Σάββατο 1 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τέλος και η σουλτανίνα

Παπαγεωργίου Βασίλης

Αλλη μια σημαντική αγροτική καλλιέργεια της χώρας οδηγήθηκε στη δραματική συρρίκνωση εξαιτίας της εφαρμογής της νέας ΚΑΠ και της αποδέσμευσης της επιδότησης.

Η σταφίδα που ήταν ένα από τα βασικά εξαγωγικά προϊόντα της χώρας ακολούθησε την τύχη της καπνοκαλλιέργειας, των τεύτλων και των άλλων καλλιεργειών. Η ξανθιά σταφίδα, η σουλτανίνα εξαφανίστηκε κυριολεκτικά φέτος από το χάρτη, αφού από 26.750 τόνους το 2006 φέτος η παραγωγή δεν ξεπερνάει ούτε τους 400 τόνους. Στη μαύρη σταφίδα, δηλαδή την κορινθιακή, η παραγωγή μειώθηκε στο μισό σε σύγκριση με το 2006, όπου η παραγωγή ήταν 32.500 τόνοι. Αυτά είναι τα αποτέλεσμα του κανονισμού για τα οπωροκηπευτικά που ψήφισε το 2007 η κυβέρνηση της ΝΔ. Τα όσα ψήφισαν από το 2003 και μετά οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ εν αρχή και στη συνέχεια οι κυβερνήσεις της ΝΔ είχαν ως αποτέλεσμα τη δραστική συρρίκνωση σημαντικών αγροτικών καλλιεργειών της χώρας. Μέσα σε λιγότερο από τρία χρόνια, μετά την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ τα πράγματα εξελίχτηκαν πολύ πιο άσχημα από ό,τι εκτιμούσαν αρχικά και οι πιο απαισιόδοξοι. Και η κατάσταση αυτή δε γίνεται και δεν πρέπει να περάσει έτσι. Και δε θα αναστραφεί, αν δεν υπάρξει μαζική, συντονισμένη και σθεναρή, αντίσταση και πάλη.

Οταν επικαλούνται τον Μαρξ

Συχνά πυκνά τον τελευταίο καιρό οι του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ επικαλούνται τον Μαρξ. Τον επικαλέστηκε μιλώντας στη Βουλή χτες και ο Αλ. Αλαβάνος. Οπως είπε, κανείς άλλος δεν έχει περιγράψει τόσο καλά «αυτό το παιχνίδι σε βάρος της παγκόσμιας οικονομίας». Μόνο που ο Μαρξ δεν περιέγραψε κανένα παιχνίδι σε βάρος της παγκόσμιας οικονομίας. Περιέγραψε τη λειτουργία του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, τους νόμους που τη διέπουν. Φυσικά για να μην παρεξηγηθεί ο Αλ. Αλαβάνος έσπευσε να συμπληρώσει πως «η πορεία προς το μέλλον είναι και επιστροφή στον Μαρξ με ένα κριτικό φυσικά τρόπο»!!! Τόσο κριτικό ώστε τελικά η πολιτική θέση και ανάλυση του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ να μη διαθέτει ούτε ίχνος μαρξισμού. Και να καταλήγει σε αερολογίες, όπως ότι ήταν επιλογή της ΝΔ «το λιγότερο κράτος», η οποία διαψεύδεται τώρα από τους προϊσταμένους της, τους ιδεολογικούς και πολιτικούς, οι οποίοι τάχα αντιτάσσουν «χρειαζόμαστε σήμερα περισσότερο κράτος». Σε προτάσεις σαθρές, όπως ότι είναι δυνατόν στον καπιταλισμό να υπάρξει «περισσότερο κράτος, κοινωνικό, αποτελεσματικό, ευέλικτο, ελεγχόμενο, διαφανές, δίπλα στον πολίτη»!

Οι του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως ξαναδιαβάζουν τον Μαρξ. Αλλά μόνο για να τον διαστρεβλώσουν, να τον αρνηθούν και να κοροϊδέψουν με μια ακόμη αφορμή τους ανθρώπους του μόχθου.

Μαθήματα εργοδοτικού συνδικαλισμού

Η κατάντια του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού και των εκπροσώπων του δεν έχει όριο. Προσπαθούν με κάθε τρόπο να εμποδίσουν την παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων γιατί φοβούνται και θέλουν να αποφύγουν την κινητοποίηση των εργαζομένων και τη συμμετοχή τους στους αγώνες.

Στο Θριάσιο Νοσοκομείο Ελευσίνας, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων και στέλεχος της ΠΑΣΚΕ προσπάθησε επανειλημμένα - αλλά μάταια - να εμποδίσει περιοδεία συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ την Πέμπτη 16 του Οκτώβρη στα τμήματα του νοσοκομείου, χρησιμοποιώντας ακόμη και εκφράσεις «ενοχλείτε τους εργαζόμενους», «δεν τους αφήνετε να δουλέψουν», «είστε τεμπέληδες».

Πρόκειται για τον ίδιο συνδικαλιστή που μαζί με τον γραμματέα (συνδικαλιστή της ΔΑΚΕ) και τον αντιπρόεδρο (συνδικαλιστή μιας δήθεν ανεξάρτητης παράταξης), το πρώτο που έκαναν μόλις εκλέχθηκαν, ήταν να αλλάξουν την κλειδαριά των γραφείων του σωματείου, για να εμποδίσουν την πρόσβαση των μελών των άλλων παρατάξεων στα γραφεία του σωματείου.

Την καλύτερη απάντηση στις μεθοδεύσεις των εκπροσώπων του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού δίνουν οι εργαζόμενοι του Θριάσιου με τη μαζική συμμετοχή τους στους αγώνες, όπως έκαναν στην πανεργατική απεργία στις 21 του Οκτώβρη.

Διεκδικήσεις... δι' αλληλογραφίας

Γνωστός ο «φαύλος κύκλος» της υποχρηματοδότησης των ασφαλιστικών ταμείων απ' την κυβέρνηση με αποτέλεσμα αυτά να μην μπορούν να πληρώσουν ούτε τα φάρμακα των ασφαλισμένων τους. Κλασική περίπτωση ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ) με αποτέλεσμα ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Κέρκυρας να σταματήσει την επί πιστώσει παροχή ενώ χτες ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αθηνών έστειλε ανοιχτή επιστολή προς τα υπουργεία Υγείας και Οικονομικών για να καταγγείλει τη μη εξόφληση των φαρμακείων.

Ομως, εκτός απ' την καταγγελία οι διεκδικήσεις δε γίνονται μόνο μέσω αλληλογραφίας αλλά με την κόντρα στην κεντρική κυβερνητική πολιτική. Και η πλειοψηφία της ηγεσίας του ΦΣΑ δε φαίνεται διατεθειμένη για μια τέτοια αντιπαράθεση. Αλλιώς θα είχε δεχτεί την πρόταση της «Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Φαρμακοποιών» για αγωνιστική κινητοποίηση τη μέρα της απεργίας (21.10.2008) αλλά και όταν επανήλθε απ' την εκλεγμένη εκπρόσωπο της παράταξης στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου...

«Εναλλακτική»... εφεδρεία

Οι θέσεις του ΣΥΝ για τα «αδιέξοδα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος της χώρας», όπως τις διατύπωσε ο Αλ. Τσίπρας στη Λάρισα και τις δημοσιεύει η χτεσινή «Αυγή», είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικές. Για τις επιλογές, τους προσανατολισμούς και τις προτάσεις που κάνει το συγκεκριμένο κόμμα προς τους χειμαζόμενους φτωχούς αγρότες της χώρας.

Η «εναλλακτική λύση», που προτείνει ο πρόεδρος του ΣΥΝ, βρίσκεται: «Στην αγροτική παραγωγή με επίκεντρο τον άνθρωπο», η οποία πρέπει να προσανατολιστεί σε «ήπιες μορφές καλλιέργειας», στα «ποιοτικά προϊόντα», στη «διατροφική επάρκεια», να συμβάλλει στον «περιορισμό της διάβρωσης των εδαφών», να αξιοποιεί «εναλλακτικές μορφές ενέργειας», ενώ θα «περιορίζει την κατανάλωση και τη ρύπανση των υδάτινων πόρων». Και μαζί με όλα αυτά θα απαγορεύει βέβαια και τα μεταλλαγμένα.

Χωρίς καμιά απολύτως υπερβολή, αν ανατρέξει κάποιος στα κείμενα της ΕΕ και ιδιαίτερα σ' αυτά που αφορούν τον «έλεγχο υγείας της νέας ΚΑΠ», δε θα διαπιστώσει και μεγάλες διαφορές, ανάμεσα σε αυτά που επιβάλλει η ΕΕ και στις διατυπώσεις - στόχους του Αλ. Τσίπρα. Οπως επίσης δεν πρόκειται να διαπιστώσει μεγάλες διαφορές στις σχετικές διακηρύξεις άλλων ευρωπαϊκών σοσιαλδημοκρατικών ή και φιλελεύθερων κομμάτων. Ολοι διακηρύττουν μονότονα ότι η Ευρώπη πρέπει να προστατέψει τους υδάτινους πόρους από τους αγρότες, να στραφεί στην ποιοτική γεωργία, να γίνεται λελογισμένη χρήση λιπασμάτων και βεβαίως να προωθηθούν οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Στο μόνο που φαίνεται να διαφέρει - σ' αυτή τουλάχιστον τη φάση - ο πρόεδρος του ΣΥΝ, είναι το θέμα των μεταλλαγμένων, αλλά ακόμα και γι' αυτό, δεν έβγαλε τσιμουδιά για την ΕΕ και την επιμονή της να υποχρεώσει τα κράτη - μέλη να επιτρέψουν την καλλιέργεια των ήδη «εγκεκριμένων» ποικιλιών, δηλαδή των μεταλλαγμένων.

Ο ΣΥΝ, για μία ακόμη φορά, αποφεύγει να μιλήσει για το βασικό: Πρώτα και κύρια για τις ευθύνες της ΕΕ και τα αποτελέσματα που επέφεραν στην αγροτική οικονομία και τους αγρότες οι πολιτικές της. Παράλληλα, δεν είπε κουβέντα για το γεγονός ότι τα... «αδιέξοδα» δεν είναι του αγροτικού κόσμου, γενικά κι αφηρημένα, αλλά ειδικά της φτωχής αγροτιάς, η ύπαρξη της οποίας αποτελεί «βαρίδι» στην κερδοφορία των καπιταλιστών αγροτών και των πολυεθνικών τροφίμων και γι' αυτό την ξεκληρίζουν ταχύτατα. Τη φτωχομεσαία αγροτιά πλήττει η πολιτική της ΕΕ, που αρνείται να κατονομάσει ο ΣΥΝ, μια πολιτική που οδηγεί στην αύξηση του κόστους παραγωγής, στην καταβαράθρωση των τιμών, στην περικοπή των επιδοτήσεων, στις ανεξέλεγκτες εισαγωγές αγροτικών προϊόντων. Κι όλα αυτά, στο πλαίσιο της «ελευθερίας» διακίνησης εμπορευμάτων, όπως προβλέπεται από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, αν του θυμίζει κάτι του προέδρου του ΣΥΝ. Οι καπιταλιστές αγρότες κανένα αδιέξοδο δεν αντιμετωπίζουν, ίσα ίσα που, ελέω παλιάς και νέας ΚΑΠ, αυξάνουν και πληθαίνουν τον κλήρο τους, όπως και τα κέρδη τους.

Για τη νέα ΚΑΠ, η οποία αποτελεί βασικό παράγοντα για την ολοένα και μεγαλύτερη διατροφική εξάρτηση της χώρας, και πάλι ο Αλ. Τσίπρας απέφυγε να πει οτιδήποτε. Μήπως γιατί είναι υπέρ των Κοινών Πολιτικών της ΕΕ; Ο ΣΥΝ, σύμφωνα με τις επίσημες διακηρύξεις του, είναι αντίθετος στην ιδέα κατάργησής της. Τώρα, το πόσο πραγματικά... «εναλλακτική λύση» αποτελούν οι παραπάνω θέσεις, δεν είναι καθόλου δύσκολο στον καθένα να το κρίνει. Ειδικά στους φτωχούς αγρότες!


Φώτης ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

Δικομματική αντιλαϊκή πολιτική...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΩΣΤΕ ΕΤΣΙ ΛΟΙΠΟΝ! Τους «πιάσαμε κορόιδα» τους τραπεζίτες και θα βγούμε και κερδισμένοι από την υπόθεση.

Πάλι καλά που τα εξήγησε χτες ο Κώστας Καραμανλής στη Βουλή και καταλάβαμε πόσο έξυπνο είναι το κόλπο του...

Για το καλό μας δουλεύει ο άνθρωπος και τον είχαμε παρεξηγήσει. Νομίζαμε ότι χαρίζει λεφτά στις τράπεζες...

Οπως, λοιπόν, μας διευκρίνισε, ναι μεν θα δώσουμε τώρα εμείς τα λεφτά αλλά οι τραπεζίτες θα μας τα γυρίσουν πίσω διπλά και τρίδιπλα.

Τους πετύχαμε πάνω στην ανάγκη και θα τους εκμεταλλευτούμε ανελέητα. Θα γεμίσουν τα ταμεία του κράτους και σε μερικά χρονάκια θα «τρώμε με χρυσά κουτάλια».

Λογικό. Διότι εδώ που τα λέμε, από τις συναλλαγές τους με το δημόσιο (αλλά και με τον κοσμάκη) οι τράπεζες συνήθως ...χάνουν. Δε θα μπορούσαν εδώ τα πράγματα να είναι διαφορετικά.

Για να σοβαρευτούμε, πάντως, αυτά τα πράγματα ούτε το πλέον ...πωρωμένο τοπικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας δεν τα πιστεύει.

Πόσο μάλλον ο μέσος Ελληνας που καταλαβαίνει ότι ετοιμάζεται να «πληρώσει τη νύφη». Παντού «μυρίζει» λιτότητα και φτώχεια.

ΠΑΛΙ ΚΑΛΑ, ΔΗΛΑΔΗ, που στο ...βάθος του σκοτεινού τούνελ υπάρχει το «σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ» που, όπως λέει κι ο διεθνούς εμβέλειας σοσιαλιστής πρόεδρός του, «έχει τη λύση».

Θα τους ...εποπτεύσει όλους τους «κακούς» επιχειρηματίες, λέει ο Γιώργος Παπανδρέου. Θα τους διώξει και θα αφήσει μόνο τους «καλούς».

Εκείνους τους εξαίρετους ανθρώπους που ασχολούνται με την «πραγματική οικονομία» και όχι με τα χρηματιστηριακά παιγνίδια.

Αλλωστε, ανέκαθεν το ΠΑΣΟΚ σιχαινόταν το χρηματιστηριακό τζόγο. Θυμάστε ποτέ να «τζογάρισε» λεφτά του δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων σε μετοχές;

Μάλλον το ΠΑΣΟΚ έχει απώλεια μνήμης για την εποχή που κυβερνούσε και ιδιαίτερα το 1999 που ο υπουργός του της Οικονομίας διαλαλούσε σαν ντελάλης τα καλά κερδοφόρα προϊόντα της Σοφοκλέους καλώντας τους πάντες να ακουμπήσουν τα λεφτά τους.


Γρηγοριάδης Κώστας

Μήπως έγινε τίποτε ...κακό, τότε, με τη Σοφοκλέους με αποτέλεσμα κόσμος και κοσμάκης να χάσει τα λεφτά του;

Πού πάνε τα λεφτά για τις τράπεζες;

Γρηγοριάδης Κώστας

Προκλητική και εξοργιστική συνάμα η προσπάθεια του Κ. Καραμανλή χτες στη Βουλή να δικαιολογήσει το πρωτόγνωρο «μπόνους» των 28 δισ. ευρώ στις τράπεζες. Εφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι με τη στήριξη των τραπεζών η κυβέρνηση «στηρίζει τον πολίτη να μη χάσει το σπίτι του για το δάνειο που πήρε, να μη χάσει τις καταθέσεις που μάζεψε, με τους κόπους μιας ζωής, να μη χάσει την επιχείρησή του, επειδή δε θα έχει τη δυνατότητα πίστωσης, να μη χάσει τη δουλειά του». Ελεος! Πού είδε τέτοιες «φιλάνθρωπες» τράπεζες ο πρωθυπουργός; Τράπεζες που δίνουν λεφτά για να σώζουν τα σπίτια των δανειοληπτών ή τις μικρές επιχειρήσεις για να μη χάνονται δουλειές; Στον «υπαρκτό» καπιταλισμό πάντως άλλος είναι ο, ληστρικός, ρόλος των τραπεζών. Σε κάθε περίπτωση αυτό που είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο είναι ότι τα χρήματα που θα πάρουν αλλού θα τα διαθέσουν οι τράπεζες: Για εξαγορές άλλων τραπεζών, για παράδειγμα! Κι όμως αυτό κάνουν οι τράπεζες στις ΗΠΑ. Οπως γράφουν οι «Νιου Γιορκ Τάιμς» (αντιγράφουμε από τη χτεσινή «Καθημερινή»), «οι αποδέκτες του πακέτου των 250 δισ. δολαρίων (σ.σ. η πρώτη δόση του πακέτου Πόλσον ύψους 700 δισ. δολ.) δεν ενδιαφέρονται τόσο για την αποκατάσταση της ροής πίστωσης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις», αλλά διοχετεύουν την κρατική ενίσχυση «για την αποπεράτωση εξαγορών μεταξύ τραπεζών του εγχώριου κλάδου». Υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι δε θα γίνει το ίδιο και στη χώρα μας;

Συγγνώμη... λάθος

Παράκληση στον πρωθυπουργό αλλά και στον Γ. Παπανδρέου να διατυπώσουν ένα «συγνώμη, λάθος» έκανε από το βήμα της Βουλής χτες ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Αλαβάνος. Οπως είπε: «Αν νομίζετε εσείς ότι με όλες αυτές τις εξελίξεις που γίνονται, τις αιτίες και τα αποτελέσματα, ότι κάποιες από τις βασικές θέσεις της Νέας Δημοκρατίας υπήρξαν λάθος, η χώρα μας δεν μπορεί να κινείται με την ίδια φιλοσοφία και την ίδια αντίληψη». Λάθος είναι η πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που υπηρετεί απαρέγκλιτα και πιστά το κεφάλαιο; Θέλει και τα λέει ή του ξεφεύγουνε; Αλλά αυτό δεν έχει σημασία. Από δυνάμεις σαν τον ΣΥΡΙΖΑ τι άλλο μπορεί να περιμένει κανείς εκτός από το να σπέρνει παντός είδους αυταπάτες στο λαό; Γιατί αν παρακαλάει τα κόμματα της πλουτοκρατίας να μιλήσουν για λάθος πολιτική, είναι σαν να τους λέει να αρνηθούν την πολιτική τους! 'Η σαν να λέει ότι μπορούν να κάνουν φιλολαϊκή πολιτική. Αποκαλύπτεται λοιπόν για άλλη μια φορά, ότι, εκεί που χρειάζεται συνειδητή ταξική πάλη από την εργατική τάξη και τ' άλλα λαϊκά στρώματα μαζί για να τσακίσουν τα κόμματα της πλουτοκρατίας, διεκδικώντας ικανοποίηση όλων των αναγκών τους ώσπου να ανατρέψουν την ίδια την πλουτοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για λάθος αστική πολιτική σαν να υπάρχει και σωστή υπέρ του λαού αστική πολιτική. Υπονοεί λοιπόν ότι υπάρχει και φιλολαϊκή - αυτή θέλει να πει ως σωστή - πολιτική διαχείρισης του καπιταλισμού. Αλλά η πολιτική που ακολούθησαν και οι δυο δεν ήταν λάθος. Ηταν συνειδητή επιλογή, σχεδιασμένη στρατηγική που ανταποκρίνεται στις ανάγκες του κεφαλαίου. Η οικονομική κρίση είναι σύμφυτη του καπιταλισμού όχι προϊόν «λανθασμένων επιλογών». Κι όσο το κεφάλαιο κυριαρχεί, τέτοιες βαθιά αντιλαϊκές πολιτικές θα εφαρμόζονται ανεξαρτήτως της «απόχρωσης» των κυβερνώντων. Γιατί δεν υπάρχει καμιά πολιτική διαχείρισης του συστήματος που να 'ναι φιλολαϊκή.

Οι... αδιάφθοροι

Είναι καταπληκτικό. Μαζεύονται σ' ένα συνέδριο όλα τα «γρανάζια» του συστήματος για να μιλήσουν για τη διαφθορά του. Στο Μέγαρο Μουσικής έχουν μαζευτεί νυν και πρώην κρατικοί και διακρατικοί παράγοντες, νυν και πρώην στελέχη επιχειρήσεων και εκπρόσωποι διάφορων οργανώσεων για μιλήσουν για τη διαφθορά.

Μεταξύ άλλων είπαν ότι «οι κυβερνήσεις δεν κάνουν αρκετά», «οι επιχειρήσεις δεν ελέγχονται αρκετά», «οι επιχειρήσεις πρέπει να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα», «το κράτος πρέπει να προστατεύει τους πολίτες απ' τις επιχειρήσεις» και άλλα τέτοια εμβριθή, έτσι για να γίνεται κουβέντα.

Για να αντιληφθούμε το μέγεθος της υποκρισίας αξίζει να αναφέρουμε το εξής: Ενας απ' τους ομιλητές, στην ενότητα για τη διαφθορά στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας, ήταν εκπρόσωπος της Αεροπορίας των ΗΠΑ. Με τι ακριβώς ασχολείται; Είναι υπεύθυνος για τη σχέση της Αμερικάνικης Αεροπορίας με τις επιχειρήσεις του χώρου. Εμείς τι άλλο να πούμε;

Διοργανωτής του εν λόγω συνεδρίου είναι η ΜΚΟ «Διεθνής Διαφάνεια - Ελλάς», που αποτελεί παράρτημα της παγκόσμιας ΜΚΟ με το ίδιο όνομα. Η ίδια στα «Πεπραγμένα Ετους 2007» - τα τελευταία που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της - αναφέρει ότι «δέχτηκε δωρεές από εταιρείες και φυσικά πρόσωπα συνολικού ύψους 106.000 ευρώ περίπου». Και να μερικοί απ' τους «χορηγούς» τους οποίους η ελληνική ΜΚΟ «ευχαριστεί ιδιαίτερα»: «COCA - COLA», «EUROBANK», «Χρηματιστήριο Αθηνών», Τράπεζες, επιχειρηματικοί όμιλοι...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Κοινός ο αντίπαλος

Στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται, λέει ο λαός μας. Και, πράγματι, το μεγάλο κεφάλαιο δεν κρύβει ότι κύρια επιδίωξή του είναι να φορτώσει και αυτή την κρίση στους εργαζόμενους και σε όλα τα λαϊκά στρώματα. Γι' αυτό το τελευταίο διάστημα αναζωπυρώνεται η επίθεση ενάντια στην κυριακάτικη αργία και στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων που μεθοδεύουν τη ριζική διεύρυνσή του. Και λέμε ότι αναζωπυρώνεται γιατί αυτή η προσπάθεια δε σταμάτησε ποτέ. Ηταν και είναι στρατηγική επιδίωξη των ισχυρών του κλάδου στο χώρο του εμπορίου, βεβαίως με την απροκάλυπτη στήριξη των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Στο στόχαστρο βρίσκονται όχι μόνο οι εργαζόμενοι, αλλά και οι αυτοαπασχολούμενοι και μικρομεσαίοι του κλάδου. Ενδεχόμενη κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και παραπέρα διεύρυνση του ωραρίου θα έχει οδυνηρές συνέπειες για όλους, για εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες. Θα δημιουργήσει μάλιστα δυσμενείς προϋποθέσεις για το χρόνο εργασίας συνολικά για όλους τους εργαζόμενους. Πρώτοι θα πληρώσουν το μάρμαρο οι εργαζόμενοι στο εμπόριο, που ήδη βρίσκονται σε καθεστώς γαλέρας. Μισθοί, ωράρια, κοινωνικές παροχές, παραπέρα εντατικοποίηση για «να βγουν» τα διευρυμένα ωράρια θα είναι τα άνθη του κακού. Και, επιπλέον, η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας θα στερήσει από χιλιάδες εργαζόμενους τη μοναδική ημέρα ξεκούρασης, την ημέρα που κάθε εργαζόμενος μπορεί να αφιερώσει στην οικογένειά του. Η ανατροπή αυτή θα σημαδέψει ολόκληρη την κοινωνία και τον τρόπο ζωή της.

Θα πληγούν όμως και χιλιάδες μικρομεσαίοι και αυτοαπασχολούμενοι στο χώρο του εμπορίου, αφού η επιβολή ενός τέτοιου καθεστώτος στη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων θα οδηγήσει σε κλείσιμο χιλιάδες μαγαζιά που δε θα μπορούν να ανταγωνιστούν τα μεγαθήρια του κλάδου. Με τον τρόπο αυτό ενισχύεται η συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου στο εμπόριο. Τα μεγάλα μονοπώλια, που ήδη κατέχουν ένα μεγάλο κομμάτι της εμπορικής πίτας, θα γίνουν ακόμα πιο ισχυρά, οδηγώντας σε χρεοκοπία τους μικρούς και μεγαλώνοντας έτσι και τις λίστες της ανεργίας και αυξάνοντας τα μερίδιά τους στην αγορά αφού θα έχουν εκτοπίσει τους αυτοαπασχολούμενους.

Να, γιατί εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι στο εμπόριο έχουν κοινό αντίπαλο. Το μεγάλο κεφάλαιο και τις πολυεθνικές του χώρου, που, με τη στήριξη της κυβέρνησης, αλλά και αξιοποιώντας τους νόμους «απελευθέρωσης» του ΠΑΣΟΚ, μεθοδεύουν την επίθεση. Στην επίθεση αυτή απαιτείται ένα κοινό μέτωπο όλων αυτών που θίγονται. Απαιτείται η μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση και η κοινή δράση. Η διεύρυνση του αγώνα με σταθερές θέσεις διεκδίκησης, την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας, την παρεμπόδιση της παραπέρα απελευθέρωσης του ωραρίου και της κατάργησης σχετικών νόμων και διατάξεων, την κατάργηση του ωρομισθίου, της μερικής απασχόλησης και γενικά της «ευελιξίας», καθώς και γενναίες αυξήσεις στους μισθούς, είναι αιτήματα που ανταποκρίνονται στα κοινά συμφέροντα όλων αυτών που δουλεύουν και παράγουν τον πλούτο της χώρας. Είναι η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα σε εργαζόμενους, μικρούς εμπόρους και αυτοαπασχολούμενους και στα μονοπώλια που σαρώνουν δικαιώματα και εισοδήματα. Μόνο αυτός ο αγώνας και η κοινή πάλη μπορούν σήμερα να εμποδίσουν τα χειρότερα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ