Πέμπτη 11 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΑΙΔΕΙΑ
Αγώνας για σύγχρονα και ασφαλή σχολεία

Κινητοποίηση από την Ενωση και Συλλόγους Γονέων με αφορμή την κατάρρευση οροφής στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Πυλαίας - Χορτιάτη

Από την κινητοποίηση
Από την κινητοποίηση
Επίλυση του οξυμένου προβλήματος της σχολικής στέγης, με άμεση ανέγερση νέων, σύγχρονων σχολείων, προσεισμικό έλεγχο και συντήρηση των υπαρχόντων, απαίτησαν με μαχητική κινητοποίηση που πραγματοποίησαν χτες το βράδυ γονείς και μαθητές σχολείων του δήμου Πυλαίας - Χορτιάτη, με αφορμή την κατάρρευση ψευδοροφής σε σχολική αίθουσα στο 4ο Δημοτικό Σχολείο την περασμένη βδομάδα.

Στη συγκέντρωση μπροστά από το δημαρχείο μίλησε ο Νίκος Στεφάνου, πρόεδρος της Ενωσης Γονέων Πυλαίας - Χορτιάτη. Κατήγγειλε την πολιτική υποχρηματοδότησης και την απαράδεκτη λογική «κόστους - οφέλους», που ακολουθούν διαχρονικά κυβερνήσεις και δημοτικές αρχές, και τόνισε: «Οι γονείς δεν μπορούμε να ανεχθούμε τα παιδιά μας να φοιτούν σαν παστές σαρδέλες μέσα σε αίθουσες των 12 τ.μ., όπως τα παιδιά στο 2ο Γυμνάσιο, να μην έχουν σχολικές αυλές, να φοιτούν σε σχολεία μαζί με ποντίκια, όπως στο Ειδικό Σχολείο Πυλαίας. Δεν θέλουμε να μην μπορούν να χρησιμοποιούν τις αίθουσες εκδηλώσεων, όπως στο Μουσικό Σχολείο, γιατί τρέχουν τα νερά και φοβούνται μην πέσει η οροφή στο κεφάλι τους. Δεν θέλουμε να κάνουν αμέτρητα χιλιόμετρα, όπως τα παιδιά της Πυλαίας, που πάνε για μάθημα στα "Πράσινα Φανάρια" ή μέχρι το Πανόραμα για να πάνε στο νηπιαγωγείο». Στη συνέχεια τον λόγο πήραν και εκπρόσωποι Συλλόγων Γονέων, οι οποίοι περιέγραψαν την τραγική κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία.

Στην κινητοποίηση παρευρέθηκαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης, ο περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Γιώργος Χαβατζάς και οι δημοτικοί σύμβουλοι Πυλαίας - Χορτιάτη με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Επίσης συμμετείχαν και δήλωσαν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα για σύγχρονα ασφαλή σχολεία εκπρόσωποι του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας, του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης και των Συλλόγων Γυναικών Πυλαίας και Χορτιάτη (μελών της ΟΓΕ).

Ο Γ. Δελής σε δήλωσή του σημείωσε ότι πρέπει να εκπονηθεί άμεσα ένα πρόγραμμα σχολικής στέγης για όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης, με ευθύνη του κράτους, και να ληφθούν τώρα μέτρα για την προστασία των παιδιών. Τόνισε δε ότι «ως ΚΚΕ θα υποστηρίξουμε κάθε κινητοποίηση και κάθε αγωνιστική διεκδίκηση προς αυτή την κατεύθυνση».

Με τη μαχητική πορεία που ακολούθησε στους δρόμους της Πυλαίας, γονείς και μαθητές πρόβαλαν τις διεκδικήσεις τους μέσα από συνθήματα όπως «Ελέγξτε τη στέγη τη σχολική, μην πέσει στα παιδιά μας η οροφή», «Χτίστε σχολεία και όχι δημαρχεία», «Δώστε λεφτά για την Παιδεία, φτιάξτε στην Πυλαία άμεσα σχολεία», «Τέρμα πια στην κοροϊδία, δώστε λεφτά για τα σχολεία».

  • Την οργή των γονιών προκάλεσε η προσπάθεια της αντιδημάρχου Παιδείας να αντιστρέψει την τραγική πραγματικότητα και να διαφημίσει, ως απάντηση στις ανάγκες του λαού, έργα μέσω ΣΔΙΤ και άλλα που ακόμα είναι σε επίπεδο εξαγγελιών, ενώ εδώ και δεκαετίες διεκδικούνται. Ανακοίνωσε επίσης απαλλοτρίωση οικοπέδου όπου θα ανεγερθεί κτίριο για το 4ο Δημοτικό, το οποίο εδώ και χρόνια στεγάζεται σε μισθωμένο κτίριο...
Προβλήματα που πηγάζουν από την πολιτική που αντιμετωπίζει τους μαθητές ως κόστος

Περιοδεία του Θανάση Παφίλη σε σχολεία της Νέας Φιλαδέλφειας που πλημμύρισαν στην πρόσφατη κακοκαιρία

Από την περιοδεία
Από την περιοδεία
Στο 1ο Ενιαίο Λύκειο και το 1ο Γυμνάσιο Νέας Φιλαδέλφειας περιόδευσε χτες ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ, βουλευτής Βόρειου Τομέα και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ. Η περιοδεία πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή για τα μεγάλα προβλήματα που άφησε πίσω της η κακοκαιρία «Μπάλλος» στο σχολικό συγκρότημα όπου στεγάζονται τα δύο σχολεία. Προβλήματα που αποκαλύφθηκαν με τα συγκλονιστικά πλάνα όπου μαθητές εγκατέλειπαν τις πλημμυρισμένες αίθουσες περπατώντας πάνω σε αυτοσχέδιο διάδρομο από θρανία, ενώ πολύ σοβαρή ήταν και η κατάσταση που βίωσαν μαθητές και εκπαιδευτικοί του παρακείμενου 2ου Δημοτικού και του 1ου Νηπιαγωγείου Νέας Φιλαδέλφειας.

Ο Θ. Παφίλης επισκέφθηκε τους χώρους του σχολικού συγκροτήματος και ενημερώθηκε για τα τεράστια διαχρονικά κτιριακά προβλήματα που υπάρχουν. Μιλώντας με τους εκπαιδευτικούς, ανέδειξε τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει το ΚΚΕ στη Βουλή αλλά και μέσα στο λαϊκό κίνημα για τα μεγάλα κτιριακά και άλλα προβλήματα των σχολείων. Τόνισε πως εν έτει 2021 είναι βαρβαρότητα να γίνεται το μάθημα μέσα σε ISOBOX και ακατάλληλες αίθουσες και μάλιστα εν μέσω πανδημίας, πως ευθύνονται διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις που αντιμετωπίζουν ως κόστος τη μόρφωση των παιδιών των λαϊκών οικογενειών, ενώ χρηματοδοτούν με τεράστια ποσά τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Αναφέρθηκε γενικότερα στην κατάσταση στην Εκπαίδευση που επιδεινώνεται και από τους τελευταίους αντιεκπαιδευτικούς νόμους και αποφάσεις της κυβέρνησης, στους οποίους εναντιώνονται μαζικά οι εκπαιδευτικοί και τα σωματεία τους, καθώς και στην εξέλιξη της πανδημίας και την ανάγκη να επιταχθούν άμεσα τα μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία, να παρθούν μέτρα σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, σχολεία, χώρους δουλειάς. Υπογράμμισε πως η πείρα της περιόδου της πανδημίας αλλά και του τελευταίου διαστήματος έδειξε πως μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό με την οργανωμένη πάλη του απέναντι σε αυτούς που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να αυξήσουν τα κέρδη τους και την εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι Νίκος Σερετάκης και Δανάη Γκούμα αναφέρθηκαν αντίστοιχα στις πρωτοβουλίες που έχει πάρει για τα προβλήματα των σχολείων η «Λαϊκή Συσπείρωση» Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας στο Δημοτικό Συμβούλιο, ιδιαίτερα αυτά της αντισεισμικής, αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής θωράκισής τους. Ακόμα και σήμερα, τα φρεάτια στο προαύλιο του συγκροτήματος δεν έχουν καθαριστεί.

Στη συζήτηση αναδείχτηκαν από τους εκπαιδευτικούς τα κτιριακά προβλήματα των σχολείων που χρονίζουν, όπως η ανέγερση των 6 νέων αιθουσών στο 1ο Λύκειο που έχει εξελιχθεί σε «γεφύρι της Αρτας», και η ανάγκη να λυθούν άμεσα από το κράτος και τη δημοτική αρχή σοβαρά προβλήματα υποδομών. Αναδείχτηκαν επίσης και τα γενικότερα προβλήματα της Εκπαίδευσης, όπως οι ελλείψεις καθηγητών, τα προβλήματα που δημιουργούνται από την Τράπεζα Θεμάτων, η προσπάθεια απαξίωσης του έργου των εκπαιδευτικών από την κυβέρνηση και τις δυνάμεις που θεωρούν την Παιδεία εμπόρευμα.

Φοιτητικό συλλαλητήριο σήμερα στα Προπύλαια

Σε νέο συλλαλητήριο προχωρούν σήμερα στη 1 το μεσημέρι φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας, προτάσσοντας τις ανάγκες τους απέναντι στην πολιτική της υποχρηματοδότησης, που φέρνει σε οριακή κατάσταση τις σχολές, αθωράκιστες απέναντι στην πανδημία.

Οι φοιτητές ζητούν: Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, εδώ και τώρα να δοθεί κονδύλι για να κατοχυρωθεί η ασφαλής λειτουργία των σχολών τους. Ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών. Το πτυχίο να είναι η μοναδική προϋπόθεση για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Να καταργηθούν τώρα ο νόμος Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη και όλοι οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι των προηγούμενων κυβερνήσεων. Καμία σκέψη για νέο νόμο - πλαίσιο, για κατάργηση και συγχώνευση τμημάτων. Καμία σκέψη για χτύπημα των φοιτητικών συλλόγων και της συνδικαλιστικής δράσης με ενιαία ψηφοδέλτια, ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, πειθαρχικά κ.λπ.

Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνουν οι Σύλλογοι Ηλεκτρολόγων - Μηχανικών, Μηχανολόγων, Ναυπηγών, Χημικών Μηχανικών, Μεταλλειολόγων, Πολιτικών Μηχανικών, Τοπογράφων, Αρχιτεκτόνων, ΣΕΜΦΕ ΕΜΠ, ΝΦΕΕΜΠ, Βιολογικού, Φιλοσοφικής, Νηπιαγωγών, Τουρκικών Σπουδών, Ιατρικής ΕΚΠΑ, Μηχανικών, ΣΕΤ και ΣΕΤΠ ΠΑΔΑ, Οικοτρόφων ΑΣΠΑΙΤΕ, ΑΣΚΤ, Παντείου.

Παράλληλα, οι φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας προετοιμάζουν τον αγωνιστικό εορτασμό της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Σε συμμετοχή στην αντιιμπεριαλιστική πορεία στις 17 Νοέμβρη, με συγκέντρωση στα Προπύλαια στις 4.30 μ.μ., καλούν οι Σύλλογοι Φιλοσοφικής, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Τοπογράφων, Νοσηλευτικής, Τουρκικών Σπουδών, Φαρμακευτικής, Ιατρικής, ΑΣΚΤ, ΝΦΕΕΜΠ, Μηχανικών, ΣΕΤ και ΣΕΤΠ ΠΑΔΑ, Παντείου και ο Σύλλογος Οικοτρόφων ΑΣΠΑΙΤΕ.

Σοβαρές και διαχρονικές ευθύνες για τις σχολικές υποδομές

Το χρόνιο πρόβλημα των σχολικών υποδομών ξαναέρχεται με δραματικό τρόπο στην επιφάνεια ύστερα από τα περιστατικά με τις πτώσεις οροφών και σοβάδων σε σχολεία, τα οποία αποτελούν την «κορυφή του παγόβουνου» και οφείλονται στη διαχρονικά αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων που έχουν διαμορφώσει ένα θεσμικό πλαίσιο αποποίησης της ευθύνης του κράτους για τη σχολική στέγη και διάχυσής της σε Περιφέρειες, δήμους και άλλους φορείς.

Το Σωματείο Εργαζομένων της ΚΤΥΠ ΑΕ έχει καταγγείλει ότι «πάνω από τις μισές σχολικές μονάδες είναι κατασκευασμένες προ 50ετίας με παλιό ή καθόλου αντισεισμικό κανονισμό, ενώ ακόμα και πολλές από τις νεότερες είναι καταπονημένες από σεισμούς αλλά και από κάθε είδους παρεμβάσεις αμφίβολης ποιότητας και όρων ασφάλειας. Αυτά αποδεικνύονται από ελέγχους, όπως αυτοί που κάναμε σε εκατοντάδες σχολεία μετά τον σεισμό στην Αττική το 2019, όπου διαπιστώσαμε ότι οι βλάβες ως επί το πλείστον δεν οφείλονταν στον σεισμό αλλά σε κακοτεχνίες και ελλιπείς επισκευές και παρεμβάσεις που είχαν γίνει παλιότερα, ενώ κανείς δεν ξέρει μέχρι σήμερα αν και πώς έγιναν και οι αναγκαίες παρεμβάσεις στα κτίρια που διαπιστώσαμε βλάβες».

Οξυμένο πρόβλημα στις σεισμόπληκτες περιοχές της Κρήτης

Τα προβλήματα υποδομών των σχολείων αναδεικνύονται ανάγλυφα και σε άλλες περιοχές. Χαρακτηριστικά και οξυμένα είναι αυτά στα σχολεία της Κρήτης μετά τον σεισμό της 27ης Σεπτέμβρη. Με αφορμή αυτά, η Ομοσπονδία Γονέων Κρήτης, μαζί με εκπροσώπους γονέων σχολείων του Αρκαλοχωρίου, Θραψανού και Καστελίου, πραγματοποίησε παρέμβαση στον δήμαρχο Μινώα Πεδιάδος, Μ. Φραγκάκη, ζητώντας κατεπείγουσα διασφάλιση όλων των κατάλληλων υποδομών για τη συνέχεια της διά ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας με την πλήρη κάλυψη των αναγκών σε οικίσκους, την επισκευή των ζημιών αλλά και την ενίσχυση της αντισεισμικής θωράκισης.

Ο δήμαρχος υποστήριξε ότι ζητήθηκαν 100 οικίσκοι για τα σχολεία και το υπουργείο έδωσε 50, με αποτέλεσμα πολλά σχολεία να είναι ακόμα στον «αέρα». Η Ομοσπονδία εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για το ΕΠΑΛ Αρκαλοχωρίου, όπου δεν θα είναι έτοιμοι οι οικίσκοι πριν από το τέλος του Νοέμβρη, ενώ δεν έχει βρεθεί λύση για την εγκατάσταση των εργαστηρίων. Παράλληλα η Ομοσπονδία εκφράζει ανησυχία για τη διαδικασία αποκατάστασης στα σχολεία που έπαθαν πολύ σοβαρές ζημιές σε Αρκαλοχώρι και Θραψανό, καθώς δεν έχει ακόμα ληφθεί καμία απόφαση για την αποκατάστασή τους, δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα ούτε έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ