Παρασκευή 18 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κομμουνιστική συμπεριφορά

Είναι αυτονόητο ότι η κομμουνιστική συμπεριφορά πηγάζει από τις αρχές της @@@@@@@@υλικοδιαλεκτικής κοσμοαντίληψης για την εξήγηση των φυσικών και κοινωνικών φαινομένων. Οι κομμουνιστές για να απαντήσουν, μελετούν τη συσσωρευμένη γνώση από την αυγή του ανθρώπινου γένους, η οποία βρίσκει την κορύφωσή της στη διδασκαλία του μαρξισμού-λενινισμού. Ποια είναι όμως η συμπεριφορά μας στο πολιτικό-κοινωνικό γίγνεσθαι; Συνοπτικά θα μπορούσαμε να πούμε τα παρακάτω για τη συμπεριφορά των μελών και κυρίως των στελεχών.

Θα ήταν αδιανόητο να αντιτείνει κανείς το αντίθετο από το αυτονόητο. Για να γίνει κάποιος μέλος το κάνει εθελοντικά, αφού πρωτίστως αποδεχτεί και ασπαστεί τις λειτουργικές αρχές οι οποίες διέπουν το Κόμμα. Δηλαδή, το πρόγραμμα και το καταστατικό. Λογικό, αλλά και χρήσιμο είναι να πραγματοποιούμε στις γραμμές του Κόμματος ελεύθερο και πλούσιο διάλογο, πάντα όμως με γνώμονα ότι κάθε μας ενέργεια, κάθε πράξη περιστρέφεται γύρω από τον άξονα ο οποίος θα έχει στόχο το σοσιαλισμό. Ετσι, λοιπόν, για να είναι κανείς μέλος του ΚΚΕ υποχρεούται να σέβεται και να τηρεί τις καταστατικές του αρχές.

Ας υποθέσουμε τώρα ότι κάποιος με το πέρασμα του χρόνου διαπιστώνει αναντιστοιχία στο χτες με το σήμερα. Αν κάποιος, λοιπόν, βρει τον εαυτό του έξω και ίσως και ξένο από εκείνο που εναγκαλιζόταν χτες, θα ήταν προτιμότερο να ενεργήσει καθαρά και ντόμπρα. Ας δηλώσει πως για τούτον ή για κείνον το λόγο αλλάζει πορεία. Εάν πάλι επιμένει να δηλώνει γενικά «παρών» στην πρόοδο, αλλά βρίσκει πως ορισμένες βασικές αρχές, όπως ο δημοκρατικός συγκεντρωτισμός, τον σφίγγουν, ας μην προσπαθεί να δημιουργεί εντυπώσεις σε βάρος των αρχών για τις οποίες στην αρχή ορκίστηκε ότι θα τηρεί και θα εφαρμόζει.

Μια τέτοια συμπεριφορά κάθε άλλο παρά κομμουνιστική είναι. Καθώς επίσης δε συνάδει με τη δική μας συμπεριφορά να μας παίρνουν τα αστικά ΜΜΕ υπό τη δική τους προστασία. Στο όνομα, τάχατες, πάντα περισσότερης δημοκρατίας, έτσι, νερουλής και άχρωμης, καθώς και για κάτι «δημοκρατικούς σοσιαλισμούς με ανθρώπινο πρόσωπο», φτάσαμε στο σημείο να διαπιστώνουμε με λύπη σήμερα, ότι ένας αριθμός κομμουνιστικών κομμάτων κατρακυλούν στο οπορτουνιστικό τέναγος. Ας μη μας διαφεύγει πόση ζημιά προξένησαν στο παγκόσμιο κίνημα εκείνα τα περίεργα και ανιστόρητα περί «ιστορικού συμβιβασμού» και «ευρωκομμουνισμού»...

Θα πρέπει ίσως ακόμα να σημειώσω για τις νουθεσίες, οι οποίες γίνονται από «ειδήμονες» κάθε είδους. Πάντα για... το καλό του Κόμματος βέβαια, αλλά αυτό επειδή είναι τόσο «δογματικό» δεν ακούει τους «καλούς» συμβουλάτορες γι' αυτό και παραμένει συρρικνωμένο... Θέλουν σκόπιμα οι κύριοι αυτοί να ξεχνούν και να συσκοτίζουν την αλήθεια, ενώ γνωρίζουν ότι το κόμμα μας περιαυγάζει διεθνώς. Για ποια δημοκρατία, αλήθεια, κάνουν λόγο οι λαλίστατοι υπηρέτες της μεγαλοαστικής τάξης; Να τους απευθύνουμε μια πρόκληση; Εάν τολμούν, ας αποδεχτούν οι κεφαλαιοκράτες πραγματικά ίσους όρους στην πολιτική αντιπαράθεση για όλα τα κόμματα! Εστω αυτό. Μπα, περιττή η «πολυτέλεια»... Η τάξη που κρατά στα χέρια της αυτό το κατασταλτικό εργαλείο, που ονομάζεται κράτος, το έχει για να υπηρετεί τα δικά της συμφέροντα, και η αστική τάξη όταν είναι ανάγκη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της καταπνίγει με χίλιες μορφές το δίκιο των εργαζομένων.

Αυτοί κυρίως που όρθωναν και ορθώνουν ανάστημα ενάντια στην εκμεταλλευτική καταπίεση ήταν και θα είναι οι κομμουνιστές και το κόμμα τους. Για τούτο το λόγο πρέπει οι κομμουνιστές να επαγρυπνούν και να το διαφυλάττουν από κάθε είδους αστικά φυράματα, από τους διάφορους Γκορμπατσόφ, Φαράκους και άλλους «αριστερούς καλοθελητές», που έχει γνωρίσει το εργατικό κίνημα στην Ελλάδα και διεθνώς.


Ζήσης ΚΟΚΚΙΝΟΣ
Βρυξέλλες

Τι γυρεύει η «αλεπού» στο παζάρι;

Βόλτες στα Βαλκάνια κάνει από προχτές ο διευθυντής της ΣΙΑ, Τζορτζ Τένετ. Πρώτος σταθμός, η Βουλγαρία, έπειτα η Ρουμανία και ποιος ξέρει εάν έπεται... συνέχεια. Είχε, λένε στεγνά τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, «σημαντικές επαφές με υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη» για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, αλλά στο περιθώριο... συζητήθηκαν και άλλα, όπως η συμμετοχή βαλκανικών χωρών στους περσινούς ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς κατά της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας ή οι τρέχουσες εξελίξεις στο πάντα, τεταμένο, Κοσσυφοπέδιο... Αν και λίγοι είναι σε θέση να γνωρίζουν με λεπτομέρειες τα μαγειρέματα του κ. Τένετ στα Βαλκάνια, εντούτοις, πολλοί είναι αυτοί που γνωρίζουν το βασικό συστατικό της «συνταγής»: πολύ και καλό «ανακάτεμα», πολλές - και δίχως αντίκρισμα τις περισσότερες φορές... - υποσχέσεις ενόψει σημαντικών εξελίξεων. Οσο για τη βόλτα του διευθυντή της ΣΙΑ στα Βαλκάνια; Δεν έχει κανείς παρά να «θυμηθεί», εκτός των άλλων και μια σημαντική ημερομηνία: Στις 28 Οκτώβρη θα διεξαχθούν οι λεγόμενες «ελεύθερες εκλογές», υπό την εποπτεία του ΟΗΕ, στο Κοσσυφοπέδιο...

Παιδομάζωμα...

Γρηγοριάδης Κώστας

Ομαδικοί τάφοι με θύματα ιθαγενείς πληθυσμούς των Μάγια. χιλιάδες παιδιά που χάθηκαν μέσα στη νύχτα... Για όλα αυτά τα αποτρόπαια εγκλήματα στα 36 χρόνια του εμφύλιου στη Γουατεμάλα πάντα κατηγορούνταν οι αριστεροί αντάρτες. Μέχρι που ο εμφύλιος πόλεμος έληξε το 1996 και άρχισαν δειλά - δειλά οι αριθμοί να έρχονται στο φως... Για τους αγνοούμενους, για τα χαμένα παιδιά. «Οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας είναι υπεύθυνες για τις απαγωγές εκατοντάδων παιδιών από οικογένειες των Μάγια κατά τη διάρκεια του εμφυλίου». Τάδε έφη, το γραφείο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας για τη Λατινική Αμερική. Η έκθεση 200 σελίδων είναι συγκλονιστική, καθώς καταγράφονται μόλις τα πρώτα στοιχεία για τους διωγμούς και τον αφανισμό ολόκληρων τμημάτων του πληθυσμού από το στρατό, αλλά και το παιδομάζωμα που ελάμβανε χώρα.

Τα παιδιά έναντι αδράς αμοιβής υιοθετούνταν τελικά από οικογένειες Αμερικανών και μεγάλωναν χωρίς ποτέ να γνωρίζουν τις ρίζες τους, αλλά και σύμφωνα με «τα αμερικανικά δημοκρατικά ιδεώδη για να γίνονται νομοταγείς πολίτες»... Εξάλλου, η συνταγή πολλάκις δοκιμασμένη και απολύτως επιτυχής, ακόμη και στην «πολιτισμένη» Ευρώπη, γιατί να μην εύρισκε εφαρμογή και στους «υποανάπτυκτους Ινδιάνους»;

Οσμή θανάτου αναδύει το «αμερικανικό όνειρο»

Με τις εκτελέσεις της περασμένη Πέμπτης, 227 άνθρωποι έχουν αφήσει την τελευταία τους πνοή σε κάποια φυλακή του Τέξας, από την ημέρα που ήρθη η απαγόρευση της εκτέλεσης της θανατικής ποινής, το 1982.

Το συγκλονιστικότερο στις δύο αυτές τελευταίες εκτελέσεις διά χειρός του υποψήφιου Προέδρου των Ρεπουμπλικανών και νυν κυβερνήτη του Τέξας, Τζορτζ Μπους Τζούνιορ, είναι ότι ένας εκ των δύο «εγκληματιών» ήταν πνευματικά καθυστερημένος! Η κατακραυγή για την προηγούμενη εκτέλεση του Γκάρι Γκράχαμ, που σύμφωνα με πολλές οργανώσεις, αλλά και τους συνηγόρους του ήταν αθώος, δεν πτόησε τον Μπους Τζ., που έχει στο ενεργητικό του τις περισσότερες εκτελέσεις. Εξάλλου, η δημοτικότητα του εν όψει των εκλογών 7ης Νοεμβρίου όχι μόνο δεν κάμφθηκε, αλλά παρέμεινε κραταιά. Οι Αμερικανοί «γενικά» στηρίζουν τη θανατική ποινή, καθώς στηρίζουν «αποφασιστικούς» Προέδρους, που μπορούν να τους εξασφαλίζουν τη μακαριότητα της «μικροαστικής τους ζωής». Ακόμη και αν τα χέρια τους στάζουν αίμα... Στήριξαν τόσους και τόσους Προέδρους, που προκάλεσαν λουτρά αίματος στις τέσσερις γωνιές της υφηλίου...

Υπάρχουν και κάποια «αμερικανάκια» που φωνάζουν πολύ δυνατά, για τη σήψη και τη δυσωδία που αναδύε πια το «αμερικανικό όνειρο». Ισως ήρθε η ώρα να τους ακούσουν, γιατί όταν θα έρθει η σειρά τους, δε θα έχει μείνει κανένας να διαμαρτυρηθεί γι' αυτούς.

Για μια κότα...

«Ζωντανό πυρπόλησαν χτες έναν 50χρονο Ινδονήσιο οι συγχωριανοί του στην περιοχή Κιλικάπ, στη νήσο της Ιάβα, επειδή κατηγορήθηκε ότι είχε κλέψει μία κότα, ανακοίνωσε η αστυνομία». Σύμφωνα με το σχετικό τηλεγράφημα των ειδησεογραφικών πρακτορείων δεν αποδείχτηκε η «ενοχή» του 50χρονου. Πάντως, ανεξάρτητα αν πρόκειται για σύγχρονο Ινδονήσιο Γιάννη Αγιάννη ή εντελώς «αθώο», το κύριο πρόβλημα δεν μπορεί να είναι η αυτοδικία αλλά οι συνθήκες ζωής σε αυτά τα μέρη του κόσμου που μετατρέπουν τους ανθρώπους σε «κλέφτες» ή δολοφόνους για μία κότα...

Τα θρησκευτικά...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΣΑ ΝΑ ΜΗΝ έφτανε η υπόθεση με τις ταυτότητες, τώρα μάλλον μπλέξαμε με... καινούριο μπελά, ο οποίος λέγεται θρησκευτικά στα σχολεία και συγκεκριμένα στα λύκεια. Καινούριο... παιγνιδάκι βρήκαν τώρα οι ιεράρχες.

Φαντάζεστε, βέβαια, τι έχουν να δουν τα μάτια μας και τι έχουμε να ακούσουμε, αφού οι περίφημες «παραθρησκευτικές» οργανώσεις έχουν τις... άκρες τους στα σχολεία της χώρας. Και είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες.

Οσο για τον περίφημο διάλογο που θέλει να κάνει η ιεραρχία με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είναι μάλλον αστειότητα. Εδώ επείγεται το υπουργείο να δώσει εξηγήσεις σε μαθητές, γονείς και καθηγητές για την κατάσταση στα λύκεια και όχι να συζητάει τέτοια ανούσια συγκριτικά θέματα.

Αλλά, βέβαια, αν το θέμα των θρησκευτικών κυριαρχήσει στην υπόθεση της παιδείας μάλλον βολεύει πολλούς. Ιδίως όσους έχουν σοβαρότατες ευθύνες με πρώτο και καλύτερο τον πρωθυπουργό.

ΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟΥ διέφυγε του Αβραμόπουλου η... αυγουστιάτικη πανσέληνος που απόλαυσαν χιλιάδες Αθηναίοι χτες από την Ακρόπολη και τους άλλους αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας;

Περίεργο που δε βγήκε να κάνει μια δήλωση, που να λέει ότι η... εμφάνιση της σελήνης αποτελεί δική του προσωπική επιτυχία και αναδεικνύει το έργο του στο Δήμο της Αθήνας! Μάλλον έχει χάσει τη φόρμα του.

ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ ανήσυχοι δηλώνουν οι οικονομικοί υπουργοί για την παγκόσμια αύξηση της τιμής του πετρελαίου που περνάει και στην ελληνική αγορά. Φυσικά, ανησυχούν μήπως τους «χαλάσουν» οι δείκτες του πληθωρισμού. Οχι για το τι πληρώνει ο καταναλωτής.

Πάντως, είναι οι τελευταίοι που δικαιούνται να γκρινιάζουν, γιατί βέβαια αυτοί είναι που άφησαν την ελληνική αγορά έκθετη σε κάθε διακύμανση των τιμών και δε σκοπεύουν και στο μέλλον να κάνουν τίποτε γι' αυτό.


Γρηγοριάδης Κώστας

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Δεν έχουν να πουν τίποτα... ;

Στην αρχή ο Ε.Γιαννόπουλος ήθελε να σύρει το «Ρ» στα δικαστήρια, επειδή η εφημερίδα... «τόλμησε» και δημοσίευσε ανακοίνωση της Πανθεσσαλικής Επιτροπής των αγροτών, στην οποία γινόταν λόγος για το πρόσωπό του! Πολλοί είπαν τότε - σχολιάζοντας αυτή την περίεργη αντίληψη του πρώην υπουργού περί της λειτουργίας του Τύπου - ότι πρόκειται, απλώς, περί ανδρός «ιδιόρρυθμου»... Εμείς, από την πλευρά μας τονίζαμε ότι πρόκειται, απλώς, περί της «εύρυθμης» συμπεριφοράς ενός αντικομμουνιστή και ότι βρισκόμαστε στην πρώτη φάση μιας μακράς αλυσίδας αυθαιρεσιών και αυταρχισμού.

Στη συνέχεια ο Ε. Γιαννόπουλος ήθελε να σύρει το «Ρ» στα δικαστήρια, επειδή η εφημερίδα... «τόλμησε» να καταγράψει στις σελίδες της τα γεγονότα που αφορούσαν στα όσα διαδραματίστηκαν πριν και κατά τη διάρκεια της δίκης του με τον υπερνομάρχη Αθήνας Θ. Κατριβάνο! Το σχόλιο που ακούστηκε τότε - από τους υπερασπιστές του Γιαννόπουλου και ως εκ τούτου έχοντες μια «ιδιόρρυθμη» αντίληψη περί δημοκρατίας - ήταν ότι ο πρώην υπουργός επέδειξε, απλώς, υπερβάλλουσα «παραξενιά»... Εμείς, από την πλευρά μας τονίζαμε ότι πρόκειται, απλώς, περί μιας «συνηθισμένης» υστερίας ενός αντικομμουνιστή και ότι η φάση της ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής περνά σε ένα ποιοτικά ανώτερο στάδιο.

Κατόπιν, πριν μερικές μέρες ήρθε στην εφημερίδα κλητήριο θέσπισμα του Γιαννόπουλου κατά του «Ρ», με το οποίο θέλει να σύρει στα - ποινικά αυτή τη φορά (!) - δικαστήρια και από κει στη φυλακή (!) τον διευθυντή και τον εκδότη του «Ρ», μέλη του ΠΓ και της ΚΕ του ΚΚΕ, αντίστοιχα! Αιτία; Οτι ο «Ρ» κατέγραψε γεγονότα που αφορούσαν τον Ε.Γιαννόπουλο! Κάποιοι, αντί να σχολιάσουν τη νέα παρεκτροπή, περιορίστηκαν, απλώς, να παρακολουθούν αμίλητοι... Εμείς, από την πλευρά μας τονίσαμε, ότι σε αυτές τις περιπτώσεις η σιωπή συνιστά κάτι παραπάνω από απόδειξη συνενοχής σε μια επιχείρηση πλήρους αντιδραστικοποίησης της πολιτικής ζωής. Επιχείρηση που δείχνει να κορυφώνεται.

Με το δεύτερο κλητήριο θέσπισμα που ο «Ρ» δημοσιεύει σήμερα ολόκληρο, αυτή η περιλάλητη «ιδιορρυθμία» (όχι του Γιαννόπουλου, αλλά του πολιτικού συστήματος που τρέφει, γεννά και αξιοποιεί τους «Γιαννόπουλους») έδειξε όλο του το μεγαλείο. Τώρα πια έπεσαν και τα (ανύπαρκτα έτσι κι αλλιώς) προσχήματα, πίσω από τα οποία διεξάγεται και κορυφώνεται η πολιτική δίωξη κατά του ΚΚΕ και της εφημερίδας του. Διότι τώρα πια η ίδια η κυβέρνηση έφτασε στο σημείο να θεωρεί ποινικό αδίκημα μέχρι και την έκδοση ανακοινώσεων από την ΚΕ του ΚΚΕ!

Ακούγεται παράλογο, μοιάζει εξωφρενικό και απίθανο, αλλά είναι αλήθεια: Ο Ε.Γιαννόπουλος και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ζητά τη δίκη και την καταδίκη του «Ρ», επειδή η εφημερίδα δημοσίευσε την ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ!!! Με άλλα λόγια, τώρα πλέον, στην εποχή του «δεύτερου κύματος του εκσυγχρονισμού», στην εποχή που κατά τα άλλα το ΠΑΣΟΚ διοργανώνει ημερίδες και χύνει κροκοδείλια δάκρυα, με θέμα την «ελευθερία του Τύπου»..., η έκδοση πολιτικών ανακοινώσεων εκ μέρους ενός πολιτικού κόμματος, θεωρείται ποινικώς κολάσιμη πράξη!!! Οτι το κόμμα αυτό είναι το ΚΚΕ, φυσικά, δεν είναι τυχαίο...

Δε χρειάζεται να προβούμε σε καταγραφή των διαπιστώσεων που προκύπτουν από τα παραπάνω. Τα συμπεράσματα, άλλωστε, είναι αυτονόητα. Εκείνο που θέλουμε είναι να θέσουμε ένα και μόνο ερώτημα: Τώρα που ένας βουλευτής φτάνει στο σημείο να μηνύει την εφημερίδα- όργανο της ΚΕ του ΚΚΕ, επειδή δημοσίευσε μια ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ (!!!), αλήθεια, η ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, η ΚΕ της ΝΔ, η ΚΠΕ του ΣΥΝ (για να περιοριστούμε στα κόμματα με κοινοβουλευτική εκπροσώπηση) δεν έχουν να πουν κάτι;...

Φτηνή προπαγάνδα...

Γρηγοριάδης Κώστας

Τον... καλό του εαυτό θυμάται κάθε τέτοια εποχή το ΒΗΜΑ και λανσάρει διάφορα φούμαρα ως κυβερνητικές κινήσεις μεγάλου ενδιαφέροντος, οι οποίες τάχα θα ωφελήσουν περαιτέρω τους εργαζόμενους της χώρας.

Ετσι, στο πρωτοσέλιδό του πριν λίγες μέρες διαφήμιζε πως έρχονται «νέες φοροελαφρύνσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους». Οσοι, βέβαια, έσπευσαν με αγωνία να γευτούν τις νέες κυβερνητικές παροχές, διαπίστωσαν το μέγεθος της κοροϊδίας. Η εφημερίδα - προπαγανδιστής του «εκσυγχρονισμού» στο σχετικό δημοσίευμα απλά αναμασούσε τις πρωθυπουργικές δηλώσεις που είχαν γίνει στις 2 του Σεπτέμβρη του 1999. Είναι οι περιβόητες εξαγγελίες που έκτοτε οι κυβερνώντες ξαναανακοίνωσαν τουλάχιστον τρεις φορές και συμπεριέλαβαν και στα προεκλογικά τους φυλλάδια.

Αυτός είναι ο «εκσυγχρονισμός» της προπαγάνδας του ΠΑΣΟΚ, αυτή και η δημοσιογραφία των στηριγμάτων του κυβερνώντος κόμματος.

... Ούτε στο όριο φτώχειας

Αν τώρα επιχειρήσει κανείς να δει επί της ουσίας τα μέτρα που πολυδιαφημίζονται ως φορολογικές ελαφρύνσεις για μισθοσυντήρητους και συνταξιούχους, αντιλαμβάνεται το μέγεθος της κυβερνητικής κοροϊδίας και των διαφόρων φερεφώνων της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής.

Στην πρώτη θέση των επικείμενων μέτρων είναι η -γνωστή από πέρσι- αύξηση του αφορολόγητου ορίου στα 2 εκατομμύρια δραχμές. Δηλαδή, ο φορομπηχτικός χαρακτήρας του φορολογικού συστήματος εξακολουθεί να είναι τόσο επαχθής που δε θεωρεί αφορολόγητο όριο ακόμα κι αυτό το σύγχρονο όριο φτώχειας. Αντίθετα, όποιοι έχουν μηνιαίο εισόδημα πάνω από 140.000 δραχμές πρέπει να πληρώνουν φόρο.

Σε ό,τι αφορά την περιβόητη μείωση των φορολογικών συντελεστών για την οποία γίνεται λόγος, καλό είναι να μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για μειώσεις που αφορούν όσους έχουν υψηλά εισοδήματα, αφού ο δικός τους συντελεστής φορολόγησης μειώνεται από 45 σε 40%.

Τα άλλα, τα υπόλοιπα μέτρα (κατάργηση ΕΦΤΕ, φοροαπαλλαγή για όσους αγοράζουν ηλεκτρονικούς υπολογιστές κλπ.) είναι φανερό πως είτε ευνοούν κάποιες ειδικές κατηγορίες «εχόντων και κατεχόντων (τράπεζες, μεγάλες εταιρίες υψηλής τεχνολογίας κ.ο.κ.), είτε είναι μέτρα που απευθύνονται σε όσους έχουν μεγάλα βαλάντια...

Το «κοκτέιλ της πείνας»...

«Οι πόλεμοι στο μέλλον θα ξεσπούν εξαιτίας της έλλειψης νερού», προειδοποιούσαν πριν λίγα χρόνια ειδικοί επιστήμονες και αξιωματούχοι περιβαλλοντικών υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών.... Στην ανατολική Αφρική αυτό το ζοφερό μέλλον δεν απέχει μακριά... Τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων του ΟΗΕ αναφέρουν πως ο αριθμός των Ανατολικοαφρικανών που αδυνατεί να καλύψει τις βασικές ανάγκες σε τρόφιμα και νερό αυξήθηκε, από τον περασμένο Απρίλη, κατά τρία εκατομμύρια. Οσο για το σύνολο των απειλούμενων με πείνα Ανατολικοαφρικανών; Ξεπερνά ήδη τα 20.000.000 άτομα! «Αυτά τα εκατομμύρια άνθρωποι θα χρειαστούν άμεσα και καθημερινά μαζικές ρίψεις τροφίμων προκειμένου να επιβιώσουν», σημειώνει η έκθεση των ειδικών, η οποία δεν παραλείπει μια εκτενή αναφορά στο «κοκτέιλ της πείνας», τις αιτίες δηλαδή που δημιουργούν ένα «πρόβλημα» που προκύπτει από ένα συνονθύλευμα παραγόντων, όπως η παρατεταμένη, χρόνια, περίοδος ξηρασίας, οι περιφερειακές και τοπικές συγκρούσεις, οι σύγχρονες μέθοδοι υπερεκμετάλλευσης της γης και των ελάχιστων υπαρκτών υδάτινων πόρων... Αρκούν, όμως, άραγε, οι καθημερινές, μαζικές ρίψεις για να αντιμετωπιστεί με αξιοπρέπεια το δράμα τόσων εκατομμυρίων; Δυστυχώς, η «ιστορία» έχει δείξει πως η «ευαισθησία» της... δύσης σε τέτοιες «ανθρωπιστικές κρίσεις» δεν είναι μόνον ετεροχρονισμένη αλλά και - να πούμε σκοπίμως; - επιπόλαιη...

Να διαβάζουν τουλάχιστον ξέρουν;

Ολο ειρωνεία και... σκέρτσο είναι το «Καρφί» τις τελευταίες μέρες. Προχτές, δε, απευθυνόμενο στο «Ρ», μας ζητούσε «περισσότερες πληροφορίες» για τα σχέδια του Οργανωτικού Τομέα του ΠΑΣΟΚ, σε ό,τι αφορά την επίθεση ενάντια στο ΚΚΕ, που - κατά το «Καρφί» είναι... «παραμύθια».

Επειδή από ρεπορτάζ μπορεί να μην κατέχουν εκεί στο «Καρφί», αλλά από ανάγνωση δεν πιστεύουμε να τα πηγαίνουν το ίδιο χάλια, ας διαβάσουν την «Εξουσία» της προηγούμενης Δευτέρας και συγκεκριμένα το ολοσέλιδο ρεπορτάζ της 9ης σελίδας. Κυρίως, ας ρίξουν μια ματιά στις πληροφορίες του συντάκτη του άρθρου, τις προερχόμενες από το Οργανωτικό του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τις οποίες, από τη Χαριλάου Τρικούπη «εκτιμάται ότι ο πιο υπολογίσιμος αντίπαλος σε ό,τι αφορά την προώθηση των αλλαγών που έχουν αποφασιστεί είναι το ΚΚΕ». Και το ρεπορτάζ συνεχίζει: «Η ανησυχία των επιτελών του ΠΑΣΟΚ ξεκινά από τη δυνατότητα του ΚΚΕ να κινητοποιήσει άμεσα συγκροτημένες κοινωνικές δυνάμεις κλπ. κλπ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ