Τρίτη 3 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΚΕ
Στο πλευρό των φοιτητών

Το ΚΚΕ έφερε το θέμα της στέγασης στη Βουλή. Με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρης έθεσε το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές και σπουδαστές στα Γιάννενα, καθώς οι εστίες καλύπτουν μόνο το 6,5% των φοιτητών και τα ενοίκια στην πόλη είναι πολύ ακριβά. Ο βουλευτής του ΚΚΕ κατήγγειλε μεταξύ άλλων, τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης των εστιών του ΕΙΝ της Δόμπολης, το ενοίκιο των εστιών της Δουρούτης, το ακριβό φοιτητικό εισιτήριο και την «αμφισβητήσιμη» μεταφορά των φοιτητών με την υπάρχουσα συγκοινωνία. Ρωτώντας τον υπουργό Παιδείας τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για τη λύση των άμεσων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, εισέπραξε από τον υφυπουργό Παιδείας, Ν. Γκεσούλη, γενικολογίες για το «μεγάλο έργο» που επιτελεί η κυβέρνηση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση καθώς και ότι «αισθάνεται περήφανος» για τις «ιδανικές συνθήκες των 1.130 κλινών». Επίσης, δήλωσε πως υπάρχει προγραμματισμός για άλλα 450 μονόκλινα δωμάτια, ενώ παραδέχτηκε ότι στα Γιάννενα δεν υπάρχει φοιτητικό εισιτήριο, θέμα το οποίο, όπως είπε, θα μελετήσει.


ΡΕΠΟΡΤΑΖ : Μαρία ΠΕΡΓΑΝΤΗ

Το πρόβλημα της στέγασης των φοιτητών στα Γιάννενα έχει τη δική του ιστορία. Είναι το απότοκο της αντιεκπαιδευτικής, αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης που δεν ικανοποιεί την αυτονόητη ανάγκη για χιλιάδες νέους. Το πρόβλημα αυτό έχει οξυνθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια με τη δημιουργία τεσσάρων νέων τμημάτων στο Πανεπιστήμιο και ενός στα ΤΕΙ και με την αύξηση του αριθμού των εισακτέων. Οι εστίες που έχουν μόλις 1.070 δωμάτια είναι σταγόνα στον ωκεανό, μπροστά στις ανάγκες 14.000 - 15.000 φοιτητών - σπουδαστών. Ετσι, οι λαϊκές οικογένειες χαρατσώνονται με τεράστιες δαπάνες για να εξασφαλίσουν τις σπουδές των παιδιών τους. Τα ενοίκια ξεκινάνε από την τιμή των 300 ευρώ το μήνα για μία γκαρσονιέρα, ενώ τα δυάρια και τα τριάρια, νοικιάζονται «με το κεφάλι» και οι τιμές τους ξεκινάνε από 360 με 420 ευρώ το μήνα και μπορεί να αγγίξουν τα 660 ευρώ!

Ο «Ρ» συνομίλησε με αρκετούς φοιτητές που μένουν στα Γιάννενα, είτε στις εστίες είτε στην πόλη και συζήτησε μαζί τους.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΣΤΕΓΗ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Μεγάλες ελλείψεις, την πληρώνουν τα λαϊκά στρώματα
  • Μιλάνε στο «Ρ» φοιτητές που μένουν σε εστίες και σε ενοικιαζόμενα σπίτια
  • 1.070 δωμάτια για περίπου 15.000 φοιτητές!

Από πρόσφατη κινητοποίηση των φοιτητών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Πέτροβας Σπύρος

Από πρόσφατη κινητοποίηση των φοιτητών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Στις εστίες της Πανεπιστημιούπολης (περιοχή Δουρούτης), η οποία διαθέτει 670 δωμάτια, πληρώνουν ενοίκιο 15.000 δρχ. το μήνα, μπορούν να μείνουν μόνο για ένα χρόνο, έχουν σημαντικά έξοδα για τη μεταφορά τους προς και από το Πανεπιστήμιο (45 λεπτά στοιχίζει το εισιτήριο), αναγκάζονται να αδειάζουν το δωμάτιό τους το καλοκαίρι και, αν θέλουν να ξαναμείνουν στην εστία, πρέπει να μπουν και πάλι στην «ουρά» για να εξεταστεί το αν πληρούν τα κριτήρια.

Απ' αυτή την εστία ο Σπήλιος, δευτεροετής φοιτητής με δύο χρόνια διαμονή εκεί, μας είπε: «Στην εστία της Δουρούτης υπάρχουν περιορισμοί. Δηλαδή είσαι μακριά από την πόλη, μακριά από οτιδήποτε. Εχουμε κάποια βασικά πράγματα αλλά υπάρχουν και σημαντικά μειονεκτήματα, όπως το ακριβό εισιτήριο, τα δρομολόγια που δεν εξυπηρετούν». Ο Νίκος, δευτεροετής με ένα χρόνο διαμονή, τόνισε: «Θα πρέπει να υπάρχει σύλλογος στις εστίες για να διεκδικεί, να υπάρχει εκπροσώπηση και συμμετοχή από όλους. Και σίγουρα δε θα πρέπει να υπάρχει ενοίκιο στις εστίες».

Οσοι μένουν στις εστίες του ΕΙΝ που είναι στην πόλη (περιοχή Δομπόλης) και διαθέτουν 400 δωμάτια, ζουν σε άθλιες συνθήκες, γιατί το κτίριο και οι εγκαταστάσεις είναι πολύ παλιές. Η Ιωάννα που μένει στην εστία της Δομπόλης, σχολίασε: «Η κατάσταση είναι άθλια. Οι τουαλέτες είναι σε πολύ κακή κατάσταση και είναι κοινές. Το κτίριο είναι παμπάλαιο και οι χώροι δε θα έλεγα ότι είναι και τόσο καθαροί. Ειδικά όσοι μένουν στα υπόγεια έχουν μεγάλο πρόβλημα με την υγρασία και τη δυσοσμία».

«Εχουν αυξηθεί κατά πολύ τα έξοδα»

Η Μαρία από το Μαθηματικό που νοικιάζει σπίτι στην πόλη σημείωσε: «Είναι πάρα πολύ δύσκολο να σπουδάσει κανείς πλέον στα Γιάννενα. Εγώ είμαι στο 5ο έτος και βλέπω πως η διαφορά στα έξοδα που έχει ένας φοιτητής κατά μέσο όρο το μήνα σήμερα σε σχέση με αυτά που είχε πριν από 4 χρόνια είναι πολύ μεγάλη. Σήμερα ακόμα και ένας φοιτητής που τα καταφέρνει, έστω οριακά, να μένει στα Γιάννενα νοικιάζοντας σπίτι, θέλει να βρει δωμάτιο στην εστία. Για την πλειοψηφία των φοιτητών έχουν περιοριστεί κατά πολύ τα έξοδα για διασκέδαση. Δεν είναι λίγοι οι φοιτητές που δε μένουν στα Γιάννενα για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, γιατί δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οι οικογένειές τους στα μηνιαία έξοδα». Ο Δημήτρης, φοιτητής του Χημικού, που, επίσης, μένει στην πόλη, σημειώνει: «Το πρόβλημα έχει οξυνθεί ιδιαίτερα τα 2 με 3 χρόνια μετά την αλλαγή του συστήματος εισαγωγής των παιδιών στα Πανεπιστήμια. Μέχρι πέρσι υπήρχε έλλειψη σε σπίτια και τα ενοίκια ήταν ακριβά αλλά και φέτος που φτιάχτηκαν πολλά καινούρια σπίτια, ειδικά γκαρσονιέρες, τα νοικιάζουν 300 με 360 ευρώ! Είναι γεγονός πως πολλά παιδιά τα βγάζουν πέρα ίσα - ίσα με πολλές στερήσεις και κοιτάνε να τελειώσουν γρήγορα τις σπουδές τους, γιατί δέχονται πιέσεις από το σπίτι τους».

Οι φοιτητές διεκδικούν συντονισμένα

Κινητοποίηση με απόφαση του Συντονιστικού Αγώνα των Φοιτητικών Συλλόγων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Μαθηματικό, Φυσικό, Χημικό, Επιστημών της Τέχνης, Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών) και πλαίσιο αιτημάτων με αιχμή τη δωρεάν στέγαση για όλους, είχε γίνει στις 7/11/2002 και είχε προκαλέσει τη θετική αντίδραση των τοπικών μέσων ενημέρωσης. Υπενθυμίζεται ότι με αυτό το αίτημα ενταγμένο στο γενικότερο αίτημα για δημόσια δωρεάν παιδεία, έχουν γίνει αρκετές πολύμορφες κινητοποιήσεις τα τελευταία χρόνια. Γίνονται παράλληλα, διαρκώς, διεργασίες στο χώρο των φοιτητών και των σπουδαστών που τους ωθούν να συσπειρώνονται στον πόλο της αντίστασης και της αντεπίθεσης στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, στην Πανσπουδαστική ΚΣ. Την παράταξη που δίνει τη μάχη απέναντι στον αντιλαϊκό και αντιεκπαιδευτικό οδοστρωτήρα της ΕΕ και της κυβέρνησης ενώ παράλληλα προβάλλει την πρόταση για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, δημόσια και δωρεάν.

Ο πρύτανης

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Χ. Μασσαλάς σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με το «Ρ» σημείωσε: «Σε συνάντηση που είχε με το υπ. Παιδείας αντιπροσωπεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στις 28/2/2002 αποφασίστηκε πως για την επόμενη τριετία θα δίνονταν 10 δισ. δρχ. στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων, έχοντας ως προτεραιότητα την ανέγερση νέων φοιτητικών κατοικιών 300 δωματίων. Τα χρήματα αυτά θα δίνονταν από το ΠΕΠ της Ηπείρου. Το υπ. Παιδείας έκανε τις απαραίτητες ενέργειες αλλά η Περιφέρεια Ηπείρου δεν έχει προχωρήσει τη διαδικασία ώστε να ενταχθεί το έργο στο Γ' ΚΠΣ. Παράλληλα από τη νέα χρονιά θα ξεκινήσει ανέγερση 150 νέων φοιτητικών κατοικιών ύστερα από παρέμβαση που κάναμε στο Ιδρυμα Ζάππα.

Μετά τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των φοιτητών διαμαρτυρήθηκα για την κατανομή των πιστώσεων ενώ το πώς θα αντιδράσουμε στη συνέχεια θα καθοριστεί μετά τη συνάντηση του υπ. Παιδείας με τον πρύτανη ή κάποιον από τους Αντιπρυτάνεις του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η οποία έχει οριστεί να γίνει τη Δευτέρα 2/12/2002, στο Υπουργείο Παιδείας, στις 12 μ.».

Ψηφίζουν οι Φιλόλογοι

Αύριο Τετάρτη, η Πανελλήνια Ενωση Φιλολόγων (ΠΕΦ) εκλέγει το νέο Διοικητικό της Συμβούλιο. Η «Πανεπιστημονική» στις αρχαιρεσίες αυτές υποστηρίζει τις υποψηφιότητες της Μαρίας Κοτρώτσου και του Σπ. Τουλιάτου. Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στα γραφεία της ΠΕΦ (Πολυτεχνείου 6 - Αθήνα).

Νέα τμήματα στο πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Υπογράφτηκε από το υπουργείο Παιδείας το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο ιδρύονται νέες σχολές και τμήματα στο Πανεπιστήμια Πελοποννήσου. Πρόκειται για τη Σχολή Επιστημών Διοίκησης και Οικονομίας με έδρα την Τρίπολη, τη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών με έδρα την Καλαμάτα, τη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών με έδρα την Κόρινθο, τη Σχολή Καλών Τεχνών με έδρα το Ναύπλιο και τη σχολή Επιστημών Ανθρώπινης Κίνησης με έδρα τη Σπάρτη που συνίσταται στο τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Θεσμών Αθλητισμού και το τμήμα Αθλησης και Ποιότητας Ζωής. Κάθε σχολή περιλαμβάνει από δύο τμήματα, ενώ όπως είπε χτες ο υπουργός Παιδείας, η συγκρότηση των παραπάνω σχολών θα ολοκληρωθεί με την ίδρυση και τρίτου τμήματος στην κάθε μία από αυτές, σύμφωνα με σχετική εισήγηση που θα υποβάλει τους επόμενους μήνες η διοικούσα επιτροπή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΣΑΣ ΑΘΗΝΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Πολύμορφες εκδηλώσεις

Σήμερα στις 6 το απόγευμα, πραγματοποιείται η εκδήλωση της Οργάνωσης Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ με θέμα την Οκτωβριανή Επανάσταση, στο αμφιθέατρο Παπαρρηγοπούλου της Νομικής Σχολής. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Παναγιώτης Γεωργιάδης, διευθυντής του ΚΜΕ και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Παράλληλα, η πολύμορφη παρέμβαση και δραστηριότητα των οργανώσεων της Σπουδάζουσας της ΚΝΕ μέσα στις σχολές συνεχίζεται και με άλλες εκδηλώσεις. Συγκεκριμένα, σειρά αντι-μαθημάτων διοργανώνει η Τομεακή Οργάνωση της ΚΝΕ στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, για διάφορα θέματα. Ηδη έχει γίνει το πρώτο που ήταν για το Κομμουνιστικό Μανιφέστο και μεθαύριο Πέμπτη πραγματοποιείται το δεύτερο από αυτά που έχει να κάνει με την Πολιτική Οικονομία. Την Πέμπτη 12/12 πραγματοποιείται το τρίτο αντι-μάθημα πάνω στο Πρόγραμμα του ΚΚΕ.

Αύριο Τετάρτη, έχει προγραμματιστεί εκδήλωση στο Πολιτικό και Διεθνολογικό Τμήμα του Παντείου, στις 12 το μεσημέρι, με θέμα: «Τριάντα πέντε χρόνια από το θάνατο του Τσε Γκεβάρα». Την ίδια μέρα στο Θεολογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθήνας, επίσης στις 12 το μεσημέρι, για το Κυπριακό και στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δασκάλων του Πανεπιστημίου Αθήνας, για την πάλη της νεολαίας ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά.

Την Παρασκευή 6/12 στο Νομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής θα προβληθεί στις 6 το απόγευμα, η ταινία «Ο άνθρωπος με το γαρίφαλο» και θα ακολουθήσει συζήτηση.

ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Συνέδριο αποκατάστασης της δημοκρατικής λειτουργίας

Το δρόμο για την αποκατάσταση της λειτουργίας της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ) ανοίγει το συνέδριό της, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 1 Δεκέμβρη στην Αθήνα. Η «Δημοκρατική Ενότητα Γονέων» αναδείχτηκε πρώτη δύναμη, με 44 ψήφους σε σύνολο 108 και εξέλεξε τον αντιπρόσωπο της ΑΣΓΜΕ στο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας.

Στο συνέδριο απηύθυναν χαιρετισμό εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων, των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών, ενώ μήνυμα έστειλε ο υπουργός Παιδείας. Κατά τις εργασίες του, οι γονείς χαιρέτισαν την αποκατάσταση της δημοκρατικής λειτουργίας της ΑΣΓΜΕ, που επί 11 χρόνια λειτουργούσε με διορισμένο Διοικητικό Συμβούλιο και μοιράστηκαν την εμπειρία τους από την εφαρμογή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής, όπως αυτή εκφράζεται με τις ελλείψεις που βιώνουν καθημερινά οι ίδιοι και τα παιδιά τους, αλλά και μέσα από τη «μεταρρύθμιση» που μετέτρεψε το λύκειο σε εξεταστικό κέντρο - προθάλαμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Στο συνέδριο συμμετείχαν 123 αντιπρόσωποι από τις 7 μεγαλύτερες Ομοσπονδίες Γονέων της χώρας: Αθήνας, Ανατολικής Αττικής, Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Αχαΐας, Καστοριάς και Αργολίδας, εκπροσωπώντας 185.000 γονείς μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Τις επόμενες μέρες, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση του νέου ΔΣ, προκειμένου να συγκροτηθεί.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Και η ανώτατη Παιδεία στο βωμό της... Λισαβόνας

Από παλιότερη κινητοποίηση ενάντια στη συνθήκη της Μπολόνιας, που διαμορφώνει ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο ανώτατης εκπαίδευσης σύμφωνα με τις επιταγές του κεφαλαίου
Από παλιότερη κινητοποίηση ενάντια στη συνθήκη της Μπολόνιας, που διαμορφώνει ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο ανώτατης εκπαίδευσης σύμφωνα με τις επιταγές του κεφαλαίου
Ως «οδηγό» για τις νομοθετικές προσαρμογές που θα κριθούν αναγκαίες για την υλοποίηση κοινών μεταπτυχιακών προγραμμάτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θεωρεί το υπουργείο Παιδείας τα τρία νέα μεταπτυχιακά προγράμματα που ξεκινούν με τη συνεργασία Ελληνικών και Γαλλικών Πανεπιστημίων.

Δήλωσε επίσης ότι το αναμενόμενο νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά δε θα προωθηθεί τελικά με τη μορφή που είναι γνωστή, αλλά θα γίνουν ρυθμίσεις εναρμονισμού με τις αποφάσεις της Πράγας και για «αναγνωρισιμότητα» των πτυχίων.

Ο υπουργός Παιδείας μίλησε και για προετοιμασία του ελληνικού συστήματος ανώτατης εκπαίδευσης για ευρύτερες συνεργασίες στο μέλλον στο πλαίσιο του προγράμματος «ERASMUS WORLD» που αφορά συνεργασίες πανεπιστημίων χωρών - μελών της ΕΕ με πανεπιστήμια τρίτων χωρών. Μία ακόμα πρωτοβουλία που υποτάσσει την ανώτατη εκπαίδευση στη «συμφωνία της Λισαβόνας» της ΕΕ (άνοιξη 2001) για την «ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης», αφού στόχος της είναι να «αντιμετωπιστεί η ηγεμονία των ΗΠΑ στην ανώτατη εκπαίδευση», όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Παιδείας.

Τα τρία μεταπτυχιακά «οδηγός»

Τα τρία μεταπτυχιακά προγράμματα μεταξύ ελληνικών και γαλλικών ΑΕΙ που επιλέχθηκαν και θα λειτουργήσουν το προσεχές ακαδημαϊκό έτος 2003 - 2004, είναι μεταπτυχιακό με θέμα «Εμπειρογνωμοσύνη και επαγγέλματα πολιτισμού» με τη συνεργασία του τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και του πανεπιστημίου Metz, μεταπτυχιακό με θέμα «Χωρικές δυναμικές και αγροτική χωροταξία» του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Πανεπιστημίου Blaise Pascal Clermont - Ferrand και μεταπτυχιακό με θέμα «Επιστήμη της Μετάφρασης» του τμήματος Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμια Caen - Basse - Normandie.

Στο πλαίσιο της χτεσινής παρουσίασης των παραπάνω μεταπτυχιακών, ο υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε και στο ζήτημα της παρουσίας στην Ελλάδα εκπροσώπων γαλλικών πανεπιστημίων που ανακοίνωσαν συνεργασία με Ελληνικά Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών, αποκλείοντας την αναγνώριση ακαδημαϊκών τίτλων που αποκτήθηκαν με τέτοιο τρόπο. Ειδικά δε, για τίτλους σπουδών Νομικής, επικαλέστηκε απόφαση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, ο οποίος δε θα εγγράφει κατόχους τέτοιων τίτλων ακόμα κι αν έχουν αποκτήσει άδεια άσκησης επαγγέλματος στη Γαλλία, αν προηγουμένως δεν έχουν αναγνωριστεί από το ΔΙΚΑΤΣΑ.

Ο υπουργός Παιδείας σημείωσε ότι η κίνηση των εκπροσώπων γαλλικών πανεπιστημίων δεν είχε τη σύμφωνη γνώμη του γαλλικού υπουργείου Παιδείας, καθώς προϋπόθεση για την ελληνογαλλική συνεργασία αποτέλεσε η διακοπή της συνεργασίας γαλλικών πανεπιστημίων με Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών στην Ελλάδα. Μάλιστα, ο υπουργός Παιδείας διαπίστωνε ότι η επιδίωξη εμπορικού κέρδους οδήγησε γαλλικά πανεπιστήμια σε τέτοια περιπέτεια, εμφανιζόμενος ως υπερασπιστής του δημόσιου χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ