Σάββατο 9 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Βαρβαρότητα στη μητρόπολη του καπιταλισμού

Παπαγεωργίου Βασίλης

Περίπου 6 εκατομμύρια Αμερικανοί, περίπου ένας στους 50, κατορθώνουν να επιβιώσουν με εισόδημα μόλις 100 έως 200 δολαρίων και αυτά σε κουπόνια τροφίμων, σύμφωνα με ανάλυση των στατιστικών πολιτειακών στοιχείων που δημοσίευσε η εφημερίδα «New York Times». Κατά 50% έχει αυξηθεί την τελευταία διετία ο αριθμός των ανθρώπων που είναι άνεργοι και δεν έχουν κανενός είδος εισόδημα - επίδομα πρόνοιας, ταμείο ανεργίας, συνταξιοδοτικά πλεονεκτήματα, επίδομα παιδιών ή αναπηρίας.

Τουλάχιστον 7 άνθρωποι έχασαν τις τελευταίες ημέρες τη ζωή τους εξαιτίας του ψύχους που έπληξε και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ένα ψύχος που απείλησε τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων που έχουν ήδη συντριβεί από το βάρος της καπιταλιστικής κρίσης, της μαζικής ανεργίας, της συνεχώς αυξανόμενης φτώχειας. Η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων που ξεψύχησαν από τις χαμηλές θερμοκρασίες ήταν άστεγοι. Ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί καθώς τα καταφύγια αστέγων είναι υπερπλήρη και διώχνουν ανθρώπους, ενώ οι κοινότητες αδυνατούν να παρέχουν ένα ζεστό μέρος στη συνεχώς αυξανόμενη στρατιά των αστέγων.

Ο εφιάλτης του «αμερικανικού ονείρου» γίνεται ακόμη πιο τρομακτικός εάν κανείς αναλογιστεί ότι μεγάλα πολυκαταστήματα και εταιρείες όπως το «H&M» το «Wal Mart» και άλλα, σε πόλεις όπως η Νέα Υόρκη, όπου το ένα τρίτο πλήττεται από τη φτώχεια, καταστρέφουν τα αφόρετα ρούχα που τους περισσεύουν πριν τα πετάξουν στα σκουπίδια, έτσι ώστε να μην τα φορέσει ή τα πουλήσει κανείς, όπως αναφέρουν οι «New York Times». Οι άστεγοι είναι οι πιο κατάλληλοι να επιβεβαιώσουν το γεγονός καθώς ψάχνουν στις πυραμίδες από ρούχα για να βρουν αυτά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και να μπορέσουν να τα φορέσουν ώστε να αντιμετωπίσουν το ψύχος, δίχως κανένα αποτέλεσμα.

Πάντως η εταιρεία «H&M» που εδρεύει στη Σουηδία, στην ηλεκτρονική της σελίδα προβάλλει τη μείωση του μεγέθους των ετικετών ως πρακτική της «H&M», για να εξοικονομηθεί ενέργεια στο πλαίσιο του «κοινωνικού προφίλ» της εταιρείας...

Βιβλία στην πυρά ... για θέρμανση

Σε απόγνωση βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες, χαμηλοσυνταξιούχοι, άνεργοι λόγω του πρωτοφανούς κρύου που πλήττει τη Βρετανία και κυρίως της κρίσης και της ανυπαρξίας κρατικών υποδομών, οι οποίοι καταφεύγουν σε πραγματικά «αλλόκοτους» τρόπους ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την παγωνιά σε συνδυασμό με την αδυναμία τους να πληρώσουν για θέρμανση: Καίνε πολυσέλιδα φτηνά βιβλία για να ζεσταθούν.

Οπως αναφέρουν μέλη φιλανθρωπικής οργάνωσης, στο Swansea, στη Νότια Ουαλία, οι πιο ευάλωτες οικονομικά κοινωνικές ομάδες αναζητούν φτηνά παχιά βιβλία, όπως οι εγκυκλοπαίδειες, καθώς κοστολογούνται φθηνότερα από τον άνθρακα. Ενα βιβλίο 500 γραμμαρίων πωλείται μόλις 5 πένες - υποδιαίρεση της λίρας όπου 100 πένες είναι μία λίρα/στερλίνα - ενώ 20 κιλά άνθρακα κοστολογούνται το λιγότερο 5 λίρες. Λόγος γίνεται για κάρβουνο καθώς σε πολλές περιπτώσεις η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης ή φυσικού αερίου θεωρείται «άπιαστο όνειρο». «Μπορεί να φαίνεται λάθος η καύση βιβλίων, αλλά από τη μία οι συνταξιούχοι ψάχνουν να βρουν τρόπο να ζεσταθούν και από την άλλη εμείς θέλουμε να πουλήσουμε βιβλία που έχουν μείνει απούλητα», θα δηλώσει ένας πωλητής. Ενώ ο Ρουθ Ντάβινσον από την Εθνική Οικιστική Ομοσπονδία θα συμπληρώσει: «Με την κατακόρυφη αύξηση του κόστους της ενέργειας, η θέρμανση των σπιτιών έχει γίνει περισσότερο πολυτέλεια και λιγότερο αναγκαιότητα για πολλούς ανθρώπους - ιδίως τους ηλικιωμένους, τους χαμηλόμισθους και τους ανέργους». Αυτή είναι η κατάντια του βάρβαρου εκμεταλλευτικού συστήματος: Η θέρμανση να γίνεται πολυτέλεια σε μία από τις πιο αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες...

Η ... οικολογική συνείδηση

Στην Πεντέλη θα μεταφυτευθούν την Κυριακή 250 έλατα, που αποτελούσαν το χριστουγεννιάτικο δέντρο το οποίο είχε στήσει ο Δήμος Αθήνας στο Σύνταγμα, τις γιορτές. Κι αυτό «αποδεικνύει», κατά τον δήμαρχο, Ν. Κακλαμάνη, την οικολογική συνείδηση της πόλης... Η απώλεια τουλάχιστον τριών κοινόχρηστων χώρων της Αθήνας, μέσα σε διάστημα δύο μόλις μηνών, με ευθύνη και της διοίκησης του δήμου, τι είναι; Φαίνεται πως η «οικολογική συνείδηση» της διοίκησης του δήμου έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά. Στα ουσιαστικά ζητήματα χωλαίνει, και μάλιστα πολύ, στις πράξεις βιτρίνας περισσεύει. Ας κρίνουν οι εργαζόμενοι...

Καμιά αυταπάτη

Η βιασύνη της κυβέρνησης να φέρει νομοσχέδιο για την εξίσωση των ορίων ηλικίας των ανδρών και γυναικών εργαζομένων στο Δημόσιο, αυξάνοντας, κατά συνέπεια, από 7 μέχρι και 15 τα χρόνια εργασίας για χιλιάδες εργαζόμενες, δε συνδέεται μόνο με τις αποφάσεις του ευρωδικαστηρίου. Οσοι ισχυρίζονται ότι το ΠΑΣΟΚ «αναγκάζεται» να συμμορφωθεί με όσα υπαγορεύει η «ευρωπαϊκή οικογένεια» ή ότι αθετεί προεκλογικές του δεσμεύσεις, κρύβουν την αλήθεια: Πως, δηλαδή, αποτελεί δηλωμένη και βασική προτεραιότητα του ΠΑΣΟΚ το σμπαράλιασμα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Η εφαρμογή της σχετικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σηματοδοτεί ένα διπλό χτύπημα για τους εργαζόμενους, συνολικά: Αφ' ενός, με το χαρακτηρισμό της Ασφάλισης ως «επαγγελματικής», ανοίγει η κερκόπορτα για να καταργηθεί ο κοινωνικός της χαρακτήρας. Να πάψει η εγγύηση που δίνει το κράτος, προστατεύοντας - σ' ένα βαθμό - τους εργαζόμενους.

Την ίδια στιγμή, η αύξηση των ορίων ηλικίας για χιλιάδες εργαζόμενες - που γίνεται, μάλιστα, στο όνομα της «εξίσωσης» των δικαιωμάτων των δύο φύλων - χτυπά μία από τις κατακτήσεις που είχε αποσπάσει το κίνημα ως αναγνώριση της ανισότιμης θέσης της γυναίκας στον καπιταλισμό. Η κατάργηση της 5ετούς διαφοράς στη συνταξιοδότηση ανδρών - γυναικών αποτελεί ένα ελάχιστο αντιστάθμισμα του βάρους με το οποίο επιφορτίζει τις γυναίκες ο αναπαραγωγικός τους ρόλος. Η κατάργηση της 5ετούς διαφοράς επειδή αποτελεί «διάκριση» - όπως λένε τα επιτελεία της αστικής τάξης - αναιρεί την ίδια την επιστημονική γνώση, που έχει καταγράψει τα διαφορετικά βιολογικά χαρακτηριστικά του γυναικείου οργανισμού, που συν τοις άλλοις έχει την αποστολή να κυοφορήσει και να φέρει με ασφάλεια στον κόσμο τη νέα ζωή. Ταυτόχρονα, η εμπορευματοποίηση Υγείας - Πρόνοιας - Παιδείας, η ανάδειξη της φροντίδας του σπιτιού, των παιδιών, των ηλικιωμένων, των ΑμΕΑ, σε «ατομική υπόθεση», επιφορτίζει πρώτα και κύρια τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων.

Η επιχείρηση με την οποία μεθοδεύεται η αποσιώπηση των συνεπειών της νέας ρύθμισης είναι εξοργιστική και μαζί χαρακτηριστική για το πόσο τα κόμματα του κεφαλαίου επενδύουν στον αποπροσανατολισμό και τη διάσπαση των εργαζομένων, προκειμένου να περάσουν ανενόχλητα τα σχέδιά τους. Λένε πως το μέτρο θα επιχειρήσουν να εφαρμοστεί σταδιακά. Κρύβουν ξεδιάντροπα ότι όσα φέρνει σήμερα η «εξίσωση» έχουν ήδη γίνει για τη γενιά που μπήκε στην παραγωγή από το 1993. Μάλιστα και τότε, για να εμποδιστεί ο ενωμένος αγώνας ενάντια στην κατακρεούργηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, καλλιεργήθηκε η κουβέντα για το «ποιους πιάνουν» και «ποιους δεν πιάνουν» τα μέτρα, ώστε να κρυφτεί ότι η καταιγίδα ξεσπά για όλους, ανεξαίρετα. Μάλιστα, προκαλώντας χιλιάδες εργαζόμενες μανάδες, η κυβέρνηση κατέθεσε τροπολογία για την ...καθυστέρηση της αύξησης από 50 σε 55 των ορίων ηλικίας για τις μητέρες ανήλικων παιδιών. Κατά τ' άλλα, όχι μόνο διατηρεί το σχετικό νόμο που πέρασε η ΝΔ, αλλά πιάνει το νήμα από εκεί που το άφησε η προκάτοχός της.

Δεν υπάρχουν περιθώρια για αυταπάτες: Μπορεί ο πλούτος που παράγουν οι εργαζόμενοι να αυξάνεται, όμως οι ίδιοι δε θα δουν προκοπή, δε θα σταματήσουν να μετρούν πληγές, όσο δεν περνούν στην αντεπίθεση. Για να αξιοποιηθούν προς όφελος του λαού οι προϋποθέσεις που αντικειμενικά υπάρχουν σήμερα για τη διεύρυνση των δικαιωμάτων, ένας είναι ο δρόμος: Κλιμάκωση της πάλης με προοπτική την ανατροπή της πολιτικής που κάνει νόμο την καταλήστευση του εργάτη.


Αναστασία ΜΟΣΧΟΒΟΥ

Στόχος η θωράκιση του ξεπερασμένου συστήματος...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ο ΝΕΟΣ ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ νόμος που θα φέρει η κυβέρνηση «θα είναι δίκαιος, πιο αντιπροσωπευτικός και θα κατοχυρώνει την αυτονομία της πολιτικής», κατά τον Γ. Πεταλωτή...

Εντάξει, τα πρώτα δύο τα ακούμε από κάθε κυβέρνηση (μπλε ή πράσινη), η οποία αλλάζει τον εκλογικό νόμο. Αυτό το περί «αυτονομίας της πολιτικής» δείχνει, προφανώς, ότι κάτι μαγειρεύουν.

Το «τι» δεν το γνωρίζουμε, πάντως σίγουρα θα είναι κάτι που βολεύει τους κυβερνώντες και πάνω από όλα τη διατήρηση του συστήματος, άρα και των αντιλαϊκών πολιτικών.

Γιατί, κατά βάσιν, οι εκλογικοί νόμοι αυτό κάνουν, ας μην το ξεχνάμε. Κι αυτό ακριβώς εννοούν όταν μιλάνε για «σταθερές κυβερνήσεις».

«ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ» χαρακτηρίζουν - όπως διαβάζουμε τουλάχιστον - υπουργοί της κυβέρνησης τον έλεγχο που υπέστησαν υπουργεία από το κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης που επισκέφθηκε τη χώρα. Ενιωσαν «δυσάρεστα», όπως είπαν...

Οταν ψήφιζαν τις σχετικές συνθήκες (π.χ. του Μάαστριχτ, ή της Λισαβόνας, ή του «ευρωσυντάγματος»), που καθορίζουν αυτές τις «εξευτελιστικές» διαδικασίες και άλλες πολύ χειρότερες, το έκαναν χωρίς κανένα πρόβλημα!

Αραγε, τότε δεν τους φάνηκε ως ...εξευτελισμός της χώρας; Τώρα το θυμήθηκαν;

Δική τους, όμως, είναι αποκλειστικά η «ξεφτίλα» και όχι του ελληνικού λαού, που σε τελική ανάλυση δεν κλήθηκε ποτέ να πει τη γνώμη του για όλα αυτά.

ΠΗΡΕ ΤΟ ΦΤΥΑΡΙ και τα βουνά ο Νικήτας Κακλαμάνης και άρχισε να φυτεύει έλατα, για να πείσει ότι είναι ένας καλός και «πράσινος» δήμαρχος! Ποιους ακριβώς θέλει να πείσει όμως, δεν έχουμε καταλάβει.

Αν στοχεύει στους δημότες της Αθήνας ... έχασε. Ξέρουν πολύ καλά (από την καθημερινότητά τους) τι συμβαίνει με το πράσινο σε αυτή την πόλη. Εχουν δει εκτάσεις και εκτάσεις να παραχωρούνται για «αξιοποίηση», δηλαδή για κέρδη ιδιωτών.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Εάν πάλι θέλει να πείσει τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας να του παραχωρήσει το «χρίσμα» για τη δημαρχία, μάλλον έχει πολύ δρόμο ακόμα.

Αθλια επικοινωνιακά παιχνίδια

Παπαγεωργίου Βασίλης

Να ρίξει στάχτη στα μάτια του κόσμου στοχεύει η κυβέρνηση με παιχνιδάκι εντυπώσεων που έχει στήσει με αφορμή την επίσκεψη των τεχνοκρατών της Κομισιόν για την κατάρτιση του νέου Προγράμματος Σταθερότητας. Ενώ από τη μια έχει πάρει, από κοινού με την ΕΕ, απόφαση να προχωρήσει σε όλα τα αντιλαϊκά μέτρα και διαρθρωτικές αλλαγές που φορτώνουν τα βάρη της κρίσης στον εργαζόμενο λαό, την ίδια στιγμή επιχειρεί να αποπροσανατολίσει πλήρως την «κοινή γνώμη», καλλιεργώντας την εντύπωση ότι τάχα είναι ενοχλημένη από την «ιταμή συμπεριφορά» των τεχνοκρατών της Κομισιόν. Φυσικά, δεν υφίσταται τέτοιο θέμα και γι' αυτό επίσημα, διά στόματος του εκπροσώπου της, η κυβέρνηση φρόντισε χτες να το «μαζέψει», προφανώς για να προλάβει την ιερή οργή των Βρυξελλών. Η αλήθεια όμως είναι μία. Η κυβέρνηση δεν έχει καμία διαφορά με την πολιτική που εφαρμόζει η Κομισιόν και οι τεχνοκράτες της. Μπορεί να εξοργίζει, δικαιολογημένα, η «διαρροή» σύμφωνα με την οποία οι Ευρωτεχνοκράτες φέρονται να δήλωσαν ότι «μπορούν οι συνταξιούχοι να ζουν με 720 ευρώ», πολύ περισσότερο όμως πρέπει να εξοργίζει η πραγματικότητα και η πολιτική των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που έχουν οδηγήσει το 72,4% του συνόλου των συνταξιούχων να αμείβονται με συντάξεις κάτω των 750 ευρώ! Και βέβαια δεν είναι διόλου τυχαίο ότι η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας εμφανίστηκε αντίθετη στο να μειωθούν οι συντάξεις που είναι, μόνο, κάτω από τα 720 ευρώ...

Δε φταίει ο καιρός

Σοβαρά προβλήματα δημιουργήθηκαν από την πρόσφατη κακοκαιρία σε πολλούς παραλιακούς δήμους του Νομού Αχαΐας. Ζημιές σε σπίτια και υποδομές, που πλημμύρισαν, παρατηρήθηκαν τόσο στο Δήμο Βραχναίικων, όσο και στις περιοχές του Ρίου και της Αιγιάλειας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών του συγκεκριμένου νομού, με συνέπεια να πλήττονται συχνά από πλημμύρες, είναι γνωστό εδώ και περίπου 60 χρόνια, ενώ έχει γίνει ακόμη πιο έντονο την τελευταία 20ετία. Παρ' όλα αυτά, με ευθύνη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, κανένα αντιπλημμυρικό ουσιαστικό έργο δεν έχει γίνει και το πρόβλημα αντιμετωπίζεται αποσπασματικά και μόνο με ...μελέτες («στα χαρτιά», κατά το κοινώς λεγόμενο)!

Ειδικότερα: Για την παραλιακή περιοχή του Ρίου υπάρχει μελέτη για την κατασκευή μόνο τριών κυματοθραυστών. Για την Ανατολική Αχαΐα από το Αίγιο έως την Ακράτα το Πανεπιστήμιο Πατρών είχε εκπονήσει μελέτη το 1995, που βέβαια δεν έχει εφαρμοστεί. Για τις ακτές της Δυτικής Αχαΐας, από το δάσος Στροφυλιάς έως το Δήμο Βραχναίικων, έχει ανατεθεί μελέτη που δεν έχει ολοκληρωθεί, ενώ κανείς δεν ξέρει πότε θα εγκριθεί και αν υπάρχουν τα απαραίτητα κονδύλια για την εφαρμογή της...

Το παράδειγμα της Αχαΐας, βέβαια, δεν είναι μοναδικό. Αθωράκιστη από πλευράς αντιπλημμυρικής προστασίας είναι σχεδόν ολόκληρη η χώρα, καθώς, όπως αποδεικνύεται, οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ επιλέγουν την κατασκευή των έργων με βάση την κερδοφορία του κεφαλαίου και όχι με βάση τις ανάγκες του λαού. Δε φταίει, λοιπόν, ο καιρός που πλημμυρίζουμε...

Καημό που τον είχαν!!!

«Εδώ καράβια χάνονται, βαρκούλες αρμενίζουν...», λέει η λαϊκή ρήση και φαίνεται ότι ταιριάζει «γάντι» στη σπουδή που επέδειξε η διοίκηση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) να δημοσιοποιήσει τις θέσεις και τις προτάσεις της σχετικά με το προσχέδιο νόμου για την ανάρτηση των αποφάσεων του Δημοσίου στο διαδίκτυο. Οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί έμποροι πνίγονται στα χρέη και τα οικονομικά αδιέξοδα, ο τζίρος πάει από το κακό στο χειρότερο, τα μονοπώλια λύνουν και δένουν, η αντιλαϊκή επίθεση που ετοιμάζουν κυβέρνηση και ΕΕ σε όλα τα μέτωπα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και η πλειοψηφία της ΕΣΕΕ έκρινε ...σκόπιμο να γνωστοποιήσει ευρέως τις προτάσεις της και μάλιστα κατ' άρθρο για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, καθώς και τον ...ενθουσιασμό της, γιατί, καθώς λέει, «νομοθετήματα σαν κι αυτό συμβάλλουν στην εξασφάλιση της πολυπόθητης διαφάνειας» κλπ., κλπ. Αξιοι συνομιλητές της κυβέρνησης...

Για γέλια

«Δε χρειάζομαι τη στήριξη των ξένων στρατευμάτων», δήλωσε χτες ο Αφγανός Πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι και προκάλεσε γέλια. Ο άνθρωπος που τοποθετήθηκε από την Ουάσιγκτον στην προεδρία του Αφγανιστάν, ώστε να διευκολύνει το έργο των δυνάμεων κατοχής, επιχειρεί να εμφανίσει προφίλ ρήξης με τους ιμπεριαλιστές! Οι προσπάθειες του Καρζάι έρχονται σε μία περίοδο όπου οι λαϊκές αντιδράσεις εναντίον των κατοχικών δυνάμεων όλο και δυναμώνουν, με δεδομένους και τους αυξανόμενους θανάτους αμάχων λόγω της ιμπεριαλιστικής κατοχής. Προκειμένου, λοιπόν, η κυβέρνηση - φερέφωνο της κατοχής στο Αφγανιστάν να πείσει ότι διαφοροποιείται από τους κατακτητές της χώρας, φτάνει σε τέτοιο σημείο γελοιότητας.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Τρομοκρατούν

Δεν έχει περάσει μέρα μετά τις θριαμβευτικές εξαγγελίες της κυβέρνησης για απόδοση ελληνικής ιθαγένειας σε δεύτερης γενιάς μετανάστες και δικαίωμα ψήφου στις τοπικές εκλογές, που η πολιτική του «καρότου και του μαστιγίου» να μη δείχνει τα σκληρά της δόντια για την πλειοψηφία των μεταναστών και προσφύγων. Τώρα, η κυβέρνηση επαναφέρει τη συζήτηση για την «εκρηκτική κατάσταση» στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, που έχει μετατραπεί - όπως χαρακτηριστικά λέγεται - σε «αποθήκη ψυχών», με αποτέλεσμα να γκετοποιείται και να πέφτουν οι αντικειμενικές αξίες...

Η υπουργός Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου, με επιστολή της προς τον υπουργό Επικρατείας, Χάρη Παμπούκη, ζήτησε σύσκεψη όλων των συναρμόδιων υπουργείων και φορέων προκειμένου να δοθεί «λύση». Μάλιστα, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε ριζικές «λύσεις» για να αντιμετωπιστεί το θέμα της «παράνομης» μετανάστευσης στο όνομα αντιμετώπισης του εγκλήματος. Η μετανάστευση, σύμφωνα με την κυβέρνηση, μπαίνει στο ίδιο «τσουβάλι» με το έγκλημα, τα ναρκωτικά, την πορνεία. Είναι «παράνομη», άρα εξίσου εγκληματική. Κι ας μην ευθύνονται οι ίδιοι μετανάστες για το ότι δεν τους δίνονται νομιμοποιητικά έγγραφα κι ας πέφτουν συχνά οι ίδιοι θύματα του οργανωμένου εγκλήματος και εξαιτίας της «παρανομίας» που είναι καταδικασμένοι. Φυσικά, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει ούτε το οργανωμένο έγκλημα και τα συμφέροντα που κρύβονται πίσω από αυτό, ούτε τις αιτίες που σχετίζονται με την εγκληματικότητα. Απλά θα «τσακίσει» τους μετανάστες σύμφωνα με τη «μηδενική ανοχή» που έχει και προεκλογικά εξαγγείλει. Αυτή η εκκαθάριση του ιστορικού κέντρου θα στραφεί ενάντια και στα ντόπια λαϊκά στρώματα, αλλά και στα θύματα των ναρκωτικών, της πορνείας κλπ.

Η κυβέρνηση αξιοποιεί ένα υπαρκτό πρόβλημα για λογαριασμό των μονοπωλίων που αδημονούν να εισέλθουν πιο δυναμικά σε αυτές τις περιοχές της Αθήνας, αλλά και για να διαιρέσει τους μετανάστες τόσο μεταξύ τους («νόμιμοι» - «παράνομοι»), όσο και απέναντι στους Ελληνες εργάτες. Ιδιαίτερα σε μια περίοδο που Ελληνες και μετανάστες εργάτες εντείνουν και οργανώνουν την πάλη τους ενάντια στην εργοδοσία, για όλες τις σύγχρονες ανάγκες τους, αυτός ο επίπλαστος διαχωρισμός είναι πολύτιμος για την πλουτοκρατία και τις κυβερνήσεις της. Μιλούν για παράδειγμα οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για τον κίνδυνο ασθενειών και επιδημιών εξαιτίας των συνθηκών διαβίωσης των μεταναστών, προκειμένου να αποπροσανατολίσουν, να τρομοκρατήσουν και να στρέψουν τους Ελληνες ενάντια στους μετανάστες, όταν την ίδια ώρα η πολιτική τους αφαιρεί κάθε δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες Υγείας Ελληνες και μετανάστες μέσα από ένα αναβαθμισμένο αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας.

Οταν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και οι εκπρόσωποί τους στην Τοπική Διοίκηση μιλούν για ανάπτυξη και αναβάθμιση του κέντρου της Αθήνας δεν έχουν στο μυαλό τους ούτε μία από τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες. Είναι οι ίδιοι που ξεπουλούν τους δημόσιους ελεύθερους χώρους στο μεγάλο κεφάλαιο, που υποβαθμίζουν και εμπορευματοποιούν την Υγεία, την Πρόνοια, την Παιδεία, που παραδίδουν τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό στα χέρια των ιδιωτών, που τσακίζουν πάνω απ' όλα κάθε εργατικό και λαϊκό δικαίωμα. Η αναβάθμιση που επαγγέλλονται θα στρώνει το δρόμο στους μεγαλοεπιχειρηματίες, θα πετάξει έξω από το κέντρο τα λαϊκά στρώματα. Γι' αυτό η μόνη λαϊκή λύση είναι η αντεπίθεση όλων, Ελλήνων και μεταναστών, απέναντι σε αυτή την πολιτική.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ