Τετάρτη 12 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΤΑ ΝΕΑ: Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΑΡΧΙΣΕ ΑΠΟ ΤΟ... ΝΑΤΟ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΡΗΓΜΑ ΣΤΟ ΝΑΤΟ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΜΕΤΩΠΟ ΓΑΛΛΙΑΣ - ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ - ΡΩΣΙΑΣ.

ΤΟ ΒΗΜΑ: ΑΝΟΙΧΤΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΝΑΤΟ - Οργή των ΗΠΑ για τη «γηραιά Ευρώπη».

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΚαραμπιΝΑΤΟ ΡΗΓΜΑ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΩΡΕΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ.

ΑΥΓΗ: ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΚΟΝΤΡΕΣ ΗΠΑ-ΕΕ ΜΕ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ.

ΕΣΤΙΑ: ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΥΠΕΡΚΟΠΩΣΕΩΣ - Πολιτική ανορεξία, κομματικός αυτισμός.

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΤΟΥΣ ΚΡΑΤΑΕΙ ΟΛΟΥΣ ΣΤΟ ΧΕΡΙ Ο ΚΟΚΚΑΛΗΣ.

ΧΩΡΑ: Ο ΚΟΚΚΑΛΗΣ ΑΠΕΙΛΕΙ ΜΕ ΧΙΟΝΟΣΤΙΒΑΔΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΩΝ.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ΤΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ... ΣΤΟΝ ΚΟΥΒΑ ΜΙΑΣ ΑΘΛΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΔΑΝΕΙΑ ΣΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΜΕ ΕΓΓΥΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΕΦΑΠΑΞ 2 ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΡΥΘΜΙΣΗ - ΣΩΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ.

ΕΘΝΟΣ: 1.019 ΝΕΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΕ ΕΠΤΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: 2.511 ΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΔΕΚΟ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Πόλεμος για την ηγεμονία... «Αν η κρίση καταλήξει χωρίς αλλαγή καθεστώτος στο Ιράκ και αν οι ΗΠΑ αποσύρουν χωρίς πόλεμο 200.000 στρατιωτικούς από την περιοχή, η αξιοπιστία της αμερικανικής ισχύος στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και στις διεθνείς υποθέσεις θα έχει υποστεί ένα σοβαρό συμβιβασμό. Αν επιβιώσει το καθεστώς του Σαντάμ η διαδικασία μέσα από τον ΟΗΕ θα έχει παραγάγει μια διάλυση» (Χένρι Κίσινγκερ - «ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΠΟΣΤ» - «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

Ιστορική Δευτέρα... «Το μακροχρόνιο μέλλον του ΝΑΤΟ έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση εδώ και καιρό. Οταν θα κοιτάζουμε προς τα πίσω ύστερα από 20 χρόνια, ίσως πούμε ότι αυτή η Δευτέρα (σ.σ. προχτές) ήταν το τελειωτικό καρφί στο φέρετρο» (Τίμοθι Γκάρντεν, πρώην υπαρχηγός των βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων -BBC - «ΒΗΜΑ»).

Επιστροφή στις αυτοκρατορίες: «Με τον Μπους και την πολιτική του για την Εθνική Ασφάλεια των ΗΠΑ, ο ιμπεριαλισμός γίνεται επίσημη κρατική πολιτική, με στόχο τη στρατιωτική κυριαρχία σε ολόκληρο τον πλανήτη, με προληπτική χρήση βίας εναντίον οποιασδήποτε χώρας δεν αρέσει στην Αμερική. Αυτό δε λέγεται στροφή της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, αλλά επιστροφή στην αρχαία Ρώμη» (Ρούσσος Βρανάς - «ΝΕΑ»).

«Στοιχήματα»... «Η έκτακτη σύνοδος θα είναι βαρυσήμαντη, γιατί από την έκβασή της θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό όχι μόνο η δυνατότητα των "15" να συγκλίνουν σ' ένα ελάχιστο κοινό παρονομαστή για το Ιράκ, αλλά κυρίως η πολιτική βούλησή τους να καταστήσουν την ΕΕ αυτόνομο παίχτη στη διεθνή πολιτική σκακιέρα» (Στ. Λυγερός - «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

Το «τέλος» της ΕΕ; «Αντί λοιπόν μια τεχνητή ενότητα της Ευρώπης, που δε σημαίνει τίποτα και δεν οδηγεί πουθενά, ας αποδεχτούμε μια Ευρώπη διασπασμένη μέχρις ότου αποφασίσει ποια είναι και τι θέλει και πού μας πηγαίνει...» (Σήφης Πολυμήλης - «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

«ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ» ΚΑΙ ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ

ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΥΟ: «Είναι προφανές ότι ζούμε ιστορικές στιγμές. Συντελούνται διεργασίες, οι οποίες θα καθορίσουν το μέλλον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, το περιεχόμενο των ευρωαμερικανικών σχέσεων, το νέο πρόσωπο της Γηραιάς Ηπείρου. Οι συσπειρώσεις, οι αντισυσπειρώσεις και οι ομαδοποιήσεις στην Ευρώπη δεν προοιωνίζονται τίποτε καλό, όπως μας έχει διδάξει, με τραγικά επώδυνο τρόπο, η ιστορία ακόμη και στον προσφάτως τελευτήσαντα 20ό αιώνα... Ειδικά η χώρα μας, επομένως, έχει απόλυτη ανάγκη της σύμπνοιας ΗΠΑ-ΕΕ, προκειμένου να είναι σε θέση να χειρίζεται ομαλά τις σχέσεις της και με τα δύο κέντρα ισχύος, όπως γινόταν τόσα χρόνια. Αν υποχρεωθεί σε επιλογή του ενός ή του άλλου, το κόστος θα είναι σίγουρα επώδυνο». (Από το κύριο άρθρο της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ)

ΚΟΠΗΚΕ Ο ΟΜΦΑΛΙΟΣ ΛΩΡΟΣ... «Η κρίση Ιράκ θα έρθει και θα φύγει, πιθανότατα με μεγάλο κόστος για όλους μας. Θα αφήσει όμως πίσω της ένα τεράστιο απόθεμα καχυποψίας, ασυνεννοησίας και ανταγωνισμού ανάμεσα στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Ο,τι και να γίνει, όσο εύκολος ή δύσκολος και να είναι ο πόλεμος, όσο ζοφερό ή ευτυχές και να είναι το μέλλον της Μέσης Ανατολής, ο μεταπολεμικός ομφάλιος λώρος ανάμεσα στη Γηραιά Ηπειρο και στο Νέο Κόσμο θα έχει κοπεί για τα καλά». (Αλέξης Παπαχελάς -ΒΗΜΑ).

...ΚΑΙ ΟΙ ΓΕΦΥΡΕΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ; «Επιπλέον, με τις διαστάσεις που έχει πάρει το ρήγμα μεταξύ ΗΠΑ και γαλλογερμανικού άξονα, η Αμερική δεν μπορεί να κάνει πίσω χωρίς να αυτοακυρωθεί ως πλανητική υπερδύναμη. Μόνο που ο κ. Μπους σύντομα θα αντιληφθεί ότι το παιχνίδι δεν τελείωσε. Μόλις τώρα αρχίζει...» (Γ. Χαρβαλιάς -ΕΘΝΟΣ).

ΑΣΤΕΙΑΚΙΑ; «Το αμερικανικό αστειάκι στις διεθνείς σχέσεις παρατράβηξε. Οι ΗΠΑ πρέπει να καταλάβουν ότι ο κόσμος δεν είναι "περιοχή δυτικά του Πέκος", όπου, ως γνωστόν, κυριαρχούσε ο αυθαίρετος νόμος του δικαστή Ρόι Μπιν: «Κρεμάστε τους πρώτα και τους δικάζετε μετά». (Από το άρθρο της ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ).

Εποχή ανταγωνισμών και συγκρούσεων...

Το γεγονός ότι τώρα πλέον ΗΠΑ και γαλλογερμανικός άξονας αδιαφορούν για τη συγκάλυψη των μεταξύ τους διαφορών, αντιθέτως τις επιδεικνύουν και διαφημίζουν, δείχνει ότι μάλλον είναι ειλημμένες οι αποφάσεις για διαφορετική «πορεία πλεύσης»...

Του Ηλία Μακρή από την «Καθημερινή»
Του Ηλία Μακρή από την «Καθημερινή»
Η πρωτοφανής κρίση στην «ατλαντική συμμαχία» έχει διάρκεια, βάθος και μέλλον. Αντιθέσεις, ανταγωνισμοί και κρίσεις πάντα υπήρχαν στο εσωτερικό των ιμπεριαλιστών, αλλά υπερίσχυε τελικά το κοινό συμφέρον προ του «κοινού εχθρού». Το γεγονός ότι τώρα πλέον ΗΠΑ και γαλλογερμανικός άξονας αδιαφορούν για τη συγκάλυψη των μεταξύ τους διαφορών, αντιθέτως τις επιδεικνύουν και διαφημίζουν, δείχνει ότι μάλλον είναι ειλημμένες οι αποφάσεις για διαφορετική πορεία πλεύσης, συγκρούσεις και ρήξεις, αλλά και για συγκρότηση νέων συμμαχιών και αξόνων. Ο γαλλογερμανικός άξονας διεκδικεί με όποιο τρόπο μπορεί «ζωτικό χώρο», θέλει να ξεφύγει από την κηδεμονία των ΗΠΑ, να γίνει «συνεταίρος» στην ιμπεριαλιστική υποδούλωση του πλανήτη.

Ο ευρωπαϊκός ιμπεριαλισμός εκμεταλλεύεται στο έπακρο τον πόλεμο κατά του Ιράκ για να επιτύχει τους στόχους του. Επιχειρεί να αποτρέψει μεν την ενεργειακή (άρα οικονομική) εξάρτηση από τις ΗΠΑ, αλλά ταυτόχρονα προσπαθεί να πλήξει και την αμερικάνικη ηγεμονία στερώντας της τη «νομιμοποίηση» του πολέμου μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η κυβέρνηση Μπους, όσο και αν προσποιείται ότι αδιαφορεί, στην πραγματικότητα την «καίει» όσο τίποτα αν ο πόλεμος θα έχει την έγκριση της «διεθνούς κοινότητας». Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ θέλουν να «απομονώσουν» Γερμανία και Γαλλία, να δείξουν ότι δεν εκφράζουν παρά τη «γηραιά» Ευρώπη, εφαρμόζοντας, με επιτυχία είναι αλήθεια μέχρι στιγμής, το «διαίρει και βασίλευε». Η προσχώρηση, πάντως (προσωρινή ή όχι θα δείξει) της Ρωσίας στον άξονα Βερολίνου - Παρισιού ήταν ένα πλήγμα στις επιδιώξεις της...

Η εγχώρια πλουτοκρατία βρίσκεται αντιμέτωπη με διλήμματα στρατηγικού χαρακτήρα, τα οποία δεν μπορεί εσαεί να «κρύβεται» όσον αφορά την ένταξή της ή μη σε κάποια από τα υπό διαμόρφωση «στρατόπεδα». Ο λαός σίγουρα δεν είναι με κανέναν από τους δύο, τραβάει το δικό του δρόμο...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ