Σάββατο 10 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ο ΣΥΝ επανειλημμένα, κατά καιρούς, έχει κατηγορήσει το ΚΚΕ επειδή δε συνεργάζεται μαζί του στις τοπικές εκλογές σε διάφορους δήμους της χώρας. Το γιατί το ΚΚΕ δε συνεργάζεται με τον ΣΥΝ - ούτε με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ - έχει απαντηθεί, πολλές φορές, από στελέχη του ΚΚΕ, όμως διάφορες τοπικές ηγεσίες του ΣΥΝ, όπως στη Λάρισα, κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν. Για μια ακόμα φορά το εξήγησε ο Δ. Γόντικας, μέλος του Πολιτικού Γραφείου, μιλώντας, προχτές βράδυ, σε συγκέντρωση του Κόμματος στον Τύρναβο. «Με τον ΣΥΝ - είπε - δεν υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας. Είναι δύναμη που τραβάει το κίνημα στη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, με τη σοσιαλδημοκρατία. Η ηγεσία του δίνει, μ' αυτό τον τρόπο, άλλοθι προοδευτικότητας και αριστεροσύνης σ' ένα κόμμα της πλουτοκρατίας. Είναι κόμμα αναξιόπιστο και συνυπεύθυνο για την εξέλιξη του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε αντιλαϊκό, φορομπηχτικό. Σε πολλούς δήμους και νομαρχίες, όλα τα προηγούμενα χρόνια, ήταν συνδιοίκηση με τη ΝΔ και ειδικά με το ΠΑΣΟΚ. Σήμερα, σε αρκετούς δήμους και νομαρχίες, συνεργάζεται με το ΠΑΣΟΚ. Γι' αυτό καλούμε κάθε ένα και κάθε μία που θέλει να ξεκαθαρίσει το τοπίο στο χώρο του εργατικού και λαϊκού κινήματος να ξεκαθαρίσει τη θέση του. Σε δυο βάρκες δε γίνεται να πατάει. Και με την πολιτική της ηγεσίας του ΣΥΝ και συνεργασία με το ΚΚΕ δε γίνεται»...

Κερδοφόρες οι μπίζνες στην Υγεία

Χρυσοφόρα χρονιά αποδείχτηκε και το 2006 για τον όμιλο επιχειρήσεων ΙΑΣΩ που κάνει «μπίζνες» με την υγεία. Αυτό είναι κάτι που δεν το κρύβουν ούτε τα ίδια τα μεγάλα αφεντικά του ομίλου ΙΑΣΩ. Ετσι, εκφράζοντας δημόσια την ικανοποίησή τους, με γραπτή ανακοίνωσή τους στα μέσα ενημέρωσης, μας πληροφορούν ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2006 - συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2005 - τα έσοδα του ομίλου αυξήθηκαν κατά 24,9%. Στην ίδια περίοδο, τα κέρδη προ φόρων του ομίλου, υπερδιπλασιάστηκαν (αυξήθηκαν 104,2%) και ανήλθαν στα 4,9 εκατ. ευρώ από 2,4 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2005!

Η εξέλιξη αυτή, βέβαια, δεν είναι καθόλου άσχετη με την υποβάθμιση που συνεχίζουν να υφίστανται οι υπηρεσίες Υγείας από το δημόσιο σύστημα, ανεξάρτητα από τους ισχυρισμούς των κυβερνώντων - πράσινων ή γαλάζιων - ότι φροντίζουν, δήθεν, για τη βελτίωση και γενικότερα την αναβάθμιση της δημόσιας νοσοκομειακής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Οπως δε γίνεται να υπάρχει και η πίτα ολάκερη και ο σκύλος χορτάτος, έτσι δε γίνεται να έχουμε βελτίωση της δημόσιας υγείας και ταυτόχρονα απογείωση των κερδών των επιχειρήσεων που κάνουν μπίζνες με την υγεία του λαού.

Πάνω ή κάτω;

Συνεχίζει το αντι-ΚΚΕ «βιολί», περί δήθεν συνεργασίας ΚΚΕ και ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, αυτή τη φορά μέσω του υποψήφιου δημάρχου Αθήνας, Κ. Σκανδαλίδη. Σε προχτεσινή συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό «ΑΘΗΝΑ 9,84» είπε ότι «όλα αυτά τα πράγματα γίνονται από τα κάτω και όχι προς μία κατεύθυνση μόνο. Μερικές πρακτικές - συνέχισε - είναι πρακτικές συνεργασίας ΝΔ - ΚΚΕ σε κάποιες περιοχές, αλλά αυτό δε νομίζω ότι ισχύει για την Αθήνα. Εξάλλου, η ΓΓ του ΚΚΕ διέρρηξε τα ιμάτιά της λέγοντας ότι δεν υπάρχουν πουθενά τέτοιες συνεργασίες».

Τι μας λέει, δηλαδή, ο Κ. Σκανδαλίδης; Αφού είδε ότι δεν περνάει το παραμύθι περί «συνεργασιών από τα πάνω», μετά και την τελευταία συνέντευξη Τύπου της Αλ. Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, αποφάσισε να βάλει και λίγο δράκο: Οι «συνεργασίες», λέει, γίνονται από «τα κάτω». Αντιλαμβανόμαστε τη δύσκολη θέση του Κ. Σκανδαλίδη να αντιμετωπίσει επί της ουσίας την κριτική του ΚΚΕ στο ΠΑΣΟΚ και σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αντιλαμβανόμαστε, επίσης, και την επί της ουσίας αδυναμία του κόμματός του να πει κάτι διαφορετικό από τη ΝΔ και τον ΣΥΝ για να χτυπηθεί το ΚΚΕ.

Επαχθής δανεισμός

Σαν πλημμυρίδα που απειλεί να συμπαρασύρει τα πάντα στο διάβα της, εξαπλώνεται ο τραπεζικός δανεισμός. Δάνεια τα οποία... αισίως τον Απρίλη έφτασαν τα 73,7 δισ. ευρώ, απειλώντας έτσι το φράγμα του 40%!

Τι είναι τώρα το 40%; Μα το ποσοστό των τραπεζικών δανείων ως προς το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, το ΑΕΠ, της χώρας. Με άλλα λόγια ο τραπεζικός υπερδανεισμός επιταχύνεται με επικίνδυνους, φρενήρεις θα λέγαμε ρυθμούς, απειλώντας τις λαϊκές οικογένειες. Γιατί στην Ελλάδα των εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων, στην Ελλάδα της φτώχειας και των 77 λεπτών αύξησης στο μεροκάματο, στην Ελλάδα των «ελαστικών» εργασιακών σχέσεων, των κλειστών εργοστασίων και της ανελέητης ακρίβειας, στην Ελλάδα των... καταρτίσιμων και των... απασχολήσιμων, στην Ελλάδα των εκρηκτικών κοινωνικών και οικονομικών αντιθέσεων, η τραπεζική υπερχρέωση, αποτελεί μια υπαρκτή και εν δυνάμει απειλή. Κάθε μήνα, σύμφωνα με τους όρους του δανείου, ο δανειολήπτης θα πρέπει να καταβάλει την τοκοχρεολυτική του δόση. Σε διαφορετική περίπτωση καραδοκεί η κατάσχεση κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων, ο οικονομικός αφανισμός οικογενειών, προσωπικά και κοινωνικά δράματα. Στο παρελθόν αυτά τα βλέπαμε μέσα από τις αμερικάνικες ταινίες. Σήμερα είναι υπαρκτά και στη χώρα μας.

Και ο κίνδυνος οικονομικής χρεοκοπίας, είναι σήμερα ακόμα πιο αυξημένος. Μόλις προχτές η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προχώρησε στην τρίτη κατά σειρά αύξηση του λεγόμενου βασικού της επιτοκίου, που μαζί με τις δύο προηγούμενες αύξησε το επιτόκιο κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες, αύξηση που μεταφέρεται αυτούσια στα επιτόκια των δανείων. Και όχι μόνο. Οι τραπεζικοί όμιλοι δεν περιορίζονται μόνο στις αυξήσεις αυτές. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τα επιτόκια χορηγήσεων στην Ελλάδα είναι τα υψηλότερα της Ευρωζώνης, αλλά και υψηλότερα συγκριτικά με τις οκτώ - από τις συνολικά δέκα - νέες χώρες της ΕΕ. Και η δυναμική νέας ανόδου των ευρωπαϊκών επιτοκίων μέσα στο 2006 βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Με άλλα λόγια, τα εκατομμύρια των δανειοληπτών, αντιμετωπίζουν σήμερα μία διπλή πρόκληση. Αυτή της ανόδου των επιτοκίων, αλλά και της ληστρικής συμπεριφοράς του τραπεζικού συστήματος της χώρας, η οποία απεικονίζεται στους ισολογισμούς και τα υπερκέρδη των τραπεζών. Το όλο πλαίσιο, το όλο σκηνικό, αποτελεί μία από τις πιο αποκρουστικές πλευρές των πολιτικών λιτότητας που εφαρμόζουν και ακολουθούν με συνέπεια οι αλληλοδιαδεχόμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Γιατί καταφεύγει κάποιος στον τραπεζικό δανεισμό, είναι γνωστό. Γιατί οι μισθοί βρίσκονται σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα, μειώνεται συνεχώς το εισόδημα των λαϊκών νοικοκυριών. Στο σημείο αυτό παρεμβαίνουν οι τράπεζες, οι οποίες με τη χορήγηση δανείων, ενισχύουν την ιδιωτική κατανάλωση... Ετσι το καπιταλιστικό σύστημα λύνει - προσωρινά μόνο - την αντίθεση παραγωγής - κατανάλωσης, η οποία το διαπερνά σαν κόκκινη κλωστή. Για τα εκατομμύρια βέβαια των εργαζόμενων της χώρας, το μέλλον δεν είναι το αλυσόδεμα και η οικονομική τους ομηρία και από το τραπεζικό κεφάλαιο. Το μέλλον τους βρίσκεται στην ανατροπή του συνολικού σκηνικού της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, που σημαίνει κοινωνικοπολιτικό μέτωπο πάλης για τη λαϊκή εξουσία, αναγκαία προϋπόθεση για να ανοίξει ο ελπιδοφόρος δρόμος της σοσιαλιστικής προοπτικής.


Θανάσης ΚΑΝΙΑΡΗΣ

Ξεκαθαρίσματα...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ Η ΕΠΙΚΛΗΣΗ του Γιώργου Παπανδρέου προς την κυβέρνηση, προκειμένου να «ακούσει τη φωνή της νέας γενιάς» και να μην προχωρήσει στην κατάθεση του νομοσχεδίου για την Παιδεία.

Προφανώς, αυτήν τη «φωνή» δεν την είχε ακόμα ακούσει, όταν πρότεινε ευθέως ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων και, μάλιστα, με συνταγματική κάλυψη στην επικείμενη αναθεώρηση...

Σύμφωνα με όσα είχε πει σε πρόσφατη συνεδρίαση της Βουλής, ακόμα και τις περί του αντιθέτου φωνές μέσα από τη Νεολαία ΠΑΣΟΚ - μέχρι τότε τουλάχιστον - αγνοούσε.

Υπάρχει, βέβαια, ένα ζήτημα, τι εννοεί ο καθένας όταν λέει «νέα γενιά». Γιατί, βλέπετε, υπάρχει και η «νέα γενιά» των επιχειρήσεων, των επιχειρηματιών, που πολύ θα ήθελαν να δραστηριοποιηθούν έντονα σε έναν καινούριο χώρο, όπως η τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Πολλά θα είναι τα οφέλη που θα έχουν. Και εξειδικευμένο φθηνό δυναμικό για τις εταιρίες τους, και έρευνες για τα συμφέροντά τους με κοινοτικά κονδύλια, και κάλυψη διαφόρων δραστηριοτήτων μέσω των «μη κερδοσκοπικών» εταιριών, όπως θα χαρακτηρίσουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια...

ΠΑΛΙ ΚΑΛΑ που μας το ξεκαθάρισε χτες η Ντόρα Μπακογιάννη: Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, λέει, πρέπει να γίνονται αντιληπτές στο πλαίσιο της ΕΕ και των σχέσεών της με τη γειτονική χώρα. Δυστυχώς - θα την πληροφορήσουμε - μόνον έτσι γίνονται αντιληπτές...

Αλλωστε, στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, συμβαίνουν και οι παραβιάσεις, αλλά και η σταδιακή μετατροπή του Αιγαίου σε ...ΝΑΤΟ-ευρωπαϊκό πέλαγος, όπου ΝΑΤΟικά πλοία και αεροπλάνα κάνουν ό,τι θέλουν και εκμεταλλεύονται τις διευκολύνσεις για τα συμφέροντά τους στη Μέση Ανατολή.

Αν το επιθυμούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ας μας κάνουν έναν δημόσιο απολογισμό, τού πόσο βοήθησαν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό και τόσα άλλα θέματα αυτοί οι οργανισμοί. Θα είχε ενδιαφέρον να δούμε, αν έχουν έστω ένα αξιόλογο επιχείρημα...


Γρηγοριάδης Κώστας

Η «νίλα» των «δανειόπληκτων»

Γρηγοριάδης Κώστας

Να εκμεταλλευτούν την αύξηση των επιτοκίων, κατά 0,25%, που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα - την τρίτη, κατά σειρά, από τον προηγούμενο Δεκέμβρη - ετοιμάζονται οι τράπεζες, επιβάλλοντας νέες, ανάλογες, αυξήσεις στα δικά τους επιτόκια, και ιδιαίτερα τα κυμαινόμενα. Κι αλίμονο σε όσους πήραν δάνεια, στεγαστικά και καταναλωτικά, καθώς θα κληθούν να πληρώσουν, σε τόκους, πολύ περισσότερα από όσα είχαν προϋπολογίσει. Δε χορταίνουν χρήμα οι τραπεζίτες, οι οποίοι εκμεταλλεύονται τη φτώχεια και την ανέχεια, που αυξάνουν τις δανειακές ανάγκες κι αξιοποιούν τη γενικότερη πολιτική που ωθεί τα πάντα προς τις τράπεζες, για να «ξεζουμίζουν» όλο και περισσότερους και να αυξάνουν, συνεχώς, τα υπέρογκα κέρδη τους. «Σκούζουν από τα πλευρά» οι «δανειόπληκτοι», αντιλαμβανόμενοι ότι έχουν μπλεχτεί «στον ιστό της αράχνης» και δεν μπορούν να ξεμπλέξουν. Αλλά ας πρόσεχαν και πολλοί απ' αυτούς, που εύκολα «τσίμπησαν το δόλωμα», υποτιμώντας την «τραπεζική αδηφαγία» και τη «ζημιά» που θα υποστούν...

Μετάλλιο... δουλοφροσύνης

Τους μεγαλοκαπιταλιστές της Καλαμάτας αρέσκεται, με κάθε αφορμή, να τιμά και να δεξιώνεται η Δημοτική Αρχή Καλαμάτας (στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ) και να συμπλέουν μαζί της - όπως και σε άλλα θέματα φυσικά - η παράταξη που στηρίζεται από τη ΝΔ καθώς και ο «ανεξάρτητος» συνδυασμός στον οποίο συμμετέχει και το στέλεχος του ΣΥΝ Δημήτρης Μπάκας.

Σε «επιφανή» ονόματα, όπως ο Γιάννης Κωστόπουλος (ALPHA BANK), πριν από ένα χρόνο (τιμήθηκε σε ειδική εκδήλωση) και μόλις πριν από δύο εβδομάδες ο μεγαλοεφοπλιστής Βασίλης Κωνσταντακόπουλος, η Βικτωρία Καρέλια (της γνωστής καπνοβιομηχανίας), ο επιχειρηματίας κι εφοπλιστής Κωνσταντίνος Αρνόκουρος, θα απονεμηθεί το μετάλλιο της πόλης.

Μάλιστα, η σχετική πρόταση (σ.σ. μόνο η «Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση Καλαμάτας» την καταψήφισε), που κατέθεσε ο δήμαρχος Γ. Κουτσούλης στο Δημοτικό Συμβούλιο, αποτελεί μνημείο πολιτικής αναξιοπρέπειας και δουλοφροσύνης προς τους οικονομικά ισχυρούς. Μια... μικρή γεύση: «Είναι πολλοί οι συνδημότες μας και οι συμπατριώτες μας Μεσσήνιοι που, είτε βρίσκονται εδώ είτε αναπτύσσουν δράση μακριά από την ιδιαίτερη πατρίδα μας, τιμούν τον τόπο μας και ανιδιοτελώς εργάζονται και προσφέρουν στην Καλαμάτα μας και ευρύτερα στη Μεσσηνία. (...) Η απονομή του Μεταλλίου του Δήμου μας στους δικούς μας αυτούς ανθρώπους αποτελεί τιμή για μας, αναγνώριση της μεγάλης τους προσφοράς και ενδυνάμωση των δεσμών μας».

Οταν η ανιδιοτέλεια μιας... «δράσης» αποτιμάται σε μεγάλο εμπορικό στόλο ή σε δισεκατομμύρια κέρδη μιας καπνοβιομηχανίας και μάλιστα επιβραβεύεται, τότε καταλαβαίνει κανείς το μέγεθος της... οσφυοκαμψίας αυτών των παραγόντων και των κομμάτων που τους στηρίζουν απέναντι στους κεφαλαιοκράτες.

Περί αυτοθεραπειών

Το 42ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο για την Αυτοθεραπεία έγινε αυτές τις μέρες στην Αθήνα. Αυτοθεραπεία σημαίνει ότι ο πολίτης αναγνωρίζοντας συμπτώματα ήπιων παθήσεων, μπορεί να επιλέξει να μην προσφύγει στο γιατρό ή στο νοσοκομείο αλλά στο φαρμακείο της γειτονιάς του και να πάρει με δική του ευθύνη τα απαραίτητα φάρμακα. Αυτά είναι τα λεγόμενα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) και ο άρρωστος τα πληρώνει απ' την τσέπη του.

«Ετσι εξοικονομούνται χρόνος αλλά και πόροι από την Κοινωνική Ασφάλιση αλλά και τη Νοσοκομειακή (εξωτερικά ιατρεία), ιδιαίτερα πολύτιμοι για να κατευθυνθούν στην αντιμετώπιση σοβαρών περιστατικών» υποστήριξαν οι οργανωτές του συνεδρίου. Μάλιστα, όπως υπολογίζουν με τη μετατροπή ενός 5% των αποζημιούμενων φαρμάκων σε ΜΗΣΥΦΑ, τότε το «προκύπτον όφελος» θα είναι 141 εκατ. ευρώ ή 0,1% του ΑΕΠ. Δηλαδή, τόσα θα γλιτώσουν τα ασφαλιστικά ταμεία και το κράτος, τόσο απ' τις πληρωμές για φάρμακα αλλά και απ' τη μη καταβολή μισθών σε γιατρούς που δε θα προσλαμβάνουν πια.

Οι ιδιωτικές δαπάνες Υγείας είναι κοντά στο 47% των συνολικών δαπανών Υγείας, ενώ η ιδιωτική φαρμακευτική δαπάνη είναι 22% της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης. Σκεφτείτε να επεκταθούν οι αυτοθεραπείες... Τότε και οι δαπάνες θα απογειωθούν καθώς τα χαράτσια θα μεγαλώσουν.

Αντεργατικά «κόλπα»

Το παρακάτω τηλεγράφημα μεταδόθηκε από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ), προερχόμενο από τον ανταποκριτή του στο Λονδίνο: Η ηλικία συνταξιοδότησης θα αυξηθεί στη Βρετανία σταδιακά και θα φτάσει τα 68 χρόνια, αρχής γενομένης από το 2024, ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας και Συντάξεων, Τζον Χάτον, παρουσιάζοντας τη "λευκή βίβλο" της βρετανικής κυβέρνησης για τις συντάξεις. Η ηλικία συνταξιοδότησης, που σήμερα βρίσκεται στα 65 χρόνια, θα αρχίσει να αυξάνεται από το 2024 στα 66, πρόσθεσε ο Χάτον, διευκρινίζοντας ότι αυτό δεν αφορά τους εργαζόμενους των οποίων η σημερινή ηλικία ξεπερνά τα 47 χρόνια.

Λέτε, να έχουν διαφορετικούς στόχους κι επιδιώξεις οι εγχώριοι κυβερνώντες και οι λοιποί οπαδοί του ευρωμονοδρόμου, των αντιδραστικών διαρθρωτικών αλλαγών και των «απελευθερώσεων»; Οχι, βέβαια, παρά τα όσα περί του αντιθέτου ισχυρίζονται. Απλώς, θέλουν να ξεγελάσουν τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, ώστε να μειώσουν τις αντιδράσεις τους και να ελαχιστοποιήσουν το πολιτικό κόστος. Αλλωστε, το ίδιο επιχειρεί και ο ομοϊδεάτης του Γ. Παπανδρέου, Τ. Μπλερ και γι' αυτό επιβάλει τη σταδιακή αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Απεργία τώρα!

Η χτεσινή παρέμβαση οκτώ Ομοσπονδιών και δεκατριών Εργατικών Κέντρων, που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, αναδεικνύει την επιτακτική αναγκαιότητα το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα να κάνει δική του υπόθεση το ζήτημα της Παιδείας. Να πρωτοστατήσει στις μάχες που αυτές τις μέρες δίνουν φοιτητές και σπουδαστές ενάντια στον προωθούμενο νόμο - πλαίσιο και τις αντιδραστικές αλλαγές που προβλέπει. Ο αγώνας για την Παιδεία είναι πρώτα και κύρια αγώνας της εργατικής τάξης, τα παιδιά της οποίας δέχονται τις συνέπειες από την καλπάζουσα ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της Εκπαίδευσης, της μεγαλύτερης προσαρμογής του περιεχομένου της στα συμφέροντα των πολυεθνικών, τους εντεινόμενους ταξικούς φραγμούς σε όλες τις βαθμίδες της.

Από την πρώτη στιγμή, οι ταξικές δυνάμεις δεν περιορίστηκαν σε ευχολόγια και ανακοινώσεις συμπαράστασης. Τάχθηκαν ενεργά στο πλευρό των αγωνιζόμενων φοιτητών και σπουδαστών, συνδιοργανώνοντας κινητοποιήσεις, εξορμήσεις στους τόπους δουλιάς με τα Συντονιστικά ΑΕΙ - ΤΕΙ, παρεμβάσεις στα αμφιθέατρα των Γενικών Συνελεύσεων. Το ίδιο το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ αναδεικνύει σε καθήκον πρώτης γραμμής την πάλη για αποκλειστικά Δημόσια Δωρεάν Παιδεία, Ενιαία Ανώτατη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με περιεχόμενο τέτοιο που θα εξυπηρετεί την ικανοποίηση των σύγχρονων και πραγματικών αναγκών των εργαζομένων, των λαϊκών οικογενειών. Το ΠΑΜΕ άνοιξε και κρατάει ανοιχτό το μέτωπο ενάντια και στην απόπειρα της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ να νομιμοποιήσει την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης, ιδρύοντας τη λεγόμενη Ακαδημία της Εργασίας.

Οι φοιτητικές σπουδαστικές κινητοποιήσεις θα γίνονται πιο αποτελεσματικές, όσο το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα θα μπαίνει πιο ενεργά στη μάχη, θα βαθαίνει το περιεχόμενο του αγώνα, θα συμβάλλει με ταξικά κριτήρια στο σωστό προσανατολισμό του. Με την ανάπτυξη ενός τέτοιου αγώνα φοιτητές, σπουδαστές, εργάτες και υπάλληλοι μπορούν να αποτρέψουν την κατάθεση του αντιδραστικού νόμου - πλαισίου, να περιφρουρήσουν και να διευρύνουν αυτή την κατάκτηση. Να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις της αναγκαίας κοινής δράσης ενάντια στον ίδιο αντίπαλο, την αντιλαϊκή επιθετικότητα του κεφαλαίου και των κομμάτων του, όπως αυτή εκφράζεται στην Παιδεία, στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, σε κάθε πτυχή της ζωής της εργατικής τάξης και των παιδιών της.

Σ' αυτή την κατεύθυνση, το ΠΑΜΕ και τα ταξικά συνδικάτα θα συνεχίσουν να πρωτοστατούν, αξιοποιώντας κάθε μέσο που μπορεί να φέρει ακόμα περισσότερους εργαζόμενους στον κοινό αγώνα με τους φοιτητές και σπουδαστές, να μαζικοποιήσει τις κινητοποιήσεις, να στριμώξει στον τοίχο την κυβέρνηση και τα κόμματα που στηρίζουν τις αντιδραστικές αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, και παράλληλα με την καθημερινή δράση τους, εντάσσεται και η πρωτοβουλία των ταξικών Ομοσπονδιών, των Εργατικών Κέντρων και των παρατάξεων της ΔΑΣ και της ΤΑΔΗΣΥ στη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ αντίστοιχα να απαιτήσουν την άμεση κήρυξη 24ωρης απεργίας από τις δυο τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις. Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για τις δυνάμεις που σιωπούν. Απεργία τώρα!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ