Σάββατο 30 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κρατικοδίαιτος αγροτοσυνδικαλισμός;

Γρηγοριάδης Κώστας

Τους πήρε ο πόνος για το αγροτικό κίνημα εκεί στο ΣΥΝ... Το Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΝ ζήτησε να αποσυρθεί η τροπολογία με την οποία μειώνεται δραστικά η επιχορήγηση μέσω του ΕΛΓΑ στη ΓΕΣΑΣΕ και τη ΣΥΔΑΣΕ, που κατέθεσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στο - υποτιθέμενο - νομοσχέδιο για την κτηνοτροφία.

Ομως η ΓΕΣΑΣΕ και η ΣΥΔΑΣΕ δυστυχώς δεν έχουν σχέση με το αγροτικό κίνημα. Δεν έχουν σχέση με τον αγώνα, τα προβλήματα και τα αιτήματα της αγροτιάς. Εχουν καταντήσει κρατικοδίαιτες οργανώσεις - σφραγίδες, που στην ουσία εξυπηρετούν την αντιαγροτική πολιτική των εκάστοτε κυβερνώντων και της ΕΕ. Και τώρα προφανώς δεν τους χρειάζονται ούτε οι κυβερνώντες και τους κόβουν μέρος της επιχορήγησης. Είναι φανερό ότι δεν τους χρειάζονται ούτε και οι αγρότες. Και γιατί να τους πληρώνουν άλλωστε, με χρήματα που παρακρατούνται από αυτούς, τι τους έχουν προσφέρει;.. Ο ΣΥΝ, βέβαια, δείχνει να κόπτεται για την ύπαρξη και τη χρηματοδότηση τέτοιων αγροτικών οργανώσεων, κρατικοδίαιτων και υποτελών στις αντιαγροτικές εντολές της ΕΕ και των εκάστοτε κυβερνώντων. Τέτοιο αγροτοσυνδικαλισμό θέλουν εκεί στο ΣΥΝ;..

Η ΑΚΟΑ συστήνεται...

Κομμουνιστές δεν είναι. Αλλά κάποιοι που συστήνονται για «αριστεροί» δεν μπορούν να κρατήσουν ούτε κάποια προσχήματα. Οχι την περίοδο της αντεπανάστασης αλλά τώρα. Χρόνια μετά, που οι λαοί βιώνουν την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα λόγω έλλειψης του αντίπαλου δέους. Η ΑΚΟΑ, λοιπόν, αποφάσισε να μας αποκαλύψει τον πραγματικό της εαυτό και το κατάφερε σε μια ανακοίνωση μερικών εκατοντάδων λέξεων με αφορμή τα 40 χρόνια από την «Ανοιξη της Πράγας». Χαιρετίζει περίπου σαν ιστορικό γεγονός αυτή την καραμπινάτη αντεπαναστατική ενέργεια την οποία αποδεδειγμένα καθοδήγησαν οι Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές. Κακοποιεί την έννοια του σοσιαλισμού. Ξερνάει χολή εναντίον των πρώην σοσιαλιστικών χωρών. Αναπαράγει αυτούσια την προπαγάνδα των πιο μαύρων κι αντιδραστικών κύκλων γύρω από τα γεγονότα του '68 και τις άλλες σοσιαλιστικές χώρες.

Τι για ανελεύθερα καθεστώτα μιλάει, τι για επιβολή σοσιαλισμού απ' τον σοβιετικό στρατό, τι για κυβερνήσεις ερήμην και ενάντια στη θέληση της πλειοψηφίας των λαών που δυσφήμιζαν τη μνήμη της Οκτωβριανής Επανάστασης, πράγμα που κατά τη γνώμη της κάνουν και όσα κόμματα σήμερα υπερασπίζονται το σοσιαλισμό... Φτάνει μέχρι να ισχυριστεί πως: «Η "Ανοιξη της Πράγας" ήταν η τελευταία προσπάθεια να διασωθεί μέσα από την ανανέωση ο ιστορικός κομμουνισμός και ο λεγόμενος "υπαρκτός σοσιαλισμός"». Οταν είναι γνωστό πού οδήγησε η «ανανέωσή» τους ιστορικά Κομμουνιστικά Κόμματα και κινήματα. Οχι στη διάσωση, αλλά σε ναυάγιο.

Διαπιστευτήρια καταθέτει; 'Η απλά πράττει όπως επιτάσσει η οπορτουνιστική της φύση; Σε κάθε περίπτωση, αναμενόμενο το «Φθινόπωρο του οπορτουνισμού» να χαιρετίζει το «χειμώνα του καπιταλισμού» που θέλησε να επιβάλλει η κατ' όνομα «Ανοιξη της Πράγας».

Μια απ' τα ίδια

Σε συνάντηση του διοικητή του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), Κωνσταντίνου Παπαθανασίου, με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κωνσταντίνο Λουράντο, και στις γνωστές υποσχέσεις για αποπληρωμή των οφειλομένων στους φαρμακοποιούς, οδήγησαν οι απειλές των φαρμακευτικών συλλόγων για διακοπή της χορήγησης επί πιστώσει φαρμάκων στους ασφαλισμένους τριών ασφαλιστικών ταμείων από 1η Σεπτέμβρη.

Πρόκειται για την ίδια ιστορία που επαναλαμβάνεται σταθερά εδώ και πολλά χρόνια. Μόνιμα οι συλλογικές συμβάσεις των ασφαλιστικών ταμείων με τους φαρμακοποιούς παραβιάζονται και μόνιμα υπάρχουν καθυστερήσεις στις πληρωμές. Κατά καιρούς, οι φαρμακοποιοί απειλούν με διακοπή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων, δίνονται κάποια χρήματα απ' τα ασφαλιστικά ταμεία και η κατάσταση ανακυκλώνεται, σαν αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής που ακολουθούν στον τομέα της ασφάλισης και του φαρμάκου οι γαλαζοπράσινες κυβερνήσεις, αλλά και της αδιέξοδης στάσης των ηγεσιών των φαρμακευτικών συλλόγων.

Για να ανατραπεί αυτή η κατάσταση, χρειάζεται όλοι οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα να βάλουν στην πρώτη γραμμή της πάλης τους τη διεκδίκηση για Υγεία και φάρμακο, που θα αντιμετωπίζονται ως κοινωνικά αγαθά και όχι σαν εμπόρευμα, και θα παρέχονται δωρεάν από το κράτος. Αλλά και το αίτημα που προβάλλει η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Φαρμακοποιών να υπάρξει κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό, τα χρήματα του οποίου θα καλύπτουν αμέσως την όποια καθυστέρηση στην πληρωμή απ' τα ασφαλιστικά ταμεία, ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι ασφαλισμένοι και φαρμακοποιοί.

Ανεπιθύμητοι και παρείσακτοι!

Η φωτογραφία με τους κρατούμενους μετανάστες, που ήταν φορτωμένοι, σαν τα ζώα, σε «υπηρεσιακό φορτηγάκι» της αστυνομίας, στη Λάρισα, σόκαρε το πανελλήνιο. Αλλά η συζήτηση που ακολούθησε στα ΜΜΕ περιορίστηκε στον τρόπο μετακίνησης των κρατουμένων - που, πράγματι, είναι απαράδεκτος και άκρως προσβλητικός για την ανθρώπινη υπόσταση - και δε στάθηκε, όσο θα έπρεπε, στην ουσία του προβλήματος. Και η ουσία είναι ότι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, που έρχονται στη χώρα μας αναζητώντας «στον ήλιο μοίρα», είναι ανεπιθύμητοι από το ελληνικό κράτος, θεωρούνται παρείσακτοι και αντιμετωπίζονται, αδιακρίτως, από τις αρμόδιες υπηρεσίες του, ως «επικίνδυνοι κακοποιοί».

Δεν είναι μόνο ότι, με το που πατήσουν στο ελληνικό έδαφος, μετατρέπονται σε «θηράματα» των συνοροφυλάκων και των άλλων «κεφαλοκυνηγών» της αστυνομίας και, στο κυνηγητό τους, κάποιοι χάνουν και τη ζωή τους. Δεν είναι μόνο ότι, όταν συλλαμβάνονται, πολλοί κακοποιούνται και οι περισσότεροι κρατούνται, για αρκετό καιρό, σε «κελιά - αποθήκες» αστυνομικών τμημάτων, σε άθλιες συνθήκες διαμονής, αφού, σε πολλές περιπτώσεις, δεν υπάρχει θέρμανση, ή εξαερισμός, κοιμούνται στο τσιμέντο, δε σιτίζονται κανονικά και δεν τους προσφέρεται υγειονομική περίθαλψη. Είναι και όλα τα άλλα βάσανα στα οποία υπόκεινται όσοι σταθούν τυχεροί και δε συλληφθούν..

Η αναζήτηση οποιασδήποτε δουλειάς, στην εποχή της ανεργίας, είναι ο πρώτος «Γολγοθάς» τους. Πολλοί δε βρίσκουν πουθενά να δουλέψουν και τριγυρνούν «σαν την άδικη κατάρα». Οσοι βρουν κάπου να εργαστούν, αντιμετωπίζονται από τους εργοδότες σαν είλωτες. Δουλεύουν «ήλιο με ήλιο», με χαμηλότερο μεροκάματο, δίχως ασφάλιση, σε συνθήκες εργασίας που δημιουργούν κινδύνους για τη ζωή τους. Στην πλειονότητά τους, διαμένουν σε ανήλιαγα υπόγεια, ερειπωμένα χαμόσπιτα, ακόμα και στην ύπαιθρο. Ζουν με το καθημερινό άγχος μην πέσουν στα χέρια της αστυνομίας, καθότι η παραμονή τους θεωρείται παράνομη. Κι όταν προσπαθούν να πάρουν την πολυπόθητη «κόκκινη κάρτα» νομιμοποίησής τους, πέφτουν στα «ιστό» της γραφειοκρατίας που τους ταλαιπωρεί αφάνταστα και στα «δίχτυα» των «εμπόρων της ελπίδας» - δικηγόρων και άλλων «αετονύχηδων» - που τους «ξεζουμίζουν» οικονομικά.

Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ακολουθώντας πιστά τις κατευθύνσεις και τις εντολές της ΕΕ, μετατρέπουν τη χώρα μας σε «χωροφύλακα της Ευρώπης», για να την «προφυλάξουν» από τα «μιάσματα» των μεταναστών και των προσφύγων. Μάλιστα, η κυβέρνηση Καραμανλή είναι έτοιμη να προχωρήσει σε ακόμα πιο σκληρά μέτρα περιφρούρησης του ευρωπαϊκού χώρου, συντασσόμενη με τη σχετική πρόταση Σαρκοζί για σύλληψη και φυλάκισή τους ως την απέλαση. Το θέμα, λοιπόν, δεν είναι η έκφραση οίκτου και αγανάκτησης για τα βάσανα των μεταναστών και δε φτάνουν οι καταγγελίες για τις αστυνομικές αυθαιρεσίες σε βάρος τους. Χρειάζεται οργανωμένος και κοινός αγώνας Ελλήνων και ξένων εργαζομένων, για τη νομιμοποίηση των μεταναστών και των προσφύγων, την εξασφάλιση όλων των δικαιωμάτων τους, αλλά και για την ανατροπή της αντιδραστικής μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων.


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

Οταν θυμούνται την «εργατική τάξη»

Γρηγοριάδης Κώστας

Το έγραψαν, το είπαν, το επαναλάμβαναν διαρκώς τις τελευταίες μέρες. Διάφορα εν Ελλάδι ΜΜΕ, ότι ο Μπαράκ Ομπάμα επέλεξε ως υποψήφιο αντιπρόεδρο των ΗΠΑ τον Τζόζεφ Μπάιντεν, προκειμένου να ενισχύσει τους δεσμούς του με τους ψηφοφόρους από την εργατική τάξη («working class» αγγλιστί). Τα ίδια ΜΜΕ, τα ελεγχόμενα από το μεγάλο κεφάλαιο, αποφεύγουν συστηματικά να προβάλλουν τις θέσεις του ΚΚΕ και τις αναφορές του ακριβώς σε αυτή την εργατική τάξη, αμφισβητώντας ακόμα και την ύπαρξή της στη «σύγχρονη παγκοσμιοποιημένη πραγματικότητα». Περίεργο; Καθόλου.

Δεν είναι ο όρος από μόνος του, αλλά οι έννοιες με τις οποίες τον «ντύνεις». Αν βγει ο εκάστοτε υποψήφιος - εκλεκτός των μονοπωλίων και αναζητήσει τρόπους να υφαρπάξει την ψήφο των εργατών για να διαιωνιστεί η εξουσία του κεφαλαίου, το τελευταίο κανένα πρόβλημα δεν έχει να του διαθέσει τα μέσα του, να ονοματίσουν το στόχο (το «target group»), να το κανακέψουν, να το κοροϊδέψουν. Αν βγουν οι κομμουνιστές και μιλήσουν ανοιχτά στους εργάτες για τη δύναμη που έχουν, αλλά και για την υποχρέωσή τους να διεκδικήσουν τον πλούτο που παράγουν... ε, τότε οι κρουνοί της «ενημέρωσης» κλείνουν και όποια τέτοια αναφορά στην εργατική τάξη «θάβεται» ως «παλιομοδίτικη» και «απολιθωμένη».


Γρηγοριάδης Κώστας

Φιλεργοδοτικές καινοτομίες

Γρηγοριάδης Κώστας

Σε εφαρμογή μπαίνει το πρόγραμμα «παράδοσης» των εργατικών χεριών των νέων από 16 έως 25 ετών στους επιχειρηματίες, οι οποίοι θα μπορούν να τους ξεζουμίζουν για πέντε μήνες χωρίς να πληρώνουν φράγκο για μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές και χωρίς καμία δέσμευση ή υποχρέωση για συνέχιση της εργασίας μετά το 5μηνο. Οπως ανακοινώθηκε, η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη ενέκρινε την έναρξη υλοποίησης του προγράμματος «Μία αρχή, μία ευκαιρία» του ΟΑΕΔ. Οπως προβλέπεται, ο Οργανισμός θα καλύπτει εξ ολοκλήρου τους μισθούς (προβλέπεται ο κατώτατος μισθός, δηλαδή 572 ευρώ καθαρά) και τις ασφαλιστικές εισφορές (σύνταξη, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και επαγγελματικό κίνδυνο). Η εργοδοσία βγαίνει διπλά κερδισμένη καθώς και ζεστό χρήμα, που προέρχεται από τις εισφορές των εργαζομένων θα εισπράξει, και τα παιδιά της εργατικής τάξης θα ξεζουμίσει για πέντε μήνες. Τελικά, η υπουργός Απασχόλησης είχε δίκιο όταν χαρακτήριζε το πρόγραμμα «καινοτόμο», αφού έχει καταφέρει να καταργήσει ακόμα και την ελάχιστη υποχρέωση των εργοδοτών απέναντι στους εργάτες: να πληρώνουν δηλαδή μισθό για την αγορά της εργατικής δύναμης.

Σενάρια και διεργασίες...

Φημολογίες των τελευταίων ημερών κάνουν λόγο για επιταχυνόμενες διεργασίες ανάμεσα σε εταιρείες πετρελαιοειδών για το μοίρασμα των αγορών, θεωρώντας δεδομένο ότι η «SHELL» θέλει να αποχωρήσει από την Ελλάδα. Ενα σενάριο μιλάει για αλλαγή φρουράς ανάμεσα στην «SHELL» και τη ρώσικη «ΛΟΥΚ ΟΪΛ», η οποία φέρεται να ενδιαφέρεται να επεκτείνει τις δραστηριότητές της και στη χώρα μας. Κάποιο άλλο μιλά για συμφωνία ανάμεσα στην «SHELL» και τη ΒΡ να μοιράσουν... πολιτισμένα τις αγορές Ελλάδας και Τουρκίας, ενώ ένα τρίτο υποστηρίζει την άποψη ότι η κινητικότητα που φαίνεται να υπάρχει στην αγορά είναι τεχνητή, προκειμένου οι εκπρόσωποι των εταιρειών να διαμηνύσουν προς την κυβέρνηση ότι αν επιμείνει σε πρόστιμα προς τις εταιρείες, με αφορμή τις εναρμονισμένες τιμολογήσεις τους, υπάρχει περίπτωση να σηκωθούν και να φύγουν.

Βέβαιο είναι ένα: Οποιο σενάριο και να ισχύει, ή αν ισχύουν και όλα, ή ακόμα και αν δεν ισχύει κανένα από αυτά, αφορούν διεργασίες που αποβλέπουν στην αύξηση της κερδοφορίας των εταιρειών και άρα στην πίσω πλευρά τους υπάρχουν ζητήματα που αφορούν τη θέση των εργαζομένων σε αυτές και όχι μόνο...

Εβαλαν το λύκο να φυλάει τα πρόβατα

Την υλοποίηση εκστρατείας Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης σε συνεργασία με την Ενωση Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών, με θέμα την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, δηλαδή την προβολή δυο τηλεοπτικών σποτ, ανακοίνωσε προχτές το υπουργείο Υγείας.

Η ...εκστρατεία θα διαρκέσει όλο το Σεπτέμβρη και χορηγός επικοινωνίας είναι γνωστό τηλεοπτικό κανάλι, ενώ το υπουργείο στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι θα συμπληρωθεί από «στοχευμένες δράσεις ενημερωτικής και εκπαιδευτικής εμβέλειας για το καίριο ζήτημα της υπεύθυνης κατανάλωσης αλκοόλ», οι οποίες βέβαια δεν κατονομάζονται.

Είναι βέβαιο και αποδεδειγμένο ότι σοβαρά προβλήματα όπως αυτό της κατανάλωσης αλκοόλ από ανήλικους ή της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ δεν αντιμετωπίζονται με τηλεοπτικά σποτάκια επικοινωνιακού χαρακτήρα. Ομως, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας συστηματικά υποβιβάζει την αναγκαία αγωγή υγείας και την προστασία της δημόσιας υγείας - που έπρεπε να γίνεται ολοκληρωμένα από το κράτος και απουσιάζει - στην εταιρική ευθύνη. Και έτσι όχι μόνο διαφημίζει ένα ουσιαστικά ανύπαρκτο έργο σε κρίσιμους τομείς, αλλά εξυπηρετεί και τα συμφέροντα των επιχειρηματιών που χτίζουν κοινωνικό πρόσωπο, πλασάροντας την «ψευδαίσθηση» ότι στον ...επίγειο παράδεισο της ελεύθερης αγοράς μπορεί ο ...λύκος να φυλάει τα πρόβατα.

Ενα χρόνο μετά...

Ενα χρόνο μετά από τις τραγικές και καταστροφικές πυρκαγιές, η εικόνα τελικά είναι πιο μαύρη. Παρ' όλο που χάθηκαν στις φλόγες 73 άνθρωποι, που αποτεφρώθηκαν περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια στρέμματα δασικής - και όχι μόνο - έκτασης από άκρη σε άκρη της χώρας, που περιουσίες έγιναν στάχτη, οι υπεύθυνοι δηλώνουν... αναρμόδιοι. Τα δάκρυα των πυροσβεστών για τους χαμένους συναδέλφους τους κατά τη διάρκεια των περσινών «μαχών» με τις φλόγες, των κατοίκων των περιοχών που θρήνησαν νεκρούς (με αποκορύφωμα τους 46 στην Ηλεία), των γερόντων που είδαν τα χωριά τους να χάνονται, δεν ευαισθητοποίησαν κανέναν.

Ενα χρόνο μετά, η Πυροσβεστική προσπαθεί να αντεπεξέλθει στη δύσκολη αντιπυρική περίοδο, με τις ίδιες ελλείψεις σε προσωπικό, κοντά στους 4.000 άνδρες, με τα παλιά οχήματα και με την ελλιπή υλικοτεχνική υποδομή. Οι κάτοικοι, προσπαθούν να γίνουν πιο αισιόδοξοι, με την αδιαφορία τόσο της κυβέρνησης όσο και των τοπικών «αρχόντων», με τις φιέστες και τα «πάρτι» στις καμένες περιοχές. Και όλα αυτά, τη στιγμή που πάλι, οι φλόγες καίνε δάση, δίπλα σε κατοικημένες περιοχές.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η λαϊκή Υγεία στον Προκρούστη

Βάζοντας την Υγεία στη ζυγαριά του κόστους και με πρόσχημα τον εξορθολογισμό και το νοικοκύρεμα των δαπανών των ασφαλιστικών ταμείων και του Εθνικού Συστήματος Υγείας, η κυβέρνηση προχωράει με γοργούς ρυθμούς σε άγριες περικοπές στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των λαϊκών στρωμάτων, χρησιμοποιώντας γι' αυτόν το σκοπό αντιεπιστημονικά και επικίνδυνα για τους ασθενείς εργαλεία. Εργαλεία που θέτουν επικίνδυνους περιορισμούς στην άσκηση της Ιατρικής, που θα σημάνουν άγρια χαράτσια για τα λαϊκά στρώματα την ώρα της ανάγκης και θα οδηγήσουν στην παραπέρα εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας, αλλά και στην ενίσχυση των επιχειρηματιών της Υγείας.

Συμπληρώνοντας τις αντιλαϊκές ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση, η κυβέρνηση φέρνει κομμάτι - κομμάτι τους σχεδιασμούς της για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ). Στα μέσα του Ιούλη, έβγαλε απ' το οπλοστάσιό της την Κάρτα Ασφάλισης και Υγείας, που προβλέπει χρηματικό πλαφόν (όριο εξόδων) για τις δαπάνες για υπηρεσίες Υγείας και φάρμακα του ασφαλισμένου και στοχεύει στην περικοπή των κρατικών δαπανών και των δαπανών των ασφαλιστικών ταμείων για την Υγεία και την αύξηση των πληρωμών άμεσα από τους ίδιους τους εργαζόμενους. Η επίθεση συμπληρώθηκε προχτές με άρθρο που περιλαμβάνεται στο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, για τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και τις θεραπευτικές ομάδες φαρμάκων.

Οπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο, με κριτήριο το κόστος, ορίζεται «δέσμη οδηγιών διάγνωσης και θεραπείας μιας νόσου», τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, με απόφαση Επιτροπής του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ). Ετσι, οι γιατροί καλούνται να κάνουν διάγνωση με βάση τα πρωτόκολλα και όχι με βάση την επιστημονική κρίση τους. Η χορήγηση της αντίστοιχης φαρμακευτικής αγωγής θα εντάσσεται στις «θεραπευτικές ομάδες των φαρμάκων», που θα καθοριστούν από την Επιτροπή Διαφάνειας Αποζημίωσης Φαρμάκων (ΕΔΑΦ) του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκου (ΕΟΦ). Ο άρρωστος θα αποζημιώνεται μόνο γι' αυτά τα φάρμακα. Στην περίπτωση που του συστήσει άλλα ο γιατρός, θα τα πληρώνει απ' την τσέπη του. Τα ασφαλιστικά ταμεία θα καλύπτουν μόνο τη δαπάνη για τα φάρμακα που εντάσσονται στις θεραπευτικές ομάδες του ΚΕΣΥ και μόνο μέχρι το ποσό της τιμής αναφοράς που θα έχει ορίσει ο ΕΟΦ.

Η κυβέρνηση προωθεί τις περικοπές στη φαρμακευτική περίθαλψη των λαϊκών στρωμάτων, επαναφέροντας τη λίστα φαρμάκων, στο όνομα του περιορισμού της φαρμακευτικής δαπάνης που αυξήθηκε υπέρογκα αλλά από τις διαρκείς αυξήσεις στις τιμές της φαρμακοβιομηχανίας για να αυξήσει την κερδοφορία. Τα λαϊκά στρώματα θα αναγκαστούν να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Ενώ, ταυτόχρονα, βάλλονται και από τις αποφάσεις ηγεσιών, όπως των Φαρμακευτικών Συλλόγων Αττικής - Πειραιά, που απειλούν από 1η Σεπτέμβρη με διακοπή της χορήγησης επί πιστώσει φαρμάκων, επικαλούμενες τα συσσωρευμένα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων, που και αυτά είναι αποτέλεσμα της μειωμένης κρατικής επιχορήγησης.

Το ΚΚΕ αντιμετωπίζει την Υγεία σαν κοινωνικό δικαίωμα και όχι εμπόρευμα και παλεύει για ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, χωρίς διακρίσεις και ανισότητες, με βασικό προσανατολισμό στην πρόληψη, ρίχνοντας βάρος στην ΠΦΥ, με το Κέντρο Υγείας που θα είναι συνδεδεμένο με τους χώρους δουλειάς, τα σχολεία, τους χώρους άθλησης. Στον αγώνα αυτό καλεί κάθε εργαζόμενο, νέο, συνταξιούχο, κάθε λαϊκή οικογένεια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ