Παρασκευή 12 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Εξαπλώνεται η πανούκλα

Παπαγεωργίου Βασίλης

Με τη δημοσίευση ερευνών και στοιχείων διεθνών και άλλων οργανώσεων, συνεχίζει να ξετυλίγεται το κουβάρι της φρίκης γύρω από τη μάστιγα και τα κτηνώδη κυκλώματα της παιδικής πορνείας, μετά το σοκ που προκάλεσε η αποκάλυψη του εφιάλτη που ζούσε επί αρκετό διάστημα η 13χρονη μικρούλα από την Αλβανία. Μια αποκάλυψη, που ήρθε να επαναβεβαιώσει την εκτίμηση ότι άθλια και απάνθρωπα φαινόμενα, που είχαν συνδεθεί με χώρες του λεγόμενου τρίτου κόσμου, δεν είναι πλέον προ, αλλά εντός των τειχών. Οτι, όσο οι λαλίστατοι ηγήτορες του λεγόμενου αναπτυγμένου κόσμου «ανησυχούν», στις δηλώσεις τους, με τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις που γίνονται - για να τις ξεχάσουν από την επομένη - τόσο η πανούκλα της σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανήλικων παιδιών (κοριτσιών και αγοριών) εξαπλώνεται, χωρίς να κάνει φυλετικές διακρίσεις, όπως αποδεικνύουν επίσης τα προσφερόμενα στοιχεία.

Εξαπλώνεται μαζί με όλες τις πληγές ενός συστήματος, για το οποίο τα πάντα είναι εμπόρευμα, ακόμα και το παιδί, που πριν ακόμα αφήσει τα παιχνίδια του παραδίνεται στις πιο βρώμικες ορέξεις ανθρωποειδών! Αρκεί ένα μόνο στοιχείο από αυτά που διαβάσαμε χτες για να προβληματίσει αν αυτός ο κόσμος αξίζει πραγματικά να ζούμε, χωρίς να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τον αναποδογυρίσουμε: Οκτακόσιες χιλιάδες Κεντροευρωπαίοι επισκέπτονται κάθε χρόνο για σεξοτουρισμό την Ταϊλάνδη, όπου ισάριθμος υπολογίζεται ο αριθμός των παιδιών που εκδίδονται!

Θέλει «ομογενοποίηση της πολιτικής»

«Αν η Αθήνα δε μετατραπεί σε μητροπολιτική βάση, δεν πρόκειται να λύσει τα προβλήματά της», δήλωσε τις προάλλες ο δήμαρχος Αθηναίων, Δ. Αβραμόπουλος. Κι εμείς αναρωτιόμασταν, τι φταίει και έξι χρόνια τώρα που είναι δήμαρχος, τα προβλήματα της πόλης παραμένουν άλυτα και πολλαπλασιάζονται...

Ο δήμαρχος ονειρεύεται την «ομογενοποίηση της πολιτικής όλων των δήμων που αποτελούν το Λεκανοπέδιο», μέσα από τη μητροπολιτική Αυτοδιοίκηση. Μια τέτοια προοπτική, όμως, μάλλον τα προβλήματα των υποστηρικτών της κυρίαρχης πολιτικής από τις εναντίον τους φωνές επιχειρεί να λύσει (με την περιθωριοποίησή τους), παρά της πόλης και των δημοτών της. Εκτός και ο δήμαρχος θεωρεί ως «προβλήματα» της πόλης αυτές ακριβώς τις φωνές...

«Το Βήμα» και η «καραμέλα» της ΟΝΕ

«Το Βήμα» ανήκει μεταξύ των εφημερίδων που αρέσκονταν να «πιπιλάνε» την «καραμέλα» ότι οι μεγάλοι κερδισμένοι από την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, θα ήταν οι εργαζόμενοι και τα πλατιά λαϊκά στρώματα. Να, όμως, που τώρα «το Βήμα» και όλοι εκείνοι που στην προ-ΟΝΕ εποχή υποστήριζαν πως η λιτότητα για τους εργαζόμενους «είναι μονόδρομος», για να έρθουν καλύτερες μέρες για το λαό, ομολογούν πως και στη μετα-ΟΝΕ εποχή ο μεγάλος κερδισμένος θα είναι το μεγάλο κεφάλαιο.

Του λόγου το αληθές, επιβεβαιώνει χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα», με τον τίτλο «οι τράπεζες θα "τρώνε τόκους"...», που, μεταξύ άλλων, μας πληροφορεί ότι από τις 20 Ιούνη, που «κλειδώνει» η ισοτιμία της δραχμής απέναντι στο ΕΥΡΩ, καταργούνται και οι δεσμευμένες καταθέσεις ύψους 2,8 τρισεκατομμυρίων δραχμών των εμπορικών τραπεζών στην Τράπεζα της Ελλάδας. Αυτό σημαίνει ότι οι εμπορικές τράπεζες θα εισπράττουν στο εξής επιτόκιο 5,5% για ομόλογα, ύψους 2,8 τρισ. δραχμών, που θα παραλάβουν σε αντιστάθμισμα των δεσμευμένων άτοκων καταθέσεών τους στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Με τη ρύθμιση αυτή, οι τραπεζίτες θα μοιράζονται μεταξύ τους επιπλέον τόκους, ύψους 154 δισ. δραχμών το χρόνο! Οσο για τους εργαζόμενους, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί απέναντι στο Διευθυντήριο των Βρυξελλών (όπως μας πληροφορούν και οι διάφορες εκθέσεις της Κομισιόν) να συνεχίσει και στη μετα-ΟΝΕ εποχή την εφαρμογή εισοδηματικών πολιτικών λιτότητας, γιατί αυτό επιβάλλει η διατηρησιμότητα και η ανταγωνιστικότητα!

Είδες η ΟΝΕ;

«Ολυμπιακές» απαγορεύσεις

Μόνο «Κόκα - Κόλα» και φαγητό από τα «Μακ Ντόναλντς» θα επιτρέπεται να πίνουν και να τρώνε οι θεατές των Ολυμπιακών Αγώνων του 2000 στο Σίδνεϊ! Την πρωτοφανή αυτή πρόταση επεξεργάζεται η Οργανωτική Επιτροπή των Αγώνων του Σίδνεϊ και, προφανώς, προκύπτει από τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις εμπορικές συμφωνίες που έχει συνάψει η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, με τις δύο μεγάλες πολυεθνικές - χορηγούς των Ολυμπιακών Αγώνων.

Είναι γνωστό πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν μετατραπεί από τους «Αθανάτους» της Λωζάνης και το μεγάλο κεφάλαιο σε μια τεράστια επιχείρηση, με κολοσσιαία κέρδη για τις πολυεθνικές. Ετσι, η ΔΟΕ και οι χορηγοί της δε διστάζουν ακόμα και να επιβάλουν σε εκατομμύρια ανθρώπους που θα παρακολουθήσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, το φαγητό που θα φάνε και το αναψυκτικό που θα πιουν. (Μήπως οι πολυεθνικές - χορηγοί της ΔΟΕ που παράγουν αθλητικά είδη, επιβάλλουν να νικούν οι αθλητές που ντύνουν οι ίδιες...;).

Την ίδια στιγμή μιλούν για «Ολυμπιακές ιδέες» και «ιδεώδη», δίνοντας ρεσιτάλ υποκρισίας. Αλλωστε, γι' αυτές τις «ιδέες» οι λαοί έχουν κληθεί πολλές φορές να πληρώσουν δυσβάσταχτους «Ολυμπιακούς φόρους». Γιατί οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι κομμένοι και ραμμένοι στα μέτρα των πολυεθνικών.

Αγχώδεις... καταστάσεις

Γρηγοριάδης Κώστας

ΤΟ ΑΓΧΟΣ που έχει κυριαρχήσει σε μια μερίδα στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, σχετικά με το... ιδεολογικό στίγμα της παράταξής τους, είναι μάλλον ανεξήγητο. Φοβούνται μήπως γίνουν, λέει, κόμμα του μεσαίου χώρου και δεν είναι πια δεξιοί!

Δηλαδή, άντε και τα έκανε τα συνέδριά του ο Καραμανλής, άντε και τη βάφτισε κεντρώο κόμμα τη Νέα Δημοκρατία. Τι πρόκειται να αλλάξει επί της ουσίας;

Ας κοιτάξουν λίγο και προς το ΠΑΣΟΚ που «αυτοβαφτίστηκε»... κεντροαριστερά. Τι έγινε; Αλλαξε τίποτε;

Αλλωστε, απ' ό,τι φαίνεται, η σημερινή ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης δε λέει και «όχι» στην ύπαρξη εσωκομματικών τάσεων, αρκεί να μην το παρακάνουν. Οπότε μπορεί ο Ανδρεουλάκος και όσοι τον υποστηρίζουν να φτιάξουν... τη δική τους παρέα.

ΟΣΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ότι η συνάντηση Μπίστη - Σκανδαλίδη έχει σχέση με τις εξελίξεις που ακολούθησαν στον Συνασπισμό και τη στάση των λεγόμενων «εκσυγχρονιστών» είναι στην καλύτερη περίπτωση καχύποπτοι και κακεντρεχείς.

Είναι δυνατόν να πιστεύουν, δηλαδή, ότι έγινε κάποιου είδους πολιτική συναλλαγή; Είναι δυνατόν στελέχη του ΣΥΝ να προσβλέπουν σε θώκους στο ΠΑΣΟΚ ή σε συνεργασίες συμφέροντος; Οχι βέβαια, οι άνθρωποι για τον εκσυγχρονισμό της κοινωνίας προσπαθούν!

Τώρα βεβαίως από κάποια πιο υπεύθυνη θέση, σε έναν μεγάλο κυβερνητικό σχηματισμό, είναι βέβαιο ότι μπορούν να... προσπαθήσουν περισσότερο, με μεγαλύτερη όρεξη και μεράκι. Γι' αυτό το κάνουν.

ΣΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ 10λεπτο θα υπολογίζεται πλέον το κλείσιμο των μετοχών στη Σοφοκλέους με τη σχετική απόφαση του Παπαντωνίου, που θέλει να μας πείσει ότι θα βάλει τάξη στο χάος του Χρηματιστηρίου.

Σίγουρα είναι σημαντική αλλαγή αυτή. Διότι ένας δυστυχής και αφελής μικροεπενδυτής μέχρι σήμερα χρειαζόταν... μισή ώρα για να τον καταστρέψουν. Τώρα είναι υπόθεση ενός 10λεπτου. Αν μη τι άλλο, η Σοφοκλέους αποκτά περισσότερα στοιχεία... θρίλερ.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Είναι πρόκληση

Το πρόσφατο βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου, που απαλλάσσει τους αστυνομικούς από κάθε κατηγορία για τον τραγικό θάνατο που βρήκε η Αμαλία Γκινάκη, κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης, πριν από δυο χρόνια, μέσα στο σπίτι της στην οδό Νιόβης, αποτελεί πρόκληση. Πρόκληση, γιατί μπροστά στην «τιμή» και την «υπόληψη» ενός ολόκληρου μηχανισμού εξουσίας, όπως η Αστυνομία, η ζωή του ανθρώπου είτε δεν έχει καμιά αξία, είτε μπαίνει στη ζυγαριά των σκοπιμοτήτων. Κι όποιον πάρει ο χάρος... Ισως για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ να μην ήταν «κεραυνός εν αιθρία». Αλλά και όσοι γνωρίζουν και κατανοούν το ρόλο και το χαρακτήρα της Ελληνικής Αστυνομίας δεν έχουν αυταπάτες για τις αποφάσεις της Ελληνικής Δικαιοσύνης.

Σ'αυτό το συμπέρασμα οδηγείται κανείς, διαβάζοντας πίσω από τις γραμμές το συγκεκριμένο βούλευμα. Βέβαια, το βούλευμα δεν προκάλεσε τώρα μεγάλο θόρυβο και αν συγκρίνει κανείς τα όσα είχαν λεχτεί τότε για το φιάσκο της Αστυνομίας με αυτά που λέγονται τώρα, θα διερωτηθεί πώς είναι δυνατόν να ξεχνιέται τόσο εύκολα ένα τόσο σοβαρό θέμα, κυρίως από τα πάντα λαλίστατα τηλεοπτικά και μη μέσα μαζικής ενημέρωσης. Υπάρχει φυσικά - και πώς να μην υπήρχε άλλωστε - η κραυγή αγωνίας της οικογένειας Γκινάκη, η οποία με προσφυγές στη Δικαιοσύνη θα επιμείνει στην τιμωρία των υπαιτίων. Αλλά το βούλευμα ξεπερνά κατά πολύ τη δικαίωση απλά και μόνο αυτής της οικογένειας, αφού αφορά στη δράση ενός κρατικού μηχανισμού πάνω στην κοινωνία που φαίνεται πως δε λογαριάζει ζωές...

Το ΚΚΕ, με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ, από την πρώτη στιγμή, μόλις έγινε γνωστό το περιεχόμενο του βουλεύματος, εξέφρασε τον προβληματισμό του και καυτηρίασε την πολιτική που οδηγεί σε ανάλογες τραγωδίες. Οι ευθύνες δε βαρύνουν μόνο τους πρωταγωνιστές της αστυνομικής επιχείρησης, στο βαθμό που και οι ίδιοι ομολογούν ότι διέπραξαν τραγικά λάθη, αλλά και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και την ίδια την κυβέρνηση για τον προσανατολισμό που δίνει στην Ελληνική Αστυνομία. Οταν βασικός στόχος όλων των κυβερνήσεων μετά τη μεταπολίτευση, ήταν και είναι η ενίσχυση του κατασταλτικού ρόλου της Αστυνομίας και η εγρήγορση των μηχανισμών ασφαλείας, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του λαϊκού κινήματος, τότε είναι φυσικό, να υπάρχουν ανεπάρκειες και ανικανότητα αντιμετώπισης του εγκλήματος, με κόστος ακόμη και ανθρώπινες ζωές.

Ηαπόφαση αθώωσης των υπευθύνων είναι κακό προηγούμενο, ιδιαίτερα για όσους θεωρούν τη ζωή του πολίτη θέμα δευτερεύουσας σημασίας, και υπονομεύει την όποια προσπάθεια και αποτελεσματικότητα για χιλιάδες αστυνομικούς που θέλουν να έχει η ΕΛ.ΑΣ. στην αντιμετώπιση του εγκλήματος. Η σκοτεινή αυτή υπόθεση δεν μπορεί να κλείσει με το παρόν βούλευμα. Πρέπει να διαλευκανθούν όλες οι πλευρές της και να καταλογιστούν οι τεράστιες ευθύνες που απορρέουν και που βεβαίως δεν περιορίζονται στην αστυνομική ηγεσία.

Βεβαίως, ίσως είναι αυταπάτη να νομίζει κανείς ότι σε ένα αστικό πολιτικό κοινωνικό σύστημα μπορεί να αντιμετωπιστούν ικανοποιητικά ζητήματα εγκληματικότητας, ή ακόμη και να διαλευκανθούν πλήρως τέτοιες υποθέσεις, αλλά είναι θέμα πολιτικής ευθύνης της εκάστοτε κυβέρνησης. Οπως και η αλλαγή του χαρακτήρα και του ρόλου τέτοιων μηχανισμών. Αλλά είναι και υπόθεση του λαού και της δράσης του η εναντίωση σ' αυτή την πολιτική που θρέφει και αναπαράγει τέτοια φαινόμενα.


Μανώλης ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ

Οταν η Κομισιόν «υπογράφει» σύμβαση...

Γρηγοριάδης Κώστας

Επειδή συνεχίζεται η τριμερής συμπαιγνία γύρω από την υπόθεση της κατάληξης της νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, η οποία -τυπικά- βρίσκεται ακόμα στο στάδιο των διαπραγματεύσεων, αναφερόμαστε ξανά και πιο αναλυτικά από αυτή τη στήλη στην πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν και στην ειδική μνεία που κάνει για το θέμα αυτό. Σύμφωνα, λοιπόν, με την Κομισιόν, η προηγούμενη διετής ΕΓΣΣΕ(1998-1999) «οδήγησε σε επιβράδυνση των ονομαστικών αμοιβών των μισθωτών και του κόστους εργασίας», «ενώ μια νέα διετής συλλογική σύμβαση θα συνέβαλε στη συγκράτηση του κόστους εργασίας. Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να προωθήσει μια τέτοια ρύθμιση»!

Η υπόμνηση της Κομισιόν αφιερώνεται εξαιρετικά στον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, ο οποίος εμφανίστηκε προχτές «αγριεμένος» για τη στάση -λέει- των εργοδοτικών οργανώσεων κατά τη διάρκεια της τελευταίας διαπραγματευτικής συνάντησης, εμφανιζόμενος να μην ξέρει τίποτα για το... φόνο.

Ποια είναι η Σαλώμη..;

Τελικά με τίνος προτροπή και απαίτηση «αποκεφαλίστηκε» ο Γιώργος Καρατζαφέρης; Του Αρη Σπηλιωτόπουλου ή της νέας τάξης πραγμάτων και των Αμερικανών..; Με άλλα λόγια, ποιος είναι τελικά η Σαλώμη; Γιατί, ομολογουμένως, μας μπέρδεψε προχτές το βράδυ με αυτά που έλεγε στην εκπομπή του στο κανάλι του για τον ξένο παράγοντα και την ανάμειξη στην υπόθεσή του...

-Πώς το είπε χτες ο Αρης Σπηλιωτόπουλος; Οτι η σύσκεψη των τομεαρχών της ΝΔ δεν ασχολήθηκε με την υπόθεση Καρατζαφέρη, αλλά μόνο με θέματα ουσίας;

Ε, γιατί να ασχοληθεί, σιγά το θέμα ουσίας...

Οι «προστάτες» της δημοκρατίας

Γνωρίζετε ποιος απειλεί τη δημοκρατία, την ασφάλεια και την ειρήνη των Βαλκανίων; Το ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί; Μα τι λέτε τώρα... Μας συγχωρείτε, αλλά αντιστρέφετε πλήρως την πραγματικότητα. Το ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί έκαναν πέρυσι το βρόμικο πόλεμο του Κοσσυφοπεδίου; Οχι, βέβαια... Το ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί έχουν σήμερα στρατιωτικές δυνάμεις σ' ένα σωρό βαλκανικές χώρες και διεξάγουν στρατιωτικές ασκήσεις, ώστε να ασκούν πιέσεις και να διατηρούν το ετοιμοπόλεμο των δυνάμεών τους; Οχι, βέβαια... Το ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί έχουν μετατρέψει ουσιαστικά μια σειρά βαλκανικές χώρες (την ΠΔΓΜ, την Αλβανία, τη Βοσνία, το Κοσσυφοπέδιο, κλπ.) σε προτεκτοράτα, κάνοντας τα σύνορα ν' αλλάζουν κάθε εξάμηνο; Οχι, βέβαια... Ποιος τα κάνει όλ' αυτά; Μα ποιος άλλος, ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Αυτός είναι ο μεγάλος κίνδυνος και απειλή.

Μην παραξενεύεστε... Κάπως έτσι λειτουργεί το μυαλό του κ. Σολάνα, ο οποίος - σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο - υπογράμμισε με ιδιαίτερη έμφαση την εκτίμηση αυτή, στην πρόσφατη άτυπη σύνοδο των ΥΠΕΞ της Κοινότητας στις Αζόρες. Και δε στάθηκε μόνο στην εκτίμηση, αλλά τόνισε και την ανάγκη να γίνουν πολύ περισσότερα, για την ενίσχυση των αντιπάλων του και την ανατροπή του.

Αντε, να δούμε τι άλλο θα κάνουν ακόμη, για να... υπερασπιστούν τη δημοκρατία και την ειρήνη στην πολύπαθη περιοχή μας.

Το ιστορικόν της ρήσης...

Επειδή η ρήση Καραμανλή για τον Καρατζαφέρη: «έθεσε εαυτόν εκτός κόμματος» θυμίζει μεν σε πολλούς ανάλογη ρήση του Α. Παπανδρέου, αλλά λίγοι θυμούνται πότε ακριβώς και για ποιους είχε ειπωθεί, το σημειώνουμε έτσι, για την Ιστορία. Κατά τον Α. Παπανδρέου «έθεσαν εαυτούς εκτός κινήματος» εκείνα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στη ΓΣΕΕ, που το 1985 είχαν εναντιωθεί στις δυο, απανωτές, πράξεις νομοθετικού περιεχομένου της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για το πάγωμα μισθών και ημερομισθίων και είχαν ψηφίσει μαζί με τις άλλες παρατάξεις την αγωνιστική αντίδραση της Συνομοσπονδίας.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Στο δρόμο του Λαμπράκη

Στις 23 Απρίλη του 1963 ο Γρ. Λαμπράκης, με κίνδυνο της ζωής του, ξεκινούσε την πρώτη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, χωρίς ποτέ να φτάσει στον προορισμό του. Ο πρώτος ειρηνοδρόμος συνελήφθη στη διάρκεια της πορείας, αφού αυτή είχε απαγορευτεί από την κυβέρνηση ΕΡΕ και ένα μήνα μετά δολοφονήθηκε. Τα ιδανικά του μάρτυρα Γρ. Λαμπράκη, το πνεύμα εκείνης της ανολοκλήρωτης πρώτης Μαραθώνιας μεταλαμπαδεύτηκαν στους φιλειρηνιστές και παραμένουν ζωντανά και επίκαιρα ως σήμερα. Τριάντα εφτά χρόνια μετά, για πολλοστή φορά, οι ειρηνοδρόμοι πορεύονται στα βήματα του Λαμπράκη και προς τιμήν του, την Κυριακή, 14 του Μάη.

Ηφετινή Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης επιβάλλεται να είναι μαζικότερη από ποτέ, μιας και το υπέρτατο αγαθό της ειρήνης διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο από ποτέ. «Ο 21ος αιώνας αρχίζει με τις χειρότερες για το μέλλον της ανθρωπότητας προϋποθέσεις», τόνιζε την Τετάρτη ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, Ε. Μαχαίρας, μιλώντας στο Παγκόσμιο Συνέδριο Κινημάτων Ειρήνης, που διεξάγεται στη χώρα μας. Μια διαπίστωση που επιβεβαιώθηκε αρκετές φορές από τις μαρτυρίες άλλων συνέδρων. Μια απλή κατάθεση των εμπειριών τους αρκούσε για να αποκαλύψει τη βαρβαρότητα της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων, αλλά και να αναδείξει την αναγκαιότητα του συντονισμού της δράσης και της πάλης των φιλειρηνικών κινημάτων σε αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση. Και είναι αυτό το στοιχείο που προσδίδει στο Συνέδριο εξαιρετική σημασία και σπουδαιότητα, πολύ δε περισσότερο, αν συνοδευτεί με αποφάσεις και ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών σε αυτή την κατεύθυνση.

Ηλήξη των εργασιών του συνεδρίου και η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης που συμπίπτουν, επιβάλλεται να σηματοδοτήσουν και την ένταση της αντιιμπεριαλιστικής πάλης του ελληνικού φιλειρηνικού κινήματος, τη μεγαλύτερη συσπείρωση του λαού γύρω από την ΕΕΔΥΕ και συμμετοχή του στους από δω και πέρα αγώνες. Αγώνες για την αποτροπή των επιθετικών πολεμικών σχεδίων του ΝΑΤΟ. Ενάντια στη σχεδιαζόμενη νέα διχοτόμηση της Γιουγκοσλαβίας. Ενάντια σε μια κυβέρνηση που πρωταγωνιστεί στα πολεμοκάπηλα σχέδια, που δένει τη χώρα πιο σφιχτά στο ΝΑΤΟικό άρμα, που εκχωρεί κυριαρχικά δικαιώματα, που ενταφιάζει το Κυπριακό και αναγνωρίζει τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο, το οποίο θέτει υπό ΝΑΤΟική κυριαρχία. Ενάντια στην παγκοσμιοποιημένη φρικαλεότητα.

Απαιτείται η μέγιστη δυνατή εγρήγορση και επαγρύπνηση, επιβάλλεται ο Μάης - που έχει ανακηρυχτεί μήνας αντιιμπεριαλιστικής δράσης από την ΕΕΔΥΕ - να μείνει αξέχαστος στους φορείς του πολέμου, πόσο μάλλον που στη χώρα «ξεδιπλώνεται» από τις 20 του Μάη ως τις 10 Ιούνη η μεγαλύτερη ΝΑΤΟική άσκηση που έχει διεξαχθεί επί ελληνικού εδάφους. Αυτή η «ΝΑΤΟική πρόκληση πρέπει να συναντήσει τη μαζική αντίδραση των εργαζομένων, κάθε καλοπροαίρετου ανθρώπου, που αγωνιά για το μέλλον του τόπου και των παιδιών του», όπως πολύ σωστά τονίζει το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

Ολοι αυτοί, λοιπόν, που αγωνιούν δεν έχουν άλλη επιλογή από το να αποκηρύξουν όσους και ό,τι τους καλεί σε υποταγή και μοιρολατρία, από το να επιλέξουν το δρόμο της αντίστασης και της ανατροπής. Και τέτοιος δρόμος είναι και αυτός που συνδέει τον Τύμβο του Μαραθώνα με την πλατεία Συντάγματος. Ας τον πορευτούμε όλοι μαζί την Κυριακή, ας πορευτούμε στα βήματα του μάρτυρα της ειρήνης Γρ. Λαμπράκη, για την ειρήνη.

«Νταϊνάμικ Μιξ»

Εξω οι Ράμπο

απ' τη γη μας

και οι δούλοι

οι ταγοί μας,

έξω οι μαύροι

δολοφόνοι,

ο λαός αυτό

αξιώνει!

*

Εξω οι Ράμπο

απ' τη χώρα,

έξω οι γκάγκστερς,

η «καμόρα»,

έξω μ' όλα

τα κανόνια

και με όσους

έχουν πιόνια!

*

Εξω οι Ράμπο οι φονιάδες

και οι ντόπιοι μας

ραγιάδες,

έξω οι μπάτσοι

του πλανήτη,

πριν μας βάλουν

δυναμίτη!


Ο Οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ