Παρασκευή 2 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Προγράμματα καπιταλιστικοποίησης...

«Σε νέο πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας που αφορά παραγωγούς συμπύρηνου ροδάκινου των Νομών Ημαθίας, Λάρισας και Πέλλας, και επιτραπέζιας ελιάς σε παραγωγούς των Νομών Χαλκιδικής, Καβάλας και Λάρισας προχώρησε η Τράπεζα Πειραιώς σε συνεργασία με την εταιρεία "Intercomm Foods Α.Ε.". Η χρηματοδοτική πρόταση καλύπτει ολόκληρη την αλυσίδα από τον παραγωγό μέχρι την επεξεργασία και την πώληση των προϊόντων από την παραπάνω εταιρεία». (Το ρεπορτάζ από την «Καθημερινή»). Ουσιαστικά πρόκειται για πρόγραμμα δανειοδότησης που ενισχύει την καπιταλιστικοποίηση της αγροτικής παραγωγής, τη μεταποιητική βιομηχανία αγροτικών προϊόντων και τους καπιταλιστές εμπόρους τέτοιων προϊόντων. Δείχνει ταυτόχρονα το πώς οι τράπεζες ενισχύουν τις τάσεις μονοπώλησης. Για τους μικροπαραγωγούς, τέτοια προγράμματα δανειοδότησης είναι δώρον άδωρο...

... και έντασης της μονοπώλησης

Ας δούμε τι λέει το ίδιο ρεπορτάζ για την εταιρεία που συμμετέχει στο πρόγραμμα: «Η εταιρεία "Intercomm Foods Α.Ε." έχει τις εγκαταστάσεις της στο Συκούριο της Λάρισας και δραστηριοποιείται στον τομέα επεξεργασίας και τυποποίησης φρούτων και ελιάς στην ελληνική αγορά (...) συνεργάζεται στη Δυτική Ευρώπη με ορισμένους από τους μεγαλύτερους λιανεμπορικούς ομίλους (Carrefour, Lidl, Tesco κ.λπ.), για τους οποίους παράγει προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Η παρουσία της εταιρείας είναι ισχυρή με επώνυμα προϊόντα στις χώρες των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης. Χρησιμοποιώντας την επωνυμία Delphi εξάγει τα προϊόντα της στην ΠΓΔΜ, στη Βουλγαρία, στη Ρουμανία, στην Ουκρανία, ενώ στη Ρωσία έχει ισχυρή θέση με δική της εταιρεία, η οποία διακινεί εκτός από τα δικά της προϊόντα (ελιές και κομπόστες) και άλλα είδη τροφίμων (ελαιόλαδο, τυροκομικά κ.λπ.). Επίσης η εταιρεία εξάγει τα προϊόντα της, εκτός από τη Δυτική και την Ανατολική Ευρώπη, στις Ηνωμένες Πολιτείες, στον Καναδά, στην Αυστραλία και στις αραβικές χώρες». Είναι σαφές ότι για τους φτωχούς μεσαίους αγρότες ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης και της ΕΕ δεν μπορεί να εξασφαλίσει την επιβίωση...

Μόνο στο Πειραιά;

Τον προκλητικό τρόπο και τις ύβρεις που εκτόξευσαν οι εκπρόσωποι της «Χρυσής Αυγής» στη συνεδρίαση της διακομματικής- διαπαραταξιακής επιτροπής στο Δήμο Πειραιά για την κατανομή θέσεων προβολής σε συνδυασμούς και κόμματα, ενόψει των επερχόμενων Δημοτικών και Περιφερειακών εκλογών και των ευρωεκλογών, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το «Λιμάνι της Αγωνίας/Πειραιάς η πόλη μας», η παράταξη δηλαδή που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στον Πειραιά. Οπως μας πληροφορεί κατήγγειλε τη συμπεριφορά των εκπροσώπων της φασιστικής οργάνωσης και ζήτησε με έντονο τρόπο να μην παρασχεθεί καμία διευκόλυνση στην εγκληματική οργάνωση, ενώ προτίθεται να καταψηφίσει οποιαδήποτε εισήγηση για την παροχή διευκολύνσεων εκ μέρους της δημοτικής αρχής. Ως εδώ εντάξει. Αναρωτιόμαστε όμως μόνο στον Πειραιά ενοχλούν τον ΣΥΡΙΖΑ οι χρυσαυγίτες; Γιατί μέχρι στιγμής σε άλλους δήμους οι δυνάμεις του είτε συμφωνούν να παρασχεθούν οι απαραίτητες διευκολύνσεις για την προεκλογική της εκστρατεία είτε σιωπούν εκκωφαντικά...

Με κυρίαρχα τα μονοπώλια

«Καλούμε την κοινωνία που στενάζει - όπως τονίζεται χαρακτηριστικά στη διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ - να φωνάξει δυνατά αυτό που βιώνει, αυτό που πραγματικά αισθάνεται: ένα μεγάλο ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! Να στείλει με την ψήφο της ρητή εντολή προς την ελληνική συγκυβέρνηση της υποτέλειας και της καταστροφής: ΦΥΓΕΤΕ! Να δώσει θετική ψήφο στη ριζικά διαφορετική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και να ανοίξει έναν νέο δρόμο για μια σύγχρονη Ελλάδα της ανάπτυξης, της λαϊκής κυριαρχίας, της κοινωνικής προκοπής, χωρίς Μνημόνια και ταπεινωτική εποπτεία.Να καταψηφίσει τη σημερινή Ευρώπη των τραπεζών και των πολυεθνικών, την Ευρώπη του νεοφιλελευθερισμού και της λιτότητας, την Ευρώπη της Μέρκελ και του Σουλτς, την Ευρώπη της γερμανικής επικυριαρχίας και του ιμπεριαλισμού». («Αυγή», 27/4/2014). Πώς όμως η Ελλάδα της κοινωνικής προκοπής θα υπάρξει με τις δεσμεύσεις υπέρ της «υγιούς» επιχειρηματικότητας και του ΣΕΒ, με τη διαχείριση Ομπάμα, τους 400 εφαρμοστικούς νόμους που δεν θα μπορέσει να καταργήσει, με τη «σωτηρία της χώρας εντός ΕΕ και Ευρώ», δηλαδή σε συνθήκες που κυριαρχούν τα μονοπώλια μόνο αυτός ξέρει, προφανώς έχει τη μαγική συνταγή...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1519 Πεθαίνει ένας από τους κορυφαίους ζωγράφους της Αναγέννησης, γλύπτης και εφευρέτης, ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι.

1893 Διοργανώνεται στο Παναθηναϊκό Στάδιο το πρώτο συλλαλητήριο στην Ελλάδα για την Εργατική Πρωτομαγιά, με πρωτοβουλία του Κεντρικού Σοσιαλιστικού Συλλόγου του Σταύρου Καλλέργη.

1933 Μία μέρα μετά από την Πρωτομαγιά, η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση του Α. Χίτλερ στη Γερμανία διαλύει όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, που δεν πρόσκεινταν στους ναζί. Τάγματα εφόδου (S.A.) καταλαμβάνουν τα γραφεία των συνδικάτων και συλλαμβάνουν τους συνδικαλιστές.

1935 Υπογράφεται Σύμφωνο Αμοιβαίας Βοήθειας μεταξύ Σοβιετικής Ενωσης και Γαλλίας, το οποίο προέβλεπε κοινή δράση στην περίπτωση επίθεσης σε κάποια από τις δύο χώρες. Η ναζιστική Γερμανία αντέδρασε έντονα και άμεσα, οι δε αντιδράσεις της θεωρήθηκαν από τη Μ. Βρετανία «πλήρως δικαιολογημένες».

1943 Σε κοινή σύσκεψη των Κεντρικών Επιτροπών του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ αποφασίζεται η συγκρότηση του Γενικού Στρατηγείου του ΕΛΑΣ. Η Διοίκηση του Γενικού Στρατηγείου αποτελέστηκε από τους Στέφανο Σαράφη (στρατιωτικός αρχηγός), Αρη Βελουχιώτη (καπετάνιος) και Βασίλη Σαμαρινιώτη - ψευδώνυμο του Ανδρέα Τζήμα - (αντιπρόσωπος ΕΑΜ).

1946 Επαναφέρονται σε ισχύ οι νόμοι της μεταξικής δικτατορίας για τις Επιτροπές Ασφαλείας. Η τρομοκρατία και η καταστολή εναντίον του ΚΚΕ και των αγωνιστών της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης εντείνονται και συστηματοποιούνται συνεχώς.

1957 Πεθαίνει ο Αμερικανός γερουσιαστής Τζόζεφ Μακάρθι, γνωστός για τις διώξεις εναντίον των κομμουνιστών ή των υπόπτων ως κομμουνιστών, που ξεκίνησε το 1950 στις ΗΠΑ (ο λεγόμενος μακαρθισμός).

1961 Ξεκινά τις εργασίες του το 8ο Συνέδριο του ΚΚΕ (2 - 8/5/1961). Η σύγκλησή του έγινε σε συνθήκες που είχαν διαμορφώσει η δεξιά οπορτουνιστική στροφή, η εσωκομματική διαπάλη και οι Αποφάσεις της 6ης και 7ης Ολομέλειας (το 1956 και 1957 αντίστοιχα), καθώς επίσης και η Απόφαση για τη διάλυση των Κομματικών Οργανώσεων στην Ελλάδα και την ένταξη των κομμουνιστών στην ΕΔΑ (8η Ολομέλεια 1958). Οι διαδικασίες αντιπροσώπευσης ήταν ευάλωτες ως προς την τυπική, καταστατική νομιμότητά τους, αφού ΚΟ δεν υπήρχαν στις περισσότερες σοσιαλιστικές χώρες και ούτε βεβαίως στην Ελλάδα μετά από το 1958.

Το πρόγραμμα που υιοθέτησε το Συνέδριο εξέφραζε την αντίληψη των «επαναστατικών σταδίων», θέτοντας ως άμεσο πολιτικό στόχο το σχηματισμό μιας δημοκρατικής - πατριωτικής κυβέρνησης που θα συνέβαλλε στη συγκέντρωση δυνάμεων για την υλοποίηση του πρώτου επαναστατικού σταδίου. Στόχος: Η «Εθνική Δημοκρατική Αλλαγή», στην οποία ενέτασσε - και μάλιστα σε πρωταγωνιστικό ρόλο - τη λεγόμενη «εθνική αστική τάξη». Οι αποφάσεις του Συνεδρίου αποτύπωναν ακόμη την υποτίμηση των νομοτελειών της ταξικής πάλης και της ανάγκης ύπαρξης ισχυρού κινήματος της εργατικής τάξης, την άρνηση του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού και των λενινιστικών αρχών συγκρότησης και λειτουργίας του Κόμματος. Το 8ο Συνέδριο επισφράγισε τη δεξιά οπορτουνιστική στροφή του ΚΚΕ από την 6η Πλατιά Ολομέλεια και έπειτα. Α' Γραμματέας της ΚΕ του Κόμματος εκλέχθηκε ο Κώστας Κολιγιάννης.

1965 Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Λίντον Τζόνσον διακηρύσσει το ομώνυμο Δόγμα για την αντιμετώπιση της «κομμουνιστικής διείσδυσης» στη Λατινική Αμερική.

1977 Ο κομμουνιστής ποιητής Γιάννης Ρίτσος τιμάται με το βραβείο «Λένιν».

1984 Η ελληνική κυβέρνηση αποφασίζει να αναστείλει την απόφασή της για καταστροφή των φακέλων, που επί δεκαετίες καταδυνάστευαν τη ζωή των «μη εθνικοφρόνων» πολιτών.

2011 Σκοτώνεται από τη CIA στο Πακιστάν ο Οσάμα Μπιν Λάντεν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ