Τρίτη 18 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΑΙΔΕΙΑ
Πανηγύρια για την τηλεκπαίδευση

Τελικά «όλα καλώς καμωμένα» με την τηλεκπαίδευση, σύμφωνα με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, που με χτεσινή της ανακοίνωση αποφαίνεται ότι το υπουργείο Παιδείας συμμορφώθηκε με τις υποδείξεις της για τα τεχνικά ζητήματα που αφορούσαν την τηλεκπαίδευση και την προστασία των δεδομένων των μαθητών, ένα ζήτημα που είχε κάνει «σημαία» του και ο ΣΥΡΙΖΑ το προηγούμενο διάστημα.

Βέβαια, τα δεδομένα μαθητών και εκπαιδευτικών παραμένουν εμπορεύσιμο προϊόν στα χέρια της πολυεθνικής που έχει την πλατφόρμα. Επίσης, μέχρι τώρα οι εκπαιδευτικοί δεν βοηθήθηκαν, ούτε τώρα βοηθιούνται, σχετικά με την τηλεκπαίδευση και τον εξοπλισμό τους.

Ομως η «ανεξάρτητη αρχή» καθησυχάζει τους πάντες ότι η τηλεκπαίδευση μπορεί να λειτουργήσει κανονικά για κάθε χρήση, όπως μπαίνει ήδη σε εφαρμογή για σχολεία που είναι σε κατάληψη, για εκπαιδευτικούς που νοσούν και δεν αναπληρώνονται κ.ο.κ.

Με τα σχολεία όμως τι γίνεται; Συνεχίζουν να υπολειτουργούν, χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας, με χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών, με διογκούμενα μορφωτικά κενά που συσσωρεύονται πάνω σε αυτά που είχαν δημιουργήσει και οι προηγούμενες χρονιές κλεισίματος των σχολείων και τηλεκπαίδευσης. Με αυτήν την κατάσταση, τα πανηγύρια κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ για την ανακοίνωση της Αρχής σχετικά με την τηλεκπαίδευση μόνο ερωτήματα προκαλούν.

ΜΑΘΗΤΕΣ - ΓΟΝΕΙΣ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Νέες αγωνιστικές δράσεις διεκδίκησης μέτρων προστασίας και μορφωτικής στήριξης στα σχολεία

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 20 Γενάρη, στις 12.30 το μεσημέρι στα Προπύλαια - Συγκεντρώσεις και σε άλλες πόλεις

Από τη μαθητική κινητοποίηση την περασμένη βδομάδα στο υπουργείο Παιδείας
Από τη μαθητική κινητοποίηση την περασμένη βδομάδα στο υπουργείο Παιδείας
Αλλη μια βδομάδα με χιλιάδες κρούσματα στα σχολεία είναι αυτή που διανύουμε και, παράλληλα, άλλη μια βδομάδα με επίμονες δυναμικές κινητοποιήσεις μαθητών, γονιών κι εκπαιδευτικών, για να παρθούν επιτέλους τα αναγκαία μέτρα για να είναι τα σχολεία ασφαλή και για να αντιμετωπιστούν τα τεράστια μορφωτικά κενά που έχουν δημιουργηθεί και που συνεχίζουν να συσσωρεύονται.

Μετά την ηχηρή κινητοποίηση των μαθητών την περασμένη Παρασκευή στο υπουργείο Παιδείας, τις καταλήψεις και τις μαθητικές κινητοποιήσεις σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και άλλες πόλεις, η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας καλεί αυτήν τη βδομάδα σε συνελεύσεις, ψηφοφορίες σε σχολεία και 15μελή για τη συνέχεια του αγώνα, με αποχές, καταλήψεις, τοπικές παραστάσεις διαμαρτυρίας και νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 20 Γενάρη, στις 12.30 το μεσημέρι, στα Προπύλαια.

Στο κάλεσμά της η Συντονιστική Επιτροπή απευθύνεται προς την κυβέρνηση και σημειώνει μεταξύ άλλων: «Τα σχολεία μας δεν τα θέλουμε κλειστά, όπως μας κατηγορείτε. Και καλά σας πήρε ο πόνος για τα μαθήματα που χάνονται... (ασχολίαστο). Ανοιχτά τα θέλουμε. Γι' αυτό και κοιτάμε πέρα από αυτές τις εβδομάδες που η "Ομικρον" σαρώνει. Γιατί πριν ήταν η "Δέλτα", πιο πριν ήταν ο αρχικός ιός, μετά μπορεί να είναι κάποια άλλη. Γι' αυτό και απαιτούμε μέτρα που θα εξασφαλίσουν επιτέλους να μην έχουμε συνέχεια επιπλέον ανασφάλεια για το τι θα γίνει μετά.

Δεν καταλαβαίνουν εκεί στο υπουργείο, ας το πούμε "Παιδείας" γιατί με την Παιδεία μας δεν ασχολείται σίγουρα, πώς έχουμε δύο χρόνια να κάνουμε φυσιολογικό μάθημα; Τι θα γίνει δηλαδή; Ετσι θα συνεχίσουμε; Εμάς περιμένετε, δηλαδή, να σας πούμε πως έχουμε κενά, πως τρέχουμε να καλύψουμε μια τεράστια ύλη στην οποία δεν έχει γίνει όχι γενικά μείωση αλλά μια μελέτη, μια προσαρμογή για να βοηθηθούμε. Πως οι καθηγητές μας είναι λιγότεροι από ό,τι θα έπρεπε; Και τώρα κάθε μέρα λείπουν καθηγητές από το σχολείο και το φροντιστήριο; Λείπουμε εμείς», σημειώνουν οι μαθητές και διεκδικούν μέτρα, όπως αραίωση μαθητών στις τάξεις, συχνά και δωρεάν τεστ γιατί τα σελφ μόνο δεν αρκούν, προσλήψεις καθηγητών, όχι απουσίες σε όσους μαθητές μπαίνουν καραντίνα, απολύμανση - καθαριότητα, προσαρμογή της ύλης, δωρεάν ενισχυτική διδασκαλία στα παιδιά που το έχουν ανάγκη, να μην εφαρμοστούν ούτε φέτος η Τράπεζα Θεμάτων και περιορισμοί στο μηχανογραφικό, κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

Μαζί στους δρόμους με γονείς και εκπαιδευτικούς

«Μπαίνουμε μπροστά για την υγεία και τη μόρφωση που έχουν ανάγκη τα παιδιά μας», δηλώνει η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής, η οποία επίσης ενώνει τη φωνή της με τους μαθητές και καλεί στο συλλαλητήριο της Πέμπτης με αντίστοιχα αιτήματα, δηλώνοντας ότι «αρνούμαστε να αποδεχθούμε πως για 3η συνεχή χρονιά η κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την υγεία και τη μόρφωση των παιδιών μας, δεν έχουν πάρει υπόψη τους κανένα από τα μέτρα που έχουμε προτείνει».

Επίσης, Σύλλογοι Εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και ΕΛΜΕ συμμετέχουν στο αγωνιστικό ραντεβού της Πέμπτης προκηρύσσοντας στάσεις εργασίας από τις 11.30 π.μ. έως τις 4 μ.μ. για τη διευκόλυνση της συμμετοχής. Αποφάσεις συμμετοχής έχουν λάβει μεταξύ άλλων οι ΣΕΠΕ «Σωκράτης», «Ρόζα Ιμβριώτη», «Γ. Σεφέρης», «Ν. Πλουμπίδης». Παράλληλα, Σύλλογοι προχωρούν και σε τοπικές κινητοποιήσεις, όπως οι ΣΕΠΕ «Γ. Σεφέρης», Αμαρουσίου και «Περικλής», που προχωρούν αύριο Τετάρτη σε παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης Β' Αθήνας, στη 1.30 μ.μ. Ακόμα, πολλά πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών καλούν σε πανελλαδική σύσκεψη Συλλόγων και ΕΛΜΕ, το Σάββατο 22/1, στις 3 μ.μ., στην Γκράβα για τον συντονισμό της δράσης τους.

Με κοινή τους δήλωση οι εκλεγμένοι της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών» (ΑΣΕ) και της ΑΣΚΙΕ στα ΔΣ των ΔΟΕ - ΟΛΜΕ - ΟΙΕΛΕ, καλούν τις Ομοσπονδίες να συμπορευτούν μαζί με τους μαθητές, τους φοιτητές και τους γονείς την Πέμπτη 20 Γενάρη και «να δώσουμε όλοι μαζί μια ακόμα απάντηση στην αντιεκπαιδευτική πολιτική του υπουργείου Παιδείας». Και τονίζουν: «Είναι αυτονόητο ότι ο οργανωμένος αγώνας, ο κοινός βηματισμός όλων των φορέων της εκπαιδευτικής κοινότητας είναι ο μοναδικός τρόπος να δοθεί απάντηση σε αυτήν την πολιτική. Αλλωστε, η εμπειρία των δύο τελευταίων χρόνων αυτό έδειξε. Η κοινή δράση και πάλη μαθητών, φοιτητών, εκπαιδευτικών μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους όχι μόνο στρίμωξε την κυβέρνηση αλλά κατάφερε να εμποδίσει και την εφαρμογή των αντιεκπαιδευτικών μέτρων που έχουν ψηφιστεί. Τώρα χρειάζεται ακόμα πιο δυνατά να μπούμε μπροστά, να οργανώσουμε την πάλη μας, να κλιμακώσουμε τους αγώνες μας, όλοι μαζί για να μπει ένα φρένο στην πολιτική που βλέπει την υγεία και τη μόρφωση ως κόστος».

Σε άλλες πόλεις

Αντίστοιχες κινητοποιήσεις οργανώνονται από μαθητές, γονείς κι εκπαιδευτικούς και σε άλλες πόλεις.

Συγκεκριμένα, στη Θεσσαλονίκη, σε νέα κινητοποίηση την Πέμπτη 20 Γενάρη, στις 12 το μεσημέρι, στο Αγαλμα Βενιζέλου, καλεί η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα για μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων, με αιτήματα ανάλογα με αυτά των μαθητών της Αθήνας.

Στην Ικαρία ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης καλεί σε συγκέντρωση την Πέμπτη 20/1, στο Επαρχείο στον Αγιο Κήρυκο, στις 12.30 μ.μ.

Στο Ηράκλειο Κρήτης, η Ενωση Γονέων καλεί σε πικετοφορία την ίδια μέρα στις 6 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας.

Συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης και πορεία στους κεντρικούς δρόμους έκαναν ο Διδασκαλικός Σύλλογος και η τοπική ΕΛΜΕ την περασμένη Πέμπτη, με κεντρικό σύνθημα «Εδώ και τώρα μέτρα προστασίας της υγείας και των μορφωτικών δικαιωμάτων».

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΘΗΝΑΣ
Καλούν στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο

Στο μεγάλο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη στα Προπύλαια, μαζί με μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, καλούν με αποφάσεις τους οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Παιδαγωγικού, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Τουρκικών Σπουδών, Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ, Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ, ΝΦΕΕΜΠ, ΑΣΟΕΕ και ΣΕΤ του ΠΑΔΑ.

«Να ακυρωθεί στην πράξη το κρατικό σχέδιο έντασης της καταστολής στα πανεπιστήμια που βρίσκεται σε εξέλιξη! Να μην κατατεθεί νέος νόμος - πλαίσιο περαιτέρω υποβάθμισης τω σπουδών μας! Να επιβάλουμε τα μέτρα προστασίας της υγείας μας, την ισότιμη πρόσβαση στην εξεταστική μας!», δηλώνουν στο κάλεσμά τους οι Φοιτητικοί Σύλλογοι.

Ενάντια στα σχέδια έντασης της καταστολής στις σχολές, οι φοιτητές καταγγέλλουν την είσοδο της αστυνομίας στην ΑΣΟΕΕ και τις συλλήψεις μέσα στο Πανεπιστήμιο την ώρα που διεξάγονταν μαθήματα. «Η κυβέρνηση προσπαθεί να επιταχύνει την είσοδο της πανεπιστημιακής αστυνομίας στις σχολές μας, να εντείνει την καταστολή για να χτυπηθεί η διεκδίκηση για τα πραγματικά μας προβλήματα! Αποδεικνύεται για άλλη μία φορά ότι η καταστολή πηγαίνει χέρι χέρι με την αντιλαϊκή πολιτική. Οτι το επιχειρηματικό πανεπιστήμιο είναι το θερμοκήπιο για να θρέφονται και να συγκαλύπτονται ποινικά αδικήματα και η διαπλοκή. Απαιτούμε να αποδοθεί δικαιοσύνη για τις υποθέσεις ακραίας σήψης στην ΑΣΟΕΕ».

Αναφορικά με τα σχέδια του υπουργείου για νέο νόμο - πλαίσιο, σημειώνουν πως προσαρμόζεται «ακόμα περισσότερο το πανεπιστήμιο στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, βάζοντας εμπόδια στην κάλυψη των αναγκών των φοιτητών για ολοκληρωμένη μόρφωση και σπουδές με δικαιώματα».

Δηλώνουν παράλληλα πως «η υπουργική εγκύκλιος για την εξεταστική δεν θα περάσει». «Η κυβέρνηση άνοιξε τις σχολές μας χωρίς μέτρα προστασίας, ενώ η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας για την εξεταστική είναι εγκληματική για τις σπουδές και την υγεία μας, αποδεικνύει πλέον περίτρανα την επιλογή της "ανοσίας της αγέλης"! Ουσιαστικά μας βάζει να διαλέξουμε ανάμεσα στο αν θα κολλήσουμε κορονοϊό ή αν θα χάσουμε την εξεταστική! Η κυβέρνηση αντί να σταματήσει να αντιμετωπίζει ως "κόστος" τα αναγκαία μέτρα προστασίας που εδώ και 2 χρόνια απαιτεί όλη η πανεπιστημιακή κοινότητα, αντί να ικανοποιήσει το αίτημα για αξιοποίηση όλων των μεθόδων εξέτασης, πετάει το μπαλάκι σε εμάς και τους καθηγητές και το ρίχνει πάλι στην "ατομική ευθύνη"», τονίζουν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι, καλώντας στο μεθαυριανό συλλαλητήριο.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προχωράει τα σχέδια για ένταση της καταστολής στα πανεπιστήμια

ΚΝΕ: Οι φοιτητές έχουν ανάγκη από μέτρα προστασίας της υγείας και όχι από πανεπιστημιακή αστυνομία

Από την κινητοποίηση φοιτητικών συλλόγων την περασμένη Πέμπτη
Από την κινητοποίηση φοιτητικών συλλόγων την περασμένη Πέμπτη
Με τη λέξη «ασφάλεια» να κλίνεται σε όλες τις πτώσεις, τη στιγμή που η ανασφάλεια κυριαρχεί καθώς η προστασία της υγείας των φοιτητών βρίσκεται εκτεθειμένη με ευθύνη της κυβέρνησης, έγινε, χτες, στην Κομοτηνή, η επίσημη έναρξη της εκπαίδευσης των πρώτων 400 φρουρών που θα στελεχώσουν τις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ). Πρόκειται για ένα ακόμα βήμα στην ένταση της κρατικής καταστολής στα πανεπιστήμια, μέσο που πηγαίνει χέρι χέρι με τη θωράκιση της επιχειρηματικής λειτουργίας τους από τους αγώνες και τις διεκδικήσεις των φοιτητών.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη θύμισε χτες πως οι ΟΠΠΙ θα ενταχθούν στην εφαρμογή των «σχεδίων ασφάλειας» των ιδρυμάτων, που περιλαμβάνουν επίσης «ελεγχόμενη είσοδο, τη χρήση άλλων τεχνικών μέσων, όπως είναι οι κάμερες στους πανεπιστημιακούς χώρους», συμπληρώνοντας πως στόχος των παραπάνω είναι «να είναι η κάθε ελληνική οικογένεια σίγουρη ότι η επένδυσή της στην Παιδεία των παιδιών της πιάνει τόπο». Οπως ανακοινώθηκε, κατά την εκπαίδευση, οι ειδικοί φρουροί «θα έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν δεξιότητες μέσω πρακτικής εξάσκησης σε εξομοιωμένα σενάρια καθημερινής αστυνομικής πραγματικότητας, στη διαχείριση πλήθους, συναθροίσεων - συγκεντρώσεων, στους ελέγχους ύποπτων ατόμων και στην αστυνομική αυτοάμυνα - αυτοπροστασία».

Τα παραπάνω δείχνουν και ποιες είναι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης, η οποία μάλιστα επικαλείται τους φοιτητές και τις οικογένειές τους για να τις προωθήσει. Ομως, γι' αυτούς, πραγματική, επιτακτική ανάγκη είναι ένα σύγχρονο πανεπιστήμιο, με μέτρα ουσιαστικής προστασίας της υγείας και των σπουδών, όπου θα μαθαίνουν ολοκληρωμένα την επιστήμη τους και θα δουλέψουν με δικαιώματα. Αυτές τις ανάγκες οι φοιτητές τις διεκδικούν στον δρόμο αποκαλύπτοντας πως τα σχέδια έντασης της καταστολής συνδέονται με το πανεπιστήμιο - επιχείρηση που χτίζεται και θωρακίζεται και με νομοθετικές παρεμβάσεις, όπως ο νόμος που προαναγγέλλεται για την Ανώτατη Εκπαίδευση.

Οι φοιτητές έχουν ανάγκη μέτρων προστασίας της υγείας και των σπουδών τους

Με αφορμή την έναρξη της εκπαίδευσης των 400 ειδικών φρουρών της πανεπιστημιακής αστυνομίας, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ με σχόλιό του επισημαίνει:

«Η κυβέρνηση καλά θα κάνει να ακούσει προσεκτικά τα αιτήματα των φοιτητών. Αυτό που χρειάζονται και ζητούν σύσσωμοι οι φοιτητές δεν είναι η σύσταση πανεπιστημιακής αστυνομίας ή άλλων παρόμοιων σχεδίων που προτείνονται ούτε νέα μέσα καταστολής. Αυτό που χρειάζονται και ζητούν οι φοιτητές είναι μέτρα προστασίας της υγείας και των σπουδών τους, πανεπιστήμια ανοιχτά, δημόσια και δωρεάν, πανεπιστήμια της μάθησης και της έρευνας προς όφελος της κοινωνίας και όχι των συμφερόντων των λίγων, πανεπιστήμια ουσιαστικής ακαδημαϊκής ελευθερίας, συζήτησης και προβληματισμού.

Οι φοιτητές έχουν αποδείξει πολλές φορές ότι έχουν τη δύναμη να επιβάλουν το δίκιο τους. Γι' αυτό και το κυβερνητικό σχέδιο έντασης της κρατικής καταστολής και απόπειρας φίμωσης κάθε συλλογικής διεκδίκησης των φοιτητών δεν θα περάσει, όσες προβοκατόρικες, σκόπιμες ενέργειες κι αν αξιοποιηθούν.

ΥΓ: Αλήθεια, αυτοί οι 400 ειδικοί φρουροί της πανεπιστημιακής αστυνομίας θα έχουν και ευθύνες για την τοκογλυφία, τις μίζες, τους εκβιασμούς, τα επιχειρηματικά λόμπι και τις άλλες υποθέσεις που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας πρόσφατα στην ΑΣΟΕΕ και αναδίνουν τη δυσωδία του πανεπιστημίου - επιχείρηση";».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ
Αναγκαίες οι μόνιμες προσλήψεις σχολικών νοσηλευτών

Συζητήθηκε την Παρασκευή Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ προς το υπουργείο Παιδείας

Την απαίτηση για κάλυψη όλων των αναγκών σε σχολικούς νοσηλευτές, με μόνιμους διορισμούς και έγκαιρη τοποθέτηση στα σχολεία, ανέδειξε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης κατά τη συζήτηση, την Παρασκευή στη Βουλή, Επίκαιρης Ερώτησης προς το υπουργείο Παιδείας.

Ο Γ. Λαμπρούλης αναφέρθηκε στην κρισιμότητα του ζητήματος της παρουσίας σχολικού νοσηλευτή στις σχολικές μονάδες για περιπτώσεις μαθητών με σοβαρές παθήσεις, όπως ζαχαρώδης διαβήτης τύπου 1, επιληψίες, αλλεργίες και άλλα νοσήματα που επιβάλλουν την εξατομικευμένη επιστημονική παρακολούθηση και παρέμβαση για την προστασία της υγείας τους. Οπως ανέφερε, μετά τις προσλήψεις υπάρχουν 434 κενά σε σχολικούς νοσηλευτές, ενώ απόρροια των ελλείψεων είναι ότι οι γονείς εξωθούνται να αντεπεξέλθουν με δική τους οικονομική επιβάρυνση.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ κάλεσε το υπουργείο Παιδείας να πει ποιες ενέργειες θα γίνουν για την κάλυψη των κενών και ανέπτυξε την πρόταση για δημιουργία σχολιατρικής υπηρεσίας με μόνιμο επιστημονικό δυναμικό, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες υγειονομικής αλλά και ιατρικής κάλυψης, εν γένει σε υπηρεσίες υγείας και οι ιατρικές ανάγκες των σχολείων, για όλους τους μαθητές, όχι μόνο για αυτούς που έχουν χρόνιες παθήσεις.

Η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή απέδωσε τα κενά, από την πρώτη φάση ήδη, στο ότι δεν βρέθηκαν υποψήφιοι για πρόσληψη, αναφέρθηκε σε παρεμβάσεις που έγιναν στο διάστημα από την κατάθεση της Ερώτησης για να καλυφθούν οι θέσεις και χαρακτήρισε την πλήρωση των λειτουργικών κενών στην Εκπαίδευση «μια δυναμική και πολυπαραγοντική διαδικασία». «Τα λειτουργικά κενά συγκεντρώνονται από τις αρμόδιες αποκεντρωμένες υπηρεσίες, γίνεται η κατανομή τους σύμφωνα με τις υφιστάμενες πιστώσεις των προγραμμάτων, και ΕΣΠΑ και τακτικού προϋπολογισμού, και διενεργούνται προσλήψεις», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, συνδέοντας τον θεσμό του αναπληρωτή - με ληξιπρόθεσμη εργασιακή σχέση, ολιγόμηνες συμβάσεις και αβέβαιο μέλλον - με το ότι δεν βρίσκονται νοσηλευτές να καταλαμβάνουν τέτοιες θέσεις, τόνισε πως αν προκηρύσσονταν μόνιμες θέσεις με βάση τις ανάγκες και στο πλαίσιο ενός σχεδιασμού, θα υπήρχε κάλυψη των κενών. Πρόσθεσε δε ότι ζητήματα στελέχωσης των σχολείων θα έπρεπε να λύνονται ήδη από το καλοκαίρι, ώστε όταν ξεκινά η νέα σχολική χρονιά να είναι όλοι στις θέσεις τους, χωρίς κενά.

«Τα αδιέξοδα και τα προβλήματα δημιουργούνται από τις ίδιες τις πολιτικές που διαχρονικά εφαρμόζετε είτε εσείς παλαιότερα ως κυβερνήσεις είτε οι επόμενοι, αλλά και έως σήμερα», ανέδειξε ο Γ. Λαμπρούλης, καταλήγοντας ότι «οι πολιτικές αυτές, που θέλουν την Υγεία και την Παιδεία να υποχρηματοδοτούνται και παράλληλα να λογίζονται ως κόστος για το κράτος, θα φέρνουν αυτά τα αποτελέσματα».

Πειθαρχικό για εκπαιδευτικούς της Χαλκίδας που υπερασπίστηκαν το δικαίωμα στη μόρφωση

Να σταματήσει εδώ και τώρα κάθε πειθαρχική διαδικασία εναντίον των εκπαιδευτικών του 10ου Δημοτικού Σχολείου Χαλκίδας απαιτούν με κοινό τους ψήφισμα Σύλλογοι Εκπαιδευτικών της χώρας και ζητούν από το ΔΣ της ΔΟΕ να στηρίξει με όλα τα μέσα, συνδικαλιστικά και νομικά, τους συναδέλφους.

Οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών μαζί με τον Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χαλκίδας, τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 10ου Δημοτικού Σχολείου Χαλκίδας χαρακτηρίζουν «άδικες και εκδικητικές» τις διώξεις σε βάρος των συναδέλφων τους «που παραπέμπονται σε Πειθαρχικό Συμβούλιο επειδή υπερασπίστηκαν το δικαίωμα των μαθητών να έχουν τον εκπαιδευτικό τους στην τάξη από την αρχή της χρονιάς, επειδή άσκησαν το νόμιμο δικαίωμά τους να ενημερωθούν γραπτά για τις αποφάσεις της διοίκησης, επειδή άσκησαν τα συνδικαλιστικά τους δικαιώματα μέσα από το σωματείο τους», όπως σημειώνουν.

Οι πειθαρχικές διαδικασίες σε βάρος εκπαιδευτικών του 10ου Δημοτικού Σχολείου Χαλκίδας ξεκίνησαν όταν αντέδρασαν στην απόφαση συγχώνευσης - «συνδιδασκαλίας» των δύο τμημάτων της ΣΤ' Τάξης, ώστε να καλυφθεί το κενό που δημιουργήθηκε όταν η μία από τις δύο δασκάλες της τάξης πήρε άδεια. Οι Σύλλογοι καταλογίζουν στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ότι επιχείρησε «να κουκουλώσει τις ελλείψεις και να φορτώσει την ευθύνη στους εκπαιδευτικούς», με επιβολή «συνδιδασκαλίας» σε δύο τμήματα με 36 μαθητές, ενώ «από την αρχή της σχολικής χρονιάς έχει αφήσει χωρίς εκπαιδευτικούς και τις δύο τάξεις ΖΕΠ στο συγκεκριμένο σχολείο». Σχολιάζουν ακόμα ότι η Διεύθυνση εκμεταλλεύτηκε τις απουσίες μαθητών, κυρίως μαθητών Ρομά, ώστε να προχωρήσει η συγχώνευση του τμήματος, αντί να παρθούν «τα απαραίτητα μέτρα, ώστε αυτά τα παιδιά να ενταχθούν ομαλά στην εκπαιδευτική διαδικασία».

Σημειώνουν ακόμα ότι «νεοδιόριστη εκπαιδευτικός του σχολείου, δασκάλα ενός εκ των δύο τμημάτων της ΣΤ΄ Δημοτικού, ενεργή συνδικαλιστικά και γνωστή για τη δράση της στην περιοχή, διώκεται με την αιτιολογία ότι "προέτρεψε τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς να προχωρήσουν σε διαμαρτυρίες προς τη Διεύθυνση ΠΕ Εύβοιας"»!

Οι Σύλλογοι τονίζουν ότι «δεν θα επιτρέψουμε να επιβληθεί καθεστώς τρόμου στα σχολεία μας» και απαιτούν να σταματήσουν οι πειθαρχικές διώξεις, να ανακληθεί κάθε συγχώνευση, να καλυφθούν άμεσα τα κενά με εκπαιδευτικούς.

Ξανά προβλήματα με υποδομές σε σχολεία

Σαν να μην έφτανε που η κυβέρνηση έχει αφήσει για άλλη μια φορά αθωράκιστα τα σχολεία στην πανδημία, αυτά συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται και από σοβαρά προβλήματα υποδομών.

Ετσι, για άλλη μια φορά φέτος σημειώθηκε πτώση σοβάδων σε σχολείο, αυτήν τη φορά στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Βύρωνα, όπου την περασμένη βδομάδα, αποκολλήθηκε κομμάτι σε μέγεθος μικρής μπάλας από την ταράτσα στον προαύλιο χώρο του διπλανού 7ου Νηπιαγωγείου. Η Τεχνική Υπηρεσία του δήμου Βύρωνα παρενέβη την επόμενη μέρα και αποξήλωσε και άλλα επικίνδυνα σημεία.

Επίσης την προηγούμενη βδομάδα, στο 3ο Δημοτικό και στο 6ο Γυμνάσιο Ηρακλείου, η ΔΕΔΔΗΕ προχώρησε σε διακοπή της παροχής ρεύματος επειδή οι ηλεκτρολογικοί πίνακες και των δύο σχολείων δεν πληρούσαν τους κανόνες ασφαλείας, με αποτέλεσμα ειδικά τα μικρά παιδιά να παραμείνουν σε κρύες και σκοτεινές αίθουσες. Στην ίδια δε περιοχή, μέσα στις γιορτές είχε καταρρεύσει στέγαστρο στο 1ο Γυμνάσιο, αναδεικνύοντας ότι οι επισφαλείς υποδομές απειλούν διαρκώς μαθητές και εκπαιδευτικούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ