Πέμπτη 28 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ομολογίες υπουργείου...

...Η διένεξη για την τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Υγείας είναι διδακτική και για έναν άλλο λόγο. Υποστηρίζοντας ότι είναι αδύνατη μια απότομη και οριζόντια μείωση της τιμής των φαρμάκων το υπουργείο Υγείας υπογραμμίζει ότι αυτό «ενέχει ένα σοβαρό κίνδυνο απόσυρσης φαρμάκων για 2 λόγους: Οι τιμές στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται για να καθοριστούν οι τιμές σε 16 χώρες παγκοσμίως. Σε κάθε μείωση κατά 10% των τιμών στην Ελλάδα η φαρμακευτική βιομηχανία έχει απώλεια παγκοσμίως 2 δισεκατομμύρια δολάρια. Για να προστατεύσει αυτές τις πωλήσεις θα αποσύρει τα φάρμακα από την Ελλάδα, όταν οι τιμές μειωθούν απότομα. Επίσης όταν τα φάρμακα γίνονται πολύ φθηνά με οριζόντιες περικοπές οι χονδρέμποροι τα εξάγουν σε άλλες χώρες και δημιουργούνται ελλείψεις, αλλά επίσης υπάρχει κίνδυνος και πάλι απόσυρσης από τις εταιρείες προκειμένου να προστατεύουν τις πωλήσεις τους σε άλλες ακριβότερες αγορές».

... για τους εκβιασμούς φαρμακοβιομήχανων

Τι ομολογεί δηλαδή το υπουργείο; Οτι όσο το φάρμακο είναι εμπόρευμα, όσο αυτό βρίσκεται στα χέρια των καπιταλιστικών επιχειρήσεων και των χονδρεμπόρων, τότε ο λαός και η ανάγκη του για φαρμακευτική περίθαλψη βρίσκονται στο έλεος του κέρδους. Σε κάθε περίπτωση αυτή η ανάγκη είναι αντικείμενο εκβιασμών από μέρους των καπιταλιστών παραγωγών και των χονδρεμπόρων. Αυτό ως απάντηση σε κάθε είδους «διαχειριστές» που δήθεν κόπτονται για την υγεία του λαού και την ίδια στιγμή αναγνωρίζουν στους φαρμακοβιομήχανους, ντόπιους και ξένους, και στους εμπόρους της Υγείας το δικαίωμα να κερδίζουν και να εμπορεύονται το φάρμακο. Να γιατί λέμε ότι η αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας για την παραγωγή φαρμάκου που να δίνεται δωρεάν, με βάση τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, προϋποθέτει ότι στη φαρμακοβιομηχανία δε θα κάνουν κουμάντο ούτε οι ξένοι ούτε οι ντόπιοι καπιταλιστές. Θα είναι εργατική, λαϊκή ιδιοκτησία.

Κάλπικη πόλωση

Γράφει η χτεσινή «Αυγή» με αφορμή την κόντρα κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ για το φάρμακο: «Η πολιτική πόλωση αντανακλά την κοινωνική πόλωση. Η όξυνση των κοινωνικών προβλημάτων επιβάλλει να λαμβάνονται πολιτικές αποφάσεις. Το ΚΚΕ περιχαρακώνεται στο "παρών", που ισοδυναμεί με "απών"». Κάλπικη και αποπροσανατολιστική αυτή η «πόλωση» γιατί δεν εκφράζει την αντίθεση καπιταλιστών - εργαζομένων, μονοπωλίων λαού. Η κόντρα κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζει κόντρες ανάμεσα στους φαρμακοβιομήχανους για τη διεκδίκηση μεγαλύτερου μέρους της αγοράς, κόντρες είτε ανάμεσα στους Ελληνες και ξένους φαρμακοβιομήχανους, είτε ανάμεσα στις ασιατικές και ευρωπαϊκές φαρμακοβιομηχανίες. Ενδοαστική κόντρα, σ' αυτήν καλεί ο ΣΥΡΙΖΑ το λαό να συνταχτεί με ένα τμήμα των φαρμακοβιομηχάνων. Το ΚΚΕ όχι μόνο δεν μπαίνει σ' αυτήν αλλά την αποκαλύπτει στο λαό, αποκαλύπτοντας ότι καμιά από τις δύο πολιτικές δεν τον συμφέρει αφού συνεχώς θα πληρώνει ολοένα και περισσότερα από την τσέπη του για να αγοράσει φάρμακα. Η μόνη λύση: Δωρεάν φάρμακο για όλους.

Και πού να διαχειριστούν κρίση...

Η Αυστραλία δεν έχει κρίση. Ούτε τρόικες και μνημόνια. Εχει όμως καπιταλισμό. Κι έτσι η Επιτροπή Παραγωγικότητας της χώρας σε έκθεσή της αναφέρει ότι αν η χώρα θέλει να αποφύγει «παράλυση της οικονομίας» θα πρέπει να αυξήσει το όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση στα 70 χρόνια! Για να μην «παραλύσει η οικονομία» θα πρέπει ακόμα να αυξηθεί στα 60 η ηλικία που οι εργαζόμενοι θα μπορούν να αποσύρουν χρήματα από το εφάπαξ τους, να διεκδικήσει το κράτος μερίδιο από τα 400 εκατομμύρια δολάρια, που κατά τους υπολογισμούς της Επιτροπής θα κληρονομήσουν οι «baby boomers» από τους γονείς τους (το baby boom αναφέρεται ως η δημογραφική έκρηξη που ακολούθησε το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου), αλλά και να διεκδικήσει το κράτος μέρος της προστιθέμενης αξίας της ιδιωτικής κατοικίας των συνταξιούχων, για να λαμβάνουν κατ' οίκον βοήθεια από το κράτος, που θα διεκδικεί το μερίδιό του από την προστιθέμενη αξία όταν θα πουλιέται το σπίτι κάθε συνταξιούχου. Και πού να χρειαστεί να διαχειριστούν κρίση...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1820 Γεννιέται ο Φρίντριχ Ενγκελς, που από κοινού με τον Κ. Μαρξ συνδιαμόρφωσαν και θεμελίωσαν την επιστημονική κοσμοθεωρία της εργατικής τάξης, αποδεικνύοντας το αναπόφευκτο, νομοτελειακό πέρασμα της κοινωνίας από τον καπιταλισμό στον κομμουνισμό. Εδωσαν έτσι στην πρωτοπόρα επαναστατική τάξη τα όπλα για να γίνει τάξη για τον εαυτό της, προκειμένου να φέρει σε πέρας την ιστορική της αποστολή, την κοινωνική απελευθέρωση από την ταξική εκμετάλλευση. Ο Ενγκελς ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη θεμελίωση και την τεκμηρίωση της υλιστικής διαλεκτικής, αντικρούοντας τις αντιεπιστημονικές απόψεις της ιδεαλιστικής φιλοσοφίας. Ανάμεσα στα πολλά έργα του που ξεχώρισαν, το Αντι- Ντύρινγκ, η Καταγωγή της Οικογένειας, της Ατομικής Ιδιοκτησίας και του Κράτους, Ουτοπικός και Επιστημονικός Σοσιαλισμός, Για το Ζήτημα της Κατοικίας και άλλα.

1852 Πεθαίνει ο συνιδρυτής της Φιλικής Εταιρίας Εμμανουήλ Ξάνθος.

1917 Η επαναστατική σοβιετική κυβέρνηση απευθύνει μήνυμα στις κυβερνήσεις και τους λαούς όλων των εμπόλεμων χωρών για τον τερματισμό του πολέμου (Α' Παγκόσμιος Πόλεμος).

1917 Οι δυνάμεις της αντεπανάστασης στην περιοχή της Υπερκαυκασίας ενώνονται στο «Επιτροπάτο της Υπερκαυκασίας» (Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση).

1922 Συνέρχεται στη Θεσσαλονίκη το ιδρυτικό συνέδριο της Ομοσπονδίας Κομμουνιστών Νεολαιών Ελλάδας (ΟΚΝΕ). Σε αυτό μετείχαν αντιπρόσωποι των σοσιαλιστικών νεολαιών και ομίλων νέων από την Αθήνα, τον Πειραιά, το Βόλο, τη Χαλκίδα, τη Δράμα, την Πάτρα, την Καβάλα και τη Θεσσαλονίκη. Το συνέδριο εξέλεξε Κεντρική Επιτροπή και όρισε ως δημοσιογραφικό της όργανο την εφημερίδα «Νεολαία». Η ΟΚΝΕ προσχώρησε αμέσως στην Κομμουνιστική Διεθνή Νέων, που είχε ιδρυθεί το Νοέμβρη του 1919 και αποτελούσε τμήμα της Γ' Διεθνούς. Η ίδρυση της ΟΚΝΕ, αποτελούσε σημαντικό σταθμό στην ιστορία του επαναστατικού νεολαιίστικου κινήματος της Ελλάδας και τον καλύτερο βοηθό του Κόμματος για τη δουλειά του στη νεολαία.

1925 Οι δάσκαλοι Δημήτρης Γληνός και Αλέξανδρος Δελμούζος παύονται από τη Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία επειδή η διδασκαλία τους κρίθηκε «εθνικά επιβλαβής».

1930 Ξεκινά στο Στρατοδικείο Ιωαννίνων η δίκη 7 κομμουνιστών φαντάρων του Καλπακίου. Το Στρατοδικείο θα καταδικάσει σε θάνατο τα δύο στελέχη της ΟΚΝΕ Μαρκοβίτη και Πανούση, σε ισόβια τους Γαμβέτα και Βλαντά, σε 7 χρόνια φυλάκιση τους Αδαμόπουλο και Τσακίρη και σε 2 χρόνια τον Κορδέλη. Υπό το βάρος των κινητοποιήσεων και της διεθνούς κατακραυγής οι θανατικές καταδίκες τελικά ανακλήθηκαν, ενώ μειώθηκαν και οι υπόλοιπες ποινές φυλάκισης.

1936 Υπογράφεται μυστική συμφωνία συνεργασίας ανάμεσα στη φασιστική Ιταλία και τις φασιστικές δυνάμεις του στρατηγού Φράνκο στην Ισπανία.

1943 Ξεκινά η Διάσκεψη της Τεχεράνης μεταξύ των ηγετών των τριών μεγάλων συμμαχικών δυνάμεων, της ΕΣΣΔ (Ι.Β. Στάλιν), των ΗΠΑ (Θ. Ρούσβελτ) και της Βρετανίας (Ου. Τσόρτσιλ).

1953 Ο υπουργός Εσωτερικών Παυσανίας Λυκουρέζος ανακοινώνει σε συνέντευξη Τύπου τη σύλληψη των στελεχών του ΚΚΕ Μιλτιάδη Ζαχαράτου, Μήτσου Δάλλα, κ.ά.

1957 Ξεκινά τις εργασίες του το Α' Πανσπουδαστικό Συνέδριο (28-30/11/1957).

1959 Ξεκινά τις εργασίες του το Α' Πανελλαδικό Συνέδριο της ΕΔΑ (28/11-2/12/1959).

1973 Οι λιμενεργάτες της Γένοβας σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον αγωνιζόμενο ελληνικό λαό προχωρούν σε 6ήμερο μποϋκοτάζ όλων των πλοίων με ελληνική σημαία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ