από τη χτεσινή συνάντηση της ΓΓ της ΚΕ Αλέκας Παπαρήγα και του μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Ορέστη Κολοζώφ με τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Α. Παπανδρέου
Την έντονη ανησυχία του ΚΚΕ για την εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώθηκε για όλη την ανθρωπότητα έπειτα από το τρομοκρατικό χτύπημα στην Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη, εξέφρασε χτες η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος Αλέκα Παπαρήγα, σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή της με τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου.

Αναφορικά με τον κίνδυνο εμπλοκής της Ελλάδας σε πόλεμο η Αλ. Παπαρήγα τόνισε:

«Στην κατάσταση που βρισκόμαστε τώρα, μια κατάσταση μπορούμε να πούμε νέα και εξαιρετικά επικίνδυνη για όλη την ανθρωπότητα, αυτό που συμφέρει την Ελλάδα - τον ελληνικό λαό και συνολικά τη χώρα - είναι, πριν απ' όλα, να αρνηθεί να γίνει το υποζύγιο στα στρατηγικά σχέδια που έχουν οι ΗΠΑ. Για μας αυτό σημαίνει: Οχι, με κανέναν τρόπο εμπλοκή σ' αυτά τα σχέδια, τα οποία είναι και στρατιωτικά και πολιτικά και οικονομικά. Να πάρουμε υπόψη τη θέση της Ελλάδας στην περιοχή. Εμείς π.χ. πέρα από όλα τα άλλα και τις αντιλήψεις που έχουμε υπογραμμίζουμε ότι η Ελλάδα θα γίνει στόχος αντιποίνων. Να σκεφτούμε κι αυτή την πλευρά. Η Ελλάδα "φιλοξενεί" την αμερικάνικη βάση της Σούδας, που είναι μια βάση καθαρά επιθετική σε βάρος των γειτονικών λαών. Και επομένως, εφόσον η Ελλάδα συμφωνήσει και εμπλακεί σε πολιτικοστρατιωτικές ενέργειες που στρέφονται εναντίον γειτονικών λαών, θα βρεθεί κι εκείνη μπλεγμένη σε ένα είδος αντιποίνων, που εμείς δεν μπορούμε, βεβαίως, να τα προβλέψουμε, ούτε είμαστε αρμόδιοι, αλλά πολιτικά είμαστε υποχρεωμένοι να το θέσουμε στην κυβέρνηση».

Ακολούθως η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ υπογράμμισε: «Θεωρούμε ακόμα, ότι η ΕΕ έχει τρέξει αρκετά για να διαμορφώσει ένα κλίμα όπου απ' τη μια μεριά δέχεται ότι το παγκόσμιο πρόβλημα σήμερα είναι η τρομοκρατία και απ' την άλλη μεριά, ενώ ακόμα δεν έχει πάρει ούτε τα απαιτούμενα στοιχεία από τις ΗΠΑ, που να πιστοποιούν το συγκεκριμένο υπεύθυνο αυτής της ενέργειας, της τρομοκρατικής ενέργειας που έγινε, συνεδριάζει συνεχώς, έχει δώσει τη συγκατάθεσή της, μ' έναν τρόπο, στην κήρυξη πολεμικής κατάστασης, όχι ως ΕΕ αλλά ως χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ. Συνεδριάζει, για να αποφασίσει τη διαμόρφωση πανευρωπαϊκών μηχανισμών καταστολής βίας σε βάρος των λαών. Αυτό ξεκινάει από την άποψη ότι η τρομοκρατία βρίσκεται μέσα στους λαούς και στα λαϊκά κινήματα. Νομίζω ότι πολύ σωστά έχει υπογραμμιστεί, πως θα βρεθούμε μπροστά στην έκδοση ενός πανευρωπαϊκού ή και παγκόσμιου εντάλματος σύλληψης λαών - ανεξάρτητα αν αυτές οι συλλήψεις είναι εναντίον προσώπων, ομάδων, κινημάτων - μπροστά σε μια παγκόσμια εντολή μέχρι και δολοφονίας μέσω πρακτόρων, κοινωνικών και πολιτικών παραγόντων, που το γνώρισμά τους δε θα είναι η στάση τους απέναντι στην τρομοκρατία, αλλά η στάση τους απέναντι στην ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων».

«Η ΕΕ - συνέχισε - παρά το γεγονός ότι έχει μια σειρά λόγους να διαφοροποιείται σε ορισμένα πράγματα από τις ΗΠΑ, στην ουσία δίνει τη συνδρομή της στην ίδια προπαγάνδα. Από εκεί και πέρα θα έχουμε κήρυξη άμεσου πολέμου, θα έχουμε προετοιμασία εδάφους στο εσωτερικό δεκάδων, εκατοντάδων χωρών με μηχανισμούς καταστολής, βίας, ούτως ώστε οι λαοί να ανεχθούν πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον αδελφών τους λαών. Επιχειρήσεις οι οποίες δεν πρόκειται να λύσουν ούτε και το πρόβλημα της "τρομοκρατίας", όπως το θέτουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Η απάντηση σ' αυτά τα ζητήματα είναι η παρέμβαση των λαών, ούτως ώστε να πειστούν οι κυβερνήσεις, ιδιαίτερα της ΕΕ, να μην προσχωρήσουν στην πολεμοκάπηλη λογική των ΗΠΑ».

Συμπληρωματικά, η Αλέκα Παπαρήγα αναφέρθηκε και στο υποστρατηγείο της Λάρισας, που αποτελεί αυτή την ώρα ένα επιπρόσθετο πρόβλημα για τη χώρα μας. Τόνισε επ' αυτού:

«Θέσαμε στον υπουργό Εξωτερικών ένα ερώτημα που μας απασχολεί αυτές τις μέρες, και λόγω των εξελίξεων. Τι γίνεται με το ρόλο των στρατηγείων γενικά του ΝΑΤΟ στην περιοχή μας, και ιδιαίτερα με το στρατηγείο της Λάρισας. Οχι γιατί εμείς είμαστε σύμφωνοι με αυτό το στρατηγείο, διότι δεν είμαστε σύμφωνοι με την πολιτική του ΝΑΤΟ, αλλά ξέρουμε πολύ καλά ότι η διοίκηση του ΝΑΤΟ έχει ζητήσει από τις κυβερνήσεις να παραιτηθούν και τυπικά από τη δυνατότητά τους τα υποστρατηγεία να ελέγχουν τον επιχειρησιακό χώρο εθνικής ευθύνης, να εκχωρήσουν αυτό το δικαίωμα γενικά και αφηρημένα στη διοίκηση του ΝΑΤΟ. Επειδή οι καιροί είναι πονηροί, εμείς ζητάμε από την ελληνική κυβέρνηση να μας πει, τι απάντησε σ' αυτό, γιατί θεωρούμε ότι αυτό είναι ένα πρόσθετο πρόβλημα, αν δηλαδή καταργούνται τα εθνικά όρια επιχειρησιακής ευθύνης και το ΝΑΤΟ αναλάβει το Αιγαίο και επισήμως, γιατί ανεπισήμως είναι στη διοίκησή του, τότε στην προκειμένη περίπτωση η εμπλοκή της Ελλάδας αμέσως ή εμμέσως σε στρατιωτικούς σχεδιασμούς και πολιτικοστρατιωτικούς θα προκαλέσει ίσως απρόβλεπτες εξελίξεις. Περιμένουμε επισήμως την απάντηση και θα τη σχολιάσουμε ανάλογα».

ΝΑΤΟΪΚΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΤΖΟΖΕΦ ΡΑΛΣΤΟΝ
«Αναπόφευκτες οι απώλειες στις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ»

ΒΙΕΝΝΗ.-

Ο διοικητής των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στην Ευρώπη, Αμερικανός στρατηγός Τζόζεφ Ράλστον, προέβη χτες σε μία διόλου τυχαία «πρόβλεψη» εν είδη προειδοποίησης. Κατά την εξαπόλυση των επιχειρήσεων αντιποίνων, είπε, οι απώλειες στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις δε θα είναι απλώς πιθανές αλλά «αναπόφευκτες»!

«Πρέπει όλοι να αναγνωρίσουμε ότι δε θα είναι μια ακίνδυνη επιχείρηση αυτή για την οποία ξεκινάμε. Θα υπάρξουν απώλειες. Δεν μπορούμε να σχεδιάσουμε μία επιχείρηση με μηδενικές απώλειες», είπε ο στρατηγός Ράλστον σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες στη Βιέννη. Ο ίδιος στρατηγός επέσεισε την προσοχή των δημοσιογράφων στο χαρακτήρα των αντιποίνων που σκοπεύει να εξαπολύσει η Ουάσιγκτον, υπενθυμίζοντας πως δεν πρόκειται για ένα απλό ή μόνον χτύπημα, αλλά «για μία συνεχή προσπάθεια για μακρό χρονικό διάστημα από όλη τη διεθνή κοινότητα».

Το ίδιο 24ωρο, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον δήλωνε στους «Φαινάσιαλ Τάιμς» πως οι ΗΠΑ μπορούν αν δράσουν μόνες τους αλλά... «το ΝΑΤΟ έχει την ηθική υποχρέωση να τις βοηθήσει στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας».

ΗΠΑ
Πυρετός επαφών σε Λευκό Οίκο με αιχμή τη «διαρκή εκστρατεία»...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Ενας ανεπανάληπτος «πυρετός» επισκέψεων ηγετών και υψηλόβαθμων ξένων αξιωματούχων, σχεδόν από κάθε ήπειρο της Γης, διαδραματίζεται τα τελευταία 24ωρα στο Λευκό Οίκο...

Από χτες έως σήμερα ο Πρόεδρος Τζορτζ Ουόκερ Μπους επρόκειτο να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Ζακ Σιράκ, τον υπουργό Εξωτερικών της Ν. Κορέας (και προεδρεύων της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ), Χανγκ Σενγκ Σου, τον υπουργό Εξωτερικών της Κίνας, τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, και πλήθος άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων από τη Σαουδική Αραβία, την Ινδονησία..

Λίγο προτού φτάσει (αργά χτες βράδυ) στην Ουάσιγκτον ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ, ο πρωθυπουργός Λιονέλ Ζοσπέν έδινε το στίγμα της πολιτικής του Παρισιού δηλώνοντας: «Εάν τεθεί ζήτημα γαλλικής συμμετοχής σ' αυτή την επιχείρηση, αυτό δε θα γίνει δίχως την απόφαση του Κοινοβουλίου... Ομως δεν έχουμε φθάσει ακόμη σ' αυτό το σημείο». Ο Ζοσπέν κατέληξε σημειώνοντας πως η χώρα του πρέπει να ενεργήσει αλληλέγγυα με τις ΗΠΑ και «ταυτόχρονα, βεβαίως, να διατηρήσουμε την ελευθερία της κρίσης μας στις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν»...

Νωρίτερα, ο Γιόσκα Φίσερ, προτού αναχωρήσει και αυτός για την Ουάσιγκτον δήλωνε στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό «ZDF» πως το «καίριο ζήτημα» είναι «να αποτρέψουμε καταστάσεις που ευνοούν την τρομοκρατία» και να λάβουμε «μέτρα εναντίον περιοχών όπου βασιλεύει η έλλειψη ασφάλειας και με στρατιωτικά μέσα αν χρειαστεί»...

Κατά τι λιγότερο δραστήριος από τον Πρόεδρο Μπους όσον αφορά σε επαφές με ξένους ηγέτες, εμφανίζεται και ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, ο οποίος χτες είχε συναντήσεις στο Λονδίνο με ηγέτες αφρικανικών χωρών και τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κινέζο Πρόεδρο Ζιανγκ Ζεμίν (του είπε εν ολίγοις με νόημα πως οι λεκτικές αντιδράσεις υποστήριξης θα πρέπει να συνοδεύονται και από πράξεις)... Σήμερα, ο Μπλερ θα μεταβεί στο Βερολίνο όπου θα συναντηθεί με τον Γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ, το πρωί της Πέμπτης θα έχει επαφές με ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους στο Παρίσι και αμέσως μετά αναχωρεί για Ν. Υόρκη και Ουάσιγκτον για επαφές με το επιτελείο της κυβέρνησης Μπους.

Παγκόσμια ανακριτική «μηχανή»

ΛΟΝΔΙΝΟ- ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Το ανθρωποκυνηγητό που έχει εξαπολύσει το FBI δεν περιορίζεται μόνο εντός της αμερικανικής επικράτειας. Ερευνες και επιχειρήσεις γίνονται σε τουλάχιστον 40 χώρες ανά την οικουμένη, ενώ στο στόχαστρο κυρίως έχουν βρεθεί αρχικά δύο ευρωπαϊκές. Η Γερμανία και η Βρετανία.

Τουλάχιστον πέντε από τους 19 που έλαβαν μέρος στην αεροπειρατεία των τεσσάρων αεροσκαφών που έπεσαν στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου και στο Πεντάγωνο, έζησαν για αρκετό διάστημα στη Βρετανία, έγραφε χτες η βρετανική εφημερίδα «Ντέιλι Μέιλ». Τα ονόματα των πρώην κατοίκων της Βρετανίας ήρθανε στο φως μετά τη διοχέτευση πληροφοριών από το FBI στη Σκότλαντ Γιαρντ και όπως τονίζεται στο άρθρο οι ειδικοί για θέματα τρομοκρατίας αξιοποιούν όλα τα στοιχεία, αφού η παρουσία των αεροπειρατών στη Βρετανία μπορεί να διαπιστωθεί από οικονομικά και άλλα έγγραφα που βρέθηκαν σε διάφορες διευθύνσεις στη Φλόριντα και την Καλιφόρνια.

Παράλληλα, πράκτορες του FBI ανακρίνουν τον μουφτή Μοχάμεντ Χαν, ο οποίος συνελήφθη στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου προερχόμενος από τη Νέα Υόρκη λίγες ώρες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Τρίτης και η βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι ο μουφτής πιστεύεται ότι είναι ο δεύτερος στην ιεραρχία της τρομοκρατικής οργάνωσης «Τζάις Ι Μοχάμαντ». Τέλος, ένας 33χρονος Αλγερινός με γαλλική υπηκοότητα ο Χαμπίμπ Ζακάριας Μουσάουι, που αναχώρησε πρόσφατα για τις ΗΠΑ είχε παραμείνει για αρκετούς μήνες στη Βρετανία, ενώ καταζητείται και διαφεύγει της σύλληψης στη Βρετανία η σύντροφός του και σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα η γαλλική αστυνομία συνδέει τον Μουσάουι με τον Οσάμα μπιν Λάντεν.

Στη Γερμανία, που έχει βρεθεί σχεδόν από την πρώτη στιγμή στο μάτι του κυκλώνα, η γερμανική αστυνομία ενδιαφέρεται για 13 άτομα στο πλαίσιο της έρευνας για τον εντοπισμό των υπευθύνων των τρομοκρατικών επιθέσεων στις 11 Σεπτεμβρίου, δήλωσε ο εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής γενικής εισαγγελίας της Καρλσρούης. «Δεν είναι όλα τους ύποπτα», τόνισε «προσπαθούμε μόνο να μάθουμε», εάν άλλοι εκτός από τους τρεις ύποπτους των οποίων η ταυτότητα είναι ήδη γνωστή, ενδεχομένως να συμμετείχαν στην οργάνωση των επιθέσεων, πρόσθεσε. Η Αστυνομία έχει ήδη βρει την ταυτότητα τριών υπόπτων που έζησαν στη Γερμανία: του 33χρονου Μοχάμεντ Ατα, Αιγύπτιου με διαβατήριο Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που πιθανώς οδήγησε το πρώτο Μπόινγκ σε έναν από τους δίδυμους πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, τον 23χρονο Μαρουάν Αλ-Σέχι από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τον 26χρονο Λιβανέζο Ζιάντ Σαμίρ Ζαράχ. Οι δύο πρώτοι ήταν φοιτητές στην πολυτεχνική σχολή του Αμβούργου και ο τρίτος στην ανώτερη σχολή αεροναυπηγικής του Αμβούργου. Ο Ζαράχ μετά από το 1996 είχε περάσει έξι μήνες στο Αφγανιστάν, όπως δήλωσε ο θείος του στην κυριακάτικη Μπιλντ.

Ανελέητου ανθρωποκυνηγητού συνέχεια

Η επικήρυξη του Μπιν Λάντεν που κυκλοφορεί το FBI

Associated Press

Η επικήρυξη του Μπιν Λάντεν που κυκλοφορεί το FBI
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Χιλιάδες πράκτορες του FBI συνεχίζουν να «χτενίζουν» τη χώρα και δεκάδες ή εκατοντάδες πολίτες, εννοείται αραβικής καταγωγής και όχι μόνο, ανακρίνονται ή συλλαμβάνονται. Σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς» και το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες», ακόμη τέσσερις άνθρωποι βρίσκονται από την Κυριακή στα χέρια των αρχών ως «ουσιαστικοί μάρτυρες», ένας όρος που σημαίνει ότι θεωρούνται πολύ σημαντικοί και η μαρτυρία τους ενδέχεται να επηρεάσει το αποτέλεσμα της έρευνας.

Εννοείται ότι, μέχρι στιγμής, τα μόνα ονόματα που έχουν δοθεί είναι αυτά των θεωρούμενων ως 19 υπόπτων - αεροπειρατών, γεγονός που ενέπλεξε και τη Γερμανία, αφού ένας εξ αυτών, ο Μοχάμεντ Ατα, φέρεται να ζούσε στο Αμβούργο. Μέχρι στιγμής, πάντως, οι 4.000 πράκτορες του FBI, που, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, διερευνούν περισσότερα από 47.000 «ίχνη», όσον αφορά στις επιθέσεις, στη μεγαλύτερη επιχείρηση στην ιστορία της χώρας υπό την ονομασία PENTTBOM, φείδονται στην αποκάλυψη κάποιων περισσότερων στοιχείων. Το τελευταίο διήμερο, περισσότεροι από 25 άνθρωποι βρίσκονται στη «διάθεση της αστυνομίας», είτε έχουν συλληφθεί και ανακρίνονται για εγκλήματα που αφορούν παραβιάσεις του μεταναστευτικού νόμου, ενώ παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε, το FBI αναζητά περισσότερους από 185 ακόμη, προκειμένου να τους ανακρίνει. Παράλληλα, ο επικεφαλής του FBI, Ρόμπερτ Μίλερ, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι οι ανακρίσεις των 49 κρατουμένων προχωρούν, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζον Ασκροφτ, ζήτησε από το πανεθνικό σώμα των US Marsal Service, να θέσει στη διάθεση των ερευνών υπό το FBI, τουλάχιστον 300 μάρσαλ σε ομοσπονδιακό επίπεδο για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη διεξαγωγή των ερευνών.

Πληροφορίες από τη Νέα Υόρκη, όπως τουλάχιστον αναφέρει η τοπική εφημερίδα «New Star Ledger», έγινε εισβολή πρακτόρων του FBI σε πολυκατοικία του Νιου Τζέρσεϊ και κράτηση και ανάκριση όλων των ενοίκων, αφού θεωρούνται ύποπτοι, καθώς σ' αυτήν την πολυκατοικία φέρεται να έμενε ένας εκ των φωτογραφιζόμενων ως δραστών των αεροπειρατειών, η πολυκατοικία βρίσκεται μόνο δύο οικοδομικά τετράγωνα από την έδρα του σεΐχη που θεωρούνταν ο εγκέφαλος της τρομοκρατικής επίθεσης κατά των «Διδύμων» το 1993. Η εισβολή έγινε μετά από τηλεφώνημα γειτόνων που είδαν, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες, την ημέρα της επίθεσης στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, αραβικής καταγωγής άτομα στην ταράτσα της πολυκατοικίας να πανηγυρίζουν!

Παράλληλα, συλλήψεις «υπόπτων» έγιναν στο Φορτ Γουόρθ του Τέξας, αλλά και μία ακόμη εισβολή σε πολυκατοικία στο Ντελρεϊ Μπιτς στην Πολιτεία της Φλόριδα, όπου διέμενε ένας εκ των υπόπτων - αεροπειρατών, προκειμένου να ανευρεθούν στοιχεία.

«Ο Μπιν Λάντεν απλώς είναι ένα βήμα»...

Καταδρομικό του 7ου στόλου έτοιμο για δράση

Associated Press

Καταδρομικό του 7ου στόλου έτοιμο για δράση
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Δε θα μπορούσε οι οιωνοί να είναι πιο εύγλωττοι όσον αφορά στη διάχυση του πολέμου που έχουν κηρύξει οι Αμερικανοί. Ο υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, σε χτεσινές του δηλώσεις προς αμερικανικά τηλεοπτικά μέσα, τόνισε, εν αναμονή της απάντησης των Ταλιμπάν, ότι ακόμη και εάν ο Μπιν Λάντεν δεν ήταν εκεί, η «οργάνωση» που διαπράττει αυτές τις ενέργειες θα είναι εκεί. Συνεπώς το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο από τον ίδιο τον Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Πιο συγκεκριμένα, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας διευκρίνισε ότι η παράδοση ή σύλληψη του Μπιν Λάντεν είναι ευπρόσδεκτη, όμως, δε θα είναι αρκετή ώστε να εξαλείψει «όλους τους λογαριασμούς» προς αυτούς που προσφέρουν καταφύγιο σε τρομοκράτες ή σε οργανώσεις όπως αυτή που ανήκει ο Μπιν Λάντεν. «Ολοφάνερα κάποιος ξεκινά ένα ταξίδι κάνοντας το πρώτο βήμα, και αυτός (ο Μπιν Λάντεν) θα είναι απλώς ένα βήμα», τόνισε ο Ράμσφελντ προς πολλούς αποδέκτες...

Εξάλλου, αξιωματούχοι του Πενταγώνου, σύμφωνα με το CNN, διευκρίνισαν χτες ότι η παράδοση, οικειοθελώς ή μη, του Μπιν Λάντεν δε θα είναι αρκετή για να αποτρέψει μία στρατιωτική επίθεση κατά της τρομοκρατίας και ότι «ο νέος πόλεμος» της Αμερικής θα διεξαχθεί υπό αυστηρά μυστικές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένης και της πολύ αυστηρής απαγόρευσης διάδοσης πληροφοριών προς τον Τύπο, όπως ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Ετσι, οι μεθοδευόμενες και πιθανές στρατιωτικές επιχειρήσεις, που πρόκειται να λάβουν χώρα - άγνωστο πότε - έχουν σχεδιαστεί «πολύ προσεκτικά και έχουν χωριστεί σε πολλά τμήματα», ούτως ώστε ο μικρότερος δυνατός αριθμός ανθρώπων να μπορεί να έχει κάποια πρόσβαση στα ολοκληρωμένα σχέδια πολέμου, τόνισαν πηγές του Πενταγώνου, σύμφωνα με το CNN. Σύμφωνα πάντα με αυτές τις πηγές, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, υπό τον Τζορτζ Ουόκερ Μπους, αποφάσισε να μην αφήσει να γίνουν γνωστές ακόμη και πληροφορίες ρουτίνας, όπως χαρακτηρίζονται από τους στρατιωτικούς, προκειμένου να μην αποδειχτούν κατά τι χρήσιμες στο μέλλον σε πιθανούς τρομοκράτες. «Θέλω να ξεκαθαρίσω σε κάθε Αμερικανό πολίτη ότι αυτή η κυβέρνηση δε θα συζητά κανένα σχέδιο που έχει ή δεν έχει», τόνισε ο Αμερικανός Πρόεδρος, και πρόσθεσε: «Δεν πρόκειται να διακινδυνεύσουμε με κανέναν τρόπο, για καθένα που φορά τη στολή των Ηνωμένων Πολιτειών».

Σχέδια πολέμου

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Χωρίς φυσικά να υπάρχουν κάποιες πληροφορίες, πιο συγκεκριμένες για το πώς θα διεξαχθεί η πρώτη φάση, το πρώτο βήμα του πολέμου, οι αναλυτές, πάσης φύσης, βρίσκουν άφθονο χώρο δράσης και απομένει ο χρόνος να δείξει κατά πόσο είναι έγκυροι ή όχι. Το Αφγανιστάν παραμένει ο πρώτος στόχος πάντως, μέχρι στιγμής...

... αφού θεωρείται η χώρα που έχει δώσει καταφύγιο στο Νο1 τρομοκράτη κατά τους Αμερικανούς, που κάποτε όμως υπηρετούσε με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα των ΗΠΑ στον πόλεμο του Αφγανιστάν. Ωστόσο, σύμφωνα με τις υφιστάμενες πληροφορίες, ο Μπιν Λάντεν δε φαίνεται να διαθέτει στρατό που να θεωρείται αναγνωρίσιμη απειλή ή πρόκληση από τις αμερικανικές δυνάμεις. Αλλά το ίδιο ισχύει και για το Αφγανιστάν, συνολικά.

Βάσει αυτών των δεδομένων, στρατιωτικοί αναλυτές δηλώνουν ότι θεωρούν ως πιο πιθανή πρώτη φάση του πολέμου «μικρές ομάδες από μέλη των ειδικών δυνάμεων να μετακινούνται μέσα στο Αφγανιστάν, να βρουν την ακριβή θέση τόσο του Μπιν Λάντεν όσο και του δικτύου του, ώστε να μπορούν να χτυπήσουν εξ αποστάσεως ή να επιτεθούν καταμέτωπο» σύμφωνα με τον Ρόμπερτ Σέρμαν, επικεφαλής του σχεδίου πυρηνικής ασφάλειας της Ομοσπονδίας Αμερικανών Επιστημόνων και συνεχίζει ότι «η ιδέα μονοψήφιων ή διψήφιων αριθμών να είναι το ανώτατο όριο των απωλειών, έχει αποκλειστεί». «Σε αυτή τη φάση ο λόγος γίνεται για την επιτυχία της αποστολής»... «και ο πόλεμος στο έδαφος είναι πια επιτρεπτός», θα συμπληρώσει σιβυλλικά.

Την άποψη αυτή δείχνει να συμμερίζεται και ο Τζακ Σπένσερ, αναλυτής της «δεξαμενής σκέψης» που έχει έδρα την Ουάσιγκτον, Heritage Foundation και για έναν ακόμη λόγο. Καμία γειτνιάζουσα χώρα δεν πρόκειται να επιτρέψει στα αμερικανικά στρατεύματα να χρησιμοποιήσουν τα εδάφη τους που συνορεύουν με το Αφγανιστάν ώστε «να δομήσουν μία δύναμη που να αριθμεί 500.000 άντρες, όπως αυτή που νίκησε το Σαντάμ Χουσείν στον πόλεμο του Κόλπου». Παράλληλα, ο Σπένσερ τόνισε ότι οι ειδικές δυνάμεις μπορούν να θέσουν τις βάσεις για μόνιμες περιοχές στάθμευσης εντός του Αφγανιστάν για μία μεγαλύτερη επιχείρηση εάν χρειαστεί στο μέλλον.

Και είναι πιθανόν, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και κυρίως τη θέση του Αφγανιστάν στην Ασία...

Αναμένοντας την απόφαση της Σούρα

Εκρυθμη η κατάσταση στα πακιστανο-αφγανικά σύνορα, καθώς χιλιάδες Αφγανοί αναζητούν καταφύγιο στο Πακιστάν

Οργή και αντι-αμερικανικές διαδηλώσεις συγκλονίζουν το Πακιστάν

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Επέστρεψε στην πακιστανική πρωτεύουσα η αντιπροσωπεία, υπό τον αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών Μαχμούντ Αχμέντ, η οποία, τα τελευταία 24ωρα είχε συνεχείς διαπραγματεύσεις με την ηγεσία των Ταλιμπάν. Ο Πακιστανός υπουργός Εξωτερικών Ριάζ Χαν αρκέστηκε να ανακοινώσει ότι η αντιπροσωπεία δε θα επιστρέψει στο Αφγανιστάν για διαπραγματεύσεις, ότι δεν επιδόθηκε κανένα τελεσίγραφο και αρνήθηκε να αποκαλύψει το περιεχόμενο ή το αποτέλεσμά τους.

Από την άλλη πλευρά των συνόρων, το Ανώτατο Ισλαμικό Συμβούλιο (Σούρα), αποτελούμενο από 20 ανώτατους και από 700 κατώτερους κληρικούς, ανέβαλε, για, τουλάχιστον, μία ημέρα την κρίσιμη συνεδρίασή του για την τύχη του μπιν Λάντεν. Ο υπουργός Πληροφοριών Κουντρουμπουλάχ Τζαμάλ δεν απέκλειε το ενδεχόμενο παράδοσής του, τονίζοντας ότι «οι Ταλιμπάν δε θα σταθούν στο πλευρό του ενόχου, είτε είναι ο μπιν Λάντεν είτε όχι, αλλά ζητούν ατράνταχτες αποδείξεις για την ενοχή του». Λίγη ώρα νωρίτερα, ο πρόεδρος του Συμβουλίου υπουργών των Ταλιμπάν, μουλάς Χασάν Ακχόντ, δήλωνε ότι «αν οι ΗΠΑ επιτεθούν, τότε θα κηρυχτεί ιερός πόλεμος εναντίον όλων όσων συμμετάσχουν στο πλήγμα», ενώ άφησε αιχμές ότι η υπόθεση μπιν Λάντεν «είναι πρόσχημα για επίθεση ενάντια στο ίδιο το Κοράνι».

Πάντως, καμία επίσημη αφγανική ή πακιστανική πηγή, δεν επιβεβαίωνε τα πακιστανικά ΜΜΕ, που υποστήριζαν ότι τα ανταλλάγματα που ζήτησαν οι Ταλιμπάν είναι η δίκη του μπιν Λάντεν να γίνει σε ουδέτερη ισλαμική χώρα, να αρθούν οι κυρώσεις σε βάρος τους, να τους χορηγηθεί οικονομική βοήθεια και να διακοπεί κάθε στήριξη προς την αντιπολίτευση. Την ίδια στιγμή, πάντως, εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης, όπως και Ρώσοι βετεράνοι του Αφγανιστάν, προειδοποιούσαν ότι «μια χερσαία στρατιωτική επιχείρηση θα είναι καταστροφή», και η αντιπολίτευση προσπαθούσε να προσεταιριστεί έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις.

Οργή και ανθρωπιστική καταστροφή

Μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε, χτες, στο Καράτσι του Πακιστάν, με κυρίαρχα τα αντιαμερικανικά συνθήματα. Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν όταν η αστυνομία απώθησε τους συγκεντρωμένους για να μην πλησιάσουν το αμερικανικό προξενείο.

Μία ημέρα μετά την ίδρυση ενός Συμβουλίου Αμυνας για το Πακιστάν και το Αφγανιστάν από 35 ισλαμικές οργανώσεις, την κήρυξη της Παρασκευής ως μέρα διαμαρτυρίας και την προειδοποίηση για «ιερό πόλεμο», αν πληγεί το Αφγανιστάν, το, υποστηρίζον τους Ταλιμπάν, πακιστανικό κόμμα Τζαμιάτ Ουλέμα Ισλάμ, προειδοποιούσε ότι «η πακιστανική κοινή γνώμη θα αντιδράσει εντονότατα σε περίπτωση σύμπραξης με τις ΗΠΑ» και εκτιμούσε ότι θα «είναι το τέλος των ΗΠΑ και του Πακιστανού στρατιωτικού ηγέτη Μουσαράφ». Οι προειδοποιήσεις αυτές επιβεβαιώνονται δραματικά από τις ανταποκρίσεις των διεθνών πρακτορείων, που υπογραμμίζουν ότι η πακιστανική κοινή γνώμη αντιδρά έντονα σε «ένα άδικο χτύπημα, χωρίς αποδείξεις εναντίον αθώων». Υπό αυτό το κλίμα, ο στρατηγός Μουσαράφ είχε αλλεπάλληλες συναντήσεις με θρησκευτικούς και πολιτικούς εκπροσώπους, προκειμένου να «ανιχνεύσει τις αντιδράσεις στην απόφαση σύμπραξης με τις ΗΠΑ».

Εκρυθμη, όμως, είναι η κατάσταση και στα πακιστανο-αφγανικά σύνορα. Σύμφωνα με τον πακιστανικό υπουργείο Εξωτερικών, δεκάδες χιλιάδες Αφγανοί έχουν στοιβαχτεί στη συνοριακή γραμμή, η οποία έχει κλείσει για όσους δεν έχουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα. Κοντά στην πόλη Κέτα, οργισμένοι πρόσφυγες λιθοβόλησαν τους συνοριακούς φρουρούς, που τους διέλυσαν με πυρά στον αέρα. Η πακιστανική αστυνομία απέκλεισε τα προσφυγικά στρατόπεδα 1,2 εκατομμυρίων Αφγανών και έθεσε περιορισμούς στις μετακινήσεις των υπολοίπων 800.000.

Ο Ρουντ Λούμπερς, από την Υπατη Αρμοστεία για τους πρόσφυγες, έβαινε στην Ουάσινγκτον για να «βεβαιωθεί ότι υπάρχει επίγνωση της ανθρωπιστικής καταστροφής που θα προκληθεί από μια επιδρομή. Τα αποθέματα τροφής που άφησε ο ΟΗΕ αποχωρώντας μετά τα πλήγματα στις ΗΠΑ, αρκούν για 2 - 3 εβδομάδες ενώ 3,8 εκατομμύρια λιμοκτονούν.» Ο Λούμπερς τόνισε ότι ο ΟΗΕ, ήδη, βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τις γειτονικές, του Αφγανιστάν, χώρες να ανοίξουν τα σύνορα για το βασανισμένο λαό.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Δίνει γην και ύδωρ

Να προλάβει τις επιθυμίες της Ουάσιγκτον σπεύδει η ελληνική κυβέρνηση υιοθετώντας τάχιστα αλλαγές στο αμυντικό δόγμα της χώρας. Οι αλλαγές αυτές, που συνεπάγονται και αναπροσαρμογές στα κονδύλια για τις αμυντικές δαπάνες, θα τεθούν προς συζήτηση στο αυριανό ΚΥΣΕΑ.

Ετσι, λοιπόν, σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, με ειδικό άρθρο που θα περιληφθεί στο νομοσχέδιο για την Αμυντική Στρατηγική Αναθεώρηση (ΑΣΑ) και θα τεθεί υπό έγκριση την Πέμπτη στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας, η τρομοκρατία θα αναφέρεται πλέον ως εθνική απειλή

Χτες ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και τον πρόεδρο του ΣΥΝ, ενώ σήμερα θα ενημερώσει τον πρόεδρο της ΝΔ, καθώς και το τμήμα Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας, ερωτηθείς εάν υπάρχει κάποιο ειδικό αίτημα από τις ΗΠΑ προς την ελληνική πλευρά, απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας ότι συμμετέχουμε και μεις στις διαδικασίες, στο πλαίσιο της διεθνούς συνεργασίας που εντείνεται. Διευκρίνισε ότι η συνεργασία αφορά και αξιοποίηση στοιχείων για άτομα που οι ΗΠΑ θεωρούν ότι ενέχονται στην επίθεση. Ο Δ. Ρέππας υπογράμμισε ότι δε συμπεριλαμβάνονται σε αυτά τα άτομα Ελληνες και ότι δεν υπάρχει λίστα υπόπτων, αλλά συνεχής ροή πληροφοριών και στοιχείων.

Βρετανικά κατασκοπευτικά στα Σπάτα...

Τέσσερα «Φάλκον» με προηγμένα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου προσγειώθηκαν, χωρίς οι ελληνικές αρχές να γνωρίζουν την αποστολή τους

«Ξέφραγο αμπέλι» η Ελλάδα για την ανάπτυξη των τυχοδιωκτικών πολεμικών σχεδίων των ιμπεριαλιστών. Εκτός από τις αμερικάνικες και ΝΑΤΟικές βάσεις και τις κάθε λογής στρατιωτικές διευκολύνσεις, όπως αποκαλύφθηκε χθες, στα σχέδιά τους αυτά έχουν εντάξει και το νέο αεροδρόμιο των Σπάτων, όπου προσγειώθηκαν τέσσερα βρετανικά αεροσκάφη τύπου «Φάλκον 20», τα οποία είχαν πολεμική αποστολή άγνωστη στις ελληνικές αρχές. Συγκεκριμένα, τα αεροσκάφη αυτά διαθέτουν συστήματα ηλεκτρονικής παρακολούθησης και ηλεκτρονικού πολέμου, που έχουν τη δυνατότητα να παραλύσουν τις τηλεπικοινωνίες και όποιο ηλεκτρονικό σύστημα βάλουν στο στόχαστρό τους. Παρ' όλα αυτά, οι ελληνικές αρχές δε γνώριζαν, όπως ισχυρίζονται, τίποτα και μόνο εκ των υστέρων αναγκάστηκαν να τα ερευνήσουν.

Το θέμα είδε το φως της δημοσιότητες μετά από τα ερωτήματα που έθεσε ο «Ρ» στην κυβέρνηση, στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) και το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ). Είναι χαρακτηριστικό ότι όλοι οι αρμόδιοι δήλωναν άγνοια για την πραγματική αποστολή των αεροσκαφών αυτών και αναγκάστηκαν, χθες το απόγευμα και αφού το θέμα πήρε διαστάσεις, να στείλουν εμπειρογνώμονες του ΓΕΑ για να ερευνήσουν τα αεροσκάφη. Μετά την έρευνα που έγινε, σύμφωνα με το ΓΕΑ, αυτό που διαπιστώθηκε είναι ότι τα αεροσκάφη διαθέτουν συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου.

Πάντως, για το θέμα αυτό έγινε σύσκεψη χτες το απόγευμα στο υπουργείο Μεταφορών - Επικοινωνιών, με τη συμμετοχή και του προέδρου της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) Αθ. Τζογάνη. Η σύσκεψη επιχειρήθηκε να κρατηθεί μυστική και δεν υπήρξε επίσημη ενημέρωση για το τι ακριβώς συζητήθηκε και τι αποφάσεις πάρθηκαν. Από το υπουργείο Μεταφορών, οι πληροφορίες ανέφεραν ότι τα τέσσερα «Φάλκον», με νηολόγιο πολιτικής αεροπορίας, φέρουν ειδικό εξοπλισμό και είναι ειδικευμένα στον ηλεκτρονικό πόλεμο, χωρίς να φέρουν οπλισμό. Εχουν νοικιαστεί από ιδιωτική εταιρία για λογαριασμό του βρετανικού υπουργείου Εθνικής Αμυνας και τα σχέδια πτήσης τους για τη χορήγηση των απαιτούμενων αδειών είχαν υποβληθεί στην ΥΠΑ από τις 7 Σεπτέμβρη 2001. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, τα τέσσερα αεροπλάνα που απογειώθηκαν από την Αγγλία, στάθμευσαν στην Ιταλία και από προχτές το βράδυ προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο Σπάτων, απ' όπου επρόκειτο να απογειωθούν αργά χτες το βράδυ, με προορισμό το Μουσκάτ των Ενωμένων Αραβικών Εμιράτων, μέσω Αιγύπτου.

Ωστόσο, ανώτατες κυβερνητικές πηγές, με τις οποίες επικοινώνησε ο «Ρ», δε διέψευσαν ότι τα αεροπλάνα τύπου «Φάλκον» έφεραν ακόμα και ρουκέτες, προσθέτοντας πάντως ότι κατά την έλευσή τους στα Σπάτα πέρασαν από εξονυχιστικό έλεγχο, ακόμα και από την ΕΥΠ... Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι τα αεροσκάφη ανήκουν σε αγγλική ιδιωτική εταιρία, που, όμως, συνεργάζεται με τη βρετανική κυβέρνηση και τελούν υπό την υπηρεσία της. Επιβεβαίωναν ακόμα ότι η έλευσή τους στην Ελλάδα είχε γνωστοποιηθεί στην ΥΠΑ από τις 7 Σεπτέμβρη. Σε ό,τι αφορά τη δραστηριότητά τους, ισχυρίζονταν ότι πρόκειται για ...ερευνητικά αεροσκάφη, αφού είναι εξοπλισμένα με «μηχανήματα μέτρησης»...

Ανησυχία και προσεκτικές δηλώσεις από τον αραβικό κόσμο

Σουδανός ενημερώνεται για τις εξελίξεις

Associated Press

Σουδανός ενημερώνεται για τις εξελίξεις
Ανησυχία, επιφυλακτικότητα και προσοχή χαρακτηρίζουν τις αντιδράσεις των αραβικών ηγεσιών, καθώς ώρα με την ώρα οξύνεται το φιλοπόλεμο κλίμα, πληθαίνουν οι πιθανότητες ενός αμερικανικού πλήγματος σε βάρος του Αφγανιστάν, αλλά και εντείνονται οι αντιδράσεις της αραβικής κοινής γνώμης εξαιτίας των κατηγοριών και απειλών που τείνουν να εκτοξεύονται συλλήβδην εναντίον του μουσουλμανικού κόσμου. Παράλληλα, η Gulf Air, η αεροπορική εταιρία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Μπαχρέιν, του Ομάν και του Κατάρ, ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις πτήσεις της προς το Πεσαβάρ, του Πακιστάν, εξαιτίας «των κινδύνων που προκύπτουν από την απειλή αμερικανικής επίθεσης σε βάρος του Αφγανιστάν».

«Είναι πολύ νωρίς για να συσταθεί μια διεθνής συμμαχία κατά της τρομοκρατίας» τόνιζε ο Αιγύπτιος πρόεδρος, Χόσνι Μουμπάρακ, ένας από τους στενότερους συμμάχους των ΗΠΑ, στον αραβικό κόσμο. «Οι ΗΠΑ θα πρέπει να σκεφθούν δύο φορές πριν αναλάβουν στρατιωτική δράση, γιατί πιθανότατα ένα τέτοιο πλήγμα θα στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες αθώους ανθρώπους, κατάληξη πασιφανής όταν επιλέγεις να επιτεθείς σε μια χώρα για να στοχεύσεις ένα πρόσωπο», συνέχισε ο Μουμπάρακ, ο οποίος έθεσε και το ζήτημα της ανυπαρξίας ατράνταχτων αποδείξεων, μέχρι στιγμής, σε βάρος του Μπιν Λάντεν.

Επιφυλακτικός για τα πιθανά αποτελέσματα μιας στρατιωτικής επιχείρησης σε βάρος του Αφγανιστάν εμφανίστηκε και ο Λίβυος ηγέτης Μοαμάρ Καντάφι, παρά την, αναπάντεχη για πολλούς, έστω και λεκτικώς, ξεκάθαρη υποστήριξη που παρείχε προς τις ΗΠΑ. Ο Καντάφι κάλεσε το λιβυκό λαό να δώσει αίμα για τα θύματα των επιθέσεων, τις οποίες καταδίκασε απερίφραστα και εκτίμησε ότι «οι ΗΠΑ έχουν δικαίωμα να πάρουν εκδίκηση» αν και αναρωτήθηκε «τι θα κερδίσουν οι ΗΠΑ από ένα πλήγμα στο Αφγανιστάν;». Σύμφωνα με ειδικούς αναλυτές, η στάση της λιβυκής ηγεσίας σχετίζεται περισσότερο με τους φόβους της ίδιας για την άνοδο του ισλαμιστικού εξτρεμισμού και στη χώρα του.

Στο Μπαγκλαντές, 1,5 εκατομμύρια εργαζομένων στις βιομηχανίες ρουχισμού, τήρησαν, χτες, 5 λεπτά σιγής, στη μνήμη των θυμάτων των επιθέσεων στις ΗΠΑ, ενώ φορούσαν όλοι μαύρα περιβραχιόνια. Την ειλικρινή τους συμπαράσταση εξέφρασε, με μήνυμά του, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας ρουχισμού και εξαγωγών, Κουτουμπουντίν Αχμέντ. Και αυτό διόλου τυχαία, αφού 2 δισεκατομμύρια δολάρια είναι τα ετήσια έσοδα της χώρας (δηλαδή το 40% των συνολικών εσόδων) από τις εξαγωγές ρούχων στις ΗΠΑ. Εντούτοις, ανάμεσα στα πανό που κρατούσαν οι εργαζόμενοι, καταδικάζοντας τις επιθέσεις, δεν υπήρχαν συνθήματα υπέρ μιας στρατιωτικής επίθεσης εναντίον του Αφγανιστάν.

Το συλλυπητήριο μήνυμα του Ιρακινού αντιπροέδρου, Ταρέκ Αζίζ, προς την αμερικανική ανθρωπιστική οργάνωση Voices in the Wilderness, που έχει σταθεί στο πλευρό του ιρακινού λαού, ήταν η πρώτη, τέτοιου περιεχομένου, αντίδραση της ιρακινής ηγεσίας. Την ίδια στιγμή, ο Ιρακινός ηγέτης Σαντάμ Χουσεΐν καταδίκαζε τις «αμερικανικές απειλές περί πολέμου», ιδιαίτερα εφόσον «δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την ενοχή συγκεκριμένων ανθρώπων».

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ δήλωσε έτοιμος να συμμετάσχει σε ένα «αντιτρομοκρατικό συνασπισμό» υπό τις ΗΠΑ.

Τέλος, ο Αραβικός Οργανισμός για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, με ανακοίνωσή του, επέκρινε την αμερικανική ηγεσία για «τον απρόσεχτο λόγο» που έχει χρησιμοποιήσει, αυτές τις κρίσιμες ώρες, πυροδοτώντας επιθέσεις και τρέφοντας μίσος σε βάρος των Αράβων και των μουσουλμάνων σε όλο τον κόσμο. «Οι αμερικανικές αρχές επικέντρωσαν το ενδιαφέρον τους μόνο στους Αραβες και στους μουσουλμάνους, δημοσιοποίησαν λίστες ονομάτων, χωρίς καμία αξιοπιστία, και υποδαύλισαν τις εκδηλώσεις μίσους σε βάρος του αραβικού πληθυσμού». Ο Οργανισμός επαίνεσε την επίσκεψη Μπους στο ισλαμικό κέντρο της Ουάσινγκτον, αλλά κάλεσε τις αμερικανικές αρχές «να λάβουν περαιτέρω μέτρα ασφάλειας των συνταγματικών ελευθεριών των Αραβοαμερικανών».

Εμπλέκει την Κύπρο ο Γούλσεϊ, διαψεύδει η Λευκωσία

ΡΩΜΗ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-

Στην Κύπρο έχει «καταθέσει το θησαυρό του» ο Σαουδάραβας Οσάμα Μπιν Λάντεν, τον οποίο οι ΗΠΑ θεωρούν «κύριο ύποπτο» για τις επιθέσεις της περασμένης Τρίτης στις ΗΠΑ, δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα Ρεπούμπλικα ο πρώην διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA), Τζέιμς Γούλσεϊ.

Μιλώντας για χώρες - «φορολογικούς παραδείσους», ο Γούλσεϊ είπε στην εφημερίδα πως «η χειρότερη είναι η Κύπρος. Η Κύπρος θέλει να μπει στην ΕΕ κι εμείς συμβουλεύσαμε τους φίλους μας στις Βρυξέλλες να επισκεφθούν το νησί και να τους πουν: "Στην ΕΕ θα μπείτε, αλλά σε 300-400 χρόνια, εκτός αν μας δώσετε αμέσως πληροφορίες για τα χρήματα του Μπιν Λάντεν. Είναι μια συμβουλή στους Ευρωπαίους φίλους μας"».

Η κυπριακή ηγεσία απάντησε στον Γούλσεϊ σε έντονους τόνους: Ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, είπε ειρωνικά ότι ο πρώην διευθυντής της CIA «πρέπει να τιμωρηθεί από τους προϊσταμένους του με 400 χρόνια φυλάκιση για αμέλεια, γιατί, όπως ανέφερε, ενώ γνώριζε ότι ο θησαυρός του Οσάμα Μπιλ Λάντεν βρισκόταν στην Κύπρο, δεν τον ζήτησε». Χαρακτηρίζοντας τους ισχυρισμούς του Γούλσεϊ«ανυπόστατους και εντελώς απαράδεκτους», εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης αναρωτήθηκε «ποιους σκοπούς θέλουν να εξυπηρετήσουν αυτήν την περίοδο». Μέλος της αμερικανικής διπλωματικής αντιπροσωπείας φέρεται να δήλωσε προς την κυπριακή κυβέρνηση πως οι εκτιμήσεις Γούλσεϊ«δεν εκφράζουν» την Ουάσινγκτον. Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου ανέφερε πως «θα διερευνήσει» τις κατηγορίες αυτές.

Αυξάνεται ο αριθμός των αγνοουμένων

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

8.48 χθες το πρωί, όλη η πόλη για ένα λεπτό σίγησε, καθώς συμπληρώθηκε μία εβδομάδα από τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου. Ενα λεπτό για τους χιλιάδες αγνοούμενους που εξακολουθούν να βρίσκονται θαμμένοι κάτω από εκατοντάδες χιλιάδες τόνους σίδερου, γυαλιού και τσιμέντου.

Λίγη ώρα αργότερα, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, άφησε ελάχιστα περιθώρια ελπίδας. «Πρέπει να προετοιμάσουμε τον κόσμο ότι οι πιθανότητες για να ανασυρθούν κάποιοι άνθρωποι ζωντανοί από τα συντρίμμια του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου είναι πολύ πολύ μικρές», δήλωσε ο Ρούντολφ Τζουλιάνι, ο οποίος πρόσθεσε ότι ο αριθμός των αγνοούμενων αυξήθηκε σε 5.422, όπως και αυτός των νεκρών που έφτασαν τους 218, εκ των οποίων οι 152 έχουν αναγνωριστεί. Ανάμεσα στους νεκρούς συγκαταλέγονται 37 αστυνομικοί, 32 πυροσβέστες και δύο νοσηλευτές.

Παράλληλα, σύμφωνα με τους Αμερικανούς αξιωματούχους, οι νεκροί στο Πεντάγωνο φτάνουν τους 188 και σε 59 αυτοί που επέβαιναν στο «Μπόινγκ» που έπεσε στο Πεντάγωνο.

Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
Νέες μορφές «αντιτρομοκρατικής συνεργασίας»

«Χρειάζονται νέες μορφές διεθνούς συνεργασίας, για να τεθεί οριστικό τέρμα στην τρομοκρατική δράση, αλλά και ψύχραιμη έρευνα των αιτίων που προκαλούν τέτοιες φοβερές πράξεις». Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος, μιλώντας χτες το βράδυ στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ομολόγου του της Ισλανδίας, Ολαφούρ Γκρίμσον. «Δε γνωρίζουμε τις απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα που προκάλεσε (σ.σ. η επίθεση στις ΗΠΑ) και κατεχόμασταν από εύλογη ανησυχία για τις συνέπειές της. Χωρίς αμφιβολία, η διαπίστωση με τόσο τραγικό τρόπο, του πόσον τρωτές είναι οι σύγχρονες κοινωνίες του δυτικού κόσμου θα υποχρεώσει όλους σε νέες σκέψεις και στην αναζήτηση από κοινού των μέσων για την αντιμετώπιση μιας σκληρής πραγματικότητας, η οποία εφόβιζε ως απειλή και ήδη επιβεβαιώνεται με αποκαλυπτικό τρόπο», προσέθεσε ο Κ. Στεφανόπουλος.

«Απειλές» από πυρηνικά και βιολογικά όπλα

Associated Press

ΒΙΕΝΝΗ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Μέχρι στιγμής καμία τρομοκρατική ομάδα δεν έχει πυρηνικά όπλα, αλλά δεν αποκλείεται να αποκτήσει κάποια στιγμή στο μέλλον: η προειδοποίηση ήρθε από τον Ντέιβιντ Κιντ, εκπρόσωπο της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, σε συνέντευξή του, προχτές, στην πρωτεύουσα της Αυστρίας.

Ο Κιντ ξεκαθάρισε πως «δε θα πρέπει καθόλου να υποβαθμίζεται» ο κίνδυνος τρομοκρατικές ομάδες είτε να αποκτήσουν πυρηνικά είτε να χρησιμοποιήσουν ραδιενεργά υλικά, συνδυάζοντάς τα με συμβατικό οπλισμό, είτε να επιτεθούν εναντίον πυρηνικών εργοστασίων στις ΗΠΑ με πολιτικά αεροσκάφη. Εξίσου, μεγάλη απειλή, κατά τον ίδιο, είναι και χρήση βιολογικών/ χημικών όπλων. Γενικά, επισημαίνει ο Κιντ, τα πυρηνικά εργοστάσια στις ΗΠΑ «δεν έχουν σχεδιαστεί για να ανθέξουν τρομοκρατική επίθεση» και ειδικά εάν αυτή η επίθεση προέλθει εξ αέρος, όπως ακριβώς έγινε κατά του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, αλλά και του Πενταγώνου. Ενα απευθείας χτύπημα σε έναν πυρηνικό σταθμό από ένα μοντέρνο τζάμπο που έχει ήδη αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα «μπορεί να δημιουργήσει μία καταστροφική κατάσταση ανάλογης έκτασης με αυτήν του πυρηνικού ατυχήματος του Τσερνομπίλ», θα τονίσει ένας Αμερικανός αξιωματούχος που όμως αρνήθηκε επισταμένως να αποκαλύψει την ταυτότητά του.

Εξίσου ανησυχητικές εκτιμήσεις κάνει και ο διευθυντής του Ινστιτούτου Νέισον Τζόναθαν Σελ σε άρθρο του που δημοσίευσε την Κυριακή η εφημερίδα «Λος Αντζελες Τάιμς», και στο οποίο επισημαίνει «τον κίνδυνο της χρήσης όπλων μαζικής καταστροφής, και ειδικά πυρηνικών όπλων, στο μέλλον, έναν κίνδυνο που αγνοήθηκε σε μεγάλο βαθμό μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου». Η πρώην ΕΣΣΔ είναι γεμάτη από άχρηστα πυρηνικά, έγραψε ο Σελ, ενώ υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος από ένα «αντίστροφο χτύπημα» (blowback), δηλαδή τη χρήση μιας τεχνολογίας κατά του εφευρέτη της... Επιπλέον, η σταδιακή καταστροφή του διεθνούς πλαισίου συνθηκών για τα πυρηνικά δημιουργεί ένα σαφώς πιο επικίνδυνο περιβάλλον.

Οπλα, αλεξίσφαιρα και αντιασφυξιογόνες μάσκες

Εν τω μεταξύ, ένας ακόμη φόβος που φαίνεται να καλλιεργείται εντέχνως και δείχνει να φωλιάζει στα μυαλά των Αμερικανών που την προηγούμενη Τρίτη για πρώτη φορά στη ζωή τους δέχτηκαν κάποιο πλήγμα εντός της χώρας του, είναι ενός ακόμη τρομοκρατικού χτυπήματος και μάλιστα αυτή τη φορά με βιολογικά και χημικά όπλα. Αφθονη καύσιμη ύλη στη φαντασία των τρομοκρατημένων Αμερικανών προσθέτει και η ανακοίνωση της αμερικανικής κυβέρνησης προς το λαό «να προετοιμαστούν για ένα μακρύχρονο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».

Ετσι, προϊόντα όπως όπλα, αντιασφυξιογόνες μάσκες και αλεξίσφαιρα γιλέκα που προστατεύουν και από επιθέσεις από μαχαίρια εξαφανίζονται πια από τα ράφια των μαγαζιών ανά την αμερικανική επικράτεια που πωλούν στρατιωτικό και αθλητικό εξοπλισμό. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι η αλυσίδα Wall Mart, η μεγαλύτερη εταιρία λιανικών πωλήσεων του κόσμου, αφού ξεπούλησε όλο το απόθεμά της σε αμερικανικές σημαίες το πρώτο διήμερο, φαίνεται ότι κοντεύει να ξεπουλήσει όλο το απόθεμά της σε όπλα, αν και όπως σημειώνουν διευθυντικά στελέχη της εταιρίας, μετά τις πρώτες μέρες οι πωλήσεις αρχίζουν να μειώνονται!

Αναταραχή στις τάξεις της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών

ΝΑΤΟικά γυμνάσια στο Αζερμπαϊτζάν

Ρώσοι στρατιώτες στο Τατζικιστάν στα σύνορα με το Αφγανιστάν

Associated Press

Ρώσοι στρατιώτες στο Τατζικιστάν στα σύνορα με το Αφγανιστάν
«Απειθαρχία» εκδηλώθηκε τα τελευταία 24ωρα στις τάξεις της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ) σχετικά με τη στάση που αυτές θα πρέπει να κρατήσουν απέναντι στις προετοιμαζόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους. Οπως είναι γνωστό, πριν δύο μέρες ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας, Ιγκορ Ιβανόφ, μιλώντας εκ μέρους όλων των χωρών της ΚΑΚ είχε δηλώσει πως το έδαφος της ΚΑΚ δε θα χρησιμοποιηθεί από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για την επίθεση στο Αφγανιστάν. Ετσι, η αμερικανική εφημερίδα «The Washington Post» ερμήνευσε τη δήλωση του Αμπντουλαζίζ Καμίλοφ, υπουργού Εξωτερικών του Ουζμπεκιστάν, που σημείωνε ότι «εμείς είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε οποιεσδήποτε μορφές συνεργασίας σ' αυτό το ζήτημα», ως πρόθεση του Ουζμπεκιστάν να παραχωρήσει το έδαφός του για να εξαπολυθούν οι επιθέσεις των ΗΠΑ ενάντια στους «τρομοκράτες». Αν και μέχρι στιγμής οι ΗΠΑ επίσημα δεν έχουν ζητήσει «διευκολύνσεις» από κάποιο κράτος της ΚΑΚ, πρόσφατα ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ δήλωσε πως η χώρα του ενδιαφέρεται πάρα πολύ για τη βοήθεια του Ουζμπεκιστάν. Η ίδια εφημερίδα συνεχίζει τους συλλογισμούς της και καταλήγει στο συμπέρασμα πως η ενέργεια του Ουζμπεκιστάν να παραχωρήσει το έδαφός του στις ΗΠΑ αποτελεί πρόκληση προς τη Ρωσία. Η δε εφημερίδα «The Times», μιλώντας για τη στρατηγική θέση του Ουζμπεκιστάν, σημειώνει ότι εφόσον οι ΗΠΑ καταφέρουν να εδραιωθούν σ' αυτή τη χώρα θα μπορούσαν στη συνέχεια να στείλουν στρατεύματά τους και στο ίδιο το Αφγανιστάν, και συγκεκριμένα στην πρώην σοβιετική βάση Μπαγκράμ (40 χλμ. από την Καμπούλ), που αυτή την περίοδο ελέγχουν οι στρατιωτικές δυνάμεις της λεγόμενης Συμμαχίας του Βορρά. Πληροφορίες που διαρρέουν στα ΜΜΕ της Ρωσίας αναφέρουν επίσης ότι τόσο το Τουρκμενιστάν, όσο και το Καζαχστάν είναι έτοιμα να παραχωρήσουν το έδαφος και τον εναέριο χώρο τους για τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Αντίδραση της Ρωσίας

Αμεση ήταν η αντίδραση της Ρωσίας στις παραπάνω εξελίξεις. Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, είχε τη Δευτέρα 17/9 τηλεφωνική επικοινωνία με όλους τους Προέδρους των χωρών της Κεντρικής Ασίας που ανήκουν στην ΚΑΚ, καθώς επίσης και με τους Προέδρους της Λευκορωσίας και της Ουκρανίας. Αμέσως μετά τις τηλεφωνικές επικοινωνίες του Πούτιν, για την Κεντρική Ασία αναχώρησε ο Γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, στρατηγός Βλαντίμιρ Ρουσάιλο, ο οποίος θα έχει σειρά επαφών σε Τατζικιστάν, Κιργιζία, Καζαχστάν, Τουρκμενιστάν, με στόχο την επεξεργασία κοινής με τη Ρωσία στάσης απέναντι στην «τρομοκρατία». Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Μιχαήλ Κασιάνοφ, έκανε τη Δευτέρα μια αρκετά παράξενη δήλωση, σύμφωνα με την οποία τα ρίσκα από την αλλαγή «της εξωτερικής πολιτικής του κράτους καλύπτονται από το κρατικό αποθεματικό, το οποίο προβλέπεται στο προσχέδιο προϋπολογισμού». Ετσι, σύμφωνα με τον Ρώσο πρωθυπουργό, δε θα χρειαστεί η κυβέρνηση να επεξεργαστεί νέο σχέδιο προϋπολογισμού, σχέδιο που αυτές τις μέρες αναμένεται να αρχίσει να συζητά η ρωσική Κάτω Βουλή.

ΝΑΤΟικά γυμνάσια στο Αζερμπαϊτζάν

Από την άλλη μεριά, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Αμυνας του Αζερμπαϊτζάν, το Νοέμβρη αναμένεται να γίνουν μεγάλα στρατιωτικά γυμνάσια του ΝΑΤΟ σ' αυτή τη χώρα. Στα γυμνάσια «Cooperative Determination-2001» αναμένεται να πάρουν μέρος χιλιάδες στρατιωτικοί από 15 χώρες- μέλη του ΝΑΤΟ, όπως κι από χώρες του λεγόμενου Συμβουλίου της Ευρωατλαντικής Συνεργασίας. Ηδη την αντίθεσή του για τα ΝΑΤΟικά γυμνάσια στην Κασπία έχει εκδηλώσει το Ιράν. Μάλιστα, ο ΥΠΕΞ του Ιράν, Καμάλ Χαραζί, είχε δηλώσει πως το Ιράν είναι υπέρ της αποστρατιωτικοποίησης της Κασπίας, μετά την αυγουστιάτικη επίδειξη τουρκικών «Φάντομ» πάνω από το Αζερμπαϊτζάν και την Κασπία. Να σημειωθεί πως πριν λίγες μέρες πραγματοποιήθηκε επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Ρωσίας στην Αρμενία, όπου υπογράφτηκαν συμφωνίες ενίσχυσης της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών και διεύρυνσης της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή. Την ίδια ώρα στην Αστάνα, νέα πρωτεύουσα του Καζαχστάν, γίνεται προσπάθεια των υφυπουργών Εξωτερικών των παρακασπίων χωρών (Ρωσία, Αζερμπαϊτζάν, Καζαχστάν, Τουρκμενιστάν και Ιράν) να λύσουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Κασπίας. Συμπτωματικά (;) στο Μπακού άρχισε και η σύνοδος των «συντονιστών» της λεγόμενης GUUAM, στην οποία συμμετέχουν η Γεωργία, η Ουκρανία, το Ουζμπεκιστάν και η Μολδαβία, με αντικείμενο τη «ζώνη ελεύθερου εμπορίου». Τέλος, μέσα στον «πυρετό» των διαβουλεύσεων πραγματοποιήθηκε και τηλεφωνική επικοινωνία των Προέδρων της Μολδαβίας, Βλαντίμιρ Βορόνιν, και της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο, όπως ανακοινώθηκε, για ζητήματα διμερών, αλλά και διεθνών σχέσεων.


Ελισαίος ΒΑΓΕΝΑΣ

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ
Ο Κόφι Ανάν είναι «έτοιμος»...

Μολονότι Αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι και διπλωμάτες αποφεύγουν, σε πρώτη φάση, να εμπλέξουν άμεσα τον ΟΗΕ -και δη το Συμβούλιο Ασφαλείας- στην εξαπόλυση της διαρκούς επίθεσης που σχεδιάζουν σε βάρος των λαών της υφηλίου, ο γγ των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, έσπευσε να πάρει θέση λέγοντας πως «τα Ηνωμένα Εθνη είναι έτοιμα να ηγηθούν στην παγκόσμια μάχη κατά της τρομοκρατίας»...

Σε δηλώσεις που έκανε στο CNN, ο Κόφι Ανάν δικαιολόγησε την παραπάνω θέση του επικαλούμενος τις αντιδράσεις πολλών χωρών, προσθέτοντας: «Ολες οι χώρες είναι ανήσυχες απέναντι στην τρομοκρατία... Ολος ο κόσμος υποφέρει από τρομοκρατικές πράξεις... Ολοι θέλουν να συμμετάσχουν στη μάχη αυτή»... Κατέληξε, πάντως, παρατηρώντας πως δε θα πρέπει να προκληθεί «χάσμα ανάμεσα στη Δύση και στους Μουσουλμάνους»...

Ενδεικτικό της περίπλοκης και συγκεχυμένης κατάστασης στην έδρα του ΟΗΕ, είναι το γεγονός πως χτες τελικώς ανακοινώθηκε η αναβολή της (αρχικώς προγραμματισμένης για τις 24 του μήνα) Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, επειδή (όπως είπε ο προεδρεύων του σώματος, υπουργός Εξωτερικών της Κορέας, Χανγκ Σεούνγκ Σου) «λόγω της τρομοκρατικής επίθεσης της 11ης Σεπτέμβρη και της αδυναμίας να παρασχεθεί επί του παρόντος ασφάλεια στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων»...

Τέλος, ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Ρόουντ Λούμπερς, μετέβη εκτάκτως στην Ουάσιγκτον ελπίζοντας πως κατά τις επαφές που θα μπορούσε να έχει με στελέχη του επιτελείου της κυβέρνησης του προέδρου Τζ. Ο. Μπους να καταστήσει σαφείς τους κινδύνους περί μίας νέας ανθρωπιστικής καταστροφής από τα αντίποινα που σχεδιάζουν να εξαπολύσουν σε βάρος του λαού του Αφγανιστάν...

ΚΙΝΑ
Υποστηρίζει αντίποινα «εξάλειψης τρομοκρατίας» υπό όρους...

ΠΕΚΙΝΟ.-

Για μία ακόμη φορά η Κίνα έκανε ένα προσεκτικό και υπό όρους βήμα πιο κοντά στην Ουάσιγκτον, γνωστοποιώντας αφ' ενός πως υποστηρίζει «όποια μέτρα ληφθούν για την εξάλειψη της τρομοκρατίας» και επιμένοντας, αφ' ετέρου, σταθερά σε δύο τινά: Πρώτον, τα όποια αντίποινα θα πρέπει να ληφθούν αφού «ζυγιστούν καλά», δεύτερον, θα πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένα με το διεθνές δίκαιο...

Το σαφές αυτό στίγμα της πολιτικής του Πεκίνου έναντι των εξελίξεων, το έδωσε χτες ο εκπρόσωπος του σινικού υπουργείου Εξωτερικών, Ζου Μπανγκζάο, επαναλαμβάνοντας σε αρκετές περιπτώσεις τις ακόλουθες φράσεις: «Η Κίνα αντιτίθεται σε όλα τα είδη τρομοκρατίας. Υποστηρίζουμε όλες τις προσπάθειες κατά των τρομοκρατών. Η Κίνα είναι πρόθυμη να συζητήσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ οποιεσδήποτε προτάσεις κατά της τρομοκρατίας». Το σινικό «αλλά» ήρθε αμέσως μετά και διατυπώθηκε ως εξής: «Η επίθεση κατά των τρομοκρατών θα πρέπει να βασιστεί σε συγκεκριμένα στοιχεία... Οποιαδήποτε επίθεση θα πρέπει να έχει σαφή προσανατολισμό δίχως να πληγώνει αθώους ανθρώπους. Θα πρέπει να βασίζεται στην αυστηρή επίβλεψη της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών»...

Σε άλλο σημείο ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών απέρριψε ότι υπάρχουν οι παραμικρές ενδείξεις για κύμα φυγής Αφγανών προσφύγων προς την Κίνα, δήλωσε άγνοια για οποιοδήποτε ενδεχόμενο επίσκεψης του Πακιστανού Προέδρου στο Πεκίνο αυτή, τουλάχιστον, την εβδομάδα και απέφυγε να διευκρινίσει εάν θα επιτραπεί η χρήση του εναέριου χώρου από αμερικανικά αεροσκάφη στο πλαίσιο της αμερικανικής πολεμικής επιχείρησης εξαπόλυσης επιθέσεων σε βάρος του Αφγανιστάν... Και ο Ζου Μπανγκζάο έκλεισε τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου σημειώνοντας πως η Κίνα θα αποφασίσει πώς θα χειριστεί τα σύνορά της με το Αφγανιστάν «ανάλογα με τις εξελίξεις».

Μία πιο μεστή γεύση για κάποιες απ' αυτές τις εξελίξεις που δρομολογούνται από την Ουάσιγκτον ίσως πάρει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Τανγκ Ζιαγκχουάν, ο οποίος αναχώρησε χτες για - προγραμματισμένο από καιρό... - ταξίδι στην Ουάσιγκτον.

ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Ασύδοτο και αντιδημοκρατικό νομοθετικό πλαίσιο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).-

Η Κομισιόν θα προτείνει σήμερα ένα ασύδοτο και αντιδημοκρατικό «κοινό ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο» για την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», με το οποίο καταρτίζεται ένας κοινός «κατάλογος παραβάσεων», δίνεται το δικαίωμα στην «ευρωπαϊκή αστυνομία» (Europol) να παρεμβαίνει στο ανακριτικό έργο των κρατών - μελών, υιοθετείται «ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης», προβλέπεται έκδοση εντός τριμήνου, «συμφωνία» για τη «συνεργασία με τις ΗΠΑ», και δεν αποτελεί, πλέον, πρόβλημα για την «ευρωπαϊκή δικαιοσύνη» η ισχύς της ποινής του θανάτου στις ΗΠΑ.

Οι προτάσεις της Κομισιόν θέτουν την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) σε κατάσταση πολιορκίας, θα ισχύσουν άμεσα, αφού αναμένεται να υιοθετηθούν αύριο Πέμπτη από το Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης και την Παρασκευή από το Εκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βρυξελλών, και παρακάμπτουν τις «εθνικές» νομοθεσίες ως «νόμος» πέραν και πάνω από κάθε δημοκρατική, «συνταγματική» διαδικασία. Οπως αναφέρεται στην πρόταση της Κομισιόν, η επιβολή της κατασταλτικής ασυδοσίας που επιτάσσει το νέο «νομοθετικό πλαίσιο», επιταχύνεται γιατί «μόνο έξι κράτη - μέλη (Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Βρετανία) διαθέτουν συγκεκριμένη νομοθεσία ή δικαστικά μέσα σχετικά με την τρομοκρατία». Οι καιροί απαιτούν επιβολή ισχύος και όχι δημοκρατία και οι Βρυξέλλες επιβάλλουν κατάσταση πολιορκίας στην ΕΕ, κάτι που προσπαθούσαν από καιρό, προώθησαν ενεργητικά ενόψει της Γένοβας και επιβάλλουν οριστικά τώρα, υπό το καθεστώς τρόμου στην «παγκόσμια κατάσταση».

Η πρόταση της Κομισιόν τιτλοφορείται «η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει κοινά μέσα για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της ΕΕ» και αφορά στην υιοθέτηση αντιτρομοκρατικού «πλαισίου», όσο και στην «εμβάθυνση της πολιτικής συνεργασίας», δηλαδή στην αντικατάσταση των «εθνικών» νομοθεσιών από ένα «πλαίσιο» σχετικά με το «ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης».

Οι προτάσεις της Κομισιόν

Η Κομισιόν, ως κατέχουσα τη «νομοθετική πρωτοβουλία» στην ΕΕ προτείνει για υιοθέτηση από τις κυβερνήσεις, δηλαδή νομιμοποιεί τις απαιτήσεις των μεγάλων δυνάμεων, ένα πακέτο μέτρων («πλαίσιο») που ανατρέπει την ισχύουσα νομοθεσία στα ξεχωριστά κράτη - μέλη και επιβάλλει «κοινή» δικαστική αντίληψη και μέσα «κατά της τρομοκρατίας». Η πρόταση της Κομισιόν θίγει τόσο το νόμιμο όσο και το δικαστικό «πλαίσιο» και χωρίζεται σε δύο μέρη: «κοινή» αντίληψη περί «τρομοκρατίας» και «κοινά» μέσα για την αντιμετώπισή της.

Σύμφωνα με την Κομισιόν η «τρομοκρατία» είναι ένα δίκτυο που με βάσεις σε ορισμένες «χώρες» δρα διεθνώς, εκμεταλλευόμενο τα γεωγραφικά και τα δικαστικά «όρια» μεταξύ των κρατών, εξού και η «ανάγκη» της δημιουργίας του «ενιαίου δικαστικού ευρωπαϊκού χώρου».

Οι Βρυξέλλες προτείνουν και τον πρώτο «ευρωπαϊκό» ορισμό της «τρομοκρατίας», που συνίσταται σ' έναν «κατάλογο παραβάσεων, που χαρακτηρίζονται τρομοκρατικές όταν διαπράττονται εκ προθέσεως από άτομα ή ομάδες εναντίον μιας ή περισσοτέρων χωρών, των θεσμών τους ή των λαών τους, με στόχο να απειλήσουν, να πλήξουν ή να καταστρέψουν πολιτικές, οικονομικές ή κοινωνικές δομές αυτών των χωρών». Προβλέπονται ποινές κάθειρξης «από δύο έως είκοσι ετών» και «στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων».

Το δεύτερο «οριζόντιο πλαίσιο» αφορά την «αντικατάσταση των παραδοσιακών διαδικασιών έκδοσης» από το «ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης», και είναι «συμπληρωματικό του αντιτρομοκρατικού πλαισίου, παρόλο που το πεδίο επιλογής του είναι πιο εκτεταμένο». Η βασική «ιδέα» είναι ότι «όταν η δικαστική αρχή ενός κράτους - μέλους ζητά την έκδοση ενός ατόμου το οποίο έχει καταδικαστεί οριστικά ή για το οποίο έχει κινηθεί ποινική διαδικασία, η απόφαση πρέπει να αναγνωριστεί και να εκτελεστεί σ' όλη την επικράτεια της ΕΕ».

Για την «απλοποίηση» και «επιτάχυνση» των διαδικασιών προβλέπεται ανώτατο χρονικό όριο ενός τριμήνου». Ο βασικός μηχανισμός καταστολής είναι η Europol η οποία «πρέπει να καταστεί το επιχειρησιακό εργαλείο της δράσης κατά διαφόρων μορφών εγκληματικότητας, μεταξύ των οποίων και της «τρομοκρατίας». Προτείνεται η ενεργοποίηση των διατάξεων της Συνθήκης του Αμστερνταμ (1997) που προβλέπουν ανάμειξη της Europol στο «εθνικό» ανακριτικό έργο, αλλά και υποχρέωση των «υπηρεσιών αστυνόμευσης και πληροφοριών των κρατών - μελών να παρέχουν κάθε διευκόλυνση στην Europol» (άρθρο Κ. 2 του Αμστερνταμ). Η Κομισιόν δεν έχει «αρμοδιότητα» στην εφαρμογή του «οριζόντιου πλαισίου», και εναπόκειται στο Συμβούλιο των κυβερνήσεων να αποφασίσει.

Η Κομισιόν προτείνει, επίσης, «σε διεθνές επίπεδο», να υπάρξει «συμφωνία με τις ΗΠΑ και άλλες τρίτες χώρες» για «πιο αποτελεσματική συνεργασία» στη διαδικασία σύλληψης και έκδοσης. Σύμφωνα με την Κομισιόν, ακόμη και σ' ό,τι αφορά την έκδοση ατόμων στις ΗΠΑ «πρέπει να προχωρήσουμε σ' αυτή την απόφαση, χωρίς να αποποιηθούμε, παρ' όλα αυτά, την πλήρη καταδίκη μας στην ποινή του θανάτου». Δηλαδή, η ΕΕ θα εκδίδει «υπόπτους» στις ΗΠΑ, όποτε το απαιτούν οι αμερικανικές αρχές, γνωρίζοντας ότι ενδεχομένως να θανατωθούν, αλλά, «παρ' όλα αυτά», η ΕΕ είναι «κατά της ποινής του θανάτου». Η «διεύρυνση αρμοδιοτήτων» της Europol είναι εντυπωσιακή, ελέγχει πλήρως τις ανακρίσεις στο «εσωτερικό» της ΕΕ και αναλαμβάνει τις σχέσεις με τα «ομόλογα» αμερικανικά όργανα. Κάτι, δηλαδή, σαν «ευρωπαϊκό FBI»(...).

Θα έχουμε νέα Κορέα;

Στον αστερισμό του παραλογισμού και της τρέλας του πυρηνικού ολέθρου έχει μπει η Αμερική. Χωρίς να συνειδητοποιεί τις δικές της ουσιαστικές ευθύνες για την τραγωδία στο Μανχάταν, χωρίς να γνωρίζει με απόλυτη βεβαιότητα τους πραγματικούς τρομοκράτες, ετοιμάζεται να σκορπίσει την καταστροφή και το θάνατο με τις βόμβες της σε «κάποια» μουσουλμανική χώρα, μόνο και μόνο για να... «αναστηλώσει» το διάτρητο γόητρό της... Και δεν είναι μόνο αυτό. Η αμερικανική κυβέρνηση επιδιώκει να μπλέξει σ' νέο παγκόσμιο πόλεμο τους πάντες. Ανοίγει την πόρτα του φρενοκομείου, και υποχρεώνει όλους τους λαούς να περάσουν μέσα με το πιστόλι στον κρόταφο... Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Πάουελ, διατύπωσε ξεκάθαρα την απειλή του λέγοντας ότι «τώρα μετράμε τους φίλους μας», ότι θα υποστούν συνέπειες όσοι δε συνδράμουν την υπερδύναμη στο στρατιωτικό τομέα, και ότι θα αφανίσουν όσους «υποθάλπουν» τους τρομοκράτες... Φράση, που επιδέχεται ευρεία ερμηνεία όσον αφορά αυτό το «υποθάλπουν». Κι ο χωροφύλακας της παγκοσμιοποίησης, το ΝΑΤΟ, ενεργοποίησε το σχετικό άρθρο του, που προβλέπει ότι όλα τα μέλη του Ατλαντικού Συμφώνου πρέπει να γυαλίζουν δουλικά τα σπιρούνια του κ. Μπους... διότι στην ουσία αυτό σημαίνει το σχετικό άρθρο περί συστράτευσης των πάντων στο πλευρό των ΗΠΑ.

Αξίωση, που έσπευσε να αποδεχτεί ο «σοσιαλιστής» κ. Σημίτης!

Παγωμένη όλη η υφήλιος αναμένει από μέρα σε μέρα την αιφνιδιαστική τρέλα των Αμερικανών, πότε και πού θα ρίξουν τις πυρηνικές τους βόμβες.

Μερίδα του παγκόσμιου προβλήματος, αντιμετωπίζει και η χώρα μας. Τι θα γίνει αν η Ουάσιγκτον ζητήσει να τη συνδράμουμε κι εμείς στο στρατιωτικό τομέα; Ο κ. Σημίτης και η κυβέρνησή του είναι δεμένοι στο άρμα της Αμερικής, του ΝΑΤΟ, των Βρυξελλών και δεν έχουν το σθένος να υψώσουν διαφορετική φωνή. Οι Ελληνες όμως, σε καμία περίπτωση δεν είναι διατεθειμένοι να χύσουν το αίμα τους για το χατίρι των παραφρόνων του αμερικανικού Πενταγώνου. Προβάλλει το ενδεχόμενο, μετά από 50 χρόνια, να επαναληφθεί το δράμα της Κορέας. Πληρώσαμε τότε βαρύ φόρο αίματος για να εξυπηρετήσουμε τα συμφέροντα των «συμμάχων». Να θυμίσουμε λίγο το σκηνικό του 1951: Η ασιατική αυτή χερσόνησος ήταν διαμοιρασμένη σε δύο κράτη: Τη σοσιαλιστική Βόρεια και την καπιταλιστική Νότια Κορέα, που αποτελούσε ουσιαστικά αμερικανικό προτεκτοράτο. Ο 38ος παράλληλος χώριζε τα δύο κράτη και αποτελούσε στο σημείο εκείνο τα σύνορα Ανατολής και Δύσης. Τη νύχτα της 25ης προς 26η Ιουνίου 1950, ο στρατός των Βορείων πέρασε αιφνιδιαστικά τον 38ο παράλληλο πιάνοντας κυριολεκτικά στον ύπνο τους Νοτίους, και εισέβαλε στη Νότια Κορέα, με σκοπό να γκρεμίσει το αμερικανικό προτεκτοράτο. Εμφανίστηκε τότε στην τηλεόραση ο Αμερικανός πρόεδρος Χ. Τρούμαν, κάτωχρος και με ύφος βλοσυρό, ανήγγειλε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα υπερασπίζονταν ένοπλα τη Νότια Κορέα, ενώ παράλληλα κήρυξε μερική επιστράτευση στη χώρα του. Ο κόσμος συνταράχτηκε, διότι αυτό θεωρήθηκε σαν προοίμιο του Γ' Παγκόσμιου Πολέμου. Ο Τρούμαν χαρακτήρισε την επίθεση της Βόρειας Κορέας σαν απόδειξη της «επιθετικής πολιτικής» της Σοβιετικής Ενωσης. Κι όμως, όπως αποδείχτηκε, η ΕΣΣΔ δεν ευθυνόταν για τον κορεατικό πόλεμο. Η Βόρεια Κορέα με δική της πρωτοβουλία εξαπέλυσε επίθεση, ενώ πολύ αργότερα Ρωσία και Κίνα τη βοήθησαν, σαν αμυντική πια, ενέργεια σωτηρίας. Ο Στάλιν μάλιστα, δεν έτρεφε αυταπάτες ότι οι φιλοπόλεμοι κύκλοι της Αμερικής και όλης της Δύσης, θα θεωρούσαν θεόπεμπτη μια δυναμική συμπαράσταση στη Βόρεια Κορέα από τη Μόσχα. Τα πυρηνικά αμερικανικά όπλα ενέδρευαν πάντα, και οι χειριστές τους είχαν το δάχτυλο στη σκανδάλη. Στις 12 Ιούλη 1950, η Βουλή των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών χειροκρότησε θερμά ένα βουλευτή, που κάλεσε τον Τρούμαν να ρίξει ατομικές βόμβες κατά των πόλεων της Βόρειας Κορέας... Εάν στο τέλος ο κορεατικός πόλεμος έληξε χωρίς να ξεσπάσει πυρηνικός πόλεμος, αυτό οφειλόταν αποκλειστικά στη Σοβιετική Ενωση, που επέδειξε εξαιρετική ευελιξία και άριστους διπλωματικούς χειρισμούς. Και τότε όμως, γινόταν πολύς λόγος για το «γόητρο της Αμερικής», και εξαιτίας αυτού του γοήτρου εμποδιζόταν μια σύντομη ειρηνική λύση. Η Ουάσιγκτον δεν μπορούσε να κατανοήσει, ότι οι ασιατικές χώρες και κυρίως εκείνες που είχαν βρεθεί κάτω από τον αποικιοκρατικό ζυγό της Δύσης, ήθελαν πριν απ' οτιδήποτε άλλο, να προστατεύσουν την ανεξαρτησία τους. Ο Μακ Αρθουρ, με υπερφίαλες και προκλητικές δηλώσεις, απειλούσε την Κίνα και πρότεινε να τοποθετηθούν στις γραμμές επικοινωνίας των Κινέζων... ραδιενεργές ύλες! Οι Αμερικανοί αξίωσαν να σταλεί στην Κορέα μια ελληνική ταξιαρχία «πλήρους συνθέσεως», και γι' αυτό το λόγο ανέτρεψαν την κυβέρνηση Πλαστήρα. Με παράτες και «φανφάρες» αποχαιρέτησαν οι επίσημοι τα στρατευμένα παιδιά μας. Δεν υπήρχαν όμως παράτες όταν επέστρεψαν (εκείνοι που επέστρεψαν) με κομμένα πόδια, ανάπηροι, για το αμερικανικό «γόητρο»...

Αρχή σοφίας...

Πολλαπλό χτύπημα ζητούν τώρα τα γεράκια του αμερικανικού Πενταγώνου (ή... τριγώνου) εναντίον Αφγανιστάν, Ιράν, Συρίας, Ιράκ και Λιβάνου... Πλήρης παραλογισμός. Μια ενδεχόμενη όμως υποχρεωτική - εκβιαστική συνδρομή της Ελλάδας στο στρατιωτικό τομέα των ΗΠΑ, έχει κι άλλη σοβαρή παράμετρο. Η χώρα μας διατηρούσε πάντα πολύ καλές σχέσεις με τις προαναφερόμενες χώρες. Γιατί θα πρέπει ξαφνικά να γίνουμε εχθροί, για το χατίρι των Αμερικανών; Τι μας πρόσφεραν οι Αμερικανοί; Από τότε που ανέλαβαν την κηδεμονία μας μέχρι σήμερα, μόνο δεινά γνωρίσαμε από την εξωτερική πολιτική τους. Κομπάζουν οι ιθύνοντες της υπερατλαντικής δύναμης, για το «αμερικανικό όνειρο». Δε λένε όμως λέξη για ένα από τα «ονειρικά» εκτοπλάσματά του: Τις μυστικές υπηρεσίες τους. Με τα χρόνια η εικόνα έγινε όλο και πιο καθαρή: Μια υπερδύναμη, που για να επιβάλει και να στεριώσει την παγκόσμια κυριαρχία της, δεν περιοριζόταν μόνο στη συντριπτική οικονομική και στρατιωτική υπεροπλία της, αλλά κατέφευγε στις πιο καταχθόνιες κι εγκληματικές μεθόδους της Μαφίας, θωρακισμένες όμως, με όλη την «κάλυψη» του κρατικού μηχανισμού και μ' όλη την «αίγλη» του εθνικού και δημοκρατικού «ιδανισμού». Κι αυτό, είναι κάτι που δεν πρέπει να μας ξαφνιάζει. Διότι αν ο ιμπεριαλισμός είναι το ύστατο στάδιο του καπιταλισμού, οι μυστικές υπηρεσίες είναι το ύστατο όπλο του. Κι αυτές οι μυστικές υπηρεσίες βρίσκονται τώρα σε κινητοποίηση, γεγονός που τίποτε καλό δεν προμηνύει. Αυτά είναι τα «ιδεώδη» που εκφράζει η Αμερική και θαυμάζει ο κ. Σημίτης. Δεν έχει δικαίωμα όμως ο πρωθυπουργός να κλονίσει τις διπλωματικές ισορροπίες της χώρας μας με κράτη, όπως αυτά που έχει βάλει στο στόχαστρο ο Μπους. Αν θέλει να αναλάβει τέτοια σημαντική ευθύνη, θα πρέπει να ζητήσει τη λαϊκή ψήφο και να κατέβει στις κάλπες. Εδώ και πολλά χρόνια, η Ελλάδα διατηρούσε τις καλύτερες σχέσεις με τις αδέσμευτες χώρες, με τα κράτη του τρίτου κόσμου, και τα διάφορα απελευθερωτικά κινήματα. Αλλά και οι λαοί των ευρωπαϊκών χωρών είναι σίγουρο, ότι δε συμφωνούν καθόλου να βρεθούν δεμένοι στο άρμα της Αμερικής και να την ακολουθήσουν τυφλά στις τυχοδιωκτικές επιδιώξεις της.

Πολύ περισσότερο, όταν πολλά λέγονται για την περίεργη δραστηριότητα αυτών ακριβώς των μυστικών υπηρεσιών, των σιωνιστικών κέντρων και άλλων σκοτεινών δυνάμεων, ενώ έχει εξακριβωθεί ότι οι συγκεκριμένοι τρομοκράτες είχαν εκπαιδευτεί στο εσωτερικό των ΗΠΑ. Κι έρχεται κατόπιν θρασύτατα ο τέως διευθυντής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας των Ηνωμένων Πολιτειών Πολ Μπρέμερ, να ζητάει να... απολογηθούμε, επειδή δε συνελήφθησαν μέχρι σήμερα αυτοί που κρύβονται πίσω από την «17 Νοέμβρη»... Ο ίδιος ο Μπρέμερ, με θολή προϊστορία, «κατσαδιάζει» σαν φυσικός προϊστάμενος τις ελληνικές αρχές, και ζητάει τα «ρέστα». Από τη στιγμή όμως που η ελληνική κυβέρνηση έχει δώσει αυτό το δικαίωμα και ο κ. Χρυσοχοΐδης διατηρεί τόσο στενές σχέσεις με το FBI, η στάση του Μπρέμερ ήταν αναμενόμενη.

Στην περίοδο του ψυχρού πολέμου, η Ελλάδα δεν κέρδισε τίποτα ακολουθώντας πιστά την πολιτική της Δύσης. Αν ο ψυχρός πόλεμος - εξαιτίας των ΗΠΑ - βρισκόταν σε προφανή αντίθεση με τα συμφέροντα όλων των κρατών, ένας θερμός πόλεμος, εξαιτίας της ίδιας υπερδύναμης, θα απειλήσει τώρα την ύπαρξη της ανθρωπότητας.

Οι Αμερικανοί αγνοούν την πασίγνωστη ρήση: «Αρχή σοφίας, φόβος πολέμου... Αλλά, σοφία δεν είχαν ποτέ τους, παρά μόνον αλαζονεία. Κι αυτήν την αλαζονεία τους καλούμαστε τώρα να «συνδράμουμε», επειδή «έτσι το θέλουν». Κι αν το απαιτήσουν, θα πρέπει να στείλουμε για χάρη τους τα παιδιά μας στο σφαγείο τους, επειδή το «γόητρό» τους, χρειάζεται και το αίμα των άλλων.

Είναι γνωστό αυτό που είχε πει κάποτε ένας σιδηρούς Γερμανός καγκελάριος: «Ούτε έναν Πομερανόν διά την Ανατολή». Και η Ελλάδα δεν πρέπει να δίνει τους «Πομερανούς» της για τις τυχοδιωκτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ. Ούτε έναν στρατιώτη μας για τους παρανοϊκούς πολέμους της Αμερικής.


Του Γ. Α. ΛΕΟΝΤΑΡΙΤΗ

ΜΕΓΑΛΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ
«Αρχισαν τα όργανα» για... αξιώσεις

Την τρομοκρατική επίθεση της προηγούμενης βδομάδας στις ΗΠΑ και τις επιπτώσεις που εκτιμάται ότι θα έχει στην παγκόσμια οικονομία στον ένα ή τον άλλο βαθμό άρχισαν ήδη να αξιοποιούν οι μεγαλοεπιχειρηματίες, προκειμένου να προβάλλουν τις αξιώσεις τους για περισσότερα και μεγαλύτερα προνόμια. Ηδη με χτεσινή τους ανακοίνωση οι εξαγωγείς ούτε λίγο ούτε πολύ «κλαίγονται» για την πορεία των κερδών τους, επικαλούμενοι μείωση των εξαγωγών κατά 2,7% σε δολάρια κατά το 2000 και ζητούν «τη στήριξη και ενίσχυση» των επιχειρήσεών τους «για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στη δύσκολη αυτή συγκυρία». Οι ίδιοι, αναφερόμενοι στη μείωση του όγκου των εξαγωγών υπολογιζόμενη σε δολάρια, σπεύδουν να συμπληρώσουν ότι «εάν μετρηθούν με το ιδιαίτερα υποτιμημένο ευρώ, το έτος αυτό φαίνονται φουσκωμένες».

Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων, το τρομοκρατικό πλήγμα στις ΗΠΑ και όσα πρόκειται να ακολουθήσουν θα καταστήσουν εντονότερη τη σοβαρή επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας. Ειδικά, δε, σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές των εξαγωγικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα αναφέρει ότι τα 3/4 των εξαγωγών τους κατευθύνονται στην Τουρκία, τις ΗΠΑ, την ΕΕ και τις πρώην ανατολικές χώρες, «που δέχονται εντονότερα τις δυσμενείς επιδράσεις». Συγκεκριμένα, οι εξαγωγείς αξιώνουν ανακατανομή του Γ` ΚΠΣ υπέρ των επιχειρήσεών τους, προκειμένου «για την ενίσχυση της ανταγωνιστικής θέσης των εξαγωγικών επιχειρήσεων».

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι μεγαλοξενοδόχοι της Αθήνας με τη σειρά τους ζήτησαν από τον υπουργό Ανάπτυξης, με τον οποίο συναντήθηκαν τις προηγούμενες μέρες, να πάρει μέτρα «στήριξης» των επιχειρήσεών τους. Συγκεκριμένα, τα προεδρεία της Ενωσης Ξενοδόχων Αθήνας και του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας στη συνάντησή τους με το Ν. Χριστοδουλάκη έκαναν λόγο για επιπτώσεις στον προερχόμενο από τις ΗΠΑ τουρισμό που θα είναι εμφανείς κατά το επόμενο εξάμηνο. Σύμφωνα με τους ξενοδόχους, το 90% των αφίξεων από την Αμερική πραγματοποιείται στην Αθήνα και ήδη σημειώνονται ακυρώσεις κρατήσεων που φτάνουν το 30%.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Ρυθμιστής κρατικομονοπωλιακών συμφερόντων

Οι ψευδεπίγραφοι στόχοι τους έχουν περιορισμένη διάρκεια

Ποιος τελικά έχει το πάνω χέρι στη χάραξη της λεγόμενης νομισματικής πολιτικής στην ΟΝΕ; Η απάντηση μέχρι και δυο μέρες πριν ήταν εξαιρετικά ευχερής: Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) (με ό,τι αυτό σηματοδοτεί) είναι το αρμόδιο όργανο, στο οποίο έχουν εκχωρηθεί όλα τα σχετικά «δικαιώματα». Είχε τον πρώτο και μοναδικό λόγο για τα επιτόκια και «πρωταρχικό στόχο» τη διατήρηση της λεγόμενης σταθερότητας των τιμών (του τιμαρίθμου στην ευρωζώνη) στο «ενδεικτικό επίπεδο» του 2%. Η ΕΚΤ μπορούσε να δρα προνομιακά χωρίς να φαίνεται «υπόλογη» σε κυβερνήσεις, με γνώμονα πάντα κάποια... «τεχνοκρατικά» χαρακτηριστικά. Η σχετική αυτονομία που είχε της έδινε και κάποια εχέγγυα, ικανά να εξασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία στο χρηματεμπόριο και στους ναούς του τζόγου, την εύρυθμη λειτουργία των πιστωτικών ιδρυμάτων και των άλλων ναών του τζόγου, που είναι εγκαταστημένοι στα διάφορα κράτη της ΟΝΕ. Ολα έδειχναν να πηγαίνουν κατά τις επιταγές και τα κελεύσματά τους. Από προχτές, με τη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, το «στάτους» δείχνει να αλλάζει και η όποια αυτονομία της δείχνει να υποβαθμίζεται. Ελάχιστες ώρες πριν από τη μείωση των επιτοκίων υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΚΤ «διερρήγνυε τα ιμάτιά του», αναφέροντας πως δε συντρέχει λόγος μείωσης επιτοκίων.

Αν και η τελική απόφαση δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία, ορισμένοι Ελληνες τραπεζίτες μιλώντας στο «Ρ» έκαναν λόγο για «άνωθεν παρεμβάσεις» από την πλευρά των κυβερνήσεων, που κάτω από τη συγκεκριμένη κατάσταση θα έπρεπε να πάρουν ενεργότερο ρόλο για την «εύρυθμη» λειτουργία του συστήματος, προκειμένου να αποφευχθεί σ' αυτή τη φάση το ξέσπασμα μιας κρίσης. Τα πράγματα, εάν όντως έτσι έχουν, δεν πρέπει να μας ξενίζουν. Οι κρατικομονοπωλιακές ρυθμίσεις είναι αυτές που καθορίζουν τους όρους αναπαραγωγής και επέκτασης του κεφαλαίου, και ειδικά σε περιόδους όπως η σημερινή δεν μπορούν να αφεθούν στα χέρια «ειδικών», «τεχνοκρατών» και πολύ περισσότερο στην αποκλειστική αρμοδιότητα του ιδιωτικού κεφαλαίου. Σε σχετική ερώτηση του «Ρ» ο πρόεδρος της Εμπορικής Τράπεζας, Γ. Στουρνάρας, είχε διαφορετική προσέγγιση: «Σε περιόδους κρίσης πρέπει να υπάρχουν άμεσες αντιδράσεις», αναφέροντας πως με αυτό το δεδομένο αποφάσισε η ηγεσία της ΕΚΤ. Ανεξάρτητα από την όποια προσέγγιση, γίνεται φανερό ότι σε τέτοιες περιόδους ο μηχανισμός του συστήματος προσπαθεί να συγχρονιστεί με τα δεδομένα για την απορρόφηση των κραδασμών. Σε κάθε περίπτωση ο διακηρυγμένος στόχος για πληθωρισμό στο 2% αποδείχνεται παρωχημένος ακόμη και για τους ίδιους. Ηταν άλλωστε όνειρο καλοκαιρινής νύχτας, πολύ καιρό πριν από τα πρόσφατα γεγονότα. Αποδείχνεται ότι όλοι μα όλοι οι στόχοι τους υπηρετούν τις ανάγκες του συστήματος κάτω από ορισμένες συνθήκες, σε ορισμένη συγκυρία και κάτω από συγκεκριμένους συσχετισμούς δύναμης. Δεν είναι πανάκεια για... πάσα νόσο (ακόμη και για τους ίδιους τους καπιταλιστές) και είναι φανερό ότι η λεγόμενη σταθερότητα ήταν απλό ιδεολόγημα και «πρωταρχικός στόχος» μόνο στα λόγια.


Α. Σ.

ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΕΣ
Στο μάτι του κυκλώνα το πετρέλαιο

Σε περίπτωση που ΗΠΑ προχωρήσουν σε επιθετικές ενέργειες και με το πρόσχημα των «αντιποίνων» επιτεθούν στη Μ. Ανατολή και την ευρύτερη περιοχή, είναι βέβαιο ότι το πετρέλαιο θα είναι «πρωταγωνιστής», όπως εξίσου βέβαιο είναι ότι οι «ισχυροί» της αγοράς πετρελαίου σε όλο τον κόσμο θα εκμεταλλευτούν τη συγκυρία για την αύξηση των κερδών τους. Τα παραπάνω τόνισαν κατά τη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας (ΟΒΕ), σημειώνοντας ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν φανεί οι επιπτώσεις που σε κάθε περίπτωση αναμένονται και στις τιμές των καυσίμων. Ωστόσο, εκτιμάται ότι ένας παράγοντας στον οποίο οφείλεται η αναμενόμενη σήμερα αύξηση της τιμής του πετρελαίου κατά 7 δρχ., εκτός από την αύξηση της ζήτησης που αναμένεται το επόμενο διάστημα, λόγω έναρξης της χειμερινής περιόδου, είναι η αποθεματοποίηση στην οποία οδηγείται η αγορά πετρελαίου εξαιτίας των πολεμικών σχεδίων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Οι εκπρόσωποι των βενζινοπωλών εκτιμούν ότι οι εξελίξεις που θα ακολουθήσουν την επίθεση που έγινε στις ΗΠΑ, θα βάλει τη σφραγίδα της στις εξελίξεις και στη διεθνή πολιτική και οικονομική σκηνή και ότι δεν αφήνουν ανεπηρέαστο κανέναν τομέα. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τον τομέα των καυσίμων και της ενέργειας, σημείωσαν πως έτσι κι αλλιώς σε κάθε διεθνή αναταραχή είναι ο πιο πλέον ευαίσθητος και εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις που θα έχει μια πολεμική ανάφλεξη στην περιοχή με τη μεγαλύτερη παραγωγή πετρελαίου στον κόσμο.

Μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας Δ. Μακρυβέλιος αναφέρθηκε στην ημερήσια έκδοση τιμών από τα διυλιστήρια, που σύμφωνα με απόφαση που πάρθηκε το προηγούμενο διάστημα επρόκειτο να ξεκινήσει σήμερα. Σύμφωνα με τον ίδιο, συζητιέται να αναβληθεί, λόγω των διεθνών γεγονότων και της αναμονής των επιπτώσεων στα καύσιμα. Πάντως, ο πρόεδρος της ΟΒΕ δήλωσε ότι οι βενζινοπώλες είναι αντίθετοι με μια τέτοια τακτική καθημερινής αλλαγής των τιμών, υποστηρίζοντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση οι τιμές θα αυξηθούν κατά 2-3 δρχ. το λίτρο.

Τέλος, η ΟΒΕ ανακοίνωσε χτες ότι σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ενωση Βενζινοπωλών, της οποίας είναι μέλος, ανέλαβε να διοργανώσει στις 5 Οκτώβρη το 1ο Διεθνές Συνέδριο για την αγορά καυσίμων, ενώ την προηγούμενη μέρα θα πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση της Ενωσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ