Τετάρτη 18 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κάτι... ξέχασαν

«Για να είμαστε όλοι μαζί, πρέπει να συμφωνήσουμε στο προοδευτικό περιεχόμενο πολιτικών, που θα αποτελέσουν την εγγύηση της πορείας μας». Αυτά είπε, ανάμεσα σε άλλα, προχτές, ο Ακης Τσοχατζόπουλος, μιλώντας σε εκδήλωση της νεολαίας του κυβερνώντος κόμματος. Ηταν μια τοποθέτηση, η οποία αξιολογήθηκε από τους συνεργάτες του υπουργού Εθνικής Αμυνας, ως «η πλέον σημαντική, μπροστά στο συνέδριο» του ΠΑΣΟΚ και ακόμη, ότι δίνει απάντηση στο «όλοι μαζί» του Κ. Σημίτη.

Τα μόνα, που... ξέχασαν, τόσο ο Ακης Τσοχατζόπουλος όσο και οι συνεργάτες του, είναι δυο πράγματα: Πρώτον ότι ποτέ μέχρι σήμερα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας δεν έχει παρουσιάσει μια ουσιαστικά διαφορετική πολιτική πρόταση από την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική. Και δεύτερον ότι έχει συμφωνήσει σε όλα, όσα μέχρι σήμερα έχει πράξει η κυβέρνηση. Ακόμη και σε όσα τώρα κάνει κριτική, όπως οι πολιτικές και τα μέτρα στους τομείς των εργασιακών σχέσεων, της Παιδείας, της Υγείας, κλπ.

Στο βωμό του Χρηματιστηρίου

«Αρον άρον ξεπούλημα στο βωμό του Χρηματιστηρίου» κατήγγειλε από την πρώτη του σελίδα ο «Ριζοσπάστης», την περασμένη Πέμπτη και σημείωνε: «"Ευήκοον ους" στις απαιτήσεις των πολυεθνικών αποδείχνει και πάλι πως διαθέτει η κυβέρνηση και προχωρά, με επείγουσες διαδικασίες, στο ξεπούλημα στρατηγικής σημασίας και ιδιαίτερα κερδοφόρων δημοσίων επιχειρήσεων...». Διαβάστε τώρα και τον πρωτοσέλιδο τίτλο της χτεσινής «Καθημερινής»: «Ενεση 1,5 τρισ. στην οικονομία - Τα έσοδα των ιδιωτικοποιήσεων χρησιμοποιεί ως αντίδοτο στην κρίση του ΧΑΑ η κυβέρνηση».

Και μπορεί να παρουσιάζεται η νέα επιχείρηση ξεπουλήματος δημοσίων επιχειρήσεων, ως ενίσχυση της οικονομίας και του Χρηματιστηρίου, αλλά ο καθένας μπορεί να καταλάβει ότι οι μόνοι που θα κερδίσουν είναι το μεγάλο κεφάλαιο, ντόπιο και ξένο και οι πολυεθνικές.

Από το κακό στο χειρότερο

Οι αποφάσεις απομάκρυνσης ορισμένων πανεπιστημιακών γιατρών από νοσοκομεία του Δημόσιου Συστήματος Υγείας - κατ' εφαρμογήν του νόμου 2889/2001 - καθώς και η προσωρινή διαταγή του Συμβουλίου της Επικρατείας για αναστολή κάποιων από αυτές τις αποφάσεις απομάκρυνσης, φέρνουν στην επικαιρότητα και πάλι τις σχέσεις εργασίας των πανεπιστημιακών γιατρών με το δημόσιο σύστημα υγείας.

Θυμίζουμε ότι ο ιδρυτικός νόμος του ΕΣΥ (1397/1983) προέβλεπε την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των πανεπιστημιακών και στρατιωτικών γιατρών, αλλά ποτέ δεν εφαρμόστηκε, παρά τις αλλεπάλληλες δεσμεύσεις και σχετικές προγραμματικές δηλώσεις των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Γεγονός, το οποίο φανερώνει ένα μικρό μόνο μέρος των ευθυνών των μέχρι σήμερα ηγεσιών και κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

Αναμφίβολα, οι πανεπιστημιακοί γιατροί πρέπει να είναι ενταγμένοι στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, ως γιατροί πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Πρέπει, όμως, και το κράτος, να τους εξασφαλίζει ικανοποιητικές αποδοχές και τις απαραίτητες συνθήκες εργασίας, για τα καθήκοντα που ασκούν σε όλα τα επίπεδα: Το νοσηλευτικό, το εκπαιδευτικό, το διοικητικό και το ερευνητικό. Οι μέχρι σήμερα πολιτικές, όμως, δεν κινούνται σ' αυτές τις κατευθύνσεις και η κατάσταση πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο.

Πολλαπλή η ζημιά

Το πλέον σίγουρο, πάντως, είναι το γεγονός, πως η μη διασφάλιση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των πανεπιστημιακών γιατρών ζημίωσε πολύμορφα το δημόσιο σύστημα υγείας και, ταυτόχρονα, προσβάλλει και τους πανεπιστημιακούς ως επιστήμονες, καθώς τους εμφανίζει πολυπράγμονες, που δεν κάνουν τίποτε «άλλο από το να εισπράττουν». (Αυτό βέβαια για κάποιες περιπτώσεις ισχύει, αλλά δε χαρακτηρίζει τη μεγάλη πλειοψηφία των πανεπιστημιακών γιατρών).

Και, μπορεί το μέτρο που πήρε ο Αλ. Παπαδόπουλος να δίνει την εντύπωση ότι πρόκειται να ξεκαθαρίσει την κατάσταση, ενώ εμφανίζει και τον υπουργό ως ασυμβίβαστο με τα «συμφέροντα που κατατρώγουν το σύστημα υγείας», αλλά η πραγματικότητα είναι αρκετά διαφορετική. Ουσιαστικά, με το νέο μέτρο «εντάσσεται στους... πανεπιστημιακούς» το εναπομείναν δημόσιο σύστημα υγείας, καθώς εισάγει τα ιδιωτικά ιατρεία στα δημόσια νοσοκομεία, γενικεύοντάς τα και για μια μεγάλη πλειοψηφία των νοσοκομειακών γιατρών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την παραπέρα εμπορευματοποίηση - ιδιωτικοποίηση της Υγείας.

Επιπλέον, το υπουργείο Υγείας δεν ξεκαθαρίζει και τους όρους της απομάκρυνσης, καθώς δεν έχουν εκδοθεί οι σχετικές αποφάσεις, ώστε και οι πανεπιστημιακοί να έχουν την ευθύνη της τελικής επιλογής. Ετσι, λοιπόν, μια θολή κατάσταση γίνεται ακόμα θολότερη με ακόμα πιο δυσμενείς επιπτώσεις στους χρήστες των υπηρεσιών Υγείας.

Της υπομονής...

Υπομονή και αυτοσυγκράτηση συνέστησε και πάλι χτες ο Γ. Παπαντωνίου, σχετικά με τις εξελίξεις στο Χρηματιστήριο και τη γνωστή σε όλους πορεία του δείκτη. Και τη μεν υπομονή καταλάβαμε πού την απευθύνει - προφανώς σε όσους τραβούν τα μαλλιά τους... - την αυτοσυγκράτηση όμως; Αν την απευθύνει στους ίδιους, είναι μάλλον περιττή, αφού δεν τους έχει μείνει και τίποτε να... συγκρατήσουν. Αν την απευθύνει, όμως, στους ελάχιστους που βρήκαν την κότα με τα χρυσά αβγά και συσσωρεύουν τεράστια ποσά, τότε έκανε... διάνα.

Τα χρηματιστηριακά...

ΕΝΤΑΞΕΙ, κύριε Ρέππα, να αποσυνδεθεί το Χρηματιστήριο από τις πολιτικές εξελίξεις. Καμιά αντίρρηση δεν έχουμε. Πλην όμως, αν θυμόμαστε καλά, εσείς είστε που κάνατε τη συγκεκριμένη σύνδεση. Εσείς λέγατε πως η άνοδός του αντανακλά την επιτυχία της οικονομικής σας πολιτικής! Μήπως κάνουμε λάθος;

Τώρα, βέβαια, τι να συζητάμε; Είτε αποσυνδεθεί είτε όχι, η κατρακύλα πλέον δεν έχει τέλος. Και μην μας πει κανείς ότι κινδυνολογούμε.

Στο μόνο που έχει δίκιο η κυβέρνηση, είναι όταν χαρακτηρίζει λάθος την άποψη πως για όλα ευθύνεται η πολιτική αστάθεια, η οποία επηρεάζει τη χρηματιστηριακή και γενικώς την «αγορά». Πράγματι, το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ δεν επηρεάζει την «αγορά». Οι αντιλαϊκές κατευθύνσεις είναι δεδομένες, όποια κι αν είναι η έκβασή του τον Οκτώβριο.

Αυτό που δεν είναι δεδομένο, είναι το μοίρασμα της «πίτας», το ποιοι θα ωφεληθούν λιγότερο και ποιοι περισσότερο από την όποια κατάσταση διαμορφωθεί. Ποιες θα είναι οι «δέκα οικογένειες», που έλεγε τελευταία στην ΚΕ του «κινήματος» ο Παναγιωτακόπουλος, δηλαδή...

Οσο για τη χτεσινή διαβεβαίωση του Δημήτρη Ρέππα, ότι δε θα έχουμε αλλαγές στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, τις ακούσαμε μεν, αλλά αναρωτιόμαστε σε ποια χρονική περίοδο αναφέρεται. Μέσα στο καλοκαίρι εννοεί; Μέσα στην επόμενη εβδομάδα; Τι εννοεί ακριβώς;

ΑΛΛΗ ΜΙΑ έρευνα του περίφημου «ευρωβαρόμετρου» είδε το φως της δημοσιότητας και αναφέρει ότι έγιναν ακόμη λιγότεροι οι Ελληνες, που βλέπουν το μέλλον τους μέσα από την «εμβάθυνση» της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την κοινή εξωτερική πολιτική και όλα τα σχετικά.

Και δεν έγιναν μόνον οι Ελληνες λιγότεροι. Εγιναν και οι εργαζόμενοι σε όλες τις χώρες - μέλη της ΕΕ. Και να 'στε σίγουροι ότι όλο και λιγότεροι θα γίνονται, ενώ θα αυξάνουν όσοι εναντιώνονται στις αντιλαϊκές πολιτικές, που θέλουν - σώνει καλά - τους Ευρωπαίους εργαζόμενους να δουλεύουν για να πλουτίζουν οι κάθε λογής «ευρω-καρχαρίες».

Στο χείλος της αβύσσου

Είκοσι μία Ιανουαρίου του σωτήριου έτους 2001. Μπροστά το καπιτώλιο ο «άνθρωπος που δεν εκλέχτηκε ποτέ πρόεδρος» ορκιζόταν ως 43ος Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ελάχιστες μέρες πέρασαν και τα πρώτα απειλητικά σύννεφα σκίασαν τον ουρανό, όχι μόνο πάνω από την επικράτεια των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά σε όλη την υδρόγειο. «Κύριο μέλημα της αμερικανικής πολιτικής είναι να εκσυγχρονίσει τις Ενοπλες Δυνάμεις της, ώστε να αντεπεξέλθει στις ανάγκες και τις απαιτήσεις του 21ου αιώνα»... Ούτως ειπείν, αναδιάρθρωση του στρατεύματος και εγκατάλειψη του μέχρι στιγμής δόγματος των «δύο πολέμων». Ραχοκοκαλιά αυτού του νέου δόγματος, είναι το «Εθνικό Αντιπυραυλικό σύστημα των ΗΠΑ», το επονομαζόμενο και «υιός του πολέμου των άστρων».

Η οικουμένη σοκαρισμένη κρατά την ανάσα της. Δεν αντιδρά. Σκέφτεται σχέδια είναι. Δεν μπορούν να το πράξουν, είναι αδιανόητο.

Και όμως, λίγες μέρες αργότερα οι ΗΠΑ, το κράτος που έχει τεράστια μερίδιο ευθύνης για τη μόλυνση του πλανήτη, αρνούνται να επικυρώσουν το «Πρωτόκολλο του Κιότο». Ελάχιστοι αντέδρασαν δυναμικά, μόνο οι κυβερνήσεις για λόγους εντυπωσιασμού και τακτικής ψέλλισαν ήπιες κατάρες. Οι περισσότεροι δεν μπόρεσαν να αντιληφθούν σε τι μέγεθος θα επηρεάσει τη ζωή τους το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Μετά οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από τη διεθνή Συνθήκη για τη χρήση χημικών, βιολογικών και τοξικών. Σχεδόν κανείς δεν αντέδρασε, αφού δεν το έμαθε. Τέτοιου είδους όπλα είναι εξαιρετικά πολύπλοκα ζητήματα και δεν ενδείκνυνται να κοσμούν τα διεθνή ΜΜΕ.

Λίγο αργότερα, εξέφρασαν την πρόθεση να αποσυρθούν από τη συμφωνία ΑΒΜ, που απαγορεύει την υλοποίηση του «υιού του πολέμου των άστρων», καθώς τη θεωρούν αναχρονιστική και ξεπερασμένη, «συμφωνία σχεδόν μιας τριακονταετίας που δεν μπορεί πλέον να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ στη νέα εποχή που ανατέλλει τον 21ο αιώνα». Και πάλι λίγοι μίλησαν, καθώς δεν μπορούσαν να συνειδητοποιήσουν τι θα σημάνει η εγκατάλειψη της διμερούς συμφωνίας του 1972.

Οι κυβερνήσεις που αντέδρασαν το έκαναν για λόγους αλλαγής συσχετισμού δυνάμεων και ανταγωνισμών στην ως τώρα ισορροπία μεταξύ των «συμμάχων». Αλλά οι ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποίησαν δύο δοκιμές της αντιπυραυλικής ασπίδας, κάνοντας την ατμόσφαιρα πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό, πεδίο βολής. Και ακριβώς αυτή τη στιγμή ήρθε, η πιο ουσιώδης αντίδραση με την προχτεσινή στρατηγική συμφωνία, Ρωσίας και Κίνας η πρώτη εδώ και μια πεντηκονταετία! Το πνεύμα που διέπει τις δύο μεγάλες δυνάμεις, που έχουν φωτογραφηθεί από τις ΗΠΑ ως «εχθροί», είναι αυτό της συνέχισης της ισχύος της ΑΒΜ, ως θεμέλιου λίθου της διατήρησης της στρατηγικής ισορροπίας του πλανήτη, αλλά και αυτό της αμυντικής στάσης, για να αποφευχθεί οιοσδήποτε κίνδυνος, όπως είναι απολύτως φυσικό.

Με τις τελευταίες εξελίξεις και κυρίως υπό το πρίσμα ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να εγκαταλείψουν και τη Συνθήκη για την απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών, οι δοκιμές στη Νεβάδα, για τις νέες πυρηνικές κεφαλές που θα εξοπλιστούν τα όπλα που θα χρησιμοποιηθούν στην αντιπυραυλική ασπίδα είναι καθ' οδόν.

Αυτή πια τη στιγμή πιθανώς μιλάμε για την πλήρη κατάρρευση όλων των διεθνών συμφωνιών για τον έλεγχο τόσο των όπλων μαζικής καταστροφής όσο και των πυρηνικών. Και είναι η πιο επικίνδυνη ατραπός που θα μπορούσε να εισέλθει η οικουμένη. Εκτός αν η ιλιγγιώδης πτώση στο κενό αποτραπεί. Και ο τρόπος είναι μόνος ένας: απαιτώντας και παλεύοντας, όλοι οι λαοί μαζί να «σταματήσουν οριστικά τα σχέδια πολέμου».


Χριστίνα ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Υποκρισία χωρίς όρια

Πρέπει να το παραδεχτούμε και, ταυτόχρονα, να τους το αναγνωρίσουμε. Για τους καρεκλοκένταυρους των Βρυξελλών μιλάμε, όπως και για τις κυβερνήσεις των χωρών - μελών της ΕΕ και το γεγονός πως αποδείχνουν στην πράξη ότι η υποκρισία και το θράσος τους δεν έχουν όρια. Ξέρετε ποιος ήταν ο τίτλος της προχτεσινής συνόδου των υπουργών Εξωτερικών, όπου επικυρώθηκαν οι αντιδημοκρατικές αποφάσεις και τα αυταρχικά μέτρα των υπουργών Δικαιοσύνης, ενάντια στις λαϊκές διαδηλώσεις; Διαβάστε τον: Διάλογος με τον Ευρωπαίο πολίτη για την ευρωπαϊκή ενοποιητική διαδικασία!!!

Ναι, στα πλαίσια αυτού του «διαλόγου», αποφάσισαν το συντονισμό των δυνάμεων καταστολής, τη συνεργασία των φυσικών και ηλεκτρονικών χαφιέδων και πρακτόρων, τον εκφοβισμό και την τρομοκράτηση των λαών, κλπ., κλπ. Προφανώς, ο «διάλογος» στον οποίο αναφέρονται δεν περιλαμβάνει τον παραμικρό αντίλογο, την παραμικρή διαφωνία. Αλλωστε, στην προχτεσινή απόφαση των 15 ΥΠΕΞ ξεκαθαρίζεται ότι οι δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις της ΕΕ είναι οι μόνες αρμόδιες να ερμηνεύουν τα θέματα της λεγόμενης παγκοσμιοποίησης. `Η, με άλλα λόγια, «αποφασίζομεν και διατάσσομεν»...

Τα κέρδη και ποιους αφορούν

Και μη νομίζετε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει διαφορετική στάση και ξεφεύγει από τα κοινοτικά δεδομένα, επειδή προχτές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παραλίγο να... πλέξει το εγκώμιο των διαδηλωτών... Η υφυπουργός Ελισάβετ Παπαζώη ήταν παρούσα στη σύνοδο των ΥΠΕΞ και συμφώνησε σε όλες τις αποφάσεις, που όλοι μαζί πήραν. Και όχι μόνο αυτό, η κ. Παπαζώη έδωσε και το δικό της στίγμα θράσους και υποκρισίας, όταν μιλώντας στους δημοσιογράφους, μετά τη σύνοδο, αναφέρθηκε επί μακρόν στην πρόθεση και διάθεση της ΕΕ και των κυβερνήσεων, να ακούσουν και να διαλεχτούν με τους Ευρωπαίους πολίτες που αισθάνονται αποκλεισμένοι από τις αποφάσεις ή αδιαφορούν κλπ., κλπ. Και κλείνοντας την τοποθέτησή της υπογράμμισε: «Η ΕΕ κέρδισε πολλά τα τελευταία 50 χρόνια. Τώρα πρέπει να κερδίσει τους ίδιους τους πολίτες της».

Με άλλα λόγια, κ. Παπαζώη, όλα όσα κέρδισε η ΕΕ, τα 50 αυτά χρόνια, δεν αφορούν τους πολίτες της και για να γίνουμε περισσότερο ακριβείς, δεν αφορούσαν τα εκατομμύρια των εργαζομένων. Και δε λέτε εσείς, βέβαια, ποιους αφορούσαν αυτά τα κέρδη, αλλά ο καθένας μπορεί να το καταλάβει: τις ολιγαρχίες του πλούτου, τις μεγάλες επιχειρήσεις και τις πολυεθνικές. Κι έρχεστε, τώρα κι εσείς και οι υπόλοιποι, να μιλήσετε για διάλογο..;

Πόλη - φυλακή η Γένοβα

Associated Press

Σε ...κατάσταση πολιορκίας βρίσκεται ήδη η Γένοβα. Πέρα από τους χιλιάδες αστυνομικούς, τις ειδικές δυνάμεις καταστολής, τα μηχανοκίνητα μέσα, τα ελικόπτερα, τα πολεμικά πλοία και ό,τι άλλο, τέλος πάντων, έχει επιστρατεύσει η ιταλική κυβέρνηση, η πόλη παίρνει πλέον την όψη μιας τεράστιας φυλακής. Μια ατέλειωτη σειρά από βαριά διαχωριστικά πλαίσια, ύψους τεσσάρων μέτρων, τα οποία επενδύονται με συρματόπλεγμα (φωτό), έχουν τοποθετηθεί, ήδη, σε πάνω από 100 δρόμους, που κάθετα συνδέουν την πόλη με τη ζώνη του λιμανιού, όπου θα γίνει η διάσκεψη. Μαζί με τους δρόμους αυτούς, έχουν κλείσει και οι 14 πεζόδρομοι, που αποτελούσαν την ανάσα των πεζών κατοίκων της πόλης.

Χαρακτηριστικό του εκφοβιστικού κλίματος, που καλλιεργεί, εδώ και μέρες, η ιταλική κυβέρνηση είναι το γεγονός, πως έκλεισε τους δύο κύριους σιδηροδρομικούς σταθμούς της πόλης, Πρίντσιπε και Μπρίνιολε, παρά την αρχική συμφωνία που είχε με τους διοργανωτές των λαϊκών εκδηλώσεων. Γεγονός, το οποίο προκάλεσε την άμεση αντίδραση των εργαζομένων στους σιδηροδρομικούς σταθμούς, οι οποίοι αποφάσισαν να μπλοκάρουν όλα τα τρένα στην Ιταλία, κυρίως, τα «τρένα των πλουσίων» και, τελικά, η ιταλική κυβέρνηση υποχώρησε και άνοιξε ξανά τους σιδηροδρομικούς σταθμούς.

Ποιοι, όμως, είναι πραγματικά οι φυλακισμένοι; Οι οκτώ ηγέτες των περισσότερο αναπτυγμένων χωρών, που θα βρίσκονται από τη μια μεριά των σιδηρόφρακτων διαχωριστικών ή οι δεκάδες χιλιάδες εργαζομένων και νεολαίας, που θα διαδηλώνουν από την άλλη;

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Κόντρα στην αστική νομιμότητα

Δεκαπέντε χιλιάδες αστυνομικοί, επτά χιλιάδες άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας, κιγκλιδώματα ύψους 4 μέτρων που οριοθετούν την «κόκκινη ζώνη» και προστατεύουν τους υψηλούς προσκεκλημένους, κλείσιμο του σιδηροδρομικού σταθμού για να μην φτάσουν στον «τόπο του εγκλήματος» οι διαδηλωτές. Οι ανταποκρίσεις που φτάνουν από τη Γένοβα, οι τελευταίες πληροφορίες, κάνουν λόγο για μια πόλη «απόρθητο φρούριο»! Μια πόλη - κάστρο, μεσαιωνικής εποχής. Μια τεράστια φυλακή για τους κατοίκους της. Στους δρόμους της, περισσεύουν η αστυνομοκρατία, οι σιδερόφραχτες ορδές. Στους δρόμους της Ευρώπης περισσεύει η καταστολή. Χτες στην Πράγα και στο Γκέτεμποργκ, σήμερα στη Γένοβα. Στους δρόμους της Ευρωπαϊκής Ενωσης περισσεύει η βία της αστικής νομιμότητας. Περισσεύει και η υποκρισία. Οι Ευρωπαίοι πολίτες είναι «ελεύθεροι». Οι εργαζόμενοι είναι «ελεύθεροι». Η ελευθερία του συνέρχεσθαι, του συνδικαλίζεσθαι, του Τύπου, ισχύουν. Αρκεί μόνο να μην διαταράσσεται η «τάξη». Η τάξη των κυρίαρχων να εκμεταλλεύονται τους λαούς. Αρκεί η εργατική τάξη να μην παραβιάζει - ή να υπάρχει ακόμα και η υποψία - ότι σκέφτεται να παραβιάσει, το καθεστώς της σκλαβιάς της. Φτάνει να μην αποπειραθεί να αμφισβητήσει το ιερό της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας. Η δημοκρατία της Ενωσης έχει τα όριά της.

Αλλά αυτή η βία, είναι μόνο ένα μέρος - η ελάχιστη - σε σύγκριση με την καθημερινή βία που ασκούν η αστική τάξη, το μεγάλο κεφάλαιο, και οι απανταχού πολυεθνικές στα δισεκατομμύρια των μισθωτών. Η βία απέναντι στον εργάτη να πουλά την εργατική του δύναμη με τους όρους που υπαγορεύουν οι καπιταλιστές. Η βία που ασκεί η παγκόσμια τάξη των καπιταλιστών στην παγκόσμια εργατική τάξη. Είναι η βία της «ελεύθερης αγοράς», της Λευκής Βίβλου, των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων. Η βία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας, στον εργάτη της «Ρενό», στον απολυμένο της «Σόφτεξ», στον Πολωνό αγρότη, στον κλοσάρ του Παρισινού Μετρό. Η βία που μεταφράζεται στα 20 εκατομμύρια ανέργους, στα δεκάδες εκατομμύρια των υποαπασχολούμενων, στα άλλα τόσα που φυτοζωούν κάτω από τα όρια φτώχειας, για να μιλήσουμε μόνο για την Ευρώπη.

Αυτή τη βία, τη βία της μισθωτής σκλαβιάς, του δικαιώματος μερικών εκατοντάδων πολυεθνικών να απομυζούν τον πλούτο που παράγουν δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη υπερασπίζουν οι G8, με τις πολυάριθμες δυνάμεις καταστολής. Αυτή την καταστροφική οικονομική καταπίεση, που φυλακίζει διά βίου ζωής τον προλετάριο, είναι καιρός να αντιπαλέψουν οι εργαζόμενοι της Ευρώπης και όλου του κόσμου.

Απέναντι σ' αυτή την αδιάκοπη και ανυπόφορη οικονομική και ταξική βία, κάθε συνειδητοποιημένος εργάτης, κάθε άνθρωπος που σέβεται τον εαυτό του, δεν μπορεί παρά να δηλώσει γενική ανυπακοή. Να πάψει πια να νομιμοποιεί ένα σύστημα που γεννά τη φτώχεια, την εξαθλίωση, την οικολογική καταστροφή. Γιατί ποια νομιμοποίηση μπορεί να δοθεί σε ένα σύστημα που εξασφαλίζει αμύθητα κέρδη για λίγους και αμέτρητο πόνο για δισεκατομμύρια ανθρώπους; Που μπορεί να εξασφαλίζει ευρωστία στα χρηματιστήρια, αλλά ούτε μια χούφτα πόσιμο νερό για εκατομμύρια Αφρικανούς;

Να αμφισβητήσει στην πράξη, μέσα από συνδικαλιστικούς και πολιτικούς αγώνες την ίδια την καρδιά αυτής της βίας. Τη «νομιμότητα» της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.

Γένοβα

Είναι του κόσμου

«αρχηγοί»,

μα μπρος

στου πλήθους

την οργή

τρέμουν, φοβούνται

σαν λαγοί

και τους σταθμούς

κλείνουν, τους δρόμους

κι επιστρατεύουν

αστυνόμους,

δες στου λαού

μπροστά την πάλη

πώς νάνοι γίνονται

οι «μεγάλοι».

* * *

Αυτό βαθιά

βάλτο στο νου,

σκιάχτρο η ισχύς

κάθε «τρανού»,

κάθε «προστάτη»

και «νονού»,

αν ο λαός γίνει

πλημμύρα,

σβήνει τελειώνει

κάθε σπείρα,

σπαν αλυσίδες,

πέφτουν τείχη

κι έτσι αλλάζει

μόνο η τύχη!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ