Τετάρτη 17 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΣΚΑΛΩΝ - ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ «ΕΛΛΗ ΑΛΕΞΙΟΥ»
Πολλαπλά προβλήματα για τα ολοήμερα νηπιαγωγεία

Την αντίθεσή τους στην προσπάθεια μετατροπής των νηπιαγωγείων σε ολοήμερα, με συνοπτικές διαδικασίες, εκφράζουν οι εκπαιδευτικοί του Περιστερίου. Με ψήφισμά ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ελλη Αλεξίου» εκτιμά ότι η μετατροπή των νηπιαγωγείων σε ολοήμερα και ο διαχωρισμός τους σε δύο ανεξάρτητες σχολικές μονάδες στον ίδιο χώρο επιφέρει αρνητικές αλλαγές στον προγραμματισμό των γονέων, ανατρέπει τις εργασιακές σχέσεις των νηπιαγωγών και περιορίζει δραστικά το «δωρεάν» της προσχολικής αγωγής.

«Πιστεύουμε ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει το ολοήμερο νηπιαγωγείο, στα σημερινά ακατάλληλα κτίρια, με μόνο εξοπλισμό το ψυγείο και το φούρνο μικροκυμάτων, σε τμήματα των 30 νηπίων, χωρίς το απαραίτητο προσωπικό και την υλικοτεχνική υποδομή», σημειώνει ο Σύλλογος. Παράλληλα ζητά, πριν απ' την όποια διατύπωση πρότασης απ' τη μεριά της Διεύθυνσης ΠΕ Γ` Αθήνας για μετατροπή νηπιαγωγείων σε ολοήμερα, την εφαρμογή της τρίτης παραγράφου της σχετικής εγκυκλίου του υπουργείου Παιδείας, που προβλέπει ενημέρωση των γονιών και λοιπών φορέων για το σκοπό, το πρόγραμμα, το ωράριο λειτουργίας και τις δραστηριότητές του, ώστε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να είναι ενήμεροι για τις αλλαγές που πραγματοποιούνται στο χώρο της προσχολικής αγωγής. Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περιστερίου, με αφορμή τη μετατροπή των νηπιαγωγείων σε ολοήμερα, διατυπώνει τα πάγια αιτήματα για δημόσια δωρεάν σύγχρονη προσχολική αγωγή, πρωινή λειτουργία όλων των νηπιαγωγείων, κανένα τμήμα με περισσότερα από 20 νήπια, κατάλληλα δημόσια κτίρια που να καλύπτουν τις ανάγκες και όχι «αποθήκες», εξασφάλιση της απαραίτητης υλικοτεχνικής υποδομής, μαζικούς διορισμούς νηπιαγωγών και όλου του απαραίτητου προσωπικού - όχι στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων των νηπιαγωγών και αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15% - όχι στην ανταποδοτική λειτουργία των νηπιαγωγείων.

ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ
Ηταν στραβό το κλήμα...

Μετά τις καθυστερήσεις στην αποκατάσταση των ζημιών από το σεισμό ήρθαν τώρα και οι πλημμύρες στα εργαστήρια της Σχολής   Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας. Αμεση λύση απαιτούν οι σπουδαστές με παράσταση διαμαρτυρίας αύριο

Με νάιλον σκεπάστηκαν όσα από τα απαρχαιωμένα μηχανήματα των εργαστηρίων«σώθηκαν» μετά την πρώτη βροχόπτωση
Με νάιλον σκεπάστηκαν όσα από τα απαρχαιωμένα μηχανήματα των εργαστηρίων«σώθηκαν» μετά την πρώτη βροχόπτωση
Η κατάσταση στο ΤΕΙ της Αθήνας θυμίζει αυτό που η λαϊκή σοφία λέει «ήτανε στραβό το κλήμα, το 'φαγε και ο γάιδαρος», καθώς η εικόνα που παρουσιάζουν τουλάχιστον ορισμένες σχολές του, έρχεται να επιδεινώσει το ήδη οξυμένο κτιριακό πρόβλημα που υπάρχει ως απόρροια και του σεισμού της 7ης Σεπτέμβρη του 1999.

Ετσι η εικόνα, που επικρατεί και αντικρίσαμε χτες το πρωί στον εργαστηριακό χώρο της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΠ) του ΤΕΙ Αθήνας, μιλάει από μόνη της: Εργαστήρια πλημμυρισμένα με νερά από τις πρόσφατες καταιγίδες και εργαστηριακά όργανα - όσα δεν καταστράφηκαν τελείως - τυλιγμένα με νάιλον. Αποτέλεσμα οι σπουδαστές της σχολής να χάνουν πολλές ώρες εργαστηρίων και να απειλείται ακόμα και το εξάμηνο.

Ο χώρος αυτός επισκευάζεται όπως και όλες οι σχολές του ΤΕΙ Αθήνας, μετά τις σοβαρές ζημιές που είχαν υποστεί μετά τον καταστροφικό σεισμό. Σύμφωνα με χρονοδιάγραμμα που είχε δώσει ο πρόεδρος του ΤΕΙ Δ. Νίνος, η ΣΕΥΠ θα παραδινόταν στους σπουδαστές και το εκπαιδευτικό προσωπικό στις 15 Νοέμβρη του 2000. Ομως η ημερομηνία αυτή πέρασε και η καθυστέρηση της παράδοσης στοίχισε απ' ό,τι φάνηκε στη συνέχεια τα μαθήματα των σπουδαστών, που ήδη ενάμιση χρόνο τώρα μετά το σεισμό έχουν ταλαιπωρηθεί πολύ. Οι εργασίες αποκατάστασης συνεχίστηκαν την περίοδο των χριστουγεννιάτικων διακοπών, ξεκινώντας από την κατεδάφιση της ταράτσας των εργαστηρίων!

Οι ώρες που χάνονται στα εργαστήρια, μπορεί να «στοιχίσουν» ακόμα και ένα εξάμηνο στους σπουδαστές
Οι ώρες που χάνονται στα εργαστήρια, μπορεί να «στοιχίσουν» ακόμα και ένα εξάμηνο στους σπουδαστές
Οι καταιγίδες όμως που σημειώθηκαν τις ημέρες εκείνες, καθώς και οι πρόσφατες είχαν ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν τα εργαστήρια, να καταστραφεί εργαστηριακό υλικό και μηχανήματα και σήμερα οι σπουδαστές να μην κάνουν εργαστήρια. Οπως μας καταγγέλλουν οι καθηγητές της σχολής, δεν υπήρχε λόγος να γίνουν αυτές οι εργασίες, δηλαδή να «σπάσουν» την ταράτσα κατά τη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων διακοπών που ο καιρός είναι βροχερός, αλλά θα έπρεπε να γίνουν όπως και προβλεπόταν άλλωστε κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών.

«Μετά από αυτή την καταστροφή χάνονται μαθήματα, παρατείνονται επ' αόριστον, συμπυκνώνονται τα εξάμηνα», μας λέει ο Θοδωρής Ζαραλής, σπουδαστής στο τμήμα Οπτικής, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τα εργαστήρια είναι ακόμα ένα προϊόν της υποχρηματοδότησης, αλλά και των πολύ πρόχειρων κατασκευών που έγιναν. «Μάλιστα, όταν ζητάμε ευθύνες από τον πρόεδρο και το συμβούλιο του ΤΕΙ, αυτοί τις μετακινούν στους εργολάβους», μας είπε.

Ετσι μεγάλες καταστροφές από την κακοκαιρία σημειώθηκαν στα τμήματα Οπτικής, Οδοντοτεχνίας, Ιατρικών Εργαστηρίων, Αισθητικής και Ραδιολογίας - Ακτινολογίας, όπου τα μαθήματα δε γίνονται. Οι σπουδαστές μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων δεν κάνουν εργαστήρια, που είναι όπως επισημαίνουν οι καθηγητές και οι σπουδαστές, πάνω από τις μισές ώρες των μαθημάτων του καθημερινού ωρολόγιου προγράμματός τους. Εκφράζουν δε την ανησυχία ότι κινδυνεύει να χαθεί το εξάμηνο για τους σπουδαστές των τμημάτων αυτών και όλα να «τιναχτούν» στον αέρα. Στο μεταξύ όπως επισήμαναν οι καθηγητές, οι σπουδαστές των τμημάτων αυτών ξεκίνησαν ουσιαστικά τα εργαστήρια όχι με την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, αλλά το Νοέμβρη και τώρα ξανά διακόπτονται.

Για όλα τα παραπάνω, αλλά και απαιτώντας να δοθεί άμεσα λύση στην υποχρηματοδότηση των ΤΕΙ, 1.000 και πλέον σπουδαστές της σχολής, οι οποίοι υπέγραψαν σχετικό κείμενο διαμαρτυρίας, αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν αύριο Πέμπτη, στις 12 το μεσημέρι στο γραφείο του προέδρου του ΤΕΙ παράσταση διαμαρτυρίας.

«Αποκαλύπτονται σιγά σιγά οι προθέσεις τόσο του υπουργείου Παιδείας όσο και των διοικήσεων του Ιδρύματος», μας καταγγέλλει ο Βασίλης Θεοχάρης, μέλος της ΠΚΣ, σπουδαστής του τμήματος Νοσηλευτικής και συνεχίζει:«Η ημιμόρφωση και η αμάθεια δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο εδώ πέρα. Μιλάμε για σπουδές χωρίς αντίκρισμα, για πτυχία υποβαθμισμένα. Η υποχρηματοδότηση των Ιδρυμάτων φαίνεται άλλωστε και από την κατασκευή των κτιρίων, από την έλλειψη των καθηγητών, αλλά και από τα απαρχαιωμένα μηχανήματα στα εργαστήρια για επιστήμες που εξελίσσονται».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ