Παρασκευή 4 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η «διατηρησιμότητα» της λιτότητας

Μόνο εμείς, η «σοσιαλιστική» κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, έχουμε την ικανότητα να εφαρμόζουμε επί σειρά ετών μέτρα και πολιτικές μονόπλευρης λιτότητας χωρίς να προκαλούνται μεγάλες κοινωνικές αναταραχές. Γι' αυτό ζητάμε από τις Βρυξέλλες να συνεχίσει να μας στηρίζει και από τον ελληνικό λαό να μας ξαναψηφίσει, γιατί μόνο εμείς θα μπορέσουμε να επιβάλουμε στην επόμενη τετραετία τη συνέχιση της ίδιας ή και χειρότερης αντιλαϊκής πολιτικής - που επιτάσσει η «μετα-ΟΝΕ» εποχή - για τη «διατηρησιμότητα» των μέχρι σήμερα «επιτευγμάτων» της μονόπλευρης λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων.

Αυτά είπε προχτές - σε ελεύθερη μετάφραση - ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου, άρτι αφιχθείς από τις Βρυξέλλες. Ούτε λίγο ούτε πολύ, δηλαδή, ο άλλοτε «χαμογελαστός» υπουργός, έχοντας αποσπάσει την πολιτικοοικονομική στήριξη από τις Βρυξέλλες και το μεγάλο κεφάλαιο, ζήτησε και από τον ελληνικό λαό να ξαναψηφίσει ΠΑΣΟΚ ώστε στη νέα τετραετία να ολοκληρώσει το καταστροφικό έργο του.

Φαίνεται πως η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αξιώνει μεν από τον ελληνικό λαό να κινηθεί στη λογική του «σφάξε με αγά μου ν' αγιάσω», αλλά ξεχνά τη λαϊκή παροιμία «μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη τρεις και η κακή του ώρα»!

Οι... διαφωνίες

Δεν έχουν περάσει και πολλές μέρες, από τη στιγμή, που ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Θ. Πάγκαλος, εξαπέλυε μύδρους ενάντια στη λεγόμενη βήμα προς βήμα ελληνοτουρκική προσέγγιση, με αφορμή την επίσημη επίσκεψη του Γ. Παπανδρέου στην Αγκυρα. Δήλωνε δημόσια, δε, ότι θα φέρει το θέμα στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του κυβερνώντος κόμματος, στο οποίο είναι μέλος.

Προχτές το βράδυ, λοιπόν, συνεδρίασε το Εκτελεστικό Γραφείο, με θέμα την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης και με την παρουσία του κ. Πάγκαλου. Τι έγινε; Τίποτε απολύτως. Κατέληξαν ομόφωνα, πως η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης είναι η πλέον ενδεδειγμένη και σωστή. Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν πως ο Θ. Πάγκαλος ισχυρίστηκε ότι τα όσα του αποδίδονται αποτελούν «κατασκευές» των δημοσιογράφων...

Είπαμε, ΠΑΣΟΚ είναι αυτό...

Εφιαλτικό δελτίο

Οταν το αστυνομικό δελτίο με τους θανάτους από ναρκωτικά παρουσιαστεί διαχρονικά, τότε γίνεται πραγματικός εφιάλτης, όπως προκύπτει από έρευνα της καθηγήτριας Κ. Σπινέλλη που παρουσίασε χτες η «Ελευθεροτυπία». Το 1987 έχασαν τη ζωή τους από ναρκωτικά δυο έφηβοι, ενώ το 1997 οι θάνατοι νεαρών παιδιών από τη μάστιγα εκτοξεύτηκαν στους 24!

Η έρευνα αποδεικνύει, όπως αναφέρει η «Ελευθεροτυπία», ότι το πρόβλημα είναι εξόχως πολιτικό. Πράγματι έτσι είναι. Οι κυρίαρχες σήμερα πολιτικές οξύνουν καθημερινά τα έντονα προβλήματα και αδιέξοδα, που αντιμετωπίζουν οι νέοι. Στρώνουν το έδαφος για τα ναρκωτικά και τους κάθε λογής ψεύτικους και τεχνητούς παραδείσους. Και ο κατήφορος αυτός θα συνεχίζεται, όσο δεν αλλάζουν οι πολιτικοί συσχετισμοί.

Νιώθουν τύψεις;

Η κατ' εξοχήν ουσία που σκοτώνει είναι η ηρωίνη σύμφωνα με την έρευνα.

Να ήξεραν αυτά τα πορίσματα οι υπουργοί της κυβέρνησης (Γ. Παπανδρέου, Θ. Κοτσώνης) που βγήκαν και πρότειναν τη χορήγηση ηρωίνης απ' τα νοσοκομεία, όταν έκαναν αυτές τις προτάσεις;

Αλήθεια τώρα που έχουν μαζεμένα τα στοιχεία, νιώθουν τύψεις;

`Η καλύτερα να μη γίνει κανένα σχόλιο...

Προσδοκίες και διαψεύσεις

Τόσος κόσμος δεν κατέβηκε σίγουρα στις στοές του μετρό, μόνο και μόνο γιατί «τσίμπησε» από την καταιγιστική προπαγάνδα και τα αμετροεπή πανηγύρια των κυβερνητικών παραγόντων, ούτε βεβαίως γιατί πάσχει ομαδικώς από «μετρο-μανία». Από άλλα προβλήματα πάσχει και ακριβώς αυτά τα προβλήματα ήρθε να υπογραμμίσει, με τον τρόπο της, η αθρόα προσέλευση των Αθηναίων το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε στα βαγόνια του μετρό. Πάσχει από το πιο αφόρητο κυκλοφοριακό χάος, που του διαλύει σε καθημερινή βάση τα νεύρα και του αφαιρεί δυο και τρεις πολύτιμες ώρες από το 24ωρό του. Πάσχει από ένα συνεχές και γενικευμένο μποτιλιάρισμα, που κυριαρχεί πλέον σε όλα τα μήκη και τα πλάτη αυτής της τερατούπολης. Πάσχει από την οδύσσεια του παρκαρίσματος. Πάσχει από τη σαρδελοποίηση στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Πάσχει από την «ντε φάκτο» αχρήστευση όλων σχεδόν των κεντρικών λεωφόρων στις ώρες της κυκλοφοριακής αιχμής...

«Πάσχει» πάνω απ' όλα από την... ψύχωση της προσδοκίας ότι κάτι μπορεί ίσως να αλλάξει σ' αυτή τη μόνιμα «μποτιλιαρισμένη» ζωή του, έστω και καθυστερημένα, έστω και χρυσοπληρωμένα, έστω και αν μας δουλεύουν - προεκλογικώς πανηγυρίζοντες - αυτοί που ευθύνονται και για την καθυστέρηση και για το χρυσοπλήρωμα και για τις πληγές που συνοδεύουν την έναρξη της λειτουργίας αυτού του δείγματος από μετρό. Μια προσδοκία, όμως, που ψαλιδίστηκε από τις πρώτες κιόλας μέρες λειτουργίας του μετρό, αφού τα προβλήματα που σημαδεύουν το έργο είναι ολοφάνερα διά του γυμνού οφθαλμού του απλού πολίτη, όχι όμως και των μεγαλόστομων κυβερνητικών αρμοδίων, που κατέφυγαν ξανά στα «θα»...

Φιέστες και ... φιλότιμο

Τι νομίζατε, χωρίς μετρό, χωρίς παράτες και χωρίς Λαλιώτη, θα τη βγάζαμε χτες; Στήθηκαν πάλι οι κάμερες στο σταθμό του Συντάγματος και απέναντί τους οι πρόεδροι των μεγάλων ΠΑΕ να δεσμεύονται, απέναντι Λαλιώτη και ανθρώπων, για το «σεβασμό» που θα δείξουν οι φίλαθλοι απέναντι στο Αττικό (πιο «Αττικό», βρε παιδιά!) μετρό...

Εκείνο, όμως, που εντυπωσίασε σίγουρα περισσότερο ήταν η ανάλυση της λέξης «φιλότιμο» από τον Γ. Βαρδινογιάννη...

Γερά τα μάρμαρα, παιδιά! Ολα έμειναν στη θέση τους!

Προς Διονύση Σαββόπουλο:

3η του 2ου του 2000 χτες και δεν ακούσαμε να μας καλείς, για ...πεντηκοστή φορά, να ψηφίσουμε, χωρίς κόμπλεξ, Σημίτη!

Τιιι τρέχει..;

Τα «απλά» και τα «δύσκολα»

«Κάποτε το να είναι κάποιος αριστερός, ήταν μια σχετικά απλή υπόθεση. Ηταν μια υπόθεση περισσότερο ηθική και αισθητική. Το να είναι τώρα κάποιος Ευρωπαίος αριστερός, είναι διανοητικό εγχείρημα πάρα πολύ δύσκολο».

Ε, κι εσείς, για τα πάρα πολύ δύσκολα είστε, κύριε Ε. Βενιζέλε (δική του είναι η ιστορική... ρήση στα χτεσινά «Νέα»). Τις απλές υποθέσεις - εκείνες που κάποτε στοίχιζαν τα χίλια μύρια βάσανα, τη στέρηση της προσωπικής ελευθερίας, ακόμα και της ίδιας της ζωής - πάντα οι όμοιοί σου τις άφηναν σε άλλους, για να έρθουν στη συνέχεια αυτοί να πουλήσουν φύκια για μεταξωτές κορδέλες ή, με άλλα λόγια, «διανοητικά εγχειρήματα»...

Οι ΠΑΣΟΚοι; Ποτέ!

ΠΕΝΤΕ συμφωνίες, λοιπόν, θα υπογράψουν ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Ισμαήλ Τζεμ που βρίσκεται από χτθες στην Αθήνα. Μόνο, που η ουσία της υπόθεσης βρίσκεται μάλλον στις συμφωνίες που... δε θα υπογράψουν. Και βέβαια, αυτές δεν αφορούν τη λεγόμενη χαμηλή πολιτική (που το πόσο «χαμηλή» είναι όταν αναφέρονται και σε ζητήματα... τρομοκρατίας είναι άλλο θέμα) αλλά την «υψηλή πολιτική», στην οποία συμπεριλαμβάνεται μεταξύ άλλων και το Κυπριακό.

Βεβαίως από αυτά που δηλώνουν μπροστά στις κάμερες και στις φιέστες δε βγάζεις άκρη, αφού είναι φανερό ότι η διπλωματία της ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών συνίσταται στο «άλλα λέω και άλλα κάνω».

Μήπως η επίσκεψη Τζεμ θα ήταν μια καλή ευκαιρία να μας εξηγήσουν π.χ. επί ποιας βάσεως γίνονται οι συζητήσεις για το θέμα της Κύπρου; Ετσι, βρε παιδί μου, για να μάθουμε αν έχει δίκιο ο Κόφι Ανάν, που είναι αισιόδοξος για λύση του θέματος μέσα στο 2000.

ΑΡΝΗΘΗΚΕ χτες στη Βουλή ο υφυπουργός Υγείας κ. Κοτσώνης ότι το ΠΑΣΟΚ εκμεταλλεύεται τον κρατικό μηχανισμό, προκειμένου να κάνει προεκλογική προπαγάνδα, ακόμα και λίγους μήνες πριν τις εκλογές!

Τώρα μάλιστα, πειστήκαμε! Αλλωστε, πότε το ΠΑΣΟΚ από το 1981 και μετά που είναι κυβέρνηση υπέπεσε σε τέτοια ατοπήματα;

Χρησιμοποίησε ποτέ το ΠΑΣΟΚ διορισμούς και ρουσφέτια; Ουδέποτε. Χρησιμοποίησε, μήπως, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τον εκβιασμό εκτάκτων των δήμων; Χρησιμοποίησε Οργανισμούς του υπουργείου Εργασίας, όπως ο ΟΕΚ για προεκλογικές εξαγγελίες;

Χρησιμοποίησε μήπως τα κονδύλια των κοινοτικών ταμείων, για να χρηματοδοτήσει την προπαγάνδα του; ΄Η μήπως, τέλος, χρησιμοποίησε ποτέ τα κρατικά Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, για να προβάλουν το κυβερνητικό έργο; Ουδέποτε.

Λοιπόν, ας κόψουν το δούλεμα οι κυβερνώντες, γιατί τους ξέρουμε δα πάρα πολύ καλά. Ας σοβαρευτούν κι ας σταματήσουν να χρησιμοποιούν τα χρήματα του κοσμάκη για κομματικό όφελος.

Ως πότε;

Σε πατάνε

στο κεφάλι

σε φορτώνουν

σαν χαμάλη

και εσύ

βρε φουκαρά

οπαδός τους

σταθερά!

«Κούρα», «ζώνη»

και χαράτσι

και αν λάχει

και «κουρμπάτσι»

και εσύ

στους δυο τρανούς,

ε, δεν το χωράει

ο νους!

Χρόνια σκλάβος τους

και θύμα,

δυστυχώς για σε

και κρίμα,

δυστυχώς

και για εμάς,

που μαζί σου

μας «κρεμάς»!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ