Παρασκευή 9 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Προφητικό ... σχόλιο

«Μα, είναι δυνατόν η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ (σ.σ. αναφέρεται στη διαβόητη έκθεση περί τρομοκρατίας) να ήταν σκόπιμα αυστηρή, επειδή οι Αμερικανοί πιέζουν την Ελλάδα να αναθέσει σε δικές τους εταιρίες και υπηρεσίες την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004; Είναι, μου είπαν, και δεν είχα κανένα λόγο να απορρίψω τα στοιχεία τους.

Είμαι περίεργος, αν μετά τις "ρουκέτες" του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ακολουθήσει πραγματική ρουκέτα της "17 Ν"...».

Το παραπάνω σχόλιο δημοσιεύτηκε στη στήλη, μόλις 12 μέρες πριν και συγκεκριμένα στις 27 Μάη. Στο μόνο, που έπεσε έξω, ήταν στο όπλο, που χρησιμοποίησαν οι «τρομοκράτες». Τελικά, δεν ήταν ρουκέτα, αλλά 45άρι περίστροφο... Και δεν ήταν δικό μας σχόλιο, για να ισχυριστεί κάποιος ότι εμείς συνωμοσίες του ιμπεριαλισμού βλέπουμε συνήθως... Οχι. Το σχόλιο το είχαμε αναδημοσιεύσει από την εφημερίδα «Σύγχρονη Αστυνομία» της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής.

Η μεγάλη ευκαιρία του ΣΥΝ...

«Στο πλευρό της Ιεραρχίας ο "Ριζοσπάστης"» τιτλοφορεί η χτεσινή «Αυγή», από την πρώτη της, μάλιστα, σελίδα, το ρεπορτάζ για τη στάση του ΚΚΕ, έναντι της διαμάχης κυβέρνησης - Εκκλησίας και, βέβαια, βλέπει - εκτός του παραπάνω - και «σαφές και έντονο δείγμα της μετάλλαξης στην οποία οδηγεί το ΚΚΕ η ηγετική ομάδα» και άλλα παρόμοια.

Οι αναγνώστες, βέβαια, του «Ριζοσπάστη» γνωρίζουν από πρώτο χέρι, ότι τόσο αυτός όσο και το ΚΚΕ κατήγγειλαν από την πρώτη στιγμή την τεχνητή καλλιέργεια της έντασης και του αποπροσανατολισμού, αναδείχνοντας τόσο τις ευθύνες της κυβέρνησης όσο και της ηγεσίας της Εκκλησίας. Γιατί, λοιπόν, η «Αυγή» διαστρεβλώνει κατάφωρα την πραγματικότητα; Οσο και αν σκεφθήκαμε, δεν μπορέσαμε να βρούμε άλλη εξήγηση - πέρα από τη μόνιμη αντι-ΚΚΕ εμπάθειά τους - από μια προσπάθεια καμουφλάζ και δικαιολόγησης της δικής τους στάσης, η οποία συμβάλλει τα μέγιστα στην επιχείρηση τεχνητής έντασης, στο πλάι της κυβέρνησης.

Εχουμε μόνο μια απορία: Στ' αλήθεια πιστεύουν, πως το πρώτιστο πρόβλημα - έστω του αστικού εκσυγχρονισμού - της χώρας, βρίσκεται στην αναγραφή ή όχι του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες; 'Η, θεωρούν πως βρήκαν τη μεγάλη ευκαιρία της πραγμάτωσης της δικής τους... ταυτότητας;

Τελειώνουν τα ψέματα...

Εχουν απόλυτο δίκιο όλοι όσοι σε ιστορίες σαν τη χτεσινή δολοφονία δεν πιστεύουν σε συμπτώσεις. Χτες το πρωί με έναν αυτόματο τρόπο το λαϊκό αισθητήριο έβγαλε διάγνωση: «προβοκάτσια, τον έφαγαν οι Αμερικάνοι». Ηταν πάρα πολλές και εξαιρετικά προκλητικές οι συμπτώσεις για να είναι συμπτώσεις.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης εμφανίστηκε κάτασπρος στις κάμερες. Εχει απόλυτη επίγνωση ότι τα ψέματα τέλειωσαν. Σαν καλό παιδί πρέπει να εκτελέσει μέχρι τέλους τις εντολές. Αστυνομικοί κύκλοι μήνες πριν εκτιμούσαν ότι γύρω στο Μάη θα εμφανιζόταν ένα τρομοκρατικό χτύπημα. Ισχυρίζονταν πως είναι συνήθεια των τρομοκρατών να χτυπούν τέτοια εποχή. Γνωστό όμως είναι ότι μέσα στον Ιούνη αναγκαστικά τελείωναν τα περιθώρια για την υπογραφή της αντιτρομοκρατικής συμφωνίας, που αξιώνουν οι Αμερικανοί.

Για τη μη υπογραφή μέχρι τώρα της συμφωνίας προβάλλονται διάφοροι ισχυρισμοί γύρω από τη διαδικασία. Το δεδομένο, όμως, είναι πως δεν υπάρχει διαφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με το περιεχόμενο της συμφωνίας κι αυτό είναι το κύριο. Η πραγματική αιτία της καθυστέρησης πρέπει να αναζητηθεί στους συσχετισμούς δύναμης στο εσωτερικό της χώρας. Η κυβέρνηση γνωρίζει πως ο ελληνικός λαός δεν είναι ακόμα έτοιμος να αποδεχτεί τα περίφημα πέντε σημεία για την πάταξη της τρομοκρατίας που ζητούν οι Αμερικανοί και τα οποία εμφανίστηκαν στον ελληνικό Τύπο ως πρόταση του αρμόδιου εισαγγελέα. Πρόκειται για τις αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο που καθιστούν τους πάντες ένοχους κατ' αρχήν μέχρι να αποδείξουν ότι δεν είναι ελέφαντες. Οι πληροφορίες χτες έλεγαν πως μετά και τη δολοφονία του Βρετανού το κλίμα ευνοεί για την ταχύτατη προώθηση των σχετικών νομοθετικών αλλαγών.

Ημέχρι τώρα καθυστέρηση θεωρείται απαράδεκτη από τους Αμερικανούς. Εχουν κάνει ό,τι περνά από το χέρι τους για να ισχυροποιήσουν την κυβέρνηση Σημίτη και αδυνατούν να κατανοήσουν πως εμφανίζεται ακόμα αδύναμη να τα βάλει με τον εσωτερικό εχθρό. Γεγονός που τους εμποδίζει να επιταχύνουν τις διαδικασίες εφαρμογής των σχεδίων τους στην ευρύτερη περιοχή. Ορισμένοι λένε πως η πίεση των ΗΠΑ είναι αδικαιολόγητη, αφού ήδη εδώ λειτουργεί γραφείο του FBI και έχει υπογραφεί η συμφωνία δικαστικής συνεργασίας. Κι όμως οι Αμερικανοί έχουν κάνει καθαρό πως όλα αυτά είναι προκαταρκτικά. Οι ίδιοι είναι που κάνουν καθαρό πως δε θεωρούν εχθρό κάποιον με ένα 45άρι. Πόσο μάλλον αν αυτός είναι και υπάλληλός τους. Εχθρό θεωρούν το λαό που αντιστέκεται. Εκεί υπάρχει... καθυστέρηση.

Ολα δείχνουν πως η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να πιει εδώ και τώρα το πικρό ποτήρι. Το ένα μετά το άλλο τα πολιτικά και κύρια τα στρατιωτικά μέτρα που παίρνονται στην περιοχή δηλώνουν ανοιχτά πως έρχονται μεγάλες φουρτούνες. Ισως οι 78 μέρες του βομβαρδισμού της Γιουγκοσλαβίας να αποδειχτούν μικρό πείραμα μπροστά σ' ό,τι ακολουθεί. Ειδικά η Ελλάδα βρίσκεται στο μόνιμο στόχαστρο του ιμπεριαλισμού. Οχι γιατί η κυβέρνησή της δεν είναι αρκούντως υποταγμένη. Αλλά γιατί διαθέτει ισχυρές αντιιμπεριαλιστικές παραδόσεις και διαθέσεις ο λαός της. Αυτός ο ίδιος λαός που εμφανίζεται να ανέχεται την κυρίαρχη πολιτική, έχει κάνει ταυτόχρονα καθαρό πως δεν είναι καθόλου διατεθειμένος να γίνει και κρέας για τα κανόνια. Μ' ένα καταπληκτικό ένστικτο ταύτισε την άσκηση «DYNAMIC MIX» με άσκηση εισβολής σε άλλη χώρα. Με το ίδιο ένστικτο που φώναζε πέρσι «ήρθαν οι φονιάδες στη γειτονιά μας» είναι έτοιμος να διαδηλώσει ξανά «εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ - Γερμανία».

Αυτό συνιστά πρόβλημα για τον ιμπεριαλισμό. Αυτό, όμως, είναι και το καλύτερο όπλο για τη λαϊκή αντίσταση.


Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ

Το κίνητρο και ο ένοχος

Γρηγοριάδης Κώστας

Νέο «τρομοκρατικό» χτύπημα χτες και οι πάντες - είτε το παραδέχονται δημόσια είτε όχι - κάνουν τις εξής διαπιστώσεις: Πρώτον, τόσο η συγκεκριμένη δολοφονική και προβοκατόρικη ενέργεια, όσο και οι προηγούμενες, εξυπηρετούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις απαιτήσεις και τις επιδιώξεις των ΗΠΑ και του ιμπεριαλισμού και, δεύτερον, γίνονται πάντα στην κατάλληλη, για τα αμερικανικά σχέδια, χρονική στιγμή.

Ελάχιστοι, όμως, προχωρούν παρακάτω. Ελάχιστοι κάνουν, έστω και νύξη, ότι οι διαπιστώσεις αυτές δείχνουν - σε μεγάλο βαθμό, τουλάχιστον - και την πηγή του προβλήματος. Γιατί, άραγε; Δεν ισχύει και στην περίπτωση αυτή, ο αστυνομικός κανόνας, ότι το κίνητρο δείχνει συνήθως τον ένοχο;

«Εδεσε» η υπόθεση

«Νομίζω ότι υπάρχουν άτομα στην ελληνική κυβέρνηση, που γνωρίζουν ορισμένα μέλη της "17 Νοέμβρη"! Δεν έχει γίνει τίποτε». Ποιος τα λέει αυτά; Ο κ. Τζέιμς Γούλσεϊ, πρώην αρχηγός της ΣΙΑ (στη διετία 1993 - '95), πρώην υφυπουργός Ναυτικών των ΗΠΑ, πρώην επιτελικός υπάλληλος στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας, κλπ., κλπ., σε συνέντευξή του στο χτεσινό «Ποντίκι». Οταν μάλιστα, ο δημοσιογράφος του επισημαίνει τη σοβαρότητα της κατηγορίας και ζητά να γίνει περισσότερο σαφής, ο κ. Γούλσεϊ σημειώνει: «Δε συμφωνώ με τη χρήση της λέξης "επακριβώς". Αλλά πιστεύω ότι υπάρχουν άτομα στην ελληνική κυβέρνηση που γνωρίζουν αρκετά για την οργάνωση "17Ν" και αργότερα υπαναχώρησαν...».

Οπως καταλαβαίνετε, οι εκβιασμοί και οι πιέσεις δυναμώνουν, εδώ και καιρό, μέρα με τη μέρα. Τώρα, ήρθε και η χτεσινή εγκληματική ενέργεια, για να «δέσει» ακόμη περισσότερο η υπόθεση...

Αυγή, καρφί και εξουσία

Και καλά η «Αυγή». Γνωστή η εμπάθειά της προς το ΚΚΕ, είναι, άλλωστε, η εφημερίδα της ΚΠΕ του ΣΥΝ. Και καλά και το «Καρφί». Είναι γνωστός εκσυγχρονιστής ο Κακαουνάκης του Μαξίμου και είναι πασίγνωστο πόσο νοιάζεται για τις θέσεις των κομμουνιστών, που δε λένε να εκσυγχρονιστούν με βάση τις νεοτεριστικές τομές του Σημίτη και των υπολοίπων διεθνιστών της παγκοσμιοποιημένης βαρβαρότητας, καθώς και το πόσο πασκίζει να μη χάσουμε την κομμουνιστική ταυτότητά μας...

Η «Εξουσία», όμως; Αλλα γράφει στους υπότιτλους του πρώτου θέματός της, όπου αναγγέλλει αποκάλυψη «Γιατί το ΚΚΕ συμπλέει με την Εκκλησία». Αλλα γράφει στο κυρίως θέμα της πρώτης σελίδας της, όπου λέει ότι «... αριστερά κόμματα όπως το ΚΚΕ τηρούν ίσες αποστάσεις μεταξύ Εκκλησίας και κυβέρνησης», ενώ στη σελίδα 3 πληροφορούμαστε ότι «το ΚΚΕ επηρεασμένο ίσως από την εσωκομματική συζήτηση που έχει ανοίξει σχετικά με τη συμμαχία με πρόσωπα που εκφράζουν ελληνοορθόδοξες απόψεις (Κανέλλη, Ζουράρις) δίνει το δικαίωμα στην Εκκλησία να μετατρέπεται κατά το δοκούν σε θεσμό πολιτικής εξουσίας...», γράφει. Και πάνω που πηγαίναμε να σκεφτούμε ότι για το πόνημα ευθύνεται κάποιος νέος δημοσιογράφος, θυμηθήκαμε ότι διευθυντής της «Εξουσίας» είναι ο Θανάσης Καρτερός και σύμβουλος έκδοσης ο Τριαντάφυλλος Δραβαλιάρης. Λέτε έτσι να εξηγούνται όλα;

Αμερικανάκια...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ η ανάλυση του προέδρου της Επιτροπής του Κογκρέσου των ΗΠΑ για την τρομοκρατία, Π. Μπρέμερ, σχετικά με τη «17 Νοέμβρη». Κυριολεκτικά μείναμε έκθαμβοι. Είναι λέει μια παρέα φοιτητών που δημιουργήθηκε μετά το 1970 στον αντιδικτατορικό αγώνα και τώρα είναι μια παρέα 50ρηδων!

Με βάση την ίδια ανάλυση, είμαστε βέβαιοι, ότι στις ελεύθερες ώρες της, η «17 Ν» αποτελεί και ένα ροκ μουσικό συγκρότημα! Κάτι σαν «Ρόλινγκ Στόουνς» της τρομοκρατίας!!

Ξέραμε ότι οι Αμερικανοί επηρεάζονται γενικά από το... χολιγουντιανό τρόπο σκέψης και γενικώς δε φημίζονται και για την εξυπνάδα τους, αλλά είναι βέβαιο ότι ο εν λόγω πολιτικός το έχει παρακάνει λίγο. Εκτος πια κι αν ετοιμάζεται για καριέρα σεναριογράφου.

Πάντως ακόμα και στα χαζά αμερικανικά σενάρια ενέχεται κίνδυνος. Μην ξεχνάμε ότι ο εν λόγω «αναλυτής» μίλησε για «ριζοσπάστες αριστερούς» και «αντιευρωπαϊστές» κι αυτό κατανοούμε πολύ καλά ποιους πολιτικούς χώρους φωτογραφίζει.

ΣΤΑ ΣΟΒΑΡΑ, τώρα, έτσι που το πάνε οι Αμερικανοί, σε λίγο μην απορήσετε αν μας ζητήσουν να διορίζει στην Ελλάδα τον υπουργό Δημόσιας Τάξης η κυβέρνηση των ΗΠΑ ή το ΝΑΤΟ! Στο κάτω - κάτω εδώ είμαστε ανίκανοι για να παράσχουμε οποιαδήποτε εγγύηση ασφάλειας και γενικώς έχουμε πολλά χρόνια ανεξιχνίαστα πολιτικά εγκλήματα. Αλήθεια μια και το έφερε η κουβέντα, τον Κένεντι ποιοι τον σκότωσαν τελικά;

ΣΕ ΟΠΟΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ και να τον βάλεις αυτόν τον Παπαδόπουλο, όλο εκστρατείες ενάντια στη διαφθορά και την ανικανότητα ξεκινάει. Ε, το ίδιο κάνει και στο υπουργείο Υγείας... Οσο για τα αποτελέσματα; τα είδαμε και στα προηγούμενα υπουργεία του. Πάντως, όπως έχετε παρατηρήσει, αποφεύγει τις πολλές- πολλές επισκέψεις σε νοσοκομειακά ιδρύματα. Φαίνεται ότι έχει άκουσε κι αυτός τις φήμες ότι... πέφτουν σοβάδες και κινδυνεύεις αν κυκλοφορείς σε τέτοια μέρη.


Γρηγοριάδης Κώστας

Τι λέει το ΥΠΕΘΑ;

Το μέρος της ΝΑΤΟικής άσκησης «Dynamic Mix», που αφορούσε τον Κόλπο της Κυπαρισσίας, έχει τελειώσει από μέρες. Οι βαμμένοι με τα «χρώματα του πολέμου» Αμερικανοί και άλλων εθνικοτήτων πεζοναύτες έφυγαν, όπως και τα διάφορα στρατιωτικά οχήματα. Η εικόνα, που άφησαν πίσω τους, όμως, μοιάζει με σεληνιακό τοπίο και σκουπιδότοπο. Αυτό καταγγέλλουν οι κάτοικοι της περιοχής και σημειώνουν, πως τα βαριά στρατιωτικά οχήματα ανέσκαψαν την παραλία, κάθε είδους σκουπίδια υπάρχουν σε πολλά σημεία, ενώ οι διαβεβαιώσεις των αρμοδίων αξιωματικών, ότι θα αποκαθιστούσαν το περιβάλλον και θα διόρθωναν κάθε είδους ζημιά παραμένουν απλώς λόγια και υποσχέσεις...

Τι λέει για όλ' αυτά το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και το ΓΕΕΘΑ; Μήπως περιλαμβάνονται και αυτές οι συνέπειες στις υποχρεώσεις μας έναντι της λυκοσυμμαχίας..;

Οι... σύγχρονες λογικές

Ετσι χτίζεται η... σύγχρονη δημόσια διοίκηση. Ετσι χτίζεται ο νέος... σύγχρονος,... αποδοτικός και... αποτελεσματικός δημόσιος τομέας. Οχι μην ανησυχείτε, δε θα αναφερθούμε στην πληθώρα των πολύμορφων μέτρων, που επιστρατεύει η κυβέρνηση, για να πετύχει δήθεν τα προηγούμενα. Σ' ένα και μόνο θα σταθούμε, όπως αναδείχνεται από το χώρο των Ελληνικών Ταχυδρομείων. Οπως αποφάσισε πρόσφατα η διοίκηση των ΕΛΤΑ, οι γενικοί διευθυντές - πέραν των υψηλότατων μηνιαίων αποδοχών τους - θα πάρουν και μπόνους του ενός εκατομμυρίου δραχμών ο καθένας - για την υπερωριακή τους απασχόληση υποτίθεται - ενώ την ίδια στιγμή οι μισθοί χιλιάδων ταχυδρομικών παραμένουν καθηλωμένοι σε απαράδεκτα επίπεδα, δεν πληρώνονται υπερωρίες, κλπ., κλπ.

Θα πείτε, βέβαια, τι είναι το ένα εκατομμύριο δραχμές, μπροστά στα 10 και 15 εκατομμύρια δραχμές που έπαιρναν, μηνιαίως, μισθό οι διορισμένοι από την κυβέρνηση μάνατζερ της «Ολυμπιακής» και δεν ξέρουμε πόσα θα παίρνουν οι καινούριοι; Ετσι κι αλλιώς, η λογική είναι η ίδια. Τα ποσά μόνον αλλάζουν...

Τα ... δόντια του καπιταλισμού

Associated Press

Η παραπλεύρως φωτογραφία είναι από τη Ρουμανία και συγκεκριμένα από το Βουκουρέστι. Από τις προχτεσινές μαχητικές διαδηλώσεις ενός οργισμένου πλήθους «επενδυτών», οι οποίοι, πιστεύοντας - όχι αβάσιμα, βέβαια - ότι το Εθνικό Ταμείο Επενδύσεων (μια χρηματιστηριακή εταιρία) έχει την κρατική υποστήριξη, τοποθέτησαν σ' αυτό τις οικονομίες τους και τελικά έχασαν 3 τρισεκατομμύρια λέι (γύρω στα 150 εκατομμύρια δραχμές), ενώ άλλα 290 δισεκατομμύρια λέι έχασε το Εθνικό Ταμιευτήριο της Ρουμανίας, ο πρόεδρος του οποίου στήριζε τη χρηματιστηριακή εταιρία.

«Κλέφτες, κλέφτες» φώναζαν οι διαδηλωτές, ενώ αρκετοί - όπως μετέδωσαν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία - έκλαιγαν, περιγράφοντας το μέγεθος της οικονομικής τους καταστροφής. Οι διαδηλώσεις και οι συγκρούσεις με τις ειδικές αστυνομικές δυνάμεις κράτησαν αρκετή ώρα, αλλά τελικά, και παρά τη συνάντηση με συμβούλους του Ρουμάνου πρωθυπουργού, λύση δε βρέθηκε.

Η παλινόρθωση του καπιταλισμού στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες δείχνει όλο και περισσότερο τα δόντια της...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Το ΚΚΕ έχει ταυτότητα

Δεν είναι η πρώτη φορά, που αυτοί ο οποίοι εξ επαγγέλματος χτυπούν το ΚΚΕ, εφαρμόζουν την τακτική του να κατασκευάζουν ένα σκιάχτρο στη θέση του και στη συνέχεια να βάλλουν εναντίον του. Είναι αυτοί οι ίδιοι - μερίδα του Τύπου και επαγγελματίες «κουκουεδολόγοι» - που σήμερα βρήκαν την ευκαιρία, μέσα στον κουρνιαχτό της κάλπικης και αποπροσανατολιστικής αντιπαράθεσης κυβέρνησης - Εκκλησίας για το θέμα της αναγραφής ή μη του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες, να ξαναδοκιμάσουν την προσφιλή και προβοκατόρικη τακτική τους.

«Εφτιαξαν» λοιπόν, στο πεδίο της προπαγάνδας τους, το ΚΚΕ που αυτοί θα ήθελαν και το χτυπάνε. Είναι το ΚΚΕ που κατ' αυτούς «συμπλέει με τον Χριστόδουλο», «κάνει μέτωπο με την Εκκλησία κατά του εκσυγχρονισμού» και άλλα τέτοια φαιδρά. Αποσιωπούν, όμως, συστηματικά τις πραγματικές θέσεις του Κόμματος, γιατί δεν ταιριάζουν στο κατασκεύασμά τους. Και είναι αυτοί οι ίδιοι οι «προοδευτικοί» και οι «εκσυγχρονιστές», που με προκλητική υποκρισία αντιτάσσονται δήθεν στο σκοταδισμό, αλλά «καταπίνουν» ή ακόμα και υπεραμύνονται της Σένγκεν και όλο το σύστημα ελέγχου και ηλεκτρονικής καταγραφής των προσωπικών δεδομένων των πολιτών, προβάλλοντας ως φύλο συκής στη γύμνια τους την αφαίρεση του θρησκεύματος από τις ταυτότητες.

Εκβιάζουν, με όσα προβοκατόρικα κατασκευάζουν κατά του ΚΚΕ, το διαχωρισμό του λαού με βάση τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις. Για να είναι πειστικό αυτό το σκηνικό θέλουν να παγιδεύσουν και το ΚΚΕ. Προκαλούν έτσι τον καθένα να τοποθετηθεί στο ψευτοδίλημμα «με τον Χριστόδουλο ή με τον Σημίτη». Στο σημείο αυτό έρχεται το ΚΚΕ και βάζει τα πράγματα στη θέση τους, δημιουργώντας ρήγμα στο σκηνικό που πάνε να χτίσουν. Κατ' αρχήν η θέση του Κόμματος είναι υπέρ της μη αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες.

Δε μένει εδώ όμως και δίνει στα πράγματα τις σωστές τους διαστάσεις. Αφ' ενός μεν το ζήτημα της μη αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες, στο όνομα της προστασίας των «προσωπικών δεδομένων», είναι μια «τρύπα στο νερό», πρόκειται για μια πολιτική «εκσυγχρονιστική» απάτη, αφού έρχεται η «σκούπα» της Σένγκεν και θα ισοπεδώσει τα πάντα. Αφ' ετέρου το ΚΚΕ ανοίγει το όλο ζήτημα της διαπλοκής Εκκλησίας - Κράτους και ζητά τον πλήρη διαχωρισμό τους, πράγμα που σκόπιμα και οι δύο πλευρές το αποσιωπούν. Κάτω από αυτές τις συνθήκες το ΚΚΕ καλεί το λαό να μην εγκλωβιστεί σε τέτοια ψευτοδιλήμματα που αποπροσανατολίζουν από τα πραγματικά του προβλήματα. Από την άλλη η επίθεση κατά του ΚΚΕ είναι μια κίνηση αντιπερισπασμού αυτών που προωθούν μεθοδικά το διαχωρισμό του λαού με βάση τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις.

Ηένταση που καλλιεργείται δεν αντιστοιχεί στις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος. Το γεγονός αυτό αποκαλύπτει ότι άλλες είναι οι στοχεύσεις, τόσο της κυβέρνησης όσο και της Ιεραρχίας, που ανοίγουν έναν επικίνδυνο δρόμο διχασμού του λαού στα πλαίσια του παιχνιδιού διανομής και οριοθέτησης της εξουσίας που από κοινού νέμονται. Από έναν τέτοιο διαχωρισμό προσδοκούν οφέλη και κυβέρνηση και ιεραρχία. Εχουν ανάγκη από τη δημιουργία κάλπικων διαχωριστικών γραμμών μέσα στο λαό, για να μπορέσει η κάθε πλευρά για δικό της λογαριασμό να διατηρήσει την εξουσία. Ο λαός όμως είναι ανάγκη να μην πέσει σε αυτή την παγίδα, να ξοδευτεί σε μια διαμάχη ξένη προς αυτόν και τα συμφέροντά του.

Αποκαλυπτικές ανησυχίες

Παπαγεωργίου Βασίλης

Βαθιά ανήσυχοι, για ενδεχόμενη νέα κρίση στο χώρο της Γιουγκοσλαβίας στο άμεσο μέλλον, εμφανίστηκαν οι συμμετέχοντες υπουργοί Εξωτερικών στην άτυπη Σύνοδο του Περιφερειακού Συμβουλίου του «Συμφώνου Σταθερότητας», που πραγματοποιήθηκε τις μέρες αυτές στη Θεσσαλονίκη.

Τι σημαίνει αυτό; Δε θέλουμε να είμαστε μάντεις κακών, αλλά κάθε φορά, που γίνονται τέτοιες εκτιμήσεις και, μάλιστα, διοχετεύονται και στα ΜΜΕ, να καταλαβαίνετε ότι έχουν μπει μπροστά νέα σχέδια αποσταθεροποίησης. Σε λίγο, θα δούμε και τις «αφορμές», που θα ανεβάσουν το θερμόμετρο της έντασης και σε κάποια στιγμή, θα χρειαστεί μια νέα ΝΑΤΟική επέμβαση. Τούτη τη φορά, μπορεί να μην είναι «ανθρωπιστικού» χαρακτήρα, αλλά «διάσωσης της δημοκρατίας» στη Γιουγκοσλαβία και «εξασφάλισης» των συνθηκών ...ελεύθερης έκφρασης των Σέρβων. `Η μπορεί να έχει το χαρακτήρα «διάσωσης» του Μαυροβουνίου. Ιδωμεν...

Υ.Γ. Πάρτε υπόψη σας, επίσης, ότι στην άτυπη Σύνοδο μετείχε και ο κ. Σολάνα. Ναι, ο πρώην γγ του ΝΑΤΟ και νυν επίτροπος της ΚΕΠΠΑΑ, που δε γνωρίζει το παραμικρό παράδειγμα εισβολής του ΝΑΤΟ σε ανεξάρτητη χώρα...

Κάνει «μπαμ»!

Τον γαζώσανε

στο στήθος,

όπως κάνουνε

συνήθως

και ποιος «δούλεψε»

την κάννη,

«μπαμ», νομίζω,

ότι κάνει!

*

Πάλι οι δράστες

με κουκούλα,

μα γνωστοί

είναι με βούλα

κι όλ' αυτά

για τρομοκράτες

είναι σκόπιμες

απάτες!

*

Τον σκοτώσαν

πήγε στράφι,

απ' το ίδιο του

σινάφι

κι ερευνούν, λέει,

για ίχνη,

μα ο φόνος

τούς τα δείχνει!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ