Παρασκευή 18 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Συγκρίσεις

Τι βρήκε να πει ο πρωθυπουργός επιθεωρώντας προχτές από ψηλά τα αποκαΐδια που άφησε η εμπρηστική πολιτική τους στη Βορειοανατολική Αττική; Οτι τα πράγματα θα μπορούσαν να ήταν χειρότερα και πως η καταστροφή από τις πυρκαγιές το 2009 ήταν μεγαλύτερη. Οπως, δηλαδή, και η ΝΔ, που κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν έχει σχέδιο και ότι είναι ανίκανη στην οργάνωση της πυρόσβεσης, έτσι και η κυβέρνηση βγάζει το μέτρο από την τσέπη για να πει ότι επί των ημερών της καίγονται λιγότερα στρέμματα δάσους, κι ας έχει γίνει παρανάλωμα του πυρός η Βορειοανατολική Αττική για τέσσερις μέρες. Δεν είναι τυχαίο ότι χρησιμοποιούν αυτά τα επιχειρήματα στη μεταξύ τους αντιπαράθεση ακόμα και για τις φωτιές. Στόχος είναι να αποπροσανατολίσουν το λαό από το κύριο, ότι η πολιτική των περικοπών στις δαπάνες που προορίζονται ακόμα και για στοιχειώδεις λαϊκές ανάγκες, όπως η δασοπροστασία και η δασοπυρόσβεση, μαζί με την εμπορευματοποίηση της γης, που ζει και βασιλεύει, είναι αυτά που ευθύνονται για τις μεγάλες καταστροφές, από ένα φαινόμενο για το οποίο ελάχιστα γίνονται για την πρόληψη και την αντιμετώπισή του. Ολα τα υπόλοιπα είναι στην κυριολεξία «άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε»...

Κρυφτό

Τι πρέπει να γίνει για να γλιτώσουμε από τις καταστροφές των πυρκαγιών που κατακαίνε την Ελλάδα κάθε χρόνο; Την απάντηση τη δίνει η χτεσινή «Αυγή» στο κύριο άρθρο της, όπου γράφει ανάμεσα σε άλλα: «Για να πετύχει κάποτε στο μέλλον κάτι τέτοιο (...) πρέπει να γίνουν πολλά και από πολλούς. Κι όσο γίνεται πιο συντονισμένα. Από το να μάθουν τα παιδιά (...) στο σχολείο ότι δεν πετάμε γόπες, σπασμένα μπουκάλια και ό,τι άλλο μας έρθει έξω από το παράθυρο. Από το να φροντίζουν οι τοπικοί άρχοντες τους δασικούς δρόμους, τις ζώνες πυροπροστασίας, τους κρουνούς όπου υπάρχουν. Από το να σχεδιάζονται έτσι οι καλοκαιρινές άδειες, ώστε όλοι οι εμπλεκόμενοι στην κατάσβεση να είναι ετοιμοπόλεμοι. Μέχρι το να οργανώνονται πιο έξυπνα οι αναδασώσεις, να ελέγχονται πιο καλά τα βοσκοτόπια και κυρίως να μην επιβραβεύεται πια ποτέ ο εμπρηστής με ένα οικοπεδάκι». Κουβέντα δεν λέει η «Αυγή» για τις ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και μέσα για τη δασοπυρόσβεση και τη δασοπροστασία, αφού αυτά κοστίζουν και η κυβέρνηση έχει άλλες προτεραιότητες: Τη θωράκιση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Ούτε λίγο ούτε πολύ, προπαγανδίζουν την ατομική ευθύνη στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών ή στην καλύτερη περίπτωση ρίχνουν το μπαλάκι στους δήμους, που επίσης είναι υποστελεχωμένοι και αγγίζουν τα όρια της χρεοκοπίας, μόνο και μόνο για να κρυφτεί το κύριο. Οτι αυτό το σάπιο σύστημα συνθλίβει τις λαϊκές ανάγκες για χάρη του καπιταλιστικού κέρδους, γι' αυτό δεν μπορεί να διασφαλίσει ούτε την προστασία των δασών.

Εικόνες...

Το ότι η μερική απασχόληση στα κράτη μέλη της ΕΕ καταγράφει αυξητική τάση, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, δεν είναι κάτι νέο. Μάλιστα, σε χώρες όπως η Ολλανδία τα ποσοστά της μερικής απασχόλησης είναι ιδιαίτερα μεγάλα, ενώ αν μιλάμε για τις γυναίκες, είναι τα μεγαλύτερα ανάμεσα σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, σύμφωνα με στοιχεία της ολλανδικής στατιστικής υπηρεσίας. Η μερική απασχόληση αφορά κατά βάση νέες μητέρες, προδίδοντας την έλλειψη δομών Πρόνοιας και μέτρων προστασίας της μητρότητας, που υποχρεώνει τις μητέρες να καταφεύγουν σε ευέλικτες μορφές απασχόλησης. Για παράδειγμα, σύμφωνα με την έρευνα, σε τομείς όπως η Υγεία και η φροντίδα των παιδιών, όπου εργάζονται κυρίως γυναίκες, η μερική απασχόληση είναι σχεδόν αποκλειστικότητα. Στο σύνολο, οι εργαζόμενες με μερική απασχόληση ξεπερνούν το 70% του συνόλου. Πλήρη εργασία έχουν μόλις 1 εκατ. γυναίκες (περίπου το 27%) και μάλιστα θεωρείται αριθμός «ρεκόρ» για τα τελευταία 10 χρόνια.

... απ' το μέλλον

Το κεφάλαιο όμως και οι κυβερνήσεις του διαβάζουν ανάποδα την πραγματικότητα και καυχιόνται ότι με τη μερική απασχόληση προσφέρουν διέξοδο στις νέες μητέρες, που δεν έχουν δυνατότητα να εργαστούν πλήρες ωράριο, επειδή δεν έχουν κάπου να αφήσουν τα παιδιά τους. Δηλαδή, ενώ αυτοί έχουν την ευθύνη για την έλλειψη υποδομών και για τον πολυκερματισμό της αγοράς εργασίας, προκειμένου να απασχολούν φτηνότερη εργατική δύναμη, έρχονται από πάνω να εμφανιστούν και σαν «ευεργέτες» των εργαζόμενων μητέρων, επειδή τους προσφέρουν την ...«ευκαιρία» να δουλέψουν ένα τετράωρο ή και λιγότερο τη μέρα! Και για να μην ξεχνιόμαστε, με τους ρυθμούς που προχωράνε οι ανατροπές των εργασιακών δικαιωμάτων στην Ελλάδα, η Ολλανδία δίνει μια εικόνα από το κοντινό μέλλον της αγοράς εργασίας και στη χώρα μας.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1750 Γεννιέται ο Ιταλός συνθέτης της κλασικής μουσικής Αντόνιο Σαλιέρι.

1933 Γεννιέται ο Γαλλοπολωνός σκηνοθέτης Ρομάν Πολάνσκι.

1944 Οι ναζί δολοφονούν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μπούχενβαλντ τον ηγέτη του γερμανικού προλεταριάτου και Πρόεδρο της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Γερμανίας Ερνστ Τέλμαν.

1944 Η Κεντρική Επιτροπή του Εργατικού ΕΑΜ (ΕΕΑΜ) αποφασίζει τη μετονομασία της σε Γενική Συνομοσπονδία Εργατών της Ελλάδας.

1950 Δολοφονείται από ακροδεξιά στοιχεία ο Πρόεδρος του Κομμουνιστικού Κόμματος Βελγίου Ζουλιέν Λαό. Στην κηδεία του παραβρέθηκαν πάνω από 300.000 εργάτες σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

1967 Πεθαίνει ο Γιάννης Ιωαννίδης, πρώην μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

1978 Ψηφίζεται στη Βουλή (στο θερινό τμήμα) ο Ν. 815 για τα ΑΕΙ, που θα πυροδοτήσει κύμα οξύτατων αντιδράσεων του φοιτητικού κινήματος, πανεπιστημιακών και των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ο νόμος προέβλεπε αυστηρότερες διατάξεις ως προς το εξεταστικό, περιορισμό του πανεπιστημιακού ασύλου και διατήρηση του θεσμού της έδρας.

1981 Αμερικανικά μαχητικά «F-14Α» του αεροπλανοφόρου «Νίμιτς» καταρρίπτουν 2 λιβυκά αεροσκάφη «SU-22» στον κόλπο της Σίδρας, τη θαλάσσια περιοχή της οποίας η Λιβύη θεωρούσε μέρος των εθνικών της υδάτων, αλλά οι ΗΠΑ ισχυρίζονταν πως ήταν διεθνή.

1985 Μαίνεται ο εμφύλιος πόλεμος στη Βηρυτό. Μέσα σε τρεις μέρες σκοτώνονται 113 άτομα, στο μουσουλμανικό και το χριστιανικό τομέα.

1999 Μεγάλος σεισμός στην Τουρκία αφήνει πίσω του 17.127 νεκρούς, δεκάδες χιλιάδες τραυματίες και σχεδόν 300.000 άστεγους. Οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ο σεισμός, που σημειώθηκε στις 00.02 τοπική ώρα, ήταν μεγέθους 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ (7,8 βαθμών σύμφωνα με το Σεισμολογικό Ινστιτούτο του Φράιμπουργκ και το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο). Οι μεγαλύτερες καταστροφές σημειώθηκαν στην περιοχή της Νικομήδειας (Ιζμίτ), 130 χιλιόμετρα ανατολικά της Κωνσταντινούπολης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ