Τρίτη 16 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΩΝ
Συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας

Ζητώντας την ικανοποίηση θεσμικών αιτημάτων, ο Σύλλογος Εργαζόμενων στα Φροντιστήρια Καθηγητών (ΣΕΦΚ) διοργανώνει αύριο Τετάρτη, στις 11 το πρωί, συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας. Ο Σύλλογος καταγγέλλει το καθεστώς υπερεκμετάλλευσης, εργοδοτικής αυθαιρεσίας, ελαστικής και ανασφαλούς εργασίας που επικρατεί στα φροντιστήρια. Ειδικότερα αναφέρεται στην απουσία θεσμικού πλαισίου που θα καθορίζει τους όρους πρόσληψης και εργασίας στα φροντιστήρια, στις χαμηλές αμοιβές και τις επάλληλες συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, με τις οποίες εργάζονται, στην απώλεια σε ένσημα λόγω της μερικής και αναγκαστικά πολλαπλής απασχόλησής τους.

ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Απάντηση στην υποβάθμιση

Οι φοιτητές κι οι σπουδαστές δεν κάνουν μόνο αναγκαστικές διακοπές λόγω της αποχής των πανεπιστημιακών, αλλά παίρνουν θέση και κινητοποιούνται για τα ουσιαστικά προβλήματα της ανώτατης εκπαίδευσης. Ετσι, την Πέμπτη 18/9, παίρνουν σειρά για αγωνιστικές κινητοποιήσεις, πραγματοποιούν συγκέντρωση στη 1 το μεσημέρι στα Προπύλαια και πορεία. Στην κινητοποίηση καλούν τα ΔΣ των συλλόγων Νομικής και Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών (ΣΓΤΚΣ) του ΤΕΙ Αθήνας, αντιδρώντας στο πολυνομοσχέδιο για την «αξιολόγηση» και στη Σύνοδο Ευρωπαίων Υπουργών Παιδείας στο Βερολίνο (18-19/9), που ουσιαστικά στόχο έχουν να ελέγξουν και να προωθήσουν τη διαδικασία υποταγής της ανώτατης εκπαίδευσης στους νόμους της αγοράς. Την κινητοποίηση στηρίζει κι απευθύνει μαζικό κάλεσμα συμμετοχής σε φοιτητές και σπουδαστές και η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας.

ΧΑΛΑΝΔΡΙ
Αστεγο παραμένει το 3ο Γυμνάσιο

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας προγραμματίζουν για σήμερα στη 1 το μεσημέρι οι γονείς των μαθητών του 3ου Γυμνασίου Χαλανδρίου, το οποίο εξακολουθεί να μη λειτουργεί. Υπενθυμίζεται ότι το 3ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου συστεγάζεται τα πέντε τελευταία χρόνια με το 8ο Λύκειο Αμαρουσίου, με όσα προβλήματα συνεπάγεται κάτι τέτοιο. Φέτος, έμεινε άστεγο, ύστερα από την απόφαση να ξηλωθούν οι κατασκευές που είχαν στηθεί για να χωρέσουν τα δύο σχολεία.

Μετά από συσκέψεις υπευθύνων της Νομαρχίας, των δύο Δήμων και των υπηρεσιών εκπαίδευσης, μαθητές και γονείς καλούνται να αποδεχτούν ως λύση ανάγκης τη στέγαση του 3ου Γυμνασίου σε δύο τάξεις του 11ου Δημοτικού, οι δύο σε προκατασκευασμένες αίθουσες που θα στηθούν στο προαύλιο του 8ου Λυκείου, και σε δύο αίθουσες που θα προκύψουν από το διαχωρισμό της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων του 8ου Λυκείου.

Παρέμβαση στο θέμα κάνουν με ανακοίνωσή τους οι Κομματικές Οργανώσεις Παιδείας Αμαρουσίου - Χαλανδρίου που, αφού επισημαίνουν τις ευθύνες της κυβέρνησης και των δύο δημάρχων για την εξέλιξη της κατάστασης, απευθυνόμενοι στους γονείς, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των σχολείων, τους καλούν να δώσουν τη μάχη για οριστική λύση του προβλήματος. «Δε δικαιούται κανένας τους περίοδο χάριτος. Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από τη διχοτόμηση των σχολείων, ούτε με συστεγάσεις που δεν μπορούν να εγγυηθούν την απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων», σημειώνουν οι δύο ΚΟΒ, τονίζοντας ότι η μόνη λύση είναι να στεγαστεί το κάθε σχολείο σε δικό του χώρο που θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του.

Στο θέμα αναφέρεται με ανακοίνωσή της και η ΟΛΜΕ, με αφορμή την επίθεση που δέχτηκε χτες το πρωί από γονιό ο διευθυντής του 3ου Γυμνασίου Χαλανδρίου. Και καλεί τον υπουργό Παιδείας να παρέμβει.

ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ
Συζητούν για απεργία στις 6 και 7 Οκτώβρη

Σε πρόταση για 48ωρη απεργία στις 6 και 7 Οκτώβρη, κατέληξε χτες το ΔΣ της ΟΛΜΕ, που συνεδρίασε, προκειμένου να καταλήξει σε εισήγηση προς τις γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ. Η οριστική απόφαση θα ληφθεί στη γενική συνέλευση προέδρων των ΕΛΜΕ, που προγραμματίζεται για τις 26 Σεπτέμβρη.

Ο εκπρόσωπος της ΕΣΑΚ ΔΕΕ στο ΔΣ της ΟΛΜΕ κατέθεσε πρόταση, που εντάσσει τα προβλήματα της Παιδείας και των εκπαιδευτικών στο πλαίσιο των γενικότερων αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων, που βιώνουν σήμερα οι εργαζόμενοι. Αναφέρεται στα νέα αντιεκπαιδευτικά μέτρα της κυβέρνησης, στην προωθούμενη εμπορευματοποίηση της γνώσης, στην ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών και την προωθούμενη αξιολόγηση. Επισημαίνει ότι «δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική επιστημονική και οικονομική αναβάθμιση του εκπαιδευτικού σε ένα εκπαιδευτικό τοπίο, στο οποίο αυξάνονται οι ταξικοί φραγμοί, εμπορευματοποιείται η γνώση και το σύνολο της εκπαίδευσης, σε ένα σχολείο της ακριβοπληρωμένης αμάθειας. Αυτό θα πάρει σάρκα και οστά, όταν το συνδικαλιστικό κίνημα των εκπαιδευτικών με την εργατική τάξη διεκδικήσουν, στα πλαίσια ενός παλλαϊκού κινήματος - μετώπου το οποίο διεκδικεί γενικότερες αλλαγές, μια άλλη εκπαίδευση, ένα άλλο σχολείο των σύγχρονων λαϊκών αναγκών», σημειώνει, ανάμεσα σε άλλα, η ΕΣΑΚ ΔΕΕ, που προβάλλει ένα πλαίσιο αιτημάτων με βάση τις σύγχρονες ανάγκες. Το πρόγραμμα δράσης που πρότεινε η ΕΣΑΚ ΔΕΕ περιλάμβανε γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ από 22 μέχρι 26 Σεπτέμβρη και γενική συνέλευση προέδρων στις 27 Σεπτέμβρη. Δύο 48ωρες απεργίες στις 1 και 2 Οκτώβρη και 15 και 16 Οκτώβρη με συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια και νέα γενική συνέλευση προέδρων στις 18 Οκτώβρη για συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα.

Σήμερα, αναμένεται να συνεδριάσει και το Διοικητικό Συμβούλιο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, προκειμένου να πάρει αποφάσεις για το πρόγραμμα δράσης του κλάδου.

  • Σε σύσκεψη του Κ. Σημίτη με τους υπουργούς Παιδείας Πέτρο Ευθυμίου και Οικονομίας Νίκο Χριστοδουλάκη, που έγινε χθες το βράδυ, αποφασίστηκε μόνο για τους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να δοθούν από 1/1/2004 αυξήσεις, που θα κυμανθούν από 120 ευρώ - 170 ευρώ από τους πρωτοδιοριζόμενους έως τα άλλα κλιμάκια. Στη σύσκεψη, όπως διαβεβαίωναν κυβερνητικές πηγές, δε συζητήθηκε το θέμα των αιτημάτων των πανεπιστημιακών.
ΑΕΙ - ΤΕΙ
Κλειστά ιδρύματα, απογοητευμένοι εκπαιδευτικοί

Απο τη χτεσινή πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας
Απο τη χτεσινή πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας
Πενθήμερη αποχή έχουν ξεκινήσει από χτες οι πανεπιστημιακοί και οι εκπαιδευτικοί των ΤΕΙ, με αιχμή μισθολογικά αιτήματα, αφού η αύξηση του 7% που αρχικά τους ανακοίνωσε η κυβέρνηση διά στόματος υφυπουργού Οικονομικών, Ν. Φαρμάκη, βρίσκεται πίσω από τα συμφωνηθέντα στο πλαίσιο της Επιτροπής Διαλόγου κυβέρνησης - ιδρυμάτων, που είχε δημιουργηθεί γι' αυτό το θέμα και φυσικά, δεν τους ικανοποιεί καθόλου. Με την έναρξη των κινητοποιήσεων, οι εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών ΠΟΣΔΕΠ (πανεπιστημιακοί) και ΟΣΕΠ (εκπαιδευτικοί ΤΕΙ) πραγματοποίησαν χτες κοινή σύσκεψη, αποφάσισαν να συντονίσουν τις κινητοποιήσεις τους και ξεκίνησαν αμέσως, πραγματοποιώντας συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία προς το υπουργείο Παιδείας.

Εκεί, συναντήθηκαν με τον υπουργό, Π. Ευθυμίου, ο οποίος τους παρέπεμψε σε «διάλογο» με το υπουργείο Οικονομικών για τα μισθολογικά. Σχετικά με τη χρηματοδότηση των ιδρυμάτων, δεν μπόρεσε να προσδιορίσει πότε και αν θα αυξηθούν οι δαπάνες, όπως εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, αλλά αρκέστηκε να πει ότι η κατάσταση και τα προβλήματα είναι γνωστά στην κυβέρνηση και «θα πράξει αναλόγως». Ξεκαθάρισε επίσης ότι η κυβερνητική πολιτική διάλυσης και εμπορευματοποίησης της ανώτατης εκπαίδευσης θα προχωρήσει ακάθεκτη και το νομοσχέδιο για την «αξιολόγηση» των ιδρυμάτων, που είναι ο κύριος μοχλός εφαρμογής αυτής της πολιτικής, προωθήθηκε στη Βουλή ως έχει.

Πανεπιστημιακοί και δάσκαλοι των ΤΕΙ (που είχαν τη συμπαράσταση κι άλλων εκπαιδευτικών ομοσπονδιών (ΟΛΜΕ, Εκτακτοι των ΤΕΙ, εκπροσώπους πρυτάνεων) μίλησαν μετά τη συνάντηση, για έναν ακόμα εμπαιγμό και θεώρησαν ότι φεύγουν από το υπουργείο με «άδεια χέρια». Συνεχίζουν, λοιπόν, τις κινητοποιήσεις τους με φόντο, εάν δεν υπάρξουν άλλες εξελίξεις, να προχωρήσουν σε αποχή διαρκείας από την ερχόμενη Δευτέρα.

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης των αυξήσεων μέχρι ενός σημείου, ο υπουργός Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκης, που χθες δήλωσε ότι: «η συζήτηση συνεχίζεται, οι εκπαιδευτικοί έχουν κάνει τις προτάσεις τους και ανάλογα θα διαμορφώσουμε τις θέσεις μας. Λύσεις μπορούν να βρεθούν στα πλαίσια των αντοχών του προϋπολογισμού και των εύλογων αιτημάτων που θα υπάρξουν».

Ποια ιδρύματα έκλεισαν

Οσον αφορά τα ΑΕΙ, κλειστές παραμένουν από χτες οι περισσότερες σχολές του Πανεπιστημίου Αθήνας, το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, το Πάντειο, το Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης, τα Πανεπιστήμια Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ιωαννίνων, Πατρών, Αιγαίου και οι σχολές Ρεθύμνου του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Πέρα όμως, από τον κυβερνητικό εμπαιγμό από τις πρόσφατες εξελίξεις αναδεικνύονται και οι ευθύνες των ηγεσιών των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών, που ακολούθησαν ένα στενό, συντεχνιακό διεκδικητικό πλαίσιο, κινητοποιήσεις που απέκλειαν τους φυσικούς τους συμμάχους (φοιτητές, εργαζόμενους) στον αγώνα για πραγματικά δημόσια και δωρεάν, υψηλού επιπέδου ανώτατη εκπαίδευση και τέλος, εγκλώβισαν τον κλάδο στον κοινωνικό διάλογο της συναίνεσης, που αποδείχτηκε κοροϊδία κι έδωσε τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να συνεχίσει ανενόχλητη την πολιτική διάλυσης της ανώτατης εκπαίδευσης. Αυτή η κριτική ακούγεται όλο και πιο συχνά από μερίδα των ανώτατων δασκάλων και μάλιστα υιοθετήθηκε και από τα σύλλογο πανεπιστημιακών του Ιονίου Πανεπιστημίου που προσανατολίζεται σε διήμερη απεργία μετά το τέλος της εξεταστικής περιόδου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ