Παρασκευή 23 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Δεν παίρνει καμιά αλλαγή!

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Το κυβερνητικό «προσχέδιο διαλόγου» ανταποκρίνεται στις καπιταλιστικές επιδιώξεις της «βιώσιμης ανάπτυξης» και της «κοινωνικής συνοχής», δηλαδή στις επιδιώξεις για την ενίσχυση της οικονομικής και πολιτικής εξουσίας των μονοπωλίων. Βρίσκεται σε πλήρη σύγκρουση με τα συμφέροντα των νέων και των λαϊκών στρωμάτων για μια δημόσια λαϊκή σύγχρονη Παιδεία.

Το «προσχέδιο» δεν είναι κείμενο διαλόγου, για λόγους ουσίας. Είναι ήδη καταδικασμένο από τις μαζικές κινητοποιήσεις των φοιτητών και των σπουδαστών. Το νομοσχέδιο δεν παίρνει καμία αλλαγή, γι' αυτό και απορρίπτεται. Στο όνομα της αυτοδιοίκησης και της αυτοτέλειας, το «προσχέδιο» προβλέπει την ακόμη στενότερη πρόσδεση των πανεπιστημίων στις απαιτήσεις του κεφαλαίου. Η θεσμοθέτηση της χρηματοδότησης των ιδρυμάτων από άλλες πηγές, πέραν του κρατικού προϋπολογισμού, ανοίγει διάπλατα τις πόρτες στον έλεγχό τους από τους επιχειρηματίες, στις διάφορες επικίνδυνες διασυνδέσεις και στη μεγαλύτερη διαφθορά.

Και στο θέμα της ισότιμης και ενιαίας κρατικής χρηματοδότησης της έρευνας πρέπει να υψωθεί μέτωπο από τους φοιτητές - σπουδαστές, αλλά και από το επιστημονικό διδακτικό προσωπικό που αντιστέκεται και διεκδικεί.

Το «προσχέδιο» πλήττει καίρια το ακαδημαϊκό άσυλο, εφόσον δίνει τη δυνατότητα να χαρακτηρίζονται ως κατάλυσή του οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις των φοιτητών οι οποίες εμποδίζουν την οικονομική δραστηριότητα των επιχειρήσεων που λειτουργούν στο εσωτερικό του. Η αρμοδιότητα, δε, για την άρση του ασύλου από την πλευρά του ιδρύματος περνάει στο Πρυτανικό Συμβούλιο και όχι στην Επιτροπή Ασύλου και της Συγκλήτου που ήταν μέχρι τώρα.

Εκείνα που ουσιαστικά κρίνονται στο Νόμο - Πλαίσιο δεν είναι κάποιες επιμέρους πλευρές του, όπως το εξεταστικό των φοιτητών, στο οποίο σκόπιμα εστιάζει η κυβερνητική προπαγάνδα για να αποπροσανατολίσει και να απομονώσει τους φοιτητές και σπουδαστές που αντιδρούν.

Εκείνο που κρίνεται είναι η πρωτοφανής υποβάθμιση των πανεπιστημιακών σπουδών, με τη μετατροπή τους σε άθροισμα εφήμερων μαθήσεων και πιστωτικών μονάδων για τις ανάγκες της «αγοράς».

Είναι προκλητικό μάλιστα το γεγονός ότι, από το λεπτομερέστατο σε μέτρα πειθάρχησης των φοιτητών «προσχέδιο», απουσιάζει κάθε πρόβλεψη μέριμνας για πραγματικά δωρεάν φοίτηση. Αντίθετα, εισάγεται η ανταποδοτική λογική και ο δανεισμός από τις Τράπεζες, με προφανή στόχο τον αποκλεισμό των παιδιών των φτωχότερων λαϊκών στρωμάτων από την ανώτατη εκπαίδευση.

Εκείνο που κρίνεται ακόμα είναι η ασφυκτική χειραγώγηση της επιστήμης, με σκοπό τη διαστρέβλωση και τον αποκλεισμό των επιστημονικών συμπερασμάτων που θεωρούνται επιζήμια για τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης.

Τελικά, εκείνο που κρίνεται είναι η κοινωνική αποστολή των πανεπιστημίων, που, αντί να εργάζονται για τη βελτίωση της ζωής των εργαζομένων, καλούνται να υπηρετήσουν ακόμη πιο πιστά την αναπαραγωγή φτηνής και προσαρμοστικής εργατικής δύναμης.

Αποτελεί επιτακτική ανάγκη να διαμορφωθεί σήμερα ένα κοινωνικοπολιτικό πλειοψηφικό ρεύμα, που να λειτουργεί απαγορευτικά όχι μόνο σ' αυτό το «προσχέδιο διαλόγου», αλλά και σε όλα τα συναφή νομοσχέδια και στην αλλαγή βεβαίως του άρθρου 16 του Συντάγματος. Ενα πλειοψηφικό ρεύμα που θα ανακόψει αρνητικές εξελίξεις. Ενα κοινωνικοπολιτικό πλειοψηφικό ρεύμα που θα ζυμώσει και θα βάλει στην πρώτη γραμμή ολοκληρωμένες διεκδικήσεις για την Παιδεία.

«ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ»
Με το διεκδικητικό φοιτητικό κίνημα

Δήλωση του Γ. Μαυρίκου

Με δήλωσή του ο Γιώργος Μαυρίκος, επικεφαλής της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» και υποψήφιος υπερνομάρχης Αθήνας-Πειραιά, μεταξύ άλλων σημειώνει: Η παρουσίαση από την κυβέρνηση του προσχεδίου για το νέο νόμο-πλαίσιο δεν προσθέτει τίποτα νέο στα ήδη γνωστά: Η ΝΔ πατάει στα χνάρια των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει την αντιλαϊκή πολιτική προωθώντας τις αντιδραστικές αλλαγές στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης, σύμφωνα με τις αποφάσεις της ΕΕ στις συνόδους της Λισαβόνας και της Μπολόνια (...) Απέναντι σε αυτή την ενιαία επίθεση απαιτείται ενιαίο μέτωπο αντίστασης, αντεπίθεσης και διεκδίκησης των δικαιωμάτων (...) Η ΝΑΣ συντάσσεται με το διεκδικητικό φοιτητικό κίνημα και υποστηρίζει το κεντρικό σύνθημα για μόρφωση και δουλιά με δικαιώματα (...) Η Παιδεία είναι κοινωνικό δικαίωμα και όχι εμπόρευμα (...) Κανένας διάλογος δεν μπορεί να γίνει στη βάση του κυβερνητικού σχεδίου (...) Χρειάζεται μαζική καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής, συμμετοχή στις κινητοποιήσεις με κάθε πρόσφορη μορφή. Η Παιδεία των δικών μας αναγκών προϋποθέτει άλλη εξουσία κι αυτό δείχνει την ανάγκη ολικής ανατροπής των σημερινών συσχετισμών.

ΠΑΜΕ
Κανένας διάλογος, κανένας συμβιβασμός

Ξανά χτες μαζί με τους φοιτητές οι απεργοί εργάτες και υπάλληλοι από την Αθήνα και τον Πειραιά

Το χτεσινό ραντεβού δεν ήταν πρωτόγνωρο. Ολες τις προηγούμενες μέρες, τα ταξικά συνδικάτα έδωσαν μαζί με τους φοιτητές τη μάχη ενάντια στο νόμο - πλαίσιο, στους τόπους δουλιάς, στα αμφιθέατρα, στους δρόμους. Ετσι και χτες. Πιο μαζικά, πιο δυναμικά, πιο αποφασισμένα. Στο πλαίσιο των στάσεων εργασίας που κήρυξαν τα σωματεία τους, οικοδόμοι, εμποροϋπάλληλοι, εργαζόμενοι στο φάρμακο, λογιστές, κλωστοϋφαντουργοί, εργάτες κάθε κλάδου από την Αθήνα και τον Πειραιά, δάσκαλοι, καθηγητές και άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι, που χτες πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία, συγκεντρώθηκαν στις 12.30 μ.μ. στην Ομόνοια, κάτω από τα πανό και τις σημαίες του ΠΑΜΕ.

Ενιαίος ο αγώνας σε όλα τα μέτωπα

«Κινητοποιήσεις σαν και τη σημερινή αποτελούν πραγματικό και ουσιαστικό όρο νίκης απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης, του ΠΑΣΟΚ και της ΕΕ», τόνισε ο φοιτητής Γ. Βάγιας, ανεβαίνοντας πρώτος στο βήμα, για να χαιρετίσει τη συγκέντρωση των ταξικών δυνάμεων.

Το ΠΑΜΕ, τα ταξικά συνδικάτα από την πρώτη στιγμή στήριξαν τον αγώνα των φοιτητών, τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο Γ. Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Και πρόσθεσε: «Η θέση μας είναι ότι η Παιδεία πρέπει να γίνει υπόθεση της εργατικής λαϊκής οικογένειας. Δεν είναι απλά ζήτημα συμπαράστασης. Είναι βασικό στοιχείο της πάλης για να ανατραπεί αυτή η πολιτική, είναι πάλη μαζί με τον αγώνα για την Ασφάλιση, την Παιδεία και άλλα».

Κάλεσε σε καταδίκη του αντιλαϊκού νομοσχεδίου της κυβέρνησης της ΝΔ, ανέδειξε τη συνενοχή του ΠΑΣΟΚ σε αυτή την πολιτική και τις ευθύνες του ΣΥΝ που καλλιεργεί αυταπάτες μιλώντας για «εκσυγχρονισμό του συστήματος». Κατήγγειλε τις πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ που έχουν συμφωνήσει με την ιδιωτικοποίηση της Παιδείας και κάλεσε τους εργαζόμενους να απορρίψουν το διάλογο που στήνει η κυβέρνηση. Να δώσουν τη μάχη για να μην κατατεθεί το σχέδιο νόμου στη Βουλή.

Απάτη ο διάλογός τους

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες της ΚΕ του ΚΚΕ, του ΔΗΚΚΙ, της Κομμουνιστικής Ανανέωσης, της Παρέμβασης Αριστερών Πολιτών. Επίσης, αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, της ΟΓΕ, της ΟΒΣΑ, της ΕΕΔΥΕ. Τέλος, παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της Γενικής Ενωσης Παλαιστινίων Εργατών, μέσω της οποίας το ΠΑΜΕ έστειλε μήνυμα αλληλεγγύης στους εργαζόμενους της Παλαιστίνης που χτες πραγματοποίησαν μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση.

Λίγη ώρα αργότερα, η κεφαλή της πορείας των φοιτητών διακρίνεται να πλησιάζει από την Πανεπιστημίου. Η πορεία σμίγει με τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ και ένα ποτάμι αρχίζει να ανεβαίνει τη Σταδίου. Με τους φοιτητές μπροστά και τα μπλοκ των εργατών να κλείνουν την πορεία. Τα συνθήματα «βροχή». Ενάντια στο νόμο - πλαίσιο, την πολιτική της κυβέρνησης, του ΠΑΣΟΚ και των βαστάζων τους, ενάντια στο διάλογο της απάτης. Με μια σύντομη στάση στο ύψος του υπουργείου Παιδείας, η πορεία περνάει μπροστά από τη Βουλή για να καταλήξει στα Προπύλαια.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ - ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ
«Τέρμα πια στις αυταπάτες, ή με το κεφάλαιο, ή με τους εργάτες»!

Φοιτητές, σπουδαστές, εργάτες και υπάλληλοι είπαν χτες ένα ηχηρό «Απορρίπτεται» στους κυβερνητικούς ελιγμούς και στην απάτη του διαλόγου για το νόμο - πλαίσιο

Η πορεία φοιτητών - σπουδαστών κατεβαίνει την Πανεπιστημίου προς την Ομόνοια
Η πορεία φοιτητών - σπουδαστών κατεβαίνει την Πανεπιστημίου προς την Ομόνοια
Μια εικόνα χίλιες λέξεις: Τα μπλοκ των φοιτητών και των σπουδαστών κατεβαίνουν την οδό Πανεπιστημίου, από τα Προπύλαια, όπου ήταν ο τόπος της χτεσινής τους μαζικής συγκέντρωσης. Λίγα μέτρα πριν από την Πατησίων, με τον κύριο όγκο της συγκέντρωσης του ΠΑΜΕ να απλώνεται γύρω από την Ομόνοια, τους περιμένουν οι γονείς τους, οι αυριανοί τους συνάδελφοι, οι απεργοί εργάτες και υπάλληλοι. Οι γροθιές σφίγγουν, τα νεανικά πρόσωπα γεμίζουν με πάθος, για να ξεκινήσει ένας διάλογος συνθημάτων, καθώς οι δυο συγκεντρώσεις ανταμώνουν, με κατεύθυνση την οδό Σταδίου, μέχρι το υπουργείο Παιδείας και το Σύνταγμα.

«

Τέρμα πια στις αυταπάτες, ή με το κεφάλαιο, ή με τους εργάτες», ρίχνουν το πρώτο σύνθημα οι φοιτητές, για να απαντήσουν οι εργάτες: «Φοιτητές, εργατιά μια φωνή και μια γροθιά». Και ύστερα πάλι, όλοι μαζί, ξανά και ξανά: «Ακούστε τι λένε εργάτες - φοιτητές, έξω οι εταιρίες από τις σχολές» και «ο διάλογός τους είναι μια απάτη, νόμος είναι το δίκιο του εργάτη», «ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ακούστε το καλά, αυτός ο νόμος - πλαίσιο θα μείνει στα χαρτιά».

Χέρια σηκωμένα, χειροκροτήματα, μάτια γεμάτα σιγουριά για το δίκιο της κοινής μάχης, για τη δύναμη που κρύβει μέσα του ο συντονισμένος ταξικός αγώνας. Για την προοπτική που μπορεί και πρέπει να ανοίξει η συμπόρευση των φοιτητών με τους εργάτες, η πρωτοπόρα δράση και σ' αυτόν τον αγώνα της τάξης που πασχίζει για τη μόρφωση των παιδιών της. Ενα μαζικό, μυριόστομο «ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΤΑΙ» στους ελιγμούς της κυβέρνησης, στις μεθοδεύσεις του διαλόγου του συμβιβασμού.

Ιδιο το σκηνικό και σε δεκάδες ακόμα πόλεις όλης της χώρας, από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη. Εκεί που το ΠΑΜΕ, δίνοντας συνέχεια στη δράση όλου του προηγούμενου διαστήματος για το ζήτημα της Παιδείας, χτες διοργάνωσε μαχητικές συγκεντρώσεις, στο πλαίσιο των στάσεων εργασίας που κήρυξαν τα ταξικά συνδικάτα. Οχι για να εκφράσουν την αυτονόητη αλληλεγγύη και συμπαράστασή τους στους φοιτητές και σπουδαστές που και χτες βρέθηκαν μαζικά στους δρόμους. Αλλά επειδή ακριβώς λογαριάζουν την Παιδεία πρώτα και κύρια σαν δική τους υπόθεση. Υπόθεση πανεργατική, παλλαϊκή.

...κι όλοι μαζί ανηφορίζουν τη Σταδίου προς το υπουργείο Παιδείας και τη Βουλή
...κι όλοι μαζί ανηφορίζουν τη Σταδίου προς το υπουργείο Παιδείας και τη Βουλή
Οι χτεσινές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ με τους φοιτητές ήταν το αποτέλεσμα μιας δουλιάς που πάει βαθιά πίσω στο χρόνο. Ωρίμασε μέσα από τα αιτήματα του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος για την Παιδεία. Δέθηκε στις εξορμήσεις με εκπροσώπους των φοιτητών στους χώρους δουλιάς και στην παρουσία των συνδικαλιστών στα αμφιθέατρα των πανεπιστημίων, στις Γενικές Συνελεύσεις, στις κοινές πορείες. Η αναγκαιότητα της κοινής δράσης μπολιάστηκε στις κουβέντες που τόσες μέρες ανοίγουν με τους φοιτητές οι δυνάμεις εκείνες στα πανεπιστήμια που δεν κρύβουν λόγια από τους συναδέλφους τους. Τους λένε καθάρια πως το κίνημα, για να έχει προοπτική πρέπει να βάζει αιτήματα πολιτικά, να χτυπάει το κακό στη ρίζα του, να βλέπει μπροστά, μακρύτερα από εκεί που κάποιοι προσπαθούν να το περιορίσουν. Και σ' αυτή την προοπτική, για μια Παιδεία των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, το Μέτωπο φοιτητών και εργατών είναι μονόδρομος.


...συναντά τους εργάτες στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ
...συναντά τους εργάτες στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ
Απορρίφτηκε στο δρόμο του αγώνα ο νόμος - πλαίσιο

Ο νόμος - πλαίσιο απορρίπτεται!

Τον απορρίπτουν τα ίδια τα συνθήματα που κυριάρχησαν στο χτεσινό συλλαλητήριο φοιτητών - σπουδαστών: «Ο διάλογός τους είναι μια απάτη ρίχνουν τα βάρη στων φοιτητών την πλάτη».

Τον απορρίπτει το μεγαλειώδες ποτάμι που ξεχείλισε στο κέντρο της Αθήνας.

Τον απορρίπτουν οι χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές, που από την πρώτη στιγμή του αγώνα τους δε σταματούν να βροντοφωνάζουν «Εξω οι εταιρίες από τις σχολές» και «Δωρεάν σπουδές για κάθε φοιτητή».

Το μήνυμα της συνέχισης του αγώνα τους μέχρι να αποσυρθεί ο νόμος επανέλαβαν χτες χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές που συγκεντρώθηκαν και διαδήλωσαν ενάντια στο νόμο - πλαίσιο. Ενάντια στο νόμο που επιχειρεί να σύρει τα πανεπιστήμια στο άρμα των μονοπωλίων, να μετατρέψει τα ιδρύματα σε επιχειρήσεις. Ενάντια στο νόμο της ιδιωτικοποίησης και των ταξικών φραγμών. Χωρίς να «μασάνε» από ελιγμούς και στημένους διαλόγους. Αλλά με σημαία τους την αποφασιστικότητα ότι δεν υποχωρούν, δεν ξεπουλάνε τον αγώνα και τις διεκδικήσεις τους στο τραπέζι κανενός είδους στημένου διαλόγου.

Αντίθετα, και το χτεσινό συλλαλητήριο έδωσε ξάστερη την απάντηση των φοιτητών και σπουδαστών. Με κυρίαρχα συνθήματα για το πανεπιστήμιο των αναγκών τους, για τα δικαιώματά τους που δεν τα παζαρεύουν, για την ανυποχώρητη διεκδίκηση του δικαιώματος στη μόρφωση και τη δουλιά με δικαιώματα.

Από τις 11 το πρωί φοιτητές και σπουδαστές συναντιούνται και κατευθύνονται προς τα Προπύλαια. Από τους γύρω δρόμους καταφτάνουν με τα πανό στην αγκαλιά και τις αποφάσεις των συλλόγων τους στα χέρια. «Να τις μοιράσουμε και σε κάνα περαστικό, να δουν ότι έχουμε αιτήματα», λένε μεταξύ τους δυο φοιτήτριες.

Λίγο μετά τις 12, ο κόσμος έχει αρχίσει πια να μαζεύεται για τα καλά. Οι φοιτητές, μέχρι τότε διάσπαρτοι στα χορτάρια, στους πεζόδρομους, στις στοές για να βρουν λίγη σκιά, ξεχύνονται στο δρόμο και συγκροτούν τα μπλοκ τους. Τα συνθήματα πέφτουν βροχή: «Ο νόμος - πλαίσιο να μην κατατεθεί στο διάλογό τους καμιά συμμετοχή», «ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία στηρίζουνε το νόμο και την πλουτοκρατία».

«Δεν παζαρεύουμε αν θα χάσουμε λίγα ή πολλά από τα δικαιώματά μας, απ' τη ζωή μας», λέει ο Ορέστης, σπουδαστής στη ΣΤΕΦ Πειραιά. Η επιβεβαίωση έρχεται αυτόματα: «Τι είναι ο διάλογός τους;» ρωτάει η ντουντούκα, «Απάτη» φωνάζουν οι φοιτητές. «Ο διάλογός τους είναι μια απάτη, νόμος είναι το δίκιο του εργάτη» καταλήγει η «συνομιλία». «ΓΣΕΕ εργατών όχι των εργοδοτών» φωνάζουν οι φοιτητές για να ακουστεί στους εργατοπατέρες που έχουν κάνει τους «διαλόγους» και τη «συναίνεση» δεύτερο πετσί. Με καπνογόνα που δίνουν «χρώμα» στην πορεία και χτυπώντας παλαμάκια, βάζουν μελωδία στη νεανική ευρηματικότητα: «Γιωργάκη, Κωστάκη, Μαριέττα, δε θα περάσουνε ποτέ τα νέα μέτρα».

Λίγο μετά τις 2, το ποτάμι ξεκινά. «Ο νόμος πλαίσιο να μην κατατεθεί - στο διάλογό τους καμιά συμμετοχή» γράφει το πανό του Συλλόγου Φοιτητών Παντείου που βρίσκεται στην κεφαλή. Και στο ίδιο πνεύμα, με τη δεδηλωμένη απαίτηση να μην κατατεθεί ο νόμος - πλαίσιο, καμία συμμετοχή στο διάλογο, ακολουθούν: Σύλλογος Φοιτητών Νοσηλευτικής, Πανελλαδικό Συντονιστικό Αγώνα ΤΕΙ, Σύλλογοι Σπουδαστών ΣΤΕΦ - ΣΔΟ Πειραιά, Σύλλογοι Σπουδαστών ΣΕΥΠ, ΣΓΤΚΣ, ΣΤΕΤΡΟΔ Αθήνας, Επιτροπή Αγώνα Σπουδαστών ΤΕΙ Χαλκίδας, Σύλλογοι Φοιτητών Οικονομικού - Πολιτικού, Σύλλογος Φοιτητών ΜΙΘΕ, Σύλλογος Φοιτητών Φιλοσοφικής, Σύλλογος Φοιτητών ΤΕΦΑΑ...

Με παλμό και μαχητικότητα η πορεία κατευθύνεται προς την Ομόνοια. Σείεται το κέντρο της Αθήνας. Με αστείρευτη ένταση, φοιτητές και σπουδαστές δε σταματούν στιγμή να βροντοφωνάζουν και να δίνουν το στίγμα της συνέχισης του αγώνα για πραγματικά Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία.

Με επόμενο αγωνιστικό ραντεβού στις 27 και 28 του μήνα, στη Σύνοδο Κορυφής των υπουργών Παιδείας του ΟΟΣΑ. Και με τα μάτια τους «δεκατέσσερα» και την επαγρύπνηση μόνιμο σύντροφο, στο ενδεχόμενο να κατατεθεί ο νόμος μέσα στο καλοκαίρι. Με τα αυτιά τους τεντωμένα για να απαντήσουν άμεσα και αποφασιστικά σε οποιονδήποτε προσπαθήσει να αλλοιώσει την κατηγορηματική δήλωση φοιτητών - σπουδαστών για καμία συμμετοχή σε διάλογο και να αφήσει ανοιχτές χαραμάδες στη συναίνεση.

Το μήνυμα και της χτεσινής κινητοποίησης δε χωράει παρανοήσεις: Ο νόμος - πλαίσιο δεν αποτελεί βάση διαλόγου. Απορρίπτεται.

ΠΑΤΡΑ
Συναντήθηκαν στο δρόμο

Στο δρόμο του αγώνα συναντήθηκαν χθες φοιτητικοί σύλλογοι με τα ταξικά σωματεία που μετέχουν στο ΠΑΜΕ, διαδηλώνοντας ενάντια στο νόμο - πλαίσιο. Συγκεκριμένα, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Ιατρικής, Εστίας, Νηπιαγωγών, Δασκάλων, Φαρμακευτικής και Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ξεκίνησαν από το παράρτημα του Πανεπιστημίου Πάτρας, όπου είχαν προσυγκέντρωση, και με μαχητική διαδήλωση έφτασαν στην πλ. Γεωργίου.

Από εκεί μετά την κοινή συγκέντρωση των φοιτητικών συλλόγων με τα Σωματεία Οικοδόμων, Μετάλλου, Εργαζομένων «Coca - Cola», Ιματισμού & Δέρματος και Νέων Τεχνολογιών, ένωσαν τη φωνή και τη γροθιά τους, διαδηλώνοντας στο κέντρο της πόλης. Δίνοντας, έτσι, την καλύτερη απάντηση στην ξεπουλημένη ηγεσία του ΕΚΠ (ΠΑΣΚΕ), που αρνήθηκε όχι μόνο να κηρύξει 24ωρη απεργία, αλλά ακόμη και 3ωρη στάση εργασίας.

Προχθές οι ίδιοι φοιτητικοί σύλλογοι προχώρησαν σε 2ωρο αποκλεισμό των σιδηροδρομικών γραμμών του ΟΣΕ, ενώ, την ίδια μέρα το απόγευμα, στο ΕΚΠ μαζική ήταν η εκδήλωση της ΠΚΣ με θέμα: «Πρώτα συμπεράσματα από τις κινητοποιήσεις - συνέχεια - κλιμάκωση των κινητοποιήσεών μας». Χτες το απόγευμα, στις 6.00, πραγματοποιήθηκε και άλλο συλλαλητήριο, από φοιτητικούς συλλόγους.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Δυναμικές συγκεντρώσεις

Από την πορεία στη Λάρισα
Από την πορεία στη Λάρισα
Για μια ακόμη φορά εργαζόμενοι, φοιτητές και σπουδαστές διαδήλωσαν ενάντια στο νόμο - πλαίσιο και στη Θεσσαλία.

Στη Λάρισα, μαχητική ήταν η συγκέντρωση που διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο (ΕΚΛ) και πήραν απόφαση συμμετοχής οι φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι, η οποία έγινε στην πλατεία Ταχυδρομείου. Στη συγκέντρωση και στην πορεία που ακολούθησε ήταν εργαζόμενοι, που συμμετείχαν στην τρίωρη στάση εργασίας του ΕΚΛ, φοιτητές και σπουδαστές, διαμηνύοντας ότι θα συνεχίσουν ακόμα πιο αποφασιστικά το δρόμο του συντονισμού του αγώνα με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα.

Δυναμική ήταν η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, που έγινε στην πλατεία Ελευθερίας στο Βόλο. Από κει οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν πορεία προς το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όπου είχαν αγωνιστική συγκέντρωση οι φοιτητές. Στη συνέχεια εργαζόμενοι και φοιτητές πορεύτηκαν μαζί στους δρόμους της πόλης.

Στα Τρίκαλα η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ έγινε στην κεντρική πλατεία και στην Καρδίτσα στην πλατεία Δικαστηρίων, όπου χαιρετισμό απηύθυνε ο Χρήστος Τέγος, δήμαρχος Καρδίτσας και εκ νέου υποψήφιος. Αναφερόμενος ο Χρ. Τέγος στους αγώνες που αναπτύσσονται και στο ρόλο που πρέπει να έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, μεταξύ των άλλων, τόνισε: «Δεν μπορούμε να παρακολουθούμε απαθείς το μαρτύριο πάρα πολλών οικογενειών που ενώ "ξεζουμίζονται" στην κυριολεξία από το δυσβάσταχτο κόστος των σπουδών των παιδιών κι ενώ πληρώνουν και ξανά πληρώνουν, αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές απαιτήσεις της φοίτησης (...) πρόκειται για τις πιο άγριες εκπαιδευτικές αναδιαρθρώσεις που κατάντησαν τη μόρφωση εμπόρευμα, επιβάλλοντας δίδακτρα, που αποσυνδέουν τα εργασιακά δικαιώματα από τα πτυχία, που "μπάζουν" τις επιχειρήσεις στα Πανεπιστήμια. Η προηγούμενη και η σημερινή κυβέρνηση δεν κρύβουν τις προθέσεις τους».

Μέσα στο κίνημα γίνεται ο διάλογος
  • Παρέμβαση της Αλ. Παπαρήγα στη Βουλή για τις εξελίξεις στην Παιδεία
  • Δικομματική ταύτιση στην ιδιωτικοποίηση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Υπό τον κλοιό των χιλιάδων φοιτητών και εργαζομένων που διεκδικούσαν την απόσυρση του αντιδραστικού κατασκευάσματος του υπουργείου Παιδείας, οι πολιτικοί αρχηγοί στην Ολομέλεια της Βουλής αφιέρωσαν μεγάλο μέρος της συζήτησης για τη «λειτουργία των θεσμών και του κράτους» στις εξελίξεις στην Ανώτατη Παιδεία.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, αναφέρθηκε κατ' αρχάς στη φιλολογία περί διαλόγου, τονίζοντας: «Εμείς δεν παίρνουμε μέρος στο διάλογο, σε εκείνα τα ζητήματα στα οποία ξέραμε ότι η συμμετοχή μας στο διάλογο όχι απλώς είναι χαμένος χρόνος, αλλά αποπροσανατολίζει και δημιουργεί στο λαό ένα αίσθημα, "κάτσε να δούμε τι θα βγάλει ο διάλογος"». Οχι ότι θα έχανε το ΚΚΕ τις αρχές του αν έπαιρνε μέρος στο διάλογο, αλλά έκανε μια συγκεκριμένη επιλογή, όπως εξήγησε η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, για να πει στο λαό με αυτή του τη στάση: «Μην περιμένεις να τελειώσει ο διάλογος, μην έχεις στάση αναμονής».

Η Αλ. Παπαρήγα εξέφρασε την εντύπωσή της γιατί δυστυχώς και από ηγετικά στελέχη του συνδικαλιστικού κινήματος λέγεται ότι δεν έγινε διάλογος. «Εκανε διάλογο το υπουργείο Παιδείας, όπως έκανε και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια. Αλλοι πήγαν στον διάλογο και μετά βρήκαν πρόσχημα να βγουν. Και το έκαναν αυτό για να κρύψουν ότι δεν έχουν ουσιαστικές διαφορές», είπε. «Εμείς δεν πήραμε μέρος και δεν κατηγορούμε κανέναν, ούτε το ΠΑΣΟΚ, παλιότερα, ούτε τη ΝΔ, ότι δε μας κάλεσε. Πήραμε την ευθύνη να μην πάρουμε μέρος και βεβαίως καταθέτουμε τις προτάσεις μας στο λαό», σημείωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η Αλ. Παπαρήγα τόνισε ότι υπάρχει και ο διάλογος που γίνεται στους δρόμους και ο διάλογος που πρέπει να γίνει μέσα στο κίνημα, υπάρχει ο αντίλογος και οι αντιπαραθέσεις. «Οι αντιπαραθέσεις - είπε - δε γίνονται μόνο μέσα στα Κοινοβούλια, γίνονται και μέσα στο κίνημα, αλλά οι αντιπαραθέσεις μέσα στο κίνημα και ο διάλογος μέσα στο κίνημα θα οδηγήσουν στη διαμόρφωση καλύτερων όρων για το λαό, απόσπασης κατακτήσεων, ενώ ο φλύαρος διάλογος σε ορισμένα όργανα - τα οποία χρησιμοποιούν τον διάλογο και δεν μπορεί να οδηγήσει αυτός ο διάλογος σε καλό - δεν έχει κανένα νόημα».

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ξεκαθάρισε ότι όταν το Κόμμα μιλάει για δημόσια Παιδεία προσθέτει και τη λέξη «δωρεάν». «Λέμε δωρεάν για όλους και για όλες, γιατί εάν αρχίσουμε να βάζουμε εξαιρέσεις, αυτές θα φτάσουν κάτω και θα συμπεριλάβουν ένα μεγάλο μέρος των λαϊκών στρωμάτων», τόνισε.

Συναίνεση στην ιδιωτικοποίηση

Επίδειξη ουσιαστικής συναίνεσης στην ιδιωτικοποίηση της Παιδείας έκαναν ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο Κ. Καραμανλής παραδέχτηκε ευθέως ότι η κυβερνητική πολιτική προσαρμόζεται στις επιλογές της ΕΕ: «Οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις στο χώρο της Παιδείας δε σχεδιάζονται από κάποια δογματική προσήλωση. Σχεδιάζονται όπως απαιτεί το νέο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον», είπε.

Ο Γ. Παπανδρέου προέβαλε το ΠΑΣΟΚ ως πολιτική δύναμη που είναι δυνατόν να προωθήσει την ιδιωτικοποίηση με συναίνεση, τασσόμενος υπέρ του «διαλόγου» με τους καθηγητές και τους φοιτητές, με το διαχωρισμό, μάλιστα, των αιτημάτων τους σε «λογικά» και μη. Οπως είπε, διάλογος «είναι να έχεις την πολιτική βούληση να απαντάς σε λογικά αιτήματα».

Καλλιεργώντας ψευδαισθήσεις για τις πραγματικές προθέσεις του ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος του ΣΥΝ ζήτησε από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αλλάξει τη θέση του για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων...

Μαζί φοιτητές κι εργάτες

Δυναμική κινητοποίηση ενάντια στο νόμο - πλαίσιο, διατρανώνοντας την αποφασιστικότητά τους για καμία συμμετοχή στο διάλογο - απάτη, διεκδικώντας ανώτατη εκπαίδευση που να υπηρετεί τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες πραγματοποίησαν στα Γιάννενα φοιτητές, σπουδαστές, πανεπιστημιακοί καθηγητές και εργαζόμενοι.

Στη διαδήλωση, που ξεκίνησε από τη Δόμπολη, το αγωνιστικό «παρών» έδωσαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο πλαίσιο και της 3ωρης στάσης εργασίας. Στην κινητοποίηση παραβρέθηκαν επίσης οι υποψήφιοι νομάρχης και δήμαρχος Ιωαννίνων με τη ΝΑΣ και ΔΑΣ Χρήστος Μεντής και Τάκης Τσίγκας αντίστοιχα.

Αξιοσημείωτη ήταν η στάση, ταύτισης και σύμπλευσης με την αντιλαϊκή πολιτική, του νομάρχη Ιωαννίνων, Αλέκου Καχριμάνη (ΝΔ). Σαφώς ενοχλημένος και με μένος στράφηκε ενάντια στους φοιτητές που πάλευαν για Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία επιχειρώντας να αποτρέψει - χωρίς αποτέλεσμα - την ανάρτηση πανό στο κτίριο της Νομαρχίας από το Συντονιστικό του Πανεπιστημίου.

Στην Κέρκυρα επίσης έγινε μαχητική συγκέντρωση, με ολιγόλεπτο συμβολικό αποκλεισμό δρόμων και πορεία που κατέληξε στη Νομαρχία, ενώ τη σκυτάλη των κινητοποιήσεων πήρε η Αρτα αργά χτες το απόγευμα.

Στην Κρήτη

Με δυναμικές συγκεντρώσεις και πορείες και από την Κρήτη, οι φοιτητές και οι σπουδαστές του νησιού ένωσαν τις φωνές τους με τους χιλιάδες διαδηλωτές σε ολόκληρη τη χώρα. Συγκεντρώσεις έγιναν σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Χανιά, ενώ μαζί με τους φοιτητές και σπουδαστές συμπορεύτηκαν και πολλοί εκπαιδευτικοί, καθώς και εργαζόμενοι.

Στο Ηράκλειο η συγκέντρωση έγινε στις 12 το μεσημέρι στα Λιοντάρια και αμέσως μετά ακολούθησε πορεία με κατάληξη τα γραφεία της Νομαρχίας. Στο Ρέθυμνο οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία του Δημαρχείου και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης καταλήγοντας στο Εργατικό Κέντρο. Συγκέντρωση έγινε επίσης και στα Χανιά, στις 7 το απόγευμα, στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς.

  • Εκατοντάδες φοιτητές διαδήλωσαν χτες και στη Μυτιλήνη, με κεντρικό σύνθημα: «Στο διάλογο απάτη καμιά συμμετοχή, νόμος οι ανάγκες του κάθε φοιτητή», διατρανώνοντας έτσι πως θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους και το επόμενο διάστημα. Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν αντιπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Λέσβου, καθώς και δεκάδες εργαζόμενοι που συμπαραστέκονται στον αγώνα των φοιτητών. Η πορεία πέρασε και από το κεντρικό λιμάνι του νησιού όπου και ακούστηκαν συνθήματα ενάντια στην απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και στην ασυδοσία του εφοπλιστικού κεφαλαίου.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αγώνας για δημόσια και δωρεάν Παιδεία

Motion Team

Φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές, με στήριγμα τη δύναμη της εργατικής τάξης, διαδήλωσαν και χθες στη Θεσσαλονίκη την απόφασή τους να μην κάνουν πίσω από τις διεκδικήσεις τους για Παιδεία αντάξια των αναγκών και των συμφερόντων τους. Με μια φωνή απέρριψαν τις προτάσεις της κυβέρνησης και απαίτησαν έξω οι επιχειρήσεις από την εκπαίδευση.

Η μεγάλη διαδήλωση, που πήρε παλλαϊκά χαρακτηριστικά, ξεκίνησε από το Πολυτεχνείο.

Νωρίτερα, στην εμπορική πύλη της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκε προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Από εκεί, εργαζόμενοι από κάθε κλάδο που συσπειρώνονται στα ταξικά συνδικάτα, κατευθύνθηκαν με πορεία στο χώρο της συγκέντρωσης και ενώθηκαν με τους φοιτητές και τους υπόλοιπους εργαζόμενους που συμμετείχαν στην 4ωρη στάση εργασίας. Εκεί και οι εργαζόμενοι της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων, που παλεύουν για να μην κλείσει το εργοστάσιο.

Σε μια γραμμή, αυτή της ρήξης με την πολιτική ιδιωτικοποίησης και υποβάθμισης της Παιδείας, οι φοιτητές άνοιξαν το δρόμο. Μπροστά στην πορεία, το πανό των φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων και πίσω χιλιάδες διαδηλωτές. «Μέχρι τις Βρυξέλλες καλά να ακουστεί, η δωρεάν Παιδεία δε βγαίνει στο σφυρί», «Ο διάλογός τους είναι κοροϊδία, αγώνας για δημόσια και δωρεάν Παιδεία», βροντοφώναζαν ρυθμικά και προχωρούσαν.


Motion Team

Η μεγάλη πορεία διέσχισε όλη την Εγνατία και μέσω της Διοικητηρίου κατευθύνθηκε στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Η πορεία επέστρεψε και πάλι στα πανεπιστήμια, όπου ολοκληρώθηκε η κινητοποίηση. Φοιτητές και εργαζόμενοι ανανέωσαν το αγωνιστικό ραντεβού την επόμενη βδομάδα.

Εικόνες για τα κανάλια

Σκηνικό έντασης που έδωσε την ευκαιρία στην αστυνομία να «λούσει» τη διαδήλωση με χημικά, στήθηκε στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όταν διαδηλωτές έριξαν την πόρτα και γκρέμισαν κάγκελα από την περίφραξή του. Ο κύριος όγκος της διαδήλωσης γύρισε την πλάτη στο στημένο σκηνικό που εξελίχθηκε μέχρι την Αγίας Σοφίας, και συνέχισε την παλλαϊκή διαδήλωση, περιφρουρώντας τον αγώνα.

Βόρεια Ελλάδα

Σε Μακεδονία και Θράκη, φοιτητές, σπουδαστές και εργαζόμενοι, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, διαδήλωσαν χθες την απόφασή τους να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα, κόντρα στους στημένους διαλόγους και όσους τους προωθούν. Ορισαν επόμενο αγωνιστικό ραντεβού τα συλλαλητήρια της Τρίτης, 27 Ιούνη.

Σε Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη, Δράμα, το ΠΑΜΕ είχε καλέσει συγκεντρώσεις στον ίδιο χώρο που είχε οριστεί το ραντεβού της σπουδάζουσας νεολαίας. Σε κοινό βηματισμό, νεολαία και εργαζόμενοι, κάτω από τα πανό τους, πορεύτηκαν ξεσηκώνοντας τις πόλεις. Με τα συνθήματά τους, καταδίκασαν την κυβερνητική πολιτική και τις επιλογές της ΕΕ, που χτυπά το δικαίωμα στη δημόσια και δωρεάν Παιδεία και απαίτησαν να μην κατατεθεί ο νόμος - πλαίσιο.

Στην Κοζάνη οι ταξικές δυνάμεις ξεκίνησαν με προσυγκέντρωση από το Εργατικό Κέντρο και ενώθηκαν με την πορεία των σπουδαστών. Στις Σέρρες η πορεία ξεκίνησε από τα ΤΕΙ αμέσως μετά τη ΓΣ, όπου οι σπουδαστές επαναβεβαίωσαν την απόφασή τους να κλιμακώσουν την πάλη για ενιαία ανώτατη δημόσια και δωρεάν Παιδεία. Στο κέντρο της πόλης ενώθηκαν με τους εργαζόμενους και όλοι μαζί κατέληξαν έξω από τη Νομαρχία.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Κάτω από τη βάση όλο το σύστημα

Με την καθιέρωση από φέτος της βαθμολογικής βάσης - για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ - να εντείνει την αγωνία χιλιάδων μαθητών και των οικογενειών τους, άρχισαν να ανακοινώνονται οι βαθμολογίες των υποψηφίων για εισαγωγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Η καθιέρωση του 10 ως προϋπόθεση για εισαγωγή σε κάποιο Πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ εμφανίστηκε το προηγούμενο διάστημα, από την ηγεσία του υπουργείου, ως μέσο «ποιοτικής αναβάθμισης» της εκπαίδευσης και έδωσε λαβή στο ΠΑΣΟΚ να σηκώσει ένα ζήτημα αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, προκειμένου να κρύψει τη συμφωνία του στις κεντρικές στρατηγικές επιλογές για την Παιδεία.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, παρουσιάζοντας χτες τα στατιστικά στοιχεία για τις επιδόσεις των υποψηφίων, εκτίμησε ότι οι βαθμολογίες κάτω από τη βάση θα είναι λιγότερες φέτος (πέρσι ήταν 17.000, ενώ 38.000 συνολικά έμειναν εκτός Ανώτατης Εκπαίδευσης), ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου υπάρχει μείωση των ποσοστών γραπτών κάτω από τη βάση στα 14 από τα 22 μαθήματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, αυξημένο σε σχέση με πέρσι ήταν το ποσοστό των υποψηφίων που έγραψε κάτω από 10 στα εξής μαθήματα: Αρχαία Ελληνικά θεωρητικής κατεύθυνσης 56,02%. Νεοελληνική Λογοτεχνία θεωρητικής 52,28%. Ιστορία θεωρητικής 60,27%. Μαθηματικά θετικής 35,85%. Ηλεκτρολογία τεχνολογικής 1 23,26%. Μαθηματικά τεχνολογικής 1 50,37%. Μαθηματικά τεχνολογικής 2 74,51%. Ανάπτυξη Εφαρμογών σε προγραμματιστικό περιβάλλον 53,88%.

Το πόσοι τελικά θα μείνουν εκτός Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, επειδή δεν κατόρθωσαν να πιάσουν τη βαθμολογική βάση, θα είναι γνωστό όταν ολοκληρωθεί η επεξεργασία των προφορικών και γραπτών βαθμών για τον υπολογισμό του γενικού βαθμού πρόσβασης, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Οπως ανακοινώθηκε χτες, ενώ αναμενόταν να προσέλθουν στις εξετάσεις 98.140 υποψήφιοι (από τους οποίους 79.965 μαθητές της τελευταίας τάξης και 18.175 απόφοιτοι προηγούμενων ετών), τελικά εξετάστηκαν 93.190, κάτι που αποδίδεται είτε στην απόρριψη λόγω ελλιπούς φοίτησης για τους τελειόφοιτους είτε στην απόσυρση των αιτήσεων υποψηφίων προηγούμενων ετών.

Οπως ανακοινώθηκε χτες, από τη Δευτέρα 10 Ιούλη μέχρι την Παρασκευή 21 Ιούλη θα κληθούν οι υποψήφιοι να καταθέσουν τα μηχανογραφικά τους. Στο μεταξύ, στις 7 Ιούλη θα ανακοινωθούν οι βαθμολογίες στα ειδικά μαθήματα και οι βαθμολογίες των αποφοίτων των ΤΕΕ που διαγωνίστηκαν πανελλαδικά για εισαγωγή στα ΤΕΙ.

Αφορμή για προβληματισμό

Η ανακοίνωση των βαθμολογιών και η φιλολογία που αναπτύσσεται γύρω από αυτές, φέρνουν στην επιφάνεια το ζήτημα του περιεχομένου του σχολείου, που αντί να παρέχει γενική παιδεία, είναι προσανατολισμένο στην εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο. Αποκαλύπτει το ζήτημα των εξετάσεων επιλογής και όχι αποτίμησης γνώσεων για τα Πανεπιστήμια, τα οποία με τα μέτρα της κυβέρνησης οδηγούνται στην εμπορευματοποίηση και την όξυνση των ταξικών φραγμών για περισσότερους φοιτητές, ενώ η μισοκατάρτιση επί πληρωμή απομένει ως μοναδική διέξοδος για όσους δεν εισαχθούν.

Παράλληλα, η όλη συζήτηση για την τύχη των τμημάτων σε ιδρύματα της περιφέρειας, που τα προηγούμενα χρόνια δέχονταν εισακτέους με χαμηλές βαθμολογίες, αναδεικνύει και το ζήτημα του περιεχομένου της Ανώτατης Εκπαίδευσης και της ίδρυσης το προηγούμενο διάστημα τμημάτων χωρίς υποδομές ή επιστημονικό περιεχόμενο προκειμένου να ικανοποιηθούν οι τοπικές αρχές σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Το υπουργείο δεν απαντά σε αυτό που προκύπτει ως βασική ανάγκη στην εποχή μας για ενιαίο δωδεκάχρονο σχολείο, για να αποκτήσουν τα παιδιά γερές βάσεις γενικής παιδείας, σύστημα δημόσιων επαγγελματικών σχολών, ενιαία ανώτατη εκπαίδευση που θα γίνεται σε μεγάλα πανεπιστημιακά συγκροτήματα, που θα καλλιεργούν ευρύ φάσμα επιστημών και θα συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό υψηλά ειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Δεν είναι λύση η βάση του 10

Στο θέμα των αποτελεσμάτων των εξετάσεων και στους λεγόμενους κομμένους αναφέρθηκε, κατά τη διάρκεια της χτεσινής ομιλίας της στη Βουλή, και η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

«Πραγματικά, από μια πρώτη και τυπική - όπως είμαστε όλοι διαπαιδαγωγημένοι να κάνουμε - προσέγγιση των πραγμάτων φαίνεται ως λογικό όσοι παίρνουν πάνω από τη βάση να μπαίνουν και όσοι παίρνουν κάτω από τη βάση να μην μπαίνουν. Εμείς όμως θέλουμε να θέσουμε έναν άλλο προβληματισμό γιατί θέλουμε να σταθούμε στο πλευρό αυτών που θεωρούνται "κομμένοι" και δε συμφωνούμε ότι με ένα νόμο επιλύεται το ζήτημα της ποιότητας των εισαγομένων», εξήγησε εισαγωγικά ως προς το θέμα η Αλ. Παπαρήγα, και ανέλυσε παρακάτω:

«Επί ΠΑΣΟΚ έγινε η μεγάλη διακήρυξη για την "ελεύθερη πρόσβαση" στα πανεπιστήμια. Εμείς τότε ειρωνευτήκαμε αυτή τη θέση, είπαμε ότι δε θα εφαρμοστεί και μάλιστα τότε στη Βουλή φέραμε ορισμένα στοιχεία και επιχειρήματα με τα οποία αποδεικνύαμε ότι θα μειωθεί ο αριθμός των εισαγομένων στην Ανώτατη Παιδεία. Μετά άρχισαν κάτι κόψε-ράψε στο εξεταστικό...

Δεύτερο, δεν είναι μόνο τα ΤΕΙ που αναπτύχθηκαν. Κάθε χρόνο στα Πανεπιστήμια γίνονται και νέα Τμήματα, και επί ΠΑΣΟΚ και επί ΝΔ. Τα κριτήρια ειλικρινά δεν τα ξέρω.

Εχουμε γενική υποβάθμιση της Παιδείας. Οι ευέλικτες ζώνες που εισάγονται τώρα θα οδηγήσουν σε καθετοποίηση αυτής της υποβάθμισης και φτάσαμε στο σημείο πραγματικά να γίνονται εξετάσεις και να μπαίνουν με βαθμό 5 στα ΤΕΙ. Και φτάσαμε και στο σημείο χιλιάδες παιδιά να μπαίνουν σε μια σχολή και να μη θέλουν να τη συνεχίσουν, γιατί δεν τους άρεσε, γιατί η επιλογή ήταν αναγκαστική. Γιατί συμπληρώνεις έναν πίνακα και είναι ΠΡΟΠΟ πού θα μπεις».

Με βάση αυτά η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε: «Δημιουργείται ένα μείζον ζήτημα που δε λύνεται με τη βάση ή κάτω από τη βάση. Η ευθύνη είναι συσσωρευμένη και μακρόχρονη. Οι εξετάσεις είναι εξετάσεις επιλογής, δεν είναι εξετάσεις αξιολόγησης γνώσεων και ικανότητας να γίνεις ή να μη γίνεις επιστήμονας».

Η Αλ. Παπαρήγα μίλησε για την πρόταση του ΚΚΕ να υπάρχουν «μεταλυκειακές σπουδές για ορισμένα επαγγέλματα που το αντικείμενό τους δεν ανήκει στο Πανεπιστήμιο». Ξεκαθάρισε όμως: «Οχι αυτά τα αδιαβάθμητα ΙΕΚ, ΤΕΙ, κλπ. Γιατί υπάρχει ένα ζήτημα, μετά το Λύκειο κάποιος κάτι θέλει να κάνει. Δεν είναι υποχρεωτικό όλος ο ελληνικός λαός να περάσει στο Πανεπιστήμιο. Εχει όμως δικαίωμα το κάθε παιδί να πάει στο Πανεπιστήμιο εφόσον το θέλει και να μην καθορίζεται αυτό από την οικονομική θέση της οικογένειάς του και τη δική του».

Και καταλήγοντας γι' αυτό το θέμα η Αλ. Παπαρήγα επισήμανε: «Ολα αυτά τα πράγματα οδηγούν στο να έχουμε χιλιάδες παιδιά με κάτω από τη βάση. Τι θα κάνουν αυτά τα παιδιά; Να ξαναδώσουν; Ξανά φροντιστήρια. Για μας προέχει να σπουδάσουν, γνωρίζοντας βεβαίως ότι το επίπεδο σπουδών είναι υποβαθμισμένο, ότι θα απογοητευτούν, ότι δε θα βρουν δουλιά, γνωρίζοντας ότι οι θυσίες που κάνουν οι γονείς είναι πολύ πάνω από το αντίκρισμα των γνώσεων και των δικαιωμάτων που θα αποκτήσουν τα παιδιά τους, αλλά η λύση σε αυτό το περίπλοκο πρόβλημα δεν είναι "με 10 και πάνω μπαίνεις, με 10 και κάτω δεν μπαίνεις". Εμείς δεν είμαστε υπέρ της κατάργησης των εξετάσεων. Αλλά είναι πολύ πιο σύνθετο το ζήτημα. Για να δημιουργήσουμε ένα σύστημα αντικειμενικής αξιολόγησης και όχι δαρβινικής επιλογής χρειάζονται πολλά άλλα πράγματα τα οποία σήμερα δεν υπάρχουν».

32ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ
Σήμερα οι εκδηλώσεις των μαθητών

Σήμερα, στις 6 το απόγευμα ανοίγει την αυλαία του το 1ο Μαθητικό Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», στο Αλσος Περιστερίου, με κεντρικό θέμα: «Η μόρφωση δεν είναι εμπόρευμα είναι δικαίωμα». Το Φεστιβάλ ολοκληρώνεται αύριο.

Σήμερα, στις 10 μ.μ., θα μιλήσει ο Θέμης Γκιώνης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, ενώ αύριο, στις 10 μ.μ., θα χαιρετίσει ο Γιώργος Μαυρίκος, υποψήφιος υπερνομάρχης Αθήνας - Πειραιά με τη «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία».

Το πλούσιο πρόγραμμα περιλαμβάνει συναυλίες από τουλάχιστον 30 μαθητικά συγκροτήματα από 40 σχολεία της Αθήνας και μεγάλη συναυλία από τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου και το συγκρότημα «Τοξικά Απόβλητα».

Στις 8 μ.μ. σήμερα θα παρουσιαστεί το βιβλίο «Ο Ανθρωπος αυτός ο γίγας», ενώ στις 9 μ.μ. εκδήλωση - συζήτηση για τη μουσική και τον πολιτισμό, όπου θα συμμετάσχει ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, και η προβολή της ταινίας «Ημερολόγια Μοτοσικλέτας».

Ακόμη, λειτουργούν ειδικοί χώροι αφιερωμένοι σε θέματα, όπως, ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος, η πρόταση της ΚΝΕ για το ενιαίο 12χρονο δημόσιο και δωρεάν σχολείο, για τις εξελίξεις στην Παιδεία, στον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό, για την πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, για το 9ο Συνέδριο της ΚΝΕ και για τον «Οδηγητή». Η είσοδος και για τις δύο μέρες του Φεστιβάλ είναι 5 ευρώ.

Ολοκληρώνεται σήμερα στα ΤΕΙ

Σήμερα ολοκληρώνονται οι διήμερες Προφεστιβαλικές εκδηλώσεις της Οργάνωσης ΤΕΙ Λεκανοπεδίου, στις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ Αθήνας στο Αιγάλεω.

Στις 9 μ.μ. θα μιλήσει ο Γιώργος Μαυρίκος, υποψήφιος υπερνομάρχης με τη «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία». Ακόμα, θα προβληθούν οι ταινίες «Δευτέρες με λιακάδα», «Ο πρόεδρος, ένα ροζ σκάνδαλο και ο πόλεμος», θεατρικό δρώμενο. Η μέρα θα ολοκληρωθεί με συναυλίες με ροκ συγκροτήματα και ρεμπέτικο ξεφάντωμα με τον Βασίλη Κορακάκη.

Σήμερα σε άλλες πόλεις
  • Σήμερα Παρασκευή, στις 7 μ.μ. στην Πλατεία Μαβίλη στα Γιάννενα, διοργανώνεται Μαθητικό Φεστιβάλ με θέμα: «Στον αγώνα της μόρφωσης και της ζωής».
  • Στα Χανιά, στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας, σήμερα, στις 7 το απόγευμα διοργανώνεται Μαθητικό φεστιβάλ.
  • Στο Κορωπί, στην πλατεία Γυμνασίου, στις 8 μ.μ., με θέμα «Ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά», ενώ σήμερα θα διεξαχθεί τουρνουά μπάσκετ με ομάδες της περιοχής.
  • Στη Δεσκάτη Γρεβενών, στην πλατεία, στις 8.30 μ.μ., με θέμα το 15ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ στο Γράμμο.
  • Στο Ηράκλειο Κρήτης, στο πανεπιστήμιο στην Κνωσό, στις 7 μ.μ., με θέμα: «Τι φοιτητικό κίνημα θέλουμε. Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ