Πέμπτη 18 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η ιδιωτικοποίησης της Υγείας

Γρηγοριάδης Κώστας

Τα στοιχεία είναι αδιαμφισβήτητα. Οι ιδιωτικές δαπάνες Υγείας έφτασαν πέρυσι στο 47% των συνολικών δαπανών Υγείας. Κι όταν λέμε, ιδιωτικές δαπάνες, εννοούμε αποκλειστικά και μόνον όσα χρήματα δίνουν οι πολίτες απευθείας σε ιδιωτικές μονάδες ή ιδιώτες γιατρούς και στα φαρμακεία. Οι δαπάνες των δημοσίων ασφαλιστικών Ταμείων θεωρούνται δημόσιες δαπάνες. Το προαναφερόμενο ποσοστό δίνει στη χώρα μας την τέταρτη θέση, μετά τις ΗΠΑ, τη Ν. Κορέα και το Μεξικό, στο ύψος των ιδιωτικών δαπανών Υγείας μεταξύ των 30 χωρών του ΟΟΣΑ (μέσος όρος ιδιωτικών δαπανών: 25,6%) και, βέβαια, την τέταρτη από το τέλος στο ύψος των δημοσίων δαπανών Υγείας.

Εκτός αυτών, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι ιδιωτικές δαπάνες Υγείας βαίνουν συνεχώς αυξανόμενες, σημειώνοντας ετήσια αύξηση κατά 7,2% την τελευταία δεκαετία, ενώ, βαίνουν συνεχώς μειούμενες οι δημόσιες δαπάνες, ως ποσοστό των συνολικών δαπανών. Κι αν θέλετε, να μάθετε τι σημαίνουν τα ποσοστά αυτά σε ευρώ, σας λέμε ότι το 2003, μια μέση ελληνική οικογένεια έδωσε 1.400 ευρώ για ιδιωτικές δαπάνες Υγείας, χώρια πόσα έδωσε στα ασφαλιστικά ταμεία, στους κρατικούς φόρους, κλπ.

Ρωτάμε, λοιπόν: Αποτελούν ή όχι, όλα τα παραπάνω τις πλέον αδιαμφισβήτητες αποδείξεις της πολύμορφης (άμεσης, έμμεσης, κλπ.) ιδιωτικοποίησης της Υγείας; Είναι ή δεν είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής, που εφάρμοζαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ; Πού θα φτάσουν τα πράγματα, εάν δεν πάρουμε άμεσα τα μέτρα μας;

Θράσος

Τελευταία και... καταϊδρωμένη έφτασε προχτές το βράδυ η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ για το Πολυτεχνείο. Ισως, δυσκολεύονταν να κόψουν και να ράψουν στα μέτρα τους την εξέγερση του Νοέμβρη και τα σημερινά μηνύματά της. Πάντως, η ανακοίνωση που ήρθε στα χέρια μας, ισχυρίζεται ότι «τριάντα ένα χρόνια από τη μεγάλη εξέγερση ο ελληνικός λαός μπορεί να αισθάνεται και ικανοποίηση και δικαίωση για τα μεγάλα και στέρεα βήματα που έχει κάνει. Οικοδόμησε μια σταθερή δημοκρατία και συνεχίζει να δίνει τον αγώνα του για τη διεύρυνσή της, αλλά και για την ποιοτική της εξέλιξη...».

Προφανώς και παρά τα όσα έχουν μεσολαβήσει, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν έχασε το θράσος της. Να δούμε, πότε θα μας πει, ότι στους παραστάτες της πύλης του Πολυτεχνείου δε γράφονταν τα συνθήματα «Εξω αι ΗΠΑ» και «Εξω το ΝΑΤΟ», ούτε φώναζαν οι εξεγερμένοι «Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία», αλλά «Ευχαριστώ τις ΗΠΑ», «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ οι μεγάλοι ευεργέτες» και «Το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, ο λαός στο περιθώριο»...

Γελοία ιδεολογήματα

«Η τρομοκρατία είναι πλέον ένα από τα προβλήματα που σπρώχνει τους νέους στα ναρκωτικά». «Το φαινόμενο της τοξικομανίας υπήρχε και θα υπάρχει πάντα. Αυτό δεν αλλάζει». «Είτε μας αρέσει είτε όχι, τα δεδομένα γύρω από την τοξικομανία έχουν αλλάξει. Ας πετάξουμε τις παρωπίδες που δε μας επιτρέπουν να βοηθάμε τους ανθρώπους».

Τρομοκρατία και παραίτηση, δήθεν πρωτοποριακές λύσεις και... ριζοσπαστικές απόψεις είναι μερικά από τα γελοία ιδεολογήματα που εφεύραν διάφοροι επιστήμονες και αρμόδιοι φορείς, κατά τη διάρκεια πρόσφατης επιστημονικής συνάντησης που διοργάνωσε ο Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), προκειμένου να πειστεί ο ελληνικός λαός ότι η εκχώρηση της απεξάρτησης στους ιδιώτες, εκτός από κέρδη στους όποιους εμπόρους της Υγείας και σε βάρος όλων εκείνων των παιδιών που βρίσκονται στο λούκι, θα προσφέρει και «ουσιαστική βοήθεια». Να πείσουν, ότι η λύση βρίσκεται στα υποκατάστατα και πλέον «στην Ελλάδα πρέπει να εκπαιδευτούν γιατροί που θα χορηγούν υποκατάστατα στο ιατρείο τους, όπως στη Γερμανία»!

Δηλαδή, «δόσεις» στη λιανική, γιατί αυτή φέρνει τον παρά...

Εμμονή σε αποτυχημένα πειράματα

Βέβαια, τίποτα απ' όλα αυτά δεν ακούγεται για πρώτη φορά. Μπορεί να άλλαξαν τα πρόσωπα στις κυβερνητικές καρέκλες, η πολιτική διαχείρισης όμως που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ενωση και στο θέμα της τοξικοεξάρτησης παραμένει ίδια. Και την ακολουθεί πιστά, μετά την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, και η κυβέρνηση της ΝΔ. Και στο όνομα αυτής - όπως τότε, έτσι και τώρα - αποκρύπτονται στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία οι χρήστες της Ολλανδίας, της Αγγλίας, της Αμερικής, που συμμετείχαν σε προγράμματα χορήγησης μεθαδόνης, κάνουν χρήση και άλλων παράνομων ουσιών ή πουλάνε τη μεθαδόνη στη μαύρη αγορά, «αγνοώντας» ότι το πείραμα της Ελβετίας, το οποίο εφαρμόζεται πάνω από μια δεκαετία, έχει απομυθοποιηθεί από την Εκθεση της Επιτροπής του ΟΗΕ, του 2001, για τον Διεθνή Ελεγχο των ναρκωτικών, η οποία επισήμανε: «Η ανοχή στη χρήση ναρκωτικών υπονομεύει την πρόληψη».

Κάπως έτσι συντηρείται και αυξάνεται ο «πολύπλοκος πληθυσμός από δυστυχισμένους, τρελούς και κακούς», που ακούστηκε στην πρόσφατη εκδήλωση του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση του πολέμου

Μια νέα στρατιωτική αποστολή αναλαμβάνει η Ευρωπαϊκή Ενωση με την αντικατάσταση των αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων από δύναμη του «ευρωστρατού» στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Πρόκειται για το σχέδιο ALTHEA, σύμφωνα με το οποίο 7.000 άνδρες του «ευρωστρατού» θα εγκατασταθούν στην περιοχή αναλαμβάνοντας το έργο της κατοχής, την οποία επέβαλαν οι ιμπεριαλιστές σύμμαχοι στο όνομα της διατήρησης της ειρήνης μετά τη σφαγή που οι ίδιοι προκάλεσαν.

Η αποστολή ήταν προαποφασισμένη όπως και η αποστολή του «ευρωστρατού» στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, στο πλαίσιο της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής και του «δόγματος ευρωπαϊκής ασφάλειας», με το οποίο νομιμοποιείται η πολιτική των «προληπτικών πληγμάτων».

Η εξέλιξη αυτή θα πρέπει να προσμετρηθεί στα τελευταία γεγονότα που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι βρίσκεται εν εξελίξει σχέδιο μιας νέας αποσταθεροποίησης στην περιοχή των Βαλκανίων. Προς την κατεύθυνση αυτή κινείται και η αναγνώριση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ της ΠΓΔΜ ως «Δημοκρατίας της Μακεδονίας». Ακόμη περισσότερο στην αποσταθεροποίηση της ούτως ή άλλως ευαίσθητης περιοχής οδηγεί η υπόθεση του Κοσσυφοπεδίου, για το οποίο η επόμενη χρονιά θα είναι καθοριστική, αφού συζητείται η ανεξαρτητοποίησή του.

Τα στοιχεία αυτά θα πρέπει να μελετηθούν ως μέρος ενός ευρύτερου στρατηγικού σχεδίου τόσο των Ηνωμένων Πολιτειών, όσο και των ιθυνόντων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τα Βαλκάνια, η «πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης», ήταν και εξακολουθούν να είναι πεδίο έντονων ανταγωνισμών. Στην προκειμένη περίπτωση οι ανταγωνισμοί μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων των ΗΠΑ και της ΕΕ οξύνουν σε επικίνδυνο σημείο τις διαφορές και τις διαμάχες, που ξεκίνησαν με το έγκλημα της διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας, το οποίο διέπραξαν σε συνεργασία οι ευρωατλαντιστές.

Με την αποστολή δυνάμεων του «ευρωστρατού» στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη έχουμε αφ' ενός ένταση της επεμβατικής-ιμπεριαλιστικής πολιτικής της ΕΕ, αφ' ετέρου μια ακόμη μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας μας στο έγκλημα εις βάρος των λαών της Βαλκανικής. Με αφορμή, λοιπόν, αυτή τη νέα εξέλιξη, επιβεβαιώνεται η ανάγκη για την άμεση επιστροφή των Ελλήνων στρατιωτών απ' όλα τα σημεία του κόσμου όπου βρίσκονται για τις ανάγκες της «νέας τάξης». Από τη Βοσνία, από το Κοσσυφοπέδιο, την ΠΓΔΜ, την Αλβανία, το Αφγανιστάν.

Η στρατιωτικοποίηση της ΕΕ σε συνδυασμό με την ανάπτυξη των επεμβατικών της επιχειρήσεων αποδεικνύουν τη διαρκή αντιδραστικοποίηση της Ενωσης στο πλαίσιο πάντα της εξυπηρέτησης των επιθετικών σχεδίων και των αναγκών των πολυεθνικών επιχειρήσεων για μεγαλύτερα κέρδη και νέες αγορές. Οι λαοί πρέπει να σταθούν από κοινού αντιμέτωποι απέναντι σ' αυτή την Ενωση των μονοπωλίων, του πολέμου, της καταστολής, αντιπαλεύοντας τη δική τους καθένας εξουσία ως την ανατροπή της, και την εγκαθίδρυση λαϊκής εξουσίας ως μονόδρομου για την εξασθένηση και τελικά τη διάλυσή της και τη δημιουργία της Ευρώπης των λαών, του σοσιαλισμού.


Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Τα ασφαλισμένα... .

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΧΙΛΙΕΣ φορές να δηλώσουν η κυβέρνηση και ο Γιώργος Αλογοσκούφης ότι η ΝΔ «δε θα ανοίξει το Aσφαλιστικό», μάλλον απίθανο να βρεθεί άνθρωπος να τους πιστέψει.

Αλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι, μόλις λίγες μέρες πριν, ο ίδιος ο υπουργός Οικονομίας υποσχόταν στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, νέες προοπτικές και μίλαγε με τα θερμότερα λόγια για το ρόλο τους, πλάι στην Kοινωνική Aσφάλιση.

Οσο για εισηγήσεις και θέσεις υπέρ της «αναμόρφωσης» του Ασφαλιστικού με μικρότερες συντάξεις και λιγότερες παροχές, μεγαλύτερες εισφορές και αυξημένα όρια ηλικίας, κάθε άλλο παρά λείπουν από στελέχη της κυβέρνησης και όλων εκείνων των οργανισμών που ενδιαφέρονται για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.

ΩΣΤΕ ΔΕ ΒΡΙΣΚΕΙ ασφαλέστερο τον κόσμο ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ, παρά τα όσα έχουν γίνει (επεμβάσεις κλπ.) και από τις ΗΠΑ, αλλά και από την ΕΕ; Ετσι τουλάχιστον είπε στο Μπι Μπι Σι.

Παρ' όλα αυτά - έστω και με το δικό της τρόπο - η Γαλλία (όπως και η Γερμανία) κάθε άλλο παρά κινούνται εκτός του «αντιτρομοκρατικού δόγματος». Η τρομοκρατία, λένε, είναι το Νο 1 πρόβλημα και παραμένουν πρόθυμοι για όλα, αρκεί να παίρνουν «ισότιμα» μέρος και στη μοιρασιά της λείας.

Κι όπως έχει αποδειχθεί πολλάκις τα τελευταία χρόνια, όταν υπάρχει διάθεση για μοιρασιά, όλες οι διαφορές των «μεγάλων» λύνονται, σε αντίθεση με τα προβλήματα των λαών, που ολοένα μεγαλώνουν.

ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΑΛΕΙΨΟΥΜΕ να εξάρουμε τη χτεσινή συμβολή των τηλεοπτικών μέσων στην πορεία του Πολυτεχνείου. Φρόντισαν, όπως κάθε χρόνο, να διατηρήσουν το «τρομολαγνικό» κλίμα. Ο αριθμός των αστυνομικών δυνάμεων και τα κάθε λογής «επεισόδια» αποτέλεσαν το βασικό υλικό τους. Πιστοί στην ...παράδοση οι αρμόδιοι...


Οι ρίζες της διαφθοράς

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Η διαφθορά έχει τις ρίζες της στην ανάδειξη μιας πανίσχυρης και εξωθεσμικής ομάδας πίεσης, που έφθασε να ελέγχει τα μέσα ενημέρωσης και φιλοδοξούσε να ελέγχει τη θεσμική εξουσία και τις εξελίξεις, διαπλέκοντας την επιρροή των μίντια με τα κρατικοδίαιτα οικονομικά της συμφέροντα». Αυτά είπε, τις προάλλες, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αν. Παπαληγούρας, θέλοντας να περιγράψει το φαινόμενο της λεγόμενης διαπλοκής και την ενίσχυσή του, στη διάρκεια των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Και δε λέμε πως είναι αβάσιμα όλα τα παραπάνω. Και, βέβαια, περιέχουν πραγματικά και βάσιμα στοιχεία. Αλλωστε, αυτό επιβάλλει η τέχνη της πειστικής διαστρέβλωσης των πραγμάτων...

Ας έρθουμε, όμως, στη δήλωση του υπουργού: Πρώτον, οι ρίζες της διαφθοράς και της λεγόμενης διαπλοκής βρίσκονται στην ίδια, την αντιλαϊκή και φιλομονοπωλιακή πολιτική των κυβερνώντων. Στη χρήση του κράτους ως βασικού μοχλού εφαρμογής της πολιτικής αυτής, καταστολής και χειραγώγησης του λαού. Στην υποκρισία και διγλωσσία των πρώην και νυν κυβερνώντων, που πουλάνε φούμαρα για μεταξωτές κορδέλες στο λαό και, την ίδια στιγμή, φροντίζουν συστηματικά τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Δεύτερον, το περιορισμένο εύρος και το συγκεκριμένο περιεχόμενο, που έδωσε ο υπουργός στο θέμα της διαφθοράς και της διαπλοκής, επιβεβαιώνει απλά τη διαπίστωση ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τα ζητήματα αυτά στα πλαίσια της επιχειρούμενης αναδιανομής της πίτας στην εγχώρια ολιγαρχία, παζαρεύοντας, ταυτόχρονα, την αλλαγή στάσης «εξωθεσμικών ομάδων πίεσης» που υποστήριζαν τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Ηξεις αφήξεις...

Για πολλοστή φορά, προχτές, ο Γ. Παπανδρέου έκανε κριτική στην κυβέρνηση, ότι «δεν έχει πολιτική στα εθνικά θέματα». «Πρέπει να υπάρξει πρόταση από την κυβέρνηση, που σήμερα δεν υπάρχει, και βεβαίως στρατηγική, που επίσης δεν βλέπω να υπάρχει», σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σχετικά με το λεγόμενο Σκοπιανό, ενώ τον ίδιο σχολιασμό έκανε και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις: «Βλέπω αναβολή άσκησης εξωτερικής πολιτικής και πάλι, με το θέμα του Δεκεμβρίου...». Οταν, όμως, ρωτήθηκε για τις θέσεις και προτάσεις του ΠΑΣΟΚ και, συγκεκριμένα, εάν το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να συναινέσει σε διπλή ονομασία, σχετικά με την ΠΓΔΜ, ο κ. Παπανδρέου απέφυγε και πάλι να διευκρινίσει τη θέση του, υποστηρίζοντας γενικόλογα ότι το ΠΑΣΟΚ «είναι έτοιμο να συμβάλει στα εθνικά θέματα», βάζοντας, ταυτόχρονα, ως προϋπόθεση την ύπαρξη πρότασης και στρατηγικής από την κυβέρνηση.

Με άλλα λόγια, ενώ - όπως βλέπουν και οι απλοί πολίτες - η κυβέρνηση της ΝΔ εφαρμόζει μια εξωτερική πολιτική, που βρίσκεται στην ίδια κατεύθυνση με αυτή των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, η ηγεσία του τελευταίου προσπαθεί να ισορροπήσει σε μια λογική «ήξεις - αφήξεις» και αοριστολογίας κι από την «ετοιμότητα για συναίνεση», μέχρι την ...αυστηρή κριτική, για «ανυπαρξία πολιτικής». Είναι δύσκολοι οι καιροί, για τους «πρίγκιπες» του δικομματισμού.

Ερευνα απόκρυψης...

Συνήθως, μια έρευνα επιχειρεί να αποκαλύψει και να αναδείξει τις βαθύτερες αιτίες και ρίζες των προβλημάτων. Οχι πάντα, όμως. Υπάρχουν και έρευνες, που - πέρα από άλλες σκοπιμότητες - επιδιώκουν την απόκρυψη των βαθύτερων αιτιών. Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η συνεχιζόμενη το διάστημα αυτό έρευνα του «Βήματος» σχετικά με το «κράτος-τέρας» και τη «γραφειοκρατία». Και δεν το λέμε αυτό επειδή το «Βήμα», όλως τυχαίως και ξαφνικά «ανακάλυψε» το «κράτος-τέρας», μαζί με την «αντιλαϊκή πολιτική», τη «μονόπλευρη λιτότητα» και αρκετά άλλα. Η εξήγηση του φαινομένου αυτού είναι εύλογη στον καθένα. Το λέμε, γιατί η έρευνα επιχειρεί να πείσει ότι όλα όσα προβλήματα αναφέρει οφείλονται σ' ένα «κακό κράτος», αποσπασμένο και ξεκομμένο εντελώς από τις αντίστοιχες κυβερνήσεις και τις πολιτικές που εφάρμοσαν. Λες και είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι - ή αυτοί και η ...κακή μας μοίρα - οι κύριοι και, ακόμη περισσότερο, οι αποκλειστικοί υπεύθυνοι, που «χρειάζονται δέκα ως 40 χρόνια για να επιτευχθεί η λεγομένη "ωρίμανση" των έργων υποδομής της χώρας». Λες και το σημερινό «κράτος-τέρας» έχει φτιαχτεί από τους εργαζόμενους σ' αυτό και δεν το οικοδόμησαν όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και οι πολιτικές τους.

Τα παρατράγουδα...

Τα «σπασμένα» της μη σύνταξης του Ελαιοκομικού Μητρώου καλούνται να πληρώσουν, τώρα, οι αγρότες - ελαιοπαραγωγοί, πέρα από την ταλαιπωρία που έχουν τραβήξει μέχρι σήμερα.

Στην Εύβοια (όπως και στους άλλους νομούς της χώρας) έχει αναλάβει τη διαδικασία καταγραφής, ως υπεργολαβία, μέσω της ΠΑΣΕΓΕΣ, η τοπική Ενωση Γεωργικών Συνεταιρισμών. Η τελευταία, με τη σειρά της, ανέθεσε τη δουλιά στην ιδιωτική εταιρία «Κτηματογραφική Θεσσαλονίκης», φυσικά, έναντι αμοιβής. Η ιδιωτική εταιρία, λοιπόν, κατέγραψε ό,τι κατέγραψε, χωρίς να διαθέτει ειδικούς (στο διάβασμα των χαρτών), ενώ οι ίδιοι οι αγρότες υπέδειχναν την ιδιοκτησία τους, με αποτέλεσμα, στο τέλος της απογραφής, να επικρατεί αλαλούμ. Υπολογίζεται, ότι σ' ένα σύνολο περισσότερων από 30.000 ελαιοπαραγωγών στο νομό Εύβοιας, μόνο το 60% έχει απογραφεί σωστά. Τους υπόλοιπους (40%) τους ξανακαλεί η ΕΓΣ Εύβοιας να κάνουν διορθωτικές δηλώσεις. Και σ' όλ' αυτά προστίθεται το «παρατράγουδο» της Ενωσης, που απαιτεί - παράνομα, βέβαια - 5, 10, ή 15 ευρώ από τον κάθε φουκαριάρη αγρότη, ανάλογα με το... μέγεθος της διόρθωσης που πρέπει να γίνει.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αντιασφαλιστικής επίθεσης συνέχεια

Οι εξελίξεις στην Εμπορική Τράπεζα, με την πρόταση της διοίκησής της, η οποία ανατρέπει τα ασφαλιστικά δικαιώματα εργαζομένων και συνταξιούχων, αυξάνει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και μειώνει τις συντάξεις, επιβεβαιώνουν ότι η αντιασφαλιστική επίθεση δε σταματά, αποτελεί μόνιμο και βασικό όρο για την αύξηση της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου και της λεγόμενης ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα, δίνουν την αφορμή για την επαλήθευση στην πράξη ορισμένων συμπερασμάτων.

Το ροκάνισμα και οι περικοπές σε βάρος του ασφαλιστικού συστήματος, σε βάρος δικαιωμάτων και κατακτήσεων συνεχίζονται αδιατάραχτα εκ μέρους του κεφαλαίου και των αντιλαϊκών κυβερνήσεων. Η ετεροχρονισμένη -μετά από 12 χρόνια - επέκταση του αντιασφαλιστικού εκτρώματος 2084/1992, γνωστού και ως νόμου Σιούφα, και στο Ταμείο των εργαζομένων της Εμπορικής, διαψεύδει οικτρά όσους θεωρούσαν ότι η αντιασφαλιστική λαίλαπα θα αφήσει κάποιους στο απυρόβλητο. Το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του μπορεί κατά καιρούς να ελίσσονται, να «τρενάρουν» την προώθηση ορισμένων σχεδίων, να επικεντρώνουν την επίθεση σε ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων και συγκεκριμένα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά ποτέ δεν εγκαταλείπουν το στρατηγικό τους στόχο, που είναι η υποβάθμιση ολόκληρου του συστήματος της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης.

Αρχίζοντας ακόμα από το 1990, με όλα τα αντιασφαλιστικά νομοθετήματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, βασική επιδίωξη ήταν και παραμένει η απαλλαγή του μεγάλου κεφαλαίου από τις υποχρεώσεις του απέναντι στα ασφαλιστικά ταμεία και η διολίσθηση των βαρών αποκλειστικά στους ίδιους τους εργαζόμενους. Αυτό εκδηλώνεται σήμερα περίτρανα και στην περίπτωση της Εμπορικής Τράπεζας, αφού τα βάρη αυτά μετακυλίονται στο ΙΚΑ, προκειμένου πιο εύκολα να προχωρήσει παραπέρα η ιδιωτικοποίηση της τράπεζας. Η λεγόμενη ενιαιοποίηση όρων και προϋποθέσεων απονομής συντάξεων, ακόμα και Ταμείων, παντού και πάντα γίνεται με «εξίσωση» δικαιωμάτων προς τα κάτω. Η ενοποίηση Ταμείων γίνεται το πρόσχημα, για να χειροτερεύσουν οι όροι κατοχύρωσης των συντάξεων από τους εργαζόμενους.

Και η περίπτωση της Εμπορικής αποδεικνύει ότι για την πλουτοκρατία και τις κυβερνήσεις της το ασφαλιστικό είναι πάντα «ανοιχτό». Δεν έκλεισε και δεν πρόκειται να κλείσει. Και σταθερή τους επιδίωξη είναι πώς θα αφαιρέσουν εργατικά δικαιώματα και όχι πώς θα «λύσουν το ασφαλιστικό». Αν έτσι έχουν τα πράγματα, γίνεται καθαρό πως η νέα αυτή επίθεση δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους της Εμπορικής, ούτε μόνο τους τραπεζοϋπαλλήλους. Αφορά όλους τους εργαζόμενους. Ταυτόχρονα, αφού για το κεφάλαιο το ασφαλιστικό παραμένει «ανοιχτό», πρέπει να θεωρείται ανοιχτό και για ολόκληρη την εργατική τάξη. Για εργαζόμενους και συνταξιούχους παραμένει ανοιχτό, στην κατεύθυνση υπεράσπισης των δικαιωμάτων τους, με διεκδικήσεις και αιτήματα που θα βελτιώνουν τις συντάξεις και τη θέση της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης. Ανοιχτό με το διεκδικητικό πλαίσιο που σταθερά προβάλλει στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ