Τετάρτη 15 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η... νοστιμιά της ταλαιπωρίας

Γρηγοριάδης Κώστας

Η ζωή θα ήταν άνοστη αν δεν υπήρχαν και οι διακυμάνσεις της καθημερινότητας απάντησε χτες ο Κ. Στεφανής όταν ρωτήθηκε στη συνάντησή του με τους δημοσιογράφους για το τι αναλογεί στον τομέα της Υγείας, ώστε να βελτιωθεί η περίφημη καθημερινότητα που υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης.

Δηλαδή, για ν' αποκτήσει νόημα η ζωή του ανθρώπου, δεν έχει παρά να στηθεί στις ουρές των ιατρείων του ΙΚΑ και να υποστεί την ταλαιπωρία της λίστας των δημόσιων νοσοκομείων. Ετσι θα καταλάβει και τι εστί η διαφημιζόμενη «κοινωνική προστασία» ευρωπαϊκών προδιαγραφών και μάλιστα από προεδρική θέση, για το τρέχον εξάμηνο.

Περί δυσαρέσκειας και παραίτησης

Πάντως, ο υπουργός Υγείας Κ. Στεφανής διέψευσε και πάλι χτες τις πληροφορίες και τα δημοσιεύματα, που τον έφεραν να έχει υποβάλλει την παραίτησή του στον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, μετά τη δυσαρέσκεια του τελευταίου.

Δυσαρέσκεια υπάρχει και αντανακλάται στις δημοσκοπήσεις είπε ο Κ. Στεφανής, αλλά ήταν κατηγορηματικά αρνητικός, σχετικά με τα δημοσιεύματα περί ύπαρξης πρωθυπουργικής δυσαρέσκειας. «Εγώ δεν εισέπραξα δυσαρέσκεια, ούτε και ο πρωθυπουργός εισέπραξε την παραίτησή μου» είπε ο υπουργός Υγείας, για να προσθέσει ότι και σε περίπτωση που θα σκεφτόταν την παραίτηση, μετά από όλα όσα γράφτηκαν, δε θα την υπέβαλε.

Αρα - πάντα, σύμφωνα με τον υπουργό - η ταλαιπωρία της καθημερινότητας δε δίνει μόνο νόημα στη ζωή μας, αλλά προκαλεί και δυσαρέσκεια... Ετσι εξηγείται, όμως, γιατί η κυβέρνηση δε λύνει τα λαϊκά προβλήματα. Προτιμά, να δίνει νόημα στη ζωή του λαού, ενώ την αφήνει παγερά αδιάφορη η αυξανόμενη δυσαρέσκεια...

Ερωτας με την υποσχεσιολογία

Τις 14 Φλεβάρη 2003 όρισε το υπουργείο Υγείας ως τελευταία προθεσμία για την οριστική παράδοση του νοσοκομείου στο Χαϊδάρι, αλλιώς όπως είπε ο υπουργός Κ. Στεφανής, θα γίνει καταγγελία της σύμβασης.

Ακόμα και η προαναφερόμενη ημερομηνία - μέρα γιορτής των ερωτευμένων - καταδεικνύει ότι η κυβέρνηση είναι αθεράπευτα ερωτευμένη με την υποσχεσιολογία για τη λειτουργία του συγκεκριμένου νοσοκομείου...

Η επιστολή...

Με επιστολή, μεταφρασμένη στις γλώσσες των 25 χωρών της ΕΕ, απευθύνθηκε προς τους Ευρωπαίους πολίτες, προχθές ο Κ. Σημίτης, επαναλαμβάνοντας τα γνωστά και χιλιοειπωμένα συνθήματα, περί «Ευρώπης ισχυρής, χώρο ελευθερίας, δικαιοσύνης, ασφάλειας, ευημερίας, ειρήνης», κλπ, κλπ. Κι όπως μπορεί να καταλάβει ο καθένας, βέβαια, η σχετική πρωτοβουλία δεν είναι τίποτε άλλο, παρά ένα «επικοινωνιακό» τρικ εγχώριας κατανάλωσης. Ταυτόχρονα, όμως, αναρωτηθήκαμε τι θα σκεφτόταν ένας Ευρωπαίος εργαζόμενος, αν έπεφτε στην αντίληψή του η επιστολή του Ελληνα πρωθυπουργού. Την απάντηση την αφήνουμε στη φαντασία σας...

Σημαντικές απώλειες

Στα τέλη του 1999 η αξία των συνταξιοδοτικών ταμείων του ιδιωτικού τομέα παγκοσμίως, τα οποία είχαν επενδύσει σε μετοχές, βρίσκονταν στα 13,5 τρισ. δολάρια. Στα τέλη του 2002 η αξία αυτή είχε πέσει στα 10,7 τρισ. δολάρια, ως συνέπεια της σημαντικής υποχώρησης των χρηματιστηριακών δεικτών στη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου. Τα στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα η βρετανική εταιρία συμβούλων «Watson Wyatt».

Πολύ θα θέλαμε να γνωρίζαμε τα αντίστοιχα εγχώρια νούμερα...

Τα τρομοκρατικά...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΗΤΑΝ ΘΕΜΑ ΧΡΟΝΟΥ, οπότε, το είδαμε κι αυτό: Ηλεκτρονικό σύστημα αναγνώρισης δακτυλικών αποτυπωμάτων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση, το AFIS. Μάλιστα, όπως λένε, θα έχει εφαρμογή στις περιπτώσεις όσων ζητούν άσυλο, όπως και σ' αυτές της παράνομης μετανάστευσης. Προφανώς ...όχι μόνον!

Οι αρμόδιοι, φυσικά, διαβεβαιώνουν ότι το εν λόγω σύστημα δε θα διαθέτει προσωπικά δεδομένα, αλλά μόνον ένα σύστημα «βιομετρικής μεθόδου» αναγνώρισης. Βεβαίως, τα προσωπικά δεδομένα τα διαθέτουν ...όλες οι άλλες σχετικές υπηρεσίες της ΕΕ, οι οποίες θα συνεργάζονται - μην έχετε την παραμικρή αμφιβολία - με τον εν λόγω οργανισμό.

Αυτά, ενώ, την ίδια ώρα, στην ελληνική Βουλή ψηφίστηκε χτες το νομοσχέδιο, που προβλέπει ότι εφεξής τα διαβατήρια θα εκδίδονται από ειδική υπηρεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, αφού και τα ταξιδιωτικά έγγραφα είναι πλέον «θέμα ασφάλειας».

Εν ολίγοις ...«δένει το γλυκό»: Συνθήκη Σένγκεν, ηλεκτρονικό φακέλωμα, παραδοσιακό φακέλωμα, έλεγχοι οικονομικών δεδομένων, ηλεκτρονικές ταυτότητες, κάμερες παρακολούθησης σε κτίρια και δρόμους, «τρομονόμος», ιδιωτικές υπηρεσίες ασφάλειας, συμφωνίες συνεργασίας υπηρεσιών ασφάλειας, τρομονόμος και τηλεοπτική τρομο-λαγνεία. Ενας όμορφος κόσμος..!

ΤΡΙΑ ΠΑΙΔΙΚΑ παιγνίδια απαγορεύτηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης σαν επικίνδυνα για τα παιδιά. Λίγο ...αργά δεν το θυμήθηκαν να κάνουν ελέγχους;

Αν δεν απατώμεθα, η κορυφαία στιγμή αγοράς παιγνιδιών, δηλαδή η περίοδος των Χριστουγέννων, στις οποίες οι εταιρίες πραγματοποιούν περισσότερο από το 50% των πωλήσεών τους, έχει περάσει και φέτος.

Οπως καταλαβαίνετε, μάλλον στους γονείς έγκειται αποκλειστικά και μόνο να προστατεύσουν τα παιδιά τους από επικίνδυνα παιγνίδια, αφού είναι πραγματικά άγνωστο το τι διατέθηκε και αυτή τη φορά στην αγορά.


Γρηγοριάδης Κώστας

Αλλωστε, είναι γνωστό ότι οι σχετικές υπηρεσίες ελέγχου των προδιαγραφών των παιγνιδιών είναι ελάχιστα επανδρωμένες και οι έλεγχοι δε γίνονται εξ αντικειμένου, παρά σε ελάχιστο ποσοστό των σχετικών προϊόντων.

Χιλιάδες και χιλιάδες, όλοι εμείς, στο Ναύπλιο

Λοιπόν, ας επιβεβαιώσουμε τους φόβους τους! Το Ναύπλιο, στις 24 Γενάρη, θα «βουλιάξει»! Από πάνω απ' την Ακροναυπλιά, ως απέναντι στο Μπούρτζι, οι κλειδαμπαρωμένοι στο απροσπέλαστο «Ξενία» υπουργοί Εργασίας και μαζί τους οι εκπρόσωποι του ευρωπαϊκού κεφαλαίου και κάποιοι που παριστάνουν τους συνδικαλιστές, αυτοί της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων και οι ντόπιοι κολαούζοι τους στη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, θα εισπράξουν θένε δε θένε την οργή! Χιλιάδων και χιλιάδων θυμάτων ενός εκμεταλλευτικού συστήματος που είτε υπό νεοφιλελεύθερη διακυβέρνηση, είτε υπό την όμοιά της σοσιαλδημοκρατική εκδοχή, παράγει μόνο πόνο και δυστυχία για τα εκατομμύρια των εργατών Ευρωπαίων και μεταναστών, ανδρών και γυναικών. Θα εισπράξουν την οργή όλων αυτών που νιώθουν πως δεν πάει άλλο! Που όλο και περισσότεροι γνωρίζουν πια πώς: είτε τον λένε Μπλερ, είτε Σρέντερ, είτε Μπερλουσκόνι, είτε Σημίτη, τον πολιτικό εκπρόσωπο της «Βολκς Βάγκεν», της «Φίατ», της «Σαμπένα», της «Μπάγιερ», της «Ελφ», το αποτέλεσμα για τους εργάτες είναι απολύσεις και ξανά απολύσεις, συμπίεση των μισθών, αφαίρεση κατακτήσεων, αστυνομοκρατούμενες γειτονιές, πόλεμος! Την οργή γι' αυτό που κάθε εργάτης νιώθει στο πετσί του δεν μπορούν να την αποφύγουν.

Αν νομίζει ο κ. Σημίτης πως με μια επιστολή προς τους Ευρωπαίους πολίτες, δε θα διαδηλώσουμε για τη Σούδα που την παρέδωσε ορμητήριο στους φονιάδες των λαών, κάνει λάθος. Αν νομίζει ο Δ. Ρέππας πως με μια πρόσκληση σε διάλογο θα ξεχάσουμε το ασφαλιστικό, κάνει λάθος. Αν νομίζουν οι διάφοροι συμβιβασμένοι των συνδικαλιστικών ηγεσιών, όπως κι αν είναι μασκαρεμένοι, πως θα ξεχάσουμε ότι δεν ψήφισαν για απεργία στις 24 του Γενάρη, αν νομίζουν πως θα ξεχάσουμε ό,τι αντεργατικό έχουν συνυπογράψει οι συνδικαλιστές της συναίνεσης, των «κοινωνικών διαλόγων» και των αυταπατών, κάνουν λάθος.

Ναι, θα επιβεβαιώσουμε όλους τους φόβους τους. Ολοι εμείς. Ναι όλοι εμείς. Που έχουμε τόσους κι άλλους τόσους λόγους να διαφωνούμε σε πολλά. Ολοι εμείς που εκεί στο δρόμο μπορούμε - επιβάλλεται και να «κονταροχτυπιόμαστε» ιδεολογικοπολιτικά, γιατί οι μεν έχουν τις ρεφορμιστικές αυταπάτες τους για την ΕΕ και οι δε διακηρύσσουμε πως δεν υπάρχει μέλλον για τον εργάτη υπό καπιταλιστικό ζυγό, ε, αυτοί, όλοι εμείς, θα συνεχίσουμε να διαφωνούμε εκεί στο δρόμο. Ομως, διαδηλώνοντας! Σηκώνοντας ψηλά στα πανό ένα προς ένα τα αιτήματά μας και όχι καταθέτοντάς τα, στα μουλωχτά, στα τραπέζια της απάτης του «κοινωνικού διαλόγου», θα διαδηλώνουμε! Εκεί στο δρόμο και η «ζύμωση» και η ιδεολογική αντιπαράθεση...

Η κυβέρνηση έβαλε λυτούς και δεμένους για να πείσει πως δεν αξίζει μια διαδήλωση στο Ναύπλιο ενάντια στην ΕΕ. Τι ήταν να δώσει το σύνθημα ο Πρωτόπαππας; Εσπευσε ο ΣΥΝ να αποδείξει το μάταιο μιας διαδήλωσης που θα κυριαρχούν συνθήματα ενάντια στην ΕΕ! Ε, λοιπόν, ας επιβεβαιώσουμε τους φόβους τους. Χιλιάδες διαδηλωτές στο Ναύπλιο. Και κει στο δρόμο θα λυθούν όπως πάντα και τα ζητήματα της «ηγεμονίας», δηλαδή της συνέπειας, της πρωτοπόρας δράσης, της μαζικότητας, της ποιότητας, της πειθαρχίας, της σύνεσης, της ορμής, της γνησιότητας, της μορφής και του περιεχομένου...


Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ

Το αποκαλυπτικό «νον πέιπερ»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Οι αναγνώστες του «Ριζοσπάστη» είχαν την ευκαιρία χτες να διαβάσουν ολόκληρο το αποκαλυπτικό... «non paper» σχόλιο του ΣΥΝ, σχετικά με τις θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για την Ελληνική Προεδρία στην ΕΕ. Είχαν την ευκαιρία, επομένως, να διαπιστώσουν από πρώτο χέρι, ότι η ηγεσία του ΣΥΝ δεν αρνείται στο παραμικρό την κριτική που ασκεί η απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ, τόσο στην πολιτική του ΣΥΝ, όσο και στις θέσεις κινημάτων, τύπου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ, Γένοβας, κλπ. Δεν αναφέρει, επίσης, το παραμικρό ουσιαστικό αντεπιχείρημα υποστήριξης των θέσεών της και αρκείται σε υβριστικούς και συκοφαντικούς αφορισμούς του τύπου, «ιδεολογική παράκρουση», «σεχταριστική αντίληψη», «διάθεση διχασμού και απομονωτισμού», «φοβία προς το μαζικό κίνημα», κλπ., κλπ., ενώ κλαίγεται και οδύρεται, για τη δήθεν άρνηση του ΚΚΕ να συμβάλει στη μαζικοποίηση των κοινωνικών αγώνων...

Με άλλα λόγια, δηλαδή, η ηγεσία του ΣΥΝ, όχι μόνο ομολογεί -εμμέσως πλην σαφώς - τα όσα σημειώνει το ΚΚΕ, αλλά και κλαίγεται επειδή αυτά αποκαλύπτονται στους εργαζόμενους. Ως... καλός μαθητής, όμως, των σύγχρονων «επικοινωνιακών» μεθόδων του αστικού πολιτικού κόσμου, εφαρμόζει την τακτική η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση. Στην πραγματικότητα είναι από τις περιπτώσεις που ο λαός μας τις χαρακτηρίζει με την παροιμία «φωνάζει ο κλέφτης, να φοβηθεί ο νοικοκύρης»...

Ο κατήφορος των «ευρωμονοδρόμων»

Η χτεσινή «Αυγή», πάντως, δεν αρκέστηκε στο «νον πέιπερ» της ηγεσίας του ΣΥΝ, αλλά πρόσθεσε και τις δικές της πινελιές στην αφοριστική αντιμετώπιση των θέσεων του ΚΚΕ. Μόνο που κι αυτές είναι εξίσου αποκαλυπτικές. «Τρία είναι χαρακτηριστικά σημεία που δείχνουν την αντιευρωπαϊκή στάση του ΚΚΕ» γράφει η «Αυγή» και αναφέρει, ως τέτοια, τα εξής: Το «Οχι στη διεύρυνση», το «Οχι στην ένταξη της Κύπρου» και το «Οχι στο αίτημα για κοινωνική Ευρώπη».

Οπως καταλαβαίνετε - σύμφωνα με την «Αυγή» - όποιος διαφωνεί ριζικά και κατηγορηματικά με την ιμπεριαλιστική ένωση, που ονομάζεται Ευρωπαϊκή Ενωση, είναι αντιευρωπαϊστής. Και χρήζει, βέβαια, παραπέρα ερμηνείας, το τι μπορεί να σημαίνει η λέξη «αντιευρωπαϊστής» (μήπως, φιλοασιάτης...), αλλά την ερμηνεία αυτή, ας την αναζητήσουν η «Αυγή» και η ηγεσία του ΣΥΝ. Εμείς σημειώνουμε απλώς, ότι δεν έχει τέλος ο κατήφορος του εγκλωβισμού στους «ευρωμονόδρομους» και να θυμίσουμε, ότι η προδικτατορική ΕΔΑ, όπως και τα επιφανή τότε στελέχη της (Γ. Πασαλίδης, Ηλίας Ηλιού, κλπ.) ήταν κατηγορηματικά αντίθετοι στην ένταξη της Ελλάδας στον «λάκκο των λεόντων», την τότε ΕΟΚ και νυν ΕΕ. Κανένας, όμως - ούτε καν ο μακαρίτης πλέον Κ. Καραμανλής - δεν τους είχε κατηγορήσει ως αντιευρωπαϊστές...

Περί «κοινωνικής Ευρώπης»

Πέρα απ' αυτά, όμως, θέλουμε να σημειώσουμε κάτι περισσότερο σχετικά με το «Οχι στο αίτημα για κοινωνική Ευρώπη», που, σύμφωνα με την «Αυγή», λέει το ΚΚΕ. Κι αυτό, γιατί είναι εξόφθαλμη και προκλητική η επιχειρούμενη λαθροχειρία.

Το ΚΚΕ υποστηρίζει, με σαφέστατες και μη επιδεχόμενες αμφισβήτησης ή παρερμηνείας διατυπώσεις, ότι το σύνθημα περί «κοινωνικής Ευρώπης», στα πλαίσια της ΕΕ, είναι ουτοπικό και αποπροσανατολιστικό και η μόνη του... προσφορά βρίσκεται στη διασπορά αυταπατών και ψεύτικων ελπίδων στους εργαζόμενους και τους λαούς. Και χωρίς να σταματήσει ούτε στιγμή τον αγώνα, για τα καθημερινά προβλήματα των εργαζομένων, υποστηρίζει, ταυτόχρονα, ότι «ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός» - είτε σε μια καπιταλιστική χώρα, είτε σε ομάδα χωρών, είτε στην Ευρώπη, κλπ., κλπ. - μόνο με την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, με την κατάκτηση της εξουσίας από την εργατική τάξη και τους εργαζόμενους και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού.

Ξεκάθαρες είναι οι προαναφερόμενες θέσεις. Οπως ξεκάθαρες, επίσης, είναι και οι θέσεις του ΣΥΝ, που πιστεύει ότι στα πλαίσια της ιμπεριαλιστικής ΕΕ μπορούν να ικανοποιούνται τόσο τα συμφέροντα και οι ανάγκες των εργαζομένων, όσο και αυτά των μονοπωλίων και του μεγάλου κεφαλαίου. Ο καθένας μπορεί να κρίνει τόσο τις θέσεις, όσο και το ρόλο του καθένα...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ανήσυχη Ευρωπαϊκή Προεδρία...

Η ενασχόληση της προχτεσινής πρωινής σύσκεψης του πρωθυπουργού με τους στενούς του συνεργάτες με τον «κίνδυνο» εκδήλωσης σφοδρών λαϊκών αντιδράσεων και κινητοποιήσεων στη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ, αποτελεί μια σαφή και μη επιδεχόμενη αμφισβητήσεων απόδειξη της ανησυχίας που έχει καταλάβει την κυβέρνηση μπροστά σ' αυτό το ενδεχόμενο. Πολύ περισσότερο, που πάρθηκε και απόφαση για την προώθηση ενός σχεδίου ενσωμάτωσης αυτών των αντιδράσεων και χτυπήματος των κινημάτων και του πολιτικού φορέα που αρνούνται τις ευρω-υποκλίσεις. Μάλιστα, το ΚΚΕ - γιατί προς τη μεριά του κυρίως στρέφονται τα βέλη - θα αντιμετωπιστεί, όπως διαδίδεται, ως «φορέας που θα επιχειρήσει να θέσει σε "μπλόκο" όλη τη χώρα», και ο νοών νοείτω.

Φυσικά, η κυβέρνηση δεν ανησυχεί για τον κίνδυνο πρόκλησης επεισοδίων. Τέτοιος κίνδυνος από την πλευρά των διαδηλωτών και των φορέων που διοργανώνουν τις κινητοποιήσεις δε συντρέχει. Αλλωστε, σε μια τέτοια περίπτωση, θα της δινόταν η αφορμή να συκοφαντήσει και το άλλοθι να πλήξει με μεγαλύτερη δριμύτητα το λαϊκό κίνημα. Ούτε, βέβαια, θα ανησυχούσε τόσο, αν οι κινητοποιήσεις διεξάγονταν υπό τη σκέπη κάποιου κοινωνικού φόρουμ με ανώδυνα για την κυριαρχία του ευρωπαϊκού μεγάλου κεφαλαίου αιτήματα. Ισα ίσα, που θα τις επικαλούνταν ως απόδειξη του σεβασμού της στο δικαίωμα έκφρασης της αντίθετης άποψης. Δεν είναι, εξάλλου, τυχαίο ότι σε κάτι τέτοιες κινητοποιήσεις ποζάρουν στην πρώτη γραμμή πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, με την ιδιότητα των συνδικαλιστών.

Εκείνο που ανησυχεί την κυβέρνηση είναι το ενδεχόμενο πλατιές λαϊκές μάζες να χειραφετηθούν από τις λογικές των ευρωμονοδρόμων, με τις οποίες για χρόνια τις βομβαρδίζει. Την ανησυχεί η αφύπνιση συνειδήσεων. Τρέμει στο ενδεχόμενο να βρει απήχηση το κάλεσμα της λαϊκής συσπείρωσης και πάλης σε αντιιμπεριαλιστική αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, που δεν μπορεί παρά να στρέφεται και εναντίον της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του χαρακτήρα της και των συμφερόντων που εκφράζει και που μακράν βρίσκονται από τα λαϊκά συμφέροντα. Αυτό φοβούνται και γι' αυτό στρέφονται εναντίον των φορέων και των δυνάμεων, που με τέτοιο προσανατολισμό δρουν μέσα στο εργατικό και λαϊκό κίνημα και θα υποδεχτούν τους Ευρωπαίους εταίρους ως εκπροσώπους του ευρωπαϊκού μονοπωλιακού κεφαλαίου.

Δυστυχώς, αυτήν την ανησυχία μοιράζεται και η ηγεσία του ΣΥΝ. Και δεν τη μοιράζεται απλά, αλλά έσπευσε να συνδράμει την κυβερνητική προσπάθεια χτυπήματος αυτών των δυνάμεων. Ξέροντας ότι, στο βαθμό που το κάλεσμά τους απλωθεί και βρει ανταπόκριση στο λαό και τους εργαζόμενους, τόσο θα ξεσκεπάζεται και η δική της αποπροσανατολιστική τακτική, η διάχυση αυταπατών περί «κοινωνικής Ευρώπης», που στόχο έχουν την αποχαύνωση των λαϊκών στρωμάτων.

Την απάντησή τους, και οι μεν και οι δε, θα την πάρουν από τους δρόμους του αγώνα. Την πρώτη, στις 24 του Γενάρη, στο Ναύπλιο. Είναι κι αυτός ένας ακόμη λόγος, για να μη λείψει κανείς.

Πιο δυνατά

«Οχι» στον πόλεμο ακούς

σ' ολόκληρη τη σφαίρα,

μα ο φονιάς του κόσμου,

ο Μπους

κι ο Μπλερ, η άλλη λέρα,

κάνουν κι οι δύο

τους κουφούς,

βρέχει, που λένε, πέρα!

* * *

«Οχι» στον πόλεμο παντού

φωνάζει η Οικουμένη

μα ετοιμάζουνε το «ντου»

κι οι δυο καταραμένοι,

σέρνοντας πίσω τους

ντουγρού

κι όλη την «Ενωμένη»!

* * *

«Οχι» στον πόλεμο,

η κραυγή

πιο δυνατή ας γίνει,

μη σταματάτε, η σιγή

πλάτες βάζει στα κτήνη!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ