Παρασκευή 15 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Να πάθουν ζημιά

Αυτοί που μήνες τώρα σπέρνουν τρόμο στην εργατική τάξη προκειμένου να εξασφαλίσουν τη συναίνεσή της για τη σωτηρία των καπιταλιστών, εμφανίζονται τώρα να ζητάνε ψυχραιμία.

Στην πραγματικότητα, σπέρνουν και πάλι πανικό καθώς αυτή ακριβώς είναι η κατάστασή τους. Είναι πολλά τα λεφτά που παίζονται διαρκούσης της καπιταλιστικής κρίσης. Εχουν ρημάξει την εργατική τάξη, αλλά κινδυνεύουν ορισμένοι απ' αυτούς να πάθουν ζημιά την ώρα που εξελίσσεται μεγάλο φαγοπότι.

Ετσι, την ώρα που μιλούν για «εθνική ενότητα», ο καθένας τους φροντίζει να διασφαλίσει το δικό του συμφέρον. Οι εφοπλιστές σπεύδουν στην αναμπουμπούλα να προλάβουν να αρπάξουν κι άλλα από τους ναυτεργάτες. Οι μεγαλοκατασκευαστές ζητάνε αποφάσεις εκταμίευσης κρατικού χρήματος για τα έργα που έχουν παγώσει. Οι τραπεζίτες ζητάνε σιωπή μην πάρουν χαμπάρι οι καταθέτες τι συμβαίνει.

Με τον τρόπο τους, όλοι βεβαιώνουν πως παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι όλα πάνε καλά, αυτό που έρχεται θα είναι ακόμα πιο καταστροφικό για την εργατική τάξη.

***

Η κατάσταση συναγερμού στην οποία από καιρό βρίσκεται η εργατική τάξη παραμένει με αυξημένα καθήκοντα.

Τώρα, απαιτείται ακόμα πιο αποφασιστικά η συσπείρωση στο ΚΚΕ. Τώρα ακόμα πιο θαρρετά η οργάνωση στα ταξικά συνδικάτα. Τώρα ακόμα πιο καθαρά η πάλη για αποδέσμευση από την ΕΕ με πλώρη για τη λαϊκή εξουσία.

Οσο αυτοί κλαίνε για την ευρωζώνη, τόσο περισσότερο βάρβαρα θα είναι τα μέτρα που έρχονται. Οι προχτεσινές δηλώσεις για το ΙΚΑ και τις νέες περικοπές στο Ασφαλιστικό δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνείας. Η έναρξη της νέας φοροεπιδρομής από τον Ιούλη έχει ήδη μετατοπίσει στην καρδιά του καλοκαιριού τις δυσκολίες που παραδοσιακά εμφανίζονται για τη λαϊκή οικογένεια τον Σεπτέμβρη. Τα δύσκολα είναι ήδη τώρα. Μετριούνται συγκεκριμένα στους συσσωρευμένους απλήρωτους λογαριασμούς, στην ανεργία που τσακίζει.

Στα κανάλια από κει που δεν ήθελαν να ακούσουν λέξη για χρεοκοπία, τώρα εξηγούν πως αυτή προκύπτει όταν κάποιος δεν έχει να πληρώσει. Δηλαδή, ακριβώς αυτό που συμβαίνει στις εργατικές οικογένειες. Αλλά αυτό δεν το λένε χρεοκοπία. Μιλάνε μόνο για τη στιγμή που θα έχουν πρόβλημα οι τράπεζες και για να μην έχουν αυτές πρόβλημα θέλουν να αφαιρέσουν κι άλλα από τα λαϊκά στρώματα.

Η κερδοφορία των καπιταλιστών δεν πρέπει να γίνει ο θάνατος των εργατών. Αυτό που ήδη συμβαίνει στις χρεοκοπημένες οικογένειες τείνει να γίνει γενική εικόνα. Γεγονός που επιβάλλει να ορθωθεί τώρα ακόμα πιο ισχυρό ένα κίνημα αντίστασης και προστασίας των εργαζομένων.

***

Ο διευθυντής της «Καθημερινής» ισχυρίζεται πως οι αγώνες που οργανώνει το ΠΑΜΕ στερούν θέσεις εργασίας σε πολλούς Ελληνες. Γνωρίζει το ψέμα, γνωρίζοντας πως η κρίση στερεί θέσεις εργασίας γιατί σπρώχνει μαζικά στην ανεργία. Αλλά το ξεστομίζει γιατί αυτό επιβάλλει η προπαγάνδα υπεράσπισης των εφοπλιστικών συμφερόντων που ζητάνε να γίνουν απόλυτα δουλεμπορικά τα βαπόρια. Ζητάνε επίσης - κι αυτό ίσως είναι το κύριο - να μην κουνιέται φύλλο στο λιμάνι. Η έκκληση της «Καθημερινής» στην περίφημη «μεσαία τάξη» που την καλεί να πιέσει τους πολιτικούς να αψηφήσουν το πολιτικό κόστος και να τσακίσουν τους εργάτες, είναι προς γνώση αλλά και πρέπει ν' αφήνει παγερά ασυγκίνητους τους εργάτες. Οι ίδιοι οι ναυτεργάτες απάντησαν χτες απ' το λιμάνι: Οι εργάτες αποφασίζουν αυτοί πότε και πώς θα παλέψουν. Τα βαπόρια δεν κινούνται χωρίς ναυτικούς, οι ναυτικοί μπορούν χωρίς τους εφοπλιστές.

Αυτή η δήλωση αφορά στο σύνολό της την εργατική τάξη, χωρίς αυτήν γρανάζι δεν γυρνά, μπορεί χωρίς αφεντικά.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Τσεκούρι στις επικουρικές συντάξεις, στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, στο εφάπαξ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Μεγαλύτερη παρακράτηση φόρου για μισθωτούς - συνταξιούχους

ΤΑ ΝΕΑ: Ξεκινούν κατασχέσεις για χρέη προς το ΙΚΑ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: «Ζυγίζουν» τη λύση για επιλεκτική χρεοκοπία

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Πρώτα λούσιμο μετά κούρεμα

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Εκτίναξη του χρέους βλέπει το ΔΝΤ

ΕΘΝΟΣ: Πυρετός κορυφής για την κρίση χρέους

ΑΥΡΙΑΝΗ: Ανίκανοι και ηλίθιοι κυβερνάνε ολόκληρη την Ευρώπη και την έχουν οδηγήσει στο χείλος του γκρεμού

Η ΑΥΓΗ: Πυροτέχνημα. Παιχνίδι με τη φωτιά

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Χειρουργείο για το χρέος με θεατή την κυβέρνηση

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Η χρεοκοπία του Μνημονίου

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ: Με το φόβο του εισαγγελέα

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: 15 μέρες και 1.101 ευρώ για να ιδρυθεί μια εταιρεία!..

Ο ΛΟΓΟΣ: Χάσαμε τον δρόμο για την Ιθάκη!

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Καθένας και η τάξη του

«Η Ελλάδα είναι ο πλέον δημοφιλής προορισμός και οι μεγάλες εταιρείες κρουαζιεροπλοίων θα ήθελαν να την καταστήσουν κεντρικό τους κόμβο για τη Μεσόγειο (...) Θέτουν, όμως, ορισμένους όρους. Πρώτα απ' όλα δεν καταλαβαίνουν, γιατί δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο ο σύνθετος μηχανισμός που έστησε η κυβέρνηση για την υπογραφή συμβάσεων με τις εταιρείες που θέλουν να έχουν ως βάση την Ελλάδα. Καμία εταιρεία δεν λειτουργεί με τέτοιες συμβάσεις ή υποχρεώσεις για την πρόσληψη ντόπιων ναυτικών. Η κυβέρνηση, όμως, δείλιασε και αντί να απελευθερώσει πραγματικά το καμποτάζ, επέλεξε τα ημίμετρα που βεβαίως φέρνουν και ημιαποτελέσματα. Φοβήθηκε το ΠΑΜΕ και τους συνδικαλιστές γενικώς; Προφανώς, και αυτό στερεί σε πολλούς Ελληνες πραγματικές θέσεις εργασίας. Πέραν τούτου, οι μεγάλες εταιρείες ζητούν κάτι που θεωρείται αυτονόητο στον υπόλοιπο κόσμο: να μην κλείνουν τα λιμάνια κάθε τόσο. Η ζημιά που υφίστανται οι εταιρείες κάθε φορά που τα συνδικάτα κλείνουν τα λιμάνια, νόμιμα ή παράνομα, είναι πολύ μεγάλη. Πρώτον λόγω των αποζημιώσεων που καταβάλλουν οι εταιρείες και δεύτερον λόγω της βλάβης που υφίσταται η φήμη τους, αλλά και η φήμη της Ελλάδος ως προορισμού. Δεν είναι τόσο δύσκολα πράγματα να τα καταλάβει κανείς όλα αυτά και κάποια στιγμή η μεσαία τάξη αυτής της χώρας πρέπει να αναγκάσει τους πολιτικούς της να αγνοήσουν το όποιο πολιτικό κόστος» (ο Α. Παπαχελάς στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

Αμεση κυβερνητική ανταπόκριση

«"Το λιμάνι δεν θα κλείσει καθόλου. Δεν είναι νοητό να κλείσει το λιμάνι και να τρωθεί η χώρα". Αυτό δήλωσε χθες το μεσημέρι ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Χ. Παμπούκης απαντώντας σε ερώτηση "τι θα γίνει με τις απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν προειδοποιήσει ότι θα κάνουν μέσα στον Ιούλιο η ΠΝΟ και τα ναυτεργατικά σωματεία, εάν δεν λάβουν συγκεκριμένες απαντήσεις για τα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά θέματά τους (μείωση χρηματοδότησης ΝΑΤ, μείωση συντάξεων 6% και επιπλέον παρακράτηση για όσους δεν έχουν συμπληρώσει το 60ό έτος), τα οποία θίγονται από τον εφαρμοστικό νόμο"» (το θέμα στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΒΟΥΒΑΛΙΩΝ

«ΦΤΕΡΟ ΣΤΟΝ ΑΝΕΜΟ»: «Η ατολμία της ευρωπαϊκής ηγεσίας και ένας ιδιότυπος λαϊκισμός που συνοδεύει κάθε πράξη τους σε συνδυασμό με την επιστροφή σε μια εθνικοκεντρική λογική, έχουν καταντήσει την Ευρωζώνη φτερό στον άνεμο και τις χώρες της περιφέρειας σάκο του μποξ. Η κατάσταση αυτή, όπως εξελίσσεται, απειλεί να τινάξει στον αέρα το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και να σκορπίσει στους πέντε ανέμους το ευρωπαϊκό όνειρο. Μεγαλύτερη δυσφήμιση από αυτή που επιφυλάσσει η Ευρώπη για τον εαυτό της, δεν θα μπορούσε να σχεδιάσει ούτε και ο χειρότερος εχθρός της. Οσο καθυστερούν να λάβουν τις αναγκαίες αποφάσεις, τόσο το κόστος και η φθορά θα μεγαλώνουν και η βλάβη θα τείνει να γίνει ανεπανόρθωτη. Αν δεν συνέλθουν γρήγορα υπό το βάρος των απειλών για γενικευμένη κατάρρευση, τότε όλα μπορούν να συμβούν» (το άρθρο στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

ΠΑΝΙΚΟΣ: «Από την άνοιξη του 2010, όταν εκδηλώθηκε η ελληνική κρίση χρέους, η επικοινωνία των αρχών με το κοινό (...) ο σχολιασμός των σχετικών ειδήσεων από ορισμένα μέσα ενημέρωσης, έχουν συχνά συμβάλει στην αβεβαιότητα (...) έχουν προκαλέσει ανησυχία στο κοινό (...) σχόλια και φήμες (...) έχουν συμβάλει (...) στην απόσυρση καταθέσεων από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, (...) απειλούν να δημιουργήσουν έναν φαύλο κύκλο πιέσεων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και αδυναμιών στην πραγματική οικονομία (...) Οι συνεχιζόμενες διαβουλεύσεις σχετικά με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη χρηματοδότηση των δανειακών αναγκών του ελληνικού Δημοσίου (...) πιθανότατα θα έχει ως αποτέλεσμα τον προσδιορισμό της διαβάθμισης «επιλεκτικής πτώχευσης» για το ελληνικό δημόσιο χρέος (...) Είναι ζωτικής σημασίας μια τέτοια εξέλιξη να μη δημιουργήσει την εντύπωση ότι η Ελλάδα πράγματι πτώχευσε (...) και να μην προκαλέσει απόσυρση καταθέσεων από τις τράπεζες (...) Προκειμένου να αποφευχθεί μια τέτοια εξέλιξη, τα μέσα ενημέρωσης, ειδικότερα η τηλεόραση (...) είναι αναγκαίο να παρουσιάσουν και να αξιολογήσουν τα γεγονότα με ρεαλισμό και μετριοπάθεια (...) να γίνει με τρόπο που θα συμβάλει στη σταθερότητα και δε θα καλλιεργήσει αθέλητα ανησυχίες που μπορεί να προκαλέσουν πανικό στο κοινό, με ανεπιθύμητες συνέπειες για το τραπεζικό σύστημα και την οικονομία» (από το κύριο άρθρο στα ΝΕΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ