Τετάρτη 1 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κλίμα πολέμου...

Ο πόλεμος κατά του Ιράκ «θα ξεκινήσει τα μεσάνυχτα της 21ης Φεβρουαρίου» υποστηρίζει σε προχτεσινό δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα «Σάντεϊ Εξπρές», αναφέροντας ότι τη διευκρίνιση αυτή έδωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, τα Χριστούγεννα. «Η ημερομηνία επιβεβαιώθηκε από Βρετανούς στρατιωτικούς αξιωματούχους που αναμένουν τον πόλεμο τη δεύτερη ή τρίτη βδομάδα του Φλεβάρη» προσθέτει η εφημερίδα.

Αργότερα, έστω έμμεσα - όπως αναμενόταν - υπήρξε και η τυπική διάψευση του δημοσιεύματος. Σημασία έχει πως για άλλη μια φορά με την πολύ γνωστή πλέον συνταγή (των σκόπιμων διαρροών) προετοιμάζεται το κλίμα ώστε η κοινή γνώμη να έχει προετοιμαστεί και να έχουν μετρηθεί και οι αντιδράσεις της...

«ΓΣΕΕ»... ( 1)

Ετοιμη να... εξορμήσει στους μη συνδικαλισμένους εργαζόμενους εμφανίζεται η ΓΣΕΕ σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ». Η «επιχείρηση» περιλαμβάνει εντοπισμό των εργαζομένων μέσω του ηλεκτρονικού αρχείου του ΙΚΑ, αποστολή κάρτας εγγραφής με προτεινόμενο συνδικαλιστικό φορέα και προσέλκυση του... κοινού με εκπτώσεις και προσφορές!!! Για άλλη μια φορά ορισμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες προσπερνούν την πραγματικότητα και φτιάχνουν μια δική τους, όπως τους βολεύει. Αντιμετωπίζουν το συνδικάτο ως «κλαμπ». Αλλά, οι εργάτες δε θα επιλέξουν την ένταξή τους σ' ένα συνδικαλιστικό φορέα για να περνάνε ευχάριστα τον όποιο ελεύθερο χρόνο τους. Ακόμη και αν ένα σωστό συνδικάτο μπορεί επιπρόσθετα να προάγει τη δημιουργικότητα των μελών του, να προτείνει ένα ανώτερο πολιτιστικό πρότυπο, να δημιουργήσει συνθήκες άνθησης ενδιαφερόντων που ξεφεύγουν από τα στενά όρια του επαγγέλματος.

Ο εργάτης ή ο υπάλληλος, πρώτα και κύρια θα αναζητήσει στο συνδικάτο τον συνεπή εκφραστή των συμφερόντων του, την αλληλεγγύη, τη συλλογική δράση και δραστηριότητα που στην προοπτική τους μπορεί να τον οδηγήσουν και πέρα από τη διεκδίκηση του μεροκάματου.

Εντέλει, και αυτό το γνωρίζει πολύ καλά η ΓΣΕΕ, το πρόβλημα της συρρίκνωσης των συνδικάτων στη χώρα μας δεν έχει να κάνει μόνο με τον παράγοντα «ενημέρωση». Σχετίζεται πρώτα απ' όλα με την αξιοπιστία των συνδικαλιστικών φορέων και αυτή την αξιοπιστία πρέπει να κοπιάσει ο κάθε συνδικαλιστής για να την αποκτήσει....

«ΓΣΕΕ»... (2)

Παπαγεωργίου Βασίλης

Εδώ και πολλά χρόνια, βέβαια, οι γνωστοί συσχετισμοί στη ΓΣΕΕ έχουν κάνει τη «δουλιά» τους. Υποβαθμίστηκε το πρωτοβάθμιο σωματείο. Ο ευρύτερος δημόσιος τομέας, με την περίπου υποχρεωτική συνδικαλιστική ένταξη, αποτέλεσε τον κύριο κορμό του συνδικαλιστικού κινήματος στον ιδιωτικό τομέα και οι πελατειακές σχέσεις υπονόμευσαν τη συλλογική συνείδηση.

Η τακτική της πλειοψηφίας, με τον κυβερνητικό συνδικαλισμό να βάζει «πλάτη» για να περάσει μια σκληρή αντεργατική πολιτική, απομάκρυνε τους εργαζόμενους από τα συνδικάτα τους. Οι αγώνες χωρίς προοπτική, η θριαμβολογία για τα ελάχιστα, η αναγωγή του «κοινωνικού διαλόγου» και του «κοινωνικού εταιρισμού» σε πρώτιστη αξία. Ολα αυτά και ακόμη περισσότερα φθείρουν ανεπανόρθωτα και διαστρεβλώνουν το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Και τώρα η ΓΣΕΕ αναζητά τα εν δυνάμει μέλη των συνδικάτων προσφέροντας κάρτες εγγραφής και εκπτώσεις για να αυξήσει τη δύναμη των συνδικάτων. Τίποτα δεν είναι άχρηστο. Αλλά πριν ή παράλληλα με αυτές τις μεθόδους, ας αναρωτηθούν οι συνδικαλιστές της πλειοψηφίας πώς θα συνδικαλιστεί ένας εργαζόμενος όταν ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Αθήνας οδηγείται με χειροπέδες στο Αστυνομικό Τμήμα επειδή υπερασπίστηκε τα δικαιώματα μιας εργάτριας στο «ΦΩΚΑ». Ας πάνε στις πιτσαρίες να ρωτήσουν τους διανομείς γιατί δε συνδικαλίζονται και τι προβλήματα αντιμετωπίζουν.

Υπάρχουν δεκάδες χώροι δουλιάς για να μάθουν όσα χρειάζονται, αρκεί να κάνουν τον κόπο να τους επισκεφθούν...

Στη δράση για το Μέτωπο

Ενας χρόνος τελείωσε, ένας νέος αρχίζει σήμερα με μεγαλύτερες απαιτήσεις από όλους μας για να είναι ένας χρόνος δημιουργικός, αγωνιστικός, που θα μας φέρει κοντύτερα στους στόχους μας. Αναλογιζόμενοι αυτούς τους στόχους, δύο χρόνια μετά τον καθορισμό τους από το 16ο Συνέδριο του Κόμματός μας, του ΚΚΕ, η σημερινή μέρα ενδείκνυται για ένα σύντομο απολογισμό.

Στις 17 Δεκέμβρη του 2000 το 16ο Συνέδριο ολοκλήρωνε τις εργασίες του με την εκτίμηση της ανάγκης - και την προτροπή - της επιτάχυνσης των ρυθμών δουλιάς όλων των μελών και φίλων του Κόμματος για τη συγκρότηση του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου. Στα δύο χρόνια που μεσολάβησαν αποκτήθηκε σημαντική εμπειρία από τη δράση των Κομματικών Οργανώσεων στο εργατικό κίνημα, στο κίνημα των αγροτών, στο αντιιμπεριαλιστικό φιλειρηνικό κίνημα, δράση που είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία συσπειρώσεων όπως το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΥ, αντιπολεμικές συσπειρώσεις, καθώς και συσπειρώσεις για τις δημοκρατικές ελευθερίες. Συσσωρεύτηκε πλούσια εμπειρία από τη συμμετοχή μας σε διεθνείς εκδηλώσεις κατά της καπιταλιστικής διεθνοποίησης, σε κινητοποιήσεις έκφρασης διεθνιστικής αλληλεγγύης. Δόθηκαν σημαντικές μάχες, εκλογικές, όπως η πρόσφατη των δημοτικών και νομαρχιακών, στην οποία επίσης δημιουργήθηκαν πλατιές συσπειρώσεις, ενώ κατάκτηση για το κίνημα είναι η Κίνηση «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» στα πλαίσια της οποίας συσπειρώνονται ευρύτατες δυνάμεις και φορείς.

Ολη αυτή η συλλογική εμπειρία μπορεί και πρέπει να αποτελέσει την κινητήρια δύναμη στην προσπάθειά μας για ενίσχυση των συσπειρώσεων που έχουν δημιουργηθεί, για σχηματισμό νέων στα επιμέρους μέτωπα πάλης, όπως αυτά είχαν καθοριστεί από το 16ο Συνέδριό μας και εμπλουτίζονται από τις εξελίξεις και τα νέα δεδομένα. Συσπείρωση κατά των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Κατά του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Για την υπεράσπιση των δημοκρατικών ελευθεριών. Συσπείρωση για την αλλαγή της πνευματικής, πολιτιστικής ατμόσφαιρας στον τόπο, ενάντια στα φαινόμενα σήψης, διαφθοράς, εθνικισμού, ρατσισμού, κοσμοπολιτισμού, την ηττοπάθεια και τη μοιρολατρία. Για τα δικαιώματα της μικρομεσαίας αγροτιάς μαζί με τους εργάτες γης. Για τα προβλήματα και τις ανάγκες των μικροαστικών στρωμάτων που προκύπτουν από τη συγκέντρωση κεφαλαίου και παραγωγής. Για την περιφερειακή ανάπτυξη και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, κατά των αντιλαϊκών επιλογών που εφαρμόζουν φορείς της ΤΑ. Συσπείρωση ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων ενάντια στην εμπορευματοποίηση του αθλητισμού και την καταστροφή του περιβάλλοντος. Συντονισμός και συνεργασία με αντιμονοπωλιακές αντιιμπεριαλιστικές ριζοσπαστικές προοδευτικές δυνάμεις σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.

Μπορεί σήμερα να μην υπάρχει η δυνατότητα της συγκρότησης του Μετώπου άμεσα, να μην έχουν ωριμάσει οι συνθήκες, είναι όμως κοινά παραδεκτό ότι η στοχοπροσήλωσή μας και η επίμονη δράση μας στα παραπάνω μέτωπα πάλης, στη δημιουργία πλατιών συσπειρώσεων γύρω απ' αυτά τα κρίσιμα ζητήματα, μπορεί και θα φέρει τον τελικό μας στόχο πιο κοντά στον ορίζοντα. Μ' αυτό ως δεδομένο, με την πλούσια εμπειρία του χρόνου που έφυγε, συνεχίζουμε πιο δυναμικά, πιο αποφασιστικά τη δράση μας μέσα στο λαό, στους εργαζόμενους, στο εργατικό και λαϊκό κίνημα. Καλή αγωνιστική χρονιά, λοιπόν, πιο αποτελεσματική για τους συλλογικούς μας στόχους.

Καμιά συμμετοχή...

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Το σύστημα τό 'χει τούμπανο και κάποιοι κρυφό καμάρι...». Ο ιμπεριαλισμός των ΗΠΑ ακούγοντας τη φύση του, είναι έτοιμος, να επιτεθεί πρώτα στο Ιράκ και αχόρταγα -στο βαθμό, που μείνει ανεμπόδιστος- να προσπαθήσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να ελέγξει πλήρως την ευρύτερη περιοχή (Ιράν, Παλαιστίνη κλπ.). Την ίδια ώρα κάποιοι εννοούν, να κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν, όχι τυχαία, αλλά ουσιαστικά, για να αφήνουν τους Αμερικάνους ήσυχους και ανεμπόδιστους, να προετοιμάζουν τα καινούρια τους εγκλήματα. Για παράδειγμα τι θα γίνει με τη χρήση των αμερικάνικων βάσεων στην Ελλάδα; Λέγεται πως η βάση στη Σούδα θα παίξει αναβαθμισμένο επιτελικό ρόλο στην καινούρια πυρκαγιά που ετοιμάζεται στην περιοχή. Αν είναι έτσι (που έτσι είναι) δε μετατρέπεται αυτόματα η Ελλάδα (και ίσως όχι άδικα) σε στόχο; Ποιος παίρνει την ευθύνη να εκθέσει τη χώρα σε τέτοιους κινδύνους; Ποιος ρώτησε τον ελληνικό λαό γι' αυτό;

Οι πιθανές γενικόλογες ευχές από το βήμα της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν έχουν καμιά πρακτική χρησιμότητα, αν ανοίγεται ταυτόχρονα η «πίσω πόρτα» της χρήσης των βάσεων και των άλλων διευκολύνσεων. Ισα ίσα τότε είναι που η ενοχή αλλά και ο κίνδυνος γίνεται μεγαλύτερος. Να μην επιτραπεί κανενός είδους συμμετοχή στο ιμπεριαλιστικό έγκλημα.

Με το πείσμα της αντίστασης

Γρηγοριάδης Κώστας

ΔΕ ΛΕΜΕ ΟΤΙ είναι εύκολο, αλλά θα βρούμε τελικά έναν λόγο για να στηρίξουμε την ευχή «Καλή Χρονιά» που ανταλλάσσουμε τούτες τις μέρες. Ετσι, σε πείσμα όσων προσπαθούν για το αντίθετο, εμείς θα αισιοδοξούμε...

Σίγουρα όχι για το σχέδιο Ράμσφελντ να στείλει μέσα στο Γενάρη μερικές δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στον Περσικό και να ετοιμάσει μια επίθεση από «Βορρά, Νότο και Δύση», όπως λένε οι εφημερίδες στις ΗΠΑ.

Σίγουρα όχι για τις «τυμπανοκρουσίες» και θριαμβολογίες του Σημίτη περί επίλυσης του Κυπριακού. Την πραγματική αλήθεια και για την εξέλιξη της υπόθεσης αυτής και τις διαστάσεις της μάλλον δε θα τα μάθουμε καν μέσα στο 2003.

Σίγουρα όχι για τις προβλέψεις του Ακη Τσοχατζόπουλου περί «πτώσης του πληθωρισμού κάτω από το 3,6%», όταν οι αυξήσεις που θα «πέσουν» το 2003 στους μισθούς είναι μικρότερες από όποιο ποσοστό πληθωρισμού κι αν φανταστούν οι «αρμόδιοι».

Σίγουρα όχι για τα «ριάλιτι σόου» που επέμειναν να «στοιχειώσουν» με την άθλια παρουσία τους και αυτήν εδώ την παραμονή Πρωτοχρονιάς στις μικρές οθόνες, κάνοντας (ευτυχώς) πολύ κόσμο να τις κλείσει... μετά βδελυγμίας.

Σίγουρα όχι για την «τρομολαγνία» που θέλει να μας κάνει να θεωρούμε φυσιολογικό το να μας παρακολουθούν - φρουρούν - επιτηρούν - ελέγχουν - καταγράφουν - μαγνητοσκοπούν σε οτιδήποτε κι αν κάνουμε.

Σίγουρα όχι για τα κάθε λογής «διαπλεκόμενα» που καταγγέλλονται σε όλους τους τόνους και από το ΠΑΣΟΚ και από τη Νέα Δημοκρατία κι όσο πιο πολύ τα καταγγέλλουν τόσο πιο πολύ φροντίζουν για την κυριαρχία τους «στους αιώνας των αιώνων».

Σίγουρα ΝΑΙ όμως, γιατί παρ' όλα αυτά κάποιοι, κάπου, κάπως σ' αυτόν τον πλανήτη αντιστάθηκαν. Ακόμα περισσότερο συνεχίζουν να αντιστέκονται. Δύσκολα, ζόρικα, με κόπο, με κόστος αλλά... είναι ακόμα «εδώ» και το 2003. Καλή Χρονιά!


Γρηγοριάδης Κώστας

Μια φωτογραφία, μια ιστορία, μια μαρτυρία

Η διπλανή φωτογραφία, με το διαστημικό σταθμό «Μιρ» δημοσιεύτηκε στην πρώτη σελίδα του «Ρ» της 29.12.2002, με αφορμή τα 80χρονα από την ίδρυση της ΕΣΣΔ και μια δημόσια ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, για το σοσιαλισμό. Μερικές μέρες πριν, ο ελληνικής καταγωγής -Πόντιος- Ρώσος κοσμοναύτης Θεόδωρος (Φιόντορ) Γιουρτσίχιν, που συμμετέχει στο αμερικανορωσικό διαστημικό πρόγραμμα και τον περασμένο Οκτώβρη εκτοξεύτηκε από το ακρωτήριο Κανάβεραλ, δήλωνε στο περιοδικό «Ταχυδρόμος»: «Μου φάνηκε ότι ένιωσα τον Γκαγκάριν την ώρα της απογείωσης να μου εύχεται "καλή τύχη". Τα δευτερόλεπτα που περίμενα μέχρι την απογείωση, μου φάνηκαν αιώνας. Βλέπεις είχα την ατυχία να διαλυθεί η Σοβιετική Ενωση όταν ήμουν έτοιμος για το Διάστημα και καθυστέρησα να πετάξω. Ισως πάλι και να φοβόμουν ότι θα έμενα με το όνειρο και μόνο. Δεν πειράζει όμως. Τελικά τα κατάφερα».

Η ατυχία σε ατομικό επίπεδο μπορεί και να αναπληρωθεί. Ομως η μεγαλύτερη ατυχία για ολόκληρη την ανθρωπότητα συνολικά, ήταν οι ανατροπές στις σοσιαλιστικές χώρες με τις τόσες κατακτήσεις για τους εργαζόμενους, που άρχισαν να τις χάνουν σ' Ανατολή και Δύση.

Αποτυπώματα που δε σβήνουν

«Δύο στους τρεις Ρώσους είναι στεναχωρημένοι για την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης, το 1991, σύμφωνα με το αποτέλεσμα δημοσκόπησης που δημοσιεύεται σήμερα στη Μόσχα, περίπου 80 χρόνια μετά την ένωση 15 Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών» μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων στις 30.12.2002, επικαλούμενο το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων VTsIOM που διενήργησε σχετική έρευνα.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 59% των 1.600 ερωτηθέντων «πιστεύει ότι η κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης κατά τη διάρκεια των μεταρρυθμίσεων του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ μπορούσε να είχε αποφευχθεί, ενώ το 29% το θεωρεί ως αναπόφευκτη εξέλιξη».

«Το ένα πέμπτο (περίπου 21%) - συνεχίζει η ανταπόκριση του ΑΠΕ - είναι υπέρ της πλήρους αποκατάστασης της ΕΣΣΔ όπως δημιουργήθηκε από τον μπολσεβίκο ηγέτη Βλαντιμίρ Λένιν το 1922. Περίπου οι μισοί (το 48%) θεωρούν ως ευνοϊκή εξέλιξη την πρόσφατη Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών (ΚΑΚ), μία χαλαρή ένωση από 12 πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες που δημιουργήθηκε το 1992».

Τα αποτυπώματα της πρώτης εφόδου των καταπιεσμένων προς τον ουρανό δε σβήνουν εύκολα απ' την ιστορική μνήμη. Αντίθετα αποτελούν παρακαταθήκη στην πάλη των λαών...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Με νέες δυνάμεις στους αγώνες

Σημαντικές ήταν οι μάχες που δόθηκαν από το εργατικό λαϊκό κίνημα το 2002 σε μια σειρά μέτωπα πάλης, ενάντια στην πολιτική που προώθησε η κυβέρνηση εξυπηρετώντας τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Πραγματοποιήθηκαν σημαντικές κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση της κοινωνικής ασφάλισης, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση-εμπορευματοποίηση της υγείας, της παιδείας, της πρόνοιας. Πρωτοπόροι στους αγώνες αυτούς ήταν οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες που από κοινού με άλλες δυνάμεις συνέβαλαν μέσα από τις γραμμές του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου στην ενίσχυση της αγωνιστικής γραμμής ενάντια στα εμπόδια που θέτουν στους εργαζόμενους οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες.

Η ταξική συσπείρωση των εργαζομένων έκανε σημαντικά βήματα, αλλά η λαϊκή δράση δε βρίσκεται ακόμη σε αντιστοιχία με την ένταση της επίθεσης κυβέρνησης-κεφαλαίου. Αλλά και στ' άλλα μέτωπα πάλης όπως το αντιπολεμικό, η υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, παρά τις δραστηριότητες τη χρονιά που πέρασε, έχουν ακόμη πολλά να γίνουν προκειμένου να ορθώνονται ακόμη πιο γερά εμπόδια στις αντιδραστικές επιλογές και στην ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων.

Παρ' όλ' αυτά νέες δυνάμεις μπαίνουν στο κίνημα, και μπορούν να ενισχύσουν την οργανωμένη λαϊκή παρέμβαση, ενάντια στην πολιτική της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, μέσα από την κίνηση «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», που αποχτάει «πόδια» σε πολλές πόλεις της χώρας.

Το 2003 η πλουτοκρατία ετοιμάζει νέα δεινά για το λαό μας και τους λαούς του κόσμου. Ο επικείμενος ιμπεριαλιστικός πόλεμος στο Ιράκ είναι στην τελική φάση της προετοιμασίας, ενώ συνεχίζεται η γενοκτονία του λαού της Παλαιστίνης. Οι λαοί της Λατινικής Αμερικής προσπαθούν να αφυπνιστούν και δίνουν σκληρές μάχες για την ανεξαρτησία τους. Στη χώρα μας και σ' όλη την Ευρώπη το 2003 - και με την ελληνική προεδρία - θα συνεχιστεί η επίθεση του κεφαλαίου στα λαϊκά δικαιώματα και κατακτήσεις. Οι εξελίξεις στην Κύπρο και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δείχνουν ότι θα ενταθούν οι αντιθέσεις και οι κίνδυνοι, αφού η επικυριαρχία των ιμπεριαλιστών είναι δεδομένη.

Οι πρωτοπόρες λαϊκές δυνάμεις, «πατώντας» στην πείρα που αποκτήθηκε τη χρονιά που έφυγε, στις σημαντικές αγωνιστικές παρακαταθήκες, επιβάλλεται να εντείνουν τις προσπάθειές τους. Σήμερα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις και δυνατότητες - αρκεί να αξιοποιηθούν - ώστε η νέα χρονιά να είναι ακόμα πιο μαχητική και δημιουργική, παραπέρα βήμα στην αγωνιστική ανάταση των λαϊκών στρωμάτων. Το σύνθημα ενάντια στο νέο ιμπεριαλιστικό πόλεμο, ενάντια στην οποιαδήποτε ελληνική συμμετοχή, πρέπει να ακουστεί ακόμα πιο δυνατά, να αγγίξει περισσότερα εργατικά νοικοκυριά. Οι σταθμοί του κινήματος κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ, χρειάζεται να σημάνουν «πανστρατιά» για κάθε καλοπροαίρετο άνθρωπο.

Οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες έχουν πολύ σημαντικό ρόλο να παίξουν. Συμβάλλοντας στους αγώνες που έρχονται στον ενωτικό, ταξικό προσανατολισμό τους, στη μαζικοποίησή τους, να ενδυναμώνουν μέσα στο λαό τον πρωτοπόρο ρόλο του Κόμματος. Να φέρνουν πιο κοντά στους εργαζόμενους τη ρεαλιστική προοπτική του για τη συγκρότηση της κοινωνικοπολιτικής συμμαχίας που θα φέρει σε πέρας τη σύγκρουση και ρήξη με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό.

Γίνε χαφιές...

Σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία η κυβέρνηση της Αυστραλίας με καταχωρήσεις στον Τύπο, στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο, αναφέρει ότι «αποφασίστηκε η διάθεση έξτρα 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας με στόχο την πρόληψη της τρομοκρατίας, όπως η ενίσχυση των μυστικών υπηρεσιών πληροφοριών, των επίλεκτων δυνάμεων του στρατού, της φρούρησης πιθανών στόχων (αεροδρομίων, κυβερνητικών υπηρεσιών, πρεσβειών κ.ά.)». Παράλληλα, η κυβέρνηση προτρέπει τους πολίτες να «επαγρυπνούν για να προστατεύσουν την Αυστραλία από πιθανή τρομοκρατική επίθεση». Γνωστοποιεί στους πολίτες, επίσης, ότι στις επόμενες βδομάδες θα τους αποστείλει στο σπίτι ειδικά βιβλιάρια όπου θα τους εξηγεί «πώς να επαγρυπνούν» για να εντοπίζουν «ύποπτες κινήσεις» και «πιθανούς τρομοκράτες». Στις διαφημίσεις - για τις οποίες η κυβέρνηση θα δαπανήσει πάνω από 15 εκατομμύρια δολάρια - δίνεται και ένας τηλεφωνικός αριθμός όπου οι πολίτες μπορούν να τηλεφωνούν και να αναφέρουν «κάποια ύποπτη κίνηση». «Κάντε χρήση της λογικής σας. Αν κάτι σας φαίνεται ύποπτο τηλεφωνήστε μας» αναφέρει η διαφήμιση.

Δηλαδή, με άλλα λόγια, «γίνεται όλοι χαφιέδες μπορείτε... Και αν δε γίνεται εσείς το ίδιο κάνει, αφού κάποιον από τους διπλανούς σας θα πείσουμε και έτσι και αλλιώς, θα ζείτε πλέον με την αγωνία πως παρακολουθήστε...». Σιγά σιγά με τις κοινωνίες που επιχειρούν να οικοδομήσουν αποκαλύπτονται και οι πολλαπλοί στόχοι των στημένων «τρομοκρατικών» επιθέσεων όπου Γης...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ