Πέμπτη 7 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ακόμα... ψάχνονται

Γρηγοριάδης Κώστας

«Οι καθαρές θέσεις, που σημαίνουν σαφές πρόγραμμα, θέλουν τον χρόνο τους. Ισως πρέπει να μιλήσουμε για πιο γρήγορα αντανακλαστικά». Τάδε έφη Αννα Διαμαντοπούλου. «Αν έχουμε κάτι που μας λείπει αυτή τη στιγμή, είναι οι συγκεκριμένες θέσεις σε μεγάλα θέματα, κάτι που μας κάνει να μην μπορούμε να βγούμε επάξια και να κάνουμε κριτική σ' αυτά που κάνει η κυβέρνηση. Το φθινόπωρο θα είμαστε έτοιμοι». Τάδε έφη Ανδρέας Λομβέρδος. «Δεν μπορούμε να πούμε ότι αυτή τη στιγμή είμαστε έτοιμοι. Επεξεργαζόμαστε τις θέσεις μας στα επιμέρους θέματα». Τάδε έφη Βάσω Παπανδρέου.

Ολοι τους είναι στελέχη του ΠΑΣΟΚ, κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και βέβαια δεν έπαθαν ξαφνικά παράκρουση, ότι δεν έχουν θέσεις ως ΠΑΣΟΚ. Απλά το πρόβλημα είναι ότι στα βασικά ζητήματα υπάρχει ταύτιση με τη ΝΔ, η οποία προχωράει επάξια την αντιλαϊκή πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Γι' αυτό και ψάχνονται για «θέσεις στα επιμέρους θέματα». Μπας και καταφέρουν και ξανα-ξεγελάσουν τους εργαζόμενους ότι αυτοί θα τα κάνουν καλύτερα δήθεν από την... επάρατο! Μόνο που υπάρχει εμπειρία πλέον συσσωρευμένη κι ο κόσμος της δουλιάς πρέπει να γυρίσει την πλάτη και σε αυτούς και στους άλλους και να μην κάνει εκπτώσεις στις διεκδικήσεις του. Η ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του, πρέπει να είναι, όπως καλεί το ΚΚΕ, ο μόνος πήχης. Ούτε πόντο πιο κάτω.

Προκαλούν οι εφοπλιστές

Πρόκληση στην πρόκληση και εκβιασμός στον εκβιασμό. Συνεπικουρούμενοι από το Σύνδεσμο Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), οι ακτοπλόοι εφοπλιστές αυτοπαρουσιάστηκαν χτες σαν θύματα «κρατισμού», καθώς, κατά την άποψή τους, η διατίμηση στα εισιτήρια της ακτοπλοΐας εξομοιώνει αυτούς που προσφέρουν καλές υπηρεσίες με αυτούς που προσφέρουν κακές, ενώ δεν επιτρέπει και τις επενδύσεις για την ανανέωση του στόλου, την προσφορά ακόμη καλύτερων υπηρεσιών, οι οποίες πρέπει να... επιλέγονται και άρα να πληρώνονται κ.ο.κ.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε ο ΣΕΤΕ τη σχετική παρέμβαση έκανε ο Α. Παναγόπουλος, το αφεντικό των «Σούπερ Φαστ», επισημαίνοντας ότι το 2006 πρέπει να αποσυρθούν 38 πλοία της ακτοπλοΐας λόγω παλαιότητας και η διατίμηση του εισιτηρίου καθιστά το εγχείρημα «δύσκολο». Συμπληρωματικά ο Γ. Βερνίκος, γενικός γραμματέας του ΣΕΤΕ, είπε ότι «θα βρεθούμε στο δίλημμα να μην έχουμε καθόλου πλοία ή να παρατείνουμε τη διάρκεια ζωής των παλιών»!

Δε φτάνει που θέλουν να κανονίζουν κατά βούληση τις τιμές των εισιτηρίων, δεν τους αρκεί που στα «γρήγορα» πλοία αύξησαν τις τιμές (οι τιμές για τα «κανονικά» είναι για μετακίνηση με όρους '70 και πλοία ανάλογης ηλικίας), τώρα θέλουν και να αφήσουν και τα «σαπάκια» στις θάλασσες....

Νεοδημοκρατικά ... αποκαλυπτήρια

Δεν πέρασε παρά μια βδομάδα από τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου της Εθνικής Αντίστασης στην Καισαριανή, όπου ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Καραμανλής, πάσχιζε να πείσει πως κατάργησε τις διαχωριστικές γραμμές και πως τιμά, δήθεν, τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης. Ετσι, προχτές, δείχνοντας πώς τα εννοούν όλα αυτά και για ποια δικαίωση έκανε λόγο ο Κ. Καραμανλής, εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ο υφυπουργός Αμυνας Μιχαλολιάκος, με στελέχη της ΝΔ, βουλευτές, ο νομάρχης, δήμαρχοι προσκείμενοι στη ΝΔ στο Νομό Αρτας και άλλοι Νεοδημοκράτες παράγοντες, μαζί με εκπροσώπους χουντικών οργανώσεων, προσήλθαν για να τιμήσουν τον ΕΔΕΣ, όπου έδωσε και πήρε ο αντικομμουνισμός σχετικά με τη δράση του ΚΚΕ και του ΕΑΜ στην Αντίσταση. Βέβαια, όπως τονίζεται σε σχετικό σχόλιο της ΝΕ Αρτας του ΚΚΕ, ο ελληνικός λαός γνωρίζει καλά για την εποποιία της Εθνικής Αντίστασης, του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και, φυσικά, των κομμουνιστών και του ΚΚΕ. Οπως γνωρίζει καλά και για το ρόλο του Ζέρβα και του ΕΔΕΣ και καμιά αντικομμουνιστική φιέστα δεν μπορεί να τα συσκοτίσει. Το μόνο που καταφέρνει η ΝΔ και οι εκπρόσωποί της με τέτοιες φιέστες είναι, απλώς, να επιβεβαιώνει πως ...«ο λύκος κι αν εγέρασε...» και πως επιμένει στη διαστρέβλωση του ρόλου της Αντίστασης του ελληνικού λαού.

Ληγμένα διαβατήρια...

Υπερβολική ακόμα για τους συγκεκριμένους τύπους της ΚΕΔΑ ήταν η αντίδρασή τους να βγάλουν ανακοίνωση καταγγελίας του «Ρ» με αφορμή σχόλιο σε σατιρική στήλη της εφημερίδας. Προφανώς θίχτηκαν, επειδή εμείς εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι «παραδόσεις του επαναστατικού κινήματος» σε καμιά περίπτωση δεν αποτελούν - για να θυμηθούμε μόνο ένα παράδειγμα - οι επανειλημμένες κάθοδοι κάποιων πρώην με τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ και την εκλογή τους με αυτά τη δεκαετία του '80 ή αργότερα σε βουλευτικές εκλογές ή ευρωεκλογές. Φυσικά, είναι απολύτως φυσιολογικό να σκέπτονται έτσι οι συγκεκριμένοι, αφού και οι ίδιοι έχουν ξεχάσει ότι με χτεσινό διαβατήριο δεν πας πολύ μακριά. Το πολύ - πολύ να κολλήσεις ουρά σε κάνα «ΣΥΝ»... Και στη συγκεκριμένη περίπτωση δε μιλάμε καν για χτεσινά διαβατήρια, αλλά για εντελώς ληγμένα πλέον...

Και μας κλέβουν και μας ... δουλεύουν

Δε φτάνει που με την πολιτική τους στηρίζουν τους κάθε είδους κερδοσκόπους και τα μονοπώλια που μας κλέβουν όλο και περισσότερο, αλλά μας δουλεύουν κι από πάνω, προσπαθώντας να μας πείσουν πως γίνεται να υπάρχει και «η πίτα ολάκερη και ο σκύλος χορτάτος». Για το ότι μας κλέβουν και συμπιέζουν σε χαμηλότερα επίπεδα τα λαϊκά εισοδήματα - για να ενισχύσουν την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων - δε χρειάζονται αποδείξεις. Οι εργαζόμενοι το βιώνουν καθημερινά, πληρώνοντας τα «σπασμένα» της ακρίβειας και της κερδοσκοπίας στην «ελεύθερη» ή «απελευθερωμένη» αγορά.

Οσο για το ότι μας δουλεύουν - ενώ επιτρέπουν στους κάθε είδους «βαρόνους της αγοράς» να μας κλέβουν - αυτό τεκμηριώνεται, τόσο από την ανάγνωση των προεκλογικών τους δεσμεύσεων, όσο και από το ότι λανσάρουν διάφορα αντιλαϊκά μέτρα, που προτίθενται να πάρουν, σαν ...φιλολαϊκά. Τα παραδείγματα στελεχών της κυβέρνησης της ΝΔ, που με δηλώσεις τους εμφανίζουν το άσπρο - μαύρο, είναι πολλά.

Πρώτο παράδειγμα, η ψήφιση του νόμου για το Ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων, παρά τις διάφορες κατά καιρούς ...διαβεβαιώσεις ότι «δεν υφίσταται θέμα Ασφαλιστικού»! Δεύτερο παράδειγμα, οι προχτεσινές δηλώσεις που έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για την πρόθεση της κυβέρνησης να ενοποιήσει τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στα πετρέλαια θέρμανσης και κίνησης, πάλι προς ...όφελος του λαού! Προαναγγέλλοντας την κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσε να δηλώσει πως «δε θα υπάρξει επιβάρυνση για τον καταναλωτή»! Οπως εξήγησε, «αναζητούνται οι τρόποι, με τους οποίους θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της λαθρεμπορίας των καυσίμων» και πως το νέο σύστημα φορολογίας των καυσίμων «θα είναι τίμιο και απλό και θα διευκολύνει τους πολίτες, ενώ, παράλληλα, θα αντιμετωπίζει τη φοροδιαφυγή».

Καθώς η παράδοση θέλει τις ρυθμίσεις φορολογίας των καυσίμων να κρύβουν στο βάθος φοροεισπρακτικούς σκοπούς, με στόχο να καλύψουν τα ελλείμματα και τη διόγκωση του δημόσιου χρέους που παράγουν και αναπαράγουν οι συγκεκριμένες πολιτικές. Με δεδομένο ότι και η κυβέρνηση της ΝΔ - όπως έκαναν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ - «χαϊδεύει» τους κερδοσκόπους και τα κάθε είδους «τρωκτικά», διατηρώντας, φυσικά, άθικτο το καθεστώς της «απελευθερωμένης αγοράς». Με δεδομένο ότι δε γίνεται και «η πίτα ολάκερη και ο σκύλος χορτάτος», είναι φανερό πως και με την ενοποίηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα πετρέλαια θέρμανσης και κίνησης, τα λαϊκά νοικοκυριά (μισθωτοί, αγρότες, άνεργοι, συνταξιούχοι κλπ.) θα κληθούν να βάλουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη για την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης ή για τα τρακτέρ.

Οσο για τις «διαβεβαιώσεις» ότι το νέο σύστημα φορολογίας καυσίμων «θα είναι «τίμιο», αυτά είναι για ...λαϊκή κατανάλωση. Η ΝΔ έχει δώσει στο 16μηνο της κυβερνητικής της θητείας αρκετά δείγματα γραφής ότι ακολουθεί κατά βήμα τη συνταγή των ΠΑΣΟΚων, που - είτε σαν κυβέρνηση είτε σαν αντιπολίτευση - άλλα έλεγαν δημαγωγικά ότι θα κάνουν και άλλα έκαναν στην πράξη. Και είναι βέβαιο πως τα κυβερνητικά και άλλα στελέχη της ΝΔ θα συνεχίζουν να φέρονται σαν ...ΠΑΣΟΚοι και να μας δουλεύουν, όσο δε θα βρίσκουν από τα θύματα της πολιτικής τους, την απαιτούμενη αντίσταση και αντεπίθεση.


Λάμπρος ΤΟΚΑΣ

Καλοκαιρινή παγωνιά...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΑΝ ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ κινήσεις θεωρεί η κυβέρνηση ως «ήπια προσαρμογή», τότε μάλλον καταλαβαίνουμε με σαφήνεια πού το πάει. Για την απόφασή της να εξομοιώσει τους φόρους και να αυξήσει καλοκαιριάτικα το πετρέλαιο θέρμανσης, μιλάμε.

Ισως κάποιοι στα επικοινωνιακά επιτελεία της Νέας Δημοκρατίας θεωρούν μεγάλη εξυπνάδα το να ληφθεί ένα τέτοιο μέτρο σε μια περίοδο που οι καταναλωτές (όλοι εμείς δηλαδή) δε θα το αντιληφθούν στην τσέπη τους.

Τα ίδια όμως σκέφτονταν όπως φαίνεται και το Μάρτη, όταν με νομοθετικές ρυθμίσεις προχώρησε στην αύξηση των ναύλων για τα εισιτήρια. Τώρα όμως το αντιλαμβάνεται όλος ο κόσμος όταν πρέπει να πληρώσει «τρελά» ποσά για να πάει διακοπές!

Εν ολίγοις φαίνεται ότι κάποιοι «εκτός εποχής» ετοιμάζουν από το καλοκαίρι την ακρίβεια του χειμώνα και το αντίθετο.

ΓΙΑ ΚΟΙΤΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ και μήνυση στην ελληνική κυβέρνηση η Κομισιόν, γιατί λέει καθυστερούμε να προχωρήσουμε (ως χώρα) στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και δε βοηθάμε στην «ανάπτυξη» της χώρας και της Ευρώπης, γενικώς.

Μάλλον στις Βρυξέλλες δεν έχουν πληροφορηθεί τις τελευταίες εξελίξεις για τις εργασιακές σχέσεις στις ΔΕΚΟ, την άρση της μονιμότητας και όλα τα σχετικά. Δεν κατανοούν την κυβερνητική σπουδή για πλήρη απορύθμιση.

Ας ρωτήσουν όμως τα στελέχη της Κομισιόν και τους γνωστούς «διαπλεκόμενους» που εμπλέκονται στο χώρο της ιδιωτικής παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Κάθε άλλο παρά δυσαρεστημένοι είναι. Τα κέρδη τους εξασφαλισμένα και οι όροι «επένδυσης» οι καλύτεροι δυνατοί.

Φανταστείτε όμως πού έχουν φθάσει τα πράγματα, ώστε να ζητάνε ακόμη περισσότερα. Εκτός πια και αν έχουν αντιληφθεί ότι υπάρχει «ζουμί» στην ελληνική αγορά και αλλοδαποί «διαπλεκόμενοι». Είναι λογικό σε αυτή την περίπτωση να βιάζονται.


Γρηγοριάδης Κώστας

Αυθόρμητα...

Γρηγοριάδης Κώστας

Καλά κάνουν τα Μέσα Ενημέρωσης και καταγγέλλουν την κυβέρνηση που μεθοδεύει την κατάργηση, ή στην καλύτερη περίπτωση το κουτσούρεμα, του πετρελαίου θέρμανσης. Με αυτή την έννοια, καλά κάνουν και οι εφημερίδες του συγκροτήματος Λαμπράκη και ανοίγουν μέτωπο για το θέμα. Μόνο που αυθόρμητα γεννιέται το ερώτημα, γιατί ενώ κάνουν πολύ καλά τώρα και προβάλλουν όπως πρέπει το σχετικό θέμα, δεν έκαναν το ίδιο πριν δύο περίπου χρόνια, όταν η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ο αρμόδιος υπουργός Χριστοδουλάκης σχεδίαζαν την επιβολή του ίδιου ακριβώς μέτρου;

Ανοιχτή κοροϊδία

Πολύς ντόρος έγινε τις τελευταίες μέρες για το περιβόητο επίδομα ενοικίου. Αφορμή αποτέλεσε το ξεκίνημα της διαδικασίας για την υποβολή αιτήσεων, προκειμένου κάποια στιγμή, και αφού τα σχετικά παραστατικά θεωρηθούν σωστά, να πάρουν οι ενδιαφερόμενοι την επιδότηση. Βέβαια, καλό είναι να μην αγοράζουμε... φύκια για μεταξωτές κορδέλες.

Ας παρακολουθήσουμε μαζί το ευτράπελο της υπόθεσης: Σε μια κοινωνία που, με βάση τις επίσημες στατιστικές, το 22% του πληθυσμού ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας, δικαιούχοι επιδόματος ενοικίου είναι μόλις 70.000. Για να ανήκεις σ' αυτήν την κατηγορία, το οικογενειακό εισόδημα πρέπει να είναι το πολύ 785 ευρώ το μήνα. Αν είσαι οικογένεια με ένα παιδί, το σύστημα είναι πιο γενναιόδωρο και επιτρέπει εισόδημα μέχρι 13.000 ευρώ το χρόνο, δηλαδή περίπου 928 ευρώ το μήνα κι από αυτά τα μισά και περισσότερα να πηγαίνουν στο νοίκι.

Η σημερινή, όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση αδιαφορούν πλήρως και για το ότι τα νοίκια έχουν ξεφύγει στα 400 και 500 το μήνα και για το πώς θα ζήσει μια οικογένεια με τα... υπόλοιπα χρήματα που της μένουν!!! Αντίθετα, απαντούν με θράσος για τα περί «κοινωνικής πολιτικής», για «μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων», για «επιδότηση ενοικίου» και άλλα κουραφέξαλα.

Το κλου της υπόθεσης είναι ότι όποιος εμπίπτει στην κατηγορία των δικαιούχων και πάει να πάρει την επιδότηση, θα διαπιστώσει ότι ενώ εκείνος καταβάλει χιλιάδες και χιλιάδες ευρώ για νοίκι, η επιδότηση είναι 105 ευρώ για τα ζευγάρια, 130 ευρώ για τριμελείς οικογένειες και 155 ευρώ για τετραμελείς οικογένειες. Σα δεν ντρεπόμαστε...

Ενοχη σιωπή

Διευκρινίσεις, κλήθηκε να δώσει χτες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, αν και με ποιο τρόπο θα αποτρέψει η κυβέρνηση την επιβάρυνση των νοικοκυριών από την προαναγγελθείσα εξομοίωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα πετρέλαια. Ο υπουργός ρωτήθηκε συγκεκριμένα, αν στο νομοσχέδιο θα περιληφθεί και διάταξη που θα προβλέπει τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης ή επιστροφής φόρου, ώστε να μην επιβαρυνθούν τα νοικοκυριά από τη δεδομένη αύξηση του φόρου και της τιμής στα πετρέλαια θέρμανσης και αγροτικό.

Στη λογική του «φύλαγε τα ρούχα σου νά 'χεις τα μισά», ο υπουργός κράτησε κλειστά τα χαρτιά του. Αρκέστηκε να επαναλάβει τις αόριστες και γενικόλογες διαβεβαιώσεις πως δηλαδή «η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι μέχρι το τέλος του μηνός θα ανακοινώσει τον τρόπο» και το νέο σύστημα θα είναι «τίμιο» και... «απλό»! Αν και επανέλαβε πως «ο στόχος δεν είναι να επιβαρυνθεί κανένας και δε θα επιβαρυνθεί κανένας», απέφυγε σαν ο διάβολος το λιβάνι, να αποσαφηνίσει με ποιο τρόπο θα επιστραφεί στα λαϊκά νοικοκυριά και τους αγρότες (π.χ. επιστροφή φόρου, ειδικό επίδομα θέρμανσης κλπ.) η διαφορά από την τσουχτερή αύξηση του φόρου και άρα της τιμής στο πετρέλαιο θέρμανσης. Μήπως πρόκειται για «ένοχη σιωπή»;

Εξασφαλισμένο «τσεκούρωμα»

Καθησυχαστική απέναντι στους Βρετανούς μεγαλοκτηματίες εμφανίστηκε η Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ, Φίσερ Μπόουλ, σχετικά με τις δαπάνες της νέας ΚΑΠ, σε ομιλία της στο Λονδίνο. «Γνωρίζω, είπε, ότι βασικό σας σύνθημα είναι το "scrap the CAP" (προφέρεται "σκραπ δε καπ" και σημαίνει "καταργήστε την ΚΑΠ"). Θα γνωρίζετε ασφαλώς, συνέχισε, ότι το 2008-2009 θα επανεξεταστούν τα αποτελέσματα της ενδιάμεσης αναθεώρησης και θα δούμε ποιες αλλαγές μπορούμε να διενεργήσουμε. Και βέβαια μετά από το 2013 όλες οι επιλογές είναι ανοικτές».

Κατά τα άλλα, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση στη χώρα μας συνεχίζουν να ισχυρίζονται ότι τα σημερινά κονδύλια των κοινοτικών αγροτικών επιδοτήσεων είναι εξασφαλισμένα μέχρι το 2013 και μάλιστα αφήνουν να εννοηθεί ότι θα εξασφαλιστούν και στη συνέχεια...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Θα πάρουν απάντηση

Στις 12 Ιούλη σέρνονται στα δικαστήρια του Πειραιά ο Γιώργος Τούσσας, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, και 3 ακόμα αγωνιστές, που πρωτοστάτησαν στην οργάνωση και την περιφρούρηση της μεγαλειώδους απεργίας των ναυτεργατών, στις 29 Μάη 2002. Της απεργίας που έγραψε ιστορία, καθώς μετατράπηκε σε μιαν από τις μαζικότερες διαδηλώσεις που έχει γνωρίσει το πρώτο λιμάνι της χώρας. Χιλιάδες και χιλιάδες εργατών και νεολαίας είχαν συμπαραταχτεί στους καταπέλτες μαζί με τους απεργούς ναυτεργάτες, δείχνοντας τη δύναμη της ταξικής ενότητας των εργαζομένων.

Αυτήν ακριβώς την ταξική ενότητα και τη δυναμική της, επιχείρησε να χτυπήσει τότε, πανικοβλημένη, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Με το σύνθημα «λιανίστε τους», οι αμέτρητες διμοιρίες των βατραχανθρώπων, των ειδικών δυνάμεων του Λιμενικού, ξεχύθηκαν με τέτοια λύσσα σε βάρος των απεργών ναυτεργατών και εργαζομένων, που ματοκύλισαν το λιμάνι. Απίστευτες οι σκηνές βαρβαρότητας. «Ράμπο» ποδοπατούσαν διαδηλωτές, ακόμα και στο φορείο του ασθενοφόρου! Ασθενοφόρα μετατράπηκαν σε κλούβες. Κατά δεκάδες, οι εργαζόμενοι μεταφέρονταν στα νοσοκομεία, με ανοιγμένα κεφάλια, σπασμένα χέρια, πόδια και πλευρά.

Τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας το ίδιο «έργο», λαμβάνει τα δικά της μέτρα. Επιστρατεύοντας τη Δικαιοσύνη, έναν από τους «στυλοβάτες» του βάρβαρου εκμεταλλευτικού συστήματος, μετατρέπει τον θύτη σε θύμα και στήνει το εδώλιο του κατηγορουμένου για τους τέσσερις αγωνιστές, κατασκευάζοντας χυδαίες κατηγορίες σε βάρος τους. Την ίδια ώρα, οι εφοπλιστές που κατηγορούνται για το ναυάγιο του «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ», στο οποίο πνίγηκαν 80 άνθρωποι, παραπέμφθηκαν σε δίκη για ...«αμέλεια»!

Είναι σαφές ότι, με τη συγκεκριμένη δίκη, η κυβέρνηση επιχειρεί να στείλει μήνυμα, συνολικά στην εργατική τάξη «να κάτσει καλά», αλλά και στους πρωτοπόρους εργάτες «να τα μαζέψουν». Με την ένταση του αυταρχισμού, ειδικά τις διώξεις συνδικαλιστών, που κλιμακώνονται ανάλογα με την ένταση των μέτρων στήριξης των εφοπλιστών και συνολικά του κεφαλαίου, η κυβέρνηση θέλει να δέσει πισθάγκωνα τους εργάτες. Για να γίνει ανεμπόδιστα η εργατική δύναμη πιο φτηνή και πιο χειραγωγημένη. Και είναι γεγονός ότι τα μέτρα που προετοιμάζει η κυβέρνηση και στον τομέα της ναυτιλίας είναι «φωτιά». Το ξεπούλημα του λιμανιού και η μετατροπή του σε γκέτο, όπου θα κυριαρχεί η «μαύρη» εργασία, ο διωγμός των ναυτεργατών και από τα ακτοπλοϊκά πλοία, δίνουν μια μικρή «γεύση».

Αυτή η τεράστια πρόκληση δε θα μείνει αναπάντητη. Μια πρώτη απάντηση θα δώσουν οι εργαζόμενοι, με τη μαζική τους παρουσία στη συγκέντρωση, που οργανώνουν τα ταξικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, τη μέρα της δίκης, έξω από τα δικαστήρια του Πειραιά. Ομως, αυτό που τρέμουν οι εφοπλιστές, το κεφάλαιο και οι πολιτικοί του εκφραστές, είναι η οργανωμένη πάλη, η συσπείρωση στις ταξικές δυνάμεις του συνδικαλιστικού κινήματος. Και αυτό που τους φοβίζει περισσότερο, είναι το κτίσιμο του αγωνιστικού Μετώπου, που θα αμφισβητεί την κυριαρχία τους. Γι' αυτό το Μέτωπο πρέπει να βάλουν πλώρη οι εργαζόμενοι, μπολιάζοντας τον καθημερινό αγώνα τους με στόχους πάλης, που θα αντιστρατεύονται την πολιτική του κεφαλαίου, θα συμβάλλουν στην κοινωνικοπολιτική δράση, που θα οδηγεί μέχρι την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ