Τρίτη 8 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Είδες η ΕΕ;

Γρηγοριάδης Κώστας

Τη λαϊκή παροιμία «τι 'χες Γιάννη τι 'χα πάντα», θυμίζει η τακτική που ακολουθεί η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση σε αγαστή συνεργασία με το διευθυντήριο των Βρυξελλών και τους κάθε είδους θιασώτες του «ευρωμονόδρομου» και των αντιλαϊκών πολιτικών μονόπλευρης λιτότητας, σε βάρος των εργαζόμενων χωρίς ημερομηνία λήξης. Την παροιμία, μας την υπενθύμισε η έκθεση της ΕΕ με τις εαρινές προβλέψεις, για την κατάσταση και τις προοπτικές των ευρωπαϊκών οικονομικών που δημοσιοποιήθηκε χτες στις Βρυξέλλες.

Τηρώντας την παράδοση του «μαστίγιου και του καρότου», οι συντάκτες της έκθεσης - μετά και τις σχετικές διαβουλεύσεις με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης της ΝΔ - αποφάνθηκαν πως τους επόμενους μήνες η ελληνική οικονομία θα βγει από το καθεστώς δημοσιονομικής επιτήρησης (μπήκε το 2004) αφού μείωσε το δημοσιονομικό της έλλειμμα στο 2,4% του ΑΕΠ. Στα πλαίσια αυτά, ο αρμόδιος επίτροπος Χ. Αλμούνια, προανήγγειλε πως θα εισηγηθεί στις 5 Ιούνη την έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς δημοσιονομικής επιτήρησης ενώ αποφάνθηκε θετικά και για την έγκριση της αναθεώρησης του ΑΕΠ που εμφανίζει την Ελλάδα «πλουσιότερη κατά 26%».

Παραβλέποντας τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και αξιοποιώντας το γεγονός ότι η Ελλάδα θα κληθεί τον ερχόμενο Δεκέμβρη να επιστρέψει στην ΕΕ γύρω στα 2 δισ. ευρώ (το ποσό αυτό θα καταβληθεί εφάπαξ επειδή με την αναθεώρηση του ΑΕΠ η Ελλάδα εμφανίζεται να είναι πλουσιότερη κατά 26%) ο Χ. Αλμούνια υπέδειξε στους κυβερνώντες να συνεχίσουν τις πολιτικές λιτότητας σε βάρος των εργαζόμενων, για το καλό της Ελλάδας και όλων των Ελλήνων! Δηλαδή κυβέρνηση και Βρυξέλλες, τα θέλουν μονά ζυγά δικά τους...

Είδες η ΕΕ (και η κυβέρνηση, θα λέγαμε εμείς);

«Σοσιαλιστική» διαγραφή της δωρεάν Υγείας...

«Δεν μπορεί, το δικό μας ΕΣΥ, να μην παρέχει στους Ελληνες πολίτες όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες που παρέχονται στις αναπτυγμένες χώρες» αναφώνησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου το περασμένο Σάββατο στην ημερίδα με θέμα «Υγεία και νέο ΕΣΥ», στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου του κόμματός του. Και ανέλαβε - όπως είπε - «εφτά συγκεκριμένες δεσμεύσεις, εφτά μεγάλες προγραμματικές επιλογές που συμπυκνώνουν την ουσία της πολιτικής μας. Που φέρουν τη σφραγίδα της προοδευτικής, δημοκρατικής, σοσιαλιστικής παράταξης».

Κι όμως σε αυτές τις εφτά μεγάλες προγραμματικές επιλογές δε χώρεσε ούτε μια δέσμευση για δωρεάν παροχή υπηρεσιών Υγείας. Δηλαδή, ο Γιώργος Παπανδρέου διέγραψε και ως έννοια - γιατί ως κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ είχε μεγαλουργήσει στην εμπορευματοποίηση - τη δωρεάν Υγεία, βάζοντας στην κυριολεξία τη δική του σφραγίδα στη σοσιαλιστική παράταξη.

... και διαγκωνισμοί εμπορευματοποίησης

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η έβδομη δέσμευση «που αφορά τη σχέση της Υγείας με το αναπτυξιακό μας μοντέλο», όπως είπε ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος και υπογράμμισε: «Γι' αυτό, το αναπτυξιακό πρότυπο που θα διαμορφώσουμε για την Ελλάδα έχει τις υπηρεσίες Υγείας στο επίκεντρο, διότι δεν αποτελούν μόνο ένα κοινωνικό αγαθό, αλλά αποτελούν και αναπτυξιακό πόρο. Θέλουμε η Ελλάδα να αποτελέσει πόλο έλξης του επιστημονικού και ιατρικού τουρισμού».

Εφτά μήνες πριν (4.10.2006) είχε προλάβει για την ίδια δέσμευση ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, απ' το βήμα του συνεδρίου του «ECONOMIST». «Ο κρατικισμός δεν έχει σχέση με την Υγεία και δεν πρέπει να διασυνδέεται με την υποχρέωση για δημόσια Υγεία. Εσοδα υπάρχουν στη διεξαγωγή ιατρικής τεχνογνωσίας, στην προσέλκυση ιατρικού τουρισμού σε μια παγκοσμιοποιημένη κοινωνία και από το νοικοκύρεμα των δημόσιων οικονομικών της Υγείας», είπε τότε ο υπουργός Υγείας, που αμέσως μετά (5.5.2007) την ομιλία του Γ. Παπανδρέου ανακοίνωσε: «Το "νέο" ΕΣΥ που επικαλείται ο κ. Παπανδρέου γίνεται ήδη πραγματικότητα από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».

Ενα άκρατο, λοιπόν, εμπόριο είναι το «"νέο" ΕΣΥ» της πράσινης ή της γαλάζιας εκδοχής. Είναι υποταγμένο στην «κεντρική πολιτική κατεύθυνση για την επόμενη επταετία 2007-2013» στο πλαίσιο του Δ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, όπως ανακοινώθηκε απ' την 1.6.2006.

Απλώς εκδηλώνονται διαγκωνισμοί για το ποιος θα υπηρετήσει καλύτερα αυτή την κεντρική ευρωπαϊκή κατεύθυνση.

Ο Σαρκοζί ως «φύλλο συκής»

Ξεχειλίζει από πολιτική υποκρισία η φιλολογία για τις συνέπειες από την εκλογή ως Προέδρου της Γαλλίας του Ν. Σαρκοζί, αλλά και όλο αυτό το μοιρολόι για την τύχη της Αριστεράς. Ενα είναι βέβαιο, δεν τους έπιασε ξαφνικά ο πόνος ούτε για την Αριστερά, ούτε για τα λαϊκά δικαιώματα και τη θέση των εργαζομένων, καθώς στο παραπέρα χτύπημά τους από τον Σαρκοζί δε θα τα υπερασπιστούν αυτοί που «κλαίνε». Αυτό που θέλουν είναι να χρησιμοποιήσουν τον Σαρκοζί ως «φύλλο συκής».

Ολοι αυτοί που δήθεν ανησυχούν, με την επιφανειακή κριτική που επικεντρώνεται στο πρόσωπο του Σαρκοζί, δηλαδή σοσιαλδημοκράτες και διάφορα «αριστερά» δεκανίκια τους, έχουν έναν κοινό παρονομαστή: Είναι εκείνοι που είτε κάνουν ό,τι μπορούν για να υπηρετήσουν τις αντιλαϊκές πολιτικές, είτε έχουν μόνιμα στο στόχαστρό τους τις δυνάμεις που αντιπαλεύουν τις πολιτικές αυτές. Εξάλλου, πού ήταν και πού είναι, όλα τα χρόνια που προελαύνουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση αντιλαϊκές, φιλομονοπωλιακές πολιτικές, είτε με το μανδύα «νεοφιλελεύθερων - δεξιών», είτε «σοσιαλδημοκρατικών - κεντροαριστερών» κομμάτων;

Χρήσιμο όμως είναι, πριν από οποιαδήποτε εκτίμηση της εκλογής Σαρκοζί και των συνεπειών της, να γίνει αποκωδικοποίηση της πολιτικής που πρεσβεύει και της πολιτικής που περιβάλλεται από το προπαγανδιστικό περιτύλιγμα του «ευρωμονόδρομου». Ο ίδιος ο Σαρκοζί έχει πει, παρά τα όσα περί ...«αρσενικής Θάτσερ» του προσάπτουν, ότι πρότυπό του είναι ο «αριστερός» Βρετανός πρωθυπουργός Τ. Μπλερ. Αυτός που χέρι - χέρι με τον «αριστερό» Αμερικανό Πρόεδρο Μπ. Κλίντον, τον «αριστερό» Ιταλό πρωθυπουργό Ντ' Αλέμα και τον «αριστερό» πρόεδρο της Κομισιόν Ρ. Πρόντι και με διάφορα δεκανίκια, όπως τους εξ Ελλάδας «αριστερούς» Κ. Σημίτη και Γ. Παπανδρέου κλπ., βομβάρδισαν τη Γιουγκοσλαβία. Είναι ο ίδιος ο Μπλερ, που σήμερα μαζί με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζ. Μπους ισοπεδώνουν το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Αλλά και ο «ευρωμονόδρομος» έχει «αριστερή» σφραγίδα. Η Συνθήκη του Μάαστριχτ επί του «αριστερού» προέδρου της Κομισιόν Ζ. Ντελόρ υπογράφτηκε.

«

Κλαίνε», λοιπόν, σήμερα αυτοί που έστρωσαν το δρόμο για να πορευτεί ο Σαρκοζί. Είναι σαφές ότι επιδιώκουν, στον απόηχο της εκλογής Σαρκοζί, να αξιοποιήσουν το κλίμα. Το δικομματικό σύστημα διακυβέρνησης είναι γεγονός πως σε ευρωπαϊκό επίπεδο βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Γερμανία, Χριστιανοδημοκρατία και Σοσιαλδημοκρατία έκαναν από κοινού κυβέρνηση. Ο Σαρκοζί, λοιπόν, με όλο αυτό το φορτίο περί «ακραίου δεξιού» που κουβαλάει δίνει μιαν ευκαιρία για αναβάπτιση του δικομματισμού.

Ετσι, λοιπόν, και στη χώρα μας, βασική τους επιδίωξη είναι η ενίσχυση του κούφιου δικομματικού σκηνικού, μέσω της αναθέρμανσης της αντίθεσης «δεξιά - αντιδεξιά». Το σκοπό αυτό εξυπηρετεί η καλλιέργεια μιας κινδυνολογίας που απέχει από τα πραγματικά προβλήματα και τους πραγματικούς κινδύνους που απειλούν τους εργαζόμενους. Θέλουν να τους εγκλωβίσουν στα αδιέξοδα της ασκούμενης κυρίαρχης πολιτικής, ώστε οι αναζητήσεις τους να μη βγουν έξω από το πλαίσιο των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, που έχουν ορίσει η πλουτοκρατία και τα διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Η Γαλλία πράγματι διδάσκει. Απάντηση σε αυτά τα σχέδια δεν είναι η σοσιαλδημοκρατία και τα «αριστερά» δεκανίκια της. Είναι η ανατρεπτική γραμμή του ΚΚΕ, της πλατιάς λαϊκής συσπείρωσης του μετώπου για τη λαϊκή εξουσία.

«Εκλογο-μαντική»

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΤΕΛΙΚΑ, ΤΙ θα γίνει με αυτή την ...«εκλογο-μαντεία»; Οπουδήποτε και αν βρεθεί ένα κυβερνητικό στέλεχος ρωτάται για το χρόνο των εκλογών και απαντούν (φυσικά) όλοι το ίδιο πράγμα.

Οποιαδήποτε φράση έχει χρησιμοποιηθεί για απάντηση αναλύεται σε εφημερίδες και κανάλια έως το τελευταίο σημείο στίξης και από αυτήν εξάγονται συμπεράσματα και προκύπτουν υπονοούμενα.

Κάθε θέμα μετατρέπεται (πάντα στα μέσα ενημέρωσης) σε μοχλό ώθησης σε προεκλογική περίοδο ή, στην καλύτερη των περιπτώσεων, εξετάζεται η επιρροή του στην επιλογή του χρόνου διεξαγωγής των εκλογών.

Για να μην κουράζονται, όμως, όλοι όσοι ασχολούνται, τους λέμε μιαν απλή, διαπιστωμένη και ασφαλή αλήθεια: Οι κυβερνήσεις κάνουν εκλογές, όταν (και μόνον όταν) τις συμφέρει!

Κανένα άλλο κριτήριο δεν υπάρχει και όσα ακούμε κατά καιρούς για «σεβασμό στους θεσμούς» και στη «λαϊκή βούληση» είναι «ατάκες» για να περνάει η ώρα.

Τώρα το τι συμφέρει τη Νέα Δημοκρατία φανταζόμαστε ότι κανείς δεν μπορεί να το ξέρει καλύτερα από την ίδια. Αν θα κάνει καλή επιλογή ή όχι, είναι αποκλειστικά δικό της πρόβλημα.

Σε καμία περίπτωση, πάντως, δεν είναι πρόβλημα των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των αγροτών αυτής της χώρας. Οποτε κι αν γίνουν οι εκλογές, με ψέματα, υποσχέσεις και τακτικές εξαγοράς, θα προσπαθήσουν να τους υφαρπάξουν την ψήφο.

ΑΓΓΑΡΕΙΑ η θητεία του Βύρωνα Πολύδωρα, αλλά οι συνεντεύξεις του στον κυριακάτικο Τύπο αποδεικνύονται ...πολυβόλο και, μάλιστα, με σφαίρες από καουτσούκ και χρωμοσφαιρίδια.

Οταν, όμως, λέει τέτοια, να μην αναρωτιέται μετά γιατί θα τον πουν «υπουργό της βίας» ή οποιαδήποτε άλλη κατηγορία του προσάψουν.

Τελικά, να το θυμηθείτε ότι εκεί θα φτάσει η αντιπαράθεση Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ για την υπόθεση της ΕΛ.ΑΣ. Η «σκληρή δεξιά» θα προτείνει να αντιμετωπίζονται οι διαδηλώσεις με πλαστικές σφαίρες και η «μεγάλη δημοκρατική παράταξη» με χρωμοσφαιρίδια.


Γρηγοριάδης Κώστας

Μια διδακτική ιστορία...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Πέρυσι το καλοκαίρι οι δυνάμεις της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» και της «Συμπαράταξης για την Αθήνα» μαζί με αγωνιστικούς συνδυασμούς των δήμων της παραλίας του Σαρωνικού, είχαν προχωρήσει σε δυναμικές κινητοποιήσεις, «ανοίγοντας» για τέσσερις συνεχόμενες Κυριακές τις πόρτες παραλιών που λυμαίνονται επιχειρηματίες (κάτι για το οποίο έχουν συμφωνήσει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) για να μπορεί όλος ο κόσμος να κάνει ένα μπάνιο στη θάλασσα, χωρίς να πληρώνει το τσουχτερό εισιτήριο των 5,7 ή ακόμα και 15 ευρώ.

Μία από τις παραλίες ήταν και αυτή του Αλίμου. Τότε, ορισμένοι μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής που δεν πλήρωναν εισιτήριο, ως δημότες Αλίμου, αντιδρούσαν που έβλεπαν... την κίνηση αυτή και δυσανασχετούσαν, θεωρώντας ότι είναι «δίκαιο» να πληρώνουν όλοι οι υπόλοιποι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου και εκείνοι να μπαίνουν δωρεάν. Κι όταν στελέχη της ΝΑΣ, τους έλεγαν ότι πρέπει και εκείνοι να αγωνιστούν για το δικαίωμα στη δωρεάν πρόσβαση στις ακτές, γιατί θα 'ρθει η ώρα που θα αναγκαστούν να πληρώσουν, εκείνοι «σφύριζαν» αδιάφορα...

Ενα χρόνο μετά λοιπόν, ο επιχειρηματίας που εκμεταλλεύεται την πλαζ στον Αλιμο, επέβαλε εισιτήριο και στους μόνιμους κατοίκους Αλίμου... Και τώρα διαμαρτύρονται - και καλά κάνουν - για το μέτρο αυτό που μοιραία θα επέβαλε κάποτε ο επιχειρηματίας. Καλό θα ήταν βέβαια, να συνειδητοποιήσουν - και τώρα ακόμα δεν είναι αργά - ότι χωρίς αγώνα συλλογικό και όχι μόνο, όταν θίγεται το προσωπικό συμφέρον, δε γίνεται τίποτα.

Παραζάλη...

Η «Κυριακάτικη Αυγή» δεν κρύβει την ενόχλησή της γιατί, όπως λέει, «Η Γραμματέας του ΚΚΕ ταύτισε απολύτως ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αποδίδοντας ουσιαστικά ευθύνες και στα δύο κόμματα...» και μάλιστα «υπερακόντισε στη λογική του συμψηφισμού που ακολουθεί η κυβέρνηση». Απ' όλα αυτά η «Αυγή» φτάνει στο σημείο να ανακαλύψει τη «Σύμπλευση ΚΚΕ με την κυβερνητική κριτική κατά του συνθήματος "φέρτε πίσω τα κλεμμένα"»!

Δεν ξέρουμε αν τα παραπάνω γράφονται εξαιτίας της παραζάλης που διακατέχει ορισμένους στην προσπάθειά τους να πάρουν υπό την προστασία τους την κυβερνητική πολιτική του ΠΑΣΟΚ.

Εμείς θα θυμίσουμε μόνο ότι όταν το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ απαιτούσαν να επιστραφούν τα κλεμμένα του χρηματιστηρίου, όπως απαιτούν και τώρα για τα ομόλογα, κάποιοι ερωτοτροπούσαν με τις αποδόσεις του χρηματιστηρίου. Τέλος, αν η «Αυγή» προτιμά τον «πράσινο» από τον «γαλάζιο» κλέφτη, αυτό είναι δικαίωμά της. Αυτό όμως δεν αφορά τους εργαζόμενους, που και από τους δυο διαχειριστές μετρούν μόνο χασούρα.

Υποκρισία...

Τον υπουργό Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλο επισκέφθηκε χτες ο δήμαρχος Πειραιά, Π. Φασούλας, προκειμένου να ζητήσει βοήθεια στο οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο δήμος, το χρέος του οποίου ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ μαζί με τα τοκοχρεολύσια. Εχουν προηγηθεί, μετά την εγκατάσταση των νέων δημοτικών αρχών, και άλλες ανάλογες συναντήσεις (για παράδειγμα των δημάρχων Αθηναίων και Αμαρουσίου), με τους εργαζόμενους να παραμένουν θύματα καταστάσεων για τις οποίες ευθύνονται τόσο οι δήμαρχοι όσο και η κυβέρνηση.

Δήμαρχοι που τώρα ζητούν χρήματα και οι παρατάξεις που τους στηρίζουν όχι μόνο δεν έχουν κάνει κάτι για να διεκδικήσουν αυξημένους πόρους προς το θεσμό, αλλά συναινούν ή και πρωτοστατούν στις κυβερνητικές επιλογές παραπέρα αφαίμαξης των ταμείων τους. Μ' αυτή την έννοια, η λύση δεν είναι στο να βουλωθούν τώρα κάποιες τρύπες, όπως φαίνεται να κόπτονται οι νεοεκλεγμένοι τοπικοί άρχοντες. Αλλά να διεκδικήσουν όλα όσα τους χρωστούν οι κυβερνήσεις, όπως και να συνεχίσει η χρηματοδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό για την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών και όχι να χαρατσώνουν τους εργαζόμενους για τις όποιες υπηρεσίες τούς παρέχουν. Βεβαίως, τέτοια προοπτική από δημάρχους τα κόμματα των οποίων υπηρετούν την πλουτοκρατία δεν μπορούν περιμένουν οι εργαζόμενοι, που πρέπει να αναπτύξουν διεκδικητική δράση και από τους δήμους.

Ντελίριο

Παραληρούσε χτες το πρωί, στην εκπομπή της ΝΕΤ «Πρώτη Γραμμή», ο εκλεγμένος με το ψηφοδέλτιο επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, πρώην στέλεχος του ΣΥΝ, Μ. Ανδρουλάκης: «Με πολλά απ' αυτά που είπε ο Σαρκοζί εγώ συμφωνώ», «η Δεξιά στη Γαλλία είχε αυτό το χαρισματικό καθίκι» (σ.σ: τον Σαρκοζί με τον οποίο συμφωνεί ο Ανδρουλάκης), «η Αριστερά δεν μπορεί να είναι μόνο πεδίο των δικαιωμάτων, αλλά και στο πεδίο των υποχρεώσεων - δεν μπορείς να ζητάς μόνο, τι δίνεις εσύ στην κοινωνία;», «ένα καθίκι της Δεξιάς, αλλά ο μόνος που μπορούσε να ανακατέψει τα πράγματα στη Γαλλία», «ο Σαρκοζί ήταν θεία δίκη για την Αριστερά», «εγώ (σ.σ: ο Ανδρουλάκης) ανήκω στην Αριστερά του Καρλ Μαρξ (σ.σ: ναι, ναι ο Ανδρουλάκης)... όχι να τιμωρώ αυτόν που πάει να βγάλει δέκα δραχμές», «υπάρχουν πολλές Αριστερές, πολλές Δεξιές και αντίθεση Αριστεράς - Δεξιάς».

Τώρα, πώς να το σχολιάσεις αυτό το ντελίριο; Ισως γι' αυτό και οι λοιποί συμμετέχοντες στη συζήτηση τον άφηναν μειδιώντας να συνεχίζει.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αγωνιστική ψήφος στην ΠΚΣ

«

Τίποτα δεν είναι όπως πριν, τίποτα δε μας σταματά. Με ισχυρή Πανσπουδαστική δυναμώνουμε τη σύγκρουση, για μόρφωση, δουλιά, ζωή»... Μ' αυτό το σύνθημα η ΠΚΣ καλεί τους φοιτητές και σπουδαστές όλης της Ελλάδας να συμμετάσχουν μαζικά αύριο στις εκλογές των συλλόγων τους, να επαναβεβαιώσουν με τη στάση τους μπροστά στις κάλπες τα αγωνιστικά μηνύματα που έστελναν για ένα χρόνο με τις δυναμικές κινητοποιήσεις τους. Να πουν με την ψήφο τους ένα ακόμα ξεκάθαρο «όχι» στις αναδιαρθρώσεις που ιδιωτικοποιούν και υποβαθμίζουν τις σπουδές τους. Να καταδικάσουν, στις σχολές, τους εκπροσώπους της πολιτικής την οποία καταδίκαζαν και στους δρόμους, αυτή των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΕΕ.

Αυτές οι κινητοποιήσεις που αναπτύχθηκαν είναι που «χρωματίζουν» τις φετινές εκλογές, που διαμορφώνουν μια ελπιδοφόρα δυναμική, που κάνουν την Πανσπουδαστική να λέει στο σύνθημά της ότι «τίποτα δεν είναι όπως πριν». Γιατί κάθε αγώνας είναι κι ένα «σχολείο», είναι καθοριστικός παράγοντας για την ωρίμανση του ίδιου του κινήματος, προσφέρει πολύτιμα διδάγματα, πολιτικά συμπεράσματα. Μ' αυτή την έννοια, οι κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος διαμορφώνουν και νέους όρους, που πρέπει να αποκρυσταλλωθούν και στο αποτέλεσμα της κάλπης, να αξιοποιηθούν ως λιθαράκι στην αναγκαία πορεία αναζωογόνησης του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος.

Αναγκαίος όρος για μια τέτοια προοπτική, για ενδυνάμωση του κινήματος και της αναμέτρησής του με την πολιτική των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΕΕ είναι η ισχυροποίηση της Πανσπουδαστικής Κ.Σ. Σ' αυτό το συμπέρασμα οδηγεί και η μάχη που έδωσαν φοιτητές και σπουδαστές το προηγούμενο διάστημα. Γιατί αναδείχτηκε έντονα η ανάγκη για ΔΣ μαχητικά και διεκδικητικά, με δυνατή τη φωνή εκείνων που πρωτοστατούν στους αγώνες και όχι εκείνων που αντιστρέφονται τους φοιτητές, είτε έχουν χρώμα γαλάζιο είτε πράσινο. Αναδείχτηκε η ανάγκη να έχει το κίνημα συγκροτημένα και εν λειτουργία όργανα σε πανελλαδικό επίπεδο, που θα εκπροσωπούν γνήσια τους φοιτητές και θα συντονίζουν την αγωνιστική δράση του κινήματος, ώστε να μη μιλούν διάφοροι αυτόκλητοι σωτήρες εξ ονόματος του κινήματος.

Ισχυρή Πανσπουδαστική σημαίνει φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι μαχητικοί, μαζικοί, διεκδικητικοί, κόντρα στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της πλουτοκρατίας και των κομμάτων της. Σημαίνει ενίσχυση εκείνης της δύναμης που πρωτοστάτησε στους αγώνες όχι μόνο αυτή τη χρονιά αλλά και όλα τα προηγούμενα χρόνια, που προειδοποιούσε για τις αντιδραστικές αλλαγές όταν όλοι μιλούσαν για κοσμογονία και έκαναν γαργάρα τις αποφάσεις της ΕΕ. Η ισχυροποίηση της ΠΚΣ θα φέρει ακόμα πιο έντονα στο προσκήνιο τις ανάγκες και τα όνειρα των φοιτητών για σπουδές και πτυχία με αξία, για μόνιμη και σταθερή δουλιά με δικαιώματα.

Οι σύγχρονες ανάγκες φοιτητών και σπουδαστών δεν είναι ένα ζήτημα πάλης σχετικό μόνο με τη μόρφωσή τους σήμερα. Είναι υπόθεση ζωής, αφορά στο μέλλον των σημερινών φοιτητών που αύριο θα είναι εργαζόμενοι, αλλά ακόμα και στο μέλλον των παιδιών τους. Γι' αυτό και συνδέεται άμεσα με τη συμπόρευση του φοιτητικού με το εργατικό κίνημα. Σε τελική ανάλυση, το ζήτημα του πανεπιστημίου που θα υπηρετεί τις ανάγκες του λαού και της νεολαίας είναι το αντικείμενο ενός αγώνα που απαιτεί ριζικές αλλαγές συνολικά στην κοινωνία. Και τα βήματα για την προοπτική του αγώνα που θα φέρει αυτές τις αλλαγές μπορούν και πρέπει να ξεκινήσουν να γίνονται τώρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ