Πέμπτη 3 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Συκοφαντεί τους νησιώτες αθωώνει τους εφοπλιστές

Ταυτόχρονα με τον εφιάλτη που ζουν εδώ και 16 μήνες οι κάτοικοι της Σαντορίνης, οι οποίοι βλέπουν το ναυαγισμένο κρουαζιερόπλοιο «SEA DIAMOND» της εταιρείας ΛΟΥΗΣ, αυτήν την ωρολογιακή βόμβα, να ρυπαίνει τη θάλασσά τους, καλούνται να αντιμετωπίσουν και τον απροκάλυπτο εμπαιγμό της κυβέρνησης της ΝΔ. Χτες, ο υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Π. Καμμένος, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στους ναυτιλιακούς συντάκτες, αφού είπε ότι ήδη έχουν κατατεθεί μελέτες από 8 εταιρείες για την απάντληση των πετρελαιοειδών από τις δεξαμενές του πλοίου και την ανέλκυσή του, κατέληξε: «Οι υπηρεσίες μας είναι έτοιμες να ξεκινήσουμε άμεσα απάντληση και ανέλκυση του σκάφους (αλλά) οι φορείς του νησιού δε θέλουν, επειδή είναι τουριστική περίοδος»!

Τον υπουργό διέψευσαν πανηγυρικά οι ίδιοι οι κάτοικοι του νησιού, οι οποίοι την περασμένη Κυριακή, δηλαδή τρεις μέρες πριν από την προκλητική δήλωση του Καμμένου, συμμετείχαν μαζικά σε αγωνιστική κινητοποίηση, που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Φορέων της Σαντορίνης, στο γήπεδο του Πανθηραϊκού. Οι κάτοικοι, μέσα σε κλίμα αγανάκτησης για την ωρολογιακή βόμβα που έχει τοποθετήσει στο βυθό της θάλασσας της Καλντέρας η ασύδοτη δράση των εφοπλιστών, ξεδίπλωσαν μέσα στο χώρο του γηπέδου γιγαντοπανό με τη φράση: «Το ναυάγιο του SEA DIAMOND θα ανελκυστεί γιατί το θέλουμε εμείς». Το γιγαντοπανό αναμένεται αυτήν την Κυριακή να το αναρτήσουν πάνω από το χώρο του ναυαγίου. Για να επιβεβαιώσουν ότι η κυβέρνηση δεν προσπαθεί να καλύψει μόνο τους εφοπλιστές, αλλά με ψέματα και συκοφαντίες επιχειρεί να συγκαλύψει απέναντι στους κατοίκους της Σαντορίνης αυτήν τη στρατηγική της επιλογή.

Οι ανατιμήσεις της ΔΕΗ...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Αντιμέτωπες με ένα μπαράζ αντιδράσεων για τις νέες ανατιμήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ, βρέθηκαν κυβέρνηση και ΔΕΗ, αλλά η διοίκηση της εταιρείας θεώρησε ότι πρέπει να απαντήσει και να εξηγήσει, γιατί οι αυξήσεις είναι επιβεβλημένες και... μικρές!

Σε σχετική ανακοίνωση εκθέτει τα επιχειρήματά της, που έχουν να κάνουν με την αύξηση των εξόδων της λόγω της αύξησης των τιμών του πετρελαίου και λόγω της χρέωσης εκπομπών ρύπων. Δεν παραλείπει να επαναλάβει ότι σε σχέση με την αγοραστική τους δύναμη, «οι Ελληνες πληρώνουν τις χαμηλότερες τιμές ηλεκτρικού ρεύματος».

Πολλά μπορεί να πει κανείς για τα επιχειρήματα της ΔΕΗ, όπως, για παράδειγμα, ότι ο παράγοντας λιγνίτης - εγχώριο και φθηνό καύσιμο - είναι καθοριστικός για το χαμηλότερο κόστος παραγωγής σε σχέση με άλλες χώρες. Μπορεί κανείς να πει, ξεφεύγοντας και από τα στενά όρια της επιχειρηματικής λογικής της ΔΕΗ, ότι αναφορικά με την αγοραστική δύναμη, δηλαδή το εργατικό, λαϊκό εισόδημα στην Ελλάδα, έχουμε φτάσει στο σημείο να πληρώνουμε ακριβότερα από τους Δυτικοευρωπαίους πολλά βασικά προϊόντα, άρα το ελληνικό νοικοκυριό επιβαρύνεται συνολικά ποικιλοτρόπως και δυσανάλογα με τα έσοδά του, συγκριτικά με άλλες χώρες.

... τα κέρδη και το δίκιο των εργαζομένων

...Το κυριότερο συμπέρασμα όμως, σε σχέση με τα όσα υποστηρίζει η ΔΕΗ, είναι ότι υπερασπίζεται ανατιμήσεις που επιβάλλονται από την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και από τη θέση της ως μετοχοποιημένη επιχείρηση που λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Αυτό που λέει στην πραγματικότητα η ΔΕΗ, είναι ότι πρέπει να αποκομίσει κέρδη για τους μετόχους της, και μάλιστα κέρδη ανάλογα με άλλες μεγάλες ενεργειακές εταιρείες, αλλά και με ένα «εύλογο» μέγεθος σε σχέση με την αξία της επιχείρησης. Ετσι τα μετράνε οι επιχειρηματίες τα εγχειρήματά τους. Αν πεις σε έναν τραπεζίτη ότι είναι μεγάλο κέρδος τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που αποκομίζει, θα σου πει ότι είναι και μεγάλος ο κύκλος εργασιών του, άρα ...δικαιολογείται.

Επομένως, η διοίκηση της ΔΕΗ δεν προσεγγίζει με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης το ζήτημα των ανατιμήσεων, αλλά με όρους αγοράς. Και στην αγορά δε χωρά το δίκιο του επιχειρηματία και το δίκιο του εργαζόμενου, γιατί κάθε λεπτό κέρδους του επιχειρηματία βγαίνει από τον ιδρώτα του εργαζόμενου. Γι' αυτό και η άποψη του εργαζόμενου ότι οι αυξήσεις είναι μεγάλες για την τσέπη του είναι η μόνη σωστή και η πραγματικά δίκαια...

Πέρα από «τα παραστατικά»...

Απύθμενη υποκρισία και απροσχημάτιστο εμπαιγμό αποτελεί η επίκληση ...των «παραστατικών» κάθε φορά που σκάει ένα διαχειριστικό σκάνδαλο. Από την υπόθεση Κοσκωτά και ακόμα παλαιότερα από την υπόθεση του καλαμποκιού, μέχρι τα πρόσφατα σκάνδαλα των υποκλοπών, των δομημένων ομολόγων, των μιζών της «Ζήμενς», οι υπαίτιοι και οι ηθικοί αυτουργοί ζητούν επίμονα «τα παραστατικά», τις χειροπιαστές αποδείξεις. Και αυτό ενώ «το σώμα του εγκλήματος» είναι μπροστά μας και το μεγάλο σκάνδαλο βοά: η εφαρμοζόμενη πολιτική και τα κόμματα του δικομματισμού που δουλεύουν για τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Το ίδιο συμβαίνει και με την περίπτωση όσων ακούγονται για στελέχη της κυβέρνησης και της ΝΔ, για τα οποία η κυβέρνηση ζητά να γίνει σεβαστό το «τεκμήριο της αθωότητας». «Λεπτομέρεια»: η (αντι)τρομοκρατική πολιτική της το έχει καταργήσει και θεωρεί τους πάντες υπόπτους μέχρις αποδείξεως τουναντίον... Λέξη όμως για την ταμπακέρα, δηλαδή για τα τουλάχιστον 100 εκατομμύρια που μοίρασε η γερμανική πολυεθνική σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια. Την «νήσσαν» ποιεί και το ΠΑΣΟΚ, αν και έχει καταδειχτεί ότι στα ταμεία του έχουν εισρεύσει μίζες από τη «Ζήμενς». Και πάνω σ' αυτά κάνουν τάχα πως αντιπαρατίθενται για το πώς και ποιος θα συμβάλει να «λάμψει η αλήθεια», αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα από κοινού την προσπάθεια εκτόνωσης της κατάστασης, κουκουλώματος δηλαδή, για να σταματήσει ως εδώ η απαξίωση του αστικού πολιτικού συστήματος.

Αναμφίβολα, καθήκον της Δικαιοσύνης είναι η έρευνα για «τα παραστατικά» και η τιμωρία των ενόχων. Ομως έχει καταρριφθεί στην πράξη και πολλές φορές ο μύθος της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης. Αντίθετα, έχει καταδειχτεί η χειραγώγησή της από την εκάστοτε κυβέρνηση, γεγονός που έχει οδηγήσει στο να λειτουργεί ως «κολυμβήθρα του Σιλωάμ» για πλήθος σκανδάλων του συστήματος. Βάσιμες ενστάσεις και αμφιβολίες δημιούργησαν οι χειρισμοί που έγιναν και στην υπόθεση της «Ζήμενς», με τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να προδικάζουν τη μη εμπλοκή πρώην και νυν υπουργών, ενώ η έρευνα βρισκόταν, υποτίθεται, σε πλήρη εξέλιξη...

Βέβαια, ο κόσμος δεν περιμένει τη Δικαιοσύνη για να βγάλει τα συμπεράσματά του. Με γνώμονα την πείρα του παρελθόντος είχε προεξοφλήσει σχεδόν από την πρώτη στιγμή ότι και αυτή η υπόθεση θα κουκουλωθεί. Και μάλιστα όσο πιο πολύ ακούει τους δύο μονομάχους να ωρύονται ότι θέλουν «να χυθεί άπλετο φως» και «τίποτα δε θα κουκουλωθεί», τόσο πιο πολύ πείθονται ότι το ακριβώς αντίθετο θα συμβεί. Το σύστημα δε γεννά μόνο τα σκάνδαλα αλλά έχει μάθει και να τα κουκουλώνει. Η αποκάλυψή τους γίνεται ελεγχόμενα και στοχευμένα. Οταν επιτευχθούν οι στόχοι, η υπόθεση «μαζεύεται» μέχρι το επόμενο σκάνδαλο...

Δεν μπορεί, λοιπόν, οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα να παρακολουθούν ως θεατές τη σαπίλα του συστήματος ούτε απλά να εκφράζουν την αηδία τους. Χρειάζεται πολιτική απάντηση και διέξοδος και αυτή δεν μπορεί να αναζητηθεί παρά μόνο στη διάλυση του «θερμοκηπίου» που την παράγει. Αρση εμπιστοσύνης, λοιπόν, όχι μόνο στην κυβέρνηση, όπως ζητούν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, αλλά στην εφαρμοζόμενη πολιτική και τα κόμματα που τη στηρίζουν, ανασύνταξη του εργατικού, του λαϊκού κινήματος, κόντρα και σε κάθε αναμόρφωση του δικομματισμού, αντεπίθεση για ρήξη και ανατροπή.


Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ

Η αντιλαϊκή πολιτική είναι το δεδομένο σκάνδαλο...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΠΑΝΤΩΣ, ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ που θα πάει ο Ελληνας μισθωτός για διακοπές (αν του περισσεύουν χρήματα φέτος) δε θα έχει στο δίπλα δωμάτιο κανέναν υπουργό και κανένα στέλεχος επιχείρησης.

Σίγουρα - επίσης - το ξενοδοχείο αυτό δε θα είναι πολλών αστέρων και, βέβαια, δε θα το έχει πληρώσει καμία πολυεθνική.

Οπως και να 'χει, πάντως, η ιστορία αυτή ξενοδοχειακής τρέλας είναι τουλάχιστον αστεία.

Γιατί πρέπει να ασχοληθούμε με το ποιος έμεινε στο ίδιο ξενοδοχείο με στελέχη εταιρειών όταν ξέρουμε ποιοι μένουν κάτω από την ίδια (πολιτική) στέγη με τους εκπροσώπους των εταιρειών και τις εταιρείες εδώ και πολλά χρόνια;

Κι αυτοί είναι οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που ανεξαρτήτως του πού κοιμούνται, ξυπνάνε με μία και μόνη έννοια: Πώς θα εξυπηρετήσουν καλύτερα αυτά τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

ΧΑΛΙΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ στην Ελλάδα μετά από 20 χρόνια, υποστηρίζει το 91% των Ελλήνων, σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου.

Θα δουλεύουμε περισσότερο πιστεύουν και θα έχουμε χαμηλότερο επίπεδο ζωής. Λογικότατο με αυτά που βλέπουν να γίνονται.

Μόνο που στο χέρι τους είναι να μη γίνουν έτσι τα πράγματα κι αυτό θα ήταν καλό να το καταλάβουν.

Οσο κάθεται κανείς και εκτονώνει την οργή και τη δυσαρέσκειά του σε ...ερωτήσεις γκάλοπ, δύσκολα μπορεί να περιμένει ένα καλύτερο μέλλον. Ακόμη κι αν το αξίζει.


Γρηγοριάδης Κώστας

ΘΑ ΑΥΞΗΘΕΙ Η ΑΝΕΡΓΙΑ τα επόμενα χρόνια, διαπίστωσε (και μας το ανακοίνωσε) ο ΟΟΣΑ και μάλιστα περισσότερο στις λεγόμενες ανεπτυγμένες χώρες.

Αυτό που ξέχασε να μας πει είναι πως πρόκειται για τις χώρες που είναι πιστές στις κατευθύνσεις του για «διαρθρωτικές αλλαγές» που «οδηγούν στην ανάπτυξη».

Εντάξει, όμως, τη λύση την έχουν ...στο τσεπάκι. Περισσότερη μερική απασχόληση και πιο πολλές ευέλικτες σχέσεις εργασίας.

Γιατί μοιρασμένη, βλέπετε, η ανεργία ...διαιρείται στους δείκτες.

Κάλπικος ο καημός τους για τις γυναίκες

Ο ΟΑΕΔ αισθάνθηκε χτες την ανάγκη να υπερασπιστεί για μια ακόμη φορά το μέτρο που εμπεριέχεται στον αντιασφαλιστικό νόμο Πετραλιά και αφορά στην επέκταση κατά ένα εξάμηνο της άδειας μητρότητας για τις γυναίκες εργαζόμενες. Πρόκειται για ρύθμιση που ανακοινώθηκε με τυμπανοκρουσίες από την κυβέρνηση, όταν άλλα μέτρα που προβλέπει ο ίδιος νόμος και τίθενται σταδιακά σε εφαρμογή αποσιωπώνται και περνάνε «στη ζούλα».

Ακόμα όμως και αυτή η ρύθμιση, την οποία η κυβέρνηση προσπαθεί να παρουσιάσει σαν μέτρο προστασίας της μητρότητας, κάθε άλλο παρά λύνει τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες εργαζόμενες στους τόπους δουλειάς. Γιατί το εξάμηνο της επιπλέον άδειας - το οποίο επί της ουσίας η κυβέρνηση χαρίζει στον ιδιώτη, αφού η μητέρα εργαζόμενη θα πληρώνεται από χρήματα που η ίδια και οι άλλοι εργαζόμενοι έχουν συνεισφέρει στον ΟΑΕΔ - έρχεται να θολώσει τα νερά για την επέκταση του εργάσιμου βίου. Κι αυτό επειδή τα όρια ηλικίας για τις γυναίκες εργαζόμενες μετά το 1993 έχουν ήδη πάει στα 65 χρόνια, ενώ οσονούπω έρχεται η εξίσωση και για τις παλιότερες εργαζόμενες στο Δημόσιο, με τη συμβολή της ΕΕ και του Ευρωδικαστηρίου.

Οσο για την προστασία της μητρότητας, το εξάμηνο της άδειας σε καμιά περίπτωση δεν είναι ικανό να επισκιάσει την άθλια επίθεση που δέχεται το δικαίωμα της γυναίκας να γεννάει και να μεγαλώνει απρόσκοπτα τα παιδιά της, αφού, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, η γέννηση ενός παιδιού ταυτίζεται με την απόλυση, την παραμονή στην ανεργία. Ολα τα άλλα είναι φούμαρα για λαϊκή κατανάλωση, μπροστά σε έναν ακόμα γύρο επίθεσης στα δικαιώματα των εργαζόμενων γυναικών, που βρίσκεται προ των πυλών.

... αλλά και πολύ θράσος

Πόσο θράσος, όμως, απαιτείται να έχεις, για να εγκαλείς εκατομμύρια εργάτες σε όλο τον κόσμο, γιατί τόλμησαν να κάνουν την επανάστασή τους και, ακόμα καλύτερα, πάλεψαν να την κρατήσουν όρθια;

Πόσο θράσος απαιτείται να έχεις, για να αξιώνεις να δικαιωθούν εκ των υστέρων οι αντεπαναστάτες;

Πόσο θράσος χρειάζεται σ' έναν αστό - στη χώρα όπου στέκει όρθια ακόμα η Γιάρος και ανεξίτηλα τα σημάδια στο Μακρονήσι, στη χώρα στα νεκροταφεία της οποίας είναι θαμμένοι εκτελεσμένοι πολιτικοί κρατούμενοι και τα βουνά σπαρμένα από επαναστάτες που τόλμησαν να αμφισβητήσουν την αστική εξουσία - πόσο «από αλλού» πρέπει να 'ναι ένας αστός, για να τολμά να μιλά για «γκουλάγκ»; Μήπως του χρειάζεται αυτό το θράσος για να συγκαλύπτει ή και να υπερασπίζεται τα εγκλήματα του συστήματος που υπηρετεί, κατά των λαών, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, τις δολοφονίες αμάχων από τους ιμπεριαλιστές στη Γιουγκοσλαβία, στο Ιράκ και αλλού;

Ας μη συνεχίσουμε τις ερωτήσεις. Είναι εντελώς υποθετικές, όταν αφορούν τον Πρετεντέρη. Τις έχει απαντήσει ξανά και ξανά, υπηρετώντας με συνέπεια την αστική τάξη. Είναι καθημερινή η γαργάρα που κάνει για όσα δεινά τραβά σήμερα, κάθε μέρα, η εργατική τάξη αυτής της χώρας. Και ας του περισσεύει το μελάνι κάθε μέρα, στην αγωνία του να βρει επιχειρήματα που να πείθουν πως αξίζει να ζεις στην αστική δημοκρατία θαμμένος ζωντανός.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Κόντρα στη συμπαιγνία

Μαζί με τις συνεχώς αυξανόμενες τιμές στα είδη πρώτης ανάγκης (τελευταίο αντιλαϊκό κρούσμα οι πρόσφατες αυξήσεις της ΔΕΗ), οι εργαζόμενοι έχουν να αντιμετωπίσουν και την ανοιχτή συμπαιγνία εκ μέρους διαφόρων φορέων και παραγόντων, που ενώ έχουν συγκεκριμένες ευθύνες για την κατάσταση που βιώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά, προσπαθούν να εμφανιστούν ως προστάτες.

Στην πρώτη γραμμή η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Τα κόμματα που, το καθένα στον καιρό του με τυφλοσούρτη τις αξιώσεις του μεγάλου κεφαλαίου, θεοποίησαν τη λεγόμενη ελεύθερη αγορά. Μαζί με άλλα προνόμια, δηλαδή, προς την πλουτοκρατία, παραχώρησαν στους επιχειρηματικούς ομίλους και το, εν λευκώ, δικαίωμα να καθορίζουν τις τιμές, θέτοντας, παράλληλα, εκτός νόμου ακόμα και την ιδέα ότι είναι δυνατόν να ελέγχονται οι επιχειρηματίες για τις τιμές που επιβάλλουν στην αγορά. Τώρα, το μεν ΠΑΣΟΚ - που πασχίζει να παίξει το ρόλο του αντιπολιτευόμενου - ζητάει ...μέτρα ελέγχου της ακρίβειας, η δε ΝΔ κάνει εκκλήσεις στους επιχειρηματίες συνδαιτυμόνες της να δείξουν αυτοσυγκράτηση. Και οι δυο μαζί, στο πνεύμα των πολιτικών του πτωχοκομείου της ΕΕ, αναμασούν το ενδεχόμενο χορήγησης κάποιων προσωρινών επιδομάτων προς οικονομικά εξαθλιωμένους.

Στην ίδια κατεύθυνση και οι εκπρόσωποι των μεγαλοεπιχειρηματιών, αυτών που χάρη στις πολιτικές ενίσχυσης της εκμετάλλευσης των εργαζομένων και των αναδιαρθρώσεων, γνωρίζουν μια περίοδο πρωτοφανούς άνθησης της κερδοφορίας και της ισχύος τους. Ο ΣΕΒ, για τον οποίο η διατήρηση του συστήματος ελεύθερης - από τη σκοπιά του - διαμόρφωσης των τιμών είναι θέμα στρατηγικής, χαρακτηρίζει την ακρίβεια που οι επιχειρηματίες προκαλούν «εθνικό θέμα», αλλά και αυτός δεν έχει αντίρρηση στη χορήγηση επιδομάτων από το «ταμείο της φτώχειας». Το γνωστό ταμείο της ντροπής, που σχεδιάζεται να δημιουργηθεί με τους φόρους που πληρώνουν οι εργαζόμενοι.

Αλλά μαζί με τους προηγούμενους, την ιδέα των επιδομάτων σε «στοχευμένες ομάδες του πληθυσμού, που πλήττονται ιδιαιτέρως από την ακρίβεια», ασπάζεται και η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ. Αυτοί που πριν λίγες βδομάδες, υπό τις επευφημίες του ΠΑΣΟΚ, υπέγραφαν με τους εργοδότες τη Σύμβαση της ντροπής, για αυξήσεις του 1 ευρώ τη μέρα, δείχνουν να βολεύονται μια χαρά με τα σχέδια κυβέρνησης - βιομηχάνων και αντί αυξήσεων στους μισθούς λένε «ναι» στη δρομολογημένη από την ΕΕ κοροϊδία των επιδομάτων.

Και ενώ όλοι τους αντιμετωπίζουν τους εργαζόμενους σαν ζήτουλες που οφείλουν να εκλιπαρούν ελεημοσύνες για να τα φέρουν βόλτα, τα στοιχεία για την κερδοφορία των επιχειρήσεων που έρχονται στο φως της δημοσιότητας είναι εξόχως αποκαλυπτικά και αποδεικνύουν ότι τα αλλεπάλληλα κύματα των ανατιμήσεων μεταμορφώνονται σε αυξανόμενα κέρδη για τα χρηματοκιβώτιά τους.

Η θέση του ΚΚΕ είναι παραπάνω από σαφής: Η εργατική τάξη δεν είναι ζήτουλας. Είναι η κοινωνική δύναμη που παράγει τον πλούτο και αποτελεί δικαίωμά της να έχει εισόδημα που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες της. Με βάση αυτήν ακριβώς τη λογική καλεί τους εργαζόμενους να ξεσηκωθούν διεκδικώντας πρώτα απ' όλα πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και άλλα άμεσα μέτρα που θα έχουν στόχο την ανακούφιση των λαϊκών νοικοκυριών, συνδέοντας την πάλη για τις άμεσες διεκδικήσεις με το στόχο της ανατροπής της αντιλαϊκής πολιτικής και του «ευρωμονόδρομου».

Εχει λόγους ν' ανησυχεί...

Είναι κάποιες φορές, όπως χτες, που ο εργολάβος αντικομμουνιστής του «συγκροτήματος» παίρνει τέτοια φόρα, που ίσως βγαίνει εκτός ορίων ακόμα κι αυτής της αστικής προπαγάνδας. Δε γνωρίζουμε (αν και μπορούμε να φανταστούμε) τι ακριβώς είναι αυτό που τον γέμισε ξανά με τόση αγωνία για να ξερνά έτσι. Σίγουρο είναι πως πράγματι, ως γνήσιος εκφραστής της αστικής τάξης, έχει πολλούς λόγους να νιώθει τρόμο.

Για όσους επιμένουν να υπερασπίζουν το σοσιαλισμό που γνωρίσαμε. Για όσους, περήφανοι, υπεράσπισαν και υπερασπίζουν τους εργάτες στη λυσσαλέα αντιπαράθεση με τους αστούς. Για όσους, περήφανοι, δέχτηκαν και απλόχερα πρόσφεραν τη διεθνιστική αλληλεγγύη ως ζήτημα αρχής της δράσης των κομμουνιστών, στη λυσσαλέα επίθεση που δέχονται από τους καπιταλιστές και τα τσιράκια τους σαν τον δεδηλωμένο αντικομμουνιστή αρθρογράφο. Αλληλεγγύη, συστατικό στοιχείο της οποίας ήταν και είναι η υπεράσπιση της σοσιαλιστικής εξουσίας. Για όσους και σήμερα, παρά την πρόσκαιρη επικράτηση της αντεπανάστασης, επιμένουν να δείχνουν πως ο καπιταλισμός δεν μπορεί να αποφύγει την ανατροπή, η εργατική εξουσία θα επιβληθεί ως ιστορική ανάγκη. Και, ακόμα περισσότερο, για όσους όχι μόνο διακηρύσσουν το δίκιο αυτών που παράγουν όλο τον πλούτο, αλλά και παλεύουν για να επιβληθεί αυτό το δίκιο.

Εχει λόγους να ανησυχεί η αστική τάξη, ειδικά σήμερα, που - για δισεκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη - ένας μετά τον άλλον οι μύθοι της αστικής δημοκρατίας καταρρέουν...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ