Πέμπτη 14 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΕΑ

-- Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι εγκρίθηκε η εκταμίευση του ποσού των 711.750 ευρώ για τις περίπου χίλιες υποτροφίες σπουδαστών που φοίτησαν σε Δημόσια ΙΕΚ το 2011 καθώς και για κάποιες που εκκρεμούσαν από το 2010.

-- Σύσκεψη για τους ελαστικά απασχολούμενους εκπαιδευτικούς διοργανώνει σήμερα, Πέμπτη, η Επιτροπή του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Περιστερίου, στις 6 μ.μ., στα γραφεία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Ελλη Αλεξίου» (Συγκρότημα 15ου και 29ου Δημοτικών Σχολείων, Ακαρνανίας 65, σταθμός Μετρό Ανθούπολης).

-- Τρίωρη στάση εργασίας από τις 8 έως τις 11 το πρωί και συγκέντρωση στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, πραγματοποίησαν χτες εκπαιδευτικοί της Θεσσαλονίκης απαιτώντας κατάργηση όλων των νόμων για την αξιολόγηση. Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε την ώρα που ήταν προγραμματισμένο σεμινάριο των σχολικών συμβούλων και των διευθυντών εκπαίδευσης, για την αξιολόγηση, το οποίο αναβλήθηκε.

-- Σε κινητοποίηση για την Παιδεία αύριο, Παρασκευή, στις 6 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο Κρήτης, καλούν σωματεία εργαζομένων και γονείς. Στην κινητοποίηση καλούν η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων, το Συνδικάτο Οικοδόμων, το Σωματείο Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών «Γαλάτεια Καζαντζάκη», η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ και η Ενωση Γονέων. Με αιτήματα να μην εφαρμοστούν οι αναδιαρθρώσεις στο Λύκειο και την τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση, να καλυφθούν οι ανάγκες των σχολείων σε προσωπικό και υποδομές και των μαθητών με σίτιση και δωρεάν μεταφορά τους, για πλήρη σταθερή δουλειά, ΣΣΕ, ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.

Κινητοποίηση στο Πανεπιστήμιο Πειραιά

Δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χτες στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, η Επιτροπή Αγώνα Πληροφορικής του ΜΑΣ, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ, διεκδικώντας αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία για όλους.

Αφορμή για την κινητοποίηση υπήρξε η απόφαση της πρυτανείας να αποκλείσει μεταπτυχιακό ανάπηρο φοιτητή, επειδή δεν είχε να πληρώσει δίδακτρα. Και ο συγκεκριμένος φοιτητής, όπως και πολλοί άλλοι, αφού πλήρωσε το Σεπτέμβρη του 2012 1.000 ευρώ προκαταβολή για μεταπτυχιακό στην Πληροφορική, τώρα καλείται να πληρώσει άλλα 3.500 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι οι ανάπηροι και οι χρόνιοι πάσχοντες φοιτητές βιώνουν ακόμη περισσότερα προβλήματα, καθώς αντιμετωπίζουν περικοπές σε επιδόματα, πληρώνουν φάρμακα, θεραπείες κι έρχονται να προστεθούν σ' αυτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλοι οι φοιτητές.

Στη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου, εκείνος ισχυρίστηκε ότι δεν έχει καμιά αρμοδιότητα για τη μη επιβολή των διδάκτρων και θα κάνει προσπάθεια για το συγκεκριμένο φοιτητή να μην πληρώσει. Η αντιπροσωπεία, από τη μεριά της, επέμεινε στη θέση ότι τα πανεπιστήμια δεν πρέπει να λειτουργούν ως επιχειρήσεις και ότι στόχος δεν είναι απλά η εξαίρεση ενός φοιτητή, αλλά το αναφαίρετο δικαίωμα όλων των φοιτητών να σπουδάσουν και να κάνουν μεταπτυχιακά εντελώς δωρεάν.

Συγκέντρωση σήμερα στην Ομόνοια

Πανελλαδική στάση εργασίας για σήμερα, από τις 12 το μεσημέρι έως τη λήξη του ωραρίου αποφάσισε να κηρύξει η ΕΕ της ΑΔΕΔΥ.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο καλούν σε συγκέντρωση στην Ομόνοια στις 12.30 το μεσημέρι.

Εκδήλωση

Η ΟΒ Παιδαγωγικού Δασκάλων της ΚΝΕ στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και η ΚΟΒ εκπαιδευτικών Βόλου οργανώνουν εκδήλωση με θέμα «Μιλάμε στα παιδιά μας για την Κρίση», σήμερα Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στο Δημαρχείο Βόλου.

Εκδίωξη σπουδαστή με σύνδρομο Down από ΙΕΚ

Παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, στο υπουργείο Τουρισμού

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων προχωρούν σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Τουρισμού (Αμαλίας 12, Σύνταγμα), καταγγέλλοντας την «απόφαση του υπουργείου Τουρισμού να εκδιωχθεί από το ΙΕΚ Τουριστικών Επαγγελμάτων της Αναβύσσου, σπουδαστής με σύνδρομο Down, που είχε κριθεί εισακτέος ως 15ος στη σειρά στους 25 που έπαιρνε η σχολή». Οπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΣΕΑΑΝ, ο συγκεκριμένος σπουδαστής έχει αποφοιτήσει από Γενικό Λύκειο, αλλά το υπουργείο και η Διεύθυνση της Σχολής επικαλούνται την έλλειψη υποδομών και προσωπικού για την εκπαίδευση μαθητών με ειδικές ανάγκες. Το γεγονός ότι η οικογένεια του συγκεκριμένου μαθητή έχει εξασφαλίσει συνοδό, αναδεικνύει την πολιτική που εφαρμόζουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις, η οποία αφήνει τεράστια κενά σε κάθε εκπαιδευτική βαθμίδα ειδικής αγωγής, στερώντας το δικαίωμα σε χιλιάδες παιδιά με αναπηρίες να μορφωθούν και να αποκατασταθούν επαγγελματικά.

ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΕ ΑΕΙ - ΤΕΙ
Ανακοίνωση για τον αγώνα των διοικητικών

Eurokinissi

Ανακοίνωση εξέδωσαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ σε ΑΕΙ - ΤΕΙ, με αφορμή τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών σχετικά με τον αγώνα των διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Κάτω τα χέρια από τους 276 μη αυτοαπογραφέντες συναδέλφους. Καμία αργία, Καμία διαθεσιμότητα, Καμία απόλυση, Οργάνωση, Αγώνας, Αλληλεγγύη. Ολοι για έναν και ένας για όλους!

1. Να απαντήσουμε στην εντεινόμενη επίθεση και το βρώμικο πόλεμο της κυβέρνησης. Ο αγώνας πρέπει τώρα να δυναμώσει.

Στηριγμένοι στις Γενικές Συνελεύσεις και με τη δύναμη της ενότητας, της συμμετοχής όλων των συναδέλφων, να αξιοποιήσουμε όλες τις μορφές πάλης, να δυναμώσουμε τον αγώνα και την πίεση στην κυβέρνηση σε κοινή δράση με τους άλλους εργαζόμενους σε Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα.

Η κυβέρνηση εκβιάζει και τρομοκρατεί τους διοικητικούς υπαλλήλους. Εβγαλε παράνομη την απεργία και θέτει σε υποχρεωτική αργία 276 συναδέλφους, οι οποίοι, υλοποιώντας συλλογικές αποφάσεις των Γενικών τους Συνελεύσεων και όντας σε συνθήκες καθολικής απεργίας, δεν αυτοαπογράφηκαν.

Για μας τους εργαζόμενους παράνομη είναι η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης που τσακίζει τη ζωή μας και όχι η απεργία μας!

Νόμιμο είναι ό,τι υπηρετεί το δίκιο του εργάτη, του εργαζόμενου.

Αυτό είναι το σύνθημα που πρέπει να έχουμε στον αγώνα μας, ως οδηγό και με αυτό πρέπει να πορευτούμε.

2. Συνεχίζουμε για 10 βδομάδες ένα σημαντικό αγώνα και προπαντός ένα δίκαιο αγώνα. Ο αγώνας αυτός είχε και έχει θετικά χαρακτηριστικά.

Η ενότητα των εργαζομένων, η σημαντική συμμετοχή στις Γενικές Συνελεύσεις, στην απεργία και στα συλλαλητήρια, η αλληλεγγύη, η συμμαχία και η κοινή δράση με τους άλλους εργαζόμενους σε Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα, η σύγκρουση με την αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - πλουτοκρατίας - ΕΕ πρέπει να δυναμώσουν.

Από αυτήν την άποψη, οι αγώνες μας δεν σταματάνε στις 19 Νοέμβρη όπως προϊδεάζουν μερικοί.

Μπροστά μας είναι όλα τα προβλήματα: Απολύσεις, διαθεσιμότητες, υποχρεωτικές αργίες, ανατροπή εργασιακών σχέσεων, παράδοση υπηρεσιών των ΑΕΙ-ΤΕΙ σε εργολάβους, ιδιωτικοποίηση της έρευνας, επιχειρηματική λειτουργία των Ιδρυμάτων, κατάργηση του ΕΦΑΠΑΞ, τσάκισμα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, χαράτσια, φοροληστεία, κ.ά.

Τα προβλήματα αυτά απαιτούν λύσεις και λύσεις που να υπηρετούν τα δικαιώματά μας δεν πρόκειται να δοθούν αν δεν συγκρουστούμε με την αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ. Συνεπώς, τέτοιους αγώνες με τέτοιο περιεχόμενο πάλης, τέτοιο κίνημα χρειαζόμαστε ώστε να δημιουργούνται προϋποθέσεις για να φέρουν οι αγώνες μας αποτελέσματα, για να ανατραπεί η αντιλαϊκή πολιτική.

Απ' αυτή την άποψη, η συνέχιση των λαϊκών αγώνων είναι μονόδρομος.

3. Θέλουμε να ενημερώσουμε όλους τους συναδέλφους και για δύο ζητήματα, στα οποία διαχωρίσαμε τη θέση μας από όλες τις άλλες συνδικαλιστικές δυνάμεις.

α. Δε βοηθάει την υπόθεση της στήριξης του αγώνα μας από τους άλλους εργαζόμενους, από τους φοιτητές, από τους γονείς των φοιτητών, η εμμονή στη θέση "να μη γίνουν οι εγγραφές των Α/ετών".

Αντίπαλός μας δεν είναι οι Α/ετείς φοιτητές, αλλά η κυβέρνηση και η πολιτική της.

Δεν είναι σωστό αυτό που λένε όλες οι άλλες συνδικαλιστικές δυνάμεις πως αν γίνουν οι εγγραφές των Α/ετών θα σπάσει η απεργία.

Υπήρχαν και υπάρχουν τρόποι χωρίς να σπάσει η απεργία και χωρίς να ανοίξουν οι σχολές, να γραφτούν οι Α/ετείς φοιτητές. Δηλαδή: Το γεγονός ότι με προσωπικό ασφαλείας "τρέχουν" δεκάδες επιχειρηματικά ερευνητικά προγράμματα, δεκάδων εκατομμυρίων, για να γίνεται η δουλειά των μονοπωλιακών ομίλων, με αυτό δεν σπάει η απεργία;

Και μόνο το γεγονός ότι όλη η σπέκουλα, η βρώμικη προπαγάνδα και η προσφυγή της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη για να βγει παράνομη η απεργία στηρίχθηκε στη μη εγγραφή των πρωτοετών, έπρεπε να προβληματίσει τη συνδικαλιστική ηγεσία της Ομοσπονδίας (ΟΔΠΤΕ) και να το πάρει υπόψη της, ώστε να προσαρμόσει έτσι την τακτική της που να αφαιρεί αυτό το "επιχείρημα" από την κυβέρνηση.

Να γίνουν εδώ και τώρα οι εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών.

β. Η κυβέρνηση και το υπηρετικό της προσωπικό στα ΜΜΕ συκοφαντούν τον αγώνα μας, διαλαλώντας πως "κάνουμε απεργία και παίρνουμε τα μεροκάματα". Τέτοια σπέκουλα στον αγώνα μας δεν πρέπει να την επιτρέψουμε. Εμείς θεωρούμε αυτονόητο πως όλοι οι συνάδελφοι που έδωσαν και δίνουν αυτόν τον έντιμο αγώνα, όλες αυτές τις μέρες να τις δηλώσουν θαρρετά ως μέρες απεργίας.

Το ζήτημα αυτό απασχόλησε το ΔΣ της ΟΔΠΤΕ στις 10 Νοέμβρη 2013.

Θεωρούμε ότι η στάση όλων των άλλων συνδικαλιστικών δυνάμεων απέναντι σε αυτό το ζήτημα είναι απαράδεκτη. Από τη μία, αγωνιστικές κορόνες για "απεργίες μέχρι τελικής πτώσεως" και από την άλλη, να λένε «γιατί οι εργαζόμενοι να μη δηλώσουν άδεια ή ασθένεια ώστε να μη χάσουν το μεροκάματο;», «σημασία έχει να είναι κλειστά τα Ιδρύματα και όχι αν απεργούν οι συνάδελφοι». Αυτή τη στάση του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, την οποία ανοιχτά συμμερίζονται και οι εκφραστές του νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού, αξιοποιεί η κυβέρνηση, όχι μόνο για να δυσφημίσει τους αγώνες μας, αλλά και για να αντιδραστικοποιήσει παραπέρα το θεσμικό πλαίσιο για το συνδικαλιστικό κίνημα.

Στο χέρι όλων των συναδέλφων είναι μια τέτοια εξέλιξη να μην την επιτρέψουν.

  • Ενότητα και αγώνας για να ανατρέψουμε μνημόνια, αφεντικά και αντιλαϊκές πολιτικές!
  • Δεν θα δεχθούμε καμία απόλυση, καμιά διαθεσιμότητα.
  • Κάτω τα χέρια από τους συναδέλφους που δεν αυτοαπογράφηκαν.
  • Αλληλεγγύη και στήριξη μέχρι το τέλος.
  • Κανένας να μη μείνει μόνος του».
Για τις διαθεσιμότητες - απολύσεις και τον αγώνα των εργαζομένων στα ΑΕΙ

Τις τελευταίες 9 εβδομάδες οι εργαζόμενοι στα ΑΕΙ της χώρας δίνουν ένα δίκαιο αγώνα ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης για τις διαθεσιμότητες - απολύσεις 1.349 διοικητικών υπαλλήλων από 8 Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και στο ΕΚΠΑ οι απολύσεις φτάνουν το 45% και 40%, αντίστοιχα, του υπάρχοντος διοικητικού προσωπικού του Ιδρύματος. Η απόφαση αυτή της κυβέρνησης έρχεται να οξύνει δραματικά τα ήδη σοβαρά προβλήματα λειτουργίας των Πανεπιστημίων σε φύλαξη, λειτουργία εργαστηρίων, πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες, γραμματείες, φοιτητικές λέσχες, κ.λπ.

Από την άποψη της συλλογής πείρας, έχει ενδιαφέρον να αναφερθούν ορισμένα στοιχεία και γεγονότα που συνέβησαν αυτό το διάστημα.

Να δούμε πώς παρεμβαίνουν πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις από τη μεριά των διδασκόντων, των πανεπιστημιακών αρχών!

Εχει ακόμη σημασία να παρακολουθήσουμε πώς επιδρούν στο Πανεπιστήμιο οι δυνάμεις εκείνες, με προεξάρχοντα τον οπορτουνισμό, που μιλάνε για τα συμφέροντα της δήθεν «ενιαίας πανεπιστημιακής κοινότητας»! Μια κοινότητα που εμφανίζεται ενιαία -ενώ δεν είναι αντικειμενικά-, μόνο για να μπορέσουν οι δυνάμεις αυτές να πάρουν μέρος στη μοιρασιά της νέας πίτας που διαμορφώνει το «Πανεπιστήμιο ΑΕ».


Οι κυβερνητικές συνδικαλιστικές παρατάξεις στα Πανεπιστήμια επικέντρωναν την αντίθεσή τους προς το υπουργείο σε ζητήματα δήθεν «προχειρότητας» των απολύσεων, ενώ κατηγορούσαν τις ηγεσίες των Ιδρυμάτων, γιατί δεν έχουν εφαρμόσει ως «όφειλαν στα δύο ακριβώς χρόνια από την ψήφιση του Νόμου 4009/2011 την κατάρτιση του Οργανισμού και του Εσωτερικού Κανονισμού του Ιδρύματός τους». Εχυναν ψεύτικα κροκοδείλια δάκρυα για τους κόπους των φοιτητών, την ίδια στιγμή που λέξη δεν έχουν αρθρώσει για το τεράστιο κόστος σπουδών που διώχνει τους νέους από τις σπουδές. Εκαναν επίκληση στο «αυτοδιοίκητο» των ΑΕΙ, δηλαδή ζητούσαν από τα ίδια τα Ιδρύματα να κάνουν τις απολύσεις και όχι το υπουργείο, λες και κάτι θα άλλαζε για τους απολυμένους, για τις ίδιες τις σπουδές. Ζητούσαν «σχεδιασμένες» απολύσεις με βάση «τις ρεαλιστικές προτάσεις που έχουν κατατεθεί και στηρίζονται στην απομάκρυνση όσων δεν επηρεάζουν τη λειτουργία των ιδρυμάτων...» (Ανακοίνωση ΔΗΜΑΡ)!

Με την ανάπτυξη των απεργιακών κινητοποιήσεων, οι ανακοινώσεις αυτών των παρατάξεων επικεντρώθηκαν στην άποψη ότι τα Πανεπιστήμια θα πρέπει να ανοίξουν αμέσως και η απεργία των εργαζομένων θα έπρεπε... να υπακούσει σε τούτη την «πανεθνική ανάγκη». Ακόμα υποστήριζαν ότι την απάντηση απέναντι στις απολύσεις δεν μπορεί να τη δώσουν οι συνδικαλιστικοί αγώνες και οι κινητοποιήσεις εργαζομένων, διδασκόντων, φοιτητών, αλλά τα όργανα των Ιδρυμάτων και δη τα Συμβούλια Διοίκησης!

Οι λεγόμενες αντιμνημονιακές δυνάμεις (κυρίως οι δυνάμεις των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ) στα Πανεπιστήμια προέβαλλαν «τον υπέρ πάντων αγώνα με στόχο την πτώση της κυβέρνησης», την οποία την αξιολογούν σε «στιγμή αδυναμίας»1, τρέφοντας αυταπάτες για τις απαιτήσεις και τη δυσκολία του αγώνα, ότι με μια άλλη κυβέρνηση (αυτή του ΣΥΡΙΖΑ), η αντιλαϊκή πολιτική θα ανατραπεί! Η ανάλυση των αιτιών για τις απολύσεις περιορίστηκε από τη μεριά τους «στη λαίλαπα των μνημονίων και την πολιτική λιτότητας που επιβλήθηκε από την τρόικα» (αυτά που επικαλείται δηλαδή και η κυβέρνηση για την αναγκαιότητα και το αναπόφευκτο των απολύσεων...), στην «...αυθαίρετη και σε σημεία αδιαφανή διαδικασία» που ακολούθησε το υπουργείο.

Με τη λογική τού «όλοι μαζί» και των παν-πανεπιστημιακών συνελεύσεων καλούσαν να «δοθεί η μάχη, μακριά από στερεότυπα και διαχωρισμούς που δεν αντιστοιχούν στα προβλήματα του σήμερα». Αναρωτιέται, λοιπόν, κανείς: στερεότυπα θεωρούν τους συλλόγους των διδασκόντων και των φοιτητών που άφηναν σκόπιμα απ' έξω; Απαξιώνοντας και υποτιμώντας την αγωνία και τον αγώνα ειδικά των νέων φοιτητών και των οικογενειών τους στις σημερινές συνθήκες, τους έσπρωξαν σαν λεία στον προβοκατόρικο μύλο κυβέρνησης - ΔΑΠ - καθηγητών που νιώθουν περισσότερο δεμένοι με τα λογής ευρωπαϊκά προγράμματα, τα οποία καθυστερούσαν λόγω των κινητοποιήσεων...! Εθρεψαν αυταπάτες για κοινότητα στόχων με τις πρυτανικές αρχές και για δικαίωση των αγώνων των εργαζομένων μέσα από τα αστικά Δικαστήρια, με λογιστικού επιπέδου επιχειρήματα.

Είναι εύκολο και βολικό να λέει κανείς ότι για τα βάσανα του λαού ευθύνονται τα μνημόνια, η κακή και παράλογη κυβέρνηση, το κακό και παράλογο υπουργείο, οι αυθαιρεσίες, η αδιαφάνεια, ακόμα ακόμα οι βάρβαρες αντιλαϊκές πολιτικές. Αυτά όμως δεν εξηγούν και δεν αποκαλύπτουν στα μάτια των εργαζομένων, των φοιτητών την πραγματική αιτία αυτών που συμβαίνουν. Αυτές είναι απλές διαπιστώσεις και προβαλλόμενες ως αίτιο, θολώνουν τα νερά, υπονομεύουν τη δυναμική και τη συνέχεια των αγώνων. Γιατί, ένας αγώνας μπορεί να είναι επιτυχημένος, όταν οι εργαζόμενοι ξέρουν ενάντια σε ποιον πρέπει να πολεμήσουν, όταν ξεχωρίζουν τους εχθρούς που έρχονται σαν φίλοι και, με βάση αυτό, φτιάχνουν και τη γραμμή ενότητας. Ούτε μια λέξη δεν εμπεριείχαν οι αναλύσεις των λογής οπορτουνιστών για τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Συνθήκη της Μπολόνια) που προβλέπει από το 1998 τα «Πανεπιστήμια-ΑΕ». Ούτε μια λέξη για το γεγονός ότι παρόμοια μέτρα έχουν δρομολογηθεί και υλοποιούνται σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ανεξάρτητα από μνημόνια και χρέη.

Οι πρυτάνεις, από την άλλη, περιορίστηκαν στις ανακοινώσεις τους στην επίκληση του γνωστού «διαλόγου που δεν έγινε». Ζήτησαν από το υπουργείο «η αξιολόγηση των διοικητικών δομών τους να προχωρήσει άμεσα, με τον ορθόδοξο όμως τρόπο, αυτόν που πρότεινε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης την προηγούμενη χρονιά...», ενώ φρόντισαν να διευκρινίσουν ότι «αν παρόλα αυτά υπάρξει επιμονή στην προτεινόμενη ανορθόδοξη "fast track" διαδικασία αξιολόγησης, τα πανεπιστήμια και πάλι θα ανταποκριθούν»! Αλλωστε, οι πρυτάνεις έχουν σοβαρή ευθύνη στην ολοένα αυξανόμενη διείσδυση των επιχειρήσεων στα πανεπιστήμια και στον τομέα της έρευνας. Οι εργολάβοι και οι ελαστικές σχέσεις εργασίας των εργαζομένων στα ΑΕΙ είναι χρόνια πραγματικότητα με τη συνδρομή των πρυτανικών αρχών και των λεγόμενων «αυτοδιοίκητων οργάνων». Οι Ειδικοί Λογαριασμοί έφερναν στο πανεπιστήμιο μαζί με τις επιχειρήσεις και τους ελαστικά εργαζόμενους!

Η επιλογή των απολύσεων και στο πανεπιστήμιο δεν είναι ούτε «πρόχειρη», ούτε «περίεργη». Δεν οφείλεται στην «ανικανότητα του υπουργείου», δεν είναι απλά απόρροια των δεσμεύσεων των μνημονίων. Τέτοιου είδους εκτιμήσεις θολώνουν τα νερά. Η παράδοση του πανεπιστημίου στην επιχειρηματικότητα είναι στρατηγική επιλογή του κεφαλαίου και έχει ξεκινήσει από χρόνια. Συνέχεια αυτής της στρατηγικής είναι η κατάργηση της μόνιμης και σταθερής δουλειάς στις καθαρίστριες και στους φύλακες χτες, στους διοικητικούς υπάλληλους σήμερα, αύριο στους διδάσκοντες. Στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης του καπιταλισμού η προώθηση αυτών των μέτρων απλά επιταχύνεται. Ενώ η κυβέρνηση είναι η υπεύθυνη για το γεγονός ότι δεν μπορούν πλέον να λειτουργήσουν τα ΑΕΙ, σε συνεργασία με τα αστικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης κατασυκοφαντεί τον αγώνα των εργαζομένων, καλλιεργεί τον κοινωνικό αυτοματισμό και επιδιώκει τη διάσπαση των εργαζομένων.

Ταυτόχρονα, μέσω εισαγγελικών παρεμβάσεων, θέτει τους εργαζόμενους των ΑΕΙ που δεν απεγράφησαν σε αργία, βγάζει παράνομες τις κινητοποιήσεις. Στο νέο «Πανεπιστήμιο-ΑΕ» δε χωράνε οι οργανωμένοι αγώνες των εργαζομένων κατά των αντιλαϊκών πολιτικών. Το δόγμα «νόμος και τάξη» θα γίνεται πιο έντονο. Από τις πύλες των εργοστασίων μέχρι τις πόρτες των σχολείων και τα αμφιθέατρα των πανεπιστημίων, κυβέρνηση - αστικό σύστημα θέλουν να στείλουν μήνυμα υποταγής προς όλες τις κατευθύνσεις.

Η ΔΗΠΑΚ στα μέλη ΔΕΠ και το ΠΑΜΕ στους εργαζομένους στήριξαν από την αρχή το δίκαιο αγώνα των εργαζομένων. Είναι οι μόνες δυνάμεις που ανέδειξαν τα πραγματικά αίτια των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων και στο χώρο της Παιδείας. Ολα αυτά τα μέτρα εντάσσονται στη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με την οποία συμφωνούν τόσο τα κόμματα της σημερινής κυβέρνησης όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ και η ΔΗΜΑΡ. Είναι τα μέτρα που έχουν στηρίξει και εφαρμόσει οι πρυτανικές αρχές, παλιές και νέες.

Ενα από τα κέρδη της απεργίας των εργαζομένων στα πανεπιστήμια είναι το ότι έφερε στο προσκήνιο τις πραγματικές ανάγκες για αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία, για πανεπιστήμια που θα λειτουργούν προς όφελος του λαού. Η ΔΗΠΑΚ και οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στους εργαζόμενους προειδοποίησαν ότι ο αγώνας θα είναι σκληρός και μακροχρόνιος. Δεν υποτιμούμε ούτε τον αντίπαλο, ούτε την κατάσταση του εργατικού κινήματος. Εχουμε επίγνωση για το επίπεδο της συνείδησης μέσα στο πανεπιστήμιο, τις αυταπάτες που καλλιεργούνται, τη δύναμη της χειραγώγησης που συνοδεύει όλες τις λειτουργίες του.

Γι' αυτό επιμένουμε ότι ο αγώνας δε θα είναι αποτελεσματικός αν δε συνδέσει το τι γίνεται μέσα στα πανεπιστήμια με όσα γίνονται στην κοινωνία. Αν δεν εδραιωθούν συμμαχίες με το εργατικό - λαϊκό κίνημα ενάντια στην αιτία των αντιλαϊκών μέτρων και της κρίσης, που είναι η πολιτική και οικονομική εξουσία των μονοπωλίων. Ο αγώνας των εργαζομένων, συνολικά ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που προωθούν κυβέρνηση, ΕΕ και οι υποστηρικτές τους πρέπει να συνεχιστεί, αξιοποιώντας όλες τις μορφές πάλης, στη γραμμή της ενιαίας λαϊκής αντεπίθεσης, με συντονισμένο αγώνα των εργαζομένων όλων των κλάδων, σε Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα.

Οι άνεργοι και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, οι φοιτητές και οι οικογένειές τους θα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν έχουν κανένα συμφέρον από τις απολύσεις υπαλλήλων στα ΑΕΙ και γενικότερα στο Δημόσιο Τομέα. Δε θα αυξηθούν οι μισθοί τους, δε θα σωθούν από τα βάρη της κρίσης, δε θα βρουν δουλειά. Δε θα έχουν καλύτερα σχολεία για τα παιδιά τους με συγχωνεύσεις και λιγότερους δασκάλους, καλύτερα νοσοκομεία με καταργήσεις μονάδων και οργανικών θέσεων, καλύτερα πανεπιστήμια και αναβαθμισμένες σπουδές χωρίς προσωπικό. Θα πρέπει να συνταχθούν στο πλευρό των αγωνιζόμενων εργαζομένων σήμερα στα πανεπιστήμια, στο Δημόσιο, αύριο στα εργοστάσια και σε ολόκληρο τον Ιδιωτικό Τομέα. Να αγωνιστούν ενιαία, να αποτρέψουν, να καθυστερήσουν την υλοποίηση των αντιλαϊκών μέτρων. Να καταδικαστούν στη λαϊκή συνείδηση μέσα από την οργανωμένη λαϊκή ανυπακοή.

ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ:

1http://www.pd.ntua.gr/?p=314


Κώστας ΣΙΕTΤΟΣ
Επίκουρος Καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ