Πέμπτη 5 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Καημός για το κεφάλαιο

Γρηγοριάδης Κώστας

Ο Λ. Μπίσκι, πρόεδρος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, δεν μπορούσε να ξεφύγει από τη συνήθη τακτική των οπορτουνιστών. Δηλαδή, το στόχο της αστικής τάξης να τον παρουσιάζουν σαν στόχο του εργατικού κινήματος. Ετσι όπως διαβάζουμε στη χτεσινή «Αυγή», ζητά για τις «Opel\Vauxhall» και «Saab» από «την Ευρωπαϊκή Ενωση να εγγυηθεί και να στηρίξει με δάνεια» και ταυτόχρονα το καμουφλάρει με το «οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να πληρώσουν την κρίση της αυτοκινητοβιομηχανίας». Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι: Ζητά τίποτα διαφορετικό το κεφάλαιο; Οταν τελικά παραφουσκώσουν τα μονοπώλια και αυτά με δάνεια ποιος θα έχει πληρώσει για την κρίση; Δε θα έχουν πληρώσει οι εργαζόμενοι; Επίσης, τα υπερκέρδη που έκαναν όλα τα προηγούμενα χρόνια τα συγκεκριμένα μονοπώλια πού βρίσκονται; Ανοιξε η γη και τα κατάπιε; Τώρα, στον εκβιασμό που κάνουν για να φουσκώσουν ακόμα παραπέρα, η απάντηση του εργατικού κινήματος είναι να υποκύψει στον εκβιασμό; Αλλη διέξοδος δεν υπάρχει; Φυσικά, δεν περιμένουμε απάντηση από κανέναν απ' αυτούς που έχουν αναλάβει να μασκαρεύουν τα αιτήματα του κεφαλαίου για να εγκλωβίζουν την εργατική τάξη και να εξασφαλίζουν «ανάσες» στον καπιταλισμό. Τους έχουμε μάθει πια.

Περί κρατισμού...

Αστραψε και βρόντηξε χτες ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας απ' τον «Ευαγγελισμό» όπου πραγματοποίησε περιοδεία, δηλώνοντας: «Δε θα αφήσουμε σε χλωρό κλαρί, δε θα κάνουμε βήμα πίσω, στη μάχη εναντίον όσων μετέτρεψαν την Υγεία σε εμπόρευμα. Που παραχώρησαν τα πάντα στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Που συνειδητά πριμοδότησαν τις ιδιωτικές επιχειρήσεις Υγείας και φαρμάκου». «Θέλουμε, είπε σε άλλο σημείο ο Αλ. Τσίπρας, να ανακτηθεί ο δημόσιος έλεγχος στους κρίσιμους τομείς, έτσι ώστε να διευρυνθεί το κοινωνικό κράτος και αγαθά όπως η Υγεία, η Παιδεία, η κοινωνική προστασία να είναι δημόσια, μη ανταλλάξιμα, παρεχόμενα δωρεάν».

Η Υγεία - όπως και η Παιδεία - δε θα πάψουν να είναι «μη ανταλλάξιμα» και «παρεχόμενα δωρεάν» απ' τη στιγμή που σ' αυτούς τους τομείς θα δρά το κεφάλαιο και θα αποτελούν τα καλύτερα πεδία της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Ο ΣΥΝ απλώς προτείνει έναν γιαλαντζί δημόσιο έλεγχο του ιδιωτικού τομέα Υγείας και όχι την κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Αλλωστε, αυτό εννοούσε και χτες ο Αλέξης Τσίπρας λέγοντας: «Υπερασπιζόμενοι το δημόσιο χαρακτήρα της Υγείας, δε γινόμαστε κρατιστές όπως αβασάνιστα θα μας κατηγορήσουν κάποιοι». Μ' άλλα λόγια, έδειχνε, απλώς, χαρακτήρα στο... σύστημα.

Στο απυρόβλητο η εμπορευματοποίηση

Οι εργοδότες των ιδιωτικών δομών στην Ψυχική Υγεία, χρησιμοποιώντας ως μέσο πίεσης τους εργαζόμενους που οι ίδιοι αφήνουν απλήρωτους, διεκδικούν νέες επιχορηγήσεις. Χτες, έγινε συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας εργαζομένων από ένα τμήμα των δομών, ενώ αύριο άλλη ομάδα θα κάνει συναυλία με τη συνδρομή πάλι των εργοδοτών. Πέρα απ' όλα τ' άλλα, φαίνεται καθαρά ότι η συμπόρευση με την εργοδοσία διασπά την ενότητα των εργαζομένων, που είναι βασικό όπλο στις διεκδικήσεις τους. Κατά τη χτεσινή συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος αρκέστηκε σε μια πρόσθετη επιχορήγηση κατά 15 εκατ. ευρώ για τις δομές. Σε κάθε περίπτωση, έμεινε στο απυρόβλητο η πολιτική της εκχώρησης των δομών στην επιχειρηματική δραστηριότητα, που σε συνδυασμό με την πολιτική λιτότητας της κυβέρνησης έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο τους ψυχικά πάσχοντες και τους εργαζόμενους στις δομές.

Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής καταγράφει - παρότι αφήνει εκτός κριτικής την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών - και η ίδια η Ειδική Επιτροπή Ελέγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Ψυχικές Διαταραχές. Σε έκθεσή της (24.2.2009), μεταξύ των άλλων, σημειώνει: «Οι δομές αυτές αντιμετωπίζουν σημαντικό οικονομικό πρόβλημα, με αποτέλεσμα να δυσλειτουργούν, να υπολειτουργούν ή να έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους με αποτέλεσμα να υπάρχουν δυσμενείς επιπτώσεις στους ασθενείς - χρήστες των υπηρεσιών: Πλημμελή φροντίδα, παρατεινόμενο στρες υπό το καθεστώς αβεβαιότητας και ανασφάλειας, με αύξηση του κινδύνου υποτροπών και επανόδου στα ψυχιατρεία».

Οι συνέπειες της ιδιωτικοποίησης - εμπορευματοποίησης της Πρόνοιας δεν μπορούν να κρυφτούν. Και τις βιώνουν με τον πιο βάρβαρο τρόπο στο πετσί τους οι εργαζόμενοι, οι ασθενείς και οι οικογένειές τους. Αυτοί έχουν αντικειμενικό συμφέρον να παλέψουν για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία και Πρόνοια, στρέφοντας τα πυρά τους και στους εργοδότες που δραστηριοποιούνται στο χώρο, παριστάνοντας τους αδικημένους και τους θιγόμενους...

Το «μπουρλότο» στο Θριάσιο

Δεν είναι η πρώτη φορά και σίγουρα ούτε η τελευταία, που ένα εργατικό «ατύχημα» στη βιομηχανική περιοχή του Θριασίου, παράλληλα με τις άθλιες συνθήκες δουλειάς, αναδεικνύει το ζήτημα της άναρχης ανάπτυξης των επιχειρήσεων στην περιοχή και, ταυτόχρονα, τις υποβαθμισμένες παροχές Υγείας για τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Η φωτιά σε μάντρα ανακύκλωσης αυτοκινήτων την περασμένη Κυριακή είχε σαν αποτέλεσμα ένας 35χρονος Ρουμάνος εργάτης να χαροπαλεύει σακατεμένος από εγκαύματα. Ο μετανάστης δούλευε μέρα αργίας με αδιευκρίνιστες εργασιακές σχέσεις.

Το Θριάσιο αποτελεί τη μεγαλύτερη βιομηχανική ζώνη της χώρας με περίπου 8.000 επιχειρήσεις, μερικές από τις οποίες συγκαταλέγονται στη βαριά βιομηχανία. Πάνω από 50.000 εργαζόμενοι απασχολούνται στην ίδια περιοχή όπου κατοικούν 150.000 άνθρωποι. Οποιος διασχίσει την περιβόητη Λεωφόρο ΝΑΤΟ, ξεκινώντας από τα Ανω Λιόσια, συνεχίζοντας στον Ασπρόπυργο μέχρι και την Ελευσίνα, θα αντιληφθεί αμέσως την άναρχη, ασύδοτη και πλήρως χαοτική κατάσταση που επικρατεί. Επιχειρήσεις με εύφλεκτα και επικίνδυνα υλικά, εταιρείες επεξεργασίας πετρελαίου και αερίων, σπίτια, νόμιμες και παράνομες χωματερές, παραπήγματα και οικισμοί, όλα στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο, δεξιά και αριστερά ενός άθλιου δρόμου που τον διασχίζουν καθημερινά χιλιάδες φορτηγά. Χωρίς δρόμους πρόσβασης, χωρίς κανένα μέτρο και σχέδιο ασφάλειας για εργαζόμενους και κατοίκους και με τις φωτιές να αποτελούν τεράστιο κίνδυνο, όπως αυτή τον περασμένο Ιούλη.

Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες, το Θριάσιο Νοσοκομείο και η Μονάδα Εγκαυμάτων λειτουργούν με τεράστιες ελλείψεις, στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης της Υγείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη Δευτέρα η Μονάδα Εγκαυμάτων (δωρεά των Λάτσηδων για να ξεπλύνουν το έγκλημα στην «Πετρόλα») δεν μπορούσε να νοσηλεύσει τον καμένο εργάτη, γιατί ήταν κατειλημμένα τα μοναδικά τρία κρεβάτια που λειτουργούν, από τα 8 που διαθέτει συνολικά. Το Κέντρο Εγκαυμάτων εγκαινιάστηκε από τον πρωθυπουργό στις 2/2/2005. Αρχισε, όμως, να λειτουργεί τρία χρόνια μετά, το Γενάρη του 2008, με τον υπουργό Υγείας να εξαγγέλλει ότι σε ένα χρόνο θα λειτουργούν πλήρως και τα 8 κρεβάτια με πρόσληψη 30 μόνιμων νοσηλευτών. Η μονάδα συνεχίζει να υπολειτουργεί, την ίδια ώρα, μάλιστα, που από το Θριάσιο Νοσοκομείο απολύθηκαν 85 συμβασιούχοι νοσηλευτές. Στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας όπου νοσηλεύεται ο εργαζόμενος, λειτουργούν με το ζόρι τα 10 κρεβάτια από τα 18 που διαθέτει.

Επιχειρήσεις - κάτεργα εργασιακής εκμετάλλευσης με στόχο το μέγιστο κέρδος. Αναρχη δόμηση, χωρίς κανένα σχέδιο, προσαρμοσμένη στις ανάγκες της εργοδοτικής κερδοφορίας. Υπηρεσίες Υγείας υποβαθμισμένες, στο πλαίσιο της συνολικότερης αντιλαϊκής πολιτικής, που επιβαρύνουν κι άλλο την ποιότητα ζωής για τους εργαζόμενους και το λαό, σε μια περιοχή που αποδεδειγμένα παρουσιάζει υψηλή επικινδυνότητα. Αυτήν την πραγματικότητα φέρνει στην επιφάνεια το «ατύχημα» στο Θριάσιο, που άνοιξε τη βεντάλια ενός σύνθετου λαϊκού προβλήματος. Αυτή η κατάσταση αφορά εξίσου τους εργαζόμενους και τους κατοίκους της περιοχής. Κοινό τους αίτημα πρέπει να είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και η ασφάλεια στις επιχειρήσεις της περιοχής, συνολικά η ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής από τους κινδύνους που εγκυμονεί η λειτουργία των επιχειρήσεων, η αναβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας στο ύψος των πραγματικών αναγκών. Ο ενιαίος αγώνας είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να εγγυηθεί την ικανοποίηση των αναγκών εργαζομένων και κατοίκων, ένα μεροκάματο χωρίς νεκρούς και σακατεμένους.


Γιώργος ΜΙΧΑΗΛΑΡΗΣ

Στην υπηρεσία των μονοπωλίων...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΧΑΡΟΥΜΕΝΟΙ εκεί στη Νέα Δημοκρατία, γιατί έχουν ...πολλές προσφορές πλέον για την «Ολυμπιακή Αεροπορία» και δεν ξέρουν σε ποιον να την πρωτοπουλήσουν...

Θα ήταν πολύ λογική η αντίδρασή τους, αν ήταν ...μαγαζάτορες που το προϊόν τους έχει μεγάλη ζήτηση. Ελα, όμως, που υποτίθεται πως είναι κυβέρνηση της χώρας.

Ισως κάποιος θα πρέπει να τους εξηγήσει ότι ο δημόσιος πλούτος της χώρας δεν είναι προϊόν προς πώληση. Και ότι όσο περισσότερες προσφορές εμφανίζονται τόσο σαφέστερο γίνεται ότι η «Ολυμπιακή Αεροπορία» πρέπει να μείνει στο Δημόσιο.

Εκτός αν θέλουν να πιστέψουμε ότι όλοι αυτοί που μαζεύτηκαν για να αγοράσουν τον εθνικό αερομεταφορέα δεν πολυενδιαφέρονται για το κέρδος και επιθυμούν να χάσουν τα λεφτά τους αγοράζοντας κάτι άχρηστο.

`Η, ακόμη περισσότερο, ότι είναι κάτι σαν ...εθνικοί ευεργέτες (όπως αυτοπροβάλλεται ο Βγενόπουλος), που τα κάνουν όλα αυτά για το καλό της πατρίδας.

ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΥ εμφανίζονται μερικά τέτοια, έτσι για να δουλευόμαστε. Για τα προγράμματα «ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας» νέων και γυναικών μιλάμε, όπως αυτό που ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Ανάπτυξης...

Διότι σε αυτή τη χώρα μπορεί να μη βρίσκεις δουλειά, να μην έχεις Ασφάλιση, Υγεία και Παιδεία, αλλά, αν αποφασίσεις να γίνεις επιχειρηματίας, όλοι «σκίζονται» να σε βοηθήσουν.

Το κράτος σε επιδοτεί κοινοτικά, οι τράπεζες κάνουν ουρά για να σου δώσουν δάνειο και η κυβέρνηση επαινεί το δημιουργικό σου πνεύμα και χαιρετίζει την είσοδό σου στην αγορά.

Φυσικά, το τι θα γίνει στο τέλος είναι γνωστό. Σε αγορές που ελέγχουν οι πολυεθνικοί όμιλοι, η περίφημη «ατομική επιχειρηματικότητα» μόνον ως ...τροφή για τα (οικονομικά) θηρία μπορεί να λειτουργήσει.


Γρηγοριάδης Κώστας

Το «τσουνάμι» του φόβου...

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Σκύλλα μέτρων - Χάρυβδη ψήφων - Η κυβέρνηση θέλει πάση θυσία να αποφύγει φόρους πριν από τις ευρωεκλογές» («Ελευθεροτυπία») - «Με τριπλό χαράτσι μπαλώνουν τη μαύρη τρύπα» (σ.σ. Νομιμοποίηση ημιυπαίθριων, έκτακτη εισφορά, φόρος κληρονομιάς)(«Νέα») -«"Φιλικό" τελεσίγραφο για μέτρα - Οι Βρυξέλλες περιμένουν το έκτακτο σχέδιο της Αθήνας» («Εθνος») - «Τσουνάμι στα ασφαλιστικά ταμεία» («Ελεύθερος Τύπος»)... Μια ματιά και μόνο στους χτεσινούς πρωτοσέλιδους τίτλους των εφημερίδων αρκεί για να ενισχυθεί το κλίμα φόβου για το επερχόμενο «τσουνάμι» μέτρων που θα σαρώσει τα πάντα στο πέρασμά του στο όνομα της αντιμετώπισης της κρίσης. Η αίσθηση που δημιουργείται από την ομοβροντία των πρωτοσέλιδων είναι πως πρόκειται να ξεσπάσει κάποιο φυσικό φαινόμενο (διόλου τυχαία η χρήση των σχετικών όρων), και άρα πρόκειται για κάτι περίπου νομοτελειακό και αναπόφευκτο, που πλήττει όλους και άρα «ο σώζων εαυτόν σωθήτω»... Η συστηματική καλλιέργεια του κλίματος αυτού διευκολύνει την «αυτοσυγκράτηση», παραίτηση και την υποταγή των εργαζομένων, ακριβώς όπως επιδιώκουν η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου... Αναμφίβολα έχουν δρομολογηθεί και υλοποιούνται νέα αντεργατικά μέτρα εν ονόματι της κρίσης, αλλά σε καμία περίπτωση οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να ξεκινούν από την «αφετηρία» πώς θα μοιραστούν ξανά οι ίδιοι τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης. Αντίθετα, το ζητούμενο είναι πώς θα αντεπιτεθούν και θα ανατρέψουν την κυρίαρχη πολιτική.

Οι φίλοι της ΓΣΕΕ

Τα συγχαρητήρια του υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Αρη Σπηλιωτόπουλου δέχτηκε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος για την κοινή πρωτοβουλία που πήρε (για πολλοστή φορά) με τον ΣΕΒ, στη «γραμμή» της συναίνεσης και του κοινωνικού «συνεταιρισμού» που προτείνουν οι βιομήχανοι. Βλέπεις δεν είναι λίγο πράγμα, την ώρα που βιομήχανοι και κυβέρνηση με σχέδιο, φορτώνουν την κρίση στους εργάτες, η ΓΣΕΕ να συναγελάζεται μαζί τους και να ψάχνει να βρει δήθεν «κοινές λύσεις» με τους θύτες της εργατικής τάξης.

Ετσι εκτός από τον ΣΕΒ, για τη στρατηγική που ακολουθεί η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, επιχαίρει και η κυβέρνηση, αφού καταλαβαίνει καλά, πως αυτή η στάση είναι βούτυρο στην πολιτική της, κάνει το αντεργατικό της έργο πιο εύκολο, αφού είναι τακτική που υπονομεύει τους αγώνες και τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Οσο για τον ισχυρισμό της ΓΣΕΕ και του ΣΕΒ, ότι συνεργάζονται για να εμποδίσουν τις απολύσεις (!) φαίνεται πως ή οι εργατοπατέρες είναι καταφερτζήδες ή ο ΣΕΒ έγινε φιλεύσπλαχνος. Αλλά επειδή οι εργατοπατέρες είναι συνεταίροι του ΣΕΒ, την απάντηση τη δίνει το ΠΑΜΕ που με ανακοίνωσή του σημειώνει μεταξύ άλλων: «Τα μπλόκα στην αντεργατική πολιτική και στις απολύσεις θα τα στήσει η εργατική τάξη, το ταξικό εργατικό κίνημα. Βεβαίως μπορούν να συσκέπτονται όπως προτείνει ο υπουργός, για το ποια άλλα αντεργατικά μέτρα θα πάρουν για το "καλό μας", "να ανταλλάσσουν σκέψεις" και χειραψίες, όμως δεν μπορούν να κοροϊδέψουν την εργατική τάξη ότι μπορεί ποτέ ο λύκος να φυλάξει τα πρόβατα».

Και αφού εκτός από τον ΣΕΒ, και η κυβέρνηση δηλώνει φίλος της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, το ΠΑΜΕ εύστοχα θυμίζει τη ρήση του λαού μας: «Δείξε μου τον φίλο σου να σου πω ποιος είσαι»!

Καθηγητές - «μάνατζερ»

Η είδηση έχει ως εξής: Σήμερα Πέμπτη, το Πανεπιστήμιο Πειραιά διοργανώνει ημερίδα με θέμα «Χρηματοπιστωτική κρίση: Αίτια, επιπτώσεις και προτάσεις αντιμετώπισης», στην οποία ομιλητές θα είναι ο Τρύφων Κολλίντζας, καθηγητής στην ΑΣΟΕΕ και, ταυτόχρονα, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Attica Bank, και ο Γκίκας Χαρδούβελης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και, ταυτόχρονα, οικονομικός σύμβουλος του Ομίλου Eurobank.

Τι να πρωτοθαυμάσουμε; Οτι ένα οικονομικό πανεπιστήμιο αναπαράγει τους αντιεπιστημονικούς ισχυρισμούς ότι, τάχα, η κρίση είναι των τραπεζών κι όχι του καπιταλισμού; Οτι φροντίζει να συνεισφέρει τα μάλα στο πώς θα αντιμετωπιστεί η «κρίση» υπέρ του καπιταλισμού, άρα υπέρ του κεφαλαίου, δηλαδή πώς θα πληρώσουν τα βάρη της οι εργαζόμενοι;

`Η να σταθούμε στο έτερο σκάνδαλο ότι οι ίδιοι οι «μεγαλοκαθηγητάδες» πανεπιστημιακοί είναι, ταυτόχρονα, στελέχη δυο και τριών επιχειρηματικών ομίλων;

Βέβαια, μπορούν κάλλιστα να ισχυριστούν ότι αυτό επιτρέπεται από το νόμο της αγοράς. Κι εμείς θα προσθέταμε ότι «επιβάλλεται» κιόλας από τους νόμους αυτούς, που σπρώχνουν τα ΑΕΙ να διαπλέκονται όλο και περισσότερο με τις επιχειρήσεις και να υπηρετούν πιο αποτελεσματικά τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Πώς αναπτύσσεται η επιστήμη, όμως, μέσα σ' αυτά τα ιδρύματα; Τι μαθαίνουν οι φοιτητές και αυριανοί «επιστήμονες»; Το πώς θα εντείνουν την εκμετάλλευση, το ξεζούμισμα των εργαζομένων, απαντάμε εμείς.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Καμιά ανοχή

Η κυβέρνηση, για λογαριασμό της πλουτοκρατίας στο όνομα της καπιταλιστικής κρίσης, εξαπολύει μια ολομέτωπη και χωρίς προηγούμενο, ως προς το βάθος της, επίθεση στα δικαιώματα και στις κατακτήσεις των εργαζομένων, με στόχο την ολοκληρωτική κατεδάφισή τους, και την ίδια ώρα αναζητούνται συνένοχοι.

Η επιδρομή αυτή είναι συνέχεια της επίθεσης τα 20 τελευταία χρόνια, μετά τις ανατροπές στο σοσιαλιστικό στρατόπεδο. Την ίδια ώρα το κεφάλαιο, σε όλες τις μορφές του, υπερτροφοδοτείται από τον κοινωνικό πλούτο. Μέσα σ' αυτό το κλίμα, έρχεται ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, δηλώνοντας προς τα κόμματα ανοιχτός «σε κάθε ρεαλιστική πρόταση και όχι πλειοδοσίες» και ζητώντας «ήρεμο πολιτικό κλίμα» στη βάση της «παραδοχής των βασικών δεδομένων», ως προϋπόθεση για «την αντιμετώπιση της κρίσης», που, όπως λέει, «είναι μια υπόθεση που αφορά τον τόπο, είναι εθνική υπόθεση». Το διά ταύτα των παραπάνω είναι η εξασφάλιση πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης στο πάγωμα των εργατικών και κοινωνικών διεκδικήσεων και στην αφαίρεση των όποιων εργασιακών δικαιωμάτων έχουν απομείνει, προβάλλοντας το γνωστό εδώ και δεκαετίες «η οικονομία δεν αντέχει».

Ζητάει ο πρωθυπουργός, όλοι μαζί να βάλουμε πλάτη για να ξεπεραστεί η κρίση. Ομως, αυτή η κρίση δεν είναι κανένα «τσουνάμι», δεν πρόκειται για φυσικό φαινόμενο, ούτε ασφαλώς η οικονομία, που ποτέ «δεν αντέχει» όταν είναι για ικανοποίηση λαϊκών αναγκών, είτε με κρίση είτε χωρίς κρίση, είναι κάτι ουδέτερο που λειτουργεί με βάση φυσικούς νόμους. Ολα υπόκεινται στους ταξικούς κανόνες του εκμεταλλευτικού καπιταλιστικού συστήματος, που γίνεται όλο και πιο επιθετικό στη φάση του ιμπεριαλισμού που βρίσκεται. Είναι το ίδιο σύστημα και όταν το κεφάλαιο βρίσκεται σε υπερκερδοφορία και όταν αυτή μειώνεται.

Η αντιμετώπιση της κατάστασης, από τη σκοπιά των συμφερόντων των εργαζομένων, δεν μπορεί παρά να είναι η ίδια, στη βάση των αρχών που διέπουν την ταξική πάλη. Ο καπιταλισμός και όταν βρίσκεται σε κρίση δεν αλλάζει η φύση του, ο εκμεταλλευτικός του χαρακτήρας. Αντίθετα, γίνεται ακόμα πιο επιθετικός - όχι πως την εποχή που δεν είναι σε κρίση μοιράζει προνόμια στους εργαζόμενους, εξάλλου τίποτα δε χαρίζεται - κατά συνέπεια η εργατική τάξη δεν μπορεί να συναινέσει, δηλαδή να υποταχτεί στους εκμεταλλευτές της, οι οποίοι επιχειρούν να αξιοποιήσουν και την ίδια την κρίση, τη δική τους κρίση, που τη γεννάει αυτό το σύστημα, για να ξεζουμίσουν ακόμα περισσότερο τους εργαζόμενους.

Αυτό, λοιπόν, που μένει στους εργαζόμενους, στα φτωχά λαϊκά στρώματα και γενικά στα λαϊκά στρώματα, που υποφέρουν από την πάγια πολιτική εξυπηρέτησης του μεγάλου κεφαλαίου, είναι όχι μόνο να μην υποστείλουν τη σημαία της ταξικής πάλης αλλά να την εντείνουν. Αυτό που κρίνεται τώρα, που η κρίση βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν είναι απλά κάποια επιμέρους αιτήματα για βελτίωση της θέσης των λαϊκών στρωμάτων αλλά η ικανοποίηση όλων των αναγκών τους. Τυχόν υποχώρηση θα σηματοδοτήσει στρατηγικού χαρακτήρα ήττα με μακροχρόνιες συνέπειες για το εργατικό και το λαϊκό κίνημα, δηλαδή ολοκληρωτική υποταγή στη γραμμή του κεφαλαίου με προοπτική ακόμα χειρότερες μέρες για το λαό. Η απάντηση είναι, ανυπακοή και αντίσταση, ταξικός αγώνας και πολιτικός απεγκλωβισμός από τις δυνάμεις και τα κόμματα της δικομματικής εναλλαγής και του «ευρωμονόδρομου» για να ανοίξει μια άλλη προοπτική, αυτή της λαϊκής εξουσίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ