Τρίτη 4 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Θράσος

Το είδαμε κι αυτό. Διαφημιστικά φυλλάδια υποψήφιας του ΣΥΝ Σοφίας Νικηφόρου-Αναστασιάδου κυκλοφορούσαν μέσα στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη». Συνέβη στη Θεσσαλονίκη, την περασμένη Κυριακή. «Δράστης» η ιδιοκτήτρια του περιπτέρου, που με θρασύτητα τοποθέτησε μέσα στην εφημερίδα το διαφημιστικό φυλλάδιο υποψήφιας του ΣΥΝ στην περιφέρεια της Α΄ Θεσσαλονίκης.

Βλέπετε, το θράσος ορισμένων δεν έχει όρια. Η ιδιοκτήτρια του περιπτέρου, που μάλλον έδρασε μετά από συνεννόηση με την υποψήφια, σε αντιδράσεις αναγνωστών της εφημερίδας, είπε πως «δε φοβάται τίποτε, αφού η διαφημιζόμενη είναι δικηγόρος και θα την ξελασπώσει». Μετά από μαζική παρέμβαση όμως των μελών της Οργάνωσης του Κόμματος στην Τούμπα, που της ανέλυσαν τις κυρώσεις που θα έχει για την παράνομη αυτή πράξη της, άλλαξε γνώμη.

Λαθρεμπόριο ελπίδων

Γρηγοριάδης Κώστας

Σιγά μην ευθύνονται οι γραφειοκράτες του υπουργείου, όπως υποστηρίζει το χτεσινό «Βήμα», για την αθλιότητα της κυβέρνησης να δέχονται οι δημόσιες υπηρεσίες αιτήσεις για διορισμούς ακόμα και σήμερα! Η πραγματικότητα είναι ότι η κυβέρνηση σκόπιμα και συνειδητά απέφυγε στη σχετική εγκύκλιο να διευκρινίσει ότι αυτό δεν πρέπει να γίνεται, ακριβώς γιατί θέλει να συνεχίσει το λαθρεμπόριο για μια θέση στο δημόσιο μέχρι και την παραμονή των εκλογών! Αλλά δεν είναι η πρώτη φορά ούτε ο μόνος τρόπος που το ΠΑΣΟΚ επιστρατεύει τον κρατικό μηχανισμό για τις ψηφοθηρικές του ανάγκες. Ας μην αυταπατώνται όμως ότι με τέτοιες αθλιότητες θα σωθούν.

Το «Πέταλο» ήταν ψεύτικο...

«Επιχείρηση Πέταλο». Ετσι λεγόταν, σύμφωνα με τη ΝΑΤΟική προπαγάνδα, η επιχείρηση εθνοκάθαρσης, που είχε αρχίσει να εφαρμόζει η γιουγκοσλαβική ηγεσία στο Κοσσυφοπέδιο, από τα τέλη του 1998 και έκανε υποχρεωτική την «ανθρωπιστική» επέμβαση των δυτικών δυνάμεων. Η έκθεση των ΝΑΤΟικών υπηρεσιών, σχετικά με την επιχείρηση αυτή, δημοσιοποιήθηκε πέρυσι, στις 6 Απρίλη, από το Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Οσκαρ Φίσερ, σε μια ολοφάνερη προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης των δυτικοευρωπαϊκών χωρών από το ΝΑΤΟ. Κάτι, που το κατάφερε, σε μεγάλο βαθμό, έχοντας και την απλόχερη βοήθεια των ΜΜΕ, αφού η διχασμένη και αμήχανη, μέχρι τότε, κοινή γνώμη στις μεγάλες χώρες της ΕΕ, έγειρε σαφώς προς την υποστήριξη του βρώμικου και εγκληματικού πολέμου.

Σήμερα, ένα χρόνο από τότε - όπως γράφεται στο χτεσινό «Βήμα» - έρχεται ο Γερμανός ταξίαρχος εν αποστρατεία, Χάιντς Λοκέ και υποστηρίζει - σε βιβλίο του που κυκλοφόρησε πρόσφατα - ότι η έκθεση αυτή ήταν πλαστή και δημιούργημα των ΝΑΤΟικών υπηρεσιών. Σύμφωνα, με τον κ. Λοκέ, ο οποίος εργάζεται στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), το γερμανικό υπουργείο Αμυνας μετέτρεψε μία ασαφή έκθεση των βουλγαρικών μυστικών υπηρεσιών, που αναφερόταν στην πρόθεση του Βελιγραδίου να πατάξει τον Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσσυφοπεδίου, σ' ένα δήθεν ολοκληρωμένο και λεπτομερές σχέδιο για την εθνοκάθαρση των Αλβανών, επινοώντας και τον όρο «Επιχείρηση Πέταλο».

Αξιολύπητοι ΝΑΤΟφρονες

Γρηγοριάδης Κώστας

Στενοχωρήθηκε ο γνωστός ΝΑΤΟφρονας Ρ. Σωμερίτης, γιατί η ΕΣΗΕΑ κάλεσε διακεκριμένους δημοσιογράφους και διανοούμενους, σε ένα διήμερο, στο οποίο αποκαλύφθηκε και καταγγέλθηκε η ψευδής ιμπεριαλιστική προπαγάνδα των δυτικών κυβερνήσεων και ΜΜΕ, στον καιρό του βρώμικου ΝΑΤΟικού πολέμου ενάντια στη Γιουγκοσλαβία. Λυπάται, τόσο πολύ, που επιτίθεται κατά της διοίκησης της ΕΣΗΕΑ, κάνοντας λόγο για «ερυθροφαιό πολιτμπιρό, που κάλεσε μερικούς Ευρωπαίους ομοϊδεάτες του για τα της Γιουγκοσλαβίας και, στην αίθουσα του ελληνικού δημοσιογραφικού σωματείου, "δίκασε" και "καταδίκασε" το σύνολο σχεδόν του δυτικού Τύπου, που τυγχάνει να είναι ο μόνος όσο το δυνατόν ελεύθερος». Βεβαίως, τόσο ελεύθερος, ώστε, όπως αποκάλυψαν οι προσκαλεσμένοι της ΕΣΗΕΑ, να προβάλλει την ιμπεριαλιστική προπαγάνδα και να δικαιολογεί τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ.

Κι αυτό είναι που στενοχώρησε τους εγχώριους ΝΑΤΟφρονες, όπως ο Σωμερίτης, που, χάνοντας την ψυχραιμία του, ανακάλυψε στην εκδήλωση της ΕΣΗΕΑ και σκοπιμότητες, όπως «να βοηθηθεί λιγάκι εκλογικά το κανελλοζουραρικό κουκουέ»! Τώρα, να του συστήσουμε να διαβάσει λίγο παρακάτω στην ίδια την εφημερίδα που γράφει, ότι «η έκθεση για την εθνοκάθαρση στο Κοσσυφοπέδιο, στην οποία βασίστηκε το ΝΑΤΟ για να δικαιολογήσει την επέμβασή του, ήταν πλαστή», όπως αποκαλύπτει Γερμανός ταξίαρχος, μάταιος κόπος. Ο άνθρωπος υπηρέτης της ΝΑΤΟικής προπαγάνδας είναι και λειτουργεί όπως λέμε: «ο καθείς εφ' ώ ετάχθη». Αξιος ο μισθός του.

«Ο δημοκρατικός σοσιαλισμός είναι η πεμπτουσία της πολιτικής μας»! Τελευταία δήλωση του κυρίου Ακη Τσοχατζόπουλου. Ετσι λέγεται σήμερα ο εκσυγχρονισμένος νεοφιλελευθερισμός...

Ευαισθησίες...

ΕΙΠΕ ο Μεϊμαράκης τον Βενιζέλο «παχύδερμο», παρεξηγήθηκε ο Ευάγγελος το είπε στον Λαλιώτη, ο Λαλιώτης το έβγαλε στη φόρα και μετά ανταπάντησε ο Σπηλιωτόπουλος, που δήλωσε ότι ο βουλευτής της ΝΔ βγήκε έξω από τα όριά του...

Προφανώς όλοι αυτοί θεωρούν ότι μας εντυπωσίασε το γεγονός.

Μα καλά, ιδίως αυτοί οι εκπρόσωποι Τύπου, ακούνε τι λένε κάθε μέρα ο ένας στον άλλον; Δε γνωρίζουν τα υπονοούμενα και τις «μπηχτές» που πέφτουν όταν «σβήνουν» τα φώτα και οι κάμερες;

Θέλουν, μήπως, να μας πείσουν ότι σοκαρίστηκαν από αυτό που είπε ο Μεϊμαράκης;

Χαλαρώστε, λοιπόν, κύριοι εκπρόσωποι και αφήστε τις επιδείξεις ευαισθησίας για το δημόσιο λόγο, διότι γνωρίζουμε πολύ καλά και τα προεκλογικά ήθη και τις προεκλογικές σας ευγένειες.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιος είναι υπεύθυνος προεκλογικής καμπάνιας του Γιωργάκη του Παπανδρέου;

Ετσι για να ξέρουμε κι εμείς. Μήπως ο... Ισμαήλ Τζεμ; Γιατί άλλος που να λέει τόσα καλά λόγια για τον υπουργό Εξωτερικών και, μάλιστα, λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, δεν έχει βρεθεί.

Δεν ξέρουμε τι θα κάνει εδώ στην Ελλάδα, όμως αν έβαζε υποψήφιος στην... Αγκυρα ο Γιωργάκης, με τέτοιο «προμόσιον», που λένε και οι ειδικοί, είναι βέβαιο ότι θα ερχόταν πρώτος σε σταυρούς και με διαφορά.

ΧΑΜΟΣ την Κυριακή στην Τούμπα, στον αγώνα Αρη - ΠΑΟΚ και είδαμε την αποτελεσματικότητα των δυνάμεων καταστολής του Χρυσοχοΐδη. Προκλητικότητα, αγριότητες, συλλήψεις συνοδευόμενες από ξυλοδαρμούς και όλα τα σχετικά.

Πάλι καλά, δηλαδή, που υπάρχουν και τα γήπεδα για να... διατηρούνται σε φόρμα τα παιδιά των ΜΑΤ, διότι, λόγω προεκλογικής περιόδου, τους κρατάνε λίγο τα λουριά στις συγκεντρώσεις και στις πορείες διαμαρτυρίας.

Αλλά μετεκλογικά μην ανησυχείτε... Θα βρίσκονται στην καλύτερή τους φόρμα, αφού με τις πολιτικές επιλογές που αναμένονται θα... χρειαστούν στα σίγουρα. Αλλωστε, γίνεται... κοινωνικός διάλογος (είτε με ΠΑΣΟΚ είτε με ΝΔ) χωρίς ΜΑΤ; Δε γίνεται.

Η μιζέρια του εκσυχρονισμού

«Οχι στην Ελλάδα της μιζέριας, ναι στην ισχυρή Ελλάδα του εκσυγχρονισμού», προβάλλει, σαν σύνθημά του, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του. Μα, αν είναι κάποιος που επιχείρησε να συντηρήσει και διεκδικεί να ενισχύσει τη θέση και το ρόλο της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση, μετατρέποντάς τη σε μεσίτη των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων, για να προκαλεί τα «εύγε» συμμάχων της εχθρών του λαού και την εχθρότητα των φίλων της, αυτός είναι ο Κ. Σημίτης. Αν είναι κάποιος που επιχείρησε να μεταλλάξει τον ελληνικό λαό, από οραματιστή υψηλών στόχων, σε θύμα μίζερων πραγματικοτήτων, αυτός είναι ο Κ. Σημίτης. Αν είναι κάποιος που επιχείρησε να κατεβάσει το επίπεδο της ελληνικής κοινωνίας στο μίζερο ρεαλισμό του «εφικτού», που συνδέεται με τον ατομισμό και καταργεί την κοινωνική συλλογικότητα και αλληλεγγύη, αυτός είναι ο Κ. Σημίτης.

Διότι, τι άλλο παρά μιζέρια δείχνουν:

  • Το «γιες» της κυβέρνησης στο νεύμα του ΝΑΤΟ για συμμετοχή της Ελλάδας στον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας, το «κελ μπουρντά» προς τους στρατοκράτες της Τουρκίας για να τους παραδώσει τον Οτσαλάν, να δεχτεί ως τετελεσμένο γεγονός τη διχοτόμηση της Κύπρου και να διαπραγματευτεί το μοίρασμα του Αιγαίου και το «γιαβόλ» προς την ΕΕ, αποδεχόμενη τους δυσβάστακτους για το λαό μας όρους ένταξης στην ΟΝΕ.
  • Ο εξαναγκασμός πάνω από 2,5 εκατομμυρίων Ελλήνων να ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας και πάνω από 600.000 από αυτούς να είναι άνεργοι.
  • Ο αποκλεισμός των παιδιών της φτωχολογιάς από την Παιδεία, των «μη εχόντων» από την Υγεία, των «μη προνομιούχων» από τη σύνταξη.
  • Η καλλιέργεια της λογικής του εύκολου και γρήγορου πλουτισμού, με την αποδοχή της «μίζας» και της αρπαχτής, με το κυνηγητό του χρηματιστηριακού τζόγου, με το «ρίξιμο» του διπλανού.
  • Ο «πολιτισμός» των σκυλάδικων, με θαμώνες υπουργούς, των «κιτς» εκδηλώσεων τύπου «Μιλένιουμ στην Ακρόπολη» και της «ελιτίστικης παρέας» στο Μέγαρο.
  • Η ξενοφοβία και ο ρατσισμός κατά των μεταναστών, το εμπόριο λευκής σαρκός, η μάστιγα των ναρκωτικών.

Γι' αυτήν την Ελλάδα, της μοιρολατρίας, της οικονομικής και κοινωνικής μιζέριας, ευθύνεται ο Κ. Σημίτης και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Γιατί πραγματώνουν τον «εκσυγχρονισμό» της χώρας μας, σε βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού μας και σε όφελος, αποκλειστικά, της οικονομικής ολιγαρχίας του τόπου και των πολυεθνικών. Είναι αυτός που πήρε το «μπλάνκο» για να σβήσει τις υπογραφές του λαού μας, πρώτα και κύρια, τις υπογραφές όσων απλών ανθρώπων και του ΠΑΣΟΚ πίστεψαν σε φρούδες εξαγγελίες για το μέλλον μιας άλλης Ελλάδας, ανεξάρτητης και υπερήφανης, της Ελλάδας της κοινωνικής δικαιοσύνης και της προόδου.

Ο προοδευτικός κόσμος του ΠΑΣΟΚ νιώθει προδομένος, ντροπιασμένος κι απογοητευμένος, για τη μιζέρια του εκσυγχρονισμού. Δε βολεύεται στο «ρεαλισμό» του εφήμερου, ασφυκτιά στη λογιστική λογική του πρωθυπουργού, ντρέπεται που τον τσουβαλιάζει ο Κ. Σημίτης στο «σακί» των μοιρολατρών της συντήρησης, των φοβισμένων της κοινωνίας και των υποταγμένων της πατρίδας και θέλει να ξανοίξει τα φτερά του προς τους ουρανούς των μεγάλων ιδανικών που πίστεψε. Και μπορεί να το πραγματώσει. Στις εκλογές, μπορεί να κάνει το πρώτο βήμα για τη μεγάλη συνάντηση στο Λαϊκό Μέτωπο όλων των παλιών και νέων συναγωνιστών, ψηφίζοντας το ΚΚΕ.


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

Αρχιμάστορας του ψεύδους

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Ψευταράκο» αποκάλεσε ο Κ. Λαλιώτης τον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ. Αντιλαμβανόμαστε το υποκοριστικό. Ο Κ. Λαλιώτης διατηρεί προφανώς, λόγω παράδοσης και προϋπηρεσίας, για τον εαυτό του τους υπερθετικούς των επιθέτων. Δεν πρόκειται να διαφωνήσουμε. Ο Κ. Λαλιώτης είναι ο αρχιμάστορας των τερατωδών ψεμάτων, κορυφαίος στο είδος της εξαπάτησης και της παραπλάνησης του λαού. Πραγματικά, μπροστά του ο Αρ. Σπηλιωτόπουλος φαντάζει μαθητευόμενος ψευταράκος.

«Επιτυχίες» και «οράματα»

«Από αουτσάιντερ... πρότυπο αναφοράς». Αυτός ήταν ο τίτλος στήλης εφημερίδας την περασμένη βδομάδα και αναφερόταν στον επιχειρηματία Ν. Ταβουλάρη, ιδιοκτήτη των Ναυπηγείων Ελευσίνας και Νεωρίου Σύρου. Πέρα από τα πολλά και διάφορα εγκωμιαστικά σχόλια της στήλης, ως όραμά του, κατέγραφε ότι είναι η «αναγέννηση της άλλοτε κραταιάς και παραδοσιακής ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας»..!

Μάλιστα, έτσι είναι. Οταν σου παραδίδουν «έναντι πινακίου φακής» δύο μεγάλα ναυπηγεία και με εξασφαλισμένη δουλιά από το δημόσιο, πώς να μην είσαι «πρότυπο αναφοράς». Επίσης πώς να μην είσαι «πρότυπο αναφοράς», όταν μειώνεις το λειτουργικό κόστος ενός ναυπηγείου ακόμα και κατά 50%, συνθλίβοντας τους εργαζομένους και τα δικαιώματά τους. Για δε το «όραμά» του, αυτό της «αναγέννησης της άλλοτε κραταιάς ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας», δεν ξέρουμε πόσο βάση έχει. Εμείς ξέρουμε ότι το πρώτο «όραμά» του είναι η ιδιωτικοποίηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, για να τα «βάλει στο χέρι» και να μετατραπεί σε «παντοκράτορα» της ναυπηγικής βιομηχανίας στη χώρα.

Στοιχήματα...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Αφού συγκρούστηκαν άγρια, περί των... οπισθίων των πολιτικών ή της πολιτικής των... οπισθίων ή κάτι τέτοιο τελοσπάντων, ο «μεγαλοπράσινος» εκδότης - δημοσιογράφος και ο «μεγαλομπλέ» δημοσιογράφος - υποψήφιος έβαλαν στοίχημα 4 εκατομμύρια δραχμές, για το ποιος θα είναι ο νικητής των εκλογών. Περίπου, δηλαδή, οι ετήσιες αποδοχές ενός εργαζόμενου ή οι συντάξεις δύο χρόνων ενός συνταξιούχου μπήκαν στοίχημα για πλάκα ή για λόγους εντυπώσεων...

ΚΚΕ, που τους χρειάζεται!

«Η πιο ευτυχισμένη στιγμή της τετραετίας ήταν το Ελσίνκι», επανέλαβε προχτες ο πρωθυπουργός... Και σκεφτείτε ότι στο Ελσίνκι ο πρωθυπουργός απλώς υπέγραψε την αναγνώριση των «συνοριακών διαφορών» με την Τουρκία. Φανταστείτε ...ευτυχία που θα νιώσει, όταν η Τουρκία θα αρχίσει να ζητά και την «επίλυση» (!) αυτών των - υπαρκτών (!) κατά το Ελσίνκι - «συνοριακών διαφορών»...

Δεσμεύσεις...

«Σήμερα χρειαζόμαστε αναπτυξιακή και κοινωνική πολιτική. Και δεσμευόμαστε σε τρία πράγματα». Οι βαρύγδουπες αυτές δηλώσεις ανήκουν στον Ακη Τσοχατζόπουλο. Δημοσιεύονται στη χτεσινή «Ελευθεροτυπία» και φανταζόμαστε, πως θα ειπώθηκαν με το γνωστό στόμφο του υπουργού Εθνικής Αμυνας. Διαβάστε τώρα και σε τι δεσμεύεται το ΠΑΣΟΚ:

«1. Αύξηση του πραγματικού εισοδήματος των εργαζομένων.

2. Αύξηση της κοινωνικής πολιτικής, του κόστους της κοινωνικής πολιτικής, από το 25% στο 28% για τους εργαζομένους και

3. Μείωση του χρόνου εργασίας σε 35 ώρες».

Να και η αλήθεια:

1. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί, ήδη, στο επικαιροποιημένο πρόγραμμα «σύγκλισης», που κατέθεσε πρόσφατα στην ΕΕ και πανηγύρισε την έγκρισή του, πως στα επόμενα χρόνια θα συνεχίσει την πολιτική δημοσιονομικής αυστηρότητας και οι όποιες αυξήσεις θα βρίσκονται λίγο κάτω από τον τρέχοντα πληθωρισμό.

2. Το νούμερο, που αναφέρει ο υπουργός, είναι το σύνολο των δημοσίων και ιδιωτικών κοινωνικών δαπανών, ως ποσοστό στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν. Είναι τυχαίο, άραγε, που επέλεξε αυτό το ποσοστό, όταν το αντίστοιχο των δημοσίων μόνο κοινωνικών δαπανών, τα τελευταία χρόνια, μειώνεται;

3. Ολα γίνονται, με την προωθούμενη γενίκευση της μερικής απασχόλησης, του ωρομίσθιου, κλπ. Και 35ωρο και ακόμη λιγότερο. Με τους μισθούς και τα μεροκάματα, όμως τι θα γίνει; Με την ασφάλιση;

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Επικίνδυνοι για τα λαϊκά δικαιώματα

Ελλειψη μέτρου, απροκάλυπτη εξαπάτηση, εξωπραγματικές υποσχέσεις χαρακτηρίζουν, περισσότερο από πριν, τις τελευταίες μέρες των εκλογών με πρωταγωνιστές τους δύο μονομάχους, τους ανελέητους ανταγωνιστές για την εξουσία, τους τόσο πρόθυμους να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Ολα αυτά, βεβαίως, είναι για ευρεία κατανάλωση, για την υφαρπαγή της ψήφου. Ωστόσο, είναι αδιαπραγμάτευτη η ουσία της πολιτικής που επιθυμούν να εφαρμόσουν τα δύο κόμματα. Το ΠΑΣΟΚ θέλει να συνεχίσει από εκεί που σταμάτησε και η ΝΔ να πάρει τη σκυτάλη, για την υλοποίηση κατευθύνσεων βαθιά αντιλαϊκών, αντεργατικών και αντικοινωνικών, που εκπορεύονται από συγκεκριμένα επιτελεία. Με βάση αυτή την αδιαπραγμάτευτη αλήθεια, οι πρόσφατες επισημάνσεις της επιτρόπου κοινωνικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Α. Διαμαντοπούλου, για το 8ωρο και την πλήρη απασχόληση, δεν είναι κάτι καινούριο κάτι που αγνοούν τα δύο κόμματα. Αλλά είναι κάτι που πρέπει και αυτό να ειπωθεί με κάποιο τρόπο, ακόμη ίσως και για να διαψευστεί, όχι όμως και για να ακυρωθεί στην πράξη.

Οι επισημάνσεις της Α. Διαμαντοπούλου, η οποία φυσικά δεν εκφράζει τις προσωπικές της απόψεις, αλλά εκείνες του οργάνου που εκπροσωπεί, δεν έγιναν σε κάποια ιδιαίτερα προβεβλημένη εκδήλωση. Δεν υπήρχαν καν τηλεοπτικές κάμερες. Ωστόσο, εκφράστηκαν. Διακριτικά, με ηρεμία και σαφήνεια. Η πλήρης απασχόληση έτσι όπως την εννοεί η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι απασχόληση για όλους και όχι απασχόληση με 8ωρο και σταθερό εργοδότη. Το 8ωρο δεν μπορεί να συνυπάρξει με τις νέες εργασιακές σχέσεις. Βεβαίως, οι παραδοχές αυτές διανθίστηκαν με δηλώσεις λατρείας προς τους εργαζόμενους, τους άνεργους και τα δικαιώματά τους, δε θα μπορούσε να γίνει αλλιώς. Κι ύστερα ήρθαν οι διαψεύσεις, οι οποίες όμως δε διέψευδαν τίποτα... διαψεύδοντας τα πάντα.

Ηκυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εφαρμόζει μια πολιτική οδυνηρή για δικαιώματα και λαϊκές κατακτήσεις. Οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι. Ολα υπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Αυτή είναι η επιλογή της. Αυτή είναι και η επιλογή της ΝΔ, που λαχταρά να της δοθεί η ευκαιρία να ξεπεράσει σε αποτελεσματικότητα το ΠΑΣΟΚ. Οποιος άνεργος θέλει να κάνει λίγα μεροκάματα το μήνα, όποτε τον επιλέξουν. Οποιος θέλει να μην έχει ασφάλιση. Οποιος εργαζόμενος θέλει να μοιραστεί τη δουλιά του και να χάσει το 8ωρό του. Οποιος θέλει να δουλεύει δυο ώρες τη μέρα σήμερα εδώ κι αύριο αλλού, όπου και να τον στείλουν, θα ακολουθήσει και θα επιβραβεύσει την επιλογή των δυο αντιμαχόμενων.

Υπάρχει όμως και μια άλλη επιλογή, μία μονάχα. Αυτή της ενίσχυσης του ΚΚΕ. Της στήριξης του αντίπαλου δέους. Της συστράτευσης με τις δυνάμεις της αντίστασης και ανατροπής των αντιλαϊκών επιλογών, της αντεργατικής πολιτικής. Οι εργαζόμενοι, όλος ο λαός, μπορεί να σφίξει τα χέρια και να συναντηθεί σε ένα μεγάλο, ισχυρό λαϊκό μέτωπο πάλης, ικανό να ακυρώσει όσα ανίερα σχεδιάζονται, όσα πάνε να γίνουν πράξη, τον εργασιακό μεσαίωνα. Στις εκλογές στις 9 Απρίλη μπορεί να γίνει ένα ακόμη βήμα και για κάποιους μια καλή αρχή.

Ποιος θα φταίει...

Ο,τι ρίξεις

θα σου βγάλει,

βάλτο τούτο

στο κεφάλι,

να μη λες μετά

γιατί

κι ότι φταίει

το... «κουτί»,

αν ξανά βάλεις

«καπέλο»

θα 'ναι

απ' τ' άδειο σου

τσερβέλο!

----------

Ο,τι ρίξεις

θα σου βγάλει,

σου το λέω,

φίλε, πάλι,

να μη λες μετά

«αμάν»

κι ότι φταίει

το... παραβάν,

αν θα κλαις

από Δευτέρα,

συ θα φταις,

πέρα

για πέρα!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ