Τρίτη 26 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κύπρος και ΝΑΤΟ

Γρηγοριάδης Κώστας

Η πορεία πρόσδεσης και η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θα λειτουργήσουν καθοριστικά στην επίλυση του Κυπριακού, υποστήριζαν αρκετοί, τα προηγούμενα χρόνια. Επιχείρημα, το οποίο προσγειώθηκε ανώμαλα στην απαράδεκτη -τουλάχιστον - στάση της ΕΕ, σχετικά με το «σχέδιο Ανάν», αλλά και έναντι του αποτελέσματος στο αντίστοιχο δημοψήφισμα στην Κύπρο. Τώρα, καθώς το Κυπριακό εγκλωβίζεται όλο και περισσότερο στις ευρωενωσιακές και ευρω - ατλαντικές αντιθέσεις (οι σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας είναι μόνον η κορυφή του σχετικού παγόβουνου), κάποιοι υποστηρίζουν ότι η ελπίδα επίλυσης του προβλήματος βρίσκεται στην ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ.

Η σχετική φιλολογία άρχισε να αναπτύσσεται αμέσως μετά την πληροφορία ότι η Κύπρος επιδιώκει να ενταχτεί στο «Πρόγραμμα για την Ειρήνη του ΝΑΤΟ». Γεγονός, που θεωρήθηκε ως πρώτο βήμα της πλήρους ένταξης και συμμετοχής της στη ΝΑΤΟική λυκοσυμμαχία. Ανάλογη ήταν η αντίδραση των ΝΑΤΟικών παραγόντων, οι οποίοι εκτιμούσαν ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος, για τον οποίο η Συμμαχία να μην επιθυμεί ένταξη της Κύπρου και συμπλήρωναν, πως η θέση της Κύπρου είναι τέτοια, που θα αποτελούσε πολύτιμο σύμμαχο, ειδικά στο νέο πλαίσιο και τους στόχους του ΝΑΤΟ.

Χρειάζεται, άραγε, να σημειώσουμε ότι η ενδεχόμενη αυτή πορεία μόνο τα συμφέροντα του κυπριακού λαού δεν εξυπηρετεί;

«Ελλάς - Γαλλία συμμαχία... »

Την πείρα της Γαλλικού Συστήματος Υγείας μετέφερε ο καθηγητής Clause Beraude στο συνέδριο της Ομοσπονδίας Αυτοδιαχειριζόμενων Ταμείων Υγείας Ελλάδας. Και ανάμεσα στα πολλά που είπε ήταν ότι μετά τις 8 μμ οι άρρωστοι δεν μπορούν να βρουν ένα γενικό γιατρό, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται κατά 90% τα νοσοκομεία με επείγοντα περιστατικά. Τι θυμίζουν αυτά τα στοιχεία; Τη γύμνια της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της Ελλάδας.

Δηλαδή: «Ελλάς - Γαλλία συμμαχία και στην υγεία». Το σύνθημα «Ελλάς - Γαλλία συμμαχία» ήταν σύνθημα της εποχής του Κ. Καραμανλή (του θείου), που ως πρωθυπουργός έδεσε τη χώρα μας στην περίφημη Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα - πρόγονο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τα λαϊκά προβλήματα όπως της υγείας (παρά τα ευρω-ταξίματα) όμως παραμένουν - και οξύνθηκαν.

Ο Γολγοθάς των ασθενών

Τον κύκλο - πέρα απ' την αρρώστια - της ταλαιπωρίας των ασθενών του ΙΚΑ, όταν νοσηλεύονται ως εξωτερικοί ασθενείς, έδωσε ο Γ. Ρηγάτος, Διευθυντής του Α' Παθολογικού Τμήματος του νοσοκομείου «Αγ. Σάββας», μιλώντας στην 6η ημερίδα της Ομοσπονδίας Αυτοδιαχειριζόμενων Ταμείων Υγείας Ελλάδας που έγινε χτες στον ΕΔΟΕΑΠ. «Ενώ, είπε ο Γ. Ρηγάτος, η νοσοκομειακή νοσηλεία καλύπτεται πλήρως, οι εξετάσεις σε εξωτερική βάση δεν καλύπτονται απ' το Ταμείο. Αυτό σημαίνει ότι ο ασθενής θα έρθει στο νοσοκομείο για αναγραφή των αναγκαίων εξετάσεων, στη συνέχεια θα πάει στα ιατρεία του ΙΚΑ να του δοθούν τα ειδικά παραπεμπτικά του Ταμείου. Εν συνεχεία, την ίδια ή την επόμενη μέρα, αφού μεταβεί στα εργαστήρια του οργανισμού για την πραγματοποίηση των εξετάσεων και (κατά κανόνα μερικές μέρες μετά) θα ξαναπάει στα εργαστήρια να πάρει τις απαντήσεις των εξετάσεων, για να τις φέρει μετά σε νέο ραντεβού στο γιατρό που τις είχε ζητήσει αρχικά».

Να γιατί έχει αξία η πρόταση του ΚΚΕ που διατύπωσε απ' το ίδιο βήμα ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αλ. Τομαράς, που μίλησε για τη διεκδίκηση ενός ενιαίου δημόσιου καθολικού και δωρεάν συστήματος Υγείας. Χωρίς χαράτσια στην ώρα της ανάγκης.

Ενιαία - συντονισμένα

Από Πειραιά για Νάξο το 2001 το εισιτήριο της τρίτης θέσης κόστιζε ακριβώς 2.900 δραχμές ή 8,5 ευρώ. Το καλοκαίρι του 2004 κόστιζε 21,50 ευρώ. Η αύξηση είναι 152,9%! Από Πειραιά για Πάρο το 2001 η τιμή του εισιτήριου ήταν 3.700 δραχμές ή 10,85 ευρώ. Το καλοκαίρι του 2004 έφτασε τα 22,20 ευρώ. Αύξηση της τιμής του εισιτηρίου 104,6%! Τα νούμερα αυτά είναι επίσημα στοιχεία πρακτορείων και κραυγάζουν ότι οι αυξήσεις στα εισιτήρια, τα τρία τελευταία χρόνια, έχουν ξεπεράσει κατά πολύ το 100%. Και κυρίως ότι τα ποσά σε ζεστό χρήμα που έχουν βάλει στην τσέπη οι εφοπλιστές των επιβατηγών πλοίων, μόνο από αυτές τις αυξήσεις, ξεπερνούν τα όρια της ανθρώπινης φαντασίας! Και λέμε μόνο από τις αυξήσεις, γιατί σε αυτά τα τρία χρόνια, εκτός των άλλων, είδαν τη μείωση κατά 70%(!) της ήδη πενιχρής φορολογίας που κατέβαλαν, φτάνοντας να πληρώνουν σήμερα, λιγότερο φόρο από έναν περιπτερά! Είδαν ακόμα παχυλές επιδοτήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό και ας μην υπολογίσουμε ότι, το πετρέλαιο, το ...«αγοράζουν» «τράνζιτ», δηλαδή αφορολόγητο και τους κοστίζει το πολύ 200 δολάρια ο τόνος!

Το ξεζούμισμα του λαϊκού εισοδήματος είναι ένα το κρατούμενο. Το δεύτερο κρατούμενο είναι η άγρια εκμετάλλευση των ναυτεργατών. Με την κατάφωρη παραβίαση των ναυτεργατικών κατακτήσεων, των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, των ωραρίων κλπ. Και επειδή η όρεξη του εφοπλιστικού κεφαλαίου για την αύξηση των κερδών του δεν ικανοποιείται, τώρα επανέρχονται δριμύτεροι και αξιώνουν ναυτεργάτες χωρίς κανένα εργασιακό δικαίωμα. Ναυτεργάτες - «φτηνό κρέας»...

Η άκρατη επιθετικότητα που επιδεικνύει σήμερα το εφοπλιστικό κεφάλαιο έχει πυροδοτηθεί από το 1992, οπότε και η Ευρωπαϊκή Ενωση συνέταξε τον Κοινοτικό κανονισμό 3577/92, τον οποίο τότε προσυπογράψανε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ. Στη συνέχεια, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τον εφάρμοσε μέσω του νόμου 2932 και σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει επάξια το φιλοεφοπλιστικό έργο. Με βάση αυτόν ακριβώς τον κανονισμό και κατ' εντολή των εφοπλιστών, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εξέδωσε την περασμένη βδομάδα απόφαση - αρχικά για τα τουριστικά πλοία που αναμένεται σύντομα να επεκταθεί και στα ακτοπλοϊκά - που λέει ότι για την επάνδρωση των πλοίων που εκτελούν ενδομεταφορές ισχύει η νομοθεσία του κράτους, του οποίου φέρει τη σημαία το πλοίο και όχι η νομοθεσία του κράτους υποδοχής. Με δεδομένο ότι ήδη σε όλα τα κράτη - μέλη όλο το πλήρωμα αποτελείται από ναυτεργάτες χωρίς εργασιακά δικαιώματα γίνεται αντιληπτό τι περιμένει τους Ελληνες ναυτεργάτες.

Αυτή η φιλοεφοπλιστική πολιτική ξεζουμίζει τα λαϊκά στρώματα και τους ναυτεργάτες και είναι η κοινή βάση για την ενιαία αντιπαράθεση. Κι αυτή η επιθετικότητα των εφοπλιστών δημιούργησε και την ανάγκη για το συντονισμό της δράσης των νησιωτών και των ναυτεργατών. Γέννησε την Παναιγαιακή Συντονιστική Επιτροπή, το αγωνιστικό αυτό μέτωπο, που είναι ανάγκη να γίνει ακόμα πιο δυνατό και μαζικό και με τους αγώνες του να βάλει φρένο στην εφοπλιστική ασυδοσία και να επιβάλει ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες προς όφελος του λαού. Ηδη σε όλα τα νησιά επικρατεί αγωνιστικός αναβρασμός. Το ίδιο και στις ναυτεργατικές Ενώσεις. Αυτή είναι η φιλολαϊκή προοπτική...


Αθηνά ΖΥΜΑΡΗ

Πραγματικότητες...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΑΥΞΗΜΕΝΗ στο 11,2% η - επίσημη - ανεργία στις αρχές του 2004, αυξημένος και ο δείκτης τιμών καταναλωτή κατά 3% σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Οταν και τα επίσημα κρατικά στοιχεία δείχνουν ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά, βάλτε με το μυαλό σας τι συμβαίνει στην πραγματικότητα.

Δε χρειάζεται άλλωστε και καμιά - τρομερή ανάλυση για να αντιληφθεί κάποιος την πραγματικότητα. Μια βόλτα στην αγορά αρκεί για να διαπιστωθεί η πραγματική ακρίβεια. Οσο για την ανεργία, οι απολύσεις και τα - λουκέτα - που ακούμε καθημερινά μας πείθουν για πολύ χειρότερα νούμερα από τα επίσημα.

Τι κάνει η κυβέρνηση απέναντι σε όλα αυτά; Οπως έχουμε πολλάκις ακούσει δημιουργεί προϋποθέσεις ανάπτυξης η οποία κάποτε θα επέλθει κατά τη γνώμη της. Μέχρι τότε μπορούμε να πορευόμαστε με την ...κατανόηση και τη συμπάθειά της.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν η Επιτροπή Ανταγωνισμού και του υπουργείου Ανάπτυξης: Οι τιμές - λέει - στα σούπερ μάρκετ δε διαμορφώνονται - από τον ελεύθερο ανταγωνισμό - αλλά παραμένουν τεχνητά υψηλές!

Το ενδεχόμενο ο - ελεύθερος ανταγωνισμός - που έχουν ως αξίωμα και απαράβατη αρχή να είναι αυτός που οδηγεί σε άνοδο των τιμών μια και οι πολυεθνικές οι οποίες υπάρχουν στην αγορά έχουν την τάση να συνεννοούνται όταν πρόκειται να κερδοσκοπήσουν, το έχουν σκεφθεί;


Παπαγεωργίου Βασίλης

Μπορεί η πραγματικότητα και η αλήθεια για τον καταναλωτή να μη συμβαδίζει με το - φιλελεύθερο - σχεδιασμό που έχουν στο μυαλό τους, όμως μάλλον θα πρέπει να ασχοληθούν λίγο μαζί της και να ανοίξουν τα μάτια τους.

Οσο για τα μέτρα που προτίθενται να πάρουν οι αρμόδιοι φορείς, είναι μάλλον απίθανο να ...τρομάξουν τους ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ: Σχεδιάζουν να τους ζητήσουν ...διευκρινίσεις για την τιμολογιακή πολιτική τους. Λέτε να επιφέρει αυτή η κίνηση άμεση πτώση των τιμών;

Οι «μαθητές»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Τόσα χρόνια τώρα, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ τσακώνονται σαν τα κοκόρια, για την πρωτοκαθεδρία στο κοτέτσι της κυβερνητικής εξουσίας. Ταυτόχρονα, όμως, αποδείχνονται πολύ καλοί «μαθητές» ο ένας του άλλου. Για παράδειγμα, το ΠΑΣΟΚ αποδείχτηκε πολύ καλός «μαθητής» της ΝΔ. Πήρε και υλοποίησε την πολιτική της δεύτερης, με τους δικούς του, βέβαια, τρόπους και μορφές («εκσυγχρονισμός», «κοινωνικός διάλογος» κλπ.). Το ίδιο γίνεται τώρα με τη ΝΔ, η οποία, ως κυβέρνηση πλέον, αποδείχνεται πολύ καλός «μαθητής» των κυβερνητικών μεθόδων του ΠΑΣΟΚ. Εφαρμόζει την αντιλαϊκή πολιτική της, η οποία στο μεταξύ είχε γίνει και πολιτική του ΠΑΣΟΚ, ενσωματώνοντας όμως και τις μορφές που χρησιμοποιούσε το τελευταίο. Ετσι, οι νυν κυβερνώντες μιλούν για «ήπια προσαρμογή», «κοινωνική συναίνεση και διάλογο» και δεν κουράζονται να πραγματοποιούν συσκέψεις με τους «κοινωνικούς εταίρους» κλπ., κλπ.

Και στο μεταξύ, όλ' αυτά τα χρόνια και σήμερα οι λιγοστοί πλούσιοι γίνονται πολύ πλουσιότεροι, ενώ οι πολλοί φτωχοί πολύ περισσότεροι και φτωχότεροι...

Οι «μεγάλοι χαμένοι»...

Τα παιδιά είναι «οι μεγάλοι χαμένοι» της ανατροπής των σοσιαλιστικών καθεστώτων της Ευρώπης και της παλινόρθωσης του καπιταλισμού, γράφαμε τις προάλλες, με αφορμή μια σειρά στοιχεία, που είχε δώσει στη δημοσιότητα η «Γιούνισεφ».

Η πραγματικότητα, όμως, είναι ακόμη χειρότερη κι απ' αυτή, που φανέρωναν τα προαναφερόμενα στοιχεία. Αποκαλυπτικά είναι τα όσα σημειώνονται στο παρακάτω τηλεγράφημα, που μετέδωσαν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία: Σε 500.000 έως 4,5 εκατομμύρια ανέρχονται τα εγκαταλειμμένα παιδιά που ζουν περιπλανώμενα στους δρόμους της ρωσικής επικρατείας, εν πλήρει αδιαφορία των αρχών, κατάγγειλαν ο πρόεδρος του Ρωσικού Ταμείου για την Εκπαίδευση, Σεργκέι Κομκόφ και ο πρόεδρος της οργάνωσης «Τα παιδιά είναι το μέλλον της Ρωσίας», Λεονίντ Σεκαλίν. Η αδιαφορία των αρχών αποδεικνύεται και από την έλλειψη ακριβών στοιχείων. Σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες περισσότερα από 30.000 παιδιά και έφηβοι εξαφανίζονται κάθε χρόνο.

Εμείς τι να πούμε... Περιοριζόμαστε μόνο στο εξής: Πράγματι, το μέλλον κάθε χώρας και του πλανήτη συνολικά είναι τα παιδιά. Ο καπιταλισμός, όμως, δεν είναι το μέλλον καμιάς χώρας...

Σαν την «κατάργηση της πάλης των τάξεων»

Τον αλήστου μνήμης υπουργό Εργασίας των μεταπολιτευτικών κυβερνήσεων της ΝΔ Κ. Λάσκαρη, που ήθελε να καταργήσει την πάλη των τάξεων, θύμισε ο υποδιοικητής του ΙΚΑ Δ. Κυρζόπουλος, μιλώντας απ' το βήμα του συνεδρίου της Ομοσπονδίας των γιατρών του Ιδρύματος (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ). Είχε προηγηθεί ο χαιρετισμός του βουλευτή του ΚΚΕ Γ. Πατσιλινάκου, ο οποίος υπογράμμισε ότι οι γιατροί του ΙΚΑ πρέπει να συντονίσουν τα βήματά τους με τα άλλα λαϊκά στρώματα, διεκδικώντας ένα ενιαίο, καθολικό σύστημα Υγείας, με δωρεάν υπηρεσίες για τους ασθενείς και αξιοπρεπείς μισθούς για τους λειτουργούς της Υγείας.

Απαντώντας στον Γ. Πατσιλινάκο, ο Δ. Κυρζόπουλος είπε ότι ο συνδικαλισμός δεν είναι μόνο ταξικός, αλλά και διαταξικός καθώς πια έχει εμπεδωθεί ο δρόμος της συναίνεσης με τα συνδικάτα! Και ο υποδιοικητής σε άλλο σημείο είπε: «Στο ΙΚΑ δεν υπάρχει δωρεάν Υγεία. Διαχειριζόμαστε τις εισφορές».

Αψογος - απ' τη σκοπιά του - ο κ. υποδιοικητής. Οντως, οι συνδικαλιστικές ηγεσίες που συμβιβάζονται δίνουν τροφή σε τέτοιες θεωρίες. Αλλά όσο υπάρχει ταξική πάλη θα υπάρχουν και ταξικά συνδικάτα - και πολιτικοί φορείς - που θα διεκδικούν δωρεάν Υγεία για το λαό χωρίς εισφορές για την Υγεία - αλλά και χαράτσια στην ώρα της ανάγκης.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Στη μάχη της Οικονομικής Εξόρμησης

Ενα επιπλέον, ιδιαίτερα σημαντικό, λόγο έχουν τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ να δώσουν φέτος με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα από κάθε άλλη φορά τη μάχη της δίμηνης Οικονομικής Εξόρμησης (Νοέμβρης - Δεκέμβρης) που προκήρυξε η ΚΕ του Κόμματος. Ο λόγος δεν είναι άλλος από το 17ο Συνέδριο, στα πλαίσια του οποίου ενταγμένη οργανικά είναι η Οικονομική Εξόρμηση. Συγχρόνως, η διεξαγωγή του Συνεδρίου τον ερχόμενο Φλεβάρη προσθέτει νέες δυνατότητες υπερκάλυψης των οικονομικών πλάνων.

Είναι γνωστό, πάντα επισημαίνεται, ότι η Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ διαθέτει ταυτόχρονα πολιτικό χαρακτήρα. Γιατί άλλωστε να ενισχύσει κάποιος το ΚΚΕ, αν όχι γιατί συμφωνεί με τις θέσεις του ή γιατί εκτιμά τη δράση του, την αγωνιστική συνέπεια με την οποία υπερασπίζεται τα λαϊκά συμφέροντα; Αυτή τη φορά η Οικονομική Εξόρμηση διεξάγεται σε μια περίοδο που οι κομμουνιστές και στο πλάι τους χιλιάδες άλλοι προοδευτικοί άνθρωποι δουλεύουν ήδη με ρυθμούς συνεδρίου, πραγματοποιούν πλατύ άνοιγμα στον ελληνικό λαό για τη διάδοση των θέσεών του, εγκαινιάζοντας έναν εποικοδομητικό διάλογο πάνω σ' αυτές, για τη συλλογή απόψεων, προβληματισμών και παρατηρήσεων. Σ' αυτό το γόνιμο έδαφος έρχεται να «καρποφορήσει» η Οικονομική Εξόρμηση.

Η υλοποίηση των στοχεύσεων, των επιδιώξεων του Κόμματός μας, όπως αποτυπώνονται και στο σύνθημα του Συνεδρίου για «ΚΚΕ ισχυρό, για το λαό, τη λαϊκή συμμαχία, το σοσιαλισμό», προϋποθέτει και την ύπαρξη ικανών υποδομών, την εξασφάλιση των αναγκαίων οικονομικών πόρων. Κι αυτοί για το Κόμμα μας δεν μπορούν να αναζητηθούν πουθενά αλλού παρά μόνο στην οικονομική δουλιά των μελών του, στις μικρές και μεγαλύτερες προσφορές των ανθρώπων του μόχθου, που με προθυμία κάθε φορά ανταποκρίνονται σ' αυτό το κάλεσμα.

Χρέος όλων μας μπροστά στο Συνέδριο να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό για την επιτυχία της Οικονομικής Εξόρμησης. Εχοντας πάντα κατά νου πως το κάθε ευρώ κατατίθεται υπέρ της αποτελεσματικότερης δράσης για την καθημερινή ενημέρωση και κινητοποίηση του λαού. Για την αγωνιστική, διεκδικητική πάλη για τα οξυμένα λαϊκά προβλήματα. Για την κάλυψη άλλων αναγκών και δραστηριοτήτων που οδηγούν στην ισχυροποίηση του Κόμματος, της εργατικής τάξης και του λαού. Για την ενίσχυση της πολύπλευρης διεθνούς δράσης του ΚΚΕ κατά της ιμπεριαλιστικής «παγκοσμιοποίησης» και της επιθετικής δραστηριότητας της νέας τάξης των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Ακόμα και η πιο μικρή συμβολή στην Οικονομική Εξόρμηση αποτελεί επένδυση στο καλύτερο αύριο που ονειρεύονται και δικαιούνται οι εργαζόμενοι της χώρας, ο ελληνικός λαός. Αυτών δηλαδή που εθελοντικά ενισχύουν το Κόμμα μας, ακόμα κι αν δε συμφωνούν σε όλα μαζί του, αναγνωρίζουν όμως ως πολύτιμη την ύπαρξή του και τη δράση του, τόσο που παρά την ανέχεια, τη συνεχή συμπίεση των λαϊκών εισοδημάτων από την ασκούμενη πολιτική, προσφέρουν από το υστέρημά τους. Απευθυνόμαστε πλατιά στον ελληνικό λαό, με την αισιοδοξία της απήχησης που βρίσκει κάθε χρόνο αυτό μας το κάλεσμα και οδηγεί στην υπερκάλυψη των πλάνων, με εμπιστοσύνη στις υπαρκτές μεγάλες δυνατότητες και κυρίως με τη σκέψη ότι συμβάλλουμε και με αυτό τον τρόπο στην επιτυχή διεξαγωγή του Συνεδρίου, δίνουμε ώθηση στους στόχους του Κόμματός μας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ