Κυριακή 1 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Καραδοκούν επιχειρηματικά συμφέροντα

Ενα από τα «φιλέτα» της περιοχής, ο Καϊάφας, έχει γίνει στόχος επιχειρηματικών ομίλων...
Ενα από τα «φιλέτα» της περιοχής, ο Καϊάφας, έχει γίνει στόχος επιχειρηματικών ομίλων...
Ο στόχος της κυβέρνησης είναι πλέον φανερός με βάση και την πολιτική που ακολουθεί στο θέμα της αποκατάστασης στην περιοχή. Επιδιώκει το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και την αλλαγή του οικονομικού μοντέλου ανάπτυξης στο νομό υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου. Στο πλαίσιο αυτό τα αρμόδια υπουργεία προσανατολίζονται στην αλλαγή χρήσης γης, με αποτέλεσμα το ξεπούλημά της σε μεγάλες πολυεθνικές.

Μπορεί μέχρι στιγμής η παρουσία των πολυεθνικών να μην είναι ακόμη αισθητή, ωστόσο στις τοπικές εφημερίδες έχουν πολλαπλασιαστεί οι αγγελίες για πωλήσεις εκτάσεων ή και κάποιες «περίεργες» αγγελίες που ζητούν εκτάσεις για αγορά. Αλλωστε, είναι γνωστό πως η περιοχή της Ηλείας, και ιδιαίτερα η περιοχή του Καϊάφα και της Αρχαίας Ολυμπίας, έχει μπει στο στόχαστρο αρκετών επιχειρηματικών ομίλων που εποφθαλμιούν τις εν λόγω περιοχές.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο «Ρ» είχε αποκαλύψει λίγες ημέρες μετά αφότου ξέσπασαν οι φονικές πυρκαγιές πως στις 22-23 Αυγούστου μια επιχειρηματική επίσκεψη λάμβανε χώρα στις περιοχές που σήμερα έχουν γίνει πλέον στάχτη. Επρόκειτο για τους εκπροσώπους του πολυεθνικού επιχειρηματικού ομίλου «World Trade Center Group» και Αμερικανούς επενδυτές, οι οποίοι πραγματοποίησαν επίσκεψη στην περιοχή, έπειτα από πρόσκληση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ηλείας.

Η ομάδα των επενδυτών επισκέφτηκε το λιμάνι του Κατάκολου, ολόκληρη την περιοχή της Ζαχάρως και τη λίμνη Καϊάφα, την Αρχαία Ηλιδα, ενώ δεν παρέλειψαν να επισκεφτούν και την Αρχαία Ολυμπία. Οι ξένοι επενδυτές κατά τη διήμερη επίσκεψή τους πραγματοποίησαν συναντήσεις με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της περιοχής, με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, τον τότε υφυπουργό Οικονομικών Χρ. Φώλια, τον πρόεδρο της «Εταιρείας Τουριστικών Ακινήτων» κ. Κοκκώση.

Τα σχέδιά τους περιλαμβάνουν κατασκευή μεγάλων ξενοδοχειακών συγκροτημάτων στον Καϊάφα, κατασκευή Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στην Αρχαία Ολυμπία, εκσυγχρονισμό του λιμανιού στο Κατάκολο για να υπάρχουν δυνατότητες ελλιμενισμού πλοίων. Οσα ειπώθηκαν τότε από την πλευρά των επιχειρηματιών εξακολουθούν και ισχύουν. Οπως γίνεται αντιληπτό, η κατασκευή όλων των παραπάνω προϋποθέτει την ύπαρξη τεράστιων εκτάσεων γης, φυσικά αποχαρακτηρισμένων ως προς τη χρήση τους.

Το ΠΑΣΟΚ άνοιξε το δρόμο ...η ΝΔ τον στρώνει

To νερό στο ...αυλάκι φαίνεται πως είχε βάλει από το 2003 ο τότε υφυπουργός Ανάπτυξης και βουλευτής Ηλείας του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Γεωργακόπουλος, ο οποίος είχε παρουσιάσει μελέτη και σχέδιο ανάπτυξης και χωροθέτησης σε έκταση 5.460 στρεμμάτων στην περιοχή Καϊάφα, όπου υπάρχει και το πευκοδάσος Στροφιλιάς 1.500 στρεμμάτων και μια αμμώδη ακτή μήκους 4 χιλιομέτρων. Στις περιοχές ο σχεδιασμός περιλάμβανε την κατασκευή δύο ξενοδοχείων πέντε και τεσσάρων αστέρων, συνολικής δυναμικότητας 600 κλινών. Το τουριστικό συγκρότημα συνδυαζόταν με κέντρο θαλασσοθεραπείας, γήπεδο (ή και γήπεδα) γκολφ πίσω από τη λίμνη, αλλά και την ανάπτυξη τουριστικών κατοικιών. Συνολικά, το μέγεθος των οικοδομημάτων ανερχόταν σε 110.000 τετραγωνικά μέτρα!

Επί κυβέρνησης της ΝΔ, μετά το 2004, οι σχεδιασμοί αυτοί επανήλθαν ακόμη πιο διευρυμένοι. Οπως μας πληροφορούσε τότε από την ιστοσελίδα του ο βουλευτής Ηλείας της ΝΔ Γιώργος Κοντογιάννης, το πρόγραμμα της ΝΔ για την περιοχή περιλαμβάνει:

  • «Αξιοποίηση των ιαματικών πηγών Κυλλήνης και Καϊάφα και δημιουργία κατάλληλης υποδομής για την ανάπτυξη του τουρισμού και ίδρυση κέντρων υγιεινής διατροφής.
  • Κωπηλατικό κέντρο στη Λίμνη Καϊάφα και στο φράγμα Πηνειού.
  • Γήπεδο γκολφ - Ανάπτυξη μαρίνας Κατάκολου.
  • Κατασκευή οργανωμένων πλαζ.
  • Αξιοποίηση του Βουνού Κατάκολου και παραλίας Κουρούπας με αναθεώρηση σχεδίων και πράξεις εφαρμογής, ώστε να αναπτυχθεί η ιδιωτική πρωτοβουλία για κατασκευή μπαγκαλόους»!
ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΙ ΗΛΕΙΑΣ
Δε «σηκώνουν» άλλο τον εμπαιγμό της κυβέρνησης

Κλιμακώνει τον αγώνα της η Συντονιστική Επιτροπή Πυροπλήκτων στην Ηλεία

Εχουν περάσει σχεδόν 10 μήνες και η κατάσταση στην Ηλεία, με ευθύνη της κυβέρνησης, παραμένει σχεδόν το ίδιο άθλια όπως όταν έσβησαν και οι τελευταίες φλόγες...

Associated Press

Εχουν περάσει σχεδόν 10 μήνες και η κατάσταση στην Ηλεία, με ευθύνη της κυβέρνησης, παραμένει σχεδόν το ίδιο άθλια όπως όταν έσβησαν και οι τελευταίες φλόγες...
Δραματική είναι η κατάσταση που βιώνουν δεκάδες χιλιάδες πυρόπληκτοι στην Ηλεία. Οσο περνά ο καιρός και μεγαλώνει η απόσταση από τις καταστροφικές πυρκαγιές του περσινού καλοκαιριού, τόσο πιο πολύ μοιάζουν με ωμό εμπαιγμό τα «παχιά λόγια» του πρωθυπουργού και άλλων κυβερνητικών παραγόντων, περί αποκατάστασης των πυροπλήκτων και ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών.

Περίπου 10 μήνες μετά τις φονικές πυρκαγιές, στις οποίες έχασαν τη ζωή τους 45 άνθρωποι, καταστράφηκαν εκατοντάδες σπίτια και αποθήκες, εκατομμύρια ελαιόδεντρα και αμπέλια, 352.800 στρέμματα δασικής έκτασης σε σύνολο 906.000, χιλιάδες ζωντανά και μελίσσια, η κυβέρνηση αρνείται να ικανοποιήσει στοιχειώδη αιτήματα των πυροπλήκτων προκειμένου να σταθούν στα πόδια τους και να ζήσουν με αξιοπρέπεια.

Μάλιστα, σύμφωνα με την πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση, δίδεται η χαριστική βολή στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους. Υπενθυμίζουμε ότι εξαιρούνται από τις αποζημιώσεις, μεταξύ άλλων, όσοι αγρότες και κτηνοτρόφοι των οποίων οι ζημιές δεν υπερβαίνουν το 30% της παραγωγής και του πάγιου κεφαλαίου, παραγωγοί που δεν έχουν ΑΦΜ, γεωργοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που δεν έχουν συστηματικό χαρακτήρα... Η λίστα της «εξόντωσης» των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων περιλαμβάνει ακόμα καμιά 50αριά παρόμοιες «εξαιρέσεις».

Σε δυο χρόνια και αν...

Οι ελαιοπαραγωγοί, τις μόνες αποζημιώσεις που έχουν πάρει (και αυτές λειψές) είναι 150 ευρώ ανά στρέμμα στα καμένα και ως προκαταβολή από την Πολιτική Σχεδίασης Εκτακτης Ανάγκης (ΠΣΕΑ) το 20% της παραγωγής που κάηκε, πέρα από τα 3.000 ευρώ. Τα υπόλοιπα χρήματα θα αποδοθούν, σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, σε δύο χρόνια και θα καλύπτουν μέρος της πραγματικής ζημιάς. Στην προσπάθειά τους να βγάλουν τα προς το ζην, πάνε για μεροκάματο σε συναδέλφους τους που οι ελιές τους δεν έχουν καεί.

Οι κτηνοτρόφοι από την πλευρά τους, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, έχουν εκ των πραγμάτων να αντιμετωπίσουν μια κατάσταση η οποία δεν έχει προηγούμενο. Οι βοσκότοποι έχουν καεί, οι αποθήκες με τις ζωοτροφές έχουν γίνει στάχτη, τα μαντριά τους θυμίζουν βομβαρδισμένο τοπίο. Σε αυτήν την ήδη ασφυκτική κατάσταση έρχεται να προστεθεί η κατακόρυφη αύξηση της τιμής των ζωοτροφών, που ξεπερνά σε πολλές περιπτώσεις το 100%, η οποία σε συνδυασμό με τις εξευτελιστικές τιμές στο γάλα και στο κρέας που είναι ίδιες ή και χαμηλότερες από πέρσι, έχει οδηγήσει πολλούς να τα πουλήσουν σε μεγαλοκτηνοτρόφους και να εγκαταλείψουν το επάγγελμα.

Σε όσους έχουν καεί τα σπίτια οι πληγέντες δεν τολμούν να ξεκινήσουν κάποιες διαδικασίες, αφού στην υποτιθέμενη δωρεάν στεγαστική αποκατάσταση τα χρήματα που τάζονται να δοθούν από την κυβέρνηση είναι σε τιμές αρκετά μικρότερες από αυτές της αγοράς. Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά την κατασκευή, το Ταμείο Αποκατάστασης Πυροπλήκτων (ΤΑΠ) αποζημιώνει μόλις 750 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, όταν η τιμή στην αγορά για το τετραγωνικό ξεπερνά τα 1.100 ευρώ. Ετσι η κυβέρνηση, προσπαθώντας να αμβλύνει τις εντυπώσεις για τις καθυστερήσεις αυτές, καταφεύγει σε μέτρα - ασπιρίνες, όπως αυτό που εξαγγέλθηκε προ ημερών για τη χορήγηση προκαταβολής 10.000 ευρώ για ανακατασκευή κτιρίων που καταστράφηκαν και 2.000 ευρώ για επισκευή των κτιρίων, χωρίς να προαπαιτείται η προσκόμιση της οικοδομικής άδειας.

Επίσης, είναι πολλές οι περιπτώσεις όπου τα αρμόδια συνεργεία μηχανικών, που στην πρώτη εκτίμηση τα είχαν χαρακτηρίσει «κατεδαφιστέα», στη δεύτερη άρχισαν να τα κρίνουν επισκευάσιμα, θυμίζοντας ό,τι ακριβώς έγινε και στις περιπτώσεις των κτιρίων που χτυπήθηκαν από σεισμούς, όταν το «κόκκινο» μετά από λίγο μετατρεπόταν σε «κίτρινο»...

Ανάγκη για κλιμάκωση του αγώνα

Για το λόγο αυτό η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Πυροπλήκτων στην Ηλεία, προκειμένου οι πυρόπληκτοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους, για να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους να ζήσουν στον τόπο τους με αξιοπρέπεια, αναλαμβάνουν μια σειρά αγωνιστικές πρωτοβουλίες που θα κορυφωθούν το τελευταίο 10ήμερο του Ιούνη. Η έναρξη των δράσεων θα γίνει στις 4 Ιούνη με ημερίδα στη Ζαχάρω με θέμα: «Πυρκαγιές και η αποκατάσταση του περιβάλλοντος».

Αυτή η ανάγκη για κλιμάκωση του αγώνα προβάλλει ακόμα πιο επιτακτικά μετά και την επίσκεψη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Αλ. Κοντού, σημειώνουν σε κοινή ανακοίνωσή τους η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Πυροπλήκτων και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, ο οποίος όχι μόνο δε δεσμεύτηκε σε τίποτα που να έχει σχέση με τη στήριξη των πυροπλήκτων, αλλά αντίθετα έδωσε το πράσινο φως σε κατασκευαστικές εταιρείες να σπεύσουν στην περιοχή για να εκμεταλλευτούν πρόγραμμα του Δ΄ ΚΠΣ ύψους 100.000.000 ευρώ.

«Τα πραγματικά μέτρα προστασίας για τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους - συνεχίζουν στην ανακοίνωση - είναι άμεση καταβολή της αποζημίωσης στο 100% της πραγματικής ζημιάς στο αγροτικό, φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, καθώς και στις εγκαταστάσεις. Είναι η διασφάλιση του εισοδήματος για όσο διάστημα χρειαστεί, ανάλογα με την καλλιέργεια, οι δωρεάν ζωοτροφές στους κτηνοτρόφους, η δωρεάν ανακατασκευή όλων των κατοικιών, αποθηκών και στάβλων ανεξάρτητα της χρήσης τους. Και, τέλος, να μην ισχύσει η Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία με τις απαγορεύσεις της στερεί από μεγάλη μερίδα μικρομεσαίων πυρόπληκτων αγροτοκτηνοτρόφων τη δυνατότητα αποζημίωσης».


Νίκος ΤΣΑΚΑΝΙΚΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ