Παρασκευή 14 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δεν «τσιμπάνε» οι νέοι...

Γρηγοριάδης Κώστας

Οπως είναι απόλυτα φυσικό, η σημερινή κατάσταση της εκπαίδευσης στη χώρα μας δεν ικανοποιεί κανέναν. Σε δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε χτες για λογαριασμό του ραδιοσταθμού ΣΚΑΪ καταγράφεται ένα ποσοστό 68% του λαού που θεωρεί ότι το εκπαιδευτικό σύστημα στη χώρα μας δε λειτουργεί ικανοποιητικά. Στην ίδια έρευνα, ζητήθηκε η γνώμη του κόσμου για το αν θα πρέπει να επιτραπεί η λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων και ένα ποσοστό 46% διαφωνεί, ενώ ένα 42% φαίνεται να συμφωνεί. Ειδικότερα στις νεότερες ηλικίες (18-24 ετών) η διαφωνία με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια φτάνει στο 75% και στις ίδιες ηλικίες η συμφωνία με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια φτάνει μόλις στο 25%.

Δηλαδή, παρά την ενορχηστρωμένη προπαγάνδα που έχουν εξαπολύσει από κοινού η κυβέρνηση της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για τη δήθεν «ανάγκη» να εισχωρήσει το κεφάλαιο στην ανώτατη εκπαίδευση, παρά τα ψέματα ότι η κατάργηση του δημόσιου χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης που κατοχυρώνεται στο άρθρο 16 του Συντάγματος θα βελτιώσει δήθεν τα πανεπιστήμια, παρά την προσπάθεια να θεωρηθούν τα ποσοστά της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ ως υπεράσπιση από τους φοιτητές της ιδιωτικοποιημένης εκπαίδευσης... ο κόσμος και ιδιαίτερα η νεολαία, που νομίζουν ότι την έχουν στο τσεπάκι, δεν «τσιμπάει»!

Ετσι στηρίζουν τους νέους αγρότες...

Μέρα με τη μέρα ξεφουσκώνουν ολοένα και περισσότερο οι προεκλογικές δημαγωγίες της κυβέρνησης για τους αγρότες και φανερώνεται το πραγματικό περιεχόμενο της αντιαγροτικής πολιτικής της. Αυτή τη φορά, αποκαλύπτεται το ψεύτικο και ψηφοθηρικό ενδιαφέρον της ΝΔ, αναφορικά με τους νέους αγρότες, τους οποίους υποτίθεται ότι θα έβαζε στο επίκεντρο της αγροτικής της πολιτικής. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευ. Μπασιάκος, αποκάλυψε στη Βουλή ότι περικόπτονται κονδύλια ύψους 80 εκατ. ευρώ από τα προγράμματα ενίσχυσης των νέων αγροτών και μεταφέρονται προς ενίσχυση του κλάδου της μεταποίησης και της εμπορίας γεωργικών προϊόντων. Προς ενίσχυση των μεσαζόντων και των εμποροβιομηχάνων, δηλαδή, που θησαύριζαν με την προηγούμενη κυβέρνηση και φυσικά συνεχίζουν να θησαυρίζουν και με την τωρινή.

Ιαπωνικό - σουηδικό μοντέλο

Πολύς λόγος έγινε τελευταία για το σουηδικό μοντέλο στην Ασφάλιση με αφορμή την κοκορομαχία ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Χτες ήρθε απ' τη Στοκχόλμη -την πρωτεύουσα της Σουηδίας - η είδηση ότι η εταιρία κατασκευής κινητών τηλεφώνων «Sony Ericsson» τριπλασίασε τα κέρδη της στο πρώτο τρίμηνο του 2006 σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους 2005. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η εταιρία, τα κέρδη της κοινής επιχειρηματικής δραστηριότητας της ιαπωνικής «Sony» και της σουηδικής «Ericsson» έφτασαν τα 109 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2006, σε σύγκριση με τα κέρδη ύψους 32 εκατ. ευρώ που είχε παρουσιάσει η εταιρία στο αντίστοιχο διάστημα του 2005. Οι πωλήσεις της «Sony Ericsson» ανήλθαν - στο πρώτο τρίμηνο του 2006 - σε 13,3 εκατ. συσκευές κινητών τηλεφώνων (αύξηση 41% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2005) αλλά ήταν μειωμένες κατά 17% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2005.

Ιδού, λοιπόν, και το σουηδικό - ιαπωνικό μοντέλο που διέπεται απ' το ίδιο ...λογισμικό του κεφαλαίου: Οσο περισσότερο ξεζουμίζονται οι εργαζόμενοι, τόσο αυγαταίνουν τα επιχειρηματικά κέρδη.

Επιστημονικό... περιτύλιγμα

Νέους μηχανισμούς είναι έτοιμη να θέσει σε εφαρμογή η ΕΕ με σκοπό να αμβλύνει τους φόβους και να πείσει τους Ευρωπαίους καταναλωτές σχετικά με την ασφάλεια των μεταλλαγμένων. Σύμφωνα με τη νέα πρόταση της Επιτροπής, στο εγγύς μέλλον θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα «για τη βελτίωση της επιστημονικής συνέπειας και διαφάνειας στο πλαίσιο των αποφάσεων για τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς». Ανάμεσα σε άλλα, η Επιτροπή καλεί την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) να... διατηρεί «πληρέστερη επικοινωνία» με τους εθνικούς επιστημονικούς φορείς, «με σκοπό την εναρμόνιση των ενδεχόμενων διαφορετικών επιστημονικών απόψεων μεταξύ των κρατών - μελών».

Στόχος της πρότασης είναι το να πειστούν τα κράτη - μέλη, οι άμεσα ενδιαφερόμενοι και το ευρύ κοινό ότι οι κοινοτικές αποφάσεις αδειοδότησης μεταλλαγμένων προϊόντων βασίζονται σε «υψηλής ποιότητας επιστημονικές αξιολογήσεις, που εξασφαλίζουν υψηλό επίπεδο προστασίας της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος», αλλά και να «αποφευχθούν οποιεσδήποτε αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στις διαδικασίες χορήγησης αδειών». Να σημειωθεί ότι η προσπάθεια της Επιτροπής, να «πλασάρει» τα μεταλλαγμένα με ένα πιο... επιστημονικό περιτύλιγμα, ξεκίνησε κατόπιν εισήγησης του Κύπριου Επιτρόπου για την Υγεία και την Προστασία του Καταναλωτή, Μ. Κυπριανού, και του Ελληνα Επιτρόπου Περιβάλλοντος, Στ. Δήμα...

Η πάλη της νεολαίας στη Γαλλία

«Απροσάρμοστοι στη νέα πραγματικότητα», «συντηρητικοί», «ανάλγητοι απέναντι στην ανάγκη αντιμετώπισης των προβλημάτων των πραγματικά μη προνομιούχων»! Λίγο - πολύ αυτούς τους χαρακτηρισμούς εισέπραξαν από τα κυρίαρχα ΜΜΕ, εθνικά και ξένα, αλλά και από τους αξιωματούχους της κυβέρνησης, οι Γάλλοι διαδηλωτές που συγκλόνισαν τη χώρα τους περισσότερες από δέκα βδομάδες, επιμένοντας στο «παρωχημένο» αίτημά τους για απόσυρση του άρθρου 8 του «νομοσχεδίου ισότητας και ισότιμων ευκαιριών», δηλαδή του «Συμβολαίου Πρώτης Πρόσληψης».

Οι φοιτητές έκαναν την αρχή και όπως έδειξαν τα πράγματα «κράτησαν μέχρι τέλους τις επάλξεις», αφού ακόμη και σήμερα, μετά την απόσυρση του επίμαχου άρθρου, πολλές από τις οργανώσεις τους θέτουν σειρά παρόμοιων αιτημάτων και ζητούν συνέχιση των κινητοποιήσεων. Η αποφασιστικότητά τους, που παρέλυσε με καταλήψεις τα περισσότερα πανεπιστήμια της χώρας και με αποκλεισμούς τις Eθνικές οδούς, τους σιδηροδρομικούς σταθμούς και τις μεγάλες λεωφόρους, «έσυρε» σταδιακά στο «χορό» και τα εργατικά συνδικάτα. Τα συνδικάτα, των οποίων οι ηγεσίες είχαν καταγγείλει το νομοσχέδιο, αλλά δεν είχαν, εξαρχής, δείξει ετοιμότητα για έντονες αντιδράσεις. Η συμμετοχή της πλατιάς μάζας των εργαζομένων στις διαδηλώσεις με απεργίες, ιδιαίτερα τις τελευταίες βδομάδες, δηλαδή η αγωνιστική ενότητα εργατικής τάξης και νεολαίας, οδήγησε σε αυτό που πολλοί χαρακτήρισαν «ιστορική στιγμή», καθώς επρόκειτο για τις μαζικότερες διαδηλώσεις που έζησε η Γαλλία, τουλάχιστον τα τελευταία 40 χρόνια.

Μια στιγμή «ιστορική», όμως, και για πολλούς άλλους λόγους. Ισως ο πιο σημαντικός και ελπιδοφόρος αυτών να είναι η διαδικασία συνειδητοποίησης που βίωσε μεγάλη μερίδα της γαλλικής νεολαίας. Μια διαδικασία, που όπως συμφωνούν πολλοί παρατηρητές, είχε αρχίσει να γίνεται ορατή από το ηχηρό «όχι» του δημοψηφίσματος του περασμένου Μάη στο «ευρωσύνταγμα» και εκδηλώθηκε πολύ σαφέστερα στις τωρινές κινητοποιήσεις. Γιατί το επίμαχο άρθρο λειτούργησε σαν σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της αγανάκτησης σε μια γενιά που βλέπει ολοένα και πιο ξεκάθαρα ότι η δυνατότητα αξιοπρεπούς επιβίωσής της, μετά ακόμη και από χρόνια και χρήματα επένδυσης σε σπουδές, υποσκάπτεται μέσα από τις πολιτικές επιλογές της γαλλικής κυβέρνησης. Επιλογές αντιδραστικές σε καθαρά αντιλαϊκή φιλοεργοδοτική κατεύθυνση, στο όνομα πάντα της ελευθερίας της αγοράς, του ανταγωνισμού και της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, τις αρχές, δηλαδή, που η ΕΕ έχει θέσει ως άξονά της μέσα από σειρά συμφωνιών, όπως η Στρατηγική της Λισαβόνας, και έχουν αποδεχτεί οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Το τι μέλλει γενέσθαι στη Γαλλία μένει να αποδειχτεί, αφού είναι βέβαιο ότι μέτρα ανάλογα του «Συμβολαίου Πρώτης Πρόσληψης» θα επανέλθουν στο προσκήνιο, είτε με αυταρχικό τρόπο, όπως επιχείρησε η κυβέρνηση ντε Βιλπέν, είτε με «διπλωματικό», όπως πέρασε παρομοίου περιεχομένου μέτρα η «σοσιαλιστική» κυβέρνηση Ζοσπέν. Το βέβαιο, όμως, είναι ότι ο αγώνας του γαλλικού λαού, όπως και το «όχι» του τον περασμένο Μάη, προκάλεσε πονοκέφαλο όχι μόνο στο Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων, αλλά και στις Βρυξέλλες και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Γιατί απέδειξε με τον σαφέστερο τρόπο ότι ο ενωτικός αγώνας εργαζομένων και νεολαίας πετυχαίνει νίκες, έστω και αν, στην προκειμένη περίπτωση, μπορεί κανείς να επισημάνει την έλλειψη συνολικού πολιτικού διεκδικητικού πλαισίου, την έλλειψη πολιτικού υποκειμένου, την απουσία επαναστατικού κόμματος της εργατικής τάξης. Ετσι κι αλλιώς πάντως, έδειξε ότι δεν υπάρχουν «μονόδρομοι»...


Ελένη ΜΑΥΡΟΥΛΗ

Τα ... τσακωμένα

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΟΧΙ, ΗΣΥΧΑΣΤΕ, δεν το έλεγαν στα σοβαρά - στη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή - ο Κ. Καραμανλης και ο Γ. Παπανδρέου ότι θα πάρουν ένα «πούλμαν» και θα αρχίσουν να περιοδεύουν ανά την Ελλάδα...

Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να τους βρείτε ξαφνικά μπροστά σας και να σας υπόσχονται αμφότεροι πως θα είναι «δίπλα στον πολίτη». Οπότε μπορείτε να κυκλοφορείτε ελεύθερα και χωρίς φόβο.

Μια ακόμα εξυπναδίστικη συζήτηση μεταξύ τους ήταν το χτεσινό. Ετσι, για να μην τους ξεχάσουμε ενόψει των γιορτών του Πάσχα. Να έχουμε να θυμόμαστε, την ικανότητα και τη μαεστρία τους στο πώς μπορεί κανείς να ...δείχνει ότι τσακώνεται χωρίς να έχει την παραμικρή πολιτική διαφωνία.

Η μόνη κερδισμένη από την υπόθεση ήταν μάλλον η ...Αννα Βίσση, αφού δέχτηκε από το βήμα της Βουλής τις ευχές του Γιώργου Παπανδρέου για «καλή επιτυχία» στη Γιουροβίζιον.

Χαμένοι στα σίγουρα οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι γυναίκες και οι νέοι, που βομβαρδίστηκαν για μια ακόμη φορά με κάθε είδους βόμβες αποπροσανατολισμού και συσκότισης των ζητημάτων. Ο πρωθυπουργός και ο Γ. Παπανδρέου έκαναν ό,τι μπορούσαν για να μπουν στο κέντρο του πολιτικού προβληματισμού τα πάντα, εκτός από τα προβλήματα των εργαζομένων.

ΤΙ ΩΡΑΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ τα λέει το υπουργείο Επικρατείας και ο Θοδωρής Ρουσόπουλος. Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιό του, θα αναλάβει τη ρύθμιση της «αγοράς» των Μέσων Ενημέρωσης, εκτός από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, και η Επιτροπή Ανταγωνισμού...

Να υποθέσουμε ότι η «απόδοση» της επιτροπής αυτής έως τώρα θεωρείται επαρκής και ουσιαστική, οπότε είναι ...εγγύηση για την πολυφωνία και την ποιότητα της ενημέρωσης, καθώς και για τον έλεγχο των οικονομικών συμφερόντων;

Για να απαντήσει κανείς σ' αυτό το ερώτημα, δε χρειάζεται παρά να πηγαίνει τακτικά σε ...«σούπερ μάρκετ». Εκεί μπορεί να διαπιστώσει πώς ...ελέγχεται η αγορά και οι συνεννοήσεις μεταξύ των πολυεθνικών για τις πανάκριβες τιμές και τις επικρατούσες αντιδραστικές εργασιακές σχέσεις.


Γρηγοριάδης Κώστας

Φορο-εισπρακτικός... πλουραλισμός

Παπαγεωργίου Βασίλης

Πρέπει να το παραδεχτούμε. Η φοροεπιδρομή κατά των λαϊκών στρωμάτων διακρίνεται από έντονο... πλουραλισμό. Τελευταίο εφεύρημα των εγκεφάλων του υπουργείου Οικονομικών, η ενεργοποίηση των διατάξεων του σχετικού νόμου, για παρακράτηση μισθών και συντάξεων από οφειλέτες του δημοσίου. Οπως προέκυψε από σχετικά δημοσιεύματα, συγκεκριμένες ΔΟΥ προχώρησαν στο μέτρο αυτό, παρακρατώντας από συνταξιούχους το 25% της σύνταξής τους.

Τώρα, μάλιστα. Το υπουργείο Οικονομικών ανακάλυψε την ...πηγή της φοροδιαφυγής. Στα 17 δισ. ευρώ ανέρχονται, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, με τους επιχειρηματίες να χρωστούν τη μερίδα του λέοντος. Οι τελευταίοι, είτε εισπράττουν και δεν αποδίδουν το ΦΠΑ, ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων ή άλλους φόρους (φοροκλοπή), είτε δεν αποδίδουν εργοδοτικές εισφορές, φόρο εισοδήματος κλπ. (φοροαποφυγή). Και όμως οι κύριοι επιχειρηματίες δεν ανησυχούν και κοιμούνται ήσυχοι στο κρεβάτι τους, γιατί έχουν τις πλάτες των κυβερνήσεων. Είτε του ΠΑΣΟΚ, είτε της ΝΔ. Και οι φορομπήχτες του υπουργείου Οικονομικών εξάντλησαν όλη την αυστηρότητά τους στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Ερωτώμενος πάντως προχτές ο υπουργός Οικονομικών, διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να ισχύει η μη ενεργοποίηση της σχετικής ρύθμισης. Οσον αφορά τα σχετικά δημοσιεύματα, θα... διερευνηθούν. Με άλλα λόγια μας «δούλευε» κανονικά.

«Αυγή» αντί... Αβραμόπουλου!

Απ' το υπουργείο Υγείας περιμέναμε απάντηση, απ' την «Αυγή» μας ήρθε, που στο χτεσινό της φύλλο αναρωτιέται: «Γιατί ο "Ριζοσπάστης" επιμένει να γράφει ότι σχεδιάζεται η μεταφορά του νοσοκομείου Δυτικής Αττικής "Αγία Βαρβάρα" στο "Αττικόν" νοσοκομείο, όταν ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Δημ. Αβραμόπουλος δήλωσε πρόσφατα ότι δεν υφίσταται τέτοιο ενδεχόμενο;».

Το σχόλιο της «Αυγής» έγινε με αφορμή το προχτεσινό σχόλιο του «Ρ» ότι είναι πολύ δύσκολο να λειτουργήσει πλήρως το «Αττικόν» νοσοκομείο σε σαράντα μέρες - όπως σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας - με την ταχύρυθμη πρόσληψη προσωπικού και θέτοντας το ερώτημα, μήπως τελικά ισχύσει η άποψη για μεταφορά του νοσοκομείου της Αγίας Βαρβάρας στο «Αττικόν», που ξεσήκωσε τους κατοίκους.

Και συνεχίζει η «Αυγή» τα ερωτήματα: «Επιμένει ο "Ρ" για να τρομοκρατεί τον κόσμο και να πετυχαίνει κινητοποιήσεις κατοίκων χωρίς περιεχόμενο; Για να αποδείξει ότι αντιστέκεται στα... σχέδια της κυβέρνησης; Για να μας πείσει ότι ξέρει αυτό που κανείς άλλος δε γνωρίζει; Γιατί;».

Αλήθεια, πότε θα αναρωτηθεί η «Αυγή», πώς καταντάει κανείς, όταν γίνεται Αβραμόπουλος στη θέση του Αβραμόπουλου; Πάντως, ο υπουργός συστηματικά επιχειρεί να παροπλίσει την ετοιμότητα των κατοίκων για να μη χάσουν κι αυτές τις περιορισμένες - αλλά πολύτιμες - μονάδες υγείας. Οσο για το «Αττικόν» και, βέβαια, πρέπει να λειτουργήσει, αλλά μαζί με τις υπάρχουσες μονάδες και αφού αναβαθμιστούν.

Δε γίνεται

«Είναι αυτονόητο ότι η αγορά θα ελέγχεται», έσπευσε να δηλώσει με ύφος χιλίων καρδιναλίων ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου, προχτές, με αφορμή το επεισόδιο που δημιουργήθηκε στη Βαρβάκειο με τους κρεοπώλες να αντιδρούν από τη μια στους ελέγχους κι από την άλλη στη δημοσιοποίησή τους. Και σε ό,τι αφορά τον υφυπουργό, σιγά μην έχανε την ευκαιρία να κάνει δηλώσεις εντυπωσιασμού και, μάλιστα, τέτοιες μέρες, καθώς πλησιάζουν οι γιορτές του Πάσχα και το πορτοφόλι των καταναλωτών στενάζει. Σε ό,τι αφορά το υπουργικό αυτονόητο, όμως, ας μας επιτρέψει να του θυμίσουμε πως «ελεύθερη αγορά» και «ελεγχόμενη» ταυτόχρονα δε γίνεται. Αλλωστε, οι πάντες πλέον έχουν τις εμπειρίες τους και μπορούν να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα.

«Αλλο» η Ιταλία

Καθώς στην Ιταλία ο σχεδόν ισοψηφήσας με τον Πρόντι, Μπερλουσκόνι, αφήνει υπόνοιες για νοθεία στο εκλογικό αποτέλεσμα, ζητά επανακαταμέτρηση ψήφων, ενώ «βρέθηκαν» πεταμένες και κάλπες γεμάτες ψηφοδέλτια, αναρωτιόμαστε, εάν η Κομισιόν και η πάντα «ευαίσθητη» σε τέτοια θέματα πλειοψηφία του Ευρωκοινοβουλίου θα παρέμβουν και θα ζητήσουν νέες εκλογές, καταδικάζοντας παράλληλα το νικητή των εκλογών. Το έκαναν πριν μερικά χρόνια στην Ουκρανία, το έκαναν πριν μερικές βδομάδες στη Λευκορωσία, ψέλλισαν κάτι παρόμοιο και όταν ήρθε το «όχι» από την Κυπριακή Δημοκρατία στο δημοψήφισμα για το «σχέδιο Ανάν».

Αλλωστε, ποιο από τα σχετικά κριτήρια της ΕΕ δεν πληροί ο παραπονούμενος Μπερλουσκόνι; Δεν «εντόπισε» κάλπες στα σκουπίδια; Το μεγάλο κεφάλαιο δεν εκπροσωπεί; Αντικομμουνιστής δεν είναι; Ολα τα 'χει. 'Η, μήπως, υπερτερεί όλων το γεγονός, πως ο αντίπαλός του είναι εξίσου σύμφωνος - τουλάχιστον - με το ευρωενωσιακό πλαίσιο πολιτικών και κατευθύνσεων;

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
«Σεισμογενής» πολιτική

Τα αλλεπάλληλα χτυπήματα του Εγκέλαδου, πότε στη Χίο και τη Σάμο, πότε στα Κύθηρα και τώρα στη Ζάκυνθο - για να σταθούμε μόνο στους τελευταίους μήνες - μας θυμίζουν αναπόφευκτα ότι ζούμε κάτω από ένα διαρκή κίνδυνο. Μας θυμίζουν ότι η Ελλάδα είναι η πιο σεισμογενής περιοχή της Ευρώπης, αφού σ' αυτήν κάθε χρόνο εκλύεται το 50% της σεισμικής της ενέργειας. Και κυρίως μας θυμίζουν δραματικά την τραγική αντίφαση που εκδηλώνεται στη χώρα μας: Από τη μια πλευρά, δηλαδή, να υπάρχει βεβαιότητα ότι κάποια στιγμή θα εκδηλωθεί ένας μικρότερος ή μεγαλύτερος καταστρεπτικός σεισμός και από την άλλη, η πολιτική των κυβερνήσεων, είτε της ΝΔ, είτε του ΠΑΣΟΚ, αντιμετωπίζουν το πρόβλημα - τη ζωή των ανθρώπων του μόχθου - με τους νόμους της «ελεύθερης αγοράς».

Ασφαλώς και είναι μεγάλοι οι κίνδυνοι που εμπεριέχει η εκδήλωση ενός σεισμού. Τεράστιοι, όμως, είναι οι κίνδυνοι που εγκυμονεί η πολιτική των κυβερνήσεων του δικομματισμού και οι ευθύνες που τους βαραίνουν, επειδή επί δεκαετίες αρνούνται επίμονα να εφαρμόσουν ένα ουσιαστικό πρόγραμμα έργων και μέτρων για την αντισεισμική θωράκιση της χώρας. Και είναι ακόμη μεγαλύτερες οι ευθύνες τους όταν σήμερα η πρόοδος της επιστήμης και της τεχνικής δίνει πολλά «όπλα» προς την κατεύθυνση αυτή. Συνυπεύθυνοι, ασφαλώς, είναι και οι σημερινοί φορείς της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη διοίκηση των οποίων είναι δυνάμεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΝ, οι οποίοι αντί να διεκδικούν με το λαϊκό κίνημα την υλοποίηση ενός τέτοιου έργου - που έχει σχέση με την ασφάλεια και την ίδια τη ζωή των εργαζομένων, διαχειρίζονται τις συνέπειες με τους επιχειρηματίες.

Στην πιο σεισμογενή χώρα της Ευρώπης, τα κονδύλια που διαθέτει ο ΟΑΣΠ για τη σεισμολογική έρευνα είναι σχεδόν μηδενικά. Γίνονται επεκτάσεις των σχεδίων πόλης, χωρίς τη σύνταξη μικροζωνικών μελετών και μελετών γεωλογικής καταλληλότητας για τον καθορισμό όρων δόμησης, κάτω από το βάρος της ασύδοτης εμπορευματοποίησης της γης. Δεν εφαρμόζεται ένα σχέδιο για τον έλεγχο και την ενίσχυση των παλιότερων κατασκευών, ούτε καν των δημόσιων χώρων συνάθροισης κοινού (νοσοκομεία, υπηρεσίες κ.ά.) ή αυτών που φοιτά και διασκεδάζει η νεολαία ή των ιδιωτικών εργασιακών χώρων - κι ας αποδείχτηκαν οι τελευταίοι εξαιρετικά ευάλωτοι κατά το σεισμό του 1999 στην Αθήνα. Δεν υπάρχουν ελεύθεροι χώροι διαφυγής σε περίπτωση σεισμού, αφού αυτοί, παραδίδονται βορά στο μεγάλο κεφάλαιο και τσιμεντοποιούνται...

Το ΚΚΕ απέναντι σ' αυτή την επικίνδυνη πολιτική θεωρεί ότι η αντισεισμική θωράκιση της χώρας αποτελεί ένα σημαντικό έργο υποδομής, άμεσης προτεραιότητας, που απαιτεί κεντρικό σχεδιασμό. Καλεί δε τους εργαζόμενους, όλο το λαό, να απαιτήσει και να διεκδικήσει τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων, ώστε το φαινόμενο να έχει τις μικρότερες δυνατές συνέπειες. Αλλά για να γίνουν όλα αυτά απαιτείται συσπείρωση και δράση για την οριστική κατεδάφιση αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής. Απαιτείται αλλαγή συσχετισμού δυνάμεων, μέτωπο για τη λαϊκή εξουσία. Οι τοπικές εκλογές μπορούν να αποτελέσουν ένα βήμα σ' αυτή την κατεύθυνση, με την αποφασιστική ενίσχυση των ψηφοδελτίων συνεργασίας που στηρίζει το ΚΚΕ με τις άλλες ριζοσπαστικές δυνάμεις



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ