Σάββατο 13 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ανησυχητικές αντιλήψεις

Παπαγεωργίου Βασίλης

Με το θέμα της μετανάστευσης ασχολήθηκε πρόσφατα το έκτακτο Γενικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη, και καλά έκανε. Πολύ καλά κάνει, επίσης, και προβάλλει μια σειρά δίκαια αιτήματα, που έχουν σχέση με τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας των αστυνομικών δυνάμεων, που ασχολούνται με τους μετανάστες. Στην ίδια ανακοίνωση, όμως, διατυπώνονται ορισμένες θέσεις, οι οποίες διακρίνονται από ανησυχητικές ξενοφοβικές αντιλήψεις. Αναφερόμαστε σε θέσεις, όπως: «Το έντονο φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης τείνει να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις σε βάρος της κοινωνικής, δημογραφικής, οικονομικής, πολιτικής και πολιτισμικής πραγματικότητας της χώρας» ή «η Ομοσπονδία φρονεί ότι η χώρα, όπως και οι λοιπές χώρες της ΕΕ έπραξαν ήδη, να κλειδώσει τα σύνορά της, να χαρακτηριστεί η λαθρομετανάστευση ως παράνομη εισβολή στη χώρα και να αντιμετωπιστεί αναλόγως».

Θα προτείναμε, να σκεφθούν το όλο θέμα περισσότερο ψύχραιμα οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των αστυνομικών. Οι όποιες στρατιές των πεινασμένων συνωστίζονται στα σύνορά μας δεν κάνουν «εισβολή», ούτε αποτελούν εχθρό της πατρίδας, για να «αντιμετωπιστούν αναλόγως». Χώρια, που ποτέ δεν έγινε δυνατό - στη μακραίωνη ιστορία της ανθρωπότητας - να αντιμετωπιστούν οι τέτοιες μεταναστεύσεις, με κλείσιμο συνόρων και την άσκηση βίας. Αν θέλουν, όμως, να συμβάλουν στην ουσιαστική αντιμετώπιση του φαινομένου, ας αναζητήσουν τις αιτίες που το γεννούν και το αναπαράγουν σε όλο και μεγαλύτερη έκταση. Αλλος δρόμος δεν υπάρχει.

Μποναμάς, αλλά όχι για αγρότες

Τα μάθατε τα νέα; Η κυβέρνηση αποφάσισε, λέει, να πριμοδοτήσει την ανάπτυξη και ανασυγκρότηση της υπαίθρου με ένα ποσό ύψους 1,2 δισ. ευρώ ή περίπου 400 δισ. δραχμές. Τις σχετικές ανακοινώσεις τις έκανε ο ίδιος ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κ. Σημίτης. Αφού υποστήριξε πως «η ανάπτυξη είναι η κεντρική προτεραιότητα της κυβέρνησης» ανακοίνωσε στη συνέχεια την απόφαση της διυπουργικής επιτροπής να διατεθούν στην επόμενη 7ετία από τα ταμεία του κράτους περίπου 400 δισ. δραχμές για την «ανάπτυξη και ανασυγκρότηση της υπαίθρου».

Οι πρωθυπουργικές δηλώσεις μάς έφεραν στο νου τη λαϊκή παροιμία «όπου ακούς πολλά κεράσια πάρε μικρό καλάθι», αφού όπως προκύπτει από τις διευκρινίσεις που έκανε ο ίδιος, η μερίδα του λέοντος αυτών των χρημάτων θα πάει για έργα σχετικά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην ύπαιθρο κλπ. Στην ουσία, ο Κ. Σημίτης, με τις εξαγγελίες για «πριμοδότηση της υπαίθρου», θέλησε να αμβλύνει τις αντιδράσεις που προκάλεσε στους αγρότες η προαναγγελία του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών για σφαγιασμό των επιδοτήσεων σε βασικά αγροτικά προϊόντα κλπ.

Το εμπόριο όπλων και...

Η βρετανική κυβέρνηση ισχυρίζεται πως έχει επιβάλει εμπάργκο στις εξαγωγές οπλικών συστημάτων προς το Ισραήλ, από τη στιγμή που το τελευταίο έχει εισβάλει στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη. Μάλιστα, είχε συνοδεύσει την ενέργειά της με βαρύγδουπες δηλώσεις, περί «ηθικών ορίων» στο εμπόριο όπλων και, συχνά πυκνά, καλεί την κυβέρνηση του Ισραήλ να αποχωρήσει από τα Κατεχόμενα. Ολ' αυτά, όμως, αποδείχνονται «αέρας κοπανιστός», καθώς η εφημερίδα «Ομπζέρβερ» αποκάλυψε πως η Μεγάλη Βρετανία, παρά «τις ηθικές αναστολές» της, συνεχίζει να προμηθεύει με όπλα διάφορα σημεία του κόσμου, μέσω ΗΠΑ!

Συγκεκριμένα, η εφημερίδα υποστηρίζει ότι το πιλοτήριο των F- 16 καθώς και άλλα συγκεκριμένα κομμάτια οπλικών συστημάτων, που κατασκευάζονται από τη βρετανική πολεμική βιομηχανία, προωθούνται στις ΗΠΑ, όπου συναρμολογούνται, πριν καταλήξουν στα χέρια των ενδιαφερομένων. Ετσι, και το εμπόριο γίνεται και το Λονδίνο δεν εμφανίζεται να είναι αυτό που οπλίζει, με τα ίδια του τα χέρια τουλάχιστον, κανέναν. Η αποκάλυψη αφορούσε, κυρίως, τα οπλικά συστήματα που καταλήγουν στον ισραηλινό στρατό και η εφημερίδα, ευλόγως, παρατηρούσε ότι «κατά τα άλλα, η Βρετανία έχει επιβάλει εμπάργκο στις δικές της πωλήσεις όπλων προς το Ισραήλ»!

... τα «ηθικά όρια» της κυβέρνησης Μπλερ

Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά, που αποκαλύπτεται η υποκρισία των όποιων - συντηρητικών, σοσιαλδημοκρατικών και όποιου άλλου πολιτικού χρώματος - κυβερνήσεων ιμπεριαλιστικών χωρών. Σημειώνουμε το γεγονός, όμως, γιατί - εκτός των άλλων - ορισμένοι παρατρεχάμενοι της βρετανικής κυβέρνησης έσπευσαν να υποστηρίξουν ότι η τελευταία δεν έχει καμία ευθύνη και, ακόμη, ότι «θα προκαλούσε μεγάλο πρόβλημα στις σχέσεις Βρετανίας - ΗΠΑ μια απαίτηση της πρώτης να εξάγει τα συγκεκριμένα κομμάτια των οπλικών συστημάτων, μόνον εφόσον γνωρίζει τον τελικό παραλήπτη».

Οπως καταλαβαίνετε, δε ζούμε, απλά και μόνο, σε μια εποχή, όπου όσο περισσότερο βαρύγδουπες εκφράσεις μεταχειρίζονται οι κυβερνώντες, τόσο περισσότερο πρέπει να «κουμπώνονται» οι πολίτες. Πίσω απ' τα «ωραία και μεγάλα λόγια», κρύβονται ολέθρια σχέδια, επιδιώξεις και στόχοι. Κρύβεται το όλο και περισσότερο απάνθρωπο, φιλοπόλεμο και σάπιο πρόσωπο του σύγχρονου ιμπεριαλισμού.

Τα τρομο-φιλολογικά

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΟΧΙ, ΜΟΝΟ πειστικοί δεν είναι! Για τους φερόμενους ως «σοβαρούς» τρομοκρατολογούντες λέμε, μια και ορισμένοι από αυτούς «σκίζουν τα ρούχα τους» για τα ανθρώπινα και δημοκρατικά δικαιώματα. Πώς να το κάνουμε, όταν υπερασπίζεσαι κάτι στα λόγια και αφήνεις να υπονομεύεται στην πράξη, δεν πείθεις.

Η Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας προχτές στο «ΜΕΓΚΑ», το 'πε μέσες - άκρες. Τα τηλεφωνήματα, λέει, που κατέδωσαν τις «γιάφκες» αποτελούν απάντηση στην ...αποξένωση της μεγαλούπολης. Πήγε να το διορθώσει κάπως στη συνέχεια, αλλά δε γινόταν. Για κοινωνία χαφιέδων μίλησε, ήταν σαφές.

Οσο για τη νομοθεσία, συνεχώς προς το επαχθέστερο αλλάζει. Κάτι ο «τρομονόμος», που τον ψήφισαν ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, κάτι η σύμβαση του ΟΗΕ, που ήρθε πρόσφατα και περιέργως ταχύτατα στη Βουλή, φανερώνουν σε ποιες κατευθύνσεις κινούνται οι κυρίαρχες δυνάμεις.

ΠΑΝΤΩΣ, είτε αρέσει σε κάποιους, είτε όχι, η τρομοκρατία, που, υποτίθεται, ότι καταπολεμούν οι κυβερνώντες και οι σύμμαχοι, δεν είναι το Νο 1 πρόβλημα του Ελληνα πολίτη, όσο κι αν, τεχνητά, προσπαθούν να το κάνουν. Δε θα κριθούν από αυτό οι πολιτικές δυνάμεις.

Κι όλα αυτά, όχι γιατί ο κόσμος δεν τρομοκρατείται. Τρομοκρατείται και με το παραπάνω κι έχει δείξει με τις αντιδράσεις του, από ποιους, πώς και γιατί. Αλλο ζήτημα είναι πως οι αρμόδιοι δε θέλουν ούτε ν' ακούσουν.

Απόδειξη είναι το αδιαμφισβήτητο γεγονός πως οι Ελληνες θέλουν πάρα πολύ την εξάρθρωση ορισμένων «τρομοκρατικών οργανώσεων». Οπως: Την οργάνωση «14% Ανεργία», την οργάνωση «51% των ΔΕΚΟ στους Ιδιώτες», την οργάνωση «2,5% Εισοδηματική Πολιτική», την οργάνωση «20% Μειώσεις Αγροτικών Επιδοτήσεων» και άλλες παρόμοιες. Γι' αυτές θέλουν, άραγε, να κάνουν κάτι;

Οσο για τις «γιάφκες» τους, δε χρειάζεται να περιμένουν το τηλεφώνημα κανενός άγνωστου πληροφοριοδότη. Ολες γύρω από την πλατεία Συντάγματος είναι και δε θα έχουν πρόβλημα πρόσβασης οι διωκτικές αρχές.


Παπαγεωργίου Βασίλης

«Περίεργη» στροφή...

«

Εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου», λοιπόν... Κάπως έτσι παρουσίασαν την υπόθεση «17 Ν» στο προχτεσινό Υπουργικό Συμβούλιο, τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης. Χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έδωσε περισσότερη έμφαση σ' αυτήν τη νέα κυβερνητική θεωρία περί τη «17 Ν» και τα μέλη της: Πρόκειται για «κακοποιά στοιχεία», δήλωσε ο κ. Πρωτόπαππας...

***

Η «στροφή» της κυβέρνησης είναι κάτι παραπάνω από ευδιάκριτη. Αλλωστε, ούτε η σημερινή, ούτε οι προηγούμενες κυβερνήσεις είναι άμοιρες ευθυνών για τα «στοιχεία» και τις «πληροφορίες», για τις «αναλύσεις» και τις «εκτιμήσεις», που διοχετεύονται κατά καιρούς για τη «17 Ν» και την υπόθεση Ξηρού, ειδικότερα.

Το κλίμα που καλλιεργούσαν οι διακινητές αυτών των «αναλύσεων» τόσα χρόνια είναι γνωστό: Ελεγαν ότι η «πηγή» της τρομοκρατίας βρίσκεται στην Αριστερά. Οτι τα μέλη της «17 Ν» μπορεί στην εφηβεία τους να ήταν «ολίγον» από ΚΚΕ, «ολίγον» από τροτσκιστές, ολίγον από οτιδήποτε, εκτός, όμως, από πράκτορες, εκτός από προβοκάτορες, εκτός από, συνειδητά ή ασυνείδητα, ενεργούμενα των μυστικών υπηρεσιών...

Κι όμως. Τώρα, τόσες μέρες μετά το βομβαρδισμό του κοινού από τις τηλεπαραθυρόγιαφκες με απίθανες «περιγραφές», με «φωτογραφίες του αρχηγού», με αθλιότητες περί «στρατοπέδων εκπαίδευσης τρομοκρατών στην Κούβα» (!), τόσες μέρες μετά την ανακύκλωση των θεωριών περί «αριστερής προέλευσης» της τρομοκρατίας και ενοχοποίησης του αντιδικτατορικού αγώνα, φτάσαμε στη θεωρία των «κοινών κακοποιών»...

***

Κατά την κυβέρνηση, αυτή η (νέα) προσέγγισή της είναι απολύτως σύμφυτη με την ανάγκη να «απομυθοποιηθεί» ο ρόλος της συγκεκριμένης «οργάνωσης» και να έρθει στο φως ο πραγματικός της χαρακτήρας. Είναι κοινοί εγκληματίες, λέει τώρα η κυβέρνηση...

Επομένως, τι να υποθέσουμε; Οτι οι - έτσι κι αλλιώς - εγκληματίες της «17 Ν» δολοφονούσαν, επί 27 χρόνια, μόνο και μόνο, για να προσπορίζονται μυθώδη ποσά; Οτι συκοφαντούσαν τον αγώνα του λαϊκού κινήματος, για να αποκτήσουν τεράστια ακίνητη περιουσία; Οτι όλη τους η δράση, από την πρώτη στιγμή που σκότωσαν τον σταθμάρχη της CIA, τον Γουέλς, μέχρι τη στιγμή που σκότωσαν τον Βρετανό ταξίαρχο, τον Σόντερς, ήταν ένα «ιδεολογικό άλλοθι» μιας κοινής «συμμορίας του οργανωμένου εγκλήματος», που χρειαζόταν «ιδεολογικό προκάλυμμα», που χρειαζόταν τις αφίσες του Μαρξ, του Τσε και του Βελουχιώτη, για να ληστεύει τράπεζες ή να εκτελεί συμβόλαια θανάτου;..

***

Είναι προφανές ότι η κυβερνητική «στροφή», όχι απλώς προσθέτει νέα, αλλά πολλαπλασιάζει τα ερωτηματικά, που και πολλά είναι και αναπάντητα παραμένουν, από την πρώτη στιγμή που «έσκασε» η υπόθεση Ξηρού. Το λαϊκό αίσθημα διαισθάνεται ότι εδώ «κάτι παίζεται»...

Από την πλευρά μας, μόνον ερωτήματα μπορούμε να θέσουμε. Για παράδειγμα: Πού αποσκοπεί όλη αυτή η προσπάθεια «σαλαμοποίησης» της «17 Ν» και διαχωρισμού της σε «πρώτη», «δεύτερη» και «τρίτη» γενιά; Μήπως ορισμένοι θεωρούν ότι, όσο περισσότερο ανασκαλεύεται το πράγμα, μπορεί να έρθουν στην επιφάνεια τίποτα περίεργες διασυνδέσεις με μυστικές ή φανερές υπηρεσίες; Μήπως αποκτά προβάδισμα η «συνετή» στάση κάποιων (και ο κ. Μίλερ διακρίνεται για τη «σύνεσή του»...), που, ενδεχομένως, θεωρούν ότι θα ήταν «καλύτερα να μην πάμε και πολύ πίσω, αλλά να μείνουμε ως εκεί που η υπόθεση θα μπορούσε να "κλείσει" με την εξάρθρωση μιας ..."ομάδας κλεφτρονιών"»;


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Στο όνομα της δημοκρατίας...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Πολλά έχουν γίνει, μέχρι σήμερα, στο όνομα της αντιμετώπισης της «17Ν» και της λεγόμενης εγχώριας τρομοκρατίας. Και δεν είναι η πρώτη φορά, που έρχονται στο προσκήνιο η λογική και τα διάφορα ψευτοδιλήμματα, που θέλουν τον περιορισμό των δημοκρατικών δικαιωμάτων, στο όνομα όμως της δήθεν υπεράσπισης και διασφάλισής τους. Αυτό κάνει και ο Γ. Πρετεντέρης στο χτεσινό «Βήμα». Γράφει συγκεκριμένα: «Από τον αρχηγό του Συνασπισμού ως τον καθηγητή Νικολόπουλο, από καλοπροαίρετους νομικούς ως αυτόκλητους υπερασπιστές της δημοκρατικής τάξης... εκπορεύεται η ίδια άποψη: Οτι το βασικό ζήτημα δεν είναι η εξάρθρωση της "17Ν", αλλά οι μέθοδοι και οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν για την εξάρθρωση αυτή.

Ακόμη κι αν τα κίνητρα είναι αγαθά, το αποτέλεσμα δεν είναι αθώο...

...Κατά συνέπεια, απειλείται να τιναχτεί στον αέρα ό,τι έχει επιτευχθεί ως τώρα. Διότι εδώ δεν παίζεται το πολιτικό κλίμα, ούτε οι επόμενες εκλογές. Παίζεται η δημοκρατία μας».

Οπως βλέπετε, μπορεί - σύμφωνα με τις αρχές - να έχει αφοπλιστεί η «17Ν». Μπορεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να την «απομυθοποιεί» και να την κατατάσσει στην κατηγορία του κοινού ποινικού εγκλήματος, αλλά - για τον Γ. Πρετεντέρη, και όχι μόνον αυτόν... - αποτελεί το καλύτερο επιχείρημα, για την επιβολή και άλλων περιορισμών των δημοκρατικών ελευθεριών. Στο όνομα της δημοκρατίας, βέβαια...

Να μην ξεχάσουμε...

Αποκαλυπτικά και ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία της πανελλαδικής έρευνας της ICAP, που δόθηκαν προχτές στη δημοσιότητα. Από τα διάφορα ποσοστά, σημειώνουμε εκείνα, που φανερώνουν τη σχέση των πολιτών με το χρηματιστήριο. Το 1999 το 16% των νοικοκυριών δήλωνε ότι είχε τοποθετήσει χρήματα σε μετοχές και άλλα «χαρτιά» του χρηματιστηρίου. Το 2001 το ποσοστό αυτό πέφτει στο 12,8% και το 2001 στο 6,2%. Μάλιστα, φέτος μόνο το 0,5% των ερωτηθέντων απάντησε ότι προτίθεται να συμμετάσχει για πρώτη φορά στο «τζόγο» της Σοφοκλέους.

Επιλέξαμε την ειδική αναφορά στα ποσοστά αυτά, όχι μόνον ή κυρίως, επειδή αποτελούν μια δικαίωση του «Ριζοσπάστη», που μόνιμα και συστηματικά αποκάλυπτε και αποκαλύπτει τον πραγματικό χαρακτήρα του χρηματιστηρίου, ως μοχλού απομύζησης των λαϊκών αποταμιεύσεων από το μεγάλο κεφάλαιο. Αλλά γιατί, αργά ή γρήγορα και με τον ένα ή άλλο τρόπο, οι «έχοντες και κατέχοντες» θα ξαναφέρουν τις δήθεν «καλές μέρες» στο «ναό του χρηματιστηριακού τζόγου». Θα ξαναδημιουργήσουν συνθήκες «άνοιξης» και θα επιχειρήσουν και πάλι να εγκλωβίσουν και να λεηλατήσουν, τόσο τις αποταμιεύσεις των εργαζομένων, όσο και τις συνειδήσεις τους. Ας θυμηθούμε όλοι, λοιπόν, εκείνη τη στιγμή, ότι το έργο αυτό μας το έχουν ξαναδείξει τα χρόνια 1998 - 2000. Και το ιδιαίτερα τσουχτερό εισιτήριο δεν το πληρώσαμε στην αρχή, αλλά στο τέλος...

Απαράδεκτη παρέμβαση

Ο έλεγχος της εξουσίας και η κριτική των κρατούντων αποτελεί πρώτιστη υποχρέωση κάθε δημοσιογράφου. Ακόμα κι όταν αυτό γίνεται με σκληρό τρόπο, ίσως πολλές φορές και «τραβηγμένο». Το περίεργο ξεκινά όταν ο ελεγχόμενος (κάποιος διευθυντής οργανισμού για παράδειγμα) προσπαθεί να «φιμώσει» ή να λογοκρίνει έμμεσα το δημοσιογράφο. Τι εννοούμε με τα παραπάνω; Κάποιοι συνάδελφοι που καλύπτουν το ρεπορτάζ της «Αθήνα 2004» έχουν διαπιστώσει ότι στέλεχος της Οργανωτικής Επιτροπής, αρμόδιος για τα θέματα Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, έχει παρέμβει... αναλόγως σε διευθυντές ορισμένων Μέσων, ζητώντας την... ανάκληση στην τάξη των ατακτούντων. Μάλιστα, έχει φτάσει στο σημείο - όπως λένε οι πληροφορίες - να προτείνει ακόμα και τους αντικαταστάτες τους! Κάτι που - αν έχει γίνει έτσι - απαιτεί και την άμεση και αποφασιστική παρέμβαση της ΕΣΗΕΑ.

Μπορεί να μην αρέσει στο συγκεκριμένο κύριο και την ηγεσία της «Αθήνα 2004» ο τρόπος με τον οποίο ορισμένοι από τους συναδέλφους χειρίζονται το συγκεκριμένο ρεπορτάζ, αλλά τι να κάνουμε; Υπάρχουν και κάποιοι που δεν παίρνουν τα χαρτάκια με τις ερωτήσεις που μοιράζει και προσπαθούν να κάνουν τη δουλιά τους, όσο περισσότερο γίνεται, σύμφωνα με τους δημοσιογραφικούς κανόνες και τη συνείδησή τους.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Οχι δεν ξαφνιάζει κανέναν!

Οχι δεν αποτελεί ούτε έκπληξη, ούτε πρωτοφανές γεγονός! Ο αρχιπλοίαρχος του Λιμενικού Σώματος Γ. Κολλιτσόπουλος, δεξί χέρι του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, και ο κάθε Κολλιτσόπουλος, ο κάθε «ράμπο» του Λιμενικού Σώματος, ή των ΜΑΤ και κάθε είδους ροπαλοφόρο ανθρωποειδές, όταν δέχεται να πληρώνεται για να σακατεύει εργάτες που αγωνίζονται για μια καλύτερη ζωή, όταν αποτελεί το στήριγμα ενός σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος, δεν μπορεί παρά να έχει σαπίσει και ο ίδιος. Ποιον μπορεί να ξαφνιάζει το ότι ο Γ. Κολλιτσόπουλος, επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων του Λιμενικού, αυτός που έδινε τις εντολές στους βατραχανθρώπους για να μακελέψουν τους απεργούς εργάτες στις 29 Μάη στο λιμάνι του Πειραιά, δεχόμενος εντολές από τους εφοπλιστές και την κυβέρνησή τους, συμμετέχει - αν όχι πρωτοστατεί - σε κύκλωμα οργανωμένου εγκλήματος; Είναι ένας «νονός της νύχτας».

Η σύλληψη του αρχιπλοιάρχου δεν αποτελεί παρά ένα πολύ μικρό τμήμα του αποστήματος και δεν μπορεί, δεν πρέπει, να δημιουργεί αυταπάτες σε κανέναν περί ...αδέκαστης λειτουργίας του πολιτεύματος, των θεσμών και του συστήματος. Πρόκειται για μια πραγματικότητα. Σ' αυτό το σύστημα, στο σύστημα των εφοπλιστών, συνολικά του μεγάλου κεφαλαίου και των κάθε είδους μηχανισμών του, δεν υπάρχουν «καθαρές περιοχές». Αυτό έχει αποδείξει η ίδια η ζωή. Αλλωστε, πόσο ...«καθαρός» ήταν ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Γ. Ανωμερίτης, όταν, την επομένη του ματοκυλίσματος στο λιμάνι και ενώ στα νοσοκομεία βρίσκονταν δεκάδες απεργοί σακατεμένοι, εμφάνισε ως θύματα τους «ράμπο» του Κολλιτσόπουλου, κάνοντας λόγο για «κατσαβίδια και όπλα» στα χέρια των διαδηλωτών»; Ακόμα, ας μας πουν, αν τολμούν, σε ποια εφοπλιστικά γραφεία έχουν προσληφθεί και εργάζονται αυτήν τη στιγμή οι αρχηγοί του Λιμενικού Σώματος που έχουν αποστρατευτεί. Και πολλά ακόμη, αμέτρητα παρόμοια παραδείγματα.

Για το εργατικό κίνημα, για τις ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, που αγωνίζονται και δρουν στο φως της μέρας, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Γνωρίζουν ότι ο αγώνας τους δεν αφορά μόνον το μεροκάματο. Οτι δε φτάνει να διεκδικείς μόνον την αποστρατικοποίηση του Λιμενικού Σώματος, τον εκδημοκρατισμό γενικά των Σωμάτων Ασφαλείας. Ξέρουν ότι αυτά είναι πτυχές του αγώνα που δίνει και εντείνει, μέρα με τη μέρα, για να έρθει «τούμπα» όλο αυτό το βρώμικο οικοδόμημα, για να ανατραπεί το καπιταλιστικό σύστημα, μαζί με το κράτος του. Το σύστημα, που «τρώει» την υπεραξία της εργατικής τάξης, την ίδια της τη ζωή. Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα σ' αυτήν την κατεύθυνση δίνει καθημερινά τη μάχη του, κλιμακώνοντας τους αγώνες του. Και, βέβαια, ταυτόχρονα διαπαιδαγωγεί τη νέα γενιά - εκεί που το σύστημα βλέπει τους αυριανούς «ράμπο» του - στους δρόμους των μαζικών λαϊκών αγώνων, της αντίστασης, της ανυπακοής στους νόμους της αδικίας και της ανισότητας, στους θεσμούς και τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Ερωτήματα

Ολα αυτά

τα σκύβαλα,

αυτοί

οι τρομοκράτες,

έτσι από μόνοι

δρούσανε,

έτσι, με δίχως

πλάτες;

δεν είχαν τάχα

πάτρωνες

και ποιοι

είναι ετούτοι;

(Σιγά να μην

το μάθουμε,

αυτό βρομάει

μπαρούτι)!

***

Ολοι αυτοί

οι άθλιοι

που ασύλληπτοι

είναι χρόνια,

έτσι από μόνοι

δρούσανε

δεν ήταν άλλων

πιόνια;

ποια κέντρα

τους κινούσανε

ποιοι είναι πίσω,

επάνω;

(Για κοίτα

ερωτήματα

ο αφελής

που κάνω)!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ